Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
V.Stryker
nagyúr
-
Rive
veterán
A KPE csövet ki kell húzni a kútból, alul nincs odaerősítve semmihez, de ha a lábszelep homokban áll, akkor nem lesz könnyű.
Ha erőlteti, akkor ~ 100%, hogy a lábszelep beleszakad és úgy aztán nagyjából annyi is a kútnak.
A vázolt házibarkács megoldás elvileg kivitelezhető, de elég sok macera és tökig vízben pancsikolás.
V.Stryker: ha egyszer feltelt a kút, akkor valszeg fel fog telni megint. Pláne, hogy (a leírtak szerint) álltában telt föl. Esélyes, hogy vagy a rendes kavicsolást, vagy a talp lezárását megspórolták. Vagy valami kavernás 'gazdaságos' megoldás volt eleve.
Próbáld meg megtudni/kideríteni, hogy mennyi idő alatt telt föl így, aztán döntsd el, megéri-e 60k-ért. Új kút az sokkal több. 1600m2 rendesen művelt kert locsolása csapvízről elég húzós tud lenni egy-egy szárazabb évben (mi ~ 500m2-t művelünk és fúrattunk inkább)./// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
V.Stryker
nagyúr
Esőben szeretnék kint ülni igen.
Nincs még bútor, majd lesz valami szék, asztal.
Fényt kicsit max a konyhától venne el, de gondoltam egy-két tetőablakot beletennénk a terasztetőbe ha gáz.
A nap besüt a szobába, nagyon meleg is lesz, de nem onnan, hanem másik ablaktól.
Én a tetőre hajlok egyértelműen, a feleségem mondja ezt a kihajtható szart és mivel már összekaptunk rajta, gondoltam megkérdezlek titeket, hogy egyáltalán van-e létjogosultsága ezeknek a kihajtható izéknek.
-
-
tobias40
veterán
Fentről szívja,milyen mélybúvár megy bele egy 50-es csőbe?
Ez a szivattyú dolgozik hibátlanul egy 30 méteres kútban is 2 szórófejet visz simán..Próbálták erősebb szivattyúval is de azzal sem jött több víz,sztem sajnos a kút rossz úgy ahogy van ezért is fúrtak másikat..
A két kút összekötését nem javasolják a szakemberek mert kontrázni fogja a rossz kút a jó kút hozamát.
Valóban vákumosnak tűnik a rossz mert a rossz kúton a kézi pumpával is 5 perc kell mire jön a víz,és ahogyan pumpálom visszarántja a kezemből a fogantyút! -
Rive
veterán
...szívó mélység... legtöbb szivattyúnál ez az adat 9 méter!
Legtöbb Ez már nagyjából az elvi maximum... Ez ~ az, amennyire a külső légnyomás képes felnyomni a vizet (részleges) vákuum ellenében.
Ha nem elég, akkor el lehet kezdeni a szivattyút lejjebb ásni - vagy fúrni kell olyan kutat, amibe lemegy a búvár...
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Spet
addikt
-
rii
nagyúr
válasz jeriko2 #1075 üzenetére
jogos ...
... én kukászsákot terítettem a nagy lavórra, meg köré is ...a tetjén levő a víz szinén lebegett ( ki se bírtam volna úgy feszíteni, hogy ne érjen hozzá )" ... a fürdőkádba tett fekete fémlemez. ... "
vagy feketére lefesteni akkor kívül-belül a kádat" .... Az átlátszó fólia azért jó rá, mert ugyanúgy megakadályozza a gyors kihűlést. ... "
ezt nem tudtam ....piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
Eastman
addikt
válasz jeriko2 #1075 üzenetére
Köszi mindenkinek. Valszeg az átlátszó lesz a nyerő.
Felmerült itt még az algásodik, nem algásodik kérdéskör is, tehát a fekete is játékban van. A kád belsejét tuti, hogy nem fogom feketére festeni. Patika tiszta.
https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...
-
Chaser
legenda
válasz jeriko2 #1230 üzenetére
Mar itt van ( :
Valahol azt olvastam egy kertnek nincs ertelme nelkule, es ahogy latom ez igaz
Sarokba fog menni, a neni azt mondta viragjjat nem szabad hagyni h magot erleljen, arrol szaporodik
Egyik ismerosnel volt, ott nem ment sehova a gyokere, csak maga a noveny, volt h padlasrol szedtuk le, az meg az oreg hulyesege h hagyta felmenni
Biztonsag kedveert kap korbe egy gyokercsapdat aranyeso volt sok a kertben, annal agresszivebb gyokerezese az eperfanak volt, erre meg rafejelt egy japan birs, na azt alig tudtuk kiasniSzerk: megyeri kerteszetet mar bem ajanlom, 10 napja adtame a rendelest, se bu se ba, latszik a tagon h ert hozza de kereskedelembol elegtelen, azt azert tudtak az automata mailbe irni h veletlen sem szabad olyan ugyben keresni oket, h mikor hozzak a rendelest...
