- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- bambano: Bambanő háza tája
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Intel fan11
őstag
válasz
MaCS_70 #31421 üzenetére
Telekomos fosom van amire tv net telefon van dugva tudja a wifit! Legyen router a neve! telekomnál nekem digitális elosztónak nevezték, ezért írtam ezt! Értem tudok pi3al csatlakozni rá! Viszont a kérdés, hogy miért kell nekem netre csatlakozni ha pendriveon keresztül tudok játékot beolvastatni?
Ez pl 1 digi elosztó! de nekem nem ilyen van
-
kovbandi82
őstag
válasz
MaCS_70 #31377 üzenetére
Arcal tisztában voltam, de a MHL-t ki kellett Googleznom.
A kisebbik TV dobozát előkerestem, azon 1366*768 áll. Csak akkor hogy tudhat 1920*1080 p-t? Lassan tényleg elveszek az információkbanJó lesz minkettőhöz az 1 és a 39-es érték a config.txt-ben?
A kisebbik TV-t is beállíthatom a KODIban 1080p-re a mostani 720 helyett? -
bisti79
tag
válasz
MaCS_70 #31319 üzenetére
Pendrive-val még nem próbáltam, csak sata hdd-vel, viszont nagyon "válogatós" a pi: nem hajlandó bármilyen átalakítóval bootolni. Erről egyébként külföldi fórumokon is lehet olvasni.
Egyébként ha "átbillented" a bitet az USB-boot engedélyezéséhez, és utána mégis SD-vel akarod használni nincs érezhető sebességcsökkenés bootoláskor. -
-
válasz
MaCS_70 #31311 üzenetére
Pontosan nem tudom, de nincs nagy különbség, ha jól tudom a visszajelző ledek elhelyezése, és a chipek helye-mérete miatt nem kompatibilisek egymással. Gondolom egy egyszerűbb műanyag háznál ezek nem jönnek úgy ki, de egy alu öntvénynél, ahol a ház a hűtés miatt mm pontossággal van kialakítva, hogy felfeküdjön a CPU-ra, már okozhat gondot.
Az egyik pi2-emnek kartonból ragasztottam házatés egy pi1-hez való "szabásmintát" sikerült találnom, kicsit át kellett rajzolnom, mert a ledek lyukai teljesen máshova estek, és asszem a jack csatlakozó sem illeszkedett teljesen a neki szánt lyukba, a nyomtatás máskülönben mérethelyes volt.
-
-
-
-
válasz
MaCS_70 #31149 üzenetére
Most direkt kipróbáltam, és nekem működött:
Az "init=/bin/sh" szöveget ugye nem új sorba, hanem a sor legvégére írtad?
A jelszó ugyanaz, feltéve hogy ugyanazzal a felhasználóval szeretnél belépni. A passwd-vel csak a saját jelszavadat tudod módosítani. Csak a rendszergazda képes más felhasználók jelszavát módosítani.
-
válasz
MaCS_70 #31148 üzenetére
Érdekes dolog történt:
Ha passw pi paranccsal akartam megváltoztatni a jelszót, akkor a meglevő jelszó beírását felajánlotta, de a beírt jelszót nem fogadta el.
Ha viszont su - után adtam meg ugyanezt a jelszót, így már elfogadta, és után a passw pi után is tetszett neki.
Nem igazán értem a jelszókezelést.
A GUI-n a beállításoknál a pi userhez megadott jelszó nem azonos az SSH-belépési jelszóval?Köszönettel: MaCS
-
-
Csicsóka
őstag
válasz
MaCS_70 #30722 üzenetére
Itt a tmpfs-el kezdődő sorok jelentik a ramdisk-et, az utolsó oszlopban lévő csatolási pontok alá mountolva.
A /dev/data, a TV box eMMC data partíciója, ami maga a gyökér fájlrendszer.
10.1.1.1-el kezdődő sor pedig a szerverem NFS-en kiajánlott könytára, a /mnt/Nas-alá mountolva.
Hasonló infókat szolgáltat még a mount parancs, ezt is lehet nézegetni. -
Csicsóka
őstag
válasz
MaCS_70 #30717 üzenetére
Talán egy kicsivel jobban kímél, mivel az OSMC a /var alá nem tesz ramdisket. Az oprendszer írási műveletek jó része oda is irányul. A /tmp alá ők is raknak.
Ez itt egy S905-ön futó OSMC, de az rpi-n is így van, a data kivételével.
osmc ~ # df
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
devtmpfs 306M 0 306M 0% /dev
/dev/data 4,8G 1,4G 3,5G 28% /
tmpfs 407M 0 407M 0% /dev/shm
tmpfs 407M 11M 397M 3% /run
tmpfs 5,0M 0 5,0M 0% /run/lock
tmpfs 407M 0 407M 0% /sys/fs/cgroup
tmpfs 407M 4,0K 407M 1% /tmp
10.1.1.1:/media/Nas 917G 782G 136G 86% /mnt/Nas
tmpfs 82M 0 82M 0% /run/user/0Más eltérés a két rendszer közt nincs, mert az LE is gyakran írja az SD ext4 partícióját, minden médiatárba bekerült új tartalom esetén.
-
llacee
őstag
válasz
MaCS_70 #30507 üzenetére
Igen ez is egy gond, nyáron 10<>19h között sütné a nap. SD kártyának is túl kéne élni. Kulturáltan nem tudnám árnyékba tenni...Pedig már az alkalmazások mennének, de az elhelyezés néha bonyolultabb és a szép megoldásokat jobban szeretem.
Akkor inkább mást találok ki. Köszönöm szépen az infókat. -
Asztee
aktív tag
válasz
MaCS_70 #30472 üzenetére
Na ma megérkezett a kicsike ,bedugtam a teljesen frissen telepített LibreElec 8.2.5-s Rpi-mbe ,de semi. A connectoins menü teljesen üres és sehol máshol se látom semmilyen jelét bármilyen hálózatnak.
Természetesen próbálkoztam reboot-tal is ,de semmi. Kipróbáltam az asztali gépben is és ott működött. (azaz az egység működőképes) Mit lehetne tenni még ? Van valamilyen tipped ? -
Patice
nagyúr
válasz
MaCS_70 #29864 üzenetére
Én nem értem ezt a kérdést...
A Kodi egy frontend, ami a DLNA szervereket (backend) éri el és ezekből tud magának adatbázist építeni, filmekből, zenékből, képekből.
Ha kész az adatbázis, akkor lehet benne keresni, bizonyos szempontok szerint megjeleníteni pl. a filmekhez leszedett borítóképeket.
A Kodi beállításaiban van az a kapcsoló, amivel a "the" kikerülhető. Ez nem a DLNA szervertől függ. -
zsopu
tag
-
doberman
senior tag
-
válasz
MaCS_70 #29581 üzenetére
Nem, mert Te mysql adatbázist kerestél, de az ingyenes tárhelyeken az adatbé szervert nem lehet kívülről elérni, csak a tárhelyen futtatott scriptből. Erre mondtam, hogy komplett php szervert csinálj hozzá. Esetleg félreértettem.
Pl. ATW.HU szerintem megfelel a célnak. -
doberman
senior tag
válasz
MaCS_70 #29575 üzenetére
nézted a múltkor általam ajánlott megoldást? ez a weewx nagyon sokoldalú... van benne mysql, apache2. python-ban íródott, nyílt forráskód, teljes doksi... mindez elszaladgál a pi-n. sőt nálam zero-n. egy picit beleásod magad az input részbe és mindent megcsinál, grafikont,táblázatot... kávét.. Nálam az adatbázis mérete 3 és fél év alatt 21 mega most. (hőmérséklet bent-kint tizedes, légnyomás, szélirány,szélsebesség, csapadék, páratartalom.) 5 perces mentésekkel.
-
Pé
senior tag
válasz
MaCS_70 #29544 üzenetére
Úgy értem egy zenelejátszót teljesen kompromisszummentesen meg lehet csinálni a Pi-ből. Hifi DAC-ok vannak, profi órajelekkel, jó szoftverekkel, és akár USB-ről, akár hálózatról jól használható.
Videós felhasználásra (pláne extra igényekkel mint 4K, HDR, 3D, stb.) nem, vagy csak nagyon kompromisszumosan alkalmas.
-
RAiN91
őstag
válasz
MaCS_70 #29374 üzenetére
És te melyik rendszert raktad rá az 1-2 GB-s SD-k-re?
Még abszolút kezdő vagyok, ma jópárat megpróbáltam, de nem sikerült még elindítani. (Kivéve a NOOBS-nak és a RISC OS-nak volt látható jele, de előbbinél kiírta, hogy kevés a hely, a másiknak meg hálózat kell, annál a pontnál megakadt, ami nincs, és nem is lesz).
Próbáltam még: DietPI, MiniBian, ezekkel is hasonló gondok voltak.
-
janesz64
csendes tag
válasz
MaCS_70 #29363 üzenetére
Lehet nem túl jól fogalmaztam, valami ilyesmire gondoltam: EDIMAX EW-7811UN wireless adapter ha jól sejtem, akkor ezekkel felerősíthető a vétel.
Egyébként a router ez TL-WR1043ND, kb 4 méterre a tv-től, falak nélkül, csak bírniuk kellene... ha mégsem, akkor a vevő oldalt erősíteném -
doberman
senior tag
válasz
MaCS_70 #29204 üzenetére
nem rádión jönnek a jelek a kültéri egységtől? ez új.. a leírásban 433 mHz -et említenek... csak azért tünt fel mert a kültéri egység jeleit egy dvb-t stick-el sdr üzemmódban el lehetne kapni majd a weewx dekódolná és feldolgozná.. erre egyébként van sw modul hozzá.
átalakító: én egy aten-t használok már több éve, semmi gond vele. ilyen -
doberman
senior tag
válasz
MaCS_70 #29201 üzenetére
hmmm soros port... mondjuk egy soros-usb átalakítóval talán.. egy próbát kellene tenni. vagy van egy elég nagy kupac tudás összehordva weewx fejlesztői fórumán is. de szerintem megérné áttérni pi-re. ja nálam most már 2 éve egy pi zeroval megy wifin,(adatgyüjtés meg persze a webszerver is azon fut...)
-
doberman
senior tag
válasz
MaCS_70 #29199 üzenetére
van pontos tipusod?
a pi-n egy jessie van, és a weewx fut mint szoftver. támogatott hw
Nézem ezt a HeavyWeather-t, ez win-re van... hát ha pi-re lesz kötve akkor linux-osat kell keresned.
(a fent említett program letölti az adatokat, számolgat,grafikont készít, skinelhető.. bele lehet nyúlkálni..stb) -
azbest
félisten
válasz
MaCS_70 #29012 üzenetére
Emlékszem, hogy régen egy főfej azt nyilatkozta, hogy eltörölték a 10 euros határt. De akkor is érvényben volt a szabály, csak minden évben új, aktuálizált törvény tartalmazza. Szóval érdemes beleírni a hivatkozást a törvényre, ha vámkezelésre behúzzák. Egyébként nagyban függ az ügyintéző szokásán, hogy épp alapból adóztatna vagy sem. Viszont utólag ugyanazon szabály miatt a tévedésből kivetett és befizetett adót sem térítik vissza, az elúszott.
Egyébként ezen a határon nem is maga az áfa lenne a legrosszabb, hanem az, hogy szállítási módtól függően még a szállító is felszámol egy csomó pénzt, így plusz 6-9 ezerrel húzták le az embereket a 6-11 ezer forint körüli rendeléseknél. -
Janaboy
veterán
válasz
MaCS_70 #29008 üzenetére
En 27 dolcsiert vettem GBrol
Afahoz:
Kiegészítés:
Az uniós vámjog végrehajtásáról szóló 2017. évi CLII. törvény 162 § (5) bekezdése nem csupán a kereskedelmi forgalomra vonatkozik, így ennek alapján a kis összegű, 10 eurónál kisebb, vagy az ezzel megegyező terhet nem kell megfizetni. Ez a jogszabályi hivatkozás a NAV álláspontja szerint vonatkozik a magánszemélyekre is, valamint a külföldről érkező küldemények után fizetendő ÁFÁ-ra is.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vámeljárási Osztálya azt a tájékoztatást adta, hogy januárban 44 USD-ig adómentes a küldemény.
Ha a vásárolt dolog értéke 44 $ körüli, akkor emlékeztetve a fenti jogszabályi helyre az értékigazolást bekérőt, kérni kell az áfa kiszabás, a vámeljárás vámmenteskénti elbírálását.
Ezek szerint az általunk mindenhol olvasható 22 €-os határ így helyes:
22 €-ig áfa és vámmentes, a 22 € fölötti összeg esetén, ha a meghatározott közteher (áfa, vám) mértéke nem haladja meg a 10 €-nak megfelelő összeget, akkor azt nem kell megfizetni a 2017. évi CLII. törvény 162.§.(5) bekezdése alapján. -
chris-v
senior tag
válasz
MaCS_70 #29006 üzenetére
Csak maga a board kell, nem kell starter kitt és többi adalék. Ezért az FHD még pont nem ingyen postás, és úgy már "drága" (~14.000 Ft). Pimoroni-n £36.00 (~12.800 Ft) postával, tehát kicsit jobb mint az FHD ár.
Gearbest lehet nem jön át a vámon és kap egy áfá-t, ez tény, de még akkor az is olyan áron van, mint a Pimorini. Alin is találni 40 dollár környékén.Egyébként eddig így volt:
Cég - magánszemély között
0 - 22 € között vámmentesMagánszemélyek között (GIFT jelölésű):
0 - 45 € között vámmentesMi az új szabály?
-
válasz
MaCS_70 #26479 üzenetére
Szóló töltő??
Nekem van tőlük processzoros akkutöltőm, na azt kétszer cserélték garanciában... Volt mozgásérzékelős led égőm, ami fél év után egy nappal ment tönkre, ezért a boltban már nem cserélték, hanem a központot kellett volna megkeresnem, de az akkutöltő után nem volt kedvem vesződni vele.
Egy motoros késélezőm is van onnan, egy élezés után szó szerint szétesett.gazso75: igen, ennyi. Nekem nincs pi3, csak olvastam (régebben írta itt valaki).
-
válasz
MaCS_70 #26475 üzenetére
Milyen 30 nap?
Nekem elég rossz tapasztalataim vannak a lidl cuccokkal (nálam elég sok lidl-s kütyü tönkrement már garanciaidőn belül), ettől függetlenül most kíváncsiságból vettem egyet én is. A kérdés az, hogy kigyullad-e, leég-e a ház tőle egyszer, amikor mondjuk épp nem vagyok otthon, mint egyes olcsó kínai adapterektől szokott. -
válasz
MaCS_70 #26361 üzenetére
Nem csak egy wifi modullal több mint egy sima merevlemez. Van benne kártyaolvasó, és egy gombos mentés is. Az Asus (és más hasonló eszközök mint pl. a WD My Passport Wirelesseszközének pont ez a lényege, hogy nem kell hozzá mobil internet, sőt elektromos hálózat se, hiszen beépített akkumulátorról is üzemel pár órát. Az már csak hab a tortán, hogy mint hordozható WiFi-s NAS-ként is működik, dlna eszközként elérik a TV-k és egyéb médialejátszók. Vagyis ha úgy vagy eleresztve műszaki eszközökkel, azonnal visszanézheted a fotókat, videókat. Ha több ismerőssel közösen mennek, lehet osztozni a kütyü árán, és tárhelyén.
Szóval szerintem jóval több mint egy drága külső 1TB-os lemez. Az már más kérdés hogy valóban kitudod-e használni. Én látok benne fantáziát.A mobilinternet se lesz olcsóbb ezzel az eszközzel, de nincs is rá szükség. Természetesen ez az eszköz is elromolhat, és akor megintcsak elvesznek a fotók.
Esetleg 10-20k-ért vesz egy használt netbook-ot. Azokon van beépített kártyaolvasó, és 160-320GB tárhely.
-
válasz
MaCS_70 #26352 üzenetére
Mennyire életszerű, hogy több 10(0)GB-os internet csomagod van a mobilodhoz, és folyamatosan, vagy naponta 1-2 órát azzal töltesz hogy feltöltsd a kártya tartalmát a felhőbe? (Ugye a garantált sebesség 0/0 )
Pl. a Telenornál az adatroaming díja Ausztriában Belföldi adatdíj + 17,81 Ft/MB. Vagyis 30GB-al számolva: 30720*17,81= 547'123,2Ft!
Ausztráliában pedig már 236,93 Ft/0,1MB.(307200*236,9=72'775'680!!!) Ehhez képest szerintem nevetségesen olcsó a 40k-s eszköz ár.
Jó persze wifi is van itt-ott, de ha mégsem, vagy nagyon lassú, vagy ott is fizetni kell az adatforgalom után?aryes
egynél több sd kártya archiválás céljából: pénzkidobás.
Félreértesz. Nem archiválni, hanem tartaléknak, használni, és este lementeni róluk minden adatot, hogy másnap üres kártyával indulj neki az élményeknek. -
válasz
MaCS_70 #26357 üzenetére
Helyesbítek -- elcsesztem. Összekevertem a töltőfejeket.
A helyzet a Lidl-féle töltővel változatlanul az, hogy szerintem nem valamilyen szabályozás működhet benne, hanem egyszerűen 4,7 volt a beállított feszültsége. A PI-imet (1-2-3-0) stabilan meghajtja, de csak 4,7 volttal, ami miatt folyamatosan aktív a panasz a jobb felső sarokban.
A notebookomat viszont egyáltalán nem tölti, a telefonjainkat igen -- függően attól, hogy minek elég a 4,7 volt.
MaCS
-
azbest
félisten
válasz
MaCS_70 #26090 üzenetére
Biztos, hogy b+? A nagy chipen felül broadcom logó van? Vagy a nyákra az van írva hogy b+ ?
A teljes képernyős szivárvány akkor szokott előkerülni, ha nem hozzá passzoló rendszerképről indítjuk, a firmware betöltés után van már, de a kernel nem indul.
Osmc-ből melyik képpel használod?
Az image nevében biztos nem brcm2708-bcm2709 van?
(#26089) Noxy
köszi, de nem a particionálással van baj, ismerem a programot. A samsung kártyák úgy halnak meg, hogy végül írásvédett módra váltanak. -
.Farkas.
tag
válasz
MaCS_70 #25889 üzenetére
Szoval van egy NAS van 1 Raspberry.
Raspberry-re felraktam a Sonarr-t. Webes feluleten kivalasztok 1 sorozatot es keri h adjam meg az eleresi utvonalat (onnan nezi a meglevo reszeket stb.). Ez nekem a NAS-on van.
Mivel qrvara nem tudtam sajnos SSH-rol felmountol, 99.9% az en tudatlansagom miatt ezert ahogy irtatok, Libreelec grafikus feluleten csatlakoztam a megosztasra aminek a neve Downloads.Gondoltam ezt szepen felmountolja mondjuk a /media/-ba vagy /storage-ba de sehol nem talalom.
Na mind1 ugyerzem visszaterek OSMC-re ott ezek valahogy elsore osszejottek.
-
-
envagyok
veterán
válasz
MaCS_70 #25740 üzenetére
Szerintem nem rossz a pcm2704 sem, de pcm5102-es chippel szereltek jobbak.
TOP PCM5102 XMOS U8 USB DAC T-Music Hifi Mini DAC Sound Card 384K 32bit with Headphone Output
http://s.aliexpress.com/U7jqQNf2
(from AliExpress Android)2017 New FX-Audio FX-01 USB DAC sound card audio decoder sampling rate display SA9023 PCM5102 24BIT 96K
http://s.aliexpress.com/RniIzam6
(from AliExpress Android) -
DonCosta
tag
válasz
MaCS_70 #25319 üzenetére
Köszönöm a válaszokat neked és doberman fórumtársnak.
Pont ez a két ellentétes vélemény a dilemmám nekem is. Úgy vagyok vele én is, hogy amíg jó nem kell piszkálni, de tartok tőle, hogy előbb utóbb nem mennek majd az addonok ha nem tartom a lépést.A második kérdésemre tudtok választ, módszert? (ne kelljen újra beállítani mindent a Kodiban: addonok, beállítások, stb)
-
vargalex
félisten
-
toth_janika
őstag
válasz
MaCS_70 #25202 üzenetére
Szerintem sem kell külső táp a vinyónak... Én egy S7E gyorstöltőjével (talán 2,1A) használom a Pi-t, rákötött 1 TB Samsung USB3-as vinyóval. Megy rajta torrent (deluge) meg OSMC. Néha csinál olyat (kb 2 hetente), hogy sorozat közben, amit SMB-ből kap, újraindul... Nem találtam még megoldást rá, de nem hiszem, hogy a táp lenne gyenge, mert amúgy nem jelez semmit a Pi... Egyszer csak elszomorodik, újraindul és megy utána tovább... Ezt mondjuk nem tudom miért van...
-
Luskan
tag
válasz
MaCS_70 #25202 üzenetére
Aktív HUB-ot nem ajánlom, mert gyenge. Én is azzal használom a külső merevlemezem, de megbántam.
Elsőnek egy mobil racket és 2,5"-os HDD-t kötöttem rá, de nem bírta ellátni elég árammal az usb3-as hub és emiatt időről időre megsérült a fájlrendszer. Most egy usb2-es külső merevlemez van rajta (ennek csak 500mA kell), de így meg már egyszerűbb lenne saját táppal.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- EAFC 25
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Milyen notebookot vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- BestBuy topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hővezető paszták
- További aktív témák...
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- Fujitsu Esprimo D738 Megbízható asztali számítógép irodai és otthoni felhasználásra
- Lenovo ThinkCentre M700 - i5-6400-3.3GHz, 8GB DDR3, SSD 250GB, HDD 200GB eladó!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 5070 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- GAMER PC : RYZEN 7 9700X /// 32 GB DDR5 /// RTX 5070 Ti 16GB /// 1TB NVME
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged