-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bundaska
aktív tag
Én is kértem/kaptam tőlük ajánlatot. Az az érdekes, hogy kisebb Invertert 3000H ajánlottak ki mint máshol 3500H vagy 4000H, igaz nagyobb Optimalizálót P505 (mint máshol P300).
Persze ez abból fakad, hogy Hyundai 375W napelemre adott ajánlatot, amit telefonban az ügyintéző azzal próbált eladni (nem tudom milyen, 1 hónapja se kezdtem az ajánlatkéréseket), hogy neki is ilyen lesz, és egy ilyen cég, aki mindennel IS foglalkozik és mi áll mögötte... 3000H + 9 db P505 mindent egybevéve 3,375 kWp/4050kWh -> 1,815MFt... Kicsit sokalltam. Én már nagyon nem tudok dönteni, rengeteg ajánlat van előttem kinyomtatva.
SolarX (e-cégjegyzék szerint pár hónapja léteznek) cégtől is kértem ajánlatot, az árban jobb! de a TrinaSolar 285W napelemre 10 év gar van, ezt keveslem, a +8 év gar. meg az SE3500H-ra +226k... Ezt meg sokallom (nem kellene?). itt 3,42kWp/?(semmit nem ír) kWh P300 optival 1,655 MFt.
Greensys Electric és a Solar Group között mi a kapcsolat? Erre tud valaki írni valamit? Ugyan az a sablon stb. az oldal más. Nem értem ezt sem. Peimar napelem 20/30év gar (ez már jól hangzik, de nem tudom ezt sem milyen, itt sem írt róla senki talán) ABB Inverter (egyből az ugrott be, most ment tönkre a gyár itthon, bár nem tudom miket gyártottak) itt 1,4 - 1,6 MFt volt az ajánlat.
Kíváncsiságból a telefonban mondtam, adjon 5kW-ra (felesleges jelenleg) a Solar Group ajánlatot: 5,7-5,89 kWp/ ? kWh 1,9MFt (poli 285) és 2,2MFt (mono 310) közötti árakat kaptam, Peimar napelemmel ABB 5.0 inverterrel. Lehet, ezt sem kellene összekevernem az SE-vel.Az is bosszant, van olyan cég akik kérnek 70% előleget? Egybe a végén átutalással fizetek ahogy készen van nekem ez lenne a legkorrektebb (persze, messziről jött ember azt mond amit akar, van aki nem fizeti ki, ebben is biztos vagyok sajnos).
Nem tudok dönteni. És még rengeteg más helyről kaptam ajánlatot amit már nem írok le (bár lehet le kellene).
Vagy lehet én kérek rosszul ajánlatot mert nem tudom mi a jó? Ahány céget kérdezek annyi félét mond, ki mire esküszik, kinek mi van raktáron? Nem kell ezeket szervizelni SOHA... ezen is lehaltam.Remélem, nem baj, hogy Cég neveket leírtam. Nem akarok senkinek, de magamnak főleg rosszat!
[ Szerkesztve ]
Az élet egy szar játék, de a grafikája nagyon ott van! - !!
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés