Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Tanuló

    újonc

    Kedves tagok!
    Tanácsot kérnék! Van egy 6k-s fronius symo inverterrel szerelt rendszeren. Ez kb. egy éve ki lett maxolva kb. 7,5 kw-nyi panellel (bisol BMU 280w). Mind egy irányba és egy dőlésszögben áll (kb.35fok). Kissé délkelet felé fordulva. Ha jól emlékszem 18-9 panelszám elosztásba lettek szétosztva munkapontonkkét. Na már most. Van egy tető részem, amire még felférne min. 6-8 panel (később a házbővités után talán 10-12 db is), ez 90 fokban elfordul a már használatba vett többi tetőfelülettől délnyugati irányba. Kérdésem az lenne, hogy lenne e értelme és működhetne-e, hogy a meglévő 7,5 kw-t egy munkapontra rendezem és a másik tető irányba felteszem még azt a pár panelt a másik munkapontra ugyan arra a 6kw-s froniusra. Így szerintem kb. 9-10kw lenne rajta, egymástól 90fokban elfordulva. Ez működhetne, lenne értelme vagy már túlzás? Néha, főleg tavasszal volt ritkán levágás tavaly, de nem sokszor.

    Vagy inkább gondolkozzak el egy kisebb, teljesen külön rendszerről? A baj, hogy egy 3kw körüli rendszer relatív nem túl olcsó.

    Esetleg egy már valahol felrakott és bővítés miatt lecserélt kisebb rendszerben szabad merni gondolkodni. Néha látok egész jó árban ilyeneket hirdetve. Ezeknek mik a buktatoi? Vagy használt rendszert egyáltalán nem szabad venni? Kérem ha valakinek van rálátása ezekre a dolgokra ossza meg velem a tapasztalatait.

    Az inverter bővítés (csere nagyobbra) egyenlőre nem lehetséges, mert pályázatban lett megcsinálva a rendszer és a pályázat miatt úgy tudom ennek kell maradnia még 3 évig.
    A kép nem a legjobb, de talán látszik rajta a lényeg. A kékkel karikázott oldalra tervezném a bővítést.

    A segítséget és tanácsokat előre is köszönöm!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés