Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
haxiboy
veterán
válasz
KevinMulder #16095 üzenetére
Sok sikert a projekthez, nekem is van nagyon sok félbe hagyott projektem, remélem Te/Ti nem jártok így.
-
törölt tag
válasz
LouiS22 #16091 üzenetére
Piszok jól néz ki, és majdnem annyit tud, mint amit én tervezek megépíteni, de nem kell mókolnom a Tempest API-val, hanem direktben ESP8266-ra rátolt ESPEasy löki az adatokat a Domoticznak.
Akkor már lesz értelme vásárolni egyet, ha kreálnak egy Domoticz Tempest plugint hozzá.
Milyen érdekes, hogy napokat töltöttem az összetett időjárásállomások keresgélésével, de sem ezt, sem a Netatmo-t nem láttam a keresésben. Úgy látszik nekem nem barátom a guggli.
Kösz az infót amúgy -
GoZoL
senior tag
válasz
blackfly #16096 üzenetére
Honeywell nekem is számításba került. De nekem azért nem szimpi mert ami a T6r wifis nem tud zónázni, az ATP922 pedig drága és nem integrálható sehova.
(#16094) lupus_l Nincs régi helye mivel ez lenne az első és csak RF-es megoldás jöhet számításba, nincs vezeték a kihúzva a kazán és a szoba között. Relé és kazán az mehet vezetéken mivel egymás mellett lenne, a termosztát rész akkor működik rádiófrekvencián ahogy írod. A fórumot megnézem.
Kazánokkal lehet gond, kompatibilitás probléma? Openthermes csatlakozási lehetőség van (Hajdú kazán). -
KevinMulder
tag
-
lupus_l
aktív tag
A relét közvetlenül a kazánba kell bekötni. Ehhez van fent az oldalukon/fórumon leírás. Termosztát lehet vezetékes (a régi helyére) vagy vezeték nélküli.
Nálam padlófűtéses rendszer van, de ennek is szépen megtanulta a tulajdonágait. Pár hét rendes használat után felajánlja az algoritmusos fűtést.
-
KevinMulder
tag
HB: Kérlek benneteket, ne kezeljétek ezt másként, ami: nem szeretném egyik vagy másik már meglévő házvezérlő rendszert sem fikázni csak azért, mert hobbiból írok egy negyediket. Mindnek megvan az erőssége és láthatólag sok tízezer órányi munka van bennük. Szóval ha a HB-ről szólok, akkor nem azok lehúzása a cél, hanem a HB fejlődésével kapcsolatosan fogok megosztani információkat itt is. Remélem itt is elfér, annyit nem fogok kommentelni ezzel kapcsolatosan, hogy spameljem a fórumot.Persze lesz hivatalos blog is majd, de ebből a fórumból is szeretnék ötleteket meríteni, illetve ha csendben is, de figyelek a felhasználói panaszokra is.
A HB szépen gyarapodik, de egyelőre még nem használható, értelemszerűen. Ha a repository megvan és néha frissítitek, akkor láthatjátok a változásokat. (Tegnap este beraktam a Paradox PRT-3-as vezérlőhöz kapcsolódó kódbázist és a pluginok placeholderét, de ezek még nincsenek bekötve, az első tesztekhez kellenek)
A HA pluginjait is átfutottam. a HA alatt 931 plugin van, abból 684 támaszkodik külső dependencyre. Azonban a HA pluginok nagy részét csak a központi rendszerből származó importok és get/setter függvények teszik ki, a valós, adott pluginra jellemző számítások és egyebek eléggé kis részt tesznek ki. Hosszú távon így nem a HA az érdekes, hanem a mögötte lévő egyes komponensekkel való interakció. Ott, ahol már létezik C++ megoldás, ott azt fel lehet használni, ahol meg nincs, ott azt létre kell majd hozni. Itt jön a képbe az, hogy fejlesztői bázis kell majd a HB mögé, én lassan tudok csak ezzel haladni. Szerencsére azért van sok Qt C++ fejlesztő, talán van honnan meríteni (s remélem nem kerülte el a figyelmemet egy másik Qt alapú házvezérlő rendszer
)
Szóval a következő napirendi pont az, hogy egy I2C-s kapcsolóval (optocsatoló) fel tudjunk kapcsolni egy I2C-s lámpát (relé) valami GUI-n keresztül (illetve böngészőn keresztül) Amikor készen van, jelentkezem ...
-
GoZoL
senior tag
Sziasztok!
Netatmo termosztátot szeretnék vásárolni de nem egyértelmű a leírása. Ha jól láttam akkor a csomag tartalma egy relé ami vezetékesen kapcsolódok a kazánhoz és maga a termosztát pedig RF-en kapcsolódik a reléhez? Netatmo azért tetszene mert szerintem később bővíthető netatmo radiátor szeleppel ami alkalmas lesz a zónázásra. Jól gonfolom?
Ezt a csomagot néztem ki, a legtöbb helyen kb ennyi az ára.
Köszönöm! -
haxiboy
veterán
Sziasztok!
Nagyjából elkészült pár automatizmusom a világításra, a következő lépések csak beköltözés után, de kéne valami érdekes amivel elfoglalom magam.
A nappaliban lesz egy in-wall display, amiről szinte minden vezérelhető lesz, viszont szeretnék riasztórendszert a lakásba. Többnyire ez is Diy projekt lenne, de egy csinos, zigbee kompatibilis keypad hiányzik a repertoárból. Van valami általánosan bevált, jó minőségű, esetleg LED-es visszajelzéssel (vagy LCD) rendelkező darab, vagy építsem meg a sajátomat?
Utóbbi lehetőség sem lehetetlen, de szeretem a kompakt megoldásokat.
-
tboy72
aktív tag
Sziasztok!
Egy olyan problémám lenne, amiben remélem tudtok segíteni!
Adott egy Sonoff POW Tasmotával. Csak fogyasztásmérésre használom egy áramkörben. A probléma az, hogyha áramszünet van, akkor valami iszonyat fogyasztásokat közvetít a Domoticznak. Tehát átlagos napi 6kWh helyett küld 448kWh-t.
Lehet ezzel valamit kezdeni? -
spider23
senior tag
És valóban annyi volt a gond. Nekem valami közép európain volt a kódolás. Így már minden okés.
Na de ha már így benne vagyok akkor adódott még egy kérdés. Enigma2 boxom van ami működik is HA alatt, viszont csak akkor ad screenshotot vagy a csatorna logóját ha a root/jelszót kikapcsolom a webifnél a boxon. Viszont így akkor a stream nem megy kívülről. Tehát nekem az kell.
Van olyan beállítás hogy megadom a root/jelszó párost de valamiért úgy nem akar működni a screenshot vagy a logó betöltés (próbálkozik az látszik de semmi). Csatornát tudok váltani meg a hangot is változtatni. Mi lehet a gond? -
hzsolee
őstag
-
takacska
csendes tag
válasz
hzsolee #16064 üzenetére
Ahhoz hogy valaki hozzá tudjon érdemben szólni, legalább kellene egy Domoticz napló részlet. Az eleje a naplónak, a xiaomis rész, meg amikor kiadod a parancsot.
A Domoticz újratelepítése után a gw-t újra hozzáadtad, vagy mentett adatbázist töltöttél vissza?
Nézd át a wiki hibaelhárítás részét [link] Esélyes hogy IP cím hiba lesz.
Ha hozzáadsz Domoticzban egy felhasználói változót, akkor a naplóban látni fogod a gateway üzeneteit is az eszközök felé: XiaomiMessage névvel integer típus legyen 1 értékkel.
-
Degeczi
nagyúr
Valszeg ez a kulcs, mert látom, nálam is előfordul pár configban idézőjel nélküli ékezetes szöveg ami nem okoz problémát - de persze UTF8 minden.
UTF8-al egyébként szépen ékezetlenít is a HA ahol kell, pl. ha vagy egy hőmérőm aminek a neve
name: "Kazán előremenő hőmérséklet"
, id-t külön létre sem kell hozni, mert alapértelmezetten ebbőlsensor.kazan_eloremeno_homerseklet
id lesz -
Degeczi
nagyúr
Nem nyúlsz mellé, csak magadnak kell megírnod a pozícionálást, mert szerintem nincs fw ami azt támogatná, és kézzel stopperelve bekalibrálnod az időket hozzá.
A Shelly 2.5 azért is ajánlott, mert ott a gyári fw készen tartalmazza ezt, ráadásul a teljesítményt figyelve magától bekalibrálja.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
spider23 #16074 üzenetére
Valszeg egyszerűen csak idézőjelekbe rakás elég, mert gondolom érvénytelen config file miatti hiba lehet amivel nem indul. Ha meg nem, akkor kellene milyen hibát ír ki.
Amúgy a 0.106 egyik újdonsága hogy elindul hibás configgal is, csak "safe mód"-ban, amikor nem működik a legtöbb dolog, de legalább ki tudod javítani ami félre ment.
-
GIJoe
addikt
Sziasztok, előre is elnézést hogy teljesen nem ástam bele magam a témában de lenne egy villámkérdésem, az idő szűkössége miatt..
Azt látom hogy a 2.5 shelly a best of a redőnynek, de ha inkább son-off vennék 4 dbot a 8 redőnynek első körben az RF basic funkció működjön távcsival aztán meglátjuk, ugye nem nyúlok mellé? Esetleg vmi ajánlott fw akad direkt erre vagy ez alap menni kellene? -
spider23
senior tag
Próbálgatom a Home Assistant-et több mint 1 éves domoticz után. Azt kell mondjam sokkal többet tud és flexibilisebb.
Viszont közben szívok vele rendesen mert minden újdonság benne. De lassan haladok.
Kérdésem az lenne hogy most a telegram üzenet küldésnél járok és az automatizálásnál ha az ajtó kinyílik akkor küld egy üzenet telefonra ez eddig ok. Viszont ha ékezetekkel írok akkor hibával el sem indul a rendszer.Így működik, de ha az "aliast: Bejárati ajtó" ékezetesen írom meg a "message: Nyílt a bejárati ajtó" akkor el sem indul a rendszer.. Mi a trükk hogy működjön ékezetekkel is?
- id: '1583261842737'
alias: bejaratiajto
description: ''
trigger:
- entity_id: binary_sensor.bejarati_ajto
platform: state
to: 'on'
action:
- data:
service: notify.telegram
-
KevinMulder
tag
válasz
Degeczi #16072 üzenetére
A decentralizálás nem kötelező. Egy darab PI-vel is vígan megy. A decentralizálásnál ott lehet még előny, ha új dolgokat akarsz integrálni a rendszerbe és a már meglévő rendszert nem akarod bolygatni. (Főleg, ha PI alapú TFT-s vezérlőket akarsz behozni a rendszerbe)
Itt azon van a hangsúly, hogy 1-től felfelé lehet skálázni a rendszer, AmoeabOS szerűen.
Mondjuk veszel új eszközt, előkapsz egy teszt PI-t, arra rálógatod és tesztelheted az eszközt. Ha nem sikerül a teszt, a központi PI nem módosul, nem fogod félrekonfigolni. -
Degeczi
nagyúr
válasz
KevinMulder #16071 üzenetére
Persze, csak otthonautomatizálásban nem érzem kritikusnak, h elosztott rendszer legyen (mondjuk egy intézménynél már valóban lehet létjogosultsága)
-
Degeczi
nagyúr
válasz
KevinMulder #16069 üzenetére
Szép elgondolás, viszont a gyakorlatban úgysem megy semmi, ha leáll a hálózatod, mert a switch vagy router van áramtalanítva, neadjisten tönkrement.
Ezért egyébként is alap, h az szünetmentes tápon legyen - aklkor pedig már a központi gép is arra kerül, és egy órás villanyszerelést áthidal egy kis táp is, hiszen nem nagy a fogyasztás.
Az viszont célszerű, h automatizálás nélkül is működjön, ami csak lehet, ezért szimpatikusak a wifis fali kapcsolók, vagy pl. Yeelight mennyezeti lámpához is van BT távvezérlő. -
KevinMulder
tag
válasz
DJGABI #16065 üzenetére
Ez egy lehetőség. Pl az emeleten a régi fizikai kapcsolók kiszolgálására van egy Pi-d, illetve van egy másik Pi-d lent a garázsban, aminek a feladata az ottani eszközök felügyelete (kazán, bojler, légtechnika). Ilyen telepítés esetén a kazánt vezérlő egy külön egységet alkot, ami akkor is mehet, amikor a ház többi része teljesen áramtalanítva van.
A több pi felhasználása ott lehet érdekes, ahol a szenzorok koncentráltan helyezkednek el és egyszerűbb egy PI-t telepíteni és annak a GPIO-ra helyezni a cuccokat. Utána már UTP-n keresztül mehet a kommunikáció, titkosítva.
Mivel a HB QT C++ alapú, ezért arm64 verzió is lesz. -
Sebiferi
tag
Sziasztok Urak!
Van valakinek eladó CC2531-ese? Ha lehet, akkor antennás kellene. Nem szeretnék 30-60 napot várni rá Kínából. -
DJGABI
addikt
válasz
KevinMulder #16059 üzenetére
" pl. tetszőleges számú RPi-t szétdobálhatsz a házban"
háttő, értem én hogy decentralizált, de miért akarnék több hub-otha lesz arm64, esetleg kipróbálom, de HA-val se nagyon boldogulok (vagy leginkább ebbe a yaml-ba nem akarok beletanulni), pedig ott aztán tényleg van dokumentáció
(#16062) code1005 beállított tuya-converttel 2 perc volt az átflashelés, minek szenvednék szétszedéssel
-
hzsolee
őstag
Egy kis segítség/ötlet jól jönne. A trékom adott egy új routert, így újra kellett a xiaomi gw-t mókolnom. Maga a xiaomi rendszer rendben is van, minden működik, de sajna a domoticzba már nem ilyen rózsás a helyzet. Hozzá tudom adni a hubot, megjelennek a cuccok is, de pld nem tudom a hub ledjét felkapcsolni. Mindig ezt dobja: "Hiba a parancs küldésekor, ellenőrizd az eszközt/hardvert!" Már a domoticzot is újra telepítettem a málnára, de semmi. Az ideg szétb@sz....
-
Degeczi
nagyúr
válasz
code1005 #16062 üzenetére
A Tasmota wiki írja pedig, h 2.3 és 2.4 esetén a Gosund SP1 követendő, a tiéd attól is eltér?
-
code1005
senior tag
Valaki rakott már fel Blitzwolf BW-SHP2 rev 2.4-re tasmotát? Mert nem egészen úgy néz ki mint a Tasmota Wiki oldalon lévő.
Ha valaki leírná a vezetékelését azt megköszönném.Köszi!
-
KevinMulder
tag
válasz
#68270080 #16058 üzenetére
Egyszer én is átfutottam egy ilyen témán, ahol DIY lehetett ultrahangos széliránymérőt csinálni, fillérekért (Nem próbáltam, így nem tudom biztosan, hogy tényleg az adott filléres biszbaszokból tényleg összeállna-e egy pontos mérő, de a leírás hihetőnek tűnt a mért adatokkal). Ennek az ára csak azért magas (gondolom én), mert nem nagyon gyártják sokan.
-
KevinMulder
tag
A miért választaná a HB-t bárki kérdésre ebben a pillanatban nehéz jól válaszolni. Mert ilyen rendszerek esetében nem az egyes modulok az érdekesek, hanem az egész összessége, a feelingje. A rendszer és a körülötte lévő ökoszisztéma az, ami tetszik vagy nem tetszik az embernek.
Én ebben a pillanatban azt tudom csak mondani, hogy a HB ökoszisztémája és működési modellje eltér a 3 nagytól. Alapvetően decentralizált lesz, azaz pl. tetszőleges számú RPi-t szétdobálhatsz a házban, a rendszer bizonyos korlátok között túléli ha pár kiesik a rendszerből. azaz a központi gép letérdelése esetén a ház még - valamilyen szinten, de kontrollálható marad.
A másik nagy eltérés, hogy a HB-ben nincsenek PHP részek és weboldal generálás, ami szerintem egy borzasztóan insecure dolog. A HB webassembly platformot használ, így a böngészőkben sokkal kompaktabban foglal helyet. Az interakció is közvetlenül socketeken keresztül megy, ami ugyancsak segít a megbízhatóság fenntartásában.
Az elképzelt modell szerint ugyanaz az alkalmazás indul el mind a nem grafikus (embedded), mind pedig a grafikus rendszereken. Így pl ha van egy Rpi+TFT kombód, akkor ennek az egyetlen alkalmazásnak kell futnia, nem kell alá semmilyen böngésző vagy egyéb közbülső réteg.
A pluginokra visszatérve, az okosház rendszereknél nagy csodák nincsenek. Nagyon kevés kivételtől eltekintve általában valami protokollillesztés a feladat, Nem olyan komplikált, mint egy képelemzés (Tesla autopilot és hasonlók). Az tény, hogy sok plugin van, de egyik sem atomfizika, csak sok gályamunka azokat átírni.
Egyébként meg naponta 2x vagyok egy órát vonaton, s untakozom, szóval valamivel el kell töltenem az időt
Tőletek csak annyit kérek, hogy azért ne zárkózzatok el a kipróbálása előttLegalább itt lehettek a születésénél ...
-
törölt tag
válasz
huliganboy #16044 üzenetére
60 dolcsi plusz posta: 99,5$-ért jött meg 2 hét alatt, és valamiért lehagyták a VÁM-ot, ami nem volt rossz érzés.
Ezt a grafikont mutogatják egy hiteles, mechanikus mérőkéhez viszonyítva:
De igazándiból nem nagyon izgat az abszolút pontossága. Most éppen esik, és szépen tolja a vonalakat a Domoticzban. A gyártó is bevallja, hogy nem etalon ez a műszer, de nem is ördögtől való dolog. Akár 36%-ot is tévedhet méréskor, de egy elakadt vödrű mechanikus mérő akár 1000%-ot is. A célom a mozgó alkatrész nélküli, nulla közeli karbantartást igénylő mérés. Kivétel ez alól a szélirány és szélsebesség, de ott is lehet csilliárd forintokért (közel ezer dolcsi) ultrahangos szélirány+szélsebességmérőt találni, mint ez itt:
Fullextrás állomást készítek, ez az első és legdrágább darabja, de a maradék már kijön egy rekesz sör árából. -
válasz
KevinMulder #16056 üzenetére
HB esetén első sorban az a kérdés, hogy miért választaná bárki azt amikor másik 3 rendszerben már megvan sok-sok wiki, todo, fórum foglalkozik vele... 2-3 évvel ezelőtt gondolkodtam én is hasonló home automatizáló írásán (php,python,postgres) alapon de nem kezdtem bele... akkor úgy gondolom jól döntöttem... De én ma se kezdenék ezen a területen egyedül fejlesztésbe
De ha neked van hozzá energiád affinitásod akkor hajrá -
KevinMulder
tag
válasz
Degeczi #16053 üzenetére
Igen, csak a hatalmas userbázis is úgy épül fel, hogy szép lassan csapódnak hozzá az emberek. Tisztában vagyok vele, hogy a HA sok mindent tud, azonban ez nem jelenti azt, hogy nem lehet felnőni hozzá vagy akár le is hagyni azt. A kérdés, hogy a HB el tudja-e érni azt a kritikus tömeget, aminél azt mondják az emberek, hogy ez nekem szimpatikusabb és pont annyit és úgy tudja, amit kell.
Meglátjuk.
-
KevinMulder
tag
Az átlagfelhasználók nagy része hőmérséklelet akar mérni, kazánt vezérelni, lámpákat kapcsolgatni. Egy akármilyen okosotthon rendszernek ezeket illik tudnia. A HB ezt tudni fogja, a pluginokra lesz lehetőség. Nem szégyen tanulni a nagyoktól vagy az egyes drivereket átemelni onnan.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
KevinMulder #16050 üzenetére
Tényleg semmi értelme.
DIY otthonautomatizálásban az egyik legfontosabb szempont, h hatalmas legyen a rendszer felhasználói bázisa, hiszen jó eséllyel másvalaki is belefutott már ugyanazokba a kérdésekbe, problémákba. Ezt senki nem akarja a nulláról kezdeni.Másrészt a jelenlegiekkel semmi alapvető probléma nincsen, többféle platformon használhatóak és könnyen bővíthetőek, alakíthatóak saját célokra (különösen a HA, ahol elég egy meglévő komponens forrását lemásolni egy custom_components mappa alá, és újraindítás után máris az fog futni az eredeti helyett, még verzió upgrade után is), így ok sem igazán van létrehozni teljesen újat.
-
válasz
KevinMulder #16050 üzenetére
komplett "okos kamra" szoftvert írtunk amivel kamera képek, hőmérséklet kapcsolók vezérelhetőek telefonról rasperry pin és ahhoz kapcsolódó espket tudunk vezérelni... De okosotthon projektben felesleges időpazarlás új rendszert írni van 3 nagy (domoticz, openhab, home assistant...) sose fogsz tudni ezek mellé olyan rendszert összerakni amit bárki használni fog
... Ha csak az én házamban lévő cuccokat nézem:
- Bosch CT100
- Daikin
- LG klima
- SAJ inverter
- Tasmotás cuccok
- Xiaomi
Esélytelen, hogy versenyezni lehessen a meglévő rendszerekkel -
válasz
KevinMulder #16048 üzenetére
Mindenki elkezdte valahol, és szerintem van még hely bőven ezen a piacon, de nem kis kitartás fog kelleni hozzá, az biztos. A HA egy akkora monstrum mára, hogy defacto szabvány is egyben az eszköztámogatás része. Rengeteg projekt emel át innét dolgokat, mert ugye mi értelme lenne adott eszközhöz megírni egy handlert, amikor ott már készen van, és adott esetben 8-10 ember is dolgozik az adott modulon folyamatosan. Szerintem ha nem akarsz gyorsan elvérezni, akkor érdemes lenne a HA-ból ezeket a handlereket átemelni, vagy valamiféle api kompatibilitást biztosítani nekik.
Új hozzászólás Aktív témák
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- PlayStation 5
- Autós topik
- Tőzsde és gazdaság
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- iPhone topik
- Ujjal lehet mutogatni a Huawei csúcsórájára
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Slim 1TB + 2 Joystick! Olvass!
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Latitude 5310, 5410, 5420, 5430, 7210 2-in-1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest