Új hozzászólás Aktív témák

• VikMorroHun

őstag

Ezt leírom, csupán érdekességként, mert én a fejemet fogtam közben, hogy lehet ennyire idióta egy cégvezetés.

Háttér: kb. 30 éve foglalkozom kisebb-nagyobb mértékben IT dolgokkal; írtam már felhasználói programokat (volt, amit néhányan használtak, volt, amit néhány százan), illetve rendszerszervezéshez is konyítok valamicskét.

Egy országos cégnek dolgozom, nem kimondottam IT munkakörben, de a mai nap folyamán kifejezetten ilyen tapasztalatra volt szükség. Van vagy 20 telephely, meg még néhány egyéb osztály, amik nem közvetlenül hozzánk tartoznak, de ugyanezt a rendszert használják.

A cégvezetés úgy döntött, teljes mértékben lecserélik az informatikai rendszerünket. Bő egy hónapja megtörtént a dolgozók továbbképzése; elérhető az új rendszer teszt üzemmódban, lehet vele gyakorolni. Nemrég volt egy próba leállás/átállás az új rendszerre, hogy mégis, mire lehet számítani, mennyi idő, amíg átpakolják a komplett adatbázisunkat (meg nem mondom, hány millió rekord, SOK adatról van szó. Kiszolgálóból van vagy 10.)

Eddig minden jó. Mondjuk az nem ártott volna, ha a különféle tájékoztatók mellett azt is közlik, hogy pontosan mikor lesz az átállás, mikortól (várhatóan) meddig nem működik majd a rendszer, de miután valaki rákérdezett, ez is megtörtént.

Kapunk új laptopokat is, hogy akkor is tudjunk dolgozni, ha épp nem a telephelyünkön vagyunk (ami elég gyakran előfordul). A tervezettnél előbb elkészültek! Már ma megkaptuk őket. Alig 2 nappal a használatba vétel előtt. Hurrá.

Kibontom az egyiket, elindítom, beírom a jelszót, telefonos segítség során kiderült, hogy a bejelentkezéshez is ugyanaz a jelszó (eddig nem így volt), és látom ám, hogy jé, ez Linux. Láttam már Linuxot, de ilyet még nem. Egy darabig nézegettem, és azon gondolkodtam, hogy basszus, azt se tudom, hogyan kell ezt kikapcsolni (egy idő után rájöttem, menet közben meg átolvastam az alig 14 oldalas használati útmutatót is, és benne van a válasz). Tök jó.

Csak azt nem tudom, hogy ha nekem ilyen komoly gondjaim voltak ezzel, akkor vajon azok a dolgozók, akiknek az is megoldhatatlan feladat, ha véletlenül a Total Commander ikonjára kattintanak, hogyan tüntessék el az ablakát (1-2-3), hogyan fogják használni?
    Egyáltalán, minek kell egyik napról a másikra Linuxra cserélni a Windowst, anélkül, hogy ezt bárkivel közölnék? Esetleg egy kis továbbképzés, hogy használni is tudják azok a dolgozók, akiknek a feladata lesz? Azt nem kéne?

Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy úgy küldték ki a laptopokat, hogy nincs beállítva IP cím, DNS, tehát hiába dugjuk rá a hálózatra, nem működik. Sebaj, azért van a Helpdesk, hogy megoldja a feladatot, távfelügyelettel. Igen ám, de ahhoz először wifi+VPN segítségével el kell érjék a laptopot. Ahhoz meg jelszó kell neki. De nem ám a bejelentkezési, vagy a wifi jelszó, hanem egy harmadik - amiről a Helpdesk nem tud. Jujj!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés