Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Pendrive probléma

Hozzászólások

(#3231) King Unique válasza Doky586 (#3230) üzenetére


King Unique
titán

Ha a Rufus formázása annyira elcseszné a pendrive-ot, akkor utána az én példámban a sima fájlrámásolásnál is gondoknak kéne lennie. Sőt, akár be sem kellett volna bootolna. De egyébként utána más programokkal kiírva sem volt olyan, hogy írás közben elakadt és hibázott, mert valami rejtélyes módon elcseszte volna a pendrive-ot. Illetve Legacy módban működött a botoolás mindegyiknél.
De továbbmegyek. Hány, meg hány olyan eset volt már itt a fórumon, hogy valaki egy másik programmal írta ki a Windows telepítőt, de nem akart bebootolni...és csak utána ajánlották neki a Rufust, amivel meg simán működött. Tehát akkor ez esetben alapból nem is tudta nála elcseszni.

A Rufus titka annyi, hogy bizonyos dolgokat beállít, míg a többi program alapból nem és utóbbiakkal kiírva azért nem bootolható bizonyos esetekben a telepítő pendrive-ról:

• Bootolhatóvá teszi az eszközt, aktív partíciót állít be.
• Beállítja a megfelelő fájlrendszert (FAT32 / NTFS).
• Beállítja a megfelelő partícióstílust (MBR / GPT)
• Beállít / létrehoz egyéb dolgokat*

* A fentebb feszegetett UEFI boot + NTFS fájlrendszer példánál automatikusan GPT-re állítja a lemezt és létrehoz egy FAT fájlrendszerű "UEFI_NTFS" partíciót is. A default FAT32-n nem csinál külön partíciót. Tehát vsz az előbbi a trükkje annak is, hogy az NTFS-re formázott pendrive is bebootol UEFI módban. És még egy ráadás, hogy direkt kipróbáltam pár, szinte szűz pendrive + Win10 ISO kombóval az adott laptopon az alábbi sorrendben:

• MBR + FAT32 + fájlrámásolás —► működik az UEFI boot.
• MBR + NTFS + fájlrámásolás —► nem működik az UEFI boot.
• GPT + NTFS + fájlrámásolás —► nem működik az UEFI boot.
• GPT + NTFS + UNetbootin —► nem működik az UEFI boot.
• GPT + NTFS + Rufus —► működik az UEFI boot.

Meg lehet nyugodtan nézni, hogy az egyéb, xy USB installer programok a fentebb említettekből miket állítanak / nem állítanak be... Lehet másik gép, másik alaplap esetén működik egy sima fájlrámásolással is, de az én példámban azt hiszem egyértelmű, hogy mi okozza a problémát... ;)

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Pendrive probléma
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.