-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
golya87 #12155 üzenetére
Tényleg sok idő, egyszerre 8 kulcsot lehet egy codec-hez felvenni (több pi azonos kártyával esetén hasznos). Ha optimista módon 1 perc egy reboot, akkor kb ezer év végigpróbálni az összeset nyolcasával. Ha nem kéne rebootolni, akkor lényegesen gyorsabb is lehetne, akkor lehet száz év is elég lenne
És csak a végén derülne ki, hogyha a firmware-ben ki lenne már kapcsolva ez a codec, mivel nem várható hozzá támogatás. -
sanzi89
addikt
válasz
golya87 #11304 üzenetére
A kártya már Class10-es.
Ebben a cikkben van pár ötlet, van benne a buffering problémára is pár tanács, holnap tesztelgetem. -
azbest
félisten
válasz
golya87 #10598 üzenetére
Nem az fdh-tól rendelted
Az oldalukon a raspi link átdob a farnelhez, ahol a cikkszámot kimásolva és az fdh.hu oldal gyorsrendeléséhez bemásolva rendelnél a magyar fdh-tól. Te közvetlenül a britt farneltől vetted meg. angol számlát kapsz.
Az fdh-n kersztül magyar a számla és gls futár hozza.
-
azbest
félisten
válasz
golya87 #10513 üzenetére
Erre kíváncsi leszek. Eddig a Win RT változatot nem lehetett külön megvenni, telepítő sem volt elérhető hozzá. Csak előtelepítve volt, az meg az sd kártyás pi-nél nem értelmezhető
Ja és itt ne a teljes értékű win-re gondolja, mert arm-on a desktop mód nem elérhető az x86-os programok számára.Az armv7 újabb és tudja futtatni a régi armv6 architektúra binárisát is. Tehát a bootloader frissítésével meg talán pár apró módosítással simán futhat a raspbian azon is. Viszont ha nem akarnak két külön rendszert fenntartani, hanem egy közöset akarnak továbbra is, akkor a régebbi képességéhez kell igazítani a fordítást => armv6-os kell legyen a hivatalos kiadás. (a banán pi-re hekkel rasbian is v7es procin futtatja a v6os binárist).
Az általános distrok kapcsán: azért raspbian a rendszer és nem debian, mert a debian armv5 és armv7-et támogat. Az 5 gondolom túl régi, a 7-et a régi pi nem tudta, így kellett egy forkot csinálni és 6-ra fordítva ez lett a raspbian. Viszont az új pí esetén elég könnyen bekerülhet a támogatás a hivatalos debian-ba is, szóval nem feltétlen kell függeni az alapítványi kiadástól, ha ez így lesz. A hibák javításánál is előny lehet, ha több cég is áll mögötte.
Egyébként megint jó nagy hantás az alapítvány... mindig letagadják a kiadásig az új hardvereket, hogy a régi eladásai ne csökkenjenek
Ja mondjuk ezekről ír a linkelt blogpost is csak még nem jutottam a végére
-
schferenc77
aktív tag
válasz
golya87 #10506 üzenetére
Na, kezd már elfogadható sebssségű lenni az RPi :-)
Nekem médialejátszóként van, semmi más nem fut rajta (OE 4.2), de azért menüben itt-ott harmatos. Bár most kicsit körbegugliztam kártya PC ügyben, és a rgéi nagy kedvencem, az Odroid-is kiadott C1-es néven egy erősebb speckójú cuccot 35USD-ért (ami itthon 44EUR). Kb. itt szokott indulni az RPi ára is itthon, tehát ha azt nézem, ugyanazért a pénzért Odroid esetében kapok gigabit-es LAN-t, quad core 1,5GHz-es CPU-t, a GPU is erősebb és van eMMC támogatás. Ha lenne rá OE port, akkor egyből vennék is. -
azbest
félisten
válasz
golya87 #10508 üzenetére
mivel broadcom, a video nem kérdés, hogy videocore 4. Szvsz első ránézésre csak lecserélték a soc-ot 4 magos újabb verzióra. Valamint ha armv7-es, akkor a hivatakos rendszer kompatibilitási okokból arm v6-ra lesz buildelve. Viszont az armv7 miatt eséjes lehet, hogy a 2est a normál általános disztribúciók is támogassák.
-
envagyok
veterán
válasz
golya87 #10491 üzenetére
Én inkább akkor vennék egy atom z3735-ös mini pc-t ennyiből.
Az nem fekszik meg semmitől, és ugyanennyiből kijön mint a cubox.
Pl.:
http://m.geekbuying.com/item/VOYO-Mini-PC-Windows-8-1-4K-Media-Player-Intel-Z3735F-2G-RAM-64G-ROM-WIFI-XBMC-KODI-Bluetooth---White-341214.html -
envagyok
veterán
válasz
golya87 #10349 üzenetére
bocsi rosszul írtam..
a 8psk transponderek nem jönnek.
Ráadásul a tvheadend szerint rossz a vételi hibaszázalék.
szerintem nem kapcsol át a driver 8psk módra.
Windows alatt külön feltelepül a driverben vmi switch, ami qpsk/8psk mode switcher..
A régi asrock ion htpc-vel és openeleccel ugyanezt szenvedtem végig ugyanígy..
Szerintem is tuti a driver a hiba, hhiszen a hardver már tök más, csak az usb-s dvb-s2 vevő ugyanaz.
Viszont windows alatt tökéletesen megy. -
válasz
golya87 #9966 üzenetére
Köszönöm, köszönöm! Működik -- illetve nem működik, azaz működik, hogy nem működik! (Tehát a tévé kikapcsolva marad.)
Pedig többször is jártam arra a menüben, de mivel egy infoablak jött fel, ahonnét visszaléptem, nem vettem észre, hogy van mögötte egy igencsak részletes beállítási lista, ahol egíebek mellett ki lehet lőni a TV bekapcsolását a képernyővédőből visszatérés alkalmával.
Köszönettel: MaCS
-
Kroni1
veterán
válasz
golya87 #9843 üzenetére
OE vagy RBMC szinte mindegy, én sokáig OE-t használtam, mert anno kicsit gyorsabbnak tűnt a menüben. De most próbálgattam a Kodis OE 5 bétát, az fagyogatott nálam néha, aztán feltettem az RBMC final-t, (végleges verzió) és ez most megint nagyon szimpatikus, kicsit talán gyorsabb is mint az OE. Egy egészséges (850/375-ös) tuningot ad alapból a pi-nek, ez nekem tökéletesen elég is mindenre. OE alatt neked kell a config fájlban tuningolni, természetesen 950-1000MHz-re is be lehet lőni stabilan de ehhez bordák minimum kellenek. Amugy a menürendszer, felépités szinte tök ugyanaz, ugyhogy nem lesz nagy különbség, csak az SD kártyára telepítés módja más kicsit.
-
-
trance89
őstag
válasz
golya87 #9654 üzenetére
sztem is ő maga tervezte, tök véletlenül ugyanolyanra sikeredett a teljes felépítése
vero
cubox
azért már kicsit pofátlanság ennyiért árulni, csak arra lennék kíváncsi ki az a hülye aki ezért ennyi pénzt kiad, csak mert egy cubox i2ex vagy a tv verzió majdnem fele ennyiből jön ki és méghozzá hivatalos openelec támogatással... -
-
erikke17
őstag
válasz
golya87 #9567 üzenetére
Akkor fog ez menni, nekem sem lesz több ledem...
Köszönöm az információt.
Lehet majd foglak egy kicsit zaklatni ezzel kapcsoltban ha építem, beállítások meg stb
Asztee - Lényegében a Lightberry egy kész ledsor táppal mindennel, de Hyperion lesz az alapja szóval menni kell. Feljebb írták..
-
Asztee
aktív tag
-
moli.hu
őstag
válasz
golya87 #9354 üzenetére
attol, hogy hogy sikerult a te adott peldanyod. Ha eppen szemetes volt a szilicium, amibol keszult, akkor nem annyira. Abba gondolj bele, hogy 700-at 1000-re huzni az mar 43% lenne, az olyan, mintha vennel egy kisautot, ami max 140 helyett 200-zal menne, gyari alkatreszekbol csak a vizhutorendszer cserejevel.
-
trance89
őstag
-
lolka1980
aktív tag
-
azbest
félisten
válasz
golya87 #9049 üzenetére
az allwinner modernebb, Armv7-es, míg a málna még armv6-os.
(#9048) DonThomasino:
Egy az egyben nem igazán lehet átteni a raspire készült linux distrokat allwinnerre. Más bootloader és kernek fut rajtuk. Ettől még persze létezhet módosított raspbian ami allwinneren fut. Az armv6-os programok elfutnak armv7-es rendszeren is.(#9050) DonThomasino:
média lejátszásra jó, különféle barkácsprojektekhez is. Egy lakás éles risztózására viszont nem használnám, mert ahhoz nem elég stabil a működése. Lehet, hogy hónapokig hibátlanul megy, de lehet hogy naponta kiakad, sokmindenen múlik. Fájlszervernek, torrentezésre sem kifejezetten ajánlott az usb dolgai miatt. Szóval egyelőre olyan eszköz nincsen, ami mindenre jó. Az allwinner boardok sata, natív lan támogatása jó bizonyos feladatokra, de a raspi médialejátszási képességei meg másra. A raspi okos webkamerához is jó a saját kamerájával. Egyben nem annyira van meg mindez... pontosabban esetleg valamelyik itx pécében.(#9055) larryking:
többször előkerült már a raspin futó android téma, kezdetben még az alapítvány is úgy mondta, hogy lesz rá. Gyakorlatilag a mostani kommunikációkból az jött le, hogy nem lesz rá támogatás. Lehet, hogy valami kezdetleges megoldás telepíthető, de közel sem teljes funkcionalitással (pl hang nélkül).(#9056) DonThomasino:
a hivatalos kommunikáció szerint nem lesz mostanában, de ha lesz, az is lehet hogy ugyanerre épül.
"As of the July of 2014, an updated version of the Model B, the Model B+, has been released. Beyond this revision, which updated certain pieces of hardware without changing the main processor on the board, there are no immediate plans for the next model; a new model may be released in 2-3 years, but this is not a firm schedule. A new model would inherently undo much of the community work that has been done to date on the Raspberry Pi, which would be counter-productive to our educational aims." [link]De igazából az alapítvány üzleti érdekek miatt nem őszinte a fejlesztésekkel kapcsolatban. A bejelentés előtti napig tagadják az új modell létezését, hogy ne rontsa a korábbi változat eladásait. A B+ megjelenése körül is volt balhézás, mert valaki feltette a véletlenül korábban kiszállított példány képét a netre. Viszont gorombán leszólják azokat, akik a hivatalos blogon fejlettebb hardvert kérnek. Nem akarnak változtatni, mert akkor gond lehetne a régiekkel kompatibilitással. Viszont a broadcomnak is van fejlettebb soc-ja, ami videolejátszás terén még lehet kompatibilis is lenne... ki tudja mi játszódik le a színfalak mögött.
-
-
Balage76
senior tag
-
trance89
őstag
válasz
golya87 #8465 üzenetére
"1A még mindig kevés neki."
és ezt honnan is vetted?
köztudottan 1A az ajánlott minimális táp ami kell neki, nálam egy UE32EH5450-es samura van kötve, van rajta egy 1A-es port is, onnan kapja a kakót már 1 hónapja és semmi problémám nincs vele, a tv-vel együtt indul és mielőtt kikapcsolnám a tv-t először lelövöm a pi-t -
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
golya87 #8066 üzenetére
Van olyan opció valahol, hogy ne a médiainformációt hanem a lokális elnevezést használja. - Én is találkoztam vele, de nem emkékszem, hogy hol.
Hát az van, hogy pl van egy dokumentumfilm mappa, azon belül dokumnetumfilmek, esetenként almappákban. Úgy van beállítva, hogy a mappa cím alapján keressen filminformációkat, mert a feleségem rendszeresen lesz.rja,hogy normálisan elnevezze a filmeket, illetve több cd-s verzióknál ez gondot szokott okozni.... na, most a dokumentumfilm törzsmappát az xbmc úgy gondolta,hogy jobb ha "Varga Ágota válogatott dokumentumfilmjei" -nek hívja. Hát ez kicsit b.ssza a csőrőm, mikor David Attenborough filmek és egyéb válogatott cuccok vannak, Varga Ágota meg sehol szóba se jön. De van ilyen meséknél is,hogy valami oltári ökörség van ott.
-
azbest
félisten
válasz
golya87 #7628 üzenetére
A hirdetésnél írt hdmi verzió inkább a fantázia szüleménye lehet
Valószínűleg a 13as láb nincs bekötve... esetleg multiméterrel meg tűvel ki tudod mérni [link]A szabvány verziói nem tudom pontosan miben térnek el egy kábel esetén, arra tippelek, hogy bekötésre, ellenállására, árnyékolásra. Az utóbbiak az elérhető legnagyobb adatátviteli sebességet befolyásolják. Van olyan 1 dolláros kábelem, aminél a kék árnyalat zajosan megy csak ár fullhd-n, mert kevés a sávszélesség valami anyagminőségi probléma miatt
-
Kroni1
veterán
válasz
golya87 #7487 üzenetére
Köszönöm a választ nektek, sztem menni fog az 50+25 összeforrasztása, de egyenlőre csak egy 50-eset veszek megnézem azzal milyen lesz!
Elektroban elég láma vagyok, még annyi kérdésem lenne, hogy az általad linkelt ledsorhoz akkor egy megfelelően erős, 3A-s tápon kívül mit kell még vennem, hogy rá tudjam kötni a RPi-re őket?
-
-
itanczos
senior tag
válasz
golya87 #7443 üzenetére
Szerintem nem valami jó ötlet zárogatni az áramkört...
Raspbmc-n valóban nincs ilyen blacklist bejegyzés! Sőt, ilyen modul sem!
Valszeg be van fordítva a kernelbe fixen.A dmesg kimenetében szerepel az spi?
dmesg |grep spiNekem ezt adja ki:
bcm2708_spi bcm2708_spi.0: master is unqueued, this is deprecated
bcm2708_spi bcm2708_spi.0: SPI Controller at 0x20204000 (irq 80)Vagyis a kernel-ben betöltődik.
-
azbest
félisten
válasz
golya87 #7440 üzenetére
Csak ránézésre egy tipp... a i2c alapú a vezérlés?
Úgy emlékszem, hogy alapból blacklist-re van téve az i2c driver a modprobe.d-ben. Ki kell kommentezni, hogy betöltse és használni lehessen. De ez lehet máshogy van az újabbakban.szerk:
ja nem i2c hanem spi... de blaclkist az stimmel: [link]Unblacklist the spidev driver :
sudo nano /etc/modprobe.d/raspi-blacklist.conf
just comment ("#") the line which blacklists the spi-bcm2708 driver. -
moli.hu
őstag
válasz
golya87 #7424 üzenetére
nem leptel be a html5video-programba?
-
wassermann
Topikgazda
válasz
golya87 #7326 üzenetére
Lefagy? Miért nem állítod picit lejjebb a frekiket. Egy instabil cucc családban történő használata, elég problémás helyzeteket okozhat: nekem pl a nagyanyám bottal verte az STB-t, mert nem váltott csatornát, pedig csak annyi volt a bűne hogy az infraérzékelőjével lefelé csúsztatták be a TV mellé : )
-
Kroni1
veterán
válasz
golya87 #7326 üzenetére
asszem egy my media experience-es tesztben olvastam, h a pendrive-ot ajánlják xmbc mellé, mert azzal méggyorsabb lesz! Ráadásul usb3-ast ajánl a rpi 2.0 portja ellenére, mert állítólag még 2.0 porton is valamivel gyorsabb egy 3-as pendrive. most kipróbálom, pont van egy 4GB-osom itthon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte GA-A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Corsair 750W
- BESZÁMÍTÁS! Asus A520 R5 3600 16GB DDR4 500GB SSD RTX 2060 8GB Rampage SHIVA CoolerMaster 700W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 7 5800X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 2700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070 (ELKELT)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-32Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest