Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
4Grider
nagyúr
válasz
rolltrade tm #44242 üzenetére
Annyira nem lehet élmény náluk dolgozni. Heti több 10 ezer panaszos/érdeklődő emailt kell feldolgozniuk, mert van szintén több 10000 még nem teljesített szerződésük. Az alvállalkozóik folyamatosan, még akár szakadó esőben is dolgoznak, a jótállásos problémákat hónapok alatt sem tudják elintézni. Én biztosan felmondtam volna már náluk, akármennyit is fizetnek...
-
koti
tag
Lenne egy kérdésem. A rendszerem 6,5 kW/kWp 5 kW-os Fronius inverterrel. Az tiszta, hogy levág az inverter 5 kW-nál. Ma 5,05 kW szinten volt órákig. Amit nem értek, hogy elérte az 29,99 kWh termelést és tovább nem nőtt a termelés. Pedig még 3-4 kW-ot termelt. Tehát nem állt le, mert akkor offline lenne nem?
Tehát mi történik? -
ftamas0201
senior tag
válasz
gabor9991 #44246 üzenetére
Nem akartam gyanusítgatni meg kérdéseket tenni effelől, igazából tök laikus hozzá nem értő tulajokról van szó, aki meg tudja nézni mennyit termel a cucc és azzal annyi, többi menüpont meg grafikon fogalmuk nincs mit jelent, még az okostelefont se tudják kezelni csak ennyit.
Lehet a telepítő beüzemeléskor látta hogy magasak és feltolta az értékeket csak hogy ne csesztessék a tulajok hogy miért nem termel a cucc, nem tudom.
Csak hát ha így van nem szép dolog, nem beszélve hogy valamilyen szinten a háztartási elektromos eszközök is veszélyeztetve vannak, legalábbis az élettartamuk biztosan csökken rohadt magas feszültség értékeknél.
Sajnos még egy nyamvadt email küldésre se tudtam rábeszélni őket, több bejelentés csak gyorsabb beavatkozást jelentene, de tudod hogy van ez, annyi a válasz hogy "nekem működik látod" a másik pedig "és akkor mit tudnak csinálni" volt, itt fel is adtam, felesleges szócséplés és csak az idegeim mennek tönkre velük... -
gabor9991
őstag
válasz
ftamas0201 #44232 üzenetére
Valószínűleg a tiéd se állna le ha úgy lenne beállítva hogy engedje működni még 260V-nál is.
-
HunChris
senior tag
válasz
tothgabor73 #44240 üzenetére
Szimplán ha hűvös a panel és kibújuk a nap a felhő mögül, akkor többet is le tud adni rövid ideig, mint az STC (25° C cella hőmérséklet).
Ha folyamatosan süti a nap, akkor melegszik és csökken a teljesítmény. -
Blamazs
senior tag
válasz
tothgabor73 #44239 üzenetére
Köszi! Enged belépni frissítés nélkül is, ha mauális csatlakozást választasz. Megnéztem ez lehet az, de nem feszültség értékeket kell megadni sajnos
Megvárom a telepítő mit reagál a megkeresésre, aztán ha nem állítja be akkor kérdezősködöm tovább itt.
-
4D4M
senior tag
válasz
tothgabor73 #44240 üzenetére
A felhők lencseként működnek ilyenkor: a kis beesési szögben érkező direkt napfény visszaverődik a felhőkről és kis ideig az STC-nél nagyobb besugárzást eredményez.
Ilyenkor ranézve a felhőkre érzékelni is lehet, hogy fényesebb mint a kék égről érkező diffúz sugárzás mellette. -
tothgabor73
csendes tag
Lehet, hogy nem Huawei specifikus, de másnál is az van, ha elő-előbukkan a nap, akkor simán eléri a 6,6 kW-ot a teljesítmény rövid ideig, viszont ha egyenletes a napsütés, akkor örülök, hogy ha felmegy 5,3-5,8-ig... Tudom, nem nagy különbség, csak érdekelne az oka, illetve, hogy valami egyéb szabályzás beállításával ez elkerülhető-e? (6kW -os SUN2000)
-
tothgabor73
csendes tag
válasz
Blamazs #44212 üzenetére
Szerintem a Sun2000, telepítői bejelentkezés, Teljesítméybeállítás (jobb alsó ikon), Meddőteljesítmény-vezérlés, és a menüből kiválasztod a PF-U jelleggörbét (de itt van a Q-U is) Mondjuk nekem a SUN2000-ből a 6.23.00.191 -es verzió van meg, ez pedig az azonos verziójú Fusion Solar része. Újítás, hogy addig nem is engedett belépni telepítőként, amíg le nem frissítettem az invertert. :-(
-
edeleny
őstag
válasz
edeleny #44236 üzenetére
VISZONT.
Tavaly április 28-án. lett telepítve.
Akkor próbaképpen 5,5 kW teljesítményt adott le.
Május 16-án. lett óra csere, beüzemelve,pár napig verőfényes nap, szintén 5,5 maximum.
És stabilan, nem kibújó nap, azóta sem láttam ekkora értéket. Most, ha épp nincs felhő, és épp nincs áramszünet stabilan tolta az 5,7-et. 😁
(6,8-as rendszer) -
edeleny
őstag
válasz
nimfas #44234 üzenetére
Borsod, őrült szél, össze - vissza napsütés.
Kb. 30 percenként másodpercnyi áram szünet. Idáig katasztrófa ez a nap.Érdekesek a feszültség adatok:
Akadt 255V és nem oldott le. Tíz perc múlva 237 ugyan az a fázis. Áramszünet után gyönyörűen mindhárom fázis 241V.A meddő teljesítmény is volt 0,001 helyett 0,124 kvar Jelentsen ez bármit is.
-
nimfas
addikt
Bazi nagy szél, de legalább süt a nap. Egész jól termel, talán a feszültségek is rendben lesznek. Majd kiderül mennyi napelem lesz telepítve a nyáron. Velünk szemben egy szintén 11-12 kW rendszer már üzemel.
Hogy melyik hónap milyen lesz azt meg befolyásolni nem tudom. Olyan ez mint a szerencsejáték. 😃
-
ftamas0201
senior tag
Ez van nálunk is a településemen.
Fronius rendszerek dübörögnek, az én solaredge-m meg leold teli napsütés esetén.
Múlt héten hozzáfértem két rendszerhez is kis ideig, szépen látszik az inverter által mért 255-260V feszültség is náluk, mégsem álltak le, a görbék nem esnek le, nekem olyankor meg már egy órája áll az inverter. Értetlenül állok mai napig ez előtt mert két külön telepítő telepítette őket, elvileg az ország két különböző pontjáról, szóval még ismerettség se hiszem hogy van közöttük. Egyelőre kitudja mi lesz itt is, várok eon válaszra mert éjszaka is szar a feszültség. -
Pörp
senior tag
Sziasztok!
Én termelésem: [kép]
Szomszédomé: [kép]
Ugyanaz a 8kW-os inverter. Neki 4,8kW a renszer, nekem 4kW. Ugyanaz az utca, egy oszlop különbséggel van bekötve az áram. Nekem az adott napon jó ideig ki volt kapcsolva, neki semmi gond. A többi nap is hasonló, enyém kikapcsolgat neki semmi gond. Lehet hibás az inverterem? -
ssarosi
tag
Ha már volt ilyen kérdése bocs, akkor kérnék egy hozzászólás sorszámot.
Tervezek beépíteni egy SE Inline Energi Metert (1 fázisom van, tehát 1 fázisút).
Meg tudom ezzel és még valamivel oldani, hogy ha a termelésem legalább 2kW-al meghaladja a fogyasztást (5kW-os inverterem van), akkor bekapcsoljon a villanybojlerem?
Most főleg esténként megy, fürdés után. Közvetlen van rákötve a mindennapszaki órára, vezérelt van ugyan, de nem használom. Illetve lassan vissza kell kötnöm a bojlert, mert a valószínű túltermelésem már elfűtöttem klímával. -
SSJPiotr
csendes tag
Durva a március is eddig, időarányosan 45% a tavalyi márciushoz képest :/
-
nimfas
addikt
válasz
rolltrade tm #44169 üzenetére
Nem akarlak " hergelni", de ma voltak órát cserélni az EON-os szerelők Siófokon. Szép felhős idő volt, 2 kW-al indult el, aztán volt hogy 8-ra is felment... Majd eldől hogy válik be.
Nem tudom mi alapján bírálják, dolgozzák fel az igényeket, egyszerre adtuk be a papírokat pár nap eltéréssel. 😐cd930:
"Mi értelme volna fázisonként lekapcsolni?
Ha az okoskütyü érzékeli valahogy, mennyire van terhelve az adott fázis és ha a határ közelében van, lekapcsolja, aztán terheléscsökkenés után visszakapcsolja, az tetszene."Ha egy okos rendszer alá be tudod integrálni az okos mérőt és az okos kütyüt simán megoldható. Szerintem lehet beállítani feszültség szintet amire kapcsoljon. Ez nyilván addig működik amíg a víz el nem éri a termosztáttal beállított hőfokot.
Mindenki (aki tudja):
Következő lépés legyen, hogy hívjam fel az EON-t hogy állítsanak be éves olvasást és 0 kWh fogyasztást?Magas feszültség nem tudom mennyire fog érinteni, majd kiderül.... Egyik fázison magasabb kicsit a többihez képest.
-
-
dbius
veterán
válasz
Blamazs #44198 üzenetére
Azért nem találod, mert nem a SUN2000 appban, hanem a FusionSolarban kell keresni, de kezdd azzal, hogy kijelentkezel belőle.
Utána kapcsolódj az inverter által sugárzott AP-ra (Sun2000....), kapcsold ki a mobilnetet, jelentkezz be telepítőként és utána kövesd a leírást és a kolléga által linkelt képen látható adatokat.
Nekem is meg kéne nézni mi van beállítva ha egyáltalán be van kapcsolva.
-
Blamazs
senior tag
válasz
senki68 #44203 üzenetére
Akkor magyarázd meg kérlek, hogy ha a szolgáltató megvizsgálta, hogy elbírja a hálózat akkor miért jelentkezik túlfeszültség? Valaki nem megfelelően végezte a munkáját? Akkor meg engedtessék meg ha kérdést teszek fel miatta. Részemről lezárva, mert érdemi választ úgysem kapok.
-
Levi123
senior tag
válasz
sethyx #44167 üzenetére
Szia,
a másik fórumon olvastam: [link]
Nekem is ELMŰ terület, MVM számláz, EON hagyta jóvá a csatlakozási igényt.
Már elméletileg jövő héten felszerelik a napelemet és készre jelentik, utána már csak az óra kell - ha egyáltalán kapok órát a közeljövőben.
Van ez a nyomkövetés amit itt is írtak, de ez nem működik nálam akármit írok be. Szerintem ez csak az EON ügyfeleknél működik, azaz akik EON-tól kapnak villanyszámlát. -
Blamazs
senior tag
válasz
senki68 #44201 üzenetére
nem erről van szó. csak minek ez a nagy engedélyezési eljárás, ha maga a szolgáltató dönti romba a hálózatot? hagyják az ügyfelekre ugyanígy megteszik ők maguk is akár, csak sokkal gyorsabban. olvastam egy olyan vélemény valahol, hogy nem fog senki pénzt tenni a hálózat fejlesztésbe. majd a felhasználók vesznek akkukat és megoldják maguk. nappal betermelik a felesleget oda, éjszaka meg kiveszik. a hálózatos meg köszöni szépen. lehet benne valami.
-
senki68
senior tag
válasz
Blamazs #44187 üzenetére
Ha már nekem kiadták a többinek esztelenség kiadni.
Ha meg nekem nem adják ki akkor meg fel vagyok háborova , hogy de miért nem lehet nekem, mikor a szomszédnak meg van.Most olyat hallottam biztos forrásból, hogy cég igényelt 50kW napelemet, és csak 40-et engedélyeztek, mert ennyit bír a hálózat.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- OPEL CORSA D OPC 1.6 Áron alúl, magánszemélytől kihasználatlanság miatt!
- Eladó elektromosan állítható magasságú gamer asztalok (Fekete és Fehér)
- Mobil klíma Tarrington House eladó!
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman Z1 Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest