Új hozzászólás Aktív témák

• martonx

veterán

válasz inf3rno #20875 üzenetére

Azure Function kb. az AWS Lambda megfelelője. Az AWS Lambda egy komplett serverless futtató környezet. Az Azure Function nem komplett futtató környezet, inkább ahogy a neve is mondja egy saját SDK-n belül megvalósított funkciókra szolgál (a funkciók pont ugyanazok lehetnek mint AWS Lambdánál, azaz HTTP requesttől a storage eventeken keresztül mindenféle lehet), azaz kötöttebb, mint az AWS Lambda, cserébe egészen olcsó (elég nagy határon belül ingyenes). Ugyanolyan az árazása, mint AWS Lambdának, azaz futásidő közben elhasznált erőforrásért kell fizetni.
    Ha a kötöttség nem jön be, akkor az Azure App Service az, ami az AWS Lambdához közel áll, viszont ez már inkább egy komplett webszerver. Ennek megfelelő árazással (nem a használt CPU + ram után fizetsz, hanem havi fixen szerver paraméterekért pl. 1 mag 2 Gb ram fixen havi 11 EUR). Szvsz ez a kettő Azure feature áll közel az AWS Lambdához, ami valahol e kettő között helyezkedik el.
    S3 megfelelője az Azure Storage, amiben létezik Table Storage, ami egy filléres végtelenül buta NoSQL szerűség, inkább csak egy JSON tároló, ami tud minimális SQL szintakszissal keresni is magán belül. Filléres, rohadt gyors, cserébe egészen buta.
    Szóval Azure-ön belül én egy Azure Function + Azure Table Storage-al állnék neki. Ezzel a párossal vélhetően kb. ingyen lenne az egész móka.

De azon is gondolkoztam platformtól függetlenül, ha tényleg csak ennyi kell neki, hogy 10-15 másodpercenként valami adatot elérhetővé tenni HTTP-n keresztül, akkor miért nem generálja ezt ki a mostani szervere, és dobja ki egy static hostingba a json file-t (AWS, vagy Azure vagy bármi). Ettől kezdve azt bárki, bármilyen mennyiségben kb. ingyen le tudja kérdezni, akár DDoS-olni is tudja persze, csak nem fog számítani.
    Mondjuk én kitenném ingyenes Vercel-be / Netlify-ba, ami ad CDN-t is, és máris probléma megoldva :) és nulla költsége van.

Új hozzászólás Aktív témák