Új hozzászólás Aktív témák
-
kutga
nagyúr
Néztem itt is, négyportos van az aprón, de nem válaszol az eladó, kétportosból csak teljes magasságú hátlappal láttam, nekem alacsony profilú kell. Tegnap ezt találtam, szerintem meg is rendelem. [link]
'They bid me take my place among them in the halls of Valhalla where the brave may live...forever..' 13th warrior
-
úgy is működik. De az agh részletesebb statisztikát ad, könnyebb feloldani vagy blokkolni valamit.
Nálam unbound adja a caching dns részt, agh meg a szűrő.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Brogyi
őstag
Azért öntsünk tiszta vizet a pohárba. Nézd meg itt a dátumot [link] . A pfSense használta a Realtek 2,5G LAN-t. Nálam a T-s 2000-s netet simán hozta bármilyen letöltésnél ha a másik tudta tolni, és igen jobb volt mint az Intel. Gyorsabb, stabilabb volt. Nem ez az általános, de ott a link ha még működik. Az bizonyítja, hogy az Intel elszabta azt a chip-et (Intel Foxville I225-V). Jól meg kell nézni, hogy ne az legyen. A duál, és a négy portos LAN kártyák talán nem azt használják. Én, ha tehetem ma is kerülöm ezt a kis mini Intel LAN chip-et.
[ Szerkesztve ]
-
+1 az Intelre, több helyen olvastam. Nekem Intel 2 portos lett apróról, azonnal működött.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Igen, de itt fentebb indult a diskurzus, ha jól értettem a kollégának van szerver gépe, de nem ott, ahol a net jön és ott nem akar zajt. Mondjuk egy szerény brand gép sem hangos.
Rpi az nem ócó, de kicsi... azon elfut a pfsense?Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
kisskd
tag
Igen, erre a hirdetésre utaltam én is finomabban. De ez ritka, ő is mókolt bele vmi risert, és ez is is 34k lesz kártyával (Broadcom, amiről olvasni rosszakat pfsense párosítás témában), riserrel, RAM bővítéssel, miközben pl. ugyanez az eladó ad neked 14k-ért ilyen tudású gépet 1 LAN-nal. És akkor arról nem is beszéltünk, hogy jóval ritkábban van LAN kártyával bővíthető vékonykliens, mint "sima".
De tényleg nem lobbizni akarok a VLAN-os/switch-es irányba, inkább érdekelt, milyen jó tippetek van, ahol olcsón/gyorsan szerezhető LAN kártyásítható gép, meg intel NIC, de ha jól látom, ez inkább nagyon sok, nagyon erős kerekítés volt.
-
Teljesen jogos érv.
Megvallom, h mikor mondták, h jön, akkor vártam pár napot, mert olvastam, h unbound-al voltak bajok és én is azt használom. Mikor jött az első patch, akkor frissítettem, hiba nélkül szerencsére. Backup is van, a sajátját kikapcsoltam, mert nekem is egyszerűbb a pár napos VM-et visszatenni, ha kell. Asszem heti 2 vagy 3 mentést készít a PVE és 3-4-et tart meg, nem is tudom, szerencsére nem sokszor kell.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Szia!
Nálam a frissítéssel sem volt para. Elvileg voltak gondok, de hamar jött pár patch.
Érdemes-e frissíteni? Megolvasod itt és itt, majd eldöntöd... Nem mondhatom, h valami látványosan jobb lett, annyira nem értek a lelkéhez. Kicsit lassan indul, talán az UI gyorsabb, pár dolgot még most is hiányolok...
Amúgy nem 22. akármid van?...és miközben ezt írtam, meg is jött az újabb frissítés.
[ Szerkesztve ]
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
OK, ha arra van igény. Én megfordítottam, csak NAS/saját mappába lehet belépni. De nálunk ez elég így.
-
opnsense az a tűzfal, azon keresztül lehet VPN-t beállítani és oda terelni a forgalmat.
Tailscale-t használok, ez is Wireguard alapú, de a konfigolós-macerálós rész nélkül. Nekem egy Dockert lehet elérni kintről ezzel, mást nem. Semmi port forward, tűzfal szabály vagy akármi nem kell, Tailscale intéz mindent is.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
És jelentem siker.
Az egész művelet kártya cserével 5-6 perc volt.
Végül hagytam az xml szerkesztést, direktben monitoron billentyűvel beállítottam az új LAN és WAN interfészt, utána a webes felületen pontosítottam a port továbbításokat és minden működik rendben.
Szóval már csak ki kell találnom mit csinálok egy I340-T4 kártyával. -
Multibit
nagyúr
Csinálj egy konfig mentést! Használd konzolról, vagy monitorról az eszközt és derítsd ki, hogy mi az új portok fizikai neve! Az új nevekre írd át a konfig xml-ben az összes fizikai port hivatkozást és töltsd vissza a módosított xml-t. Ha van támogatás az új NIC-hez a kernelben, nincs más dolgod.
-
Multibit
nagyúr
Értem én, azaz mégsem. Ha a FreeBSD realtek drivere a probléma, hogy tudtam routerként használni az Odroidot
Mégis lehet köze a dolognak a hw túlterheltséghez. A H2-ben j4105 CPU van, kicsit többet bír.@bumi
Nálad - vélhetően - egy szerencsétlen kapcsolat okozza a gondot. A Realtek LAN csatolókkal is el lennél, ha erősebb CPU lenne a konfigodban. Ugyanakkor lehetséges az is, hogy a jelenlegi processzorod jobban érezné magát (működőképes lenne) Intel csatolókkal.[ Szerkesztve ]
-
Multibit
nagyúr
Fura. Van egy Odroid H2 SBC-m, ami korábban routerként funkcionált nálam. Azon is két Realtek LAN csatoló van. Nem volt vele stabilitás problémám OPNsense alatt. Ma is hibátlanul teszi a dolgát OMV NAS-ként (7/24-ben, torrenttel). Tudom, a router FreeBSD, a NAS meg Debian.
-
Melorin
addikt
Újrahúztam a pfsense-t, így helyreállt a sebesség. Fogalmam sincs mi volt a baj.
Viszont most abban kérnék segítséget, hogy tudnám a bufferbloat-ot kiküszöbölni normálisan.
Ezt a guide-ot követtem beállításnál.
Ezen az oldalon tesztelem.Feltöltésnél jól működik a dolog, 1ms-al lesz nagyobb csak a latency.
Viszont a letöltési teszt közben 25-35ms-al nő meg.
Van akinél ez jól működik? -
-
Multibit
nagyúr
Hááát... Szerintem 16 GB háttértár kevés. Legalább 64 GB-t alkalmaztam volna. A nagyobb kapacitású SSD általában gyorsabb is.
A rendszerbeállítások között tudod szabályozni a logolást: [kép]
Nálam most így néz ki a lemezhasználat. Igaz, csak azért ennyi, mert a Zenarmorban 14 napban szabtam meg a riportok tárolását. -
inf3rno
nagyúr
Szerintem is a hálózati naplók lehetnek felelősek érte. Próbáld megkeresni őket, és bizonyos időközönként archiválni. Tömörítve biztosan nem foglalnak ennyi helyet. Mondjuk ha nem elemzed őket időről időre, akkor ennyi erővel ki is lehet kapcsolni a naplózást.
Ami még eszembe jutott, hogy fájlrendszer függő, de azt hiszem ZFS-nél van ilyen feature, hogy eleve tömörítve tárolja, csak eléggé CPU és memória igényes. Most nem jut eszembe a neve.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
aerol
tag
Nokia 3310 - SonyEriccson w200i - Nokia N8 - Honor H60-L04 - Xiaomi Mi 8 /128 black
-
Véreshurka
senior tag
Csak a kipróbálas erejéig gondoltam, megnézni azon mit művel. Nincs egy feles HDD/SSD-d esetleg pendrive-od(nem tudom penre lehet-e telepíteni)? És akkor le se kellene gyakni az opnsense-t. Ha azon működne akkor lehetne egy összehasonlítást végezni, hogy mi a különbség.
El Psy Kongroo
-
Multibit
nagyúr
Tehát, OPNsense alatt megy a torrent letöltés, de a feltöltés nem. Xiaomival van feltöltés, OPNsense-zel nincs, igaz? Így biztos, hogy nem peer hiányról van szó, biztos nem túlseedeltek a torrentek.
Be tudnál tenni egy screenshot-ot arrol a LAN out hibáról? Azt hol látod, hogy emelkedik? GUI-n, vagy SSH-n?
Nekem ilyen WAN beállításokkal szépen ketyeg a torrent (szintén Digi): [kép]
A LAN interfész beállításaim: [kép][ Szerkesztve ]
-
Melorin
addikt
Vajon a beállítások gyárira való visszaállítása érinti az ethernet portok kiosztását is? Lehet, hogy azok megmaradnának WAN-LAN-nak és akkor elérnéd a routert monitor nélkül is.
Resetting the system to factory defaults will remove all user configuration and apply the following settings:
Reset to factory defaults
LAN IP address will be reset to 192.168.1.1
System will be configured as a DHCP server on the default LAN interface
Reboot after changes are installed
WAN interface will be set to obtain an address automatically from a DHCP serverweb
Configurator admin username will be reset to 'admin'web
Configurator admin password will be reset to 'pfsense'[ Szerkesztve ]
-
Véreshurka
senior tag
Bár triviális a dolog de biztos, hogy a bridge minden portja jó IP címet oszt? Megnézted őket? Egyébként azt hiszem pont itt a topikban valahol az eleje felé írták, hogy a pfsense nem túl acélos bridge-ben. Nem tudom, hogy ez pfsense, vagy inkább freebsd e, de lehet ez is közre játszhat. A switch tényleg megoldás lesz.
El Psy Kongroo
-
tobi''
tag
Rátesztelve sikerült elérnem a WAN címemről (80.0.X.X:9091) a belső hálón lévő transmissiont:
NAT-Outbound átraktam "Manual outbound NAT rule generation", SAVE, ezután kézzel beadtam a szabályokat, amik auton voltak és a végén adtam egy szabályt, hogy
Interface=WAN, Source=LAN TCP, Destination=WAN address, Translation / target (NAT address)= 192.168.0.2/32...talán segít valamit. -
Multibit
nagyúr
Ahogy írtam, nagyon sok múlik azon, hogy mit futtatsz. Ha csak alapfelhasználás a cél, akkor nem lesz gondod a teljesítménnyel. Nálam azért adódott ilyen memória használat:
Kíváncsiságból felraktam a Sensei-t is (ez csak opnsense-t használókat érint), de csak rövid ideig volt használatban nálam. Hamar kiderült, hogy a J4105 CPU + 8GB RAM nagyon kevés neki. Egyszer-kétszer a rendszert is kiakasztotta, ilyenkor újra kellett indítani az opnsense-t
-
Patice
nagyúr
Én is ilyen vasat szereztem be nemrég, nekem is DIGI optika megy vele PPPoE kapcsolattal, csak pFsense-el. Eddig gyorsabb, mint egy Asus RT-AC68U.
Nálam a sima NAT-olás, DHCP mellett eddig csak pFblockerNG megy rajta deklámblokkolónak, tovább még nem volt időm terhelni egyéb csomagokkal, pár %-on ketyeg csak a CPU, amikor megy a letöltés nagyon, akkor megy csak 20-30% körül.
4GB-ból pár száz MB foglalt csak, 1 GB-ot még sosem lépte át.Eladó cuccaim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/patice/keres.php?usrid=282986
-
Multibit
nagyúr
A netes urban legend szerint Realtek=sz@r, Intel=királyság - csak ezért javasoltam
Az alaplapi NIC-re tényleg nem szoktak nagy gondot fordítani a gyártók.
A VPN szerver egy olyan alkalmazás, ami meg tudja terhelni a vasat (pl. OpenVPN). A potenciálisan veszélyes helyek, tartalmak kiszűrése azért hasznos funkció, és ez is kívánja az izmos hardvert.
Maga a NAT-olás sajnos csak egy magon történik (FreeBSD sajátosság). De az alkalmazások (egy-két kivételtől eltekintve, pl. OpenVPN) azért kihasználják a több magos CPU-t.[ Szerkesztve ]
-
Multibit
nagyúr
Használd az Intel LAN kártyát WAN portnak is! Hogy mit bír a vas, azt nem tudom.
Amúgy az elérhető sebesség nem csak hw függvénye. Az is számít, hogy mit futtat az opnsense, azaz, mivel van terhelve az alapfeladatain kívül. Pl. egy Suricata elég izzasztó tud lenni. A Sensei-ről nem is szólva[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Több OnePlus kapott új OxygenOS 15-ös frissítést
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- PlayStation 5
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Projektor topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Futás, futópályák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest