Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1551) LOTR válasza Geresics (#1550) üzenetére


LOTR
addikt

tehát csak a matek részét nézve, akkor kijelenthető, hogy a 7-es és 8-as ajánlat jóval túlméretezett, nem pedig a panelek minőségében keresendő az eltérés?

One Ring to rule them all

(#1552) Geresics válasza LOTR (#1551) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Nos, mivel nem tudjuk az ajánlatkérő pontos tartalmát, ezért a darabszámokkal nem is foglalkoztam. De a Te üzeneted miatt visszagörgettem picit (nap közben gyerekekkel a nyakamon ezt nem tettem meg), és ezt írta: "Én most gondolkozom egy 2,8 kWh-os rendszer vásárlásán"
Sajnos ez az állítás ugye nem állja meg a helyét, valami nem stimmel vele. 2,8 kWh az semmi. Egy átlagos 2,5 kWp teljesítményű rendszer ennek az ezerszeresét, tehát 2800 kWh-t (2,8 MWh-t) tud egy évben.
Ha az igény 2800 kWh volt, akkor
- aki 2,2 kWp-es rendszerre adott ajánlatot, az arra játszott, hogy az övé lesz a legolcsóbb rendszer (még ha nem is fogja kitermelni azt, ami az igény. Esetleg később pótmunkában berak majd pár napelemet).
- aki 2,4 kWp rendszerre adott, ő úgy gondolja valamiért, hogy az ő rendszere 1160 kWh/kWp termelést fog produkálni. Ez nem lehetetlen, pláne, hogy a napelemek jellemzően pozitív toleranciával rendelkeznek (névleges érték +0-5%), én mégis szeretek inkább optimistábban számolni, mert abból még sosem volt baj, ha többet termelt a rendszer, mint amit ígértem.
- aki 2,8 kWp rendszerre adott ajánlatot, Ő pedig az igénynél úgy gondolta, hogy a megrendelő kWh-t írt véletlenül kWp helyett.

Első körben az ajánlatadónak mindenképp tisztázni kell az igényt a megrendelővel, és annak megfelelően kalkulálni valamit. Én inkább a felhasznált anyagokra fókuszáltam, elvégre ez egy fórum, és szerencsére én nem vagyok ajánlatadó, csupán próbálok segíteni, amikor egy kis időm jut ilyenekre! ;)

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#1553) LOTR válasza Geresics (#1552) üzenetére


LOTR
addikt

persze, teljesen igazad van, csak feltűntek nekem is ezek az apró pontatlanságok, és ezért kérdeztem, hogy miről is van szó akkor...

inkább módosítottam, nem kell túlbonyolítani vagy túlgondolni, akkor maradhatunk annyiban, hogy a kwh és a kwp közötti különbség miatt lehetnek ilyen eltérések az ajánlatban - aminek a pontos tartamát ugye nem ismerjük

de kérdeznék is, hogy akkor hogy szokás méretezni
ha van pl 10kwh éves fogyasztás, akkor mekkora rendszert érdemes telepíteni? mert a 10kwp-s jó eséllyel túltermelné, hogy szokás ezt meghatározni?
köszi

[ Szerkesztve ]

One Ring to rule them all

(#1554) Geresics válasza LOTR (#1553) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Éves 10 kWh fogyasztásra nem kell napelem, nem figyelsz?! ;] :DDD
Éves 10 MWh, azaz 10000 kWh fogyasztáshoz viszont már érdemes! ;)
Hogy mekkorát, az már a helyszíntől függ! Az határozza meg, hogy hova lehet elhelyezni a napelemeket, és az a hely (vagy helyek) milyen paraméterekkel bírnak?
Ha egy ideális esetet veszünk, akkor van egy 35°-os dőlésszögű, árnyékmentes, tagolásmentes felületed mondjuk Pécsett, akkor oda egy 8,7 kWp méretű rendszer kell.
Innen jöhetnek az extra módosítók, mint pl. várható-e fogyasztás növekedés/csökkenés (pl. születendő/elköltöző családtag fogyasztása miatt, vagy riasztórendszer kiépítése miatt, stb-stb.)
Ha megvan a végső szám, akkor jöhet a műszaki hacacáré! Milyen invertert szeretnénk? Milyen monitoring legyen hozzá? Az inverterhez milyen napelemet válasszunk, hogy jó legyen a kiosztás és a feszültség/áramerősség méretezés? Stb-stb...

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#1555) LOTR válasza Geresics (#1554) üzenetére


LOTR
addikt

haha, köszi:D
ez van, amikor úgy módosítom az eredeti hsz-t, hogy kitörlöm és egy teljesen másikat írok helyette, ekkor akad *némi* hiba benne

[ Szerkesztve ]

One Ring to rule them all

(#1556) cspety válasza Geresics (#1548) üzenetére


cspety
tag

Köszi a válaszod, közben olvastam, elírtam, éves 2800 KWh-ra (,2,8MWh) kértem ajánlatokat.
Szakmailag szerettem volna megkérdezni, hogy a napelem és inverterek összeillenek-e, de amit írsz tényleg ez a legnagyobb kérdés, ki a kivitelező ki szereli fel.
Ismeretségi körömben nem szereltetett még senki, az Interneten körbenézve rengeteg cég van, akik ilyennel foglalkoznak. Van aki azt mondja már 20 éves tapasztalattal rendelkeznek, mások a céginfo szerint 4-5 éve alakultak.
Az árak között vannak eltérések, 10-15%, de a szakmai referencia számomra fontosabb.
Nehéz nagyon úgy választani, ha az ember szakmailag kevésbé ért hozzá, hogy egy ismeretlen cég ajánlása jó lesz-e nekem, illetve a cég hol lesz 5-6, vagy 15-20 év múlva, a 15-20 éves garanciákkal.

(#1557) Petya25


Petya25
addikt

Egy olyan kérdés merült fel bennem, hogy x év múlva, amikor az inverter garantáltan kipurcan, és pont olyan nem lesz már kapható, tehát új típus kerül beépítésre nem elhanyagolható összegért, az egész engedélyezést is újra kell kezdeni mint a gázkazánoknál, természetesen újabb megtérülést kitoló összegért?

Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, bizony!

(#1558) ALI_G válasza Geresics (#1515) üzenetére


ALI_G
veterán

Kaptam egy ilyen ajánlatot. Ez hány sebből vérzik?

3,24 kWp névleges teljesítményű napelemes háztartási méretű kiserőmű kiépítése
1 fázisú betáplálással 1,8 MFt

Garancia
Napelem 10 év teljes körű jótállás
10 év 90% teljesítménygarancia
25 év 80% teljesítménygarancia
Inverter 10 év teljes körű jótállás
Tartószerkezet 10 év termék jótállás
Egyéb villamos szerkezetek 5 év jótállás

Műszaki tartalom
Poly 270 Wp típusú napelem panel 12 db (márka és típus megjelölés nélkül, ennyit írtak :D)
Growatt 3000 MTL-S típusú inverter
Cserép tetőre napelem panel tartószerkezet
AC csatlakozó doboz szükséges védelmi készülékkel
DC csatlakozó doboz szükséges védelmi készülékkel
Egyéb szerelési anyagok, takarítás
Engedélyeztetés

Ez az enhome.
Érdemes még hozzátenni, hogy az alábbi részletekkel kértem az ajánlatot:

Éves fogyasztás: 3564 Kwh
Tető tajolasa 1: Del +/- 2 fok
Teto tajolasa 2: Kelet +/- 2 fok
Tető dőlésszöge: 30 fok
A hazban 3x16A van, az inverter helye ki lett alakitva ket sullyesztett kapcsolotablaval a megszakitoknak. Innen a kabelezes is kivitelezesre kerult a megszakito tablaig, melyben B+C túlfeszültség szabalyozo is beepitesre kerult, ahogyan az EPH is. A csovezes a hazon kivul lenne megoldva a haz szerkezetere valo tekintettel, mely 2 szintes, azonban belulrol fuggolegesen egy vonalban nem megoldhato. A korabbi felmeresek es ajanlatok szerint tuzvedelmi kapcsolora nincs szukseg. A teto szimmetrikus, oldalankent 10 panel fer el. A jelenlegi fogyasztas biztosan növekedni fog mar iden, mivel egyel tobben lakjuk a hazat mint tavaly. A belathato jovoben a keleti oldalra is szeretnek 10 panelt felszerelni, amennyiben a fogyasztas indokolja (elektromos gepjarmu), ezert az invertert ehhez szeretnem meretezni.

A 12 panelt hogy raknák fel egy oldalra? :D Igazából elkeserítő.

[ Szerkesztve ]

(#1559) Geresics válasza ALI_G (#1558) üzenetére


Geresics
Topikgazda

:C

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#1560) cspety


cspety
tag

Sziasztok!

Közben én is kaptam még egy cégtől ajánlatot és eddig Ft-ra visszaosztva, amit írtatok, hogy érdemes számolni ez legkedvezőbb.
Ami az érdekes, hogy az ebben található panel és technológiával valamint inverterrel még nem adott ajánlatot senki, nem is nagyon láttam eddig a piacon.
Ahogy írtam 2800 kWh éves fogyasztásra kértem az ajánlatot:

- 9 db Suntech Maxim 275W panel cellasor optimalizálással
- Sununo Plus 2.5K SAJ inverter, 10 év garancia
- német tartószerkezet

Nem hallottam erről a Maxim cellasor optimalizálásról, a leírás szerint 3 db optimalizátor van benne, ami az esetleges szennyeződés és árnyékolás esetén tudja azt, hogy csak a panel harmada érintett, de az is optimalizáltabban, mint a solaredge.
Az inverter márkáról még nem hallottam.

Találkoztatok ezekkel már?

(#1561) Rolly válasza cspety (#1560) üzenetére


Rolly
veterán

Nekem maximom van saj inverterrel ... kérdez :) Összehasonlítási alapom nincs sajnos

Keleti tájolással (2 panel kivételével mert az déli) 18 panel 4800-4900 kWh-t tud évente a rendszer (4,77 kWp napelem) (A kalkulátor - http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php - szerint 4523 kWh-t termelés várható)

Inverter nekem 4k-m modell van passzív max 60-65 fokos nyáron is (60 felett elvileg visszavesz a teljesítményből - ez a grafikonokon nem látszott még soha... Pozitív, hogy 1,5-2 év alatt folyamatosan jött frissítés az appra és a webes felületüket is 2-3x újra húzták modernizálták...
Sajnos teljesítmény görbét nem találtam hozzá... :( , bár a kalkulátornál többet termel így annyira stresszes nem vagyok :) - remélem nem is kell :).

Tiszta Energiák csinálta nálunk a napelemet és ha összejön a bővítést is ők fogják :) szeretnék a 18 mellé még 10 panelt felrakni szétszórva ahova csak fér (volt kihagyva terület napkollektornak dél felé meg van egy kis tető ahova még 3 panel elfér a maradék 5 panel meg menne nyugat felé ...

[ Szerkesztve ]

(#1562) cspety válasza Rolly (#1561) üzenetére


cspety
tag

Igen, én is tőlük kaptam ajánlatot.
Mennyire voltál megelégedve velük, hogy dolgoznak?
Nekem árban elég jónak tűnnek!
Volt valami problémád, garanciális javítás esetleg azóta?
Látom, hogy a SAJ inverter hivatalos forgalmazói ők.
Több interjút és cikket is láttam velük és a tulajdonossal és pozitív volt nagyon.

(#1563) Rolly válasza cspety (#1562) üzenetére


Rolly
veterán

kb minden úgy volt ahogy mondták, illetve a szerelés után pár héttel visszajöttek, mert a napelemről nem a csatornába folyt a víz és fentebb kellett tolni a paneleket. (ekkor már ki volt fizetve minden... :) ) A tető amin a napelem van 340-350 cm hosszú és így eléggé ki van centizve, hogy felül se kapjon bele a szél és alul is jó helyre folyjon a víz illetve az addig egy stringbe kötött rendszert átkötötték két stringre.

(#1564) osiarpi


osiarpi
újonc

Sziasztok!

Nekem is a SAJ inverter okoz jelenleg fejtörést.
Én a sztingfeszültség oldalról vagyok bizonytalan.

Alaphelyzet:
- kettős tájolás (8-8 napelem fér el), 1-2 panelt érintő kúszó árnyék, leginkább télen (kémény ,fa)
- maxim optimalizált panelek (16db) két munkapontos inverterrel vagy SE rendszer (14db. mono panel)

Az itteni fórumozók és topik gazda véleményeit, észrevételeit, javaslatait megfogadva fordultam a SE rendszer felé.
Problémát az 1000 V os inverternél a 8 panel alacsony sztringfeszültsége okozta. Gyenge hatásfok.

Most viszont figyelmembe ajánlották ezt a SAJ inveretert:

Sununo Plus 4K-M

DC bemenet
Max. bemeneti teljesítmény (W) 4600
Max. bemeneti feszültség (V) 600
MPPT feszültségtartomány (V) 90-550
Névleges bemeneti feszültség (V) 360
Indulási feszültség (V) 100
Min. bemeneti feszültség (V) 80
Max. bemeneti áram / MPPT (A) 11/11
Bemenetek száma / MPPT 1
Munkapontok (MPPT) száma 2
DC kapcsoló Opcionális

360 V-os névleges bemeneti és 100 V-os induló feszültség!

Ezen infók alapján megint visszaálltam középre, hogy most mi legyen? :F Az SE kb 100.000-rel kerülne többe, de lehet?, hogy közel azonos árat is el tudok érni azonos kiegészítő szerelvényekkel.

Mi a véleményetek a SAJ 600 V-os inverteréről ehhez a rendszerhez, vagy egyáltalán magáról a SAJ inverterről?
Rolly köszi a priviben küldött infót!!!

Köszi!

[ Szerkesztve ]

(#1565) Geresics válasza osiarpi (#1564) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Ha 8 elem van egy sztringben, akkor kb. 250V lesz a munkaponti feszültség, ami nyáron beesik mondjuk 220V környékére. Nem néztem utána, hogy milyen napelemet fogsz használni, így ezt tessék ennek függvényében érteni.
Ez kicsit több, mint 100V-tal alacsonyabb, mint az optimális, de sztringinverternél ennél jobb nem lesz 2 munkaponton ennyi napelemmel. Ja, arra figyelj majd, hogy 2 munkapontra kössék, és arra is, hogy az 2 külön DC túlfesz.védőt is jelent!
Az árnyék miatt a Maxim rendszer jobb, mint a SolarEdge, ezt is tessék figyelembe venni - igaz, a téli árnyék lófingnyit sem számít, mert nyáron 100x többet termelsz...

A küldött adatok alapján tehát ez a rendszer jól kell működjön!

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#1566) ALI_G


ALI_G
veterán

Suntech napelemekről mit érdemes tudni? Hol helyezkedik el minőségben a skálán? Pontos tipust nem tudok, 280 W-os.

[ Szerkesztve ]

(#1567) Geresics válasza ALI_G (#1566) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Nem tudok róla sokat. De a 270Wp változatából elhasználtam vagy 20.000. darabot, meg vagy 10.000. darabot a 320Wp változatból 499-es erőművekbe! :DDD

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#1568) Rolly válasza Geresics (#1567) üzenetére


Rolly
veterán

és hogy vannak? :)

(#1569) Borisz76 válasza Geresics (#1567) üzenetére


Borisz76
veterán

Amúgy mikor kezdtél ezzel foglalkozni?
Emlékszel még az első rendszeredre? Megy még? :)

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#1570) ALI_G válasza Geresics (#1567) üzenetére


ALI_G
veterán

10 db Suntech 280 w napelem megfelelően fog működni a Fronius Symo 5.0-3 M inverterrel? Mennyi a minimum napelem ebből, amivel elindul, ha a jövőben a másik munkapontra is szeretnék napelemeket rakni?

(#1571) Geresics válasza ALI_G (#1570) üzenetére


Geresics
Topikgazda

10 napelem az fele akkora, mint amekkorára az az inverter tervezve van.
200V-tól indul az inverter, és utána már 163V-tól tud munkapontot állítani, de a 10 napelem kb. 320V környékén fog majd ketyegni (hőfokfüggő). Az optimális munkaponti feszültsége 595V. Ennek eredménye, hogy a névleges 98% hatásfok helyett kb. 96%-ot fog tudni csak produkálni! Ez ugyan 2%-kal kevesebb, viszont 1000V-os invertertől még mindig határozottan jó!

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#1572) ALI_G válasza Geresics (#1571) üzenetére


ALI_G
veterán

Ez eleg biztatoan hangzik.
Mennyi a minimum napelem ebből, amivel elindul, ha a jövőben a másik munkapontra is szeretnék napelemeket rakni? Ezt a reszet kevesbe ertem hogyan befolyasolja a hatekonysagot.
En ugye 20 panelre tervezem a vegleges rendszert, oldalankent 10, es a masodik 10 kesobb kerulne fel.

[ Szerkesztve ]

(#1573) Geresics válasza ALI_G (#1572) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Ha rákeresel az inverter adatlapjára, és találsz adatlapot, akkor pl. ennek az utolsó oldalán megtalálod a grafikont és a táblázatot is. (Azért nem a gyártói oldalt linkeltem be, mert onnan a táblázatot kivették már.)
10-10 napelemmel működni fog a korábban írtak szerint.

Amíg csak 10 napelem lesz rajta, addig a cosφ nem fogja elérni az 1-es értéket, de mivel Te lakossági ügyfél vagy, ezen fájjon a szolgáltató feje! :DDD

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#1574) ALI_G válasza Geresics (#1573) üzenetére


ALI_G
veterán

Ezek szerint a keleti oldalra 10-nel kevesebbe ne is gondolkozzak? Ez ugye megkotne a kezem, es kisse az SE inverter fele terelne.

[ Szerkesztve ]

(#1575) Geresics válasza ALI_G (#1574) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Lehet kevesebb, csak nem éri meg.
Azt számolnám ki a helyedben, hogy mivel jársz jobban?
- 2x10 napelem Froniusszal?
- 1x10+1x??db napelem SE inverterrel? Lehet, a 18 napelemnyi SE rendszer annyiba kerül, mint a 20 napelemnyi Fronius rendszer.
Érdemes hozzá éves termelést is nézni! Mert ha ugyan annyiba kerül (ezt csak Te látod), akkor a több napelem többet fog termelni... (Persze, csak ha azonos napelemeket nézünk... Sok változós ez, na! :DDD )

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#1576) tobias40


tobias40
veterán

Ma engem is megkeresett az EON hogy ingyenesen felmérik és ajánlatot tesznek a házamra ,napelem telepítésére.
Mennyire ajánlott az EON ilyen szempontból?
Ár,minőség,gyorsaság stb..

(#1577) Geresics válasza tobias40 (#1576) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Drágák, pocsék minőségben dolgozó alvállalkozók, és legalább lassúak is! Fél, egy évvel ezelőtt csak ilyen infókat kaptam róluk! :DDD

Szerk.:
egy ingyenes ajánlatot azért kérj tőlük nyugodtan, abból bajod nem lehet! ;)

[ Szerkesztve ]

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#1578) tobias40 válasza Geresics (#1577) üzenetére


tobias40
veterán

Ingyeneset kérek csak,itt nálunk pár helyen ők rakták fel a városban.
Kíváncsi vagyok mit számolnak ki aztán majd jövök és előadom..
Jó lenne még vagy kettő helyről kérni legalább,van akiket ajánlanátok?

(#1579) Geresics


Geresics
Topikgazda

KKV pályázat tervezet:

A felhívás keretében önállóan támogatható tevékenységek az alábbiak:

Napelemes rendszer beszerzése és telepítése a saját energiafogyasztás fedezését szolgáló hálózati, vagy autonóm (hálózatra nem kapcsolódó) villamosenergia-termelés céljából

Támogatott a napelemes rendszerek beszerzése és telepítése, a kapcsolódó szerkezeti- és tartóelemek beszerzése és telepítése, az épület elektromos rendszeréhez illetve a hálózathoz való csatlakozáshoz és a műszakilag biztonságos működéshez szükséges elemek beszerzése és ezek kiépítése; akkumulátorok; mérő- és szabályozó berendezések beszerzése és felszerelése.
Csak és kizárólag a fejlesztéssel érintett épülethez, vagy azonos fűtési körön lévő épületekből álló épületcsoporthoz kötődő, illetve az épületben működő termelési eszközök teljes releváns villamosenergiaigényének legfeljebb 100 százalékát fedező, maximum 15 kW névleges teljesítményű napelemes rendszerek telepítése támogatható. A napelemes rendszer kizárólag a fejlesztéssel érintett épület tetőszerkezetén kerülhet elhelyezésre.
Csak és kizárólag olyan rendszerek kiépítése támogatható, melyek megfelelnek a megújuló energiát termelő berendezések és rendszerek beszerzéséhez és működtetéséhez nyújtott támogatások igénybevételének műszaki követelményeiről szóló 55/2016. (XII. 21.) NFM rendeletben foglalt előírásoknak.
Csak és kizárólag a villamos energia termelői oldal támogatható az inverter kimeneti részéig.
Jelen felhívásra támogatási kérelmet nyújthatnak be azon mikro-, kis-, és középvállalkozások:
amelyek rendelkeznek legalább három lezárt (beszámolóval alátámasztott), teljes (365 napot jelentő) üzleti évvel, melybe az előtársaságként való működés időszaka nem számít bele; és
- amelyeknek a fejlesztendő székhelyén/telephelyén/fióktelepén bejelentett teljes munkaidős létszáma a támogatási kérelmek benyújtását megelőző legutolsó három lezárt, teljes üzleti évben minimum 1 fő volt; és
- amelyek Magyarországon székhellyel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok fióktelepei,
- gazdálkodási formakód szerint:
113 Korlátolt felelősségű társaság
114 Részvénytársaság
116 Közkereseti társaság
117 Betéti társaság
226 Külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe
- jogi forma szerint:
kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok
Jelen felhívás keretében a támogatási kérelem benyújtására konzorciumi formában nincs lehetőség.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: minimum 1,5 millió Ft, maximum 3 millió Ft. A vissza nem térítendő támogatás mértéke maximum az összes elszámolható költség 100%-a lehet,
azonban a napelemes rendszer elszámolható költsége nem haladja meg a beépített napelemek összesített névleges teljesítményére vetítetten a 200.000 Ft/kW értéket.
A támogatási kérelmeket 2019. május 15. 12.00 órától 2020. szeptember 30. 12.00 óráig lehet benyújtani. Ezen időszak alatt a támogatási kérelmek értékelése folyamatosan történik.

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#1580) tobias40 válasza Geresics (#1579) üzenetére


tobias40
veterán

Kiírhatnának már magánszemélyekre is vmi hasonló pályázatot.. :K

(#1581) Geresics válasza tobias40 (#1580) üzenetére


Geresics
Topikgazda

magánszemélyeknél hasít a kamattámogatás is (MFB), így arra nem várható más...

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#1582) tobias40 válasza Geresics (#1581) üzenetére


tobias40
veterán

Az nem vissza nem térítendő támogatás... ;]

(#1583) Geresics válasza tobias40 (#1582) üzenetére


Geresics
Topikgazda

de igen, a kamatokat megfizetik helyetted! ;)

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#1584) biker válasza Geresics (#1579) üzenetére


biker
nagyúr

kíváncsi leszek az apróbetűs kizáró részekre, mint a korábbi ilyeneknél, hogy
- családi házra nem lehet, akkor sem ha az a székhely, és az iroda is
- csak akkor lehet ha jelzálogjogot jegyeznek be
stb

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#1585) Geresics válasza biker (#1584) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Erre a részre gondolsz: "Nem nyújtható támogatás napelemes rendszer telepítéséhez, amennyiben az ingatlan hasznosítása során lakás/lakhatás célú fejlesztés valósulna meg." :U

A hivatalos (tervezet) kiírás itt olvasható.

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#1586) biker válasza Geresics (#1585) üzenetére


biker
nagyúr

Igen, masszívan megy az észrevételezés a kiírásnál :(

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#1587) ALI_G válasza tobias40 (#1576) üzenetére


ALI_G
veterán

Lásd feljebb...

(#1588) Rolly válasza Geresics (#1585) üzenetére


Rolly
veterán

sajnos akkor ebből mi a cégemmel ki is estünk ... mindkét telephely lakás is ... bár az egyikben nem lakik senki... :) csak céges székhely... :( pedig már kezdtem örülni...

(#1589) Geresics válasza Borisz76 (#1569) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Bocsánat, erre majdnem elfelejtettem válaszolni! :B

2009 óta foglalkozom megújulókkal, 2012 óta kizárólag napelemmel.
Az első napelemes rendszerem Orfűn, 15°-os zsindely tetőre került, egy informatikai igazgató házára. 22db Simax 190Wp teljesítményű, 1580x808x30mm-es napelemmel, hogy a Growatt 4400TL inverter feszültségét optimálisra lőjük. 2 év múlva 2 extra napelemet tettünk még fel (minden típusból tartottunk tartalékot esetleges hibás napelem, vagy bővítés miatt).
A rendszer köszöni szépen, ma is remekül hozza a papírformát a megrendelő szerint, bár a Wifi modul nem lett aktiválva, mert olyan vastag fal mögé lett telepítve az inverter, hogy a router nem látta. Volt szó a wifi-hálózat terjesztéséről, de ez nem valósult meg. :U

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#1590) joe833


joe833
újonc

Kedves forumozók!

Segítséget kérek.
Napokban telepítettek nálam egy eltérő dőlésszögő napelemes rendszert, s nem tudom, átvertek e.
A kivitelezővel abban állapodtam meg, hogy két munkapontos szerelés lesz, mert ott nem gond az eltérő dőlésszög. Az inverter Fronius primo 3.6.1, ami tud dupla mpp-t.
A problémám, az, hogy a feszültségszabályzóba két vezeték van kötve a napelem felöl, amik közé sorba van kötve az összes napelem panel, vagyis szerintem ez egy stringes kötés . A két munkapontos szerelés nem azt takarná, hogy vagy párhuzamosan egy ágon, vagy teljesen külön ágon van kötve a különböző dőlésszögű napelem sorok , vagy az inverter így is tudja kezelni az eltérő dőlésszögek miatti teljesítmény különbséget?
A jelenlegi soros bekötés mennyire probléma, van e értelme küzdeni a kivitelezővel, ha nem jó így a rendszer?

A válaszokat köszönöm szépen.

(#1591) Borisz76 válasza Geresics (#1589) üzenetére


Borisz76
veterán

:R

Sok fórumot olvasgatok itt a PH-n de többségében "lelkes amatőrök" vezetik a topikokat.

Feltűnt nekem, hogy téged egy komolyabb kérdéssel sem lehet sarokba szorítani, mert szinte mindenre van válaszod. Sokszor nem is akármilyenek, hanem részletes mindenre kiterjedő !
Most már értem, hogy miért is....

10 év jelentős időnek számít ezen a - relatíve - fiatal területen.
Ugyanakkor nem is irigyellek mert itt majdnem naponta hoznak ki új termékeket.
Folyamatos a fejlesztés a fejlődés és ezt neked is követned kell.

Már korábban is írtam de most is csak megerősíteni tudom :

Ha egyszer napelemes rendszert veszek / kiviteleztetek, akkor előtte mindenképpen kikérem a véleményedet.
Csak egy lottó 5-s hiányzik a terveimhez :)

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#1592) joe833


joe833
újonc

Sziasztok!
1590-es kérdésem egészíteném ki, mert visszább olvasva fontos lehet, hogy hány napelemet osztanak meg. 13 db. 270w-os korax (31voltos) napelem van fent. 5 db. kb. 45 fokos, 7 db. pedig kb. 15 fokos(elfelejtette a főnök a kiemelést, s van igéret, hogy ezt megemelik kicsit.)
Ezt lehet e osztani két munkapontra egyáltalán?
Mfb.hitelre van, így nem lenne egyszerű, olcsó másik kivitelezőt, másik rendszert tetetni.
Köszi.

(#1593) Geresics válasza joe833 (#1590) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Ha a "feszültségszabályzó" alatt az invertert érted, és csak 2 vezeték megy a napelemek felől, akkor bizony igazad van, akkor 1 munkapontra kötöttek mindent, ami nem jó! Minimális eltérés (pár fok) esetén még tolerálható, de amúgy nem! Tessék ragaszkodni a helyes kötéshez!
Arra ügyelj, hogy a 2 munkapont 2 DC túlfesz.védőt is jelent!

Ha megnézed az összefoglalóban a grafikont, akkor ott egy kelet-nyugati tájolású, 15°-os dőlésszögű tető grafikonját láthatod. Mind feszültségben, mind áramerősségben van eltérés szinte végig (leszámítva a metszéspontokat ugye, de azok időpillanatok csupán)! Ha a 2 tájolás 1 munkapontra van kötve, akkor mindig az alacsonyabb érték a szűk keresztmetszet, és a teljes rendszer azon fog dolgozni, ami elfogadhatatlan!

(#1591) Borisz76
Kedves vagy, köszönöm! :R
Igazából 5 évvel ezelőtt azt hittem, már mindent tudok. Ma már tudom, hogy alig tudok valamit, és egy csomó mindent nem tudok! De azért igyekszik az ember, és ha hiszed, ha nem, még ebből a fórumozásból is rengeteget tanulok! :K
Szóval köszi mindenkinek, aki itt van! :R

Szerk.:
(#1592) joe833
Uhh, az rettenetesen kevés egy 1000V-os inverternek! :Y
Az 5 napelem konkrétan nem éri el az indítási feszültséget, és az inverter hibaüzenettel nem fog termelni! :(
Alapvetően hibás a rendszer elgondolása így a 2 munkapontra, az egy munkapontnál pedig a korábban írtak okoznak majd gondot, igaz, kisebb gondot, mint ha nem is menne... :W

[ Szerkesztve ]

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#1594) joe833 válasza Geresics (#1593) üzenetére


joe833
újonc

Köszönöm válaszod.
Sajna picit átverve érzem magam, mert így jobb lett volna a drágább, de külön optimalizált solar edge.
Arról beszélt le a kivitelező, mert így is megoldható.
Láttam olyat, a fronius szerelési könyvében, hogy párhuzamosan kötnek a feszültség szabályzó elé két stringet, annak lehet értelme.
Kb. mennyi veszteség várható a termelésben?

[ Szerkesztve ]

(#1595) Geresics válasza joe833 (#1594) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Sajnos nem tudom megmondani, hogy mennyi a veszteséged :(
Ha kalkulátorral számolsz egy éves termelést, akkor az is csak tájékoztató jellegű. Az első éved után tudnád azzal összehasonlítani, de ráadásul a napelemek pozitív toleranciájuk miatt gyárilag nem 270Wp teljesítményűek, hanem +0-+3%-osak, így az első évben ez is ferdíti a képet... Mekkora éves termelést ígértek?

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#1596) joe833


joe833
újonc

Az összefoglalót fél éve is elolvashattam volna. Nagyon jó :)

(#1597) Geresics válasza joe833 (#1596) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Sajnálom, hogy csak nemrég készültem el vele, és még most sincs kész teljesen... :(((

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#1598) joe833 válasza Geresics (#1595) üzenetére


joe833
újonc

3400-3800 kwattot.
Adatom nem nagyon van, eon még nem vette át, s sajna digitális óránk van.
Ma reggel 10 körül (bekapcsolt a villanysütőnél, hogy ne termeljen vissza) megnéztem mit ad. 2060 w. körül mutatta.

(#1599) ALI_G


ALI_G
veterán

Mikor celszeru 3 fazisu invertert valasztani? 5 kw-os inverterbol van 1 es 3 fazisu is. Nalam 3x16 van.

(#1600) Geresics válasza ALI_G (#1599) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Akkor jelentem el is dőlt! :K
5kW = 5kVA -> 1x25A csatlakozás kell neki 1 fázison (20A-es nem elég), vagy 3x8A 3 fázis esetén.

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.