-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SSJPiotr
csendes tag
2021es telepítésű, 10,5 kwp rendszer fronius symo 10 inverterrel. Amióta a rendszer megvan infrapaneles fűtés volt 100%ban, idén októberben lett felszerelve központi helyre egy légkondi (ami fűtené az egész 140 m^2 házat, de a pudvás macska miatt nem lehet nyitva hagyni a legnagyobb szoba ajtaját, mert szereti wc-nek használni az ottani sarkokat, így ott még mindig elég sűrűn megy 2 kw-nyi infrapanel abban a szobában, de azért így is már látható a fogyasztáscsökkenés)
-
SSJPiotr
csendes tag
Üdv!
Mai napon nem működik a fronius symo inverterem, reggel ilyen üzenetet dobott a rendszer:
479 (Error)Intermediate Circuit Relay Switched Off
Ezt egy sima restart megoldja, vagy nagyobb lesz a gond? -
SSJPiotr
csendes tag
Keresésben nem találtam (vagyis magát a kérdést megtaláltam, de választ rá nem):
A visszatermelés eladással összefüggően kiküldött Összesítő igazolás adatait fel kell vinni adóbevallásba? Ha igen, hova és hogyan? (nincs adóköteles bevételrész)
Feltételezem, hogy önálló tevékenység, simán írjam be bevételnek meg költségnek is a kiutalt összeget?Válaszokat előre is köszönöm!
-
SSJPiotr
csendes tag
Durva a március is eddig, időarányosan 45% a tavalyi márciushoz képest :/
-
SSJPiotr
csendes tag
2021 augusztus - 2022 februárhoz képest 2022 augusztus - 2023 február 800 kwh mínusz 10.5 kwp rendszeren, máskor is volt ekkora kilengés?
-
SSJPiotr
csendes tag
Valaki kapott januárban éves elszámolást több plusz visszatermeléssel, mint a "rezsilimit"? Limit felett is 5 forinttal szúrják ki a szemünket?
[ Szerkesztve ]
-
SSJPiotr
csendes tag
Az első egész éves adatok (2021 04es telepítésű, 10,5 kwp 355W qcells panel rendszer fronius symo 10 inverterrel, déli tájolás, dél Alföld, 140 m^2 szigetelt ház):
Éves termelés: 14360
Összfogyasztás: 10850
Hálózatból fogyasztott: 7962
Hálózatba betáplált: 11472
Helyben felhasznált: 2888 (26.6%) (elektromos cop1 fűtéssel, mindenfajta optimalizálás nélkül, jövőre (vagyis idén ) tervezem légkondi vételét, ami leginkább nappal fűtene, amikor amúgyis magasabb a COP értéke)kwh/kwp: 1367.619048
Nov 408kwh dec 482 kwh termelés
[ Szerkesztve ]
-
SSJPiotr
csendes tag
Üdv!
Mai napon lett 1 éves a rendszerem, így megosztom a számokat:
-10.5 kwp rendszer 10-es fronius symo inverterrel-14500 kwh termelés (1380 kwh/kwp)
-óra szerinti hálózatra táplálás: 11518 kwh
-óra szerinti hálózatról vételezés: 8017 kwh~20%-a a termelésnek lett helyben elhasználva, 3500 kwh többlettermelés maradt (infrapanelekkel való fűtés után) egy 140 m^2 es házban.
-
SSJPiotr
csendes tag
Amperbővítéssel kapcsolatban most én is elgondolkoztam:
tavaly lett napelemrendszer felszerelve ami miatt volt óraszabványosítás és fázisbővítés 16 amperről 3x20ra. Ha most bővítenék 3x32re ahhoz ismét kellene külön villanyszerelő, vagy egy az egyben megoldja a fázisbővítő mvm partner? -
SSJPiotr
csendes tag
Már nem olyan szögben éri a nap a paneleket, ami ideális? 10,5 kwp rendszer max pill termelése az elmúlt napokban sosem érte el 10 kw-t.
-
SSJPiotr
csendes tag
A mai "melegben" normális, hogy 10.5 kwp rendszer max 9kw termelést ért el?
-
SSJPiotr
csendes tag
Az MFB hitel esetén is él, hogy szaldó csak 06.31-ig lehet? Valaki most azt írta be facebook csoportba
-
SSJPiotr
csendes tag
válasz Jostikacska #8242 üzenetére
Befogadás aug 19., azóta semmi
-
SSJPiotr
csendes tag
"A Magyar Fejlesztési Bank Online Hitelkérelmi Rendszerében benyújtott kölcsönkérelmét formailag rendben találta és befogadta. " - aug 19.
Azóta semmi hír nekem
-
SSJPiotr
csendes tag
Hol lehet kulcsrakész aksirendszereket nézni napelemhez? Guglizásból nem találtam semmit.
Szerintetek mekkora aksi kellene egy 10 kwp rendszerhez, ha teljesen gridfüggetlen akarnék lenni, viszont a fűtés elektromos lenne (nem hőszívattyús megoldás). -
SSJPiotr
csendes tag
MFB pályázatot lehet-e sztornózni, és ha igen, melyik fázisban? Jelenleg be van fogadva a pályázat (már 2 hónapja). Most lehetne? Ha elfogadták utána is lehetne?
-
SSJPiotr
csendes tag
Van olyan, aki mennyezeti infrapanel fűtéssel tolja, mindenfajta más fűtési mód nélkül? MFB pályázattal nekünk az lesz 10.5 kwp rendszerrel(140 m^2), de gyakorlati tapasztalat megosztást sehol sem találok, csak "az sz**" és "azt olvastam hogy..." típusú kommentek vannak mindenhol. Valakinek van tényleges tapasztalata (hőmérséklet tartás, komfort stb)?
-
SSJPiotr
csendes tag
Én aug 14-én adtam be a papírokat MKB ponton, 19-én jött az email, hogy befogadták, azóta semmi hír. Amikor mentem a bankba beadni a papírokat, akkor mondta az ügyintéző, hogy ebből kb márciusra lesz működő rendszer :S
-
SSJPiotr
csendes tag
Elvileg jövőre lesz napelem rendszer telepítve (MFB hitel ügyintézési idő....). Így majd szaldós elszámolás lesz, a kérdésem, hogy ha pl 10 év múlva (amikor már újonnan ilyet nem lehet) bővíteném a rendszert, akkor ugyanúgy maradnék szaldós elszámolásban?
-
SSJPiotr
csendes tag
MFB hiteles napelem rendszernél mennyire nézik a túltermelést? Van-e valami szankció egy bizonyos túltermelésnél? Infrapaneles rendszer lesz ha minden jól megy 140 nm fűtött területre. Alapból 2 szoba lenne csak "normális" felfűtve, plusz még idén alulról lesz szigetelve a ház így valszeg jelentős túltermelés fog jelentkezni.
-
SSJPiotr
csendes tag
Üdv!
Most lesz majd elkezdve MFB hiteles napelem ügyintézés.
PP Napelem és Pente solar cégekről vélemények?Előre is köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
SSJPiotr
csendes tag
Mi határozza meg a 0%os hitel keretében telepíthető napelemrendszer méretét? Erről sehol sem találok hivatalos leírást. (ha csak a jelenlegi fogyasztás határozza meg, akkor meg vagyok lőve)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- AMD APU (AM4 és AM5) topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Call of Duty: Black Ops 6
- További aktív témák...
- új Newskill Valkyr fekete gamer, irodai szék
- ÚJ Besen BS20 Smart 11-22kW elektromos autó töltők GARANCIÁVAL, számlával, készleten
- Xiaomi Yimmy H10 porszivó
- Secretlab TITAN Evo "Soft Weave"- Regular - 5 év garancia Bontatlan, Új, Számlával
- Secretlab TITAN Evo "Neo Hybrid Leatherette"- Regular - 5 év garancia Bontatlan, új Számlával