[ Szerkesztve ]
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Agostino
addikt
válasz jeriko2 #1232 üzenetére
huhh ez durva cucc, nekünk a ház tetejére felnyomult, alig bírtam lerángatni onnan. sőt egy része ott szárad a mai napig, lövésem sincsen honnan bugázok akkora létrát amivel felmehetnék és leszedhetném. szóval igen, annyira én sem vagyok oda érte..
hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
-
Chaser
legenda
válasz jeriko2 #1232 üzenetére
Ha nem hoz viragot tud a gyokerekre koncentralni, ismerosnel nem ment seghova a gyokerzet, mindig tele is volt viraggal
Magrol is szaporodik es szaporithato az biztos
Kert legsarkaba megy teglakerites melle, elotte tobb m szakaszon geotextil es fenyokereg van, utana egy hatalmas fenyo, sztem azert o erosebb ( : valoszinuleg veszek neki egy nagy muanyag cserepet es az lesz a gyokercsapda, biztos ami biztos
Megyerinek errol van egy jo videoja, tobb folyondarrol is, egyik egy vas oszlopon, masik pergolara futtatva, eroszakossagarol annyit mond nem kell felni a metszoollotol ( : nalunk nem tud tetokre felmenni, kerites szintnel magasabbra meg nem engedem, most csak letettem hatulra, majdani helye kozelebe, gyonyoru viragos, bimbos, o az egyetlen noveny aminel vallalom h foglalkozbi kell vele, kert tobbi resze bolond biztos mar
Elodje egy vadszolo volt, 10mes csapjait a fenyorol rangattuk le, de az aranyeso is atmaszott szomszedba a novenyekre (((( :
Ma megdicserte egy ismeretlen a kertet, tegnap is egy masik, trombita folyondarral lesz az igazi, abban a kopar sarokban gyonyoru leszSzerk: Agostino nem kellett volna felengedni ( : van pl egy orgonank, szep terebelyes volt, ugy hagytuk meg h vastag torzsenel elvagtuk, volt egy mellekhajtasa rajta azt meghagytuk, kb 1,8m-nel kezdodik igy a lomb magassaga, de nem engedjuk oldalra csak fel, igy nagyon impozans
Egy japan kecskeragobol meg orias bonszajt' csinaltunk, nem kell felni a metszoollotol[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
válasz jeriko2 #1240 üzenetére
persze együtt fejlődik, de ha nincs virág több jut a gyökérre, ha pl rózsát átülteted vissza kell vágni 2-3 rügyig, h ne a zöld v virág nevelésével kelljen foglalkoznia,erősödjenek a gyökerei
mindenesetre utána nézek még, gyökércsapda vagy nagyobb cserép, akár föld felett hagyva, télre meg betakarjuk mulccsal és nincs gond
a japánbirset először csak lentebb metszettük, aztán még lentebb, félig már kinn volt a "tuskó", zöld szinte semmi, úgy tolta a gyökereket öröm volt nézni - csak nem nekem :d -_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Chaser
legenda
válasz jeriko2 #1240 üzenetére
egyébként megkövetlek, fentebb mondtad h nincs virága tehát nem feltétlen együtt fejlődik a gyökérzet és talaj feletti rész, de mint mondtam ezt én is tapasztaltam, a virágok sok energiát vonnak el a növényektől
talán tápanyag hiánya van ha nem hoz virágot, sőt, nagy eséllyel az a gondja_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Chaser
legenda
válasz jeriko2 #1243 üzenetére
hihi ugyanezt csinálta a japán birs is, akkor kezdett igazán megugrani a gyökérzete mikor el kezdtem bontani felszín alatti részeit, felülre nem kell koncentrálnia, alulra annál jobban tud és teszi is amíg teheti, remélem a geotextil és mulcs megfogja majd
lőttem két képet hova akarom rakni, konzultáltam a "kollegámmal", 20 v 30 literes edénybe kerül, két-két oldalt kell befutnia 4m-t oldalanként, ahogy elnézem az menni fog neki könnyen, cserép alá rakunk téglát, és az oldalánál lyukasztom ki alul ha gyárilag lyukas is alul, alsót meg lezárom, pangó víz ne legyen, de ha menni akarna a gyökér akkor lássuk ( :szerk: képek később, össze akarom szedni a kerti képeket, 10. napos a füvünk és néhol már 8-10cm
[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
válasz jeriko2 #1248 üzenetére
Majd megnezem, mobilnetrol nincs engedve
Nem kell sarj , koszonom, megvan a novenyke, nagy cserepet veszek neki, abban fog elni telre meg lombbal es mulccsal korbe takarjuk a fagy ellen
Most viszek ujabb szepsegeket... Aztan megyrk a tobbiert ( :_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Chaser
legenda
válasz jeriko2 #1248 üzenetére
no megnéztem, ügyes a miénk kis ktsg vetésű, voltak alapok, két nagy szép fenyő, egy fa méretű és alakú japán kecskerágó, egy szép nagy aranyeső, vagy inkább aranyvessző, aminek kb 1,5m-nél kezdődik a lombozata és lefelé hullik, ehhez igazítottam a többi növényt...árnyék kert - mini erdő, japán kert, kis sziklakert, pünkösdi rózsa telep, ők már voltak, hortenzia
- ma láttam a közös képviselő arckifejezésén már ő is szívesen lakna a házban ((( : -attiati általában mindig a tőzeg szerű talajban vannak a növények "hajtva", én még nem találkoztam mással
-
Darksiders84
aktív tag
válasz jeriko2 #1272 üzenetére
Obiban lenne 3 ezerért 10 m2 de nincs írva a neten hány gr. Ebből nekem 2 elég lenne és akkor 5-10cm murva rá. Amennyiben esetleg később mégis átjutna rajta a textilen a gaz de nagyon remélem nem fog akkor jelentene megoldást ha minnél több kő van rajta? Szerintem kocsi alá placnak elég bőven 10 cm?
-
Rive
veterán
válasz jeriko2 #1337 üzenetére
Ez jó ötlet. Haladhatok a füvesítéssel és később is rá tudok irtani, ha kell...
Ha harminc centi mélyen nem volt elég kiszedni, akkor valszeg előjön még néhány évigUgyanezen a vonalon valszeg egy levágott aljú PET palack is befigyel majd
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
jansky1
senior tag
válasz jeriko2 #1412 üzenetére
Szűrőt, szűrőházat tisztítottam, mert koszosak voltak, maradt benne valami, amit kimosott a víz. Összeszerelés óta nem jönnek fel a fejek. Nem tudom, hogy nyitnak-e rendesen a szelepek,de szerintem ott lehet a hiba. Négy zónából az első tökéletes, a másodiknál van a baj, a hármas, négyesnél meg feljönnek a fejek, locsolnak is rendesen igaz, tudnának többet is. A mágnesszelepektől elég fura hang jön a hármas, négyesnél.
[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
válasz jeriko2 #1429 üzenetére
ha földlabdázó géppel veszik ki akkor simán jó lehet máshova ültetve, de azt csak ősz végén/tél elején, tavasz elején lehet - bár utóbbiban nem vagyok biztos -, nálunk két 2m körüli tuja volt amit megnyírtunk, de elég szépen elkúsznak a gyökereik, azt ha labdázni akartuk volna kb fél-1m3 ( : viszont nagyon jópofára meg lehet őket nyírni, nálunk az lett a sorsuk, kivenni sajnáltuk őket - meg sok meló is :d -
-
n_stolz
tag
-
Espla
aktív tag
válasz jeriko2 #1642 üzenetére
Bocs, de ne adj ilyen tippeket.
Szivattyú vásárlás nem olyan dolog, hogy bemegyek a barkácsáruházban és leveszem a polcról a pénztárcámnak megfelelőt. A felhasználáshoz és a kút adataihoz kell mérni. Ennek az Aldisnak egy jelleggörbéje sincs. Vicc.
Nekem is Pedrollo van, jó kiindulási pont a keresésnél. Szivattyú szakboltok weboldalait kell nézni. Mindegyik írja, hogy szívesen segít a megfelelő szivattyú kiválasztásában.
Hasra ütésből ne vegyen senki onnan se szivattyút, hogy majd úgyis jó lesz.
Általában le van írva milyen adatokra van szükség hogy ajánlani tudjanak. pl. nyugalmi vízszint, üzemi vízszint, mennyit homokol a kút, stb.A hidrofor tartály pedig kényelmes dolog, azonnal van víz nagynyomással, feleslegesen nem kapcsol be a szivattyú kevés víz vételénél, én szeretem, praktikus.
-
handrash
őstag
válasz jeriko2 #1644 üzenetére
Nos akkor tapasztalat első kézből:
A házzal együtt vásárolt, de most elhalálozott 20l -es tartályú noname vízművet cseréltem erre az Aldisra. (Állítólag Einhell)
Sokkal erősebben jön a víz a tömlőn keresztül folyamatosan egyenletesen.
30 000 Ft volt, 3 év garanciával.
Úgy vélem ennyit feltehetően megér.
Gondolkodom azért, hogy esetleg a régi tartályát visszateszem a rendszerbe....Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
-
Espla
aktív tag
válasz jeriko2 #1644 üzenetére
Én értem, hogy megvan a jó szándék, ez nem ellened irányul, ne értsd félre.
De ha gyenge szivattyút vesz, akkor órákig locsolhat mire végez.
Ha túl erőset akkor tönkreteheti a kutat.
Ha sok homokot szív fel akkor elkophat a járókerék.
Olcsóbb szivattyú nem biztos hogy olyan hatásfokkal dolgozik mint egy dupla árú.
stb. stb.Mintha a gyereked elesik, lehorzsolja a térdét, te pedig Aspirin-t adsz neki, pedig van jobb megoldás is.
Sok téma felmerült már a topikban, amondó vagyok a fejlécbe kellene gyűjteni hasonló témákról linkeket, hogy mielőtt kérdez valaki a topikban, tudjon előtte egy keveset informálódni és okosabban feltenni a kérdését.
erre van A Topikgazda rendszer
Van valakinek kedve ezt menedzselni?
-
Espla
aktív tag
válasz jeriko2 #1653 üzenetére
Nem ajánlanám az apróhirdetési oldalakat, sajnos hamisítják a Pedrollot.
link: Küzdelem a termékhamisítás ellen - Pedrollo -
Espla
aktív tag
válasz jeriko2 #1642 üzenetére
Nem tudom, de talán 50 mm-es PVC lefolyócsőre jobb hatásfokkal bír, ha egy ilyen PVC szívóoldali csatlakozót tesz. (visszacsapószeleppel)
Ha minden igaz akkor egy Szegedi (Alföldi) kút lehet. Aminek lehet hasonló golyós vagy békaszelepes kútfeje ami egyébként se tenné lehetővé hogy KPE csövet leengedjen, max ha levágja a kútfejet.
Esetleg egy fotóval előrébb lennénk.
De ha ilyen kút, akkor gondolom tényleg túl egyszerű szerkezet ahhoz, hogy számolgatni lehessen bármit is szivattyú vásárlásához.Nekem is ilyen van, csak 40 mm-es csővel. Ezen nyugalmi vízszintet se tudok mérni. Hiába írják hogy adjam meg az adatot.
Ha valakinek van ilyen kútja, milyen szivattyúval használjátok?
Elgondolkodtam, hogy erősebb szivattyút vennék rá, de úgy tűnik ennek a fajta kútnak a szivattyú igényét nem lehet felmérni.
Ha a Pedrollo 1CX-et lecserélném egy dupla erős Pedrollo 2CX-re azzal jól menne vagy tönkretenné a kutat?[ Szerkesztve ]
-
KrAt
veterán
válasz jeriko2 #1662 üzenetére
A kút nemrégiben lett fúrva, a kis-Duna mellett vagyok ~450méterre, szinte biztos, hogy tudnia kell(ene)
Amúgy 2 versenyzőre szűkült a kör: Pedrollo szivattyú műanyag járókerékkel 42k-ért, vagy Elpumps bronz járókerékkel 35k-ért? Mindkettő karakterisztikája jó nekem, az előbbi 1,1kW, az utóbbi 1,5kW, tehát a fogyasztás is az előbbi mellett szól.
Szívem szerint azt venném, nem hiszem, hogy a műanyag kerék ekkora baj lenne, de nemtudom -
KrAt
veterán
válasz jeriko2 #1664 üzenetére
Meg is vettem, be is szereltem, azonban nem teljes az öröm
Elindítom a szivattyút, elkezdi tolni a vizet, azonban messze nem eleget a két locsolókör meghajtásához (papír szerint ~2500l/h lenne az igény), plusz erőteljesen "köpködi" a levegőt a szivattyú. A szívóág szűrőjében látom is, hogy a 2 literes szűrő félig van levegővel, amikor megy.
Ha az egyik ágat elkezdem fojtani, akkor szépen megjön a nyomás, és a köpködés is abba marad.
Ebből azt gondolnám, hogy gázos a kút, azért ilyen. Vagy valahol nem tömített a rendszer, és onnan szívna levegőt? (de akkor ott elvileg csöpögnie is kéne). Vagy esetleg a szűrő fojt sokat rajta?
32-es KPE cső megy a kútba, az 110-es PVC, 7 méter mély. Szigethalom, kis-Duna 450 méterre.
A víz megnéztem, a szívócső vége felett 1,5-2 méterrel van, nem gondolnám, olyan gyorsan leürítené, és utána levegőt szívna, de majd megnézem.
Van bármi más ötlet, mi lehet a gond?
-
KrAt
veterán
válasz jeriko2 #1689 üzenetére
Abszolút nem jutottam sikerre, full lecsupaszított rendszerrel sem, ezt a levelet küldtem tovább a boltnak, hátha van ötletük. Elkeseredtem..
"Nemrégiben rendeltem egy Pedrollo JSWm2AX típusú szivattyút, melyet a napokban (próbáltam) üzembe helyezni, több-kevesebb sikerrel.
Szigethalmon, a kis-Duna mellett lakom, van egy 110-es fúrt kutam, melyből szerettem volna az öntözőrendszert (6 Gardena fej, ~2500l/h vízigény) üzemeltetni. A nyugalmi vízszint kb. 5 méteren van, amikor a szivattyú ment, fél métert csökkent, ekkor még bő 1 méter vízoszlop maradt a kútban. Homokolás minimális.
A csőrendszer kb. 7 méter függőleges, és 1 méter vízszintes szakaszból áll, 32-es KPE cső, 1 sarokelemmel, a szivattyú van a szívóág felső részén (=enyhén emelkedik a vízszintes szakasz, a légtelenedés miatt), az Önök által adott 1 colos visszacsapószeleppel.
Összekötöttem az öntöző rendszerrel, majd elindítás után a szivattyú a tervezett és kalkulált vízmennyiség felét sem hozta, a fúvókák 2 méterre sem locsoltak az 5 helyett. Ha az egyik ágat lezártam, akkor megjött a nyomás, a fél rendszer tökéletesen üzemelt, a szivattyú hangján is hallatszódott, hogy nyomás alá került az előremenő ág.
Ekkor lekötöttem a rendszert, és rögtönöztem egy tesztet, az előremenő rész (a jelenlegi vizsgálódás miatt) szintén 32-es KPE cső, 1 darab sarokidommal.
A probléma, hogy ezen körülmények közt a szivattyú a 14 literes felmosóvödröt (feleségemtől nyúltam ) ~24mp alatt töltötte meg, ami kb. 35l/p, ami a névleges teljesítmény fele. Lényeges nyomás ekkor nem volt az előremenő ágon, a vízszintes előremenő cső vége után pár centivel földet is ért a víz.
Amennyiben a mellékelt jelleggörbét jól értelemezem, kb. 7 méter szívómélység, plusz mondjuk még egyszer ennyi a súrlódási veszteségek miatt, tehát 15 méteren a szivattyúnak még bőven a 70l/p vízhozamot tudnia kéne.
Tudna nekem segíteni, mit tudok még itthon megnézni, mit tudok kipróbálni? (még a kút nélküli nagy vödörből való szívást, szívómélység nélkül ki fogom próbálni, plusz feszültségesést akarok mérni a hosszabbító végén, de utóbbi hibáját kétlem)
Adott esetben a szivattyú harangjának a leszerelésétől sem riadok vissza, bár szárazon nem futott a szivattyú, használat előtt feltöltöttem, csak a szívóágat kellett felszívnia, az olyan 30mp alatt sikerült, tehát nem gondolom, hogy ott lenne a hiba, de hátha."
-
V.Stryker
nagyúr
válasz jeriko2 #1741 üzenetére
De jó hogy ezt írtad. Nekem ilyen sima kerti szivattyúm van és pont ez a bajom, hogy mindig le kell kapcsolnom a szivattyút, hogy elálljon a víz. Amúgy k.rva jó nyomással tolja fel. Két kerti öntözőt is simán ellát egyidejüleg.
Ezzel az áramláskapcsolóval mi történik olyankor, ha a lábszelep nem zár el rendesen és visszafolyik a víz? Mármint következő vízkinyitáskor... Semmi? Nem kapcsol és kész?
Én ilyenkor amúgy a kerti csapról szembe megnyomom vízzel és utána már felkapja. Szerencsére idén ezt talán egyszer kellett eddig.
[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest