- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Természetesen mint minden dolognál, itt is elképzelhető kivétel.
Az még akár egy nívósabb étteremben is belefér, ha valaki annyira rendszeres törzsvendég, hogy az ízlését már nemcsak a pincér, de a séf is jól ismeri, akinek már asztalt sem kell foglalni, mert tudják, hogy mikor szokott jönni, és kérés nélkül fenntartják neki a kedvenc asztalát, ahol nem kérdezi meg a pincér, hogyan legyen elkészítve a steak, mert pontosan tudja, és a borra sem kérdez rá ugyanez miatt. Na ilyen helyen, helyzetben elfogadhatónak gondolom a saját bicska használatát, amikor a pincér nem is hoz kést a steak mellé, mert tudja, hogy a törzsvendég a saját bicskájával szereti elfogyasztani. DE! Akkor a vendég is tisztelje meg az éttermet azzal, hogy nem a narancssárga nyelű agresszív kinézetű taktikai böködővel megy oda, látványosan széles mozdulattal kicsattintva azS30V pengét, hanem egy szép fanyelű (kézműves) bicskával, ami illik az étterem nívójához
Dokni Hóte
Szóval abban az étteremben senki nem tud normálisan étkezni, aki nem visz oda egy rendes kést. Hát nem vagyunk egyformák.Én ott is rákérdeztem volna egy használható késre. Persze nyaraláskor az ember kicsit lazább, így én is másképp reagáltam volna. Nem hagytam volna ott az lttermet, de megmutattam volna a magyar virtust. Nem! Nem a saját bicskával ejtettem volna ámulatba őket. Marokra fogtam volna a húst és farkaséhes előember módjára csináltam volna egy olyan igazi foggal hústépős paleoeatinget, hogy a pincérek még a kpvetkező szezonban is aggódva néznének körül, nem-e járok megint arrafelé -
Ebben az étteremben, ahol én használtam a bicskát, nincs másmilyen kés, csak a "vajkenő" típusú. Szóval hiába kértem volna másmilyen kést, nem tudtak volna adni.
Pont ezért, a bicskám előszedése nem zavart, hanem elismerést idézett elő
Innentől pedig indifferens az ellenvélemény
Van nálam másik bicska is a narancssárga Ganzo bicska mellett, de ha azt venném elő, akkor a törökök tutira buzinak néznének
-
válasz
gyapo11 #9233 üzenetére
“Az illem nagyon változó dolog időben és térben is.”
Én az ittről és a mostról beszéltem. Amúgy igen, mondjuk 100 évvel ezelőtt valószínűleg több helyen volt társadalmilag elfogadott a saját bicska használata étteremben, 300 éve pedig nem is adtak, a fogadókban a sajátot kellett vinni. Ugyanekkor a fogsor felének hiánya sem volt feltűnő mint ahogyan az sem ha valaki évente egyszer-kétszer fürdik. 100 éve elfordult ilyen, de már nem volt jellemző, 2022-ben meg erősen megnézik. A XXI. században Európában és a fejlett világban szerintem nem jellemző és minimum oda nem illő a saját bicska egy étteremben, és olyan hatást kelt, mintha egy számadó juhász vagy egy aratómunkás ment volna be enni a múlt század 30-as éveiből.
A kutyás hasonlatot azért nem tartom jónak, mert az szabályozás kérdése lehet, hogy az étterem engedi-e vagy nem. Míg például bár konkrét tiltás valószínűleg nincs rá, étteremben a lábunkat nem tesszük fel az asztalra, alsónadrágban nem ülünk le vacsorázni, és hasonlók. Ugyanígy bicskázni is valószínűleg nem szabálytalan, de bányász menza vagy egy kemping szintjén felül egy kicsit olyan viselkedés, amit ugyanúgy kinéznek általában, mintha valaki a lábát tenné fel az asztalra. Mindenki próbálja nem megbámulni, de a háta mögött megjegyzést tesznek. És nem tudnám azt mondani, hogy nincs igazuk. Van ami otthon belefér, de nyilvános helyen tartjuk magunkat bizonyos nem kötelező, de hallgatólagosan általános érvényűnek elfogadott társadalmi szokásokhoz. -
Tegyük fel, úgy megyek pincéres étterembe, hogy bicska van nálam (most tekintsünk el attól, hogy már az elméleti feltételezés is kiveri nálam a biztosítékot). Szóval ott a husi, a kés életlen, Buck Vantage pro borotvaélesen a zsebben. A pincér azért van, hogy jelezzük neki, hogy szeretnénk egy éles kést, mert a mellékelt darab alkalmatlan a kultúrált húsevéshez. Az én esetemben innen két módon folytatódhat a történet:
99,99%, hogy egy elnézéskérés kiséretében kapok egy éles kést, és minden rendben. Ilyen bárhol előfordulhat, ez nem olyan dolog, hogy említést érdemel. A másik lehetőség, hogy ismételt kérésre sem kapok éles kést. Nem fogom előkapni a bicskámat, hogy "ha ti nem oldjátok meg a problémámat, majd megoldom én", hanem megköszönöm a vendéglátást és otthagyom az éttermet. Hangsúlyozom, ez pincéres étterem esetén.
A saját bicskát kizárólag talponállós, lacikonyhás, strandbüfés, gyorskajáldás helyen tartom elfogadhatónak, ahol amúgy az esetek nagy százalékában egyébként műanyag evőeszközt adnak. -
Zsombe
senior tag
válasz
Digitalpimp #9241 üzenetére
Ez még viccnek is rossz b*rom
-
gyapo11
Topikgazda
Nekem a kutyával az a gondom, hogy számtalan esetet olvasok a hírekben, amikor a kutya az idősre vagy a gyerekre támad és súlyos sérüléseket esetleg halált okoz. Addig sose volt semmi hasonló, jól nevelt, barátságos, "nem gondótuk vóna". Ez van, a kutya egy állat, ösztönlény, valami bekattan és támad. Fizikailag kell megakadályozni az ilyen eseteket, póráz, szájkosár és akkor semmi gond. Evésnél azért még a szőre is probléma lehet, mert többé-kevésbé mindig hullik valamennyi, ami a levegőben száll és a kajámon is kiköthet, nem biztos hogy szeretném megenni.
-
momcrew
tag
Nekem Pécsen a Reggeli-ben kellett használnom. Az asztaltársaságból más is elkérte. Ha az rendben van, hogy kutyával járnak étterembe, akkor egy bicska miatt nézzenek már ki.
-
gyapo11
Topikgazda
Az illem nagyon változó dolog időben és térben is. Nekem a zokni tetszik különösen, fiatal koromban csak a nagymamám hordott titokzoknit, ma meg már szinte senki nem hord rendes szárasat. Néha nehéz nem felröhögni a zakó-nadrág és csupaszláb a cipőben kombón.
Aki szeretne alkalmazkodni a pillanatnyi illemhez az tegye, nekem sokkal gázabb egy elrepülő húsdarab mint egy bicska használata villacsikorgatás és tányércsattogás nélkül -
válasz
Donki Hóte #9229 üzenetére
Ez is egy véglet, ugyanakkor közelebb áll a felfogásomhoz, mint “a civivi elementun bármelyik étteremben” ami szintén egy véglet.
A semmilyen étteremben azért nem állja meg a helyét, mert vannak éttermek a világon ahol nem kelt feltűnést az sem, ha a padlóra köpsz, de szerintem se te, se én nem járunk ilyen helyekre, és egyikünk sem ebből általánosít. Általánosságban, olyan étteremben ahová átlagember jár, valóban inkább nem illik, és valóban inkább egy kicsit furcsa, hogy nagyon finoman fogalmazzak. -
jookomak
őstag
Ha egy étteremben kést kell elővenni, akkor csak szimplán nem jó helyen van az ember. Én így summáznám.
Én járok fine dining és bádog Gundel típusú helyekre is, több országban is, és az utóbbi 20 évben nem emlékszem, hogy bármilyen késsel gondom lett volna.
Nemrég Laguoile fix kést adtak az egyik helyen, na az kimondottan tetszett nekem is, asszonynak is, olyat lehet beszerzünk majd. -
-
válasz
Donki Hóte #9225 üzenetére
“hogy egy késbarát fórumon lehet olyan valaki”
Rosszul látod a “hol”-t. Mert “késbarát” fórum ide vagy oda, igenis egy csomó hely van a világon, ahol nem illik elővenni egy bicskát. Én meg azon lepődtem meg, hogy ezen meglepődik valaki.
-
sherlock82
senior tag
válasz
Donki Hóte #9225 üzenetére
Szerintem mindenkinek saját dolga hogy egy étteremben bicskával eszi e az ennivalót vagy nem.
A te eseted megértem, szerintem én is így tettem volna. Bár eddig velem ilyen még nem fordult elő. -
Jahno
veterán
válasz
sherlock82 #9223 üzenetére
Persze, amúgy van egy csomó hasonló képem, textil, papír, műanyag alátét, minden is van, de ezt azért raktam el mert tippelősnek jó lehet, hogy mi van alatta
-
Na, milyen érdekes beszélgetés alakult ki arról, hogy étteremben elő lehet-e venni egy bicskát, vagy sem.
A Gundel Étteremben én sem venném elő, mert ott valószínűleg olyan steak kést adnak a grillezett húsokhoz, hogy nem szükséges a saját bicska.
Ennek a török szállodának ez éttermében viszont ugyanolyan kést adnak a vaj kenéséhez, mint a halhoz (egyesek szerint ez igazi borzalom) és mint a grillezett húsokhoz.
Azt itteni finnyogók megnyugtatására viszont azt elmondom, hogy amikor elővettem a bicskát, akkor gyorsan összeszaladtak a pincérek, mind meg akarta nézni a kést, amikor végeztem az evéssel, akkor külön hoztak nekem egy tál vizet és tisztítókendőt, hogy rendesen megtiszíthassak a bicskát. Törökországban egészen más a hozzáállás (pozitív értelemben) egy rendes késhez, mint nálunk
(Azon pedig különösen meglepődtem, hogy egy késbarát fórumon lehet olyan valaki, aki szerint étkezéshez nem "illik" elővenni egy bicskát.)
-
válasz
sherlock82 #9212 üzenetére
Szerintem se illik bicskát elővenni étteremben, csak valami nagyon alsó polcos helyen, pl egy üzemi menzán, vagy egy olyan helyen (létező) amit a köznyelv úgy hív, hogy “a Csótányos”.
-
Jahno
veterán
válasz
sherlock82 #9220 üzenetére
Nekem is csak akkor jut eszembe ha járok ilyen helyen és nem viszi a cucamucát. Ahogy öregfater mondta volt, békát nyúzni sem jó.
-
Jahno
veterán
válasz
sherlock82 #9216 üzenetére
-
sherlock82
senior tag
válasz
gyapo11 #9219 üzenetére
Megmondom őszintén én azt sem tudtam mi az a fine dining étterem.
Most néztem meg a google - ben.
Soha nem jártam ilyen helyen.
Étterembe se járok rendszeresen, de még nem jutott eszembe mikor ott jártam hogy elővegyem az övtáskámból lévő kést azért hogy vágásra használtam. -
gyapo11
Topikgazda
válasz
Igazad lehet a fine dining étteremmel, olyanban még nem jártam. Ehhez még két dolog, az egyik hogy az ételek nagy részét nem kell vágni mert puha, egy bottal is szétnyomható és rátolható a villára. A másik, hogy amikor ilyen ételeket készítenek versenyben és Gordon Ramsay kóstolja, akkor nagyon jól vág a kése, tehát vagy puha minden étel mert különben nem fine dining, vagy ott meg tudják élezni a késeket. Ahol én ettem rántotthúst vagy sült szeletet (svédasztalos önkiszolgálós), és esetleg már 1-2 órát eltöltött a melegítős tálalóedényben, ott már kellően kiszáradt ahhoz hogy baromira nem tudtam széttépni az ottani bot késekkel. Ez persze nagyon nem fine dining hely volt.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
melkvi88 #9206 üzenetére
Nem vagyok benne a hazai kések vásárlásában, de 30 ezerért mintha már lenne kapható egydi kés valamelyik mestertől, és az a pár hónap várakozási idő semmit nem számít, mert egész életedben használhatod de még az unokád is örökölheti. A lényeg, hogy megfeleljen az elvárásaidnak minőségben, küllemben.
-
Jahno
veterán
válasz
sherlock82 #9214 üzenetére
Van ilyen meg akár a laminált étlapot is.
-
Jahno
veterán
válasz
Én arról a fotóról nem mondanám meg, hogy étterem-e vagy sem. Van rajt egy tál kaja meg némi asztal és kész.
-
sherlock82
senior tag
Egy étteremben nem illik elővenni se bicskát vagy se kést.
Szerintem ez nem más mint felesleges feltűnősködés.
Nem tartom elképzelhetőnek azt hogy ne lehessen elvágni vele az ételt.
Ha meg az esetek 1 % ban így van akkor jelezni kell a pincérnek és ennyi.
A korábban feltett fotóról meg látszik, hogy nem étteremben lett készítve. -
Jahno
veterán
-
válasz
petipetya #9207 üzenetére
Megnéztem azt a kést, és bármelyik étteremben? Hát, legfeljebb egy talponállóban, vagy egy kemping büféjében. Nagyon, nagyon max egy kis családias kockás terítős étterem eldugott sarkában, de színvonalas étteremben ez a bicska egyszerűen prosztó hatást érne el, pláne egy fine dining étteremben. Kb olyan hatása lenne egy színvonalasabb étteremben mintha egy black tie társadalmi eseményen műszakban levő vájárnak öltözve jelennél meg szénporral az arcodon.
Sőt egy bizonyos éttermi szint felett szinte bármilyen bicska elővétele minimum elefánt a porcelánboltban. Szerintem összességében az éttermeknek csak egy kisebbik szegmensében nem visszatetsző bicskát elővenni, pláne nem egy olyan jellegűt, amit te írtál. -
-
melkvi88
csendes tag
rob2174, Donki Hóte, Jahno, sherlock82 köszönöm a válaszaitokat/tanácsaitokat!
Megfogadom. Egyenlőre keresgélek tovább a hazai kínálatból.
Majd amikor sikerül választani, megmutatom nektek itt a szerzeményem.
További szép napot! -
válasz
Donki Hóte #9196 üzenetére
Én azért étteremben nem vennék elő ilyen kést, nagyon maximum egy kis victorinoxot. Mondjuk nyaralóhelyen talán egy kicsit lazábban is hozzá lehet állni az igaz.
-
sherlock82
senior tag
Egyetértek a fentiekkel, szerintem nem érdemes kockáztatni.
Simán lehet itthonról, megbízható helyről ilyen vagy ennél jobb késeket rendelni. -
válasz
rob2174 #9201 üzenetére
Érdemes volna legalább emailban rákérdezni a szállítási határidőre.
Ránézésre egy tipikus dropshiping cég, a te megrendelésed vétele után rendelik meg a te címedre. Viszont ez nem fér bele az ígért 3-4 napos szállítási határidőbe.
Ha tényleg 3-4 napos a szállítási határidő, akkor korrekt árukészletük van, ha húzzák a szállítást 2-3 hétre, akkor a szokásos lehúzós cég.
-
rob2174
tag
válasz
melkvi88 #9200 üzenetére
tapasztalat nincs, a NANO CORPORATION SRL egy Calea-Dorobanților, nr. 102, bl. 29, ap. 42
Cluj-Napoca, Cluj, 400691 România bejegyzésű cég.
Szerintem kínai gyártású/beszerzésű kések fellogózva"Dacobi".
Az ali kínálatában sok megtalálható köztük, pár darabom van is onnan, vállalhatóak.
Kínából olcsóbbak ezek, bár a dacobi meg 2 év garanciát igér.
Új hozzászólás Aktív témák
- Nők, nőügyek (18+)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Formula-1
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Okos Otthon / Smart Home
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen monitort vegyek?
- Mozilla Firefox
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- 12 Részletre BANKMENTES KAMATMENTES ASUS Vivobook 15 X1504ZA-BQ856W laptop további tulajdonsága
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max - White Titanium - Használt, karcmentes
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 1700 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT Rampage SHIVA Zalman 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest