- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- V.Milán: 04.15. Ki mit csinál ma?
- hcl: Xiaomi pumpa pumpálás
- Gurulunk, WAZE?!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tejtermékekkel hogy állsz, azt eszel? Furcsa, amit írsz egyébként, hogy ilyen ütemben fogysz, én ugyanis nettó éhezéssel (400-450 kcal naponta, pufi rizsából meg zöldségekből kirakva), plusz emellé rengeteg felülést és bicajozást csinálva is 26 kilótól tudtam megszabadulni 14 hónap alatt. Szóval fingom nincs, hogyan lehet lefogyni - nem betegségből adódóan - 10 kilót egy hónap alatt csak azzal, hogy az étkezésen változtatsz. Ami eszembe jut, hogy előtte akkor nagyon csúnyán zabáltál jó eséllyel, meg hogy mondjuk 140 kilóból sikerült leadni egy tízest. Nekem 96-ból a 70-ig kellett a 14 hónap, és utána vayg 10 évig sikerült úgy tartani, hogy 72-75 között ingáztam. Most elöntött a szar az egészségem kapcsán is, meg úgy kábé mindenben, ezért 3 év alatt vissza is szaladt 20 kg. Most megint nekikezdenék a témának, de imádom a tejtermékeket, de úgy érzem, nem kéne erőltetni (húgysav szin magas), viszont végső soron valamit enni is kell. A pufirizsát meg kábé egy életre megutáltam...
-
Már 20 kg minusznál járok pár hónapna.
-
Nem fogyasztottak húst a második VH végéig és nem tartottak haszonállatokat.
A mezőgazdaság korlátozott területén az állat tartás csökkentette volna az emberek élelmezési lehetőségét.
Halat, algát megfelelő mennyiségben tudtak halászni. Illetve mindent amit a vízből ki lehetett szedni és ehető volt. Van nagyon finom hínárszerű salátájuk. Eredetileg talán köretnek használhatják Vagy ez is "édesség" kategória.
Sajnos nincs megfelelően dokumentálva a háború előtti egészségi állapotuk.
Nem lehet összehasonlítani a hús fogyasztása okozta változásokat. -
Cs1csó
titán
válasz
Hieronymus #618 üzenetére
Minden ország gasztronómiája tükrözi a földrajzi, éghajlati, talajminőségi környezetet, Japán egy élég vad domborzatú ország és mivel több szigetből áll azokat víz veszi körül a táplálékuk (tippre 70%-a legalább) onnan van, meg persze a rizs megterem.
Tippre a lábasjószágoknak sem volt anno elég táplálék gondolom max kisebb testűeket tarthattak pl. baromfi.
Ha körülöttük nem tenger hanem sivatag lett volna már rég éhen haltak volna. -
válasz
pusszycat #616 üzenetére
Nem csak az étkezésen múlik.
De a magyar embereknek komoly problémái vannak a japán étkezési szokásokkal.
Vajon melyik ebédet választanád?
Leves:
Miso leves.
Pasztává sűrített halléből készül. Az alaplé gyakorlatilag szénhidrát mentes. Halszósszal (halolaj) ízesítik.
A kérheted hónapos retek szeletkékkel, amit tálalás előtt szeletelve a levesbe.
Vagy tofu kockákkal.
Ugyan létezik más levesfajta is Japánban, de nem nagyon ettől a levestől.A főétel szusi.
A friss nyers haldarabkákon túl megkóstolhatod az ős szusit.
Sóban tartósították a halat. (A magyar megfelelője a sózott szalonna.) A sózott hal formáját (só köpenyét örökölte meg a szusi.)
Ha japán étteremben húsos főételt eszel, az modernizált változat. Hagyományosan csak halat használtak.Desszert
A japánok nem ismerték az étkezés utáni édességet a múlt század közepéig. Húst sem ettek.
Ezt nem tudtam, amikor bevásároltam egy japán boltban.
Amikor rákérdeztem a desszertre, kicsit értetlenkedett. Aztán mutatott egy átlátszó műanyag pohárkát, amiben mézszerű anyagban barnás izék voltak. Megkóstoltam. életemben nem ettem még borzalmasabbat.
A méz olyan zselé volt, aminek az íze leginkább az égő műanyag szagára emlékeztetett. Annyira ragacsos állaga volt, hogy sírva könyörögnének a receptért, ha nem lenne ennyire szagos.
A szója csírának, ha még annak lehet nevezni, mert már túlnőtte a csíra méretet, harmonizált az ize, a ragacshoz. (Gyakorlatilag ehetetlen volt.)Van kedvenc édességem a mocsi. Ezen belül a hagyományos matcha mochi, amit porított tealevéllel ízesítenek.
Pontosabban ez sem édesség. Nem tartalmaz cukrot vagy más édesítőszert sem.
A belsejében masszává főzött (hagyományosan fehér) bab golyó van.
Erre húznak rá, ragacsos rizsliszt masszából. készült burkolatot. Amit keményítő porral szórják meg. hogy kezelhető legyen az elkészült golyó.
A mocsi fogyasztás évente több halálos áldozattal jár Japánban. Annyira ragadós a rizs massza, hogy megfulladnak tőle a mohóbbak.A modernebb változatában jégkrémmel helyettesítik a bab golyót. (Az eredeti sokkal finomabb.)
-
PuMbA
titán
Valter Attila a Telex filmpremierjén: Egy kiló cukrot bevittem a Giro legnehezebb szakaszán
"Ahogy a filmben, úgy a beszélgetésen is felmerültek táplálkozással kapcsolatos kérdések. A nehéz hegyi szakaszok előtt és közben is sok kalóriát kell bevinni, főleg szénhidrátot. A 15. etapon Valter Attila például közel ijesztőnek hangzó mennyiséget, egy kiló cukrot fogyasztott el főként gélek és folyadék formájában."
Durva, ezt nem gondoltam volna
-
-
Rive
veterán
...könnyű előállítani őket.
Apró probléma persze, hogy ennek az aktuális jelentése nagyjából annyi, hogy: 'minden szemetet megesznek'
És akkor ez szemben pl. a natúr-tartott makkoltatott disznókkal - hát, hirtelen nem értem mi is a baj a nagyüzemi brojlercsirkével#613: darálják le, ízesítsék csináljanak belőle húspogácsát és tolom magamba mint kacsa a nokedlit.
Magyarán, legyen minél teljesebben feldolgozva
A hús igazából önmagában sem túl változatos kaja, a hús-származékok pedig ezen nem feltétlenül segítenek: a műhúsok pedig ... hát izé. És akkor a csodabogárból legyen még egy teljesen feldolgozott műhús. Valahol vicces -
dabadab
titán
válasz
pusszycat #612 üzenetére
A bogarakkal megeszed a gyomruk tartalmát is, ki tudja mit esznek azok.
Nyilván a rovarokat nem a virágos mezőn fogják összefogdosni, hanem tenyésztik őket és pont ugyanúgy lehet tudni, hogy mit esznek, mint ahogy a húsukért tenyésztett állatoknál is (sőt, még inkább, mert itt fel se merül a szabadtartás, mint opció).
Egyébként meg a rovaroktól való húzodózás egyszerűen nevelési kérdés: van, ahol pl. a hangyákat afféle csemegeként fogyasztják. (És persze a mézet mi is megesszük, sőt, a waldhonigot (olyan méz, ami nem virágporból, hanem a levéltetvek váladékából készül).) -
Cs1csó
titán
Ezt szoktam én is szajkózni, amikor azzal riogatnak, amikor élő tücsköket magukba tömő embereket mutatnak, hogy darálják le, ízesítsék csináljanak belőle húspogácsát és tolom magamba mint kacsa a nokedlit.
Idegesít amikor a "bogár evés" sokaknál egyet jelent hogy "az élő bogarat a la natur eszed"+
Ennyi erővel akár kezébe adnék egy élő csirkét aztán "hajrá harapd!" nyilván azzal jönne: először a vérét kifolyatni, megkoppasztani, felbontani a belsőségeket eltávolítani, nyakat, lábat eltávolítani stb. jellemzően amúgy is csak a mellét, szárnyát (jellemzően csak a két ízületet) a combját (alsó, felső) fogyasztják az emberek.
A röbbit már nem "divat" de igazán nem is gond mert (gondolom) a maradákból pl. állateleldt (is) készítenek) -
A bogarakkal megeszed a gyomruk tartalmát is, ki tudja mit esznek azok. Nincs gusztusom. Egy tyúknak csak a húsát fogyasztod, meg az antibiotikumot amit kapott.
Régebben tartottam tyúkot, na megnőttek vittem haza levágtuk, erre apám mondja, h miért pont azt hoztam az olyan kis ügyes volt, nem volt kedve megenni. Hát komolyan azóta csak fagyasztott csirkét vettünk mert azokat nem ismerte. -
FeniX-
senior tag
válasz
pusszycat #604 üzenetére
Én porított formában simán megenném a bogarakat. Nagyon jó fehérje-tartalmuk van és könnyű előállítani őket.
Szerintem a legtöbb emberben az a fajta empátia sincs meg, mint a húsukért tenyésztett állatoknál, hogy "szegény boci, ne vágjuk le, ne együk meg"..
Sokkal személytelenebb egy tücsköt felnevelni a benne található tápanyagok miatt.Valahogy sokkal nagyobb aggályom lenne - valóban - a műhússal szemben.
-
himpike
aktív tag
Én nagyjából tartom a diétámat de a legtöbb ember számára nyilván ismeretlen az Orbán-féle cukorbeteg adó. Ha 2 egymást követő HbA1C értéked(3 hónapnak el kell telnie különben visszadobja a labor, nem csinálják meg) 8% felett van akkor fizetheted magadnak az insulint, vagy visszaválthatsz a régi típusú "rosszabb" insulinra.
Normál esetben nyilván nincs értelme manipulálni mert magadat vered át vele, viszont fizetni ezért finoman szólva is diszkriminatív, mert akkor minden szívbetegnek is legyen tökéletes testsúlya vagy fizesse minden gyógyszerét támogatás nélkül saját maga ugye.... vagy a magas vérnyomásosok pl.
Mivel a cukrot nagyon sok dolog befolyásolja nem csak az evés ez a rendelet nettó szarháziság. Pl van egy nyaki gerincsérvem 6-7 csigolya között, ha beáll mozdulni se tudok és a fájdalomtól is felfelé megy a cukor, de lehetek covidos vagy akármi más is, stresszelhetek is stb. Lesz mondjuk egy 8.1%-os eredményem.
Biztos lehetsz benne hogy a következőt manipulálni fogom hogy biztosra menjek.
Ha otthon vagyok mindig tökéletes minden cukorérték, ha dolgozok akkor nagyon csúful el tud menni néha, plusz mivel rég óta vagyok beteg van hogy egyszerűen elfelejtek oltani.
Még rosszabb ha eszembe jut az oltás de nem emlékszem hogy beadtam-e és túlnyomom magamat.Vércukrot csak párban érdemes mérni, evés előtt és utána másfél órával. Csak szimplán egyet mérni nincs értelme, nem tudom honnan indultál vagy hová jutottál. Tehát este megméred, eszel, rámérsz 2 óra múlva és látni fogod hogy gond van. Itt jegyezem meg hogy ha este felmegy akkor máskor is felmegy nap közben...
-
válasz
pusszycat #604 üzenetére
Pont most mondtam, hogy a műhúst rákos sejtekből tenyésztik. (nem tudom mennyire városi legenda)
Én nem szívesen ennék, ha így van, meg amúgy se. Milyen sok dolog meghatározza a hús ízét: az állat tartási módja, tápláléka és a vágás körülményei egyaránt. Ehhez képest a műhús csak gagyi utánzat lehet. -
Hogy érted, hogy van-e értelme? Pont arról beszéltünk feljebb, hogy ha szénhidrátot eszik, akkor azonnal felugrik neki 10 fölé a szöveti cukorszint, de a reggeli, éhgyomri vérsukorszintje jó, ergo másképpen, hogy derülhetne ki, hogy magas a cukra, ha nem a HbA1C-ből? (tünetei nincsenek, amivel az ember orvoshoz rohanna, csak néhány hónapra rámértünk és magas volt, azóta gyanús)
És hogyan szoktál étkezni?
-
himpike
aktív tag
A HbA1C könnyedén manipulálható, más kérdés hogy van-e értelme...
36 éve vagyok I. típusú cukorbeteg, akkor viszem le amikor akarom.
Ha valaki fogyni akar akkor legegyszerűbb kalóriadeficitbe kerülni és kész. Auschwitzben furcsa módon egy embernek se volt olyan problémája hogy "folyamatosan hízok pedig nem is eszek semmit".
167centi vagyok és 80 kiló de abból 15 a hasamon van, szerintem ott is marad mert nem megy le sehogy. Ha többet mozgok leesik a vércukrom és ennem kell, ha kevesebbet eszek ugyanez pepitában. Ha edzek nő a súlyom mert az izom nehezebb mint a zsír, ráadásul ha mozgáshoz állítok inzulint de megbetegszem vagy becsípődök a feje tetejére áll az egész rendszer hetekre.
Amíg nem volt intenzifikált kezelés és 6x ettem naponta Actrapid/Monotard párossal soha nem híztam.
Átállítottak Humalogra meg Lantusra napi 3x étkezéssel azonnal feljött 15 kilo és nem is ment le soha. -
Én rovart nem szívesen ennék, akkor már inkább műhúst, mert az nem látott antibiotikumot és más gyógyszert, oltást, mint a tyúkok, disznók, marhák,juhok,lovak.. etc.
Csak még drágák.
Pl. egy marha lehet kerge ugye. De egy műhús aligha. A rovar
kajákba egybe ledarálják az egészet fújj. -
válasz
Hieronymus #598 üzenetére
Valóban nem normális, de nem is lesz fenntartható a helyzet, ha a populációnk növekedése az eddigi folyamat szerint folyatódik. A várható a rovarok fogyasztásának elterjesztése. Olcsó megoldás az állati eredetű fehérje kiváltására. És nagyon klímabarát a tenyésztésük.
Vaaaagy, kevesebb húst kell enni. Beteg dolog, hogy elkezdünk inkább rovartenyésztésre iparágat építeni, ahelyett, hogy mérsékelnénk a fogyasztást.
Nem mindenki. Leginkább azok akiknek ellenszenves a sejtek termelése. Miért pont a rákos sejteket tenyésztenék? A rákos sejtek energia felhasználása magasabb az egészséges sejtekénél. Nem lenne nyereséges vállalkozás.
Én kihagyom, bármiből is készül. A növényekből készült húsutánzatokat is elkerülöm messzire. Ha valaki azt hiszi, hogy ezekkel egészségesebben táplálkozik, hatalmasat téved. Ugyanolyan többszörösen feldolgozott, mindennel felturbózott ételek, mint a többi nagyüzemi termék.
Ja semmi különös. Csak volt egy műsor arról, hogy mivel a rákos sejtek burjánzása a leggyorsabb, ezért jellemzően ilyen sejtekből készül az a fajta hús.
A vegán dolgokról meg csak annyit, hogy pár hónapja voltam a KH üzleti rendezvényén, ahol egy nagy magyar cég vezetője, aki konzervdobozok meg hasonlók gyártásával foglalkozik, azt mondta hogy csináltak egy vegán cégnek valamilyen csomagolást, és sorre robbantak fel az aeroszolos palackok, hát kiderült, hogy a vegán termékben lévő stabilizátorok szétmarták a belső falát.
De azt, hogy a legolcsóbb far-hát baromfit ne vegye olyan gyakran, ahogyan a nagyon alacsony jövedelme megengedi, lázadás szintű ellenállást okozna.
Szerintem nem fogtad meg a lényeget. Nem azt mondtam, tiltsuk meg a nyuggereknek, hogy farhátat vegyenek, hanem, hogy a rendkívül erős zöld lobbit ilyen irányba is el kellene vinni. De ha megfigyeled, arra soha nem fognak buzdítani a "környezetvédők", hogy fogyassz kevesebbet. Ilyenkor azért lehet látni, hogy kik csinálják a zöld lobbit. Első sorban azok a nagyvállalatok, akik egyébként a legnagyobb szennyezők. Ne használj egyszerhasználatos zacskót, gyűjts szelektíven, vegyél csomagolásmentes dolgokat stb-stb, csak mondaná már egyszer azt is valaki, hogy figyelj, egyszerűen csak fogyassz kevesebbet. Ja nem, merthogy fogyasztói társadalomban élünk, és minden amivel hatni akarnak az identitásunkra és az értékrendünkre, minden azt erősíti, hogy fogyassz. Az individualista "fogadd el magad, ne törődj mások véleményemével, élvezd az életet, legyen énidőd, foglalkozz magaddal" stb. értékrend torzító f@szságok is erre mennek rá igazából.
-
Grillo
őstag
válasz
Hieronymus #600 üzenetére
Jajjaj, ezeket a legendáriumokat ne vegyük már készpénznek. Szerintem én azt a hússzeletet nem nagyon enném meg, ami bármennyi időt elöltöltött a ló és a nyerge között. Pláne meglepne, ha eleink a tarját így "pácolták" volna, lásd a lovasnomádok és a disznó viszonyát, csontos rész meg kizárva.
Inkább volt ennek valami állatorvosi oka, de még inkább a kor keresztény írástudói így hangsúlyozták barbár mivoltunkat.
Ezért fontos a forráskritika. -
Rive
veterán
válasz
pusszycat #599 üzenetére
A salétrom ma is tartósító- és szárítószer, a szén és a kén - hát, ahol csak így ment ott ettek rosszabbat is...
A bödönhúsnak is volt vadnyugati megfelelője amúgy.
Bár azt nem egészen értem, hogy miért kell a lényegében megoldottnak tekinthető, minőségbiztosított tartósítás helyett újra feltalálni az ételmérgezést, mint népbetegséget.A huszadik század első feléig a kaja (romlása) a sok népi próbálkozás ellenére (vagy éppen azért...) vezető halálok volt.
-
-
válasz
Hieronymus #598 üzenetére
És mi van a ló nyerge alatt tartósított medve hússal? A só hiányában puska porral bedörzsöléssel? Ezek elég furcsa szokások ám.
-
" Sok féleképpen tudták tartósítani: sózás, szárítás, abálás, aszalás és füstölés. "
Az abálás nem tartós, tartósítás. Nem véletlenül a tél a disznóvágások időszaka. Nyáron gyorsabban Szaporodnak a baktériumok. Sokszor gyorsabban, mint a nyári tartósítás folyamatának sebessége. Nyilván senki sem akart kockáztatni a nyári próbálkozással.
Télen tartósítva, ki kellett tartani a készletnek a következő tél közepéig."Van egy olyan tartósítási eljárás is, amikor a sült húst felöntöd zsírral, úgy, hogy teljesen ellepje. Hetekig, de lehet, hogy hónapkig is eláll, aztán kiveszed a zsírból és átforrósítod egy serpenyőben, vagy sütőben és olyan, mint ha akkor csináltad volna."
Nem olyan, mint frissen készítettnek. Ha valaki olyannak érzi, akkor a szakács nem érti a dolgát.
Egyszer próbáltam. Sült hús némi mellékízt kap és elveszti a szaftosságát."Mondjuk az a nem normális, amennyi húst ma eszünk."
Valóban nem normális, de nem is lesz fenntartható a helyzet, ha a populációnk növekedése az eddigi folyamat szerint folyatódik. A várható a rovarok fogyasztásának elterjesztése. Olcsó megoldás az állati eredetű fehérje kiváltására. És nagyon klímabarát a tenyésztésük.
"Mindenki arról beszél, hogy nyomtassunk húst, mert kitenyésztik a rákos sejtekből.."
Nem mindenki. Leginkább azok akiknek ellenszenves a sejtek termelése. Miért pont a rákos sejteket tenyésztenék? A rákos sejtek energia felhasználása magasabb az egészséges sejtekénél. Nem lenne nyereséges vállalkozás.
Én kihagyom, bármiből is készül. A növényekből készült húsutánzatokat is elkerülöm messzire. Ha valaki azt hiszi, hogy ezekkel egészségesebben táplálkozik, hatalmasat téved. Ugyanolyan többszörösen feldolgozott, mindennel felturbózott ételek, mint a többi nagyüzemi termék.
"Arra felszólítanak, hogy gyűjtsem szelektíven a hulladékot, de arra nem, hogy ne egyél egy héten 8x húst."
Nyilván a szelektív hulladékgyűjtés nagyon fontos lenne. Az, hogy egy konténerbe kerül minden és a következő eső ázott papírba csomagol mindent, nem szelektív gyűjtés.
De valaminek a kezdete lehet. Például egy valódi szelektív alapanyag gyűjtésnek.De azt, hogy a legolcsóbb far-hát baromfit ne vegye olyan gyakran, ahogyan a nagyon alacsony jövedelme megengedi, lázadás szintű ellenállást okozna.
-
válasz
Hieronymus #596 üzenetére
Szerintem a húsfogyasztásnak nem a hűtés hiánya volt a problémája. Sok féleképpen tudták tartósítani: sózás, szárítás, abálás, aszalás és füstölés. Van egy olyan tartósítási eljárás is, amikor a sült húst felöntöd zsírral, úgy, hogy teljesen ellepje. Hetekig, de lehet, hogy hónapkig is eláll, aztán kiveszed a zsírból és átforrósítod egy serpenyőben, vagy sütőben és olyan, mint ha akkor csináltad volna.
A húsfogyasztásnak inkább a korlátozott hozzáférés volt az akadálya, meg az ára.
Mondjuk az a nem normális, amennyi húst ma eszünk.
Mindenki arról beszél, hogy nyomtassunk húst, mert kitenyésztik a rákos sejtekből, hogy legyen elegendő, és arról senki sem beszél, hogy amúgy mértékletesebbé és lehetne tenni a húsfogyasztási szokásainkat. Arra felszólítanak, hogy gyűjtsem szelektíven a hulladékot, de arra nem, hogy ne egyél egy héten 8x húst. Elég lenne szerintem 2x max 3x egy héten húst enni. -
A húsfogyasztásnak nagy problémája lehetett a hűtés hiánya.
Télen fel lehetett dolgozni a nagyobb állatikat. Nyáron hamar tönkrement a hús.A burgonya és paradicsom elterjedés a a török hódoltság végére eshetett. Nem volt nagy beleszólása a török konyhának. A paprika sokkal később érkezett Magyarországra.
A török hatást kihúzhatjuk a magyar konyha komoly meghatározó elemei közül.A burgonyának volt hatalmas jelentősége az étkezési szokások megváltozásában. Előtte a kása volt a dominás ételforma. A burgonya szénhidrát tartalma alacsonyabb, de sokkal nagyobb mennyiségben termelhető.
-
Grillo
őstag
Hja, ez engem is érdekelne. Az biztos, hogy ahogy Pollen írja, relatíve kevés húst ettek, legalábbis a jobbágyi, paraszti környezetben. Vagy később, ha olvasod mondjuk a Puszták népét, az uradalmi környezet sem erről volt híres.
Aztán nem kérdés, hogy a polgári/városi környezetre hatott erősen az idegennyelvű lakosság, ami jobbára német volt (persze északon szlovák, keleten román, stb.), meg a zsidóság is. Ahogy én tudom, relatíve kevés magyar étel kifejezetten magyar valójában, és a 19. század második felében, 20. elején komoly újítások jelentek meg, amit ma akár sokkal régebbinek hiszünk (Gundel, stb..).Minden esetre második napja nem eszem délig, kezdő lépésnek jó, olyan 10 kg-t le kéne dobni, de nem sietős.
-
Polllen
nagyúr
Könyvet még nem láttam, megbízhatobb adat az étkezésről is inkább csak az 1900-s évek után van.
A 30-s években 30kg körül volt /fő/év a húsfogyasztás, 85-re meg valami 75 kg-ra ugrott. A disznó volt a legolcsóbb, ez terjedt el, de ez csak a szoci rendszer.
Az biztos, hogy mivel a hús mindig is drága volt, a korábbi őseink valószínűleg ugyanúgy nem ettek annyi húst, nem volt nekik. (Legalábbis a parasztságnak, a nemesek más "tészta", de belőlük lényegesen kevesebb volt.)
-
El tudom fogadni, amit írsz. Laikusként azt gondolom, hogy a török hódoltságnak volt valamilyen hatása az állattartási és ezen keresztül az étkezési szokásainkra, de az is tény, hogy a tartás körülményei is meghatározók lehettek.
Ettől függetlenül számomra érthetetlen, hogyan alakult ki ez a fajta gasztronómia, amit magyar konyhának hívnak, mert a szélrózsa bármelyik irányába fordulsz, nem igazán látsz hasonlót.
Nagyon érdekelne egy olyan könyv, ami mondjuk végigveszi, hogyan alakultak ki az egyes nemzetek konyhái, milyen hatások befolyásolták őket, hogyan hatottak a világháborúk stb. hogyan jutottunk el a mostani étkezési kultúráig.
Nem tudom van-e olyan tematika, ami ezzel foglalkozik. -
Grillo
őstag
Tudom, hogy "régi" poszt, én még csak itt tartok a topikkal, de erre reagálnék, mert már többedszerre hivatkoztok erre (és "báncsa" a szemem).
Igen, a mohamedánok nem eszik a disznót. Igen, a török-korban voltak az országban mohamedánok, sokkal több, mint előtte vagy utána. Igen, az át- és bevonuló oszmán hadseregek magját török területről érkező, jobbára mohamedán egységek adták (nagy hadjáratok idején). De. Az itt állomásozó egységek jelentős része a dél-balkáni területekről származott, jelentős részük volt valamilyen keresztény felekezet tagja. Ráadásul ezek a behatások a 17. század végén véget értek. Után még legalább 300 év telt el úgy, hogy kb. semmi köze nem volt hozzá muszlimoknak.
Lehet igaz volt erre a 150 évre a dolog, de utána és ma is úgy gondolom, jóval többet nyom a latba az, hogy a sertéstartás jóval kisebb helyigényű, mint mondjuk a kecske-birka, arányaiban sokkal nagyobb húshozamú, és könnyebb megoldani a mindenevő disznó takarmányozását is. Arról nem is beszélve, hogy az ellésnél nem 1-2 utóddal, hanem akár 8-10 kismalaccal lehet számolni.
Meg a kecskét gyorsan levágod, nem lehet bebaszcsizni rendesen, mint a disznónál.Összetett kérdés, hasonlóan a fogyáshoz, a ch kérdéshez, szerintem nem érdemes ennyire leegyszerűsíteni.
-
A másfél "teljes kiőrlésű" kifli az nagyon felviszi (Lidl-ös és több benne a fehérlist, a tk) illetve a pudingban is van 4-5 gramm cukor. A sajt nyilván nem gáz.
Másnap egyébként nem evett kiflit, és nem ment fel, a töltött paprikában volt tönkölybúza lisztből rántás, az is csak 6-7 körül vitte fel.
Nyilván van valami probléma, az elején vagyunk annak, hogy kivizsgáltassuk.
Vérvételre kell beutalót kérnünk gondolom, akkor is ha magánban csináltatjuk, ezt nem tudom pontosan, de HgbA1c-t is fogunk nézetni az tuti.
-
Kovbob
senior tag
válasz
Hieronymus #587 üzenetére
Azt ugye tudod, hogy ha az izomzatnak kell a tápanyag, akkor az inzulin oda szállítja, nem pedig a zsírraktárba? Nem véletlen szúrják azt az inzulint a szteroidok mellé.
-
-
totron
addikt
Nem igaz komolyan, hogy ennyire nem értjük egymást vagy te nem akarsz érteni. Olvass vissza, egészséges szervezetekre vonatkozóan irtam, hogy a glükózszirup/jelenkor kultúrája teljességgel felülirja az általad vázolt működést. Nem tetszik/nem hiszed el? Irreleváns, attól még felülirja. Komolyan nem értem miért akarsz egy olyan területet jobban tudni amiben nem vagy benne. Ha majd benne leszel azt kivánod inkább ne lennél benne.
Azt látod bármilyen számokból is, hogy a cukorbetegek száma csökken/stagnál? Vagy azt, hogy növekszik...? Komolyan...
-
-
Apollyon
Korrektor
-
Jack72
aktív tag
válasz
Apollyon #581 üzenetére
Valóban nem kényszer a cukros dolgok fogyasztása, de nálam ez évtizedek óta így van. Egy példa: zabpehely tejjel leöntve, egy kis méz vagy házi lekvárral fogyasztva. Persze, ebbe is bele lehet kötni, mint minden másba.
A háziorvosom mondta, hogy egészséges ember nincs, csak nem megfelelően kivizsgált. -
Apollyon
Korrektor
Volt két kontrollcsoport, ahol azt vizsgálták, hogy cukor és anélkül milyen mentális teljesítményt érnek el. Az egyik csoport sima vizet kapott logikai feladatok megoldásához, míg a másik olyat, amiben glükóz is van. Amelyik utóbbit kapta jobban teljesített a másik csoportnál.
Bár ez szép és jó, még ez nem jelenti azt, hogy cukrot "kell" enned, hogy jól teljesíts. A cukor adta löket csak rövidtávú, ideiglenes, és hosszú távon többet árt, mint használ. Persze ezzel senki sem foglalkozik amíg már be nem ütött a baj.
-
Apollyon
Korrektor
gyúrósok olyat is csinálnak, hogy alvásból 2 óránként felkelnek zabálni. Biztos út a cukorbetegséghez.
Ezek nem naturál testépítők, nekik meg előbb lesz egyéb problémájuk, mint cukorbetegség. Ott már olyan szinten megy a matekozás a kajával is, hogy bizonyos idősávokban külsőleg inzulint is nyomnak magukba (nem cukorbetegek), hogy a tápanyagokat a test hatékonyabban dolgozza fel...
-
Jack72
aktív tag
Ha már az ébredési folyamat után étkezésről esett szó...
Én mindig cukrosat eszek reggelire hosszú évek óta. Ez nekem kell a napindításhoz és a szellemi munkámhoz. Természetesen itt nem az agyoncukrozott vackokat értem ezalatt. -
Polllen
nagyúr
Azt kell megérteni kezdésnek, hogy a cukorbetegség egy kóros állapot. A 2-s típusnál erre oda kell figyelni, mert az inzulint nem a szervezet állítja elő.
De mi a helyzet mindenki másnál? Teljesen figyelmen kívül hagyod, hogyan működik a szervezet normális állapotában...
Olvass utána.
-
totron
addikt
Az ébredési folyamat és löket egy meglehetősen halovány elem a többihez képest. Lássuk az arányokat, erőviszonyokat. Akkor is, ha te minden fölé helyezed. Ha máshonnan nincs is input, de ha cukorbeteg FB csoportokba némiképp belevonódsz nem ez lesz a fő érved, hidd el. A gyakorlatban nem kiragadott momentumok játszanak.
-
Polllen
nagyúr
Ha ennyire érted, akkor minek írsz ilyeneket?
"Az utóvacsora fontos amúgy, csökken az esélye a reggeli cukorszint ösztönös helyreállításának, vagyis nem akarod édességgel indítani a napot."
"Ezt a biztosant azért gondold át, nemcukorbetegként is megérezheted reggel, ha távol volt az előző napi utolsó hami - a vázolt folyamatot is felülírva akár." -
totron
addikt
Alvás tekintetében nem értem miért linkeled ezeket, mit cáfolnál vagy állítanál velük. Igen, szoros összefüggés van a zabálás és a minőségtelen alvás között.
Korlátozott étkezés: Szőr mentén lehet köze a tárgyalt témához - ugye a betegséghez lyukadtunk ki - de alapvetően mindegy hogyan próbálkozik a polgár, a cukorszintet egyenletesen kell tartani. Aminek a lejjebb vivés nem szinonimája, amplitúdókat kerülünk, abba pedig nem fér bele semmilyen böjt. Még ha adott esetben - paradox módon(?) - nem is árt és így elégtelen minták, meg kifacsart értelmezési tartományok mellett ki is lehet hozni hasznosnak, szigorúan az adott divathullám tükrében. Nem kiforgatni akarom a szavad, csak ne beszéljünk el egymás mellett. Lehet ezt forgatni, de csodák nincsenek. Egyéni reakciók, életvitel, előrehaladottság mindig játszik módosító tényezőkként, de azok sem annyira, hogy az egyenletesen tartás alapszabályait fel lehetne rúgni. Nehezen tűri a psziché az ilyen mértékű kötöttséget, ezért próbál kikászálódni belőle.
Egészséges szervezet esetén is inkább a meleg víz újrafeltalálását látom benne, ahogy korunk fiatalasszonyai is kitalálták, hogy ne halmozzunk fel minden bazári szart az otthonunkban és elnevezték minimalizmusnak. Most rájövünk, hogy nem kell egész nap zabálni, hurrá.(#570) Cs1csó, gyúrósok olyat is csinálnak, hogy alvásból 2 óránként felkelnek zabálni. Biztos út a cukorbetegséghez.
-
válasz
pusszycat #555 üzenetére
"Nekem 103 volt a vércukorszintem. Mondták ne egyek előtte. Ennyi."
Nyilván éhgyomornál kell mérni. Reggel nem szabad, de az előzőnap a szokásos módon kell enni.
.
Ha nem így van, akkor az strucc politika. Nem az orvost csapja be a páciens, hanem saját magát. Ha nem látja a bajt, bár tud róla, akkor nem is létezik -
Polllen
nagyúr
"Ezt a biztosant azért gondold át, nemcukorbetegként is megérezheted reggel, ha távol volt az előző napi utolsó hami - a vázolt folyamatot is felülírva akár."
Érdemes akkor utánanézned az időben korlátozott étkezés mikéntjének.
Pl. [link]Ha ugyanitt rákeresel, láthatod hogy még a cukorbetegeknél is vizsgálták ezt, de mivel az egy betegség, orvossal egyeztetve, felügyelet mellett érdemes a diétát megtervezni, módosítani. (És igen, segített lejjebb vinni ott is a vércukor szintet.)
"Minőségi alvás, egyáltalán, alvás... jó, akinek összejön."
A kialvatlanság túlevéshez vezethet...
Ha fogyókúrázol, de nem alszol eleget, kevesebbet fogyhatsz..."csak hát közbe jön az élet, a stressz"
Stressz kezelésre sok módszer van. A legjobbak ingyen. (Pl. légzőgyakorlat, mozgás) -
Jack72
aktív tag
Szép ez a 4-5 óránkénti rendszeres étkezés, ha az ember normál munkarendben dolgozik, azaz hétfőtől-péntekig de folyamatos vagy váltóműszakban nagyon nehéz kivitelezni ezt.
Én 8 évig nyomtam az össze-vissza munkarendet de elég is volt belőle. Teljesen felborul a bioritmusod, aztán jöhet a cukorbetegség, magas vérnyomás és társai.
@Apollyon Na, igen. Régebben nagyon ráfüggtem az édességre, aztán a csokit/cukrot szépen kidobtam az életemből és inkább gyümölcsöt eszek. Persze reggelire kalács meg miegymás a menü de nem az agyoncukrozott fajtából. -
Apollyon
Korrektor
Az ember agya hardveresen van huzalozva ahhoz, hogy az édes ízek felé menjen. Így érthető miért olyan brutál a cukorfüggés.
Csak pár napig kell szenvedni, és skippelni ezeket a mesterséges és/vagy cukrozott kajákat, és elmúlik. De minél több ideig áll ellen valaki, annál kevésbé fog hiányozni.Pár hét - 1 hónap után egy bármilyen bolti édesség már nem esik jól, és kellemetlenül agyoncukrozottnak fog érződni (ami korábban fel sem tűnt volna).
Mellette pedig a rendes kaják íze "előjön", és sokkal jobban fog esni mint korábban, mert az idegrendszer is átáll, és egyszerűen elmúlik a szemét kaják utáni sóvárgás.
-
totron
addikt
Még 2 gondolat:
- Biztosan megfigyelted, hogy egy nagy amplitúdójú világban élünk, hangosnak és kiugrónak kell lennie mindennek, hogy el lehessen adni - a mostani folyamatok és ez a fordulatszám, őrültködés körberöhögi az általad leírt, reggeli folyamatot, úgy van az, meg tudjuk, de "át van hidalva", következmény mindegy. Alapból ebbe a kultúrába nevelkedünk bele, nem mindenki eszmél.
- Alvásról írsz, meg 8 óráról. Elegendő idő ez ahhoz, hogy leessen a vércukor? Bizony bőven elegendő. Ezt kompenzálja valamelyest az utóvacsora. Gondolj bele, ~4-5 óránkén való eszegetés az ideális, mindenkinek amúgy, csak aki már benne van a pácban annak be is kell tartania. -
totron
addikt
Nem tudom, mire alapozza minden magának valamennyire is jót akaró cukorbeteg az utóvacsora alkalmazását? Ez pár falatot jelent, nem komplett vacsorát.
És igen, az ébredéstől és az elalvástól egyformán távol eső időszakban lehet a legtöbb szénhidrátot bevinni, távolodva a középtől egyre pocsékabb a hasznosulás, nagyobb az érzékenység. A reggeli és vacsora fehérjedús legyen, minimális szénhidráttal.Ezt a biztosant azért gondold át, nemcukorbetegként is megérezheted reggel, ha távol volt az előző napi utolsó hami - a vázolt folyamatot is felülírva akár.
Szerk.: miért alakult ki a glükózszirupos műkávék, a fehérlisztes, azon belül is kifejezetten cukros péksütemények reggeliként való alkalmazásának kultúrája?Minőségi alvás, egyáltalán, alvás... jó, akinek összejön.
(#559) Cs1csó, ami pontosan kideríti
Ritkábbik eset. Lobbizás, "jobban tudás" nélkül nehezen jön a pontosság. Sarokra kell állni. A doki érdeke és a betegé hajlamos szemben állni. -
Polllen
nagyúr
"Az utóvacsora fontos amúgy, csökken az esélye a reggeli cukorszint ösztönös helyreállításának, vagyis nem akarod édességgel indítani a napot."
Ezt így általánosságban mire alapozod?
Amennyire tudom ébredéskor a vércukor szint megemelkedik, hiszen csökken a melatonin szint, elkezd nőni a kortizol és az adrenalin. Így a szervezet több glukagont bocsájt ki, hogy legyen elegendő energia az ébredéshez. Amíg a szervezet jól működik, addig az inzulin megfelelően szabályozza a vércukor szintet.
Szóval reggel biztosan nem azért akarsz enni, hogy a vércukor szinted "helyre jöjjön". Főleg hogy ébredés után az inzulin érzékenység kifejezetten rossz, ezért a finomított szénhidrátot (amcsi narancslé, gabonapehely) kerülni is kellene.
Amúgy azért is szokták ajánlani, hogy alvás előtt 3 órával ne egyen már senki, mert akkor biztosabb a nyugodt alvás. (Ugye az egészséges életmód egyik pillére a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás.)
-
Cs1csó
titán
Évente talán egy "teljes labor" az amire kérhetsz beutalót a háziorvosodtól és akkor ingyenes (nekem a háziorvos és a munkehelyi doki is írt már ki beutalót vérvizsgálatra)
Ha van valami "gyanú" arra hogy cukor problémád van akkor a háziorvos lehet beutal egy ilyenre vagy akár valami más vizsgálatra ami pontosan kideríti hogy milyen probléma van a cukroddal.
-
totron
addikt
válasz
woodworm #554 üzenetére
Erre gondoltam csak szita az agyam.
(#552) bb0t, pedig zömében fehérjéket evett. Az összetett élelmiszereket nagyon meg kell nézni, lehet turpisság a pudingban is, általában ízfokozó, állományjavító, tartósító célzattal. Az utóvacsora fontos amúgy, csökken az esélye a reggeli cukorszint ösztönös helyreállításának, vagyis nem akarod édességgel indítani a napot.
Ami nekem nagyon bejött és nem is eszek mást úgy 85%-ban, az a durumtészta, alig emel tényleg. Minden más CH-tól gonoszul kilő a rendszer, nagy a kontraszt. El is szoktam a minden mástól.Volt csoportban egy érdeklődő, feltárás, vérvétel előtt, kérdezte, hogy hogyan ne egyen előtte? Ha nem eszik barackot, semmi kritikusat akkor becsaphatja-e a rendszert? Saját magával egyetemben? Mondták neki, hogy ne szórakozzál már, belátta hamar, hogy nem tényleg nem érdemes variálni. Olyan ez, mint az állat a vágóhídon, kihátrálna, de nem lehet már. Hát inkább legyünk a megelőzésen.
(#553) Hieronymus, tényleg nem lehet manipulálni, de mondom, ez az, amiből nem tudni, hogy a mélyben amúgy mekkora meló van mögötte, becsapós lehet az érték. Sok doki ha ez megvan pattint is lefele, hiszen "nem indokolt" további vizsgálat. Nem úgy van.
-
Nekem 103 volt a vércukorszintem. Mondták ne egyek előtte. Ennyi.
-
"Mit látott volna egy éhgyomri vérvétel? Semmit,"
Ma már nem sok helyen mérnek közvetlenül vércukrot. Van a vérben egy marker ami jól mutatja az átlagos vércukorszintet. Azt nem lehet manipulálni. Ha valaki 18 órával a vércukorszint mérés előtt már nem eszik vagy a mérés előtt eszik, az nem számít.
-
Há igen... párom hajnal 2 körül még fent volt, és úgy gondolta lefekvés előtt még megeszik egy kis ementali sajtot, másfél kiflit, meg egy protein pudingot. (Tudom...) reggel ránéztem az adatokra és nagyon magas volt hajnal 4 körül a cukra. Reggelre rendeződött. Mit látott volna egy éhgyomri vérvétel? Semmit, pedig sanszos, hogy diabéteszes.
Egyébként szerintem inzulin szintet is érdemes nézni, és van egy érték, ami megmutatja az elmúlt 2-3 hó átlag vércukorszintjét. Vagy utal rá, nem tudom pontosan. -
Jack72
aktív tag
"A személyes ismeretségi körömben a leglelkesebb edzőteremlátogató srác napközben kőművesként mozgat tonnányi téglát meg betonelemet."-igen ilyen is van de a nagy átlagra nem ez jellemző. Napi 8-10-12 órás fizikai munka után nem hiszem, hogy marad még nagyon energia a tarsolyban.
-
Jack72
aktív tag
A sport se való mindenkinek. Van aki nagyon jól elvan nélküle, van aki meg fizikai munkát végez és az ki is meríti az erejét. Az edzőtermekben sem a például építőiparban dolgozók járnak, hanem a szellemi vagy könnyű fizikai munkát végzők.
-
Cs1csó
titán
A sport is egy tipikus példa: MINDEN a a versenysport, milliárdokat xarnak el rá az emberek milliói örjöngenek, eközben a versenysportot talán ha 50 ezer ember csinálja vagy még annyi sem.
A tömegsportot meg le sem xarják, nincsenek valódi lehetőségek csak 20k HUF-ért mehetsz edzőterembe vagy veszel cipőt aztán futsz ahogy tudsz és ha nem képzed magad vagy nincs segítséged pik-pakk lesérülsz és jön is az említett megy a levesbe dolog.
Nekem alap tézis, hogy pont arra valók a vállalatok - nem csak a nagyvállalatok - hogy a profi sportot fenntarták, plusz az esetleges egyéb reklámok, tévéközvetítések.
ÁLLAMI (adófizetői forintokat) pedig egy fillért sem belerakni.Számomra a legvisszataszítóbb, olimpiai bajnokok "életfogytos"' járadéka, ez egy nonszesz, szerintem ilyen a világban nincs is máshol.
-
totron
addikt
Persze, arról. De sok fejben nem sikerül tudatosítani az egymásra épülést, a helyes kombinatorika fontosságát. Szar kajával küzdhetsz a végtelenségig, de a jó kajával is ugyanúgy elásod magad, ha nem mozogsz vagy azt bután vagy mértéktelenül viszed be. Ha van háttérországod, dolgod a világban akkor könnyebb. Sokszor látom azt, hogy menet közben elfogy az erő és az értelmes program 50%-os teljesítettségével ketyeg tovább a polgár, persze így a megtett 50% is leginkább megy a kukába, ördögi kör.
(#543) Polllen, nem is mondtam ilyet, hogy vércukormérésből kiderülne, pont az ellenkezőjét: az emberek a fogyasztóiságbani butítottság miatt azt gondolják, hogy 1db számmal és szimpla kijelentésekkel (önbecsapásokkal), felületes utánajárással le lehet tudni a dolgokat. A rendes laborért nagy harcokat kell vívni, van, hogy általánosért is, de célzottért mindenképp, rendre az a vége a sztorinak, hogy aki csak teheti elmegy magánlaborba. Áldott az, akinek alapból jó háziorvos jut. Ja, külön botrány, hogy diabétesz oktatás rendre elmarad a szakorvosok (kiégett szarok inkább) szájából.
És ja, elindultunk valahonnan, de ne tudd meg hányan vannak már súlyos állapotban és teljes boci szemekkel képesek nézni, mikor villámcsapásként beesik a tény, hogy nem épp az út elején járnak. Akár szimpla kíváncsiságból megnyitva a témát. Beszédes jelek, tünetek lehetnek, de sokáig bizony nincsenek - szóval már a beköszönőfázisban is elég alattomos a betegség. Nem feltétlenül mindenki ennyire hülye és önfelelőtlen, persze abból sincs hiány, egyszerűen csak túlontúl alapértelmezett a glükózszirup, meg a tévé, meg a net. A sportolás meg mindig is szubkultúra volt.
Úgyhogy lehet, hogy pont aktuális is már az a rögtön.
-
Polllen
nagyúr
Egyrészt érdemes x időként rendes labort csinálni. Én azt mondom évente, az egészségbiztosítóm 2 évente finanszíroz ilyet csak, ha nem orvos rendeli el, speciális diéta esetén pedig itt is volt már a fél éves ajánlat.
Másrészt most csak arról volt szó, hogy az ételek sorrendje hogyan hat a vércukor szintre. Ehhez csaptam hozzá, hogy maguk az ételek is eltérő reakciót váltanak ki emberenként, uh aki ilyesmire kíváncsi és a kutatások mellé szeretne saját tapasztalatot, annak nem biztos, hogy rögtön a 24 órás vércukor szint mérés kell. Lehet minden étkezés előtt és utána 1,5 órával nézni egy vércukor szintet és eldönteni, hogy az adott étel vagy sorrend jó-e neki vagy sem.
Vércukor mérésből amúgy nem fogod - szerintem - tudni megmondani, hogy van-e IR vagy sem.
-
Jack72
aktív tag
"A háziorvosok zömének is elmagyarázhatná valaki, hogy az 5 pontos mérésnek komoly létjogosultsága van"-jogos de mindjárt hozzá is tenném, hogy túl vannak terhelve a dokik és minél hamarabb meg akarnak szabadulni a betegtől. Tisztelet a kivételnek.
Ha jól rémlik, akkor a 24 órás cukorvizsgálat erre hivatott. -
totron
addikt
Nem biztos, hogy átlagember az, aki annak gondolja magát. A háziorvosok zömének is elmagyarázhatná valaki, hogy az 5 pontos mérésnek komoly létjogosultsága van. Az alap vizsgálat csak kidob egy számot, amit ki tudja milyen áldozatok árán hozott össze amúgy a szervezet és lehet, hogy mélyen gázol már az illető az IR-ben, melyet a hamis egészségtudattal mégtovább tetéz persze.
-
Polllen
nagyúr
Egyébként a vércukor szintet te is tudod otthon mérni, relatíve egyszerűen. Étkezés előtt mérsz 1 vércukor szintet és étkezés után 1,5 órával. Így láthatod hogy melyik étel, melyik sorrend mit okoz.
Nyilván bb0t által viselt eszköz jobb, de átlag embernek elég lehet a 2 mérés is.
-
-
totron
addikt
A fehérjék és zsírok önmagukban is lassítják a CH-felszívódást és igen, a sorrend sem mindegy. Így mondjuk az édesség is "kevesebbet ér", mert nincs meg az a hirtelen löket mintha éhgyomorra ennéd. Aédességeknek ez az igazi vonzerejük ugyebár, de hát valamit valamiért. E ponton hívnám fel a figyelmet, hogy a szétválasztódiétákkal és egyéb csacsiságokkal ne keverjük ezt.
Legjobb a kétszeres szénhidrát, egyenletesen elosztva a napban, nem önmagában és nem először leküldve és persze megfelelő kombinációban zsírokkal és fehérjékkel. Ki lehet hozni életszerűre azért. Persze ilyen "kis nüanszokra" akkor van értelme figyelni, ha mellé gondosan kikerülöd a glükózszirupot, módosított keményítőket, különben nem sok semmit csináltál. Jósokmindenben benne vannak ezek sajnos.Meg kell ismerni önmagad by totron coelho mivel egyénileg nagy eltérések lehetnek. Nálam pl. a basmati rizs komoly csúcsot okoz és egyfajta űzött vad állapota áll be, vagyis heveny állapotú az egész létezés, pörögsz a látszólag semmire, enni akarsz még feszülő hassal is. Csak egy bizonyos pontig igazak az általános igazságok. Van, aki szerencsésebb ebben, mások kevésbé, nevezhetjük alkati kérdésnek.
De legalább ugyanilyen fontos, hogy milyen mintázattal vagy megáldva psziché terén vagy másképp: mennyire hamar kapod fel a cukrot. Ha cukkolható vagy, akkor más emberek képesek cukorbeteggé tenni téged. Ez egy ilyen szemét dolog, de így van. Ezt a részét is tanulni kell ha úgy van. -
-
"Csúszás ügyileg némileg vitatkoznék, a vízigény is egy következmény, vagyis mozogni azt ne felejtsünk el, olyankor ugye több a bevitel is."
Persze. Szomjasabb is vagy terhelés mellett.
Mint írtad. Inkább az a baj, hogy elfelejtenek inni az emberek. Illetve az idősek esetében, átcsúszhat a szomjúság, éhségbe. Jó megszokás lehet, ha evés előtt egy pohár vizet inni. Ha múlik az éhség, akkor szomjúság volt.Másrészt a vizelet színe elég jó visszajelzést ad. Sokkal jobbat, mint a saccolások.
-
-
-
totron
addikt
válasz
Hieronymus #528 üzenetére
Csúszás ügyileg némileg vitatkoznék, a vízigény is egy következmény, vagyis mozogni azt ne felejtsünk el, olyankor ugye több a bevitel is. A net, tv elhiteti velünk, hogy előremutató hibernálni magunkat, de a tespedéshez igazodott bevitel-igény becsapós. A nem csúszik állapotáról vesekövesek tudnának mesélni, abban a helyzetben is több víz kell. De persze alapvetően helyes amit írsz. Öregkorban előállhat az, hogy nem érzi az illető a szomjúságot.
A vizenyősségre külön hajlam kell, a súlyfelesleg amiről beszél szerintem túlmutat a nyirokrendszerben bennragadt többletnél, az minimális alapjáraton. Inkább a pocakra, zsigeri-szervközi zsírra figyeljünk, az kőkeményen beleszól a háztartásba.
-
válasz
pusszycat #526 üzenetére
Igyál vizet.
A víz fogyasztását szabályozza a test. Ha túladagolod nem "csúszik". Ha szomjas vagy akkor csúszik.
Ezt a tisztítási bolondosságot felejtsd el.
A vizelet tükrözi a hidratáltság állapotát. Ha víztiszta, akkor túltolod. A vesét ekkor nem tisztítja, hanem feleslegesen dolgoztatja. (Abba már bele se menjünk, borítja a sóháztartást)
Ha nagyon sárga akkor alul hidratált vagy. Ha kezd sárgásodni, már nem teljesen víztiszta, akkor optimális a folyadék bevitel.
Az éjszakai alvás zavarása, rontja a másnapi teljesítményt.Miért pont a folyadék bevitelben lenne előnyös a mértéktelenség?
Az ízesítéssel csak agyadat csapod be. Haszna nincs.
Régebben sétával fogytál. A mozgás segíti kiüríteni a felesleges folyadékot a nyirokrendszernek. Ha ellene dolgozol, nem fog sikerülni. A pangó folyadékban fehérje bomlás van. Ez gyulladást generál. Főleg a lábakban halmozódik a felesleges folyadék.
Beindítod az idősebb kori problémákat idő előtt. Nem kellene, jönnek azok maguktól is, kéretlenül. -
totron
addikt
Világos és nincs abszolút megoldás, talán soha nem is volt. Számos tizedelő kórt legyőztünk, de kreáltunk új problémákat is. Nem árt azért éberen hozzáállni a témához. Az édesítőt én kerülöm mindenesetre. Főleg azoknak akik édesszájúak érzik magukat megoldás a mozgás és elfoglaltság, érdemben való leterheltség pszichének, testnek. Töredék annyi kajával elvagy /nap és még az édesigény is lecsökken, elmarad akár.
(#526) pusszycat, a lehetséges okok halmazába beletehetjük szerintem a kólát.
De viccen kívül, gonosz egy jelenség amit említesz. Több oka lehet, 40 felett nagyságrendekkel nehezebb fogyni, ez egy ilyen el nem múló alapvetéssé lesz onnantól, de korban alatta is képesek megjelenni akár hormonális alapon megrekedések. Az egyik legnehezebb témakör, mert mindenki coach, rengeteg az infó, amik közül vannak látszólag egy irányba mutatóak, összevetve gyakran azokról is kiderül, hogy de mégse (és még ha egyet is mondanának akkor sem biztos, hogy az a való).
Ételek minősége, mennyisége, a bevitel megfelelő elosztása időben/szénhidrátban, mozgás - minden más okkeresés csak ezek megléte után jöhet, vagyis ezeket nyilván nem váltja ki semmi. Lelkierő kell, hogy az eredmény elmaradását ne kajával pótold. Tudom, nem mondtam semmi konkrétat, de tényleg nehéz. Kapcsolatok, idő, meg jó sok pénz a bankkártyán kell hogy nem kiégett orvosoktól érdemi válaszokat kapj.
-
Tudok vizet inni, de nem csúszik ahogy írod, nem esik jól sokat inni, régebben kóláztam egy óra alatt megittam egy 2 L. ez sokáig ment , de átalltam teára mert észrevettem, h valamiért nehezebben fogyok mint régebben.
Régebben 1-2 hét alatt sok sétával 5-10 kg lement most majdnem semmi.
Furcsállom is nagyon. Mi történt? What happened? -
Kovbob
senior tag
Nem, vitatom az állításodat én megint csak arra próbáltam volna utalni, hogy ne mindig csak végletekben gondolkozzunk. A nem iszok semmi édesítőt, meg az egész nap csak azt iszok között van átmenet. A víz is alapvető a szervezet számára, de ha túl sokat iszok meg belőle egyszerre, abba is bele tud halni az ember, most akkor ne igyak vizet se?
-
totron
addikt
A logika sajátságos formákat képes ölteni, úgyhogy sokszor egyenlő az önbecsapással. A mesterséges édesítőszerek nagyon jó példa arra, hogy ha az elmét lehet is, a testet nem lehet becsapni. Beleástam magam, mert érdekelt (nem most ;P) és az jött ki, hogy egyértelműen növelik a diabétesz esélyét, azon belül is szemmel jól láthatóan. A nap végén nem jön ki és nem is jöhet ki más, mint ami van (mint amik vagyunk). A testünkbe vagyunk zárva, minden más csak szemfényvesztés és önérdekkel szembe menő.
Szerk.: persze gondolom, mivel a WHO-éval ellentétes az állításom én vagyok a konteós fazon 99 macskával, de hát ezt vállalni kell. Maradjunk annyiban, hogy a világszervezet egy egész világra kiterjeszthető és mindenki által emészthetőnek vélt lekerekítettségekkel dolgozik.
(#522) pusszycat, hogyhogy nem tudsz vizet inni? Jobban csúszik a citromos? Ennyivel jobban?
-
Kovbob
senior tag
Azért szerintem az nem számít önbecsapásnak, ha logikusan gondolkozom. Nem állítom azt, hogy egészségesek lennének a mesterséges édesítők, de azért mikor ugyanarra a listára teszik fel amin a kovászos uborka is szerepel, meg az aloe vera, akkor azért nem esek annyira kétségbe. És nem én raktam arra listára, hanem a WHO. No meg a vörös húsokról is jött már ki az, hogy rákkeltő lehet. Ezzel nem azt mondom, hogy akkor egész nap édesítő szert kell inni/enni, csak azt hogy kis mértékben nem hiszem nagy baj lenne belőle.
-
Az a helyzet, h tiszta vizet nem tudok inni nagyobb mennyiségben DE forró citromos gyümölcs teát, cukor nélkül persze, hát 3-4 litert is egy nap. És mivel a sok teától pisilnem kell éjjel akkor is jól teleiszom magam. Állítólag jót tesz a bőrnek, tisztit májat, vesét, hajnak is jó, már akinek van
-
totron
addikt
Nyitott kapukat döngetsz, nem gyűrte elmémet maga alá a természetes szó, mint buzzword. Igen, meg kell nézni, de biztosan találkoztál már te is olyan esettel, mikor érdekkörök hajlította tanulmányok beszéltek a valóság helyett. Forrásnak tűnhetnek, melyekre lehet építeni, nem feltétlenül azok. Nem vonz a konteó sem, még mielőtt.
Feltűnhetett az is, hogy mindent is szeretne az élelmiszeripar lenyomni a torkokon, hátra meg kevesen lépnek kettőt, hogy a sok agyzsibbasztásból kilássanak. Hibás logika-e arra alapozni, hogy a minél kevésbé feldolgozott, minél természetesebb - bocs, nincs jobb szavam - elemek előnyben részesítése jobb nekünk? Ja, a paleo sem vonz, de cserébe legalább taszít. Keletkezett-e elmebeteg mértékű ugrás ezen a területen is az elmúlt ~60 évben? Volt-e ideje bárminek is kiforrnia magát érdemben? Megy-e ez ordas hazugságok nélkül? "Kötelezően" bevállalandó, rákkeltő tartósítószerek nélkül? Azt látod a boltok polcain, hogy megy? Én nem azt látom.Túl sok zaj túl kevés valós alternatíva mellé.
Szerk.: én is tennék egy lol-t a nagyon alacsony mellé. Ha neked ez így belefér.. És még csak nem is alapélelmiszer, hogy bele kellene, hogy férjen.
-
dabadab
titán
Ha gondosan és bölcsen kikerüljük az önbecsapás intézményét, akkor kijön szerintem egy erős gyanú, nem segítek melyik irányba
Én segíŧek: nagyon-nagyon alaposan vizsgálták, mégsem találtak semmit, tehát ha van is rákkeltő hatása, az nagyon alacsony.
Ja, a valóság nem úgy működik, hogy fogunk teljesen önkényes fogalmakat ("természetes", lol) és azokból vezetünk le mindenfélét, hanem meg kell nézni, hogy valójában mi történik.
-
Sibionics GS1 névre hallgat, ez egy CGM rendszer, 5 percenként ad adatot, és 14 napig mér, utána kuka. Az első két napon nem volt pontos, rá is írtam a forgalmazóra, mire megírták, hogy mikrosérülés keletkezik a felhelyezéskor, és az első két napon még ezért pontatlan. Utána tényleg beállt, vérből is néztem. A szöveti meg a vérből vett soha nem fog egyezni, én azt tapasztaltam, hogy kb. 0,5 mmol-lal mutat kevesebbet, mint a vérből mért. Nekem még 2 nap van a 14-ből, és amúgy rossz érzés belegondolni, hogy nem fogom látni a vércukorszintemet, annyira jó volt, hogy folyamatosan pontos képet kapok róla.
CRTs: hol lehet kapni ezt a mandulalisztet? Szegedi vagyok, jelenleg amúgy a Tescoban találtam legolcsóbban, mert 500gr 2400 ft körül van. Ennyi szokott lenni a 250gr, de valóban drága, én főként réptortát gyártok belőle. (répa, sütőpor, eritrit, tojás, mandulaliszt, mascarpone) Amúgy kerülöm az édesítőt, de párom nem nagyon éli az én low carb életmódomat...
-
totron
addikt
de azért nem annyira egyértelmű még ott az, hogy rákkeltő-e
Ha gondosan és bölcsen kikerüljük az önbecsapás intézményét, akkor kijön szerintem egy erős gyanú, nem segítek melyik irányba. Minél távolabb lépdelünk a természetes alapanyagoktól, annál inkább exponenciális csúfságokkal számolhatunk. Más kérdés, hogy az eredők szintjén is nehéz ma már jól cselekedni.(#510) Jack72, itt is van épp bodzadikus szörp, adja. A nádcukor amúgy nem jobb semmiben amennyire tudom.
(#504) bb0t, jó ez a diagramosítható cukorszint, mivel méred? Mennyire pontos?
-
CRTs
aktív tag
Hát én most fogok megint ketozni majd,
nekem az elég drága szokott lenni mert mandulalisztet szoktam venni, egy szegedi cukrászati cégtől szokott olcsóbb lenni sokkal mint a bolti.
Van egy új találmányom, ez biotechusa nevű magyar cég csinál fehérjeport amiben alig van CH és oreo-s is van. Ez kókusztejkonzervvel megspékelve elég durván jó cucc. A kókusz meg keto-s alapkellék.
Amúgy én is ezt a zöldséggrillt csinálom. Húst azt nem annyira.
A másik amit szoktam még az a zöldségleves és sajtból meg daráltszezámból csinálok bele "levesgyöngyöt".
Rántott dolgokat nem bírom megállni meg a tésztát se úgyhogy majd vmikor vissza kell állni xD.
Az a durva a ketoban hogy még az éhségérzetet is elveszi és amikor visszaállsz CH-ra akkor jönnek vissza az éhségrohamok. Nem túlzás hogy teljes életmódváltás...
-
Cs1csó
titán
válasz
Hieronymus #512 üzenetére
ugye nem élhetünk a végtelenségig valamiben meg kell halni. A viccet félretéve nem lehet mindig a "tökéletes" tápanyagbevitel szerint élni.
-
-
Kovbob
senior tag
válasz
Hieronymus #508 üzenetére
Ja persze mindenképpen a víz lesz a legjobb ezt nem vitatom, nem amiatt írtam. Csak amiatt írtam, mert ugye nem rég volt a nagy asztpartám hisztéria, de azért nem annyira egyértelmű még ott az, hogy rákkeltő-e.
-
Jack72
aktív tag
22.35. Milyen jól esett ez a házi bodzaüdítő egy kis nádcukorral.
-
Cs1csó
titán
válasz
Hieronymus #508 üzenetére
Ez így nagyon helyes az orvosod és a biztosítód (akivel az életbiztosításodat kötötted) is "lájk disz" de sokan szeretnének teát, szörpöt vagy egyéb dolgot inni. Végső soron az "arany középút" a mértéktartás a megfelelő. Gondolom napi 2 liter kóla megölhet pár év alatt egy pohár nem biztos, főleg ha nem is minden nap iszol olyat.
-
-
-
Kovbob
senior tag
válasz
Hieronymus #505 üzenetére
Ezt úgy tudom még nem sikerült teljesen bizonyítani, csak odáig hogy lehet rákkeltő. De lehet azóta már változott.
-
-
Egyáltalán nem ez a célom, negatív rekordként hivatkoztam a narancslére, és a répára. Éppen ellenkezőleg, nem szeretném, hogy hullámvasút legyen a vércukorszintem. Az epren én is meglepődtem, nem volt megcukrozva hidd el.
Majd eszek megint, lehet valami más tényező befolyásolta. Egyébként a mai napom így néz ki:
12-ig nem ettem semmit, utána sütöttem egy wagyu hamburger húst, azt megettem spenóttal, tükörtojással. Ettem mellé uborkasalátát, amin joghurt meg foghagyma volt. Ezen kívül paradicsomot, mást nem.
-
Jack72
aktív tag
Ez a sófogyasztás is érdekes és egyénfüggő. Én képes vagyok megenni/meginni a levest só nélkül is de nyáron, amikor erős MTB szezon van, akkor tolom befelé ezerrel a sót.
Egy-egy túra után csupa sókicsapódásos a hátizsákom. -
Rive
veterán
válasz
Hieronymus #500 üzenetére
Korábban a rózsaszínű sót elkerülték az emberek, mert a kálium-klorid (sólámpa, ha jól tudom) mérgező anyag.
Totál rosszul tudod.
Az egészséges szervezet napi kálium igénye 2-5 g...A kálium konyhasóba adagolva csökkenti a nátrium mennyiségét: a hazai hagyományos túlsózás mellett lényegében életmentő.
Itthon azért rossz a sajtója, mert valami ütődött tök aki se a növények, se az emberek káliumigényéről se hallott a jelek szerint telef*sta a netet a hülyeségével a kálium ártalmairól.
A rózsaszín só amúgy a vastartalmú szennyezők miatt olyan, amilyen.
-
totron
addikt
válasz
Hieronymus #500 üzenetére
Hogyan segít ezen a rizs? Villával is orvosolható. A másik szörnyűség a csomósodásgátló, igen. Itt Parajdi só vanik, nem hype-ból, egyszerűen az igények ezt metszették ki, de keresem még az egyéb, jó sókat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Szilveszter mindig a fogadalmakról szól. Az életünk ciklikus körforgásban zajlik, mégis szeretjük, ha a dolgoknak van...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Watch 5 40mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-24Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest