Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- bambano: Bambanő háza tája
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
-
LOGOUT

Új hozzászólás Aktív témák
-
coco2
őstag
Van egy usb cdc serial-om. Vid / pid-et tudok, com port számot nem. És azt kellene használni alkalmazásból.
A bénábbik megoldás config file-ba rakni a com port számot. Aztán mindig imádkozni, hogy rendszer újraindítás után ugyan az maradjon. Lenne pár usb-s serial port abban a környezetben. A normálisabb megoldás az lenne, hogy fel tudom kutatni a portot automatizáltan. Viszont nem vagyok róla képben, mi tud com port számot usb-s eszközzel összekötni?
Küzdött már meg valaki ilyesmivel?
-
coco2
őstag
válasz
bucihost
üzenetére
Ahogy az eredményt elnézem, sikerült rendesen írni át az eredeti függvényt, azt már elég jól csináljátok
Most még arra figyeljetek, hogy kutassátok fel, és töröljétek a biztonsági mentéseket, amik vélhetően ugyan azon a szerveren vannak (általános jelenkori esetben). Ha azt elszúrjátok, még mindig kukában végezte az összes munkátok
Ha sikerül azt is elintézni, akkor lehet neki a kryptopénzes zsarolást küldeni 
-
coco2
őstag
válasz
VikMorroHun
üzenetére
Teszt adat gyűjtés azóta megoldódott, köszönöm a segítséget mindenkinek.
@VikMorroHun
Én is mindig elszörnyedek azon, egyesek mi mindent képesek szervernek nevezni. Dehát, ilyen világban élünk.
-
coco2
őstag
@galaxy55
Én szeretem a palacsintát
Ha a modik is, akkor szerintem nem fognak szólni érte 
Más.
Teszt adathalmaz gyűjtésre kérnék tippet bárkitől, aki a pénzügyi / tőzsdei világban mozgott már kicsit. Kotorászok olyan weboldal után, ahol tőzsdei részvények aktuális árfolyamait nyilvánosan látni lehet - ha létezik éppen olyan. Mondjuk valami ilyesmi kellene (oldalon letekerni kicsit "Live Currency Rates"-ig). Csak részvény név és usd árfolyam adatokkal.
Nézelődtem Nasdaq oldalak környékén, összeakadtam az InteractiveBrokers névvel, de nyilvános adatokat weben sajnos nem találtam. Meg egyébként is gyenge a Google skillem.
Bármilyen tippnek örülnék. Előre is köszönöm.
-
coco2
őstag
Ha tranzakció alapon fut valami, és feltételezem a szigetelési szintek is a jelenkori átlagosak, akkor egy ügyes join query kb tucatnyi szervert egyszerre tud megfogni, mert zárolás alá kerül gyakorlatilag minden. Egy időben csak egy folyamat tud majd futni a db-ben. Vajon kitaláltak arra valamit, vagy azt csak elfogadják?
-
coco2
őstag
Memória kezelést köszönöm mindkettőtöknek.
BQ-nál amit írsz A.C.I.D. vagy B.A.S.E. alapon működik? (Egyértelműsítő link.)
-
coco2
őstag
Bevallom töredelmesen, nem tudom, miből van gyúrva a BigQuery a brossúra szöveg mögött. Átírták áradat feldolgozásra az sql scriptek funkcionalitását? Vagy ugyan úgy tranzakció alapú feldolgozás?
Swap. Egy sql szerver hogyan tudja kitalálni, hogy adott időpillanatban adott memória éppen fizikailag a ram-ban van-e, vagy kikerült swap-re? (Linux partition type 0x82, hogy konkrétak legyünk.)
-
coco2
őstag
válasz
sztanozs
üzenetére
Még akkor sem biztos, hogy van választásod.
Egy "okosan" megírt join query elkezdi ciklusban foglalni a memória területeket, és végül elfogy a ram, aztán elfogy a swap is - és talán nem kell ecsetelnem, hogy amikor már a swap-ot tölti, mi történik a sebességgel. Néhány műveletet logikailag le lehet írni, de abban a formában a gyakorlatban futásképtelen.
Big data terepen az egész feldolgozást kell más technikai alapra rakni. Sql script kuka. Ami adatok egyben kellenek az áradat feldolgozáshoz, azoknak memóriában kell lennie. Meg persze lehet több dimenzióban szeletelni, ha még úgy is túl nagy a falat.
-
coco2
őstag
Dolgozik / hobby projektel valaki aktuálisan pic mikrovezérlővel?
-
-
coco2
őstag
válasz
totron
üzenetére
Én inkább azt tartom megmosolyogtatónak, hogy a népek mennyire miszticizálnak a programozásról.
A díszelgésre kitalált cégek igazán bármik lehetnek. A pénzügyi világ kitalált mindenféle titulust, amivel valaki fényezheti magát. És azok mind mennek a kukába, mert akinek kitalálták, nem akarnak tőzsdei meg banki managerek lenni. Programozók akarnak lenni. Az informatika "jobban teljesít"

-
coco2
őstag
válasz
galaxy55
üzenetére
>...Mert boldogult ifjúkoromban én mást láttam...
Ha még emlékszel rá, valamikor 2003 .. 2005 előtt tényleg más érzés volt az élet. Alapértelmezett volt a bizalom. Előtte csak azt mondták valakire "csirkefogó", az illető kb kiköltözhetett az országból, mert itt halott volt a jövője. Utána? Aki nem lop-csal-hazudik, abban senki sem bízik, mert a gondolatai leghátsó részében az illető annyira ostoba a jelen világhoz, hogy szopni fog miatta lépten-nyomon mindenki, aki a közelében van.
Ember az embert másképpen kezelte. Az változott meg. És arra volt építve az egész társadalom. Nosza, az azóta már utolsó nyomaiban tűnik el. Ami helyette épül, civil helyett militáris.
Ha szeretsz nyugodtan aludni, inkább ne nézz meg YT videókat arról, mit művelt a Sinaloa kartel Mexikóban. Hogy milyen világot épített, milyen érzés ott most az élet. Jelenleg abban az irányba megy személyes kutakodásaim szerint a teljes nyugati világ. És csak a folyamat sebessége kérdéses, a végeredménye nem.
-
coco2
őstag
válasz
pmonitor
üzenetére
És melyik része nem volt érthető? Aki nem versenybe szállni akar, csinálhat, amit csak jól esik, a kutya se fogja szekálni. Versenyterepen viszont azonnal a torkának fognak esni olyan népek, akik a sok eszükre talán nem vágnak fel, de őt egészen apró darabokra akármikor, akárhol, és nagyon szívesen. Nincsen másként az egyik szakmai világban sem, az IT-ban sem.
-
coco2
őstag
válasz
BUZZLGHTYR
üzenetére
A kérdésed nem objektív. Informatívabb lenne azzal kezdeni, miért akarsz programozást tanulni, hogyan és mire használnád a megtanultakat?
Ha neked magadnak kell valamire (kreatív projekt), viszonylag egyszerű dolgod van. Felületes tanulás + olcsó laptop elég.
Ha azért fognál bele, hogy utána cégeknél állást vadássz, és itt kérdezted meg, már neki se indulj. A korod mindegy.
-
coco2
őstag
válasz
sztanozs
üzenetére
Mekkora teljesítménnyel tud futni az a selenium? Még nem használtam.
Gondolkodom olyasmin, mint chrome böngészőben távoli asztalon érni el másik gépen desktopot, amin fut egy játék, és annak küldeni akciókat. Például drag and drop pixel pontos pozíciók között. Lehetségesnek hangzik?
(A játék meglehetőst kényes az automatizálásra. De a gameguard csak lokálisan rigolyás. Arra kellene egy kerülőút).
-
coco2
őstag
válasz
Drizzt
üzenetére
Az adatátvitelben van cache-elés? Legalább opcionálisan?
Ha feliratkozok egy queue-ra, azt valami háttér szolgáltatás időnként kérdezgeti, és automatán áttölti helyi adattárolóra, vagy a rákérdezés pillanatában fog szinkronban elmenni távolra, megnézni, van-e új üzenet, és akkor kezdi letölteni?
A kérdés akár egyszerűbb is lehet annyival, hogy tartozik-e minden állomáson folyamatosan futó dedikált háttér szolgáltatás (ntservice / daemon / akármi) a rabbitmq-hoz, vagy nincsen olyan?
-
coco2
őstag
Hogyan szokás az ilyesmit összekötni tranzakcióval? Gondolok arra, hogy küldés előtt zárolni erőforrást hozzáférésre. Van arra valami beépített lehetőség? Vagy azt teljesen külön kell rendezni?
-
coco2
őstag
Én sem írtam, hogy tiszták. De a mai világban egy cég vagy a semmiért is lehúzhatja a rolót, vagy a kutya sem fogja ellenőrizni. Ergo mi a fenét számít?
-
coco2
őstag
válasz
VikMorroHun
üzenetére
Szóval akkor miért szenvednek a Linux miatt, amikor egy win kulcsot 5k huf alatt kapni lehet? Céges policy nálatok a mazochizmus? Vagy nem ér meg annyit a probléma egyszerű megoldása? Apropó win10 korlátozásokkal ingyen is használható.
-
coco2
őstag
Túlságosan kicsi lesz a kép az értékelhető tartalomhoz. Előbb ki kellene nagyítani, de akkor meg nem fér el a képernyőn. Húzni kell a képet széltől szélig, hogy screenelni tudd. És azt mind programozottan

Néztem amúgy, mit csinál. Ahogy kinagyítom, és húzom a tartalmat, letöltöget kép részleteket cdn-ről (pld ezt itt). Maga a kép téglalapokból van összerakva - összerajzolja canvas-on, ami épp látszik az oldalon. A tartalom nem domain védett, de gyanítom, hogy a tokenek időkorlátosak - ha csak félre nem programozták. Érdekes teszt lesz, hogy az a link fél nap múlva még mindig működni fog-e.
-
coco2
őstag
válasz
VikMorroHun
üzenetére
Valami specifikus alkalmazás miatt muszáj linuxot használni, vagy csak lusták a népek venni valami fekete win10 kulcsot és windowst húzni a gépre?
-
coco2
őstag
C#-ről ismerek egész jó átfogó könyvet, mint pld ezt. Java-ról van hasonló átfogó könyv?
Olyasmi kellene, amit valaki olvasott saját maga, és tudja róla, hogy elég jó a könyv alapműnek nevezni.
-
coco2
őstag
válasz
nyunyu
üzenetére
A probléma azzal az lesz, hogy a kódlapok egy hátrahagyott koncepció, míg az utf a mindenhol feltételezett alap. Ahol és ami még nem utf, azt jobb lenne konvertálni. Különben ezerszer fog visszaköszönni ugyan az a probléma.
A windows-ban van egy kapcsoló utf támogatást adni. Be kellene kapcsolni azt is.
@Zola007:
Edit: A fat32 file rendszer utf16-ot használ, az ntfs nem biztos
Viszont a hatásos kimenetet az az utf kapcsoló szabályozza a windows beállításaiban. -
coco2
őstag
Documentation-First Development
A dátum szerint kb 1 éves blog. Vajon milyen sebességgel fog sikerülni a mai világban újrafeltalálni a spanyolviaszt?
-
coco2
őstag
Webshop témát néztem, és találtam például ezt a godaddy oldalt. A "nagy" webshop-ra írja, hogy havi üzemeltetési költség 11-22 font. Egy kicsit pislogok. Sajnos nem találtam arról adatot, hogy egy "nagy"-nak nevezett webshop esetében havi hány látogatót feltételeznek?
-
coco2
őstag
válasz
pmonitor
üzenetére
Igen, a kicsit kevésbé politikailag korrekt változat úgy szól, hogy akár kard, akár szavak, mindkettővel az erősebb győz - és még mindig keresem az idézet eredeti forrását, de nem találom

A magam részéről a szólás szabadság hiányát a jelenlegi helyzetben inkább tünetnek mondanám, mint alap problémának. Az alap probléma, hogy a népek el vannak tévedve a demokrácia és a szólás szabadság alapjairól. Főleg, mert nem tanultak történelmet. Róma a rablógyilkosok társadalma volt. És az a demokrácia bölcsője. Ahhoz képest a programozók "puhák".
Azt a problémát akár csak elkezdeni kiiktatni kommunikációs központként minimum egy militáris fórum kellene. Ha lenne fórum szoftveres eszközöket militáris célra használni, konkrétan ember társaink kiírtására, abban a fórumban aligha lehetne belefolytani a szót a tényekbe. Nem passzolna a hangulat.
Namost itt a PH-n ugyan nem kérdeztem meg a modikat, de szerintem a militarizmusnak nem fognak helyet adni. Most még nem.
-
coco2
őstag
válasz
pmonitor
üzenetére
>De az sztem. a programozók felelőssége kellene, hogy legyen, hogy fel'homályosítsák az ügyfelet(ebben az esetben az üzletet) a kockázatokról.
Reagálnék csak erre az egyre.
A legtöbb olyan alkalmazást, amit nagyobb cégek a jelenben használnak, általában olyan környezetben írják, ahol a programozó a száját nem meri kinyitni, mert nem csak kirúgni fogják, hanem a főnöke élve és nyersen eszi meg ott helyben - akár a rendőrség szeme láttára.
És akkor te jönnél a programozók felelősségével? Hát nem. A feltételezést is elutasítom. Szerintem a programozónak nincsen azon felelőssége.
-
coco2
őstag
válasz
pmonitor
üzenetére
Van biztonsági őr, aki figyel. Ha olyat próbálsz csinálni, hogy nem húzol le egy terméket, rád szól.
Amit megtehetsz, hogy a zöldséges pultnál lemért banánért kapott címkével felül ragasztod a PS4 címkéjét, és úgy húzod le. Az aligha fog feltűnni az őrnek. De nem lehúzni valamit az gáz.
@VikMorroHun
Hogyan bukott le, aki a fenti viccet eljátszotta?
-
coco2
őstag
Amit akarsz, azzal van egy olyan baj, hogy miután az első hibába beleakadtál, sorfolytonosan haladva a stringben határozatlanná válik az állapot, és a program nem tudja kitalálni helyetted, hogy hol milyen határoló elemet feltételeznél.
Ha megvan az első hiba, javítsd ki programozottan, és dobd vissza a stringet a parsernek.
-
coco2
őstag
válasz
Marky18
üzenetére
@Marky18 errefelé vagy?
A linkelt post 2023 novemberi. Az a téma megint érdekes lett számomra, és egykoron nem értettem meg azt a célzást, hogy "mert Java fejlesztot konnyu kukazni". Most jó lenne megértenem.
Vagy ha bárki más fel tud világosítani, mi a gáz a java sdk-val szerver oldali alkalmazás fejlesztés kontextusában, örülnék neki. Előre is köszönöm.
-
coco2
őstag
válasz
VikMorroHun
üzenetére
Lehúzod a projektet, telepítesz valami grafikus verzió managert a helyi gépedre, és vissza lehet nézni azt a 100 buildet probléma nélkül.
-
coco2
őstag
válasz
VikMorroHun
üzenetére
Gondolom hallottad már "nem bug, feature"

-
coco2
őstag
>..latency vagy throughput...
A latency logikai szintig kap legalább +3 RTT pofont (logikai adatok szinkronizálása fürtön). Aztán az írási művelet latency-je kap lenyírást a memória miatt. A throughput a memória miatt rendesen több.
Adott gyakorlati helyzetben egy valódi teszt tudná megmutatni, mi hogyan alakul. Olyat az után tudok gyártani, hogy találtam egy értelmes célterületet. És azért tettem fel a kérdést

>BigQuery..
A BigQuery mintha tárhely kihívás lenne
Mit nem értettem meg a felvetésből?@nemethg66
>..a mostanában felbukkant domain helyett..
A szakma nyelve az angol. A "domain" egy szakmailag korrekt fogalom. Gondolom az "entitás" a másik, amivel hamarosan problémád lesz. Sajnos a szakma területén egyiket sem fogod tudni megkerülni.
-
coco2
őstag
Amatőr project kérdés.
Akad-e olyan szakmai domain, amelyiknek tipikusan nagyon gyors adatbázis műveletekre van szüksége? Valami, ami a jelenben talán redis-t használ muszájból, mert anélkül a felhasználói élmény rovására menne a lassú adatfeldolgozás.
Azt forgatom a fejemben, hogy gyártok framework-öt adatbázist memória fürtre rakni. Redis-hez (és társaihoz) képest mondjuk karbantarthatóságból lenne jobb (SQL alapokon működne, egyszerűbb tech stack), és persze támogatna párhuzamos műveleteket (lekezelnék konkurencia helyzeteket).
Bárkinek meglátása, kritikája van róla, őszinte véleményeket kérek. Akár csak annyit, hogy de nagy hü**eség

-
coco2
őstag
válasz
üzenetére
Játék fejlesztés ügyében a domain ismeretek jelentős különbséget tudnak adni. Tegyük fel kezdő szinten foglalkoztál a c++-al, de egy élet óta játék fan vagy, és vénád van játék élmény tervezéshez. Azt beleírod egy motivációs levélbe, és elküldöd valamelyik cégnek hideg megkeresés gyanánt. Ugyan mit veszíthetsz vele?
-
-
coco2
őstag
válasz
AssAssynn
üzenetére
>Hali.
Szia,
>Mit gondoltok érdemes még manapság programozással foglalkozni,
Ha ezt te komolyan kérdezted, akkor neked nem érdemes.
>vagy az AI kifogja szorítani teljesen a jövőben?
Nem teljesen fogja.
>Viccen kívül kérdezem.
Pedig viccesnek hatott. Az AI-t szerinted ki írja?
>Másik, van olyan programnyelv, amit a gyökereknek is ajánlanátok tanulásra?
HTML, CSS, Javascript bemelegítőnek abban a sorrendben.
>Már amivel pénzt is lehet keresni.
A legjobbak elég jól járnak, a többiek vegetálnak, alattuk pórul járnak. Mint mindennel.
>Mi alapján tudhatom meg, hogy mi áll hozzám közelebb, vagy mi illeszkedik a logikámhoz?
Finom-e a puding? Meg kell kóstolni. A vaníliásat is, a csokisat is, a többit is.
>Anélkül, hogy mindent végigpróbálgatnám és hónapokat elcsesznék az időmből?
Ha megtanultad érthetően megfogalmazni, mire akarod használni a "valamit", utána tudunk neked segíteni célirányosabb tananyaggal. Addig maximum abban, hogyan tanulj fogalmazni. És sajnos ott a korlát. Vagy te esetleg gondolatolvasónak születtél?
-
coco2
őstag
Van valamelyik magyar banknak (vagy Magyarországon elérhető banknak / pénzügyi szolgáltatónak) normális web api-ja (ami nem csak web blogok szerint működik, hanem tényleg) sok aprólék pénz utalást programozottan intézni? Olyasmi, mint több100 1k huf alatti összeg. Számlaszámok / összegek adatbázisban, nem akarnám kézzel csinálni. És ha lehet, ne kerüljön szolgáltatásként bivaly pénzekbe.
Elsőként megtaláltam a Revolut open bank api-ját, első felületes ránézésre az tudhat olyat. Ha van még másik hasonló szolgáltatás, jelzésnek örülnék, mit nézzek meg. Köszönöm.
-
coco2
őstag
válasz
üzenetére
Én még sosem használtam, de gondolom, kezd el önálló mondatokra bontani a kérdést, aztán nézd meg, hogy ha azokat a mondatokat önállóan bővíted, annak megfelelően változik-e az adott megoldás csak azokban a részletekben. Ha felmerül a gyanú, hogy a magyar nyelv felismerésével gondjai vannak, próbáld ki angolul.
-
coco2
őstag
Nem pont programozási a kérdés, bár fejlesztési ötlet van a háttérben.
Ha pénz forgalommal járó szolgáltatást kínálok (természetileg létező szolgáltatásokat egybe fogni központi oldalom), kötelező cégnek lennem? Vagy valamilyen korlátig még előfordulhat, hogy állam bácsi nem csap a kezemre magánemberként olyasmit művelnem?
-
coco2
őstag
válasz
üzenetére
Abban megállapodhatunk-e, hogy minden, amit dobozolni tudsz, referenciák alapján van használva, ergo ugyan olyan object-ből származtatott kezelése van, mint minden másnak?
A számítógép nem olvas dokumentációt, mert nem is kell neki. A számítógép mindig logikusan működik. Az emberek nem működnek logikusan. Nekik azért kellene dokumentációt olvasniuk. Aztán mégsem teszik

-
coco2
őstag
válasz
pmonitor
üzenetére
Hát pedig a realitás kicsit úgy néz ki, hogy a szakértői munkaóra a legdrágább pontosan azért, amit te is írsz: alig van hozzáértő ember.
Egykoron - az üveghegyeken túl.. bla-bla-bla - még azzal kezdték a tervezést, hogy társadalmi célok, üzleti célok, technikai célok. Azok mind együtt számítottak. Abból a nézőpontból látható tisztábban, hogy mennyire érdemes egy fejlesztés technikai oldalát megcsiszolni. Hogy 2 millió szervert csak arra fognak használni, ergo 10% többlet erőforrás használat per copy naponta fog 200 millió huf-ba kerülni, vagy összesen a mesebeli L'art pour l'art cég besenyő pistabácsijának havonta 1 látogatót kiszolgáló szerverén kell futnia valaminek, ahol az sem gáz, ha rendszeresen bedöglik valami - mert ugyan kit zavar?
Ha már úgyis a minőségi részleteken lovagolsz, ugyan ne legyél egészen szemellenzős szakbarbár.
-
coco2
őstag
válasz
fatal`
üzenetére
Nem a kínai állam fizeti. Ugyan úgy a magyar adófizetők pénzéből vonják le. De ezen nem érdemes összeveszni.
A lényeg, hogy a kicsi ember szempontjából neki nem kerül extra pénzébe, ha a világ másik végéből hozatja, míg a szomszéd webshop-ból rendelni neki magának extrát kell fizetnie.
-
coco2
őstag
válasz
üzenetére
>Ezt a részét nem tudom, hogy tudja kiváltani egy akármilyen programozó,
Éppen most történt, hogy hozott a futár egy csomagot, amit vártam. 5 kilós csomag Soprontól Budapestig jött 1250 huf-ért. Ha Budapesten belül szállíttatnék ki, csak városon belül 2k huf-ért szállítanak. Ha kínából rendelem ugyan azt, alkalmasint ingyen érkezik ide.
Nosza, hol van ebben a logika? Ha a pénz többé nem logikusan működik, mi mindent tud az művelni a szakemberek világával, akik pénzért dolgoznak? Tényleg muszáj lenne a szakmának engedelmeskednie a logika szabályainak? Vagy az úgynevezett szakmai realitásnak?
Már régen nem egysíkúak a dolgok, mint azt feltételezed.
-
coco2
őstag
válasz
üzenetére
Volt, amikor a "folyamatszervező" egy külön szakma volt, amikor előre terveztek, utána dokumentáltak, és csak utána implementáltak. Azok az idők valamikor a 98-as válság idején múltak el. A dokumentálás volt az első áldozat. A tervezést pedig éppen most cseréli le az agile.
-
coco2
őstag
válasz
üzenetére
A látszat néha csal. Az adott mennyiségben nyomtatás adatfeldolgozási szempontból pont zéró probléma. Arra való a printer, hogy megcsinálja. És megcsinálja az, ha meg tudod kérni rá.
Barkács megoldások számára az adatok automatizálhatósága az elsődleges probléma. Ott tud elbukni a történet, hogy a rögzített adatok alapján előreszámítható-e az igény, vagy szeszélyes tényezők vannak a munkamenetben?
-
coco2
őstag
válasz
üzenetére
Ok, a kérdező majd úgyis elolvassa, neked pedig a rövid válaszom, hogy igen, próbáltam már üzemi körülmények között, és onnét származnak a címke nyomtatás, a csv file-ok felhasználása, meg hogy kezdők oktatása érdekében csináljanak egy videót betanításként a bu*i maszkos időkben.
-
coco2
őstag
válasz
üzenetére
Üzemi körülmények között gyártás esetén azt például címke nyomtatásnak hívják, és ráragasztják a dobozra. Attól lesz utána olajozottabb a munkamenet, nem a kézben tartott papírtól, amit mindenki máshol hagy el napközben, vagy különben is rácelluxozza a dobozra. Nagyon el lennék tévedve?
Ha jól értettem, az adatot excel-be rögzíted be. Az excel tud CSV kimenetet adni. Még akkor is, ha utána word-re konvertálod, és nyomtatsz belőle a jelenleg kiforrott munkamenet szerint, másodlagos munkamenetként tudsz "használhatóbb" irányban adatot küldeni az excel-ből, amiből utána lehet címkét nyomtatni, vagy normálisabban feldolgozni az adatot. A csv file hétköznapibb nevén egy egyszerű szöveg file (nézz bele notepaddal). Különös tulajdonsága a könnyű feldogozhatósága barkács módszerekkel.
Azt persze nem tudom, mi a munkamenet, konkrétan mit hogyan csináltok. Ti tudjátok kitalálni, mitől lenne tényleg olajozott a napi munka, vagy egy kívülálló akkor tudja nektek súgni más cégektől látott tapasztalat alapján, ha lát mondjuk egy videót a teljes folyamatról, milyen adatokat hogyan kezel a gyártásotok, esetleg valaminek a bevitelét is automatizálni lehet. Ha van rá időd / energiád, gyártani kellene egy videót mobil telefonnal, feltölteni YT-re (ingyenes szolgáltatás), aztán felkoppantani ide YT linket.
-
coco2
őstag
válasz
adamthebrave
üzenetére
Semmi közöm hozzá, de papírmentes irodáról nem hallottunk még? Tényleg kell az az adat papírra kinyomtatva? Vagy úgyis ott van mindenkinél tablet, mobiltelefon, akármi, és rá tud nézni egy website-ra?
-
coco2
őstag
válasz
adamthebrave
üzenetére
Hát.. nem tudom, minek erőlteted akkor. Ha úgyis oldalanként kell külön mennyiséget nyomtatni, konvertáld oldalanként, aztán nyomtasd kézileg. 20 külön oldal nem a világ vége. Más lenne a szitu, ha úgy kapnád készen az anyagot, hogy egy 635 oldalas pdf, és azt kellene külön nyomtatgatnod agyvízfelforrásig. Az tényleg igényelne megfontolásokat. De 20 oldalnyi? Azt még túl lehet élni.
-
coco2
őstag
válasz
adamthebrave
üzenetére
Ha barkácsolni akarsz, legalább copy/paste szintjén érteni kellene a c#-t (vagy rábízhatod valakire a környezetedben), és akkor van például Spire.PDF, bár nem éppen olcsó céges célra jogtisztán. Egy másik lehetőség kézileg csinálni.
Ha véletlenül ismer valaki PDF libet, ami normális, és olcsó, majd jelzi.
Még valami. Lehet sokkal olcsóbban is csinálni programozottan, de akkor ki kellene hagyni a word-öt, és programozottan gyártani a körleveleket valami sablon + tartalom alapján. Van egy programozótok a cégnél irodai célokra állandósítva, ilyesmivel simán el kell tudnia boldogulni.
-
coco2
őstag
válasz
feka007
üzenetére
Megtanulnod csak azt kell, amit használni akarsz majd. A chatgpt végső soron össze tud gyűjteni iskolapéldákat, és a megoldásaikat, és az iskolában mással találkozni nem fogsz. Ha onnét kikerülve sem fogsz programozási példákkal találkozni, amiknél hangsúlyos lesz, hogy meg kell tudnod oldani, akkor tényleg semmi szükséged rá.
-
coco2
őstag
válasz
pmonitor
üzenetére
A c# struct érték típus. Érték szerint adódik át, és nem referencia szerint. Itt találod az msdn-en a figyelmeztetést:
https://learn.microsoft.com/en-us/dotnet/csharp/language-reference/builtin-types/struct
Apropó, unsafe erőforrásokat leszámítva minden a gc felügyelete alá tartozik.
-
coco2
őstag
válasz
pmonitor
üzenetére
>A wav -> mp3 konverzióra is van vmi. értelmes válaszotok?
Bár kissé offtopic, de tessék:
https://cloudconvert.com/wav-to-mp3
A c#-t illetően meg tényleg nincsen igazad. Az egy byte kódos környezet. VM futtatja. Absztrakt minden. Az egyetlen terület, ahol c# kód valódi integert (alias nyers memóriát) kezelhet, unsafe blokk-on belül tud előfordulni. Azon kívül nem.
-
coco2
őstag
Ha az a cég egy tipikus kiszavazó-show, páran már lesben állnak mindkettőtökre, melyikőtöket tudnak kirúgni (**). Aztán lesz egy veszekedés, hogy ki a felelős, és rásózzák valakire a veszteséget. Őt elföldelik. Amelyik enterprise ügyfelet nem tudja átvenni a konkurencia, azt is elföldelik. És azzal "megoldottuk a problémát".
(**) Amikor elkezd meleg lenni a helyzet, szerintem lépj le onnét, különben téged is elföldelnek

-
coco2
őstag
válasz
Vision
üzenetére
Nem lepődnék meg. Én is tudom, hogy nem készül. És szerintem általánosítva kijelenthető, hogy a legtöbb cégtől ki is rúgnának, ha dokumentálnál, merthogy "pocsékolod az időt". Az eufémizmust lehámozva róla "annyira filléreken billeg a cég életben maradása, hogy a jövőre gondolni már nem jut pénz". De végső soron pozíció védelmet tud gyártani belőle a fejlesztő ("utánam az özönvíz"), aminek örül is egészen addig, amíg valaki rá nem mosolyog ("csak nehogy téged folytsanak bele abba a vízbe"). Szóval a helyzet fokozódik.
A georedundáns tárolók statikus vagyont védeni jók. Üzleti szerződéseket letétbe helyezni, meg a mindenféle blackmail felvételi anyagok és olyasmik. De egy szoftver cég valódi értékét mindig a folyó vagyonon méri fel a cégértékelés, a terméken, amit fejleszt, és bár a jogászok és üzleti népek nem tudják, de egy karbantartható alkalmazásnak kb háromnegyede a dokumentáció, egynegyede az implementáció, és kettő közül az implementáció az egyszerűen pótolható, ha elveszik. Ahhoz képest elrakják a forrás kódot, és azt mondják, biztonságban van a folyó vagyon.
Azon gondolkodom, hogy vajon épül a következő dotcom lufi, csak ezúttal nem ingatlannal, hanem szoftver cégekkel?
-
coco2
őstag
Egy 200ezer soros mákostészta kódját akár a konkurenciádnak a kezébe nyomhatod, mert annyira biztos, hogy azzal fejlesztői doksi nélkül kajak semmit se tudnak majd csinálni.
Szóval itt jön egy favicc. Ha az informatika üzletbiztonsága csak mondvacsinálva van, jelszót lopni nem az egyetlen fenyegetés. Profitális üzletté tud válni a programozók megölése is csak azért, hogy elvesszen az az információ, ami egyedül az ő fejükben van.
@Tapsi:
De bizony van értelme a mezei kicsi programozót eltenni láb alól.
-
coco2
őstag
válasz
dabadab
üzenetére
>Felejtsd el.
Egy elveszett enterprise projekt következményein gondolkodok.
Adott egy cég üzleti ügyfelekkel, akiknek fejleszt valami egyedi stuffot, alkalmazást, framework-öt, bármit. Egyedi stuff, és nem is kicsike, évek munkája van benne, sok, összes dokumentáció a fejlesztők fejében. Aztán egy céges bulin (a példa kedvéért) egy gázrobbanás az épületben megöli az összes fejlesztőt egyben, akik értenek ahhoz az alkalmazáshoz / bármihez. Hogy az adott cég lehúzhatja a rolót, az egy dolog. De ott nem lesz vége a kár listának. Az üzleti ügyfelek pénzforgalmat építettek egy stuff-ra, aminek a támogatása egyben megszűnt. Akár ismert és rég óta halogatott hibák sem lesznek többé kijavítva.
Vajon én egyedül gondolkodok hasonló morbid dolgokon? Vagy létezik a gyakorlatban olyan fogalom, hogy üzletbiztonság, aminek megfontolásai vannak a fentebbi esetre? Ha igen, mi a bölcsesség?
-
coco2
őstag
Ha már dokumentáció került szóba, nem vagyok róla képben, milyen standard-ek léteznek rá?
A kihívás. Új fejlesztő kerül a céghez, és az addigi kollégák zaklatása nélkül önállóan tudnia kell teljesen beletanulnia a futó alkalmazásokba csak dokumentációból. Elvárásként a lehető legkevesebb idő kelljen hozzá. Ha ezer oldal elolvasható és megtanulható egy hónap alatt, akkor mindaz, amit az ember önkéntesen szöszölve egy egész hónapig tanulna, és leírható kevesebb, mint ezer oldalban, akkor az legyen leírva.
Ami vélhetően kell hozzá. Top-down dokumentáció a logikai szintekről és alkalmazott absztrakciókról low-level szintig. Bottom-up dokumentáció a low-level műveletekről logikai szintig. Referencia oda-vissza az implementáció és a dokumentációja között (kódban kommentek referenciával elégséges).
Létezik-e arra standard?
@emvy itt vagy? A standard-ek a te kedvenc témád szokott lenni.
-
coco2
őstag
A dokumentáció (vagy akár komment) egy másodvélemény arról, hogy ami logikátlanságot a kódban látsz, az bug-e vagy feature. Anélkül soha semmiről nem fogod azt tudni. De ha valamelyik cégnél csak annyira ért hozzá a vezetés, hogy a dokumentáció nem éri meg az időt, én amondó vagyok, had legyen igazuk, nem kell nekik ahhoz a projekthez sem dokumentáció, sem komment
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Spórolós topik
- Milyen autót vegyek?
- Projektor topic
- Autós topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- OLED TV topic
- A Vivo S50 Pro mini is beáll a sorba
- Magisk
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Apple iPhone 17 Pro Silver 256 GB Használt, karcmentes 100% akku / 0 ciklus 1 év gari!
- Surface Pro 7+ i5-1135G7 16GB 1000GB 1 év garancia
- Surface Pro 7+ i5-1135G7 16GB 512GB 1 év garancia
- Surface Pro 7+ i5-1135G7 16G 256GB 1 év garancia
- Samsung Galaxy S25 Edge Titanium Jetblack 12/256 GB Használt, karcmentes 6 hónap garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Motorola Edge 40 / 8/256 GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

Most még arra figyeljetek, hogy kutassátok fel, és töröljétek a biztonsági mentéseket, amik vélhetően ugyan azon a szerveren vannak (általános jelenkori esetben). Ha azt elszúrjátok, még mindig kukában végezte az összes munkátok
Ha sikerül azt is elintézni, akkor lehet neki a kryptopénzes zsarolást küldeni 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

) szó, mint a magyar megfelelője.