- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
Donki Hóte #6199 üzenetére
Már a kapcsolatunk legelején megbeszéltem az asszonnyal, hogy vannak az ő hobbyjai meg az én hobbyjaim, mindenki fizeti a sajátját a másikat meg békén hagyja. És kiválóan működik.
-
Ma volt egy kis "homlokráncolás" az asszony részéről. Kipakoltam a fiókomat, a benne lévő bicskákkal együtt. Sajna valamit meg kellett még csinálnom, ezért a bicskák az asztalon maradtak, amit meglátott az asszony
Természetesen nem hagyta szó nélkül, hogy minek nekem ennyi bicska
(azt szerencsére nem tudja, hogy ez csak az állomány kb. fele
)
Szerintem ennyi bicska egyáltalán nem is sok
-
Wolfskin
őstag
Azért ezeket az intervallumokat ne tekints kőbe vésett receptnek, egy kés kopás nyilván nem az időtől, hanem a használattól függ. A történet mondanivalója sokkal inkább az éltartósság és élezhetőség különböző felhasználási körülmények közti eltérő fontosságára akarta felhívni a figyelmet. Én legalábbis így értettem.
-
Wolfskin
őstag
válasz
rob2174 #6194 üzenetére
A viszonylag keskeny él miatt szerintem is alkalmas rá. A széles penge jó, mert megvezeti a hús, jobban egyenesben tartható, és jobban lehet vele feszíteni, a holkeres élezés és széles élszalag miatt biztosan jól is vág. Nekem az a fura, hogy a nyele ilyen "szinteltolásban" van, ami növeli az erőkart, ha feszíteni, csavarni kell, de szerintem az irányíthatóságot, pontosságot rontja. Bár még nem dolgoztam ilyennel, de így képzelem.
-
Wolfskin
őstag
Bizonyos konyhai munkákra tökéletes: szeletelni, aprítani, petrezselyemlevelet összevágni, ilyesmik.
-
Llew
senior tag
Sziasztok!
Egy kérdése lenne. Ez a kés mennyire működhet konyhakésként? Annak árulják, de egy szakács késhez képest ez az ívelt forma nem tudom mennyire jó. Viszont formára nagyon tetszik. -
Wolfskin
őstag
Igen, van benne igazság, nincs legjobb anyag, mindegyik egy kompromisszum. Ha nagyon kemény a penge, akkor éltartó lesz ugyan, de nehezen élezhető, és romlik a szívósság, kitöredezik, kipattog az éle. Egy érdekes dolgot mondott erről is a késkészítő is, kétféle anygaból készít:a z elmax egy "szupracél", ha hetekig-hónapokig nem akarsz élezni, vagy 5 vaddisznót kizsigerelni egyvégtében, ez a te késed. De ha 2 hetet kint vagy a Mátrában túlélni, és mindent késsel csinálsz, akkor a puhább (8cr14, vagy valami hasonló) acél a te késed, mert bár hamar(abb) elveszti az élét, de kiveszel a patakból egy követ, meghúzod rajta és újra borotva. Tehát fenntarthatóbb.
És ezt már külföldi fórumokon is olvastam, hogy az SRK sk-5 bár nem olyan éltartó, mint a san-mai, de tábori körülmények közt is gyerekjáték újraélezni. Nekem a cpm-3v a tökéletes kompromisszum, éltartás 7/10, élezhetőség 5/10, rozsdamentesség 5/10 szívósság 10/10. -
Digitalpimp
senior tag
válasz
Donki Hóte #6185 üzenetére
Ezt én is nézegettem mostanában, nagyon ár-érték bajnoknak tűnik. Várom majd a beszámolódat.
-
válasz
Wolfskin #6186 üzenetére
Szerintem néha túlzásba visszük ezt a kérdést, hogy milyen anyagból van a kés. Most kinéztem egy webshopban egy puukko-t ami nagyon kézreállónak tűnik és a mérete is épp jó, a leélezés is szimpatikus, annyi van feltüntetve hogy “szénacél” és kész. Szerintem kisebb a jelentősége ennek mint ahogy sokszor gondoljuk.
-
Wolfskin
őstag
Beszéltem neves késkészítővel. A CPM-3V itthon szinte ismeretlen, senki nem használja. Németországban találtam, de egy 25 x 40 x 4 mm alapanyag postával kb egy tizessel lenen többen, mint az az itthon csúcs-kések alapanyagául szolgáló Elmax vagy Sleipner. Ez még elviselhető, bár a magyar kések így is 40-60 ezerről kezdődnek, a gond az, hogy senki nem ismeri ezt az acélt, hogy kell edzeni, nincs vele tapasztalat. A többivel van több 10 éves, több száz penge, de cpm-3v-t még senki nem kovácsolt.
Egyébként szeretnék egyszer egy magyar kést is, egy ilyen Fallkniven F1 utánérzést, nagyon szépeket készítenek.
@#6185) Donki Hóte: ezt én is néztem már, jó formájú kés, nem tudom milyen lehet az alapanyaga, valószínűleg a Kínában szokásos 3Cr13 (440A), ami jól használható, pláne az árához képest, és könnyen élezhető, ami sokszor fontosabb, mint a jó éltartás.
-
válasz
Wolfskin #6182 üzenetére
Nemrégen rendeltem egy ilyen kést. A képeken a pengéje hasonlít az általad berakott második képen lévő BlackFox kés pengéjére. Még nem jött meg, majd ha megjött, akkor írok róla pár szót.
-
Wolfskin
őstag
válasz
Wolfskin #6182 üzenetére
Épp ez a dilemmám, ha az alsó kés lenne, már megvettem volna, de a tanto nekem sem a szívem csücske (nem csak mert nem tetszik annyira, ham ist tartom praktikusnak) és találok-e olyan késkészítőt, aki elvállalja, normálisan meg tudja csinálni, nem égeti el, nem szed le túl sokat, nem köszörül bele, ahol nem kéne...
És mennyiért csinál egy ilyet, megéri, vagy egy kés árát is elkérné? -
Wolfskin
őstag
válasz
Wolfskin #6177 üzenetére
Engem (a nyelét leszámítva) leginkább a Fieldcraft késekre emlékeztet, főleg a kétszínű penge miatt (az élszalagról le van csiszolva a bevonat)
Nekem ez a pengeforma jön be leginkább, a kedvenc késem is ilyen, a Black Fox Companion 742
közel egyenes pengehát, széles (3,4 mm) penge, nem túl vastag, hogy konyhai munkára is alkalmas legyen (4mm), nem túl hosszú (11,5 mm, kb F1 méret), viszonylag széles élszalag, és holkeres, európai élezés (hogy vágjon, ne repesszen). Ez a kedven, mindennapi késem, ott van a konyhában, szinte mindent ezzel csinálunk, félévente megélezem (440c).
És mivel a CPM-3V a kedvenc acélom, és van is egy ilyen folderem (Böker Solo), szeretnék mellé egy kést. Ami elérhető belőle, a Benchmade 200 Puukko, de elég kicsi, az SRK, (de olyanom már van, igaz SK-5), az Ultimate Hunter (de a nyele miatt nem annyira vonz). A többi (Bark River, DBK, Benchmade Saddle-Mountain-Skinner stb.) elég húzósak árban.
És akkor itt van ez a Warcraft Medium Tanto, amiből megcsináltathatnám a kést amire mindig is vágytam (és amire igazán semmi szükségem nincs...), és 40 + a plusz munkadíjból kijönne.
Hm...
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
Wolfskin #6177 üzenetére
Nekem a tanto pengeformával nincs bajom, de biztos, hogy nekem jóval nehezebb lenne élezni úgy, hogy megtartsa az eredeti formáját. Ha legömbölyödik az élen a csücsök, akkor már nem olyan.
Egyébként LL Juniornál láttam tanto hegyű bicskát, nem tudta kinyitni a konzervet és méregből belevágta a konzerv tetejébe, beleszaladt szépen.
Új hozzászólás Aktív témák
- Formula-1
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Okos Otthon / Smart Home
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen monitort vegyek?
- Mozilla Firefox
- sziku69: Szólánc.
- Milyen NAS-t vegyek?
- További aktív témák...
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- Eging PV 410W silver napelem verhetetlen áron
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- Lapierre e-Zesty AM 9.2 Fully carbon Ebike
- LG 32GR93U-B - 32" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- BESZÁMÍTÁS! GigabyteB650M R5 7500F 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3060 Ti 8GB Lian Li O11 ROG Dynamic XL 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest