Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- SzDavid99: Barangolás egy ünnepi Nintendo-mekkává változott szöuli bevásárlóközpontban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lezso6: Nemzetközi újév visszaszámlátor alkoholistáknak
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
Van már valami felhasználóbarát szoftver, amivel 1D és 3D LUT-okat lehet feltölteni LG TV DolbyVision slot-jaiba?
Van saját ColourSpace license-em, amivel az SDR és HDR10/HLG slot-okba kő egyszerű a feltöltés, de az csak 1DLUT-ot és a DV chip-es configot engedi piszkálni, a "rejtett" 3DLUT-ot nem (kérelmeztem a fejlesztőt, de náluk hivatalosan a HDR10 3DLUT sem támogatott, mert maga a ColourSpace nem képes értelmes Rec2020 3DLUT-ot előállítani, csak az ArgyllCMS, ami pedig tabu téma a LightIllusion-nél).
Illetve persze az is érdekelne, hogy próbált-e más valaki feltölteni 3DLUT-ot a DolbyVision slot-ba? Csak Chros-tól tudom, hogy alapvetően létezik egy 3DLUT salot DV alá.
Mielőtt jön a kérdés, egy Rec2020-as 3DLUT-ot akarok készíteni ArgyllCMS-el sok mérési pontból generálva, majd azt feltölteni a DV 3DLUT slot-ba, és a DV config file-ba Rec2020 koordinátákat megadni, így lehetne 3D-s korrekció a DolbyVision alatt is ahelyett, hogy a DV chip számol pusztán az R,G,B,W koordinátákból gamut mapping-et, amivel alul-szaturáltak a színek HDR-be.
Ez azért lenne kedvezőbb, mert a DV mód automatikusan prioritást kap HDR10 helyett, mikor a beépített sreaming alkalmazásokat használjuk (Netflix, stb). Én legalább is nem tudok rá módot, hogy ilyenkor letiltsam a DV-t. Szóval otthoni használatra nem elég, ha a HDR10/HLG mód van 3D-sen kalibrálva. -
janos666
nagyúr
Az új ColourSpace tud már LG TV-t irányítani (hasonlóan, mint a CalMAN, de kényelmesebb, mert nem kér PIN kódot csatlakozáskor, csak egyetlen egyszer kell egy kattintással engedélyezni, hogy távirányíthatja, és megjegyzi a TV a "távirányító" engedélyt) és kis hozzáértéssel lehet vele HDR10-et és DV-t is kalibrálni (ez nem teljesen automata, mert custom target-et kell neki kreálni HDR-hez, illetve figyelni, hogy Calibration módban legyen a TV méréskor/visszaellenőrzéskor).
Én most úgy teszteltem le, hogy feltöltöttem a "bypass" 1D és 3D LUT-okat is egy-egy módban minden formátumnál, majd SDR-ban és HDR10-ben kizárólag 3DLUT-okat kreáltam, illetve töltöttem fel a TV-be (az 1DLUT maradt "bypass").
Szebb lett a szürke-skála, mint valaha (ránézésre totál felesleges lenne "előkalibrálni" a szervizmenüt és/vagy meghagyni a gyári 1DLUT-ot), és a ColourSpace féle Rec2020 map-eléssel nem csap át magentába a sötétkék HDR10 módban.
Végül DV-ben nem tudja áttenni teljesen bypass módba a TV-t, és nem engedi piszkálni a 3D, csak az 1D LUT-ot, de sebaj, egyszerűen kijelöltem a HDR10-hez készült 3DLUT-ot az 1D LUT-ba való feltöltésre, és szépen kifésülte nekem belőle az 1D LUT-ba való értékeket (a 3DLUT szürkeskálát érintő részét).Plusz még annyi, hogy most rászántam magam, és csináltam egy saját Alternatív WP-t a C9-emhez egy frissen tuningolt és kalibrált Pioneer 9G Kuro-val (szemre hozzáhúztam az LG TV fehérpontját a plazmáéhoz, visszamértem ezt az LG-ről egy i1Pro2 spektróval, és utána standard D65 helyett ezeket az x,y koordinátákat használtam célértéknek). Nálam ez 0.3045 , 0.3234 lett (ez szignifikánsan más, mint ami a neten kering, pl.: 0.3120, 0.3360 volt, amit eddig használtam). Ez a Kuro-s AltWP jobban hasonlít a Technicolor féle AltWP-re, mint a standard D65-re, de a Technicolor azért jóval zöldesebb. Viszont érdekes, hogy ha melléteszek egy standard D65-re kalibrált CCFL-es LCD-t, akkor jobban match-el szemre a standard D65-re, mint a Kuro-s AltWP-re állított OLED. (Mondjuk ez egy nagyon régi típusú LCD, ilyet nem használ már senki. Illetve nagyon rég volt kalibrálva.)
-
janos666
nagyúr
"DV RPU-ban nem csak azok vannak, hanem trim pass soran sok mas erteket is megvaltoztathatnak, pl saturaciot"
Ezt tudom, és utaltam is rá lentebb, csak azt is mondtam, hogy igazából nincs értelme. Mivel pontosan ugyan az a Rec2020 (ma gyakorlatban DCI-P3 limited módban) és egyformán PQ görbés a gamut, egyedül csak a tone-mapping a más a két szabvány közt (és még az is csak a tone-curve tetejét érinti, a mai gyakorlatban alkalmazott max 4000 nit csúccsal csak 70% fényerőszint felett, vagyis csak a csúcsfényeken, nem a tartalom / képernyőterület túlnyomó részén), így nincs értelme átszínezni a DV réteggel a HDR10 alapot. Lehet, csak szerintem hülyeség. Ezernyi dolgot lehet csinálni mindenféle szabványban, csak nincs racionális értlme.
Én ezt egyedül akkor látom megtörténni a gyakorlatban, ha másik colorist csinálja utólag a DV régeteget a már lezárt HDR10 anyag fölé, akinek más a művészi beállítottsága, és veszi a bárorsásogot, hogy "belerondít" a korábbi kollégája munkájába. Vagy egyszerűen csak aznap épp egy másik master monitort használ, ami hiába van ugyan azokra az értékekre kalibrálva bármilyen jó spektróval, azon másképp néznek ki a színek a metameric failure miatt (pl. egy Sony RHB OLED-en készült a HDR10, és egy Dolby Pulsar LCD-n a DV), és ezért dönt úgy a második colorist (vagy ugyan az a colorist az új session-ben), hogy tologatja kicsit a színeket a DV réteggel.
Ugyanakkor az ilyesminek rendhagyó esetnek kéne lennie, nem megszokottnak, és egyáltalán nem a szabványok eredendő sajátossága, csak a gyakorlati körülményeké.
Ez inkább olyasmi, mint ahogy a Gyűrűk Ura trilógiából is jól ismert (hírhedt) módon van többféle FHD BD SDR kiadás, amiknek látványosan más a színvilága, pedig mindkettő FHD SDR Blu-Ray anyag ugyan abból a nyersanyagból.
De az egyik örök kedvenc filmemből, az eXisteZ-ből is annyiféle, durván más FHD SDR BD kiadás van drasztikusan etérő kontraszt/blaclevel és filmgrain jellemzőkel, akárhányszor csak kiadtak belőle egy DB-t (és egy-egy megjelenéskor nem ugyan azt adták ki minden régióba).
Ugyan ezt el lehet játszani akkor is, mikor egy kész HDR10 anyag fölé készül egy DV réteg másik colorist-al és/vagy másik master display-el. De egy ideális világban ez nem így lenne. -
janos666
nagyúr
Erre nem reagáltam külön, de alapvetően tökéletesen egyformának kéne lennie a fehéregyensúlynak és a szaturációnak is HDR10 és DolbyVision képmódban is, ha ugyan azt az anyagot nézed (tehát pl. egyszer az alap HDR10 réteget játszod le egy BluRay-ből, aztán a DV réteget is rárakva nézed). Egyedül a tone-görbe csúcsa változhat amiatt, hogy a HDR10 statikus, a DV dinamikus csúcsfény metaadatot használ. Ez igaz a gyári és a CalMAN-es kalibrációra is.
Ha nem így van, az valószínűleg a TV hibája (nem egyformák a HDR10 és DV képmódok gyári kalibrációja, vagy a CalMAN-es kalibrálás csúszott félre), vagy nagyon-nagyon véletlenül talán a colorist-nak támadt egy olyan ötlete, hogy hozzányúlt a színekhez a DV réteggel (de nem kéne, mert mindkettő ugyan azt a gamut-ot használja). -
janos666
nagyúr
válasz
janos666
üzenetére
Én azzal vagyok itt bajban, hogy ugye elvileg egy ~sRGB gamut-os CRT-hez kéne belőni az AWP-t. De nem csak WOLED-en, hanem wide-gamut LCD-n is!
Na de miért lőjük AWP-re a master monitor-t, ha a consumer monitor/TV standard D65-el jön ki a gyárból?
Illetve miért az sRGB-s CRT-hez lőjük az AWP-t, ha HDR-ben fényelünk (szóval valószínűleg wide-gamut, standard D65-re gyártott kijelzőn fogják nézni, nem sRGB gamut-oson....)?
Szóval sok itt az elvi kérdés, és a gyakorlat egy hatalmas katyvasz.
Ez mindaddig így lesz, míg nem térnek át a szabványok valami jobb metrikára (ahol teljesül a Pitagorasz tétel, és 1+1=2). -
janos666
nagyúr
válasz
janos666
üzenetére
Általában még az a szerencsém, hogy megelégednek azzal, ha a GUI-nak használt, viszonylag olcsó, szóval nagyjából hagyományos LCD-ikkel körülbelül megyezezik a Tyler féle AWP-s WOLED.
Na de mikor ott van legalább egy Eizo, vagy mondjuk egy még drágább FSI broadcast monitor, és halál zöld a többihez képest. Na, akkor elkezdik nekem magyarázni, hogy csak azért zöld minden a drága LCD-n, mert magasabb szaturációra is képes, mint a WOLED. És mindezt azután, hogy együtt beállítottuk a BlackMagic Davinchi Resolve-ban, hogy DCI-P3 limited az egész timeline, és mutatom nekik a grafikont a WOLED-ről, hogy az ~99% DCI-P3 (tehát mindkettőn pont ugyan azt a szaturációt kéne látni, és az a sok zöld a metrika hibája - egyszerűen baromi zöld a drága LCD, mikor standard D65-re van lőve, de ezen már nem akadnak ki, merthogy az FSI az ász).
Szóval még azokkal is lehet ilyen dolgokról a levegőbe beszélni, akik ebből élnek.#1022Archttila - Változó. Én bízom az LG beépített generátorában, consumer-ben azt használom, vagy ha olyan nincs, akkor a laptop-om HDMI kimenetét. Ahol van Deklink kártya, ott a Resolve generátort használom SDR-hoz, és a beépítettet, vagy a laptop-ot HDR-hoz (mikor simán HDR-t írok, akkor az egybefogja a HDR10-et és DV-t).
-
janos666
nagyúr
válasz
Archttila
üzenetére
Ha simán D65-re kalibrálsz egy standard gamut kijelzőt (régi sRGB gamut-os CCFL-es LCD, PDP, stb) és egy LG WOLED-et, akkor a WOLED-en minden vörösebbnek fog kinézni (ha előbbit tekinted referenciának). Az AWP-k ezt hivatottak "kivenni".
Ugyanakkor, mivel ez magának a szabványként elfogadott metrikának a hibája (olyan, mint ha hibás eredményt adna a Pitagorasz tétel az Euklidészi metrikában), és nem tudjuk, hogy melyik colorist milyen kijelzőt és milyen WP-t használt (D65-öt, vagy ha AWP-t, akkor milyet, mit tekintett referenciának az AWP megállapításakor), én úgy vagyok vele, hogy inkább elfogadom a hibás, de szabványosnak elfogadott metrikát a hibáival együtt, mint hogy láncfűrésszel próbáljak füvet vágni, és hasra ütésre rábökjek egy AWP-re. Így mindig csak annyi lesz a hiba, ami benne van a metrikában. Ellenben, ha elkezdünk AWP-zni, akkor esetlegesen épp a rossz irány felé toljuk el a dolgokat.
A colorist-oknak csak azért szoktam AWP-t adni, mert 1 órás magyarázkodás után sem fogják elfogadni, hogy a WOLED-en minden vörösebb, mint az LCD-n. Hiába mondom el nekik, hogy az én szemem azt is látja, hogy ha behoznék egy Pioneer Kuro-t (amit ugye sajnos eladtam), akkor baromi zöld lenne mellette a wide-gamut LED-es LCD (a több millás broadcast monitor is - aminek a gyári kalibráciüja szintén standard D65, nem AWP).
-
janos666
nagyúr
válasz
Archttila
üzenetére
Nem tartom meg a DV config file-okat, de bele szoktam nézni kíváncsiságból, hogy mennyi a peak luma. Ha nagyon akarod, akkor megnézhetem, hogy generálok egy-egy config file-t a régi és új CalMAN-el. De kétlem, hogy bármi félrecsúszna, mert elég egyszerű a file tartalma: 4 koordináta (R,G,B,W chroma, gaama, peak luma).
#1017Archttila - Én colorist-oknak a Tyler féle AWP-t adom (ilyenkor bánom, hogy egyszer puszta felindulásból eladtam a padláson porosodó Pioneer LX5090H-t, ami befér a kocsi hátsó ülésére, így ilyen munkáknál vihetném magammal0, aztán nem azt kéne magyaráznom, hogy a wide-gamut LCD-jüknek is AWP kéne, hogy minden egyformán nézzen ki), magamnak és már otthoni felhasználóknak pedig a sima D65-öt.
-
janos666
nagyúr
-
janos666
nagyúr
válasz
powerup2
üzenetére
Nem, négyest, mert nem lehet a front-okkal egy magasságba tenni a centert, de ha középen ülsz, akkor 4.1-el pontosan a képernyő közepéből érződik kijönni a hang (anélkül, hogy kicsit fel-le vándorolna, mikor valami elhalad jobbról-balra, vagy forog a kamera). A TV-be kéne belevágni a center-t, hogy jó helyen legyen.
-
janos666
nagyúr
Nem használom a PC módot, de úgy rémlik, hogy a C9-en lehet. Valamelyik TV-men a C7, C8, C9 közül játszottam néha PC módban úgy, hogy nem volt túlszaturált a kép. Úgy emlékszem, hogy a C7-en még kikapcsolt ilyenkor a gamut mapping (kiszürkült a színtér opció és túlszaturált volt a kép), de talán már a C8-on sem.
-
janos666
nagyúr
Akkor ez visszalépés, mert a korábbi modelleken működött az Auto színtér PC módban.
Tippre akkor kikapcsolja a 3DLUT processing-et (szóval akkor is túlszaturált képet látsz SDR-ban, ha CalMAN-en vagy LightSpace-el van kalibrálva a képmód). Hagy van az kár, de lehet hogy csak önkényesen lett lezárva (mint régen a Játék módnál), és kalibrált képmódnál működik a színtér konverzió. -
janos666
nagyúr
Nekem miniDLNA fut server oldalon, és gyorsan tallózza a C9 (de nem mutat előnézeti képet sem a mappákon, sem a file-okon, csak egyforma általános ikonok vannak).
-
janos666
nagyúr
-
janos666
nagyúr
A cserepanellel is megnyertem a lottót, szép homogén.
De ez 55", a nagyobbakon sűrűbben fordul elő homogenitási hiba.De az is szép teljesítmény, hogy picit sem volt beégve az előző panel két évnyi monitor használat után. Bár mostanában viszonylag kevesebbet használtam, olyan 2000 óra ment bele két év alatt. A korábbi OLED-jeimbe kétszer ennyi üzemidőt bepakoltam, és még kint volt az RTSS HUD is (az egyikbe az ragadt bele)
De most valamiért nem is működik az RTSSHUD a gépemen (már újratelepítettem, de továbbra is semmi). Viszont mióta van G-Sync és erős VGA (RTX3080) nem is olyan érdekesek már azok a statisztikák, szépen visz mindent (mikor még játszom néha). Érzésre is be lehet állítani guide-ok alapján, hogy milyen FPS gyilkos beállításokat kell visszavenni maxról, és onnantól sima a játék. -
janos666
nagyúr
Szerintem szimpla gyári selejt, mert egybefüggő foltokban jöttek elő a halott pixelek. Biztos vékonyabbra sikerült ott a vezető réteg.
De nagyon pöpec cserepanelt kaptam. Pixelhiba mentes és szép homogén a szürkeskála kalibrálás nélkül is (azt majd valamikor úgy 100 óra után csinálom meg, de addig is élvezhető a képe, tényleg nagyon jó panel, nem érzem égetőnek, hogy be legyen kalibrálva). Az előző panelen azért színeződtek rendesen a sötétszürkék kalibrálás nélkül.
-
janos666
nagyúr
válasz
Archttila
üzenetére
A Lightning-ot azért nem szeretem, mert kb. ugyan azt tudja elméletben, mint az 1DLUT+matrix (javarészt csak szürkéket mér és korrigál, a szaturált színekből csak párat mér le), csak utóbbi szebb munkát végez a szürkéken (mert iteratívan dolgozik az 1DLUT-on, nem csak egy mérési körből tippel - ami még jó lehetne RGB panelre, vagy talán még a CalMAN-től ügyesebb szoftverrel, de CM-el nem tűnik nyerőnek).
Az IR szerintem nem elég hatékonyan osztja szét a pontokat, legalább is WOLED-hez, illetve ennek is úgyis hasonló méretű pontszám kell, mint a fix grid-nek, csak az stabilabbnak tűnik. "Poszterizáltabb" (banding-es) képet szokott hagyni maga után (főleg near-black régióban), mint a többi (bár ez sajnos általánosságban igaz a CM-re, mindenféle 3DLUT módszerrel, ami nem matrix).
-
janos666
nagyúr
válasz
Archttila
üzenetére
Igen, azzal a jelöléssel a "fixed grid"-re gondoltam (bocs, hogy fejből rosszul emlékeztem, hogy pontosan mekkora kocka felbontások érhetők el CM-ben).
Az 1DLUT-al egész szépen rendbe lehet tenni a szürke-skálát, de mivel nem izotróp a WRGB panel 3D színtere, így ez önmagában nem ad "tökéletes" eredményt a mátrix-al kiegészítve (a kevert színeken továbbra is viszonylag magas lesz a deltaE).
Ha ezt alaposabban korrigálni szeretnéd (nem fogadod el az 1DLUT+mátrix eredményt), akkor viszont nagy felbontásra lesz szükséged, hogy kellően fel legyen térképezve az anizotrópia pontos mibenléte, így esélye legyen a LUT generáló szoftvernek helyesen korrigálnia ezt, nem csak pár minta alapján tippelgetnie a sok feltérképezetlen régióról is.
Kevés pontból könnyen lehet, hogy a post/verification szépen néz ki, mert pont olyan mintákat ellenőrzöl, amik benne voltak közvetlenül a profilozásban, így a helyükre kerültek, viszont van rengeteg pont, amit sohasem mérsz meg újra, és akár rosszabb helyre kerültek, mint előtte (mert abban a régióban csak a környezete alapján interpolált a szoftver, ami mégsem volt reprezentatív arra a területre).Ha sok pontot megmérsz a 3DLUT-hoz (pl. 17-es fixed grid), akkor teljesen ki is hagyhatod az 1DLUT-ot (elsősorban bennhagyhatod a gyárit, vagy esetleg egy reset-eltet), mert minden processing step-nek ára van, és az 1DLUT különösen kényes.
HDR-ben viszont nincs is más választásod, mint beérni az 1DLUT+matrix opcióval. A CALMan fel sem kínál mást, de a többi szoftver is furán fogja kezelni a dolgot: egyrészt a "W-boost" miatt, de még ha azt ki is kapcsolod, akkor is sokkal instabilabb a kijelző HDR módban (így megint az a gond, hogy a 3DLUT-ot készítő szoftver nem fogja tudni kitalálni, hogy mi volt a véletlen szórás, elkúszás, stb, és mi az, ami korrekcióra szorul, illetve korrigálható egyáltalán).
DolbyVision esetén pedig még ha akarod sem nagyon tudod programozni a 3DLUT-ot, csak a Dolby CMS-ut (bár az *airtv* akármivel elvileg lehetséges, és utána adhatsz szintetikus config-ot a CMU-nak, de az bonyolult, és ugyan az a gond merült fel, mint HDR10 módban).
Én személy szerint azért használok SDR-ban is 1DLUT+matrix-ot, hogy ugyan ahhoz a jellegű hibához legyen hozzászokva a szemem, mint amit úgysem tudok kikerülni HDR módban.
-
janos666
nagyúr
válasz
Archttila
üzenetére
Azt írtam, hogy WOLED és WOLED (pl. LG C6 vs. LG CX) EDR-ek közt van minimális különbség, nem 'RAW' (ez sem raw amúgy, csak a CalMAN hívja így) és WOLED EDR közt, ahogy RGB OLED és WOLED közt sem elhanyagolható a különbség.
Elég kéne legyen a picture mode reset, de nem mindig az, mert bug-os:
Ha programoztad valaha az 1DLUT-ot bármely képmódban, majd reset-eled bármelyik programozott módot, akkor az a mód visszaáll gyári módba. Ugyanakkor, ha ezután belépsz calibration mode-ba, valamiért azonnal átvált neutrális 1DLUT-ra külön reset nélkül minden képmód. Tehát, ha egyszer hozzányúltál bármlyik 1DLUT-hoz, utána kell a full factory reset, ha a gyári 1DLUT-ot szeretnéd megtartani úgy, hogy programoznád a 3DLUT-ot.
De ez nem gond, ha úgyis szeretnéd programozni az 1DLUT-ot (csak akkor, ha nem), vagy ha nem akarod piszkálni a 3DLUT-ot sem (tehát ha gyári módban akarsz maradni). -
janos666
nagyúr
válasz
Archttila
üzenetére
Ha megvan, akkor használd nyugodtam a CS EDR-t.

Kipróbáltam egyszer sorban, és ezek effektíve ugyan azt az eredményt adták egy CX-et mérve (elhanyagolható dE a fehéren, ami így elég közel mért az i1Pro2-höz):
1: DisplayCal-al szállított C6 CCSS (jobb féle spektró)
2: ColorSpace-el szállított FSI EDR (jobb féle spektró)
3: saját CX CCSS (saját kis i1Pro2)Ha jó az i1d3-ad, akkor szinte mindegy, hogy pontosan milyen EDR-t adsz neki, csak WOLED-é legyen, ne RGB OLED-é (vagy LCD-é, stb).
Viszont nem miden 1id3 mér túl jól EDR-el sem. Nagyobb köztük a szórás, mint az i1Pro-k közt. Szóval a spektrós mátrix profil jobb, mint az EDR.
A Cube és Lightning módokkal vigyázz, főleg ha CalMAN.
Sokat kísérleteztünk ezzel, és egyrészt a CalMAN sokkal "érzékenyebb", mint a LightSpace/ColorSpace, de még utóbbinál is csak a 16-os cube adott igazán jó eredményt, a 8-as még nem.
Szóval én azon a véleményen vagyok, hogy vagy martix (ha megelégszel vele, és/vagy nem akarsz/tudsz rá több időt szánni), vagy 16^3 cube. (Ezzel az egésszel csak az a baj, hogy HDR-ben nem tudsz annyit mérni, mert nem elég stabil hozzá a panel.) -
janos666
nagyúr
válasz
Archttila
üzenetére
Az RGB OLED EDR file-t felülírtad egy WRGB EDR-el (pl. a ColorSpace félével)?
Ha kell, fel tudom neked tölteni a saját i1Pro2-s C9 EDR file-omat. (A többit jogi problémás lenne megosztanom, de minimális a különbség, effektíve ugyan azt méri az i1d3pp-m a ColorSpace és saját EDR-el, és utóbbiról nem is tudom, hogy pontosan melyik évjáratú WOLED panelen készült.)Az SDR 3DLUT az sok pontos mérésekből készült, vagy mátrix alapon?
-
janos666
nagyúr
Ha külön-külön kalibrálsz egy-egy képmódot VRR-ra és a FRR-re, akkor jó (még a TV is vált automatikusan ALLM-el együtt a képmódok közt is, ha akarod).
Ez a near-black control eddig is elérhető volt 2020-tól CalMAN DDC-n át, csak olyankor igazából irreleváns.A nagyobb gond szerintem az, hogy VRR módban a frametime tüskék hatására is változik a near-black TRC.
(Na meg az, hogy PC 4:4:4 módban még mindig több az SDR gradient banding, illetve magentázik is a HDR10, így hiába fér át HDMI 2.1-en a 4k120 RGB is.) -
janos666
nagyúr
A DV-nek nem hiszem, hogy bármi köze lenne a panelhez. A DV egy nagyon egyszerű config file alapján ismeri csak a panel főbb paramétereit, amibe map-el a standard-ből. Az inkább a konkrét TV-k hibája lesz, nem csak egyedül a kijelzőpanelé (vagy ugyan úgy megvan a dolog HDR10 módban is). A 4k120 majdnem ugyan ez: a panelek már a 2019 óta 240Hz-en járnak, csak a processzor szarakodik itt-ott a 120Hz jellel (a C9-en szerencsére nálam jól működik az aktuális engineering firmware-el, a public-al még volt néha pár apró artifact).
-
janos666
nagyúr
Ha ilyen márka/típus összehasonlítást akarsz, akkor ki kéne átlagolni 5-10 azonosat, mert lehet úgy 100 nit köztük (pl. sorban több darab CX közt).
Ja, és igen, minél tovább van kint a test patch HDR módban, annál fényesebb (10+ nit-et simán mászott még a C7-em úgy pár percen belül).Azt nem all-boost névvel illetném. Abból, amit eddig láttam, nincs kimondott al-pixel boost, az az a W boost név csak azt illeti, hogy HDR módban eljáratják a fehéret a maximumáig akkor is, ha már de-szaturál.
-
janos666
nagyúr
A csúcsfény panel variancia (minden évben).
Ezekből a stúdiós CX-ről két értékem van most: 48CX 660 nit, 55CX 680 nit (D65).
Ez tapasztalataim szerint általánosságban teljesen random úgy durván 650 és 750 közt (2016-2020 évjáratok), de a B-k általában lefelé húznak >=C modellekhez képest, mióta szétvált a processzoruk (Alpha7 vs. Alpha9 gen-akármi), bár nem törvényszerű (csak épp nem láttam azóta B-t, ami 700 felett volt, >=C-t viszont igen).A legjobb eredményt végül a ColorSpace adta SDR-ra, de csak ~4000 patch-es volumetric profillal, és a 48-as rosszabb volt, mint az 55-ös (messze nem pofoz ki teljesen mindent a ColorSpace sem, és az 55-ös gyárilag jobb helyről indult).
A HDR-t nem is próbáltuk profilozni (csak a WP volt beállítva EZ-ADJUST menüből, és a tonemapping-et állítottam át a mért csúcsfényre és hard-clip módra ; a DV mellőzve lett, mert úgysem tudta a DeckLink kártya).A másik fórumról reagálva: a DV raised black szerintem nem a DV config file hibája. De ha nagyon akarod, csinálok neked egy DV file-t, amit kipróbálhatsz.
-
janos666
nagyúr
válasz
Archttila
üzenetére
Pont most az utóbbi kb. 2 hétben próbáltunk ki szinte minden létező opciót CX-en SDR-ra:
- CalMAN kalibrált 1DLUT + 3DLUT ; naturális 1DLUT + 3DLUT, gyári 1DLUT + 3DLUT
(a 3DLUT itt mindig custom, különböző patchset-ekkel)
- ColorSpace gyári 1DLUT + egyedi 3DLUT (egyszer betűről betűre úgy, ahogy ConnectTED doksija javallja, majd kevesebb standard cube patchset-el és kicsit más i1d3 beállításokkal)
- a TV-n behúzni a CMS-t (22 pontos szürkét, és tesztképp marad a gyári 3DLUT)
- ArgyllCMS/DisplayCal: naturális 1DLUT + 3DLUT ; gyári 1DLUT + gamma 2.4 a TV-n + 3DLUT(a gyári 1DLUT mellé mindig be van húzva a WB az SM-ből, itt is nyilván mindig egyedi 3DLUT ; itt lefut a kalibrálás is, de nem a hardware 1DLUT-ba lesz feltöltve, mint CalMAN-nél, hanem bele van dolgozva a 3DLUT-ba az eredménye)
Összesen 4 műszert használtunk (i1Pro1, i1Pro2, i1d3, utóbbiból amiből mindkettő Rev.B, és az egyik colorimeter-t leszámítva mind dE~0.5 -ön belül ugyan azt méri 100% fehér patch-en, csak az egyik colorimeter akar számottevően több zöldet, de az úgy dE~2 -re van a másik háromtól).
Eddig úgy tűnik, hogy a sorrend DisplayCAL>ColorSpace>CalMAN
A tulaj sohasem elégedett igazán, mert mindig melegebb képet ad az OLED, mint az LCD monitor. Erre viszont már szerintem csak az lesz a megoldás, ha kap egy custom whitepoint-ot, amit talán a régi LCD-jéhez lövünk majd be mi szemre, ha nem győzi meg az, amit D-Nice publikált a Kuro-hoz szemre, vagy valamelyik másik avsforum-os arc egy régi CRT master monitorhoz. (Csak épp alapvetően azt szeretné, ha az OLED lenne az új referencia kijelzője, szóval ez picit érdekes történet így... miután neki sem ismeretlen az "observer metamerism" fogalma sem...) -
janos666
nagyúr
3DLUT van, csak nem 3D térben készült mérésekből építi fel. De a TV hardware-ében 33x33x33 kocka van, gyárilag, és a CalMAN is ilyet tölt fel (interpolálja a pontokat a 4 patch mérési eredményéből és a target gamma értékből).
Pontosabban a legújabb CalMAN már nem is enged kiválasztani mást, csak a mátrixot, de a korábbiak még engedtek ott is bármit (csak rossz volt ez eredmény, ugyan úgy nem kezelte a problémát, mint az ArgyllCMS/DisplayCAL sem túl jól).
ColorSpace-el (régi nevén LightSpace) még nem próbáltam néhány, de több, mint 4 patch-ből HDR LUT-ot generálni.
Az is gond, hogy össze-vissza glitch-el néha a firmware, mikor nem a next-next-finish workflow fut, főleg ha felváltva próbálom használni a CalMAN-t és a DeviceControl-t (vagy nem enged feltölteni 3DLUT-ot, míg nincs reset-elve az 1DLUT, vagy azonnal reset-eli kérés nélkül, amint belépek calibration mode-ba, stb). A harmadik féle (python-os, reverse engineered) cuccot pedig még nem próbáltam (egy póbálémás CX miatt akartam, de azt még nem támogatja).#377 - Eddig is ki lehetett lopni azt az EDR-t a LightSpace/ColorSpace mappából, és most sem kapod meg ingyen, csak donation után. (A másik kérdést lásd fent).
-
janos666
nagyúr
válasz
Archttila
üzenetére
Eddig is lehetett készíteni ArgyllCMS-el CCSS file-t a saját panelre, és egy python kóddal EDR-be kovertálni, aztán felülírni az RGB OLED-est CalMAN-ben. Nekem is van most ilyen EDR-em C9-re.
chros: Mondjuk ja, hisz azt a 4 világos patch-et végig lehet mérni közvetlenül spektróval is.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
janos666
nagyúr
Ebben az a vicces, hogy ezt nem is annyira a gyártóknak kéne, mert ők elvben csak beépítik a Dolby chip-et a hardware-be és/vagy a binaryblob/SDK/akármit a software-be (nem tudom pontosan hogy license-eli és szállítja a Dolby a szoft verziót pl. a Sony-nak, de az LG pl. chip-el), előtte/utána pedig csak egy-egy standard-hez igazodnak (H265-öt dekódolnak a lejátszók, vagy arra map-elnek gamutot a kijelzők, amit a chip-nek megadtak, ami utóbbi esetben lényegében csak white balance és gamma)... és mégis sikerül elrontani (mindkét oldalon)...
Persze szerintem is túl van bonyolítva az egész. De valahol érthető, hogy miért (visszafelé kompatibilitás az SDR-al, stb).
Amúgy OLED-re miért érdekel titeket a FEL?
>=1000 nit és 10 bit a kijelzőpanel. Hova fontos a 12 bit?
(Jó, tudom, hogy van ditherelés, de banding is... Az a 10bit is alig 10 bit ditherrel együtt., mire rámennek a képre a kijelzőkorrekciók.) -
janos666
nagyúr
válasz
junior19
üzenetére
A CMS igazából mindig gáz valamennyire, de SDR-ban használható, ha nem tudsz 3DLUT-ot feltölteni.
Minden HDR-ben: native <= DCI-P3 <= Rec2020, szóval ezért nem tudod értelmesen használni a CMS-t, esetleg ha átállítod egyedileg native mérésre a célértékeket (de akkor is problémás a csúszkás CMS).
A DV gyakorlatilag ugyan annyira kalibrálható, mint a HDR10 a jelenleg elérhető eszközökkel (az 1DLUT egyformán készül, a HDR10 3DLUT vagy DV chip pedig nem próbál mást csinálni, mint a 100% R,G,B,W alapján konvertálni a forrás színteréből a kijelzőpanel natív színterébe, de nem próbál korrigálni a panel RGB->WRGB színkeverésén).
HDR-ben általában azért nem tudod használni a szürkeskála csúszkákat, mert pontosan tudni kéne, hogy működik a tone-mapping, ami függ a bemeneti jel metaadataitól is (és DV-nél dinamikus). -
janos666
nagyúr
Én másképp nézném a problémát. Magától a méréstől egyáltalán nem öregszik az OLED (max kb. annyira, mint ha fekete képet néznél rajta bekapcsolva), csak azért öregedhet gyorsabban hosszú távon, mert ha a mérés eredményei alapján felfelé kezd kompenzálni, akkor onnantól nő az igénybevétel az érintett területen (mint ha fentebb pöccintetted volna ott kicsivel a gain-t). De szerintem fontosabb a homogén kép, mint az élettartam. Ugyanakkor valószínűleg teljesen felesleges kézileg futtatni bármi másért, mint a lelki békédért (de ha nem árt, akkor végül is...).
-
janos666
nagyúr
Mindig 50-en kell hagyni a Brisghtness-t minden képmódhoz és formátumhoz, ha nincs elrontva valami a forráseszköz beállításaival (vagy a videóanyaggal), a gyári (vagy CalMAN-es) LUT-okkal, esetleg a kijelzőpanellel (de akkor SDR-hoz is változtatni kell rajta). Valószínűleg a feketeszint beállítás áll rossz helyen a TV-n és/vagy forrás eszközön.
Minden HDR formátum esetén a processzor számolja a tone mapping-et, nem a LUT és nem tudok róla, hogy az ismerten hibás firmware-eken kívül (2018-as szériák a "macro block fix" után, annak későbbi kalapálása előtt) lenne gond a fekete szinttel.
-
janos666
nagyúr
Ha eARC-ot is tud az erősítő, akkor még 8 csatornás LPCM-nek is át kéne mennie rajta, illetve a C9 még ismer minden népszerű formátumot (a CX már eldobta a DTS-t).
Azt kétlem, hogy a TV decodeolna >2, majd encodeolna =2 csatornát DTS->PCM->DTS.
De lehet, hogy nem a TV hibája a dolog. Attól, hogy a játékkonzolon DTS-t választottál, mint kimeneti formátum (ez ilyenkor amúgy DTS Connect, vagy Dolby Digital Live!), még lehet, hogy külön meg tudod adni valahol a kikeverendő csatornák számát is (ahelyett, hogy automatikusan a választott kimeneti formátumban elérhető maximális számú csatornát keverné le), ha mást nem olyan szinten, hogy headphones / home theater (2 csatorna vagy 6+).
Szóval szerintem turkáld még kicsit a konzol beállításait, vagy tesztképp hallgasd meg, hogy mi történik, mikor az AVR-en keresztül kötöd be a TV-t. -
janos666
nagyúr
Hát, ezt meg kéne valakinek néznie nekek élőben, műszerrel...
LG WOLED-nél az is gond, hogy kicsit elmászik a szürke-skála az analóg gain szabályzással (OLED Light, stb neveken futó opció), az LGD 100%-ra állítja be nagyjából, de SDR-ban sokszor 20% köré kell lehúzni sötétszobához (ami már elég nagy változás, hogy meglátszódjon a hatása). Ezt a későbbi gyártói gyári kalibráció sem fogja neked korrigálni (ha csinálnak egyáltalán adott esetben bármi egyedi kalibrálást), az is legfeljebb képmód alapértelmezett gain értékével fog lefutni. -
janos666
nagyúr
A PHILIPS 55OLED754 TV-n? Meg lehet próbálni a 20 pontos csúszkákkal (ezen is van, ugye, mint a 854-en?), de a formátumtól (SDR, HDR10, stb) is függ, hogy mikor mit lehet kezdeni ezekkel a funkciókkal. (Vagy ahogy chros írta: lehet próbálkozni a forráseszköz oldalán is, ha az egy PC, de ott is gond lesz a HDR-el.)
-
janos666
nagyúr
Nem figyeltem igazán, mikor néztem, de úgy rémlik, hogy csak a FreeSync Premium tiltja le a DV-t. A C9-en működik a VRR + DV 120Hz-el (bár csak 1440p120-al próbáltam).
Van méretkorlátja a blokkoknak, de valami DisplayID kiegészítés is. Szerintem ez felelne a "jövőért". Még sohasem láttam használatban. De az y2k is 2000-ben volt...
A FreeSync Premium pedig szerintem arról is szól, hogy a GPU veszi át a HDR tonemapping-et, ami DV-vel nem működik (max ha átkapcsolna a DV chip valami más módba, de annak mi értelme...? Felesleges olyankor a DV chipen keresztültolni valami bypass módban csak azért, hogy a DV logóra verhesd
). -
janos666
nagyúr
-
janos666
nagyúr
Alapvetően az gond az, hogy bármiképp játszol vele, 1 másodpercen belül lesz olyan eredeti frame, amit többször látsz, mint egy másikat, ha 50/50 % arányban osztod fel 120Hz-re.
Ha változtatsz az arányon, mint pl. a Sony, akkor pedig vagy erősebben vibrál, vagy több a blur.Még talán az lenne érdekes eset, ha úgy osztod fel, mint a Sony, csak ellenkező arányban, akkor kevesebb fényerő veszik el, de több blur marad. Nem tudom, hogy a Sony miért nem kínálta fel mindkét alternatívát, vagy hogy a többiek miért nem 50/50 %-tól eltérőt, mint opció (itt most 2019-ig bezáróan szólva, 2020 óta már más a helyzet mindenkinél, mint 2017-'19). Lehet, hogy szubjektíven ugyan olyan zavaró, csak kevesebbet nyersz vele.
3+ év már, hogy az avisynth-el játszogattam szoftveres BFI-vel a C7-en, de valahogy sehogy sem tetszett igazán...Azzal a képkocka felezős dologgal is az lehet szerintem a gond, hogy kicsit látod a villanást 120Hz-es kijelzőn, illetve játék esetén talán növeli a késését ... és szerintem játékokhoz sokkal jobban hiányzott, mint filmekhez, mert előbbinél sokszor kikapcsolható a szoftver blur effekt, míg filmeken nem, illetve eleve más is lenne a hatása a blur elvételének az eltérő fps miatt.
De az ötlet persze jó, és most kedvem is lenne megnézni élőben (bár annyira nem, hogy nekiálljak megcsinálni egy tesztet róla
).Ha eszembe jut, majd megnézem újra, hogy mit csinál most a C9 (de hetek óta szinte be sem kapcsoltam).
-
janos666
nagyúr
-
janos666
nagyúr
Attól még ez két külön opcionális feature. Aki nem akar "szappanopera effektet", az még akarhat BFI-t, vagy fordítva (van, akit a magasabb frekvenciás villogás is zavar).
A BFI-t ma már szerintem inkább a HDR szorítja háttérbe, és főleg a VRR zárja ki (de utóbbi még csak LG-nél van OLED-re, és elméletileg talán lehetne kombinálni a VRR-t is BFI-vel, de nagyon bonyolult lenne, szóval szerintem egyelőre örüljünk, hogy legalább VRR van már TV-n, még HDR-el és DV-vel is...). -
janos666
nagyúr
Az LG szerintem megy 17 alá is, én azt hiszem ~60nit-et mértem szenzorral sötétben úgy, hogy a 20 volt a 100nit, bár ezt csak egy-két régebbi modellen néztem, és azt sem tudom, hogy a minimum függ-e esetleg a beállított csúszka értéktől (és a 17 is kicsit mást jelent egy B8-on és egy C8-on, plusz azonos modellek közt is van kis variancia, hogy mi a 100%, stb).
Az ideális az lenne, ha engedné állítani a min és max értékeket. -
janos666
nagyúr
Ilyen nem lesz, ha helyesen használod az R, G, B Gain csúszkákat (egyiket sem emeled a kezdőpontja fölé, csak egyet/kettőt csökkentesz szükség szerint a kívánt fehér szín eléréséhez) és nem hibás a TV, vagy a forráseszköz.
Ha nincs műszered, vagy legalább egy referencia kijelződ/lámpád, amivel szemre próbálod állítani a fehéret, nincs értelme hozzányúlni a Gain értékekhez.De ahogy alaves írta, használhatod ilyesmire a Gain-t, az lényegében színcsatornánkénti Kontraszt szabályás (bár ezt is többféleképp lehet megvalósítani, hogy mit is csinál a menüs csúszka, lehet hogy itt is ugyan az a helyzet, hogy újraszámol mindent, mint a Panasonic is, hogy soha ne tudj vágni/eltolni - a háttérben újraskálázza őket, hogy a legmagasabb pont a helyes maximumon legyen, a többi arányosan alatta aszerint, amit belőttél a csúszkákkal, akár hogy tekered fel/le az összes Gain csúszkát).
Sőt, WOLED-nél ez eleve egy pseudo-hókuszpókusz, a panelvezérlő újraszámol minden RGB-t WRGB-re, sohasem közvetlenül állítod az R,G,B(,W)-t. Szóval ha arra gondolsz, hogy az öregedés miatt kéne majd piszkálni, az a korrekció egy későbbi lépés, nem lesz belőle ilyen vágás/eltolódás (legalább is olyan, amit alapvetően innen lenne helyes korrigálni).
Ha hibás a lejátszód, akkor arra a csere a megoldás (ha szoftver frissítés sem segít rajta, akkor más típusra), nem a TV helyes beállításainak szétbarmolása, hogy egy bizonyos szempontból jónak tűnjön (ez a "kalibráljuk a lejátszóhoz" hülyeség, amitől mindig is idegenkedtem).
Igazából már léteznie sem kéne a Contrast és Brightness csúszkáknak ezeken a TV-ken (tudom, hogy LG--ken is van néha gyári black crush, de az is a "selejt" kategóriába esik, és nem a Brightness emeléssel kéne javítani, otthon sem).
-
janos666
nagyúr
LG-nél szándékosan ilyen az SDR, hogy 85-ös kontraszttal látszik a WTW (>235). 100-ig húzva egyre jobban levágja, ami egy teljesen korrekt használati mód, ha tudod mit csinálsz, de nem jobb (egyformán helyes megoldás mindkettő, viszont az ABL algó figyelembe veszi a Kontraszt és OLED Fény értéket is, és agresszívebben limitál, ha magasabb a Kontraszt, ezért jobb 85-ön hagyni).
HDR-ben pedig ezért fix 100 a Kontraszt, mert ott direkt le van vágva a WTW, hisz kell az egész elérhető panel kontraszt, előnytelen a WTW-vel szórakozni (de SDR-ban nem vesz el semmit). -
janos666
nagyúr
A ChomraPure az még aktív egyáltalán (fejlesztik, árulják/veszik számottevő mértékben)?
Én nagyon rég nem hallottam már róla, és most szerintem egyáltalán nincsenek benne az új DDC mókában (aka "AutoCAL"), szóval effektíve olyan HCFR szint, csak nem ingyen.
Egyébként alapvetően, ha leszámítjuk az LG féle LUT mókát, a CP és CM lennének közvetlen ellenfelek (de azt hiszem ez lefutott meccs, és a CM nyert, bár közben azt is felvásárolták). A CM és LS lényegében csak a 3DLUT generálási képességben ütköznek, ami nagyon kevés kijelzőhöz elég önmagában (a legtöbbnek a felhasználó által vezérelt interaktív iteráció kell).
Új hozzászólás Aktív témák
- LG NanoCell 43NANO81T6A Gyári fóliás
- JBL Boombox 2 Brutális hang, számlás, dobozos, patika állapot
- Apple iPod Video (5. Gen) 30GB - A1136 - Wolfson DAC - Gyűjtői állapot!
- Four Connect Stage2 2x10mm2 prémium hangfalkábel Nakamichi banándugókkal
- APPLE Airpods PRO 3 , Airpods 4 Airpods Iphone 14 15 16 17 Bontatlan Új DEÁK TÉRNÉL AZONNAL Átvehető
- Gyümölcstartó hibátlan állapotban eladó
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3693
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Natural Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 8600G / 6700XT 12GB / 16GB DDR5 / 512 SSD + 2TB HDD!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Úgy örülnék, ha egyszer valaki meg tudná mutatni, hol és milyen képhibát rak ki egy PC VGA RGB-Full jelre. Na meg a másik, hogy később úgysem a málnás dobozzal fogod etetni.