- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- droidic: EA GAMES – élő emberrel a supportban 2025 ben
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ispy
nagyúr
Ez most nem kifejezetten neked szól, de leírom, hogy érthető legyen a (leendő) kezdők számára is.
Szóval vettünk egy házat, most épül, csempét kell választani a fürdőbe, vécébe. Nehéz szülés után egy hexagon csempét választottunk. Azt már előre tudjuk, hogy nem telibe lesz csempézve egyik helyiség sem.
A gond az, hogy a 3 alapszín mellett van 11 féle mintás lap, mindegyiket külön kell megvenni, de így most hogyan tudjuk eldönteni, hogy melyikből vegyünk és mennyit? Valahogy meg kéne ezt tervezni az adott helyiségekre. Néztem a neten kész programot erre, a legtöbb fizetős és lehet nem is tudja azt, amire akarom használni.
Szóval, ha már programozó lennék, gondoltam írok egy programot erre, ahol a mintákat össze lehet rakni és a végén kijön, hogy melyik mintából mennyit kell venni.
Ez egy homemade projekt volt, kb. 4 óra munka, sok guglizás, de a végén lett egy (fapados) program, ahol a képernyőn meg tudtam tervezni, hogy hogyan nézzen ki a mosdó mögötti fal csempézése, ahogy nekünk tetszik. De persze rögtön kijött, hogy melyik lapból használunk túl sokat és melyikből keveset, szóval kellett variálni, hogy a mennyiségek is jól jöjjenek ki.
Ez egy kis projekt volt, el lehet vele szüttyögni, közben az ember meg tégláról téglára építi a kódját, sokat szív, olvas, szív, aztán lesz a végén valami.
Egy ilyen projektnek sokkal több értelmét látom, mint a kezembe fogom a C nyelv kezdőknek könyvet és én majd programozó leszek dolognak.
Ez persze csak azokra értendő, akik homemade akarnak megtanulni szabad időben, kvázi hobbyként csinálva a dolgot.
-
Ispy
nagyúr
Nem mondtam, hogy azt kell, azt mondtam, hogy legyen egy cél, amit el akar érni és annak mentén induljon el platform és nyelv irányába. Lehet ez a cél kicsi vagy nagy, ez már egyéni izlés kérdése. Ez mellett persze kell az elmélet is és lehet ezt párhúzamosan is vinni, de én így csinálnám (és csináltam is 20 évvel ezelőtt, amikor kezdtem).
Még mielőtt elkezdődne a kinek a nagyobb verseny, ez csak az én véleményem, másnak lehet más, nincsen nálam a bölcsek köve.
-
-
bambano
titán
- adatbázis userrel sql szabványú dump a firebird 1 táblájából
- szeparált firebirdbe vagy postgresql-be csövön betölteni
- odbc kapcsolatot tűzfalon beengedni, forráscímre szűrni.eredetileg odbc kapcsolatot akartak, hát kapják meg. nem kell plusz webszerver, meg mindenféle elektromos csellentyűcske.
-
cattus
addikt
Kis kiegészítéssel élnék: nálunk is van ilyen, én nem voltam (és nem is tervezek), de a kollégáim igen. Leginkább arról szólt, hogy megtanítsák, hogy a cégen belül hogyan használják az adott technológiákat, illetve milyen metodikákat használnak a mindennapokban. A végén meg kiscsapatos projektmunka volt, céges feladatokkal. Azt még érdemes megjegyezni, hogy az ilyenek után x évig (nálunk 2) írsz alá szerződést, és ha az idő lejárta előtt mondanál fel, akkor a fennmaradó idővel arányosan kell visszafizetni a képzés költségét.
-
dabadab
titán
Valahogy nem tudok ezzel együttérezni, mert én most éppen egy olyan kódot rugdalok, ami névlegesen OOP, gyakorlatilag meg egyáltalán nem az és emiatt elég jó látszik az, hogy miért NEM hülyeség az OOP. Ha nincs semmi se szétszedve, hanem a kód bármelyik részéről bármelyik adatot lehet kezelni, az rettenetesen átláthatlan kódot eredményez, ahol minden kis változtatásnak ezernyi előre nem látható következménye lesz.
Nyilván van egy csomó igazság abban, hogy az OOP sem tökéletes megoldás mindenre, sőt, bármilyen kellőképpen nagy programnál előjön egy csomó probléma, de még mindig jobb, mint a teljesen fogalmatlan hekkelgetés.
-
opr
nagyúr
Ezek kozul szerinted melyik resz az, ami nem all elo akkor, ha szepen kodolsz?
- gyors kod
- jol mukodo kod
- tesztelt kod
- verifikalt kod
- rovid kod
- keves memoriat hasznalo kodMert szerintem ertelmes keretek kozott ezek konkretan benne vannak abban, hogy a kod minosege jo.
Nyilvan elofordul olyan, hogy szarra kell valamit optimalizalni, plane ha beagyazott rendszerekkel is dolgozol, es akkor sajnos tenyleg az van, hogy a kod egy hanyas lesz, es megprobalod valahogy sok kommenttel erthetove tenni, hogy mit csinal miert, de azert ez boven nem altalanos. -
opr
nagyúr
Persze, nyilvan. De kategorikusan kijelenteni, hogy az OOP baromsag azert eleg durva. Meg az is, hogy a code quality az n-edik fontossagi sorrendben egy barmilyen meretu projektnel. Ez bullshit.
Plusz, ha a kis projektet is szep koddal irod meg (szep kod != OOP), akkor az fog beleegni a kezedbe, es a nagyot is ugy fogod.
Nem ugy, mint sok kolleganal a gyakorlat, hogy az elso iteracio ugy nez ki, mintha lehanyta volna a billentyuzetet, mikozben harom reszeg gorilla pufolte, aztan kod lett belole, utana meg majd ugyan annyi idot raszan, hogy rendberakja. Borzalmas gyakorlat, raadasul soha nem lesz olyan minosegu az osszehanyt-foltozgatott-javigtatott kod, mint az, amit olyan irt, aki alapbol minden kodot szepen ir. -
martonx
veterán
Nem vagyunk egyformák
Kezdőként azért szerintem többnyire érdekesebb valami olyat csinálni, aminek hirtelen kézzelfogható eredménye van, mintsem valamelyik nagy cégnél a 249. adatbázis táblát legyártani, hogy majd esetleg legyen is valaki aki egyszer valamelyik huszadrangú eldugott admin screen sarkában néha visz is fel bele adatokat
Hiszem, hogy kezdőként az ember csomó felé kipróbálja magát, ennek az egész nyelv választósdinak sincs értelme, pláne mi alapján választ valaki nyelvet, amíg személyesen nem próbált ki párat? Mert a fórumon megmondták, hogy ez vagy az legyen?Én inkább az alap kérdést úgy fognám meg, hogy startuphoz menjek-e el dolgozni, ami bármikor megszűnhet, viszont 10 fejlesztő van, és bármelyik részén is dolgozok a rendszernek, komoly ráhatásom van az egész rendszerre. Vagy valami nagy céghez, ahol én leszek az 5436. fejlesztő. Startupok általában teljesen más technológiai stack-el indulnak el, mint egy nagy cég, ahol 20 éve Java van, és kész.
Szóval én meg azt tanácsolom a kedves fórumozóknak, hogy ne rád hallgassanak, ne fejlesztői szerepkört keressenek, hanem nekik fekvő céget. Nyilván gyakornokokról beszélünk, akikből még bármi is lehet, igaziból a leendő cégnél használt technológiai stack huszadrangú, úgyis tovább tudnak lépni, ha tovább akarnak lépni.
-
martonx
veterán
Végülis fortran és visual basic állások is vannak még brutális fizetésekért
Én onnan közelítem meg, hogy ha valaki most korai huszonévesen nyelvet próbál választani, akkor nagybanki nyugdíjas, félig-meddig aktatologató, bürokratákat körbe hekkelő, hülye vízfejű menedzsmentet elviselő, nulla kihívású munkát keres? Vagy valami menőt, amiben izgalmas projektekben agilisan részt tud venni.
Maximálisan egyetértek, hogy java / angular (de ez elmondható kb. bármilyen nyelvre) tudással még húsz év múlva is lehet majd állást találni, na de milyen projektekben
Teljesen más, hogy valaki nyugdíj előtt 10 évet el akar valahol lépecolni (és az se zavarja ha ehhez orrbefogva kell időnként belepiszkálnia olyan kódba, amit előtte 30 éven keresztül több százan tákolgattak), vagy fiatalon tetvággyal eltelve "meg akarja váltani a világot", és érezni akarja a saját hozzátett értékét.
Szerintem.
-
Con Troll
senior tag
Igazából szeretem a fullstack-et, de állásajánlatok között mintha kevesebbet találnék belőle. Viszont mellette szól, hogy ha maradok ezen a vonalon, nem lenne olyan éles a váltás. Az openCV nagyon érdekel, de a C++ tudásomat nulláról kéne felhoznom. A. NET az, ami ilyen tartalék projekt, C#-ot se tanultam még. De ez is érdekelne.
Mindent összevetve mind a 4 felsorolt projektet/technológiát nagyon szívesen tanulnám, ezért nehéz a döntés, de a sorrend felallításához szükségem lenne pár plusz infóra, pl. elhelyezkedési lehetőségek, anyagiak szempontjából van-e jelentős különbség, stb.
-
opr
nagyúr
Ja, igy mar ertem. Mashogy ertelmeztuk a nyelvet.
En ugy gondolok a Go-ra, hogy ugy akartak valami nativ kodot generalo, erdemleges sebesseggel futo nyelvet csinalni, hogy a webfejlesztoknek konnyu legyen valtani es microservice-eket csiholni, igy kivettek egy csomo olyan dolgot, amibe beletorik az ember bicskaja, amikor eloszor tanulja, adtak hozza egy ilyen teren kozel mindenre kiterjedo standard library-t, aztan uccu paraszt, oruljel. Ilyen szemmel nezve zsenialis nyelv, jo anyagokkal, konnyen/gyorsan tanulhato, es piaci igeny is van ra, eleg jol fizet.Persze, ha kizarolag, mint nyelvet nezzuk, figyelmen kivul hagyva a celpiacot, teljesen egyetertek azzal, amit irtal.
De az is lehet, hogy en latom szuklatokoruen magat a nyelvet, es nem csak egy microservice-nyelv, akkor viszont tenyleg abszolut igazad van. -
martonx
veterán
Hát, ha a Google Formsban van körlevél funkció, ami tömeges email küldést is tud, akkor nekem édes mindegy, hogy MS Office-al, vagy Google akármivel oldják meg. Ötleteket várt, és én csak ötleteltem, hogy mi lenne szerintem a legegyszerűbb (minimális web fejlesztés, ingyenes hosting, némi Office manipuláció). Office-t ismerem Google Formsot nem, ezért írtam Excelt. Tőlem Libre Office, vagy milyen ingyenes alternatívák jöhetnek még szóba, is lehet, szerintem a lényeg a gondolatmenetem volt, nem a konkrét Office
Én kérek elnézést. -
Irrelevans dolgot irtam, hagyd figyelmen kivul.
Szoval en azt csinalnam, h siman curl-el leszednem a HTML-t. Ezutan a HTML-t valami XML parserrel, akar parancssorban xmllint-tel felparszolnam, aztan vszeg xpath-al definialnam, hogy miket kell kikopni JSON formatumban. A JSON mehet utana a jq-nak, szinten parancssorban.
Ha ez keves, akkor meg lehet varialni, de az a gyanum, hogy csak a curl-xmllint-jq trioval eleg sokaig meg tudod oldani a problemat.
-
martonx
veterán
Pedig, igaz, feltéve, hogy jól használják a semver-t
Az teljesen más téma, hogy a fejlesztők mennyire használják jól (egyébként tapasztalataim szerint többnyire meg lehet bízni, de nem vakon mindenben), itt most az elméletekről beszélünk.A git-es blog posztot pedig várom! Bármikor készséggel elhiszem, hogy lehet nekem újat mutatni git témában
-
martonx
veterán
Egyrészt semmi komplexitást nem ad. Git release brancnek nem halál mindegy, hogy Release-valami vagy Release-1.2.3 nevet adok? És ugyanez igaz mindenhova máshova is, ahol a név + verzió előjöhet.
Ellenben ettől kezdve mindenki tudja, hogy a 7.1.2-ről a 7.1.5-re csípőből updatelhet, 7.1.2-ről 7.2.0-ra is csípőből updatelhet, de egy erős regressziós teszt nem árt (mert ugyan csak minor change, de ki tudja nem csempésződött-e bele valami breaking change véletlenül), míg 7.1.2-ről 8.0.0-ra csak akkor upgradelhet, ha vállalja, hogy breaking changek lesznek, amiket le kell kezelnie.
-
opr
nagyúr
Hat igen, az egy masik kerdes, hogy mennyire van jol hasznalva micsoda.
A szabvany ertelmerol beszeltunk, es amig az a tema, addig tartom az allaspontom. Amint valos eletbeni felhasznalasrol van szo, igazabol az az allaspontom, hogy amig nem a sajat munkam, addig tok8, mutassa, hogy volt valtozas es kesz, de akkor viszont teljes teszteles van.Igazabol meg a konkretan mellettem ulo csapatnal is ez van, amikor jon az uj lib, nem erdekel mit mond, teljes teszteles, mert elofordult mar olyan, hogy hupszibazmeg bocsika, elfelejtettuk, hogy
a) az egyik funkcio megszunt, de a fuggveny megmaradt, csak mostmar csak annyit csinal, hogy uvolt TTY-n, hogy ne hasznald
b) az egyik entry point szignaturaja valtozott...Szoval, a kerdesedre a valasz az, hogy termeszetesen semmikeppen.
Ettol fuggetlenul a szabvanyok jok, mert legalabb tippelni tudsz, hogy mire szamits, (pl planning meetingen uj lib eseten) aztan vagy bejon, vagy nem. -
opr
nagyúr
Az, mint minden masik standardnak.
Nem csak a Te fejedben letezik, igy a mindenki mas is tudja, mikor mire szamitson miert, szemben a cegesSzoftver2-15-el, ami gyakorlatilag a fejlesztojen kivul senkinek nem jelent semmit.Persze, idealis esetben ott a changelog meg a dokumentacio, de ezek egyreszt ritkan jok, meg ritkabban pontosak, es meg ritkabban fordul elo olyan, hogy el is vannak olvasva.
Az extra komplexitast meg oszinten szolva nem ertem, mire mondod, csak tudod tan, mint egy dolog fejlesztoje, hogy a vatoztatas mekkora merteku es milyen kompatibilitasi valtozasokat hoz magaval.
-
martonx
veterán
A kettő miért zárja ki egymást?
Szerintem semver-t az használ, aki ismeri is azt, és be is tartja a szabályait, mint pl. nálunk.
Nyilván ha nem tartod be a szabályokat, akkor meg nincs értelme semver-t használni, szopatni a felhasználóidatNo de ez kb. bármire igaz lehet az életben, ha hazudsz, akkor az előbb-utóbb visszaüt.
Ha meg véletlen kerül breaking change egy minor/patch versionbe, az ugyanúgy előfordulhat az általad említett sima verziózásnál is, hibák bárhol bármikor előfordulhatnak.
És hogy a kettő miért nem zárja ki egymást, azt nem csak nálunk, de Windows, Chrome stb. vonalon is láthatod, hogy az aktuális windows verziót 10-nek hívjuk, azaz a köznyelvben a szimpla verzió megnevezés él, de ettől még igenis jelen van (kellene lennie mindenhol) a 10.1803.xx semver verziózás is.
Nálunk is vannak a szoftverből Szoftver1, Szoftver2, Szoftver3 verziók, de ettől még cégen belül (meg API-kon, dokumentációkban stb...) mindenhol megjelenik, hogy melyik szoftver verzió pontosan melyik semver verziónál is tart. Pl. Szoftver 2 -> 2.3.46 míg Szoftver 3 -> 3.1.18 miközben ez ugyanaz a szoftver, csak épp az idők során újabb és újabb verziók jöttek ki belőle.
-
dabadab
titán
"A fo differencia a deployment modell"
Meg adott esetben az üzleti modell: a mi cégünknél is alakulgat valami, eddig az volt a fő csapásirány, hogy nagyon személyreszabott rendszereket csináltunk sokat fizető ügyfeleknek (akik tipikusan egyszer fizetnek, meg utána a karbantartásért, ha olyan), a felhős meg amolyan önkiszolgáló rendszer lenne, ahol előre kitalált template-ek közül választhat a t. ügyfél, amik alapján automatikusan generálódik neki egy rendszer, amit addig használhat, amíg fizeti a havidíjat.
-
asuspc96
senior tag
Hát konkrétan az lenne, a végletegik leegyszerűsítve, hogyan tudom beállítani az intellij-be, hogy szinkronizálni tudjam a projektet a githubon lévő kóddal, és én is tudjam frissíteni ?
Zárójelesen megjegyezném, soha életembe nem használtam még a githubot...
Van ehhez valami jó oldal, ahol leírja ennek a menetét, vagy videó ?
-
martonx
veterán
Találgathatok? A cég neve, ahol ilyen programozókat bőven lehet látni E-vel kezdődik és pam-mal végződik?
De legalább a flash játékosok haza is visznek nap végén 1-2 liter tejet a konyhából, hogy hazafelé menet legalább a boltba ne kelljen már beugraniuk egy fárasztó nap utánMondjuk személy szerint ezért is nem vagyok hajlandó ilyen és ehhez hasonló cégeknél dolgozni.
-
axioma
veterán
[disc. csak az elso, a wikipedia talalatot neztem meg.]
Erdekes, nekem tulajdonkeppen inkabb tetszik. Jo, hat egy picit tobb intuitiv kulcsszo segitene rajta, de a szintaxis egy dolog, amugy viszont az jon le belole nekem, hogy egy szintet aki eler ebben, nagyon tomenyen tud kodot irni, es a lenyegre koncentralni. Mielott utobbi felreertheto lenne: en arra ertem ezt, hogy ne az adott nyelv abrazolasi meg strukturaepitesi korlatait kelljen kerulgetni, hanem a tenyleges feladatra megfelelo utasitas-sorokat kell csak betukbe onteni. (Nekem mar a python is jo tomor a java utan, es amiert progversenyre jobb, az nem a kevesebb leutott karakter, hanem az atlathatobb programszerkezet, a tobbit tudom rugalmasan hasznalni.)
-
axioma
veterán
Ez csak akkor fordulhat elo, ha a ket lehetseges ekezetesites kozul az egyiket hozza a "szotar", a masikat nem. Ha mindkettot, akkor egyszeruen ekezettelenul kell hagyni... (ezert kellett anno is egybol a mar-már cseret megejteni, ha a tema miatt az elobbi ertelemben tuti nem volt benne szo).
Erdekes, neten ma mar nem talaltam meg csak par hix es egyeb (ekezettelen) bejegyzest arra vonatkozoan, hogy a program letezik, de nem elnek a linkek, nem talalja a gugli kozvetlen a file-t. Otthon megnezem. (Vagy lehet hogy nem ez volt a neve, akkor bocs. De tuti hasznaltam.)
-
bundli
tag
Igazából azt szeretném csinálni, hogy jön egy REST üzenet, amelynek a Headerjében benne van az, hogy honnan jött. Ennek a REST üzenetnek a bodyját szeretném betenni egy HashMap-be, de aszerint szeretném ezeket szétválogatni, hogy honnan jött.
Tehát ha A-tól jött az üzenet, akkor az A nevű HashMap-be akarom tenni, ha B-től, akkor B nevű HashMapbe.
Ezt hogyan lehet értelmesen megcsinálni?
-
-
inf3rno
nagyúr
Jó hát mondjuk egy voltdb vagy egy nuodb 1000 000 TPS-t tud clusterbe szétszórva kb 20 gépre, egy postgres meg 10 000 TPS-t egyedül és a cluster elég nehezen megy neki, nagyjából ennyi a különbség ezek között. Amúgy nem vagyok egy nagy db expert, csak olvasgattam kicsit a témában. Nekem az a benyomásom, hogy az említett projektre a postgres bőven elég lesz. Az is előny nála, hogy elmegy egy gyengébb szerveren is, szemben ezekkel a nagyobb jószágokkal, szóval ha indulásnál esetleg mégsem lenne millió sor, akkor fokozatosan lehetne fejleszteni a szervert is, ahogy nő a terhelés.
-
olivera88
veterán
Nem az aktuális időt kell megnézni mondtam.
Ez a link a vége
ARPEGE&grid=0.1&package=SP1&time=37H48H&referencetime=2015-10-31T12%3A00%3A00ZA T12 az idő benne, este 23 óra felé érkezik a következő modell futás, abban már T18 lesz nem 12, aztán holnap hajnalba jön az éjféli, akkor változik a dátum, és T0 lesz, aztán jön a T06, T12 T18, aztán következő nap változik a dátum megint és kezdődik újra T0 val.
bambano A dátumformátumot tudod ahogy írtam fentebb, ez van megpróbálom letölteni wgettel.
[link]
Nem értem a miért nem tudja letölteni mint a böngésző a linkben szereplő grib fájlt, helyette egy letölt html fájlt. -
Múltkor volt itt Karnaugh-tábla, azért nem jött már meg elsőre fejből.
Egyébként szerintem sok nyelven meg lehet kerülni bizonyos határig az OO-t, ha az ember Forms-okkal dolgozik, és csak az eseménykezelőket írja meg. Ha onnan elkezd utána leásni, hogyan is áll össze egy ablak, akkor meg tudja érteni hátulról az OO-t. Főleg, hogy a legtöbb komponenst csak fel kell rámolni, szinte mindenre van kész megoldás.
-
inf3rno
nagyúr
-
Atomantiii
addikt
Na mindegy majd meglátom mi lesz belőle. A jelenlegi helyzettel az a baj, hogy egyes esetekben túl van bonyolítva az egész, főleg az, hogy a régebbi éveknél nincsenek olyan részletes adatok ezért a listviewekből ezekben az esetekben kétféle van, egy a régieknek és egy az újabb részletesebb adatoknak és váltogatom mikor melyik jelenjen meg.
De már annyi feltételtől függ, hogy mikor mi jelenjen meg, hogy van amikor nem úgy működik az egész ahogy kellene és már majdnem én is bele vagyok bonyolódva.
Szóval kb az a helyzet, hogy újrakezdem az egészet vagy vb6-ban vagy más programozási nyelvben és egyes feltételeket beleépítek az adatbázisba, hogy onnan olvassa be.
-
jattila48
aktív tag
Értem én, hogy cinikus vagy a földig hajló respekt szmájliddal, de hidd el, hogy a legegyszerűbb hálózati TCP kliens-szerver kommunikácó az megvan egy napi munkával (igaz, több mint 20 éve nyomom a hálózat programozást). Keress rá interneten, pl. "multithreaded TCP server in C"-vel. Az adakinyerés és szerver oldali megjelenítés persze más kérdés, arról semmit sem írt a kérdező. Erre írtam, hogy azt esetleg lehet C programból szkriptek hívásával megoldani. Ha tényleg csak időnként küldenek a kliensek valami státusz jelentést (pl. 10 másodpercenként), akkor a 100-150 kliens az egyáltalán nem rengeteg, sőt.
-
jattila48
aktív tag
Nem tudom miért vagytok odáig egy kis programozástól. Ez tényleg egyszerű feladat, nekem kb. 1 napi munka lenne. Számtalan példát találtok kliens-szerver TCP kommunikációra. Az adatkinyerést meg lehet oldani akár szkriptek hivogatásával is. A különböző opensource vagy fizetős megoldások telepítése, megismerése, konfigurálása, szerintem jóval nagyobb feladat. Amit a kérdező leírt, nem tűnik túl bonyolultnak. Nem kell rögtön ágyúval lövöldözni. Lesz egy kis időm, lehet beírom ide a C kódot.
-
bucsupeti
senior tag
Én magam bár basicben kezdtem, de elég korán ( Turbo Pascal 5.0, kb 1991) megismerkedtem az OO szemlélettel és azóta gyakorlatilag azt használom.
Én azt vallom hogy előbb meg kell ismerni az algoritmusszervezési lehetőségeket (szekvencia, szelekció, iteráció) amivel tudjuk hogy minden algoritmus leírható, illetve az elemi, majd az összetett adattípusokat.
Ezek alapján néhány alap algoritmust meg kell tudni írni, majd jöhet az OOP.Ezek után jön szerintem (mint összetett adattípus) az OOP osztály, objektum. Illetve az alapelvek amik megértése szerintem veszettül fontos (az objektum állapota magának az objektumnak a belügye, minden változtatás, vagy publikálás az objektum feladata).
Találkoztam én is azzal a felfogással hogy eleve OOP-ben kell tanítani programozni. Ez valahol igaz, de én ez alatt nem azt értem hogy definiáljunk osztályokat, meg adattagokat és metódusokat. Hanem azt hogy a megoldandó problémára gondoljunk úgy hogy milyen adatokon (adattagok, field) milyen műveleteket (metódusok) kell és lehet végrehajtani. Korábban már írtam hogy éppen ez az az elv amit fel kell tudni fogni elsőnek.
Találkoztam olyan "okos" oktatókkal akik nekiálltak OOP-ben programozást oktatni, mert az úgy jó hogy egyből OOP-t tanul a leendő programozó, mert úgy sokkal jobb lesz neki.... Ezért aztán fogta a Java-t és elkezdte magyarázni ezen keresztül a strukturált alapelveket (szekvencia, szelekció, iteráció). Az meg hogy mi az a public static void main() azt még véletlenül sem magyarázta el. Aztán olyan problémákba ütközik ez az elv hogy notóriusan keveri az adattag (field) és a lokális változó fogalmát a tanonc (gyakran a tanár is). Neki mindkettő adat tárolására való. A fildet elkezdik úgy használni mint globális változó, ezzel tuti spagettikódot gyártanak és az OO elveket sértve írják a világ legjobb játékprogramját, természetesen OOP-ben, hiszen ők eleve OOP-ben tanulták a programozást.
Nem hiszek abban hogy a programozás oktatását szorosan (!!!!) az OO elvek szerint kell oktatni, viszont a levegőben ott kell hogy lebegjenek ezek az elvek, jól előkészítve, hogy a kellő időben rá lehessen vezetni a kezdő programozót ezen elvek pontos megismerésére és használatára.
A szekvencia, szelekció, iteráció hármas épp úgy használatos az OOP nyelvekben mint a procedurális nyelvekben, akárcsak az adattípusok.A programozási nyelv pedig fontos, bár szerintem csak másodlagos kérdés gyakorlatilag tökmindegy.
-
Rimuru
veterán
Akkor hátha. Én nem értek hozzá, most kezdtem el tanulgatni, alapvetően common lisp érdekel. Pl egy ilyesmit hogy lehetne szépen megcsinálni?
A lényeg az hogy amit beolvas egy fájlból azt szeretném egy stingbe belerakni. Ennél a példánál így működik is (és jó csúnya megoldás), de ha mondjuk olyat szeretnék aminek nem tudom előre a hosszát (pl valamilyen záró karakterig olvas be) azt hogy tudnám értelmesen elmenteni egy változóba?(defun get-asd ()
(let ((v1 "0000"))
(with-open-file (v2 "/home/valami")
(file-position v2 (- (file-length v2) 6))
(loop for i from 0 to 3
do
(setf (char v1 i) (read-char v2))))v1))Utóbbira példa (már ami megvan)
(defun get-dsa()
(with-open-file (v1 "/home/valami")
(loop
(let ((v2 (read-char v1)))
(when (string= v2 ".") (return))
() ;else ág
))))) -
bambano
titán
sed -e 's/./&\n/g' file | sort | uniq -c
de ezt inkább a shell szkript topicban.
-
Gyuri16
senior tag
jaj de tudtam, hogy valaki bele fog kotni
meg direkt bele is tettem, hogy "altalaban" es "tipikusan"en alapvetoen nem a nyelveket kategorizalnam, hanem a felhasznalast. Szoval ha python kodot intepretalok akkor scriptnek hivom, ha meg leforditom akkor binaris programnak.
Persze a script nyelvnek hivjuk gyakran azokat a nyelveket, amik magas szintuek, dinamikusak es gyorsan lehet bennuk osszehozni valamit fuggetlenul attol, hogy hogyan futtatjuk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gyúrósok ide!
- Mobil flották
- Gépész 3D tervezőrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Linux felhasználók OFF topikja
- Xbox Series X|S
- A Bosch szerint Európának nem kellene az AI-t a halálba szabályozni
- Crypto Trade
- További aktív témák...
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest