Hirdetés
- Gurulunk, WAZE?!
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Samsung PRO Ultimate microSDXC 512GB (MB-MY512SA/WW) a Galaxy A5x-be
- Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Digitális Állampolgárság Program
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
lovi27
addikt
válasz ttamas #11197 üzenetére
A Kodit nem ismerem, de ekkor amit írtál elvileg nem is történik írás. Így valószínűleg már előbb megtörtént a baj, csak akkor észleltétek. A "bűvészkedés" hosszabb folyamatot jelent, hasonlóan a törléshez, de ha nem az volt akkor pillanatok alatt a partíciós tábla törlésével lehet üressé tenni egy HDD-t.
Nekem nincsenek jó tapasztalataim az adat visszanyeréssel kapcsolatban, EXT4-ről meg még nem is kellett. de egy próbát megér. Ez jókat ír magáról. Nem ismerem, de hátha sikerül valamennyit visszaszerezni. Fontos! Nagyon óvatosan és körültekintően járj el, mert csak egyszer lehet valamit visszaállítani.
-
ttamas
tag
válasz lovi27 #11196 üzenetére
kodirol ment a film masik szobaban, lanyom szolt hogy nem latszanak a mesek, raneztem, es konkretan semmi nem volt az smb megoszott konyvtarakban, mind ures lett. mivel az elmult ker oraban csak omv-t allitgattam, openvpnel probalom behergelni, valaminek itt kellett tortennie.
-
lovi27
addikt
válasz ttamas #11194 üzenetére
Ilyet még nem is hallottam, hogy használat közben megsemmisül egy adat HDD tartalma.
Ilyenkor amint észrevesszük a bajt azonnal le kéne húzni azt a HDD-t, hogy további írás ne történhessen rá. Ugyanis minden további írással csökken a visszaállítás esélye.Mit jelent az, hogy bűvészkedtél? Pillanatok alatt tűnt el az adat vagy hosszabb tevékenység végeredménye? Gondolom, az OMV-t okolod ha ide írtál, de hidd el egyik operációs rendszer sem csinál ilyet. Vagy kezelői vagy hardver hiba miatt történhetett fals írás.
-
ttamas
tag
válasz ttamas #11193 üzenetére
omv a filesystemnel is azt irja, hogy 70 mega foglalt a 6 terrabol, ugyhogy 4 tera adat ment a levesbe. A dolog azert zavaro, mert semmi nem utalt ra, hogy torolni fog barmit is. A dockerben piszklagattam openvpnt, es kodi repokat, gondolom ezek nem csinalnak ilyet .....
-
ttamas
tag
Hello,
Openvpennel és kodi headerrel sikerult addig bűvészkednem, hogy letörlődött kb minden adat a merevlemezekről. A megosztások megvannak, csak minden full üres, totalcommanderrel ránézve annyi az üreshely, mint a tárterulet, omv kulon ssdn van, az mükődik rendben
Esetleg ötlet, mit nézzek meg, visszahozható e bármi?
illetve mitől ment minden a levesbe, mert vmi zavart érzek az erőben, és mindjárt eldurran valami... -
lovi27
addikt
válasz feco88 #11184 üzenetére
Ez jogosultsági probléma (hiánya) miatt lehet. A Microsoft másképp kezeli ezeket és valószínűleg most kimarad az ellenőrzés vagy egy része, ezért működik.
Ha volna egy próba HDD-d, a többit lehúzva, nyugodtan kísérletezhetnél a mappa megosztásokkal és a jogosultsággal. A particionálást nem muszáj az OMV-ben végezni.
Csinálj egy indítható pendrive-ot a particionáló programmal és arról indítva is megcsinálható. Én így szoktam...[ Szerkesztve ]
-
lovi27
addikt
válasz soldi3r #11187 üzenetére
Igen, amik eddig is alapból az OMV-ben voltak azok továbbra is megmaradnak. Az Extra pluginoknál lesz változás, pontosabban azok egy része ami eddig plugin volt, nem lesz adaptálva az OMV5-re. Azokat elsősorban Dockerben ajánlják telepíteni.
Nem találtam információt az OMV5 stabil (nem béta) megjelenési dátumra. Nyáron azt gondoltam ekkorra már kint lesz. Szerintem már nem lehet messze, mert találtam olyan hozzászólást miszerint amit terveztek pluginokat adaptálni a v5-re azok elkészültek.
Itt egy lista, hogy melyik pluginok maradnak és melyikek nem.
-
soldi3r
veterán
válasz lovi27 #11154 üzenetére
Tehat akkor az alap dolgok nativan tovabbra is benne lesznek? En csak DLNA, VPN, torrant funkciokat hasznalok. Viszont Dockerezni nincs kedvem.
Van valami target datum? Csak mert hardvert is kellene cserelnem, az N2800-at neha kevesnek erzem mar.[ Szerkesztve ]
E30 (oo=[][]=oo)
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Hát mindig minden évben valamit újítok , most routert sikerült, viszont az alábbi problémám vannak, amiben segítséget kérnék
régi router: AC87U => ip: 192.168.1.1
új router: AX58U => ip:192.168.50.1
NAS-t és minden eszközt felvettem DHCP-ben, fixáltam ip-t minden frankón ment, de az alábbi bajom van:
- Transmission belső hálón a standard 9091-es porton elérem, kintről a DDNS címen nem...NAT nincs, DDNS cím új, pingelve a saját IP-m kaptam, de egyenlőre lövésem sincs mi lehet a probléma.
- Transmission-ben passive vagyok, pedig a standard portot hozzáadtam a port fowardinghoz (Both-t válaszottam - TCP +UPD) de sajnos azt írja zárva vagyok.
- Docker-ben Nextcloud-ot használaok port átirányítással (80->90 | 443 ->450) de valamiért nem érem el a duckdns címet. => ez azért lehetett mert a Network változott? => duckdns-es hivatalos oldalon, ha belépek a saját ip-m látom.Példát felhozva: => router beállítások az alábbiak
- Nas ip-je 192.168.1.10-ről 192.168.50.10 lett fixen
- Transmission port engedélyezve
- HTTP és HTTPS engedélyezve =>(80->90 | 443 ->450)
- DHCP enable, DMZ offban van viszontRoutert + saját eszközöket 120x újraindítottam, ma ezt a problémát nem oldom meg, de ha bárkinek ötlete van írja le plz, amit holnap meló után ki fogok próbálni.
Segítséget előre is köszönöm.
....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
feco88
tag
válasz lovi27 #11173 üzenetére
Köszi a választ. A hitelesítő adatokat töröltem de így sem lett jobb a helyzet. Mindkét winyo ntfs fájlrendszerű volt mivel az omv korszak előtt Windows alatt volt használva.
Egy harmadik winyo is be került a képbe, ezt Windows alatt ntfs-re formáztam és be lett állítva a torrent részére. Érdekes, hogy újra telepítve az omv-t így, hogy minden winyo ntfs rögtön elsőre sikerült elérni őket. A torrent is tudja írni a neki be állított mappát. A rendszerwinyo természetesen ext4 es maradt. Majd egyszer neki üllök és meg tanulom az alapokat mert így nem kerek, hogy ext4 fájlrendszerű winyónál miért nem boldogultam a megosztással és ntfs-nél meg miért ment elsőre...
Nem beszélve a parcionálásról. Hiába probáltam gparteddel szét hullott az omv. Próbáltam úgy is, hogy minden frissítést fel teszek meg úgy is, hogy a szűz rendszerre csak az extrat felrakva egyből particionálom de ugyan aza szitu.
-
lovi27
addikt
válasz szasza7103 #11181 üzenetére
Tessék egy pdf leírás. De bátran keress rá a barátunknál (Google :-) mert található több leírás is magyarul a fail2ban használatáról.
Az OMV-ben kezdetektől van szoftveres tűzfal védelmi lehetőség. Beállítása itt a fórumon még nem volt téma. Én régen kipróbáltam egyszer és jól védte a NAS-t.
Egy stabilan beállított, nem piszkált rendszer kell hozzá, ahol a rendszergazda jól ismeri a használt portokat, mert különben hamar blokkolni tud vele egy használt szolgáltatást.[ Szerkesztve ]
-
lovi27
addikt
válasz szpeti40 #11180 üzenetére
Szerintem nincs, mert jól kezeli a Linux a RAM-ot. Ha van szabad lehetőség akkor használja magától is. A page cache nem számít, mert az csak akkor foglalja, ha másnak épp nincs szüksége rá. Lassú mobilneten (3-4Mb/s) használva a Plex-et tökéletesen működött az automatikus átkódolás. Mobilon nézve a filmet egész jó minőségű kép lett a végeredmény.
Ja, és az én sokkal lassabb hardveremen![ Szerkesztve ]
-
szasza7103
tag
Sziasztok!
A Fail2ban pluginhez van valami magyar leírás? Gmaillal nem akar működni valami.
Milyen védelmet ajánlotok a router tűzfalon kívül?
És a ráadás kérdésem, a remote desktop pluginnél kellene nekem internet elérés de a beépített böngésző el sem indul. Ehez kérhetnék valami ötletet?Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
Próbálok tanulni az okosabbaktól, néha sikerül is.
-
addikt
Van értelme a RAM-ba tmpfs-el csinálni egy mappát a plex transcode cache-nek?
-
nemurea
aktív tag
válasz szpeti40 #11174 üzenetére
Lovi jól mondja, illetve ha jól emlékszem, az rclone az rsync 'front-end'-je, vagyis az rsync-et használja, de kiegészíti ezekkel a felhős csatlakozási lehetőségekkel. Elég kényelmes tud lenni és nálam megbízhatóan működik. Én nem pluginként telepítettem (3-as OMV-nél nem volt, nem tudom, most lehet-e), hanem parancssorból.
-
lovi27
addikt
válasz szpeti40 #11174 üzenetére
Úgy kérdezted, mintha egy plugin lenne és vágná mindenki...
Azért látom 1-2 emberke már említette. Ahogy nézem egyszerűen és jól használható kiegészítésnek tűnik. A beépített rsync is hasonló feladatokra való, bár lehet a különböző felhőkkel nem boldogulna el."utána csak rclone sync-ezek?" A válasz: igen. Nincs is más parancs erre a célra.
-
addikt
Ha az rclone copy paranccsal gdrive-ba feltöltöttem a cuccokat, utána csak rclone sync-ezek?
-
lovi27
addikt
válasz feco88 #11172 üzenetére
Azért van a fórum, hogy segítsünk. Az ismétlődő kérdéseket megszoktuk, bátran kérdezz!
Volt már használatban az adat HDD vagy most hoztad létre? Valószínűleg volt, van mentett belépés és ezért nem kérdezi a Windows, de valami megváltozott. Ha van, töröld ki a NAS régi mentett belépését a Windowsban és akkor újra kérdezni fogja: Vezérlőpult / Hitelesítőadat-kezelő / Windows rendszerbeli hitelesítő adatok menüben találod.
Az SMB/CIFS beállításoknál ne állíts el semmit, csak a Munkacsoport név legyen azonos a Windowséval.
[ Szerkesztve ]
-
feco88
tag
válasz McDuglas #11171 üzenetére
lovi27: azért fogadtam meg, hogy ne tegyem fel sokadikként ugyanazt a kérdést, hanem megoldjam. De már nem megy az 500as winyo külön adat hdd lenne. Mivel sehogy nem tudtam külön particionálni, higy utána működjön az omv igy mellé raktam egy 60gb-os winyót csak a rendszernek.
Amikor feltelepült az omv utána dugtam rá az 500as winyót.
Jelszót nem is kér tőlem aza érdekes. Nem jön fel a lehetősége. De ha hálózati meghajtóként akarom csatlakoztatni a mappát akkor kéri a felhasználó nevet és jelszót, akkor megadom amit az omvben is létrehoztam és megtagadja a hozzáférést. De a már régebben is használt usb-s külsőt ha fel csatolom és egy mappát megosztok akkor az egyből működik.McDuglas: én a parancssorban nem nagyon tudok elmenni, minimális. webgui nekem fekszik ott állítok be mindent.
És tényleg érdekes, hogy az 500as winyo hiába ext4 fájlrendszerrel van állítólag működik és jól állítok be mindent a hálózaton lévő eszközök látják de nem érik el. Holnap megpróbálom, hogy ezt is NTFS-re formázom. Érdekes mert nem ebben látnám a hibát :/ -
McDuglas
aktív tag
válasz lovi27 #11170 üzenetére
Valahogy az összefoglaló transmission-ös része elkerülte a figyelmem, de belegondolva az is logikus megoldás. Pedig elég sokáig az alapján haladtam, sokat gyorsított a folyamaton.
Őszintén szólva a webguival még barátkozom, sokadszorra is találok még új menüpontokat, funkciókat, opciókat benne... -
McDuglas
aktív tag
válasz feco88 #11165 üzenetére
Friss installal én is belefutottam egy hasonlóba.
Ott az volt a gond, hogy a transmission usere nem rendelkezett megfelelő jogosultságokkal.
A megoldást itt találtam meg: [link]
Én ezt futtattam meg rootként, az első javaslat alapján:usermod -G users debian-transmission
Szerk. tényleg csak hasonló, látom a sambával is van gáz, nekem csak a transmissionnel volt.[ Szerkesztve ]
-
feco88
tag
válasz feco88 #11165 üzenetére
Annyi történt időközben, hogy rá mertem dugni usb-n az egyik winyómat (ezt régen is használtam így a másik szerverrel) egyből látta, hogy új meghajtó ntfs fájl rendszerrel.
Tárolás/fájlrendszereknél felcsatoltam -> hozzáférési jogok/megosztott mappáknál létrehoztam egyet (ebben van minden más mappám az adatokkal) -> ezután a samba megosztásnál ezt a mappát beraktam, a módosításokat frissítettem és már a windows és az androidos mediabox is látja a benne lévő fájlokat.Írni, olvasni, módosítani is tudom.
Viszont a szerverben lévő 500-as winyóval semmit se tudok kezdeni. A külső winyó ntfs a szerverben lévő pedig ext4 fájlrendszerű...
-
feco88
tag
Sziasztok. Megfogadtam, hogy nem írok, de kezd elfogyni az ötlet omv 4.1.22 vagy a 4.0 telepítésével kapcsolatban.
Szépen felmegy a rendszer, webes felületen elérem. Az összefoglaló szerint állítom be ( + youtube videók) a samba megosztást és a torrent klienst viszont nem lehet elérni, nem hozzá férhető a megosztott mappa, és a torrent kliens se tudja írni.
-felhasználót létrehozom, engedélyt megadom neki írásra olvasásra,
-megosztott mappát létrehozom, be álítom az engedélyeket
-sambába beállítom a mappákatés a vindowsban meg azt írja, hogy nem lehet kapcsolatot létesíteni viszont minden mappát lát amit a sambába beraktam.
Torrent kliensnél a torrent hozzáadása és indítása után meg kidobja, hogy nem tudja írni a mappát.
2 éve működött hibátlanul a gép akkor elsőre ment minden, most lecseréltem egy takarékosabbra és második napja nem boldogulok vele.
Merre induljak meg?
(nem vagyok nagyon otthon a linuxos témában)Köszi a segítséget
[ Szerkesztve ]
-
footy
addikt
válasz szasza7103 #11158 üzenetére
Nem ugyanazt a portot probalod forwardolni ket kulonbozo IPre(OMV-Asztali gep)?
A fenti formaban nem fog mukodni. Kulon port kell. -
addikt
válasz szasza7103 #11160 üzenetére
A portot jól nyitottad ki? Nálam is volt már olyan, hogy a router mobilos appjában nyitottam portot és néztem hogy miért nem mennek a dolgok mégsem, aztán a webes konfigban láttam, hogy mégsem úgy van ahogy csináltam.
-
lovi27
addikt
válasz laracroft #11161 üzenetére
Nem szabadna problámát okoznia a klónozásnak. De mivel még nem csináltam ilyet, ezért a feltételes mód. Viszomt a pár megosztást pár kattintással újra ki lehet osztani, a megfelelő torrent információ elmentésével a Transmission is onnan folytatja ahol addig csinálta. Tehát nemigen lehet belőle nagy gond.
-
laracroft
aktív tag
Sziasztok,
Van egy odroid-om omv 4-el. Sd kártyán van a rendszer és egy 1TB-os winyón vannak az adataim. Szinte csak a transmission miatt használom, pár megosztással.
Ti milyen módszerrel cserélnétek ki a winyót nagyobbra? Működni fog ha szimplán csak klónozom és átméretezem az adat partíciót vagy az omv nem fogja így látni?
A legegyszerűbb megoldást keresem.
Köszi -
addikt
válasz szasza7103 #11158 üzenetére
Netes port checker oldal mit ad vissza a portra?
-
szasza7103
tag
Sziasztok!
Az omv transmission miért nem lát nyitottnak egy portot amikor nyitva van? TM gui ugyanarra a portra azt írja, zárva. A gépen az utorrent meg nyitottnak veszi.
-
lovi27
addikt
Igen, érdemes, mert különben olyan gondod lehet, mint tegnap a fórumtársnak. Szerintem hiányossága az OMV-nek, hogy automatikusan nem frissít. A frissítés hátrányát még nem tapasztaltam. A Linux disztribúciók általában tudják.
Alapból a webgui-ból (böngészőből) ajánlott, a parancssori csak szükségmegoldás.
[ Szerkesztve ]
-
rsf
senior tag
válasz lovi27 #11146 üzenetére
Érdemes frissíteni az OMV verzióját amúgy?
4.1.23-1-el telepítettem.
Ha igen hogyan a legegyszerűbb? A beállítások megmaradnak?
Nálam a monitor+bill kombó nem olyan egyszerű..
Köszi.“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“
-
szasza7103
tag
Sziasztok.
Omv 4.1 alatt kellene cpu, hdd és egyébb hőmérséklet adatok. A legjobb lenne ha egy bizonyos szint felett le venné a teljesítményt.
Passzív hűtésű a gép és nem szeretném ha megfőne.Köszönöm!
-
lovi27
addikt
válasz stigma #11153 üzenetére
Nyár óta nincs változás, még mindig béta. Néha jönnek frissítések rá és már 30 plugin kész van hozzá. De az érdekesebbeket Dockerbe kell telepíteni. A Portainer nem a régi plugin pótlása. Felügyeletre, menedzselésre való.
Nálam nem jól működik az OMV5, ha telepítem a Dockert. De bétára elvileg nincs támogatás, így várom, hogy legyen valami változás. -
stigma
addikt
válasz lovi27 #11152 üzenetére
Hi, azt tudom , viszont köszi a helpet így szombat este, mert most már megy minden.
Most jelenleg 4.1.27-1.-en vagyok, amikor jön frissítés inkább rányomok.
Amúgy mennyire ajánlott az 5.0.5, mert régebben BETA volt, azóta már 1-2 hónap eltelt ha jól számolom, mert Debian 10-re alapszik az OMV5.Én többségében az alap dolgokra használom (Rsync backup miatt, Samba megosztás lejátszóknak , Nexcloud a külső felhő megsztás miatt)...
Ahogy nézem és már tanuló fázisban vagyok , de OMV5-ben Docker- GUI-t a Portrainer váltotta fel, ami nem bonyolult de más szemszögből kell nézni a dolgokat.....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
stigma
addikt
válasz stigma #11150 üzenetére
2 óra szívás után sikerült belépnem valahogy:
2 parancsot beírtam, egy de az alábbit kérte futtassam le :'apt list --upgradable'
apt update
apt full-upgrade
Mindjárt nyomok egy restartot kiderül mit sikerült összehoznom.
Egyenlőre köszi a segítséget.....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
stigma
addikt
válasz lovi27 #11148 üzenetére
őő..ez már megvolt, nem irtam de a hibaüzenet az gy keletkezett., melytet írtam.
Nas restart => puttyon enm tudtam belépni => bill + HDMI a tv-re és ezt az üzenetet kaptam.ilyesmim rlnge volt, lehet valami source list-es fimware nem a legfrissíbb vagy a link nem él, de nem mozdul a NAS azóta sem...
Próbálkozni próbálkozok, de amíg nem bootol nem tudok mit tenni sajnos és ne is érem el hálózaton.....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
stigma
addikt
válasz lovi27 #11146 üzenetére
Hát igen, kell lennie, mert tuti nem frissítettem, de sajnos nem tudok a NAS-ra csatlakozni mert bootolni sem akar....puttyig nem jutok el.
Ha az alábbi hibaüzenetre ESC-et vagy bármit nyomok nem reagál csak a restart billentyűre...
Más ötlet?Ahogy nézem annyit tudok hogy grub-ba recover mode-ot nyomok semmit más.
A kernel 4.19-es ha jól nézem.[ Szerkesztve ]
-
stigma
addikt
Sziasztok.
NAS-om reseteltem mert katasztrofálisan lassan másolt hálózaton, majd kaptam egy fantasztikus hibaüzenetet:
firmware_class: See https://wiki.debian.org/Firmware for information amout mission firmware.Rendszer asszem 4.1.22-es ha jól emlékszem viszont ötletem sincs merre fele induljak el.
Asrock J4105-ITX-es lapom van ha jól emlékszem akkor a 4.1.22-es az első image mellyel teljes értékű omv-t tudok tenni a gépre nem úgy mint régen mikor debian-t kellett tennem majd csomagból telepíteni az OMV-t.Valakinek bármi ötlete?
-
addikt
Bekapcsoltam a fail2ban plugint ssh és ssh-dos -ra, és szoktam néha kapni az emailt, hogy 3x próbálkoztak belépni adott külső ipről, de az ssh portja nincs is nyitva
-
McDuglas
aktív tag
válasz vadkörte #11140 üzenetére
Köszi a kimerítő választ!
(@Patice neked is!)
Valószínűleg az lesz, hogy a 2,5-es vinyóra teszem a rendszert - aztán ha úgy alakul a felszabadult külső tokba teszek valami mást hordozósnak. Adatot ezek közül egyikre sem akarok tenni - arra a célra a desktopomból nyugdíjazok hamarosan egy 1 TB-s drive-ot, meg majd nézek még mellé valamit.
Első körben, logikailag 2 tárrészben gondolkozom, egy médiának, meg később, egy megfelelő meghajtót majd Backupnak a fotóimnak. RAID-et egyelőre nem erőltetem, inkább legyen meg a cucc 2 külön gépen (NAS és Desktop) 1-1 diszken, mint 1 gépen raid-en. -
vadkörte
addikt
válasz McDuglas #11137 üzenetére
Vagy Patice megoldása, vagy valami hasonló:
Az OS jó választás! Az a lap nem egy erőművész, bár amire Te szeretnéd, arra elég.
Nálam SSD-ről fut a rendszer, de szerintem nem annyira létkérdés az SSD. Pendrive-ot viszont NEM használnék rendszerlemeznek.
Én felhasználnám az első SATA portot a rendszernek. Ezt vagy a 40-es SSD-re telepíteném és nem foglalkoznék vele, hogy marad rajt egy kis kihasználatlan hely (~20GB) vagy a 160GB-os 2,5"-os HDD-re. Ezesetben viszont felosztanám 20+swap+maradékra és a maradékot lehetne használni adat tárhelynek. Pl. letöltések... Lehet, hogy nem szeretnéd, de hasznos tud lenni. Pl nem kell a letöltések miatt pörögnie több lemeznek, elég ha a system teszi.
A maradék 3 SATA portra meg tárhely lemezeket tennék. Nem azokat amik vannak, hanem WD RED, vagy RAID esetleg Seagate NAS lemezeket. 3x4TB azért elég tárhely egyelőre...
Ha nem fontos az adatbiztonság, akkor simán, ha igen, legalább egy szoftveres RAID-be.
Ha kevés lenne a SATA port, a PCI-E portba tennék egy vezértlőt és 2-4 SATA lemezt lehetne tenni arra is. Ezek a kártyák már elég jó áron beszerezhetőek.
Esetleg PCI-E-es RAID kártyát és arra az rzékenyebb adatbiztonságot igénylő adatokat tartalmazó lemezeket, a belső SATA portokra meg kissebb 2-4TB-os 3,5"-os HDD-ket, esetleg 1-2TB-os SSD-ket és a RAID kártyáról futó lemezeket, ha nincsenek sokat használva leállíttatnám 60perc üresjárat után.
A badsector-os lemezt nem erőltetném, bár én is használtam egy új korától 1 hibás szektorral működő lemezt és soha nem volt vele problémám. Mondjuk miután leesett, már nem volt vele probléma, mivel kb. 10% működő szektor maradt rajt...
Az USB portokat nem erőltetném tárhely lemezekre, nekem rosszak a tapasztalataim.Üdv. V. Körte
-
Xenophobermn
csendes tag
Sziasztok!
Van egy OMV szerverem, azon van egy nginx szerver. Ezen futtatom a /www/nextcloud/ mappában a nextcloud szolgáltatást 443-as porton. Ez szépen működik is, de viszont a /www/egyeboldalam/ mappában szeretnék futtatni egy másik weboldalt is. Futni fut ez is, nincs semmi baj vele, csak az a fránya rewrite nem akar érvényesülni.
Van pl ez a cím: domainem/egyeboldalam/index.php?oldal=elso
E-helyett szeretném azt, hogy domainem/egyeboldalam/index/elso
Ezt a rewrite-ot beleírtam az nginx.conf-ba, de semmi, és akármit írok be, nem reagál semmire. Valamit engedélyezni kellene még, vagy rossz helyre írom? Valakinek ötlete?
nginx.conflocation /egyeboldalam/index/ { rewrite ^index/([a-z]+)/?$ index.php?oldal=$1; }
-
McDuglas
aktív tag
Sziasztok,
Egy x86-os, Low-Cost NAS építésébe fogtam, s az OMV-t néztem ki, mint szoftvert. A hardvereket már nagyjából összeszedtem, egy msi e350is-e45 alaplap (4 Sata port, 1 PCIe, de csak USB 2.0) és 4 gb ram a rendszer magja. Az eredeti elképzelésem az volt, hogy veszek egy ~16 gigás pendrive-ot a rendszernek (+ flash plugin) és marad 4 sata portom lemezeknek. (+ esetleg PCIe bővítőkártya)
Viszont, minél többet olvasok utána, annál inkább nem tudom mi lenne az optimális megoldás élettartam és bővíthetőség szempontjából. Alternatívaként rendelkezésre áll még egy 40 gigás, MLC-s, TRIM képes SSD, egy 160 gigás 2,5-es merevlemez (100%-os) egy USB 3-as tokban, meg egy 160-as (95%-os, 8 bad sectorral) USB 2-es külső tokban. Kézenfekvőnek tűnhet valamelyik vinyót, USB-s tokban befogni, de ahogy tapasztaltam, egyik sem 100%-os - a kisebbik kihasználatlan állapotában szokott lekapcsolódni, a nagyobb meg csak úgy random - plusz a gépházon kívül csak minimális sallangot hagynék. (Egy pendrive még belefér) Ezekkel ugye így az a fő gond, hogy elvisznek egy SATA portot, úgy, hogy én nem szeretném a rendszermeghajtót adattárolásra is használni.
Szóval, szeretnék tanácsot kérni, mi most a best practice rendszermeghajtóra, mi lenne a javasolt az én helyzetemben, illetve ha a különböző megoldásoknak (USB Pendrive, SATA SSD, 2,5-es HDD és 3,5-es HDD) a várható élettartamára valamiféle becslést tudnék kapni, az is sokat jelentene! (Felhasználás: Torrent, ill. Filmet, sorozatot néznénk róla, pc-ről, így semmi plex meg hasonló)
(ui.+ kérdés, van-e megbízható, nem vagyonba kerülő PCIe - sata megoldás?) -
chemand
aktív tag
Segítséget szeretnék kérni abban, hogy megújítsam a Let's Encrypt tanúsítványt. Hogyan tudom ezt megtenni? vagy ez automatikusan megtörténik?
Mostanában kaptam e-mailt arról, hogy dec. 10-én lejár és egyelőre nem tudom mit kellene csinálnom. Próbáltam a Tanúsítvány megújítást a Let's Encrypt szolgáltatásnál de úgy tűnik, hogy nem sikerült: 1 renew failure(s), 0 parse failure(s) -
-
nemurea
aktív tag
válasz szasza7103 #11127 üzenetére
Soha nem mélyedtem még bele a meghajtók összekötésébe, de biztosan jó ötlet egy belső SATA porton lévő HDD-t összeházasítani külső, más illesztést (USB) alkalmazó további HDD-kkel? Még egy helyen lévő, SATA-s kapcsolatnál is előfordulnak problémák, de ha egy egyszerűen lehúzható vagy más módon áram nélkül maradó külső HDD kiesik a csomagból, ahhoz mit fog szólni az egységes fájlrendszer?
-
addikt
-
vadkörte
addikt
válasz szasza7103 #11127 üzenetére
"Van több usb hdd. ezeket fel lehet csatolni az omv rendszeréhez mintha csak 1 meghajtó lenne?"
Ismerkedj meg a logikai kötetkezeléssel (LVM plug-in)Üdv. V. Körte
-
szasza7103
tag
válasz Patice #11126 üzenetére
Sziasztok!
A megoldás megszületett. Van olyan opció a windowsban, hogy offline is elérhetővé tesz a szerveren tárolt mappákat. Ezt kellett kikapcsolni....
Másik kérdés. Van több usb hdd. ezeket fel lehet csatolni az omv rendszeréhez mintha csak 1 meghajtó lenne? sata belső hdd-t szeretnék még 2x250gb -el kiegészíteni usb meghajtókkal.
Köszönöm!
-
Patice
nagyúr
válasz szasza7103 #11125 üzenetére
Régóta nem használtam már Win7-et, de lehet, hogy biztonsági okokból le lett tiltva a SMB1.0 és a hálózati felderítés.
Lehet nálad is megoldás, ha a hálózati meghajtókat IP címmel veszed föl.Amúgy a Win7 hivatalos támogatása 2020 Januárban megszűnik!
Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
szasza7103
tag
Sziasztok!
Túl vagyok az ftp és minidlna beállításokon.
Most a samba rakoncátlankodik. Bárhogy állítom a win7 nem is látja. Androidról elérem.
Van valakinek ötlete?Köszönöm!
-
Patice
nagyúr
válasz meridaharcos #11122 üzenetére
OMV4-hez régebbi Armbian (Debian) kell neki...
Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
meridaharcos
senior tag
Sziasztok, segítséget kérnék.
A95X Max s905x2-es androidos boxra szeretnék Armbian-t majd OMV-t feldobni.
Armbian rendben indul is, erre mikor telepíteném az OMV-t (armbian-config --> Software --> Softy --> Install OMV) akkor jelzi, hogy az új 5-öst fogja feltenni, ami még béta.
Ezzel a módszerrel fel tudom valahogy heggeszteni a 4-es OMV-t ?
Kiír egy üzenetet install előtt, de azt nem teljesen értem.
"If you want to run OMV4 remain on Debian Stretch"
Esetleg valaki tudna segíteni ?
Köszönöm előre is !"Nem vagyok senki, űzöm a vadat, Másoknak hajtok, mások hajtanak."
-
lovi27
addikt
Ennek nincs köze a Windowshoz. Illetve csak annyi, hogy ő biztosítja a futtatási környezetet a klónozó program számára. Ezek a programok bitről-bitre átmásolják a tartalmat és ezért mindegy milyen fájlrendszert másol.
Arra figyelj, ha esetleg több partícióból áll a rendszerdiszk, mint pl. a Windowsnál, akkor az a klónozotton is úgy legyen.
-
mrzed
senior tag
Sziasztok!
Adva van egy pi4 omv 4-el, sd kártyán van a rendszer. Szeretném kicserélni a 32GB-os sd kártyát egy 16 -osra. Tudnám ezt a kártyát klónozni win10 alól, hogy ne kelljen újrahúzni az omv-t?
-
ooszi
senior tag
Ismét kérdés
Külső usb-s meghajtó, ntfs fájlrendszer, rá dughatom az omv-s gépre, ha igen hogy tudom az adatokat ide-oda másolni?BY ooszi
-
lovi27
addikt
A Fájlrendszerek menüben felcsatolod az adat HDD-éket. Majd a Megosztott mappák / Hozzáadás opcióval megosztod a HDD-n lévő mappákat. Beállítod a jogosultságokat. Végül az SMB/CIFS menüben is megosztod a kívánt mappákat a samba számára.
Ennek így működnie kéne.[ Szerkesztve ]
-
CheGhost
aktív tag
válasz lovi27 #11101 üzenetére
Leírtam elrettentésként, hogy mit tapasztaltam, amiből azt a következtetést lehet levonni, hogy meg se próbálja a felvetett fájlrendszereket használni omv alatt.
Emellett adtam neki egy javaslatot, hogy hogyan tudja az elgondolását megvalósítani.
Ebben nem látok semmilyen összezavaró tényezőt.*** Ha egy probléma megoldódik, akkor kérjük a megoldást is leírni, nem csak annyit, hogy "megoldódott"! *** Hosszú log-ok esetén külső oldal ajánlott mindenki lelki békéjének megőrzése céljából! https://pastebin.com ***
-
laracroft
aktív tag
Sziasztok,
Mióta felraktam a nextcloud-ot 5 percenként felpörgeti a winyót a rendszer. Tudok ez ellen tenni valamit?
Alap OMV 4.1.24, NextCloud és Transmission-el
STAT
Előre is köszi[ Szerkesztve ]
-
lovi27
addikt
válasz CheGhost #11099 üzenetére
Nem tudod megcáfolni, csak összezavarod vele a fórumtársat.
Nyílt titok, hogy az OMV (Linux) olvassa, sőt írja is az NTFS, FAT32 partíciót. Ennek ellenére nincsenek az öt támogatott fájlrendszerek között. Nem véletlenül. Higgyünk inkább azoknak akik ezt sokkal jobban tudják nálunk, különben csak szívás lesz belőle.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- alza vélemények - tapasztalatok
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Adguard Premium (Android, PC és egyéb rendszerekre, valamint böngészőkhöz)
- Nők, nőügyek (18+)
- Gurulunk, WAZE?!
- Vodafone mobilszolgáltatások
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Automata kávégépek
- Bestbuy játékok
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Surfshark Starter VPN 1 év / Végtelen eszköz / Előfizetés hosszabbításra is alkalnas Kupon
- Surfshark Starter VPN 3 hónap / Végtelen eszköz / Előfizetés hosszabbításra is alkalnas Kupon
- Indiana Jones and the Great Circle Prémium edition - GeForce RTX 40xx
- Xbox Game Pass Ultimate 3 hónap
- Warhammer PC játék
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest