Hirdetés

2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#8601) dzsi23 válasza petipetya (#8597) üzenetére


dzsi23
addikt

A legtöbb videóban szögletesebb kavicsokat használnak, de nem tudom, melyik a jobb, érdemes lehet kipróbálni ezt is, azt is. A lényeg, hogy ne legyenek túl nagyok, élesek/hegyesek se legyenek, és nem szabad túl erősen rázni/forgatni a tégelyt/flakont, mert ha túl mélyek a karcok, akkor kuka. Mielőtt belekezdenél nézz meg pár stonewashing videót, rengeteg van youtube-on.

(#8602) BloodRay válasza dzsi23 (#8596) üzenetére


BloodRay
veterán

Majd egyszer ha sok időm lesz utánanézelődök. :)
Tudom, hogy nem drága, csak össze kell rá készülni, meg kell pár áldozat amin lehet gyakorolni.
Amúgy tényleg kíváncsi leszek mit sikerül majd összehozni, mennyire macera, mennyire bonyolult. :)

"A gép pentium 4-es. Mit mondjak még róla?! Leírom mégegyszer. PENTIUM 4." -► Henky83

(#8603) dzsi23 válasza BloodRay (#8602) üzenetére


dzsi23
addikt

Gyakorló áldozatnak nekem ott van a hamis Ontario Rat 2, a fő áldozat pedig a másik Ontariom lesz, aminek a titán márkolatáról semmi sem szedte le azt a r0h@dt gyárihibás kék színt, szal végül lepolíroztam róla. Ekkor jött az ötlet, hogy kezdhetnék valamit a pengével is. Majd beszámolok róla, talán jövőhét végén. :)

(#8605) gyapo11 válasza BaLee (#8599) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Kezemben nem volt, szóval csak eszmefuttatás. Elég vastag penge, lefelé vékonyodik, de így is nagy lehet a repesztő hatás, és egy keményebb anyagban nem az él végzi a munkát, hanem a repesztés. A felület elég rücskös, ami nehezíti az anyagba hatolást. Nagy a távolság a markolat és az él között, könnyen elfordulhat a penge síkja pl. vizes kézben. Nincs eléggé fölhúzva az élszalag a hegynél, a walk on a table szeletelésnél beleakad a hegy a deszkába.
Egyetlen előny a bárdként való használat lehetősége.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#8606) BaLee válasza gyapo11 (#8605) üzenetére


BaLee
addikt
LOGOUT blog

Köszönöm az eszmefuttatást! :R
Akkor még elgondolkodom a dolgon.
Mivel nem bárdként szeretném használni.

(#8607) gyapo11 válasza BaLee (#8606) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Legjobb lenne kipróbálni, lehet hogy neked bejönne. Nézd meg a súlyát, a vastagságát, a méretét, az anyagát, és vesd össze azzal amire használni szeretnéd, hogy van-e alkalmasabb kés arra.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#8608) sarajhvh válasza gyapo11 (#8552) üzenetére


sarajhvh
tag

Szia! A Helle laminált szénacél késekről mi a véleményed?
KÖSZÖNÖM!

(#8609) Donki Hóte válasza sarajhvh (#8608) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Nekem Mora laminált szénacél pengés késem van, kb 3-4 havi inaktivitás után jelenik meg rajta észrevehető mértékű vakrozsda, amit egy 3 perces polírozással 98%-ban el lehet tüntetni. A maradék 2% sajnos ragyásodást okoz a pengén, ezek a kisebb-nagyobb kráterek szerintem esztétikailag még jól is állnak a késnek, látszik, hogy ez munkaeszköz :K

Persze ha folyamatosan tükörfényes pengét szeretnél, akkor a szénacél nem jó neked.

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#8610) sarajhvh válasza Donki Hóte (#8609) üzenetére


sarajhvh
tag

Köszönöm hogy reagáltál!
Nekem is van Mora lam. faragó késem, és még sok más is, most kimondottan a Helle Viking kés érdekelne, meg úgy az összes puukko északi márkák.
Mivel legtöbbjük markolattüskés, legfőképpen az érdekelne, hogy melyik puukko gyártó (Helle, Ahti, Kauhavan, Polar ) a legprecízebb, legmasszívabb, penge-nyél összeillesztés terén.
Tudom, hogy a puukko kések elsősorban nem ütőfázni valók, de mégis hátha valakinek van tapasztalata valamelyik gyártótól, hogy mit bírnak ezek a kések, mennyire lötyögősödnek, stb.

(#8611) Donki Hóte válasza sarajhvh (#8610) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Fafaragásban nekem nincs tapasztalatom, erre a kérdésedre még lehet, hogy Gyapo11 olvtárs se fogja tudni a választ...

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#8612) sarajhvh válasza Donki Hóte (#8611) üzenetére


sarajhvh
tag

Ezek nem faragó, hanem outdoor kések, sőt a mindennapos használatban is
megállják a helyüket.

(#8613) gyapo11 válasza sarajhvh (#8608) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Nem tudom, nem ismerem. Fiskars konyhai késeim vannak, eddig még nem tört ki egyik sem, de nem is ezeket használom a nagyobb erőt igénylő munkákhoz. Vannak még a Balzertől vásárolt horgász kések, ezek is műanyag markolatba vannak öntve markolattüskével, kifejezetten vastagabb a pengéjük, de ezeket sem használtam még túlélő túrán fát vágni.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#8614) sarajhvh válasza gyapo11 (#8613) üzenetére


sarajhvh
tag

Értem, és köszönöm!

(#8615) lugosi válasza sarajhvh (#8610) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Látom hogy azóta kiderült hogy nem elsősorban a fafaragásról van szó, de beírom hátha érdekes. Nekem van kifejezetten fafaragó mora kérem, az mind a kettő végig markolattüskés, tehát végigér a nyélben a markolattüske, egy kis pontban jön ki.

(#8616) gyapo11 válasza lugosi (#8615) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Ütni szerintem még jobb a teljesen végig fém, amin csak két markolathéj van a fogás érdekében. Óriási erők ébrednek az ütés pillanatában, és kiszámíthatatlan a felfekvés meg az ütőeszközzel a találat helye sem pontos, ha kicsit a feltámasztási pont mellé megy, máris kitörhet a tüske a markolatból, szóval ilyen kést nem ajánlok ütésre.
Még a faragás is veszélyes, ha mondjuk 5 cm-re van a kezemtől a fa, és a tüske is 5 cm-es, akkor a tüskét pont akkora erő akarja kifordítani a markolatból, mint amekkora erővel nyomom a fába a pengét, az meg lehet 20-30 kp vagy kerekítve 200-300 N erő is. Mint ha vízszintesen befognám egy satuba és a penge tövétől 5 cm-re rálógatnék 3 vödröt tele vízzel. A markolatok meg nem fémből szoktak lenni, mert nehéz lenne, hanem műanyagból vagy fából, a legvékonyabb ponton lehet mondjuk fél centi a vastagság, és ennek kellene megtartani a 30 kg-ot. Ha meg az ütést nézzük, az lehet ennek több tízszerese is egy pillanatra. Ezért a markolattüskés késekkel csak óvatosan duhajkodni.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#8617) lugosi válasza gyapo11 (#8616) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Én ütni nem szoktam őket, teljesen egyetértek amúgy veled. Egyébként amiket én írtam késeket, azokban nem 5 centi a markolattüske, hanem végig ér.

(#8618) gyapo11 válasza lugosi (#8617) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Igen írtad hogy végig ér a tüske, ez sokkal jobb mint amikor nem. Baleset szempontjából is jobb, mert ez a penge tövénél tud eltörni, és így kevésbé okoz sérülést, mint amikor kifordul a tüske és a tenyerembe vág. Nekem két törött késem is van, mindkettő evő kés, markolattüskés, de a penge tövénél tört el mindkettő szerencsére, így nem sérültem meg.
Tipikus gyakorlatlanság miatt, mert úgy gondoltam, hogy kivágom én a káposzta torzsáját, párszor sikerült is, aztán beletört a penge. Szét kell vágni félbe, és így kivágni a torzsát a két fél káposztából a séfkéssel. Az evőkésnek elég vékony a nyaka a penge és a maroklattüske között. Illetve a markolattüske keskeny, hogy minél vastagabb lehessen a markolat fala, ami tartja a tüskét.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#8619) lugosi válasza gyapo11 (#8618) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Egyébként ezeknél a faragókéseknél gyakran szoktam (szokták?) hüvelykujjal megtolni a penge gerincét faragáskor. Pl az egyik kanálfaragó késemnél ez nagyon sokat számít, és így a terhelés is kisebb, már ami ezt a feszítő erőt illeti a markolatnál, vagy a nyél tövében.

(#8620) #86883328


#86883328
törölt tag

Unatkoztam

(#8621) Donki Hóte válasza #86883328 (#8620) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Nem értem, hogy ez miért volt jó.

Szétszedni a kést, lecsiszolni a nyitóbütyköt, fúrni a pengére egy lyukat, abba menetet vágni, belerakni a szemölcsöt, összerakni a cuccot az legalább 1 napos munka, és ezzel az 1 napos munkával pedig kb. 20 %-al csökkentetted a kés használati értékét.

Ehhez tényleg nagyon kell unatkozni :W

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#8622) #86883328 válasza Donki Hóte (#8621) üzenetére


#86883328
törölt tag

Én is ezt kérdeztem amikor először kézbe vettem. A válaszom az, hogg mert flipperrel nem jó, viszont nagyon tetszik a penge formája a T1-ből meg csak titán van.

[ Szerkesztve ]

(#8623) Aflamin


Aflamin
tag

Üdv!
A [Mora Allround] késeknek mennyi az élszöge ?
Köszönöm!

(#8624) Donki Hóte válasza Aflamin (#8623) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Ezek skandináv leélezésűek, vagy szokásos élszalagosak?

A Mora kések alapvetően skandináv élűek (vagyis az "élszalag" végigér a teljes ferde pengerészen), de ezt ugye otthon nagyon nehezen lehet élezéskor reprodukálni, így az ember hajlamos egy szokásos 2 mm széles élszalagot csinálni rájuk, a "jóvanazúgy" elv alapján.

(Nem kritizálok ezzel senkit, én is így éleztem meg a laminált pengés Mora késemet, a fene se akar azzal kínlódni, hogy 2 cm szélességben precíz élszalagot élezzen egy kemény acélból készült pengére :U )

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#8625) gyapo11 válasza Donki Hóte (#8624) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Úgy látom az elég pocsék minőségű képeken, hogy van azon élszalag gyárilag. Tehát a széles vékonyításra még tettek egy meredekebb szögű élszalagot. 2.5 mm-es penge (a 746-ost nézem), saccra 1 cm a levezető él, az 7 fok oldalanként.
Egyrészt az túl kis szögű lenne, nagyon sérülékeny, másrészt ahogy írod is, otthon mindenki amúgyis rátenné a plusz meredekebb élszalagot, mert azt a síkot amit a gyárban kialakítottak nem tudja megtartani, csak a vezetett élezőkkel, az meg kevés embernek van otthon, meg munkakésnek nem is illik nagyon kis szögű élet csinálni, és különben is ha éppen használná a kést és életlen, akkor nem kezdi el kipakolni a készségeket, és elkezdeni az élezést, hanem húz párat valamivel és már el is lőtte a szép gyári síkot. Csomó embernek az élezés csak nyűg, minél gyorsabban akarja elérni, hogy vágjon a kés, acél, acélgörgők, wolframkarbid lapkák és hasonló szörnyűségekkel inkább szétfaragja a pengét, csak hamahama éles legyen.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#8626) lugosi válasza Donki Hóte (#8624) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Nekem 4 skandináv élezésű késem van, abból egyen van összesen élszalag (gyárilag) olyan értelemben ahogy te írod. Két Morám van, azokon nincs másodlagos élszalag.
Csodálkozok azokon, akik szerint nehéz élezni a skandináv leélezést, ha van rendes méretű köve az embernek, akkor szerintem azt a legkönnyebb, a kés magától tartja a szöget, ahogy felfekszik a kőre. Szerintem a legjobban élezhető a skandináv él. Persze ilyen áthúzós konyhai élezőn csak másodlagos élszalaggal lehet, de nagyon remélem, hogy aki skandináv leélezésű kést vesz, az nem egy konyhai görgős élezőn fogja élezni a kését.

(#8627) Aflamin válasza gyapo11 (#8625) üzenetére


Aflamin
tag

Üdv!
A 749-t használom itthon hússzeletelésre.(most még piszok éles)
Nincs másodlagos élszalag, skandináv élezés, 0.5 cm levezetőél.
Akkor ennek is 7 fok oldalanként az élszöge? (ez volt az eredeti kérdésem)

(#8628) petipetya válasza Aflamin (#8627) üzenetére


petipetya
nagyúr

Itt az írják, hogy:
- hogy a legtöbb 2,5 mm-es pengevastagságig terjedő kés teljes élszöge általában 23 fok, tehát oldalanként körülbelül 11,5 fok
- A 2,5 mm-nél vastagabb pengék teljes élszöge általában 27 fok, amely oldalanként körülbelül 13,5 fok
+
említenek egy másodlagos mikro élszalagot is, amelynek teljes élszöge körülbelül 35-45 fok, és körülbelül 0,05-0,5 mm magas, hogy az él kevésbé legyen törékeny és jobb éltartással rendelkezzen

"nincs rá lezsóidő"

(#8629) gyapo11 válasza Aflamin (#8627) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Milyen vastag a penge? A szög számítása:
a = pengevastagság/2
b = levezető él szélessége
α = atan(a/b)

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#8630) gyapo11 válasza lugosi (#8626) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Teljesen sík kő kell hozzá, ami azt jelenti, hogy rendszeresen síkolni kell a követ, ezt pl. én se csinálom. Másrészt ha kint vagy a természetben, és élezni kellene, ott is előkapod a követ és szép síkban megélezed? Szerintem a többség tesz rá egy nagyobb szögű élszalagot. Nekem nem Morám van hanem Balzer másolat, azon is volt gyárilag. Oldalanként 14 fok az a japán halszeletelő sashimire való meg borotvára nem munkakésre.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#8631) gyapo11 válasza Aflamin (#8627) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Megnéztem a 749-est, nem látok a fotón másodlagos élszalagot, így érthető, hogy baromi éles. Ha húsra használod, akkor nem is kockáztatod a gyors tompulást meg a kitöréseket.
2.5 mm a pengevastagság, szóval 14 fok oldalanként az élszög.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#8632) lugosi válasza petipetya (#8628) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Ez tanulságos, nem gondoltam volna, hogy azok az élszögek ennyire kicsik. Hiába, mindig tanul az ember valamit.

(#8633) lugosi válasza gyapo11 (#8630) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Igen így van, rendszeresen síkolni kell a követ, és tisztítani. Ezt én (lustaságtól függően) kb minden második kőhasználat előtt szoktam csinálni. Van, hogy ritkábban, de ha relatíve sűrűn csinálja az ember, akkor nem is tart annyi ideig.

Én ezt a kint a természeten élezni kellene dolgot egy kicsit legendásnak, misztifikáltnak érzem, amit youtuberek terjesztenek, de még az életben nem találkoztam olyan helyzettel, hogy egy éles késsel elmegyek horgászni, gombászni, kirándulni vagy bármi ilyesmit csinálni, és ezen tevékenység közben annyira eltompuljon, hogy ott helyben élezni kelljen, és ne is legyen nálam másik kés, akár zsebkés, amivel az adott dolgot meg tudom oldani. Ez az “in the field” élezés bushcrafter és túlélő youtuberek fantáziáján kívül a való életben vajmi keveset létezik az én tapasztalatom szerint. Esetleg kéthetes túlélőtáborban? Ahhoz már egy kicsit öregnek érzem magam.

A fafaragó késeimen jól bevált a mikro élszalag nélküli leélezés és a gyári élszög, én azt élezem tovább és nagyon jó éle van a késeknek, jól vágják, szinte harapják a fát. Egy késem van, amit kifejezetten nehéz élezni, egy Mora kanálfaragó kés, na az egy kicsit szenvedős, de ha rájön az ember a nyitjára akkor megoldható.
Egy Mora késem van ami nem faragókés, egy Companion Heavy Duty, ahhoz nem elég jó a szemem, hogy nagyítás nélkül meg tudjam mondani, hogy van-e rajta élszalag, én azt is kövön élezem úgy, mintha nem lenne (lehet, hogy már nincs is?), nagyon jól bírja az igénybevételt, és elég éles, jól viszi a fát. Igaz azt nem kifejezetten faragásra használom, hanem durvább dolgokra, mondjuk úgy “nagyolásra”, de azt szeretem magammal vinni horgászathoz is, mert könnyű összességében a méretéhez képest, erős és jó a tokja, jól rögzíthető a táskámhoz.
Ezeket a Morákat csak otthon, nyugodt körülmények között, munkaasztalon élezem, eszembe se jutna az erdőben, a tóparton vagy a puszta közepén nekiállni ügyetlenkedni velük egy zsebélezővel.

(#8634) jookomak válasza lugosi (#8633) üzenetére


jookomak
őstag

Nem véletlen tartják a skandinávok azt az elvet, hogy ahova egy ilyen kés nem elég, oda balta kell.

(#8635) lugosi válasza jookomak (#8634) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Jó meglátás, azt is használok, de azt tényleg nagyon ritkán, amikor a nagyolásnál is jobban le kell nagyolni az adott fát, és késsel nagyon sokáig tartana. Az élezésével is gondban vagyok, még nem igazán vált rutinná.

(#8636) gyapo11 válasza lugosi (#8633) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Egy ofttopic esetet tudok példának mondani, az akkumulátort. Lehet az fényképezőgép, mobiltelefon, gps, lámpa stb. Amikor elindulok a természetbe, ezek az akkuk mindenféle töltöttségi szinten vannak. Vagy nekiállok előtte mindet feltölteni, vagy egyik-másik a használat során fog lemerülni. Erre készülni kell, vagy nem lesz telefonom, gps-em stb. a terepen.
Késre átültetve ugyanez a helyzet, az élezés feltolja 100 %-ra az élet, a használat meg fogyasztja. Ha valakinek nem egy kése van, és valamelyiket fölkapja indulás előtt, hogy az majd jó lesz arra a célra, pl. tollas ág faragás tűzgyújtáshoz, akkor szintén előfordulhat, hogy az a kés már nincs a topon él szempontjából, és élezni kell a terepen. De persze elfogadom, hogy te még nem kerültél ilyen helyzetbe. 10-20 kés esetén már ember legyen a talpán, aki fejben tudja tartani a kések élének állapotát, a szükségessé váló élezés várható időpontját, az előző élezéstől számított időt és használati módokat, hogy azok mennyire tompíthatták az élet.

[ Szerkesztve ]

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#8637) lugosi válasza gyapo11 (#8636) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Szerintem ha valakinek 20 kése van akkor amikor elindul túrázni, akkor olyat kapjon fel ami éles. Ezt megnézni csomagoláskor kb 5 mp. Ha meg mind a 20 életlen akkor az valahol nem mindennapi.

(#8638) Donki Hóte válasza lugosi (#8633) üzenetére


Donki Hóte
veterán

rendszeresen síkolni kell a követ, és tisztítani. Ezt én (lustaságtól függően) kb minden második kőhasználat előtt szoktam csinálni.

Az a baj, hogy egy skandináv élezésű penge esetében, ha a penge laminált (pl. egy jó Mora kés esetén) akkor nemcsak a középső réteget kell élezni, hanem a két szélén lévő szívós acélt is le kell dolgozni min. 1-1 cm szélességben.

Nálam már a penge egyik oldalának a megélezése is kb. 1 mm-t leszedett a kő vastagságából, vagyis egy oldal megélezése után már síkolni kellett a követ. Szóval egy ilyen pengét kb. 2 alkalommal tudnék korrekten megélezni egy kővel, mert a penge két oldalának az élezése a síkolásokkal együtt alkalmanként 5-6 mm vastagságot szed le a kőből :O

Így elengedtem a skandináv él korrekt élezését, se időm, se kövem nincs rá :(

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#8639) Aflamin


Aflamin
tag

Köszönöm, sokat tanultam a hozzászólásokból.

(#8640) #86883328


#86883328
törölt tag

Kész a Para 3.

(#8641) lugosi válasza Donki Hóte (#8638) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Ez érdekes, eddig nem vettem észre, de nem is figyeltem különösebben, de jó hogy beírtad, majd figyelni fogok rá. Nem vettem észre, hogy a kő nagyon fogyna, de lehet hogy csak azért nem, mert nehéz észrevenni a folyamatos változást. Mindenesetre még megvan :)

(#8642) BloodRay válasza #86883328 (#8640) üzenetére


BloodRay
veterán

Szimpatikus lett.
Valami extra változat majd nekem is kell majd tényleg egyszer megint, csak ne lenne vele annyi munka még utólag...
Hátha lesz valahol valami alapból custom kiadás... Amcsiknál Paramilitary 2-ből már találtam olyat ahol legalább már csak a klipet kellene cserélnem... :DDD

"A gép pentium 4-es. Mit mondjak még róla?! Leírom mégegyszer. PENTIUM 4." -► Henky83

(#8643) petipetya válasza #86883328 (#8640) üzenetére


petipetya
nagyúr

Nem sok minden látszik a képen.

"nincs rá lezsóidő"

(#8644) lugosi


lugosi
MODERÁTOR

Közös rendelés folyományaként hozzám került egy ilyen kés: [link] az még nem biztos, hogy csak egy élezés erejéig, vagy nálam is marad, de ez most mellékes.
Ajánlom nektek, ha olyan kést kerestek, aminél kifejezett kihívás az élezése. :DDD Élezésre kaptam el, a gazdája maga se tudta hogy miért/mire rendeli, de biztos jó lesz.
Magán a késen látszik, hogy mennyire budget kategóriás, árához képest rendben van (olyan 10e körül volt, mindent egybevéve akcióban), annál többet szerintem biztosan nem ér. A kivitelén látszik a költségcsökkentés, a belső fém részek vékonyak, az egész késből lejön az, hogy az olcsóság volt a cél. Egy Spyderco-m van, azt mellé téve látszik, hogy nem egy kategória a kettő (persze árban sem). Nem emlékszem, hogy volt a kezemben olyan kés, ami ennyire életlenül jött gyárilag. Az összeszerelés minősége amúgy jó, és a nyitómechanizmus is jó, ezt a két pozitívumot el tudom mondani róla. A fogazott él, a penge kialakítása egyaránt nagyon nehéz élezhetőséget és erősen behatárolt használhatóságot eredményez. Sima élűben lehet, hogy megvenném kb. a 10e körüli árban gombászkésnek, de nem gombászok annyit hogy érdekes legyen, szóval ez inkább csak ilyen érdekesség.

(#8645) Donki Hóte válasza lugosi (#8644) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Élezd meg egy kaszakővel és ilyen lesz :K

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#8646) lugosi válasza Donki Hóte (#8645) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Ne is mondd, én mondtam hogy a simát vegye (ha már ez a forma kell), aránylag sikerült élezőrúddal megélezni, úgyhogy lehet hogy átveszem valami diszkontáron, de nehezen tudok elképzelni neki életszerű felhasználást. Komolyan kb szőlőszüretkor vagy gombaszedéskor vagy pár mezőgazdasági feladatnál tudom elképzelni azt ahol ez a forma és él hasznos.

(#8647) gyapo11 válasza lugosi (#8646) üzenetére


gyapo11
Topikgazda

Az oltókésnek van hasonló alakja.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#8648) nrg.960


nrg.960
tag

Felugrott nekem is a parára a zöld markolat, kicsit becsiszoltam a széleit, így egész jó lett.

Nem vagyok a szavak embere..

(#8649) petipetya válasza nrg.960 (#8648) üzenetére


petipetya
nagyúr

Jól áll neki :C

"nincs rá lezsóidő"

(#8650) BloodRay válasza nrg.960 (#8648) üzenetére


BloodRay
veterán

Jó kis páros! :K
Nálam még a titán minimál megy.

"A gép pentium 4-es. Mit mondjak még róla?! Leírom mégegyszer. PENTIUM 4." -► Henky83

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.