Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- laca223: Miért győz a kollektív meggyőződés akkor is, ha saját magát teszi tönkre?
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Zsoca1991102: Kábel kereső / ér pár kereső
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyulaszu
senior tag
Sziasztok,
van itt esetleg valaki Eger környéki, aki hajlandó lenne segíteni néhány, pár éve telepített alma és körte metszésében? Szeretném megtanulni az alap dolgokat...
-
User_2
aktív tag
-
elpescador
kezdő
válasz
soldi3r
üzenetére
"Ha nincs túlfeszítve, akkor nem fog könnyebben forogni akkor sem, ha nagyon laza."
Igen, így van, de az 1-2mm már határeset, ha pl csak 1mm-re tudod kihúzni a láncfeszítőtől akkor azt már nehezebben tudod megforgatni, mint ha 5mm-re ki tudnád húzni, de az igaz, igazábó csak Stihl márkához van igazi tapasztalatom. -
soldi3r
veterán
Az egyetem alatt egy szezont én is lehúztam egy akácosban. Szerintem az egyik legnagyobb sz@päs ami létezik. Domboldal, sár, bozót, tüskék, kullancsok, hideg...
#24987elpescador, Ha nincs túlfeszítve, akkor nem fog konnyebben forogni akkor sem, ha nagyon laza.
-
elpescador
kezdő
válasz
soldi3r
üzenetére
Forog az 1-2mm-el is, de nyilván kicsit nehezebb mint 5-10mm-el, de az úgy a normális, én inkább 5-10mm-t szoktam hagyni, nem erőltetem feleslegesen, de jó az így is úgy is, működnie kell rendesen.
Nekem egy kisebb Stihl-em van, már évek óta megy hibátlanul, pár gyümölcsöst, és pát m3 fát már összevágott.
(Sajnos már olyan is jutott neki, hogy fákat vettem ki, és amikor nagyon nem akart jönni a gyökeret is vágtam vele, volt, hogy a földben volt 40cm-t, azonnal ki is ment a lánc éle ...) -
H-Zol
őstag
válasz
soldi3r
üzenetére
Télen úgyis belassul a kertészkedés , mezőgazdaság , úgyhogy átmegyünk favágásba
! Igen egy kopott lánckerék tud figurázni
de mint fentebb írtam inkább legyen egy kicsit tágabb , mint tulfeszített ( én rengeteg fát össze ( ki ) vágtam , régen dolgoztam erdőben , na ott ha nagyon tág volt a lánc és sok volt a sirkó , bozót és a lánc alákapott akkor ledobta a láncot , de itthoni kuglizásnál nagyon ritka amikor ledobja a láncot ) , ezért szerettem anno a régi Orosz Druzsbát ( én még azzal kezdtem ) annak a lánc vezető végén a lánckereket rugó feszítette , de itt egy hirdetés [link] ezen a képeken jól látható , ezt nem kellett olyan sokat feszíteni és tulfesziteni sem kellett , de viszont ezt cipelni ( tartani ) kellett
!! -
soldi3r
veterán
válasz
elpescador
üzenetére
Cserélj vezetőt vagy lánckereket. Ha nem elég hidegen az 1-2mm, akkor ott valami gond van.
-
User_2
aktív tag
szeretném elolvasni mit mondott a MATE rektora:
https://hvg.hu/360/20251216_fenntarthato-fejlodes-2026-gyuricza-csaba-ontozes-szantas
megköszönném, ha valaki akinek van hvg előfizetése megosztaná a tartalmat -
soldi3r
veterán
válasz
elpescador
üzenetére
Az nagyon soknak tűnik, hidegen kb 1-2mm-t kell tudnod lehúzni, de a lényeg amit előttem írtak, könnyen lehessen húzni.
-
H-Zol
őstag
válasz
User_2
üzenetére
Ez jó
, eléggé haldoklik a láncfűrészes topik ( két ujjal könnyedén kell menjen a láncnak , nagyobb kárt csinál egy tulfeszített lánc ,mint egy tág ) ! Az új láncok egy ideig gyorsan nyúlnak ( vannak már drága profeszionális láncok amik jobban birják a strapát ) , nekem ilyen láncom és vezetőm van az öreg Husqvarnámon X-Cut [link]
"Az X-CUT láncot a gyárban előfeszítették, ami azt jelenti, hogy Ön hosszabb ideig dolgozhat vele, mielőtt újbóli feszítést igényelne. Nem lassítja a munkát a sok felesleges állítgatás, és sokkal kisebb a veszélye annak, hogy a vágórendszer megsérül a laza lánc miatt." -
User_2
aktív tag
nem ide való, de a láncfűrészes topikban nem járok,
a láncfeszesség ellenőrzésének ennyire egyszerűen kivitelezhető és logikusan megindokolt módja még nem jött szembe.kb 1,5 perc, short video
Bayerische Staatsforsten
Can you check if the chain is properly tensioned by pulling on it?
Forestry expert Marlies shows you how to do it right – for safety and a long lifespan for your chainsaw.
https://www.youtube.com/shorts/zWjaf5F_QMQválasztható eredeti német és angol audio-val.
-
-
Rive
veterán
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Ha melegben tartod, akkor rendes fény + víz és páratartalom is kell.
-
psion2101
tag
Sziasztok!
Fűnyiróval kapcsolatban lenne kérdésem.Remélem jó helyen teszem fel.
Van egy benzines fűnyiróm (Hyundai)Már mikor megvettem azután is vissza kellett vinnem szervizbe,mert egyenetlenül járt a motorja.Most megint szarakodik és idegesit nagyon.Mit csináljak vele?Másfél éves sincs még.Ja és azért nem sokat vágtam vele.100-as benzin ment bele mindig.Olaj van benne. -
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Nálunk fűtetlen garázsban volt tartva eddig. Évek óta így vannak. Pótolni csak azt szoktuk ami kipusztult. Nem veszünk újat minden évben.
Teljes sötétségben is elvan tavaszig, vissza kell vágni - tavasszal úgyis muszáj lesz. 1-2 hetente locsolni. Tápoldatnak semmi értelme.
Tavasszal meg át kell ültetni.
-
Dorian
félisten
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Értem.
Az eredeti kérdésre sajnos nem tudom a választ, sosem próbáltam lakásmelegben teleltetni. Tápoldatot biztos nem kell ilyenkor adni. -
-
Dorian
félisten
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Mi a francnak tartasz a garázsban 20- 22 fokot?
-
Üdv!
Volt pár virágládányi muskátlim a nyáron, (gyönyörűek voltak)
A hideg idő beköszöntével kettőt behoztam a garázsba/előtérbe. (Többi láda nem fér be.)
De nekem ott is kb 20-22C° van.
Próbálok fényt beengedni, de gyakori, h elfelejtem a redőnyt felhúzni.
Mikor észreveszem pár naponta, h a föld kiszáradt, akkor meglocsolom - vagy ne locsoljam inkább?
Muskátli-tápoldatot adjak a vizhez - vagy így télen inkább ne?
Sok levél már korábban elszáradt, most is egy adagnyit leszedtem róla, de nem tudom, h azért, mert nem locsolom eleget, vagy azért, mert nem kap elég fényt?
Mintha az ablak felőli oldalnál levők jobb állapotban lennének, ott sötétzöldek most is a levelek, a beljebb levők nem annyira, jól gondolom, h azért, mert ott több fényt kap?Vagy mindegy mit csinálok, mert ilyenkor hiába van fűtött helyen, akkor is vegetációs időszakon kellene átmennie, és ezért sínylődnek?
Ha veszek növénytermesztéshez való lámpát, és mittudomén, napi 10 órát megvilágítom vele, az jó ötlet, vagy akkor se lesz jobb, mert ennek ez a rendje, h ha nem 5-10C°-os helyen van télen, akkor elsorvad?
Kb minden évben ez volt, h ha behoztam öket, elszáradtak (bár az lehetett az öntözés hiányától is), meg hát behozni se szoktam, inkább tavasszal újakat szoktam venni, csak jó lenne átteleltetni, de sajnos nincs fűtetlen helységünk.

Ez már a sokadik levélhullás utáni állapot, a még eddig megmaradt virágokat is most szedtem le, eredetileg egy zöld dzsungel volt, nem ilyen ritkás. -
User_2
aktív tag
meztelencsigás könyv:
kb 300 oldal, sok képpel
https://atk.hun-ren.hu/hu/atfogo-monografia-keszult-magyarorszag-meztelencsigairol/ingyen letölthető, ill. hardcopy vásárolható
talán idén márciusban publikálták, én most botlottam bele -
Balázs Z.
aktív tag
Ha jól emlékszem, itt a topikban is gyakran szóba kerül a szer, amiről a cikk szól:
https://pirulakalauz.hu/2025/12/09/csalason-alapul-a-glifozat-biztonsagossagat-alatamaszto-kutatas/
A cikk írója nem bulvárújságíró, ezoterikus térítő, Monsanto-alkalmazott, vagy alusipkás bolond.
-
H-Zol
őstag
Nem rendeltem még soha ilyen növényeket interneten keresztül , de nagyon jól voltak csomagolva , mindegyik körbefóliázva a kisebbek egy nagy dobozban jöttek , alattuk szalma de közöttük és felül is vastagon szalmával voltak takarva , a hosszabbak egy nagy fóliával voltak körbe tekerve de közöttük is szalma volt és utánna még egy kemény kartonnal is körbe voltak tekerve , egyszerű és tökéletes csomagolás volt !!
-
User_2
aktív tag
válasz
soldi3r
üzenetére
elnézést, hogy belepontosítok,
csak nagyon távoli a betegségmentesség a színkódok alapján. ezt te biztos szintén tudod, de többieknek jobb, ha az elsődleges logikát ismerik.
fehér -> standard -> tök egyszerű szaporítással, jöhet akár "hobby szaporítótól" is, akinek csak egy-két fajtája van, de a szaporító nevét ugyanúgy fel kell tüntetni. kiskerben jellemző. bázis szintű szaporítóanyagból van felszaporítva. azaz az oltószemet egy olyan fáról vették, ami sárgacimkés volt.
sárga -> bázis -> azaz nagyobb az esély a fajtaazonosságra
kék -> prebázis -> elvileg garantált a fajtazonosság, kiskerben nem jellemző, mivel kevés szaporító adja el magánszemélynek, többnyire génbankos állomány.
prebázist vesznek a szaporítók, ebből szaporítják a bázis ültetvényt, ami már kiskerben előfordulhat és ahogy fentebb írtam bázisból szapoirítják a standard szintű oltványokat.az egész rendszernek a lényege, hogy legyen egy vagy több, de inkább több központi génállomány, ahonnan a fajtaazonosság biztosítható.
ültetvényt, amiből a kék származik nébih ellenőrzi évente többször.
ellenőrzés szemrevételezés egyedenként, illetve mintavételezéses víruskeresés.
a szigorúság inkább abban van, hogy elég gyorsan karantánba tudja vágni az egész állományt akár egy fertőzött egyed is.
sárga és fehér ültetvényeken is van ellenőrzés, de a legszigorúb ellenőrzés a kék ültetvényeken van. -
San398
őstag
Sziasztok!
Az őszi/téli lemosó permetezésnél az időjárásnál mi a fontos? Mekkora hőmérsékletnek kell lennie és hány napig? Pára, köd kizáró tényező? Vagy már elkéstem? Eddig Vegesol eReS-t használtam, ez mennyire jó? Van esetleg más ami hasonló árban van vagy olcsóbb de legalább ennyire jó?
Köszi -
H-Zol
őstag
válasz
angelside77
üzenetére
Amelanchier lamarckii a neve , és innen [link] vettem , jó visszajelzéseket láttam YouTube videókon ! ( Google fordító elég jól lefordítja az oldalt )
-
H-Zol
őstag
válasz
soldi3r
üzenetére
Nálam szerencsére minden jól megy ( kivéve a Packhams körte , az nem akar ) , írtam , hogy vettem kanadai áfonyát , nállatok fanyarka, mézalmácska néven fut [link] de ebből is van több fajta , amit én vettem az nagyon édes és fának meghagyva akár 4 m magasra is megnőhet , de bokornak is 2-3 métert írnak ! Pici kis töveket vettem 12 darabot mert így volt jó akciós , már kettőnek találtam hejet de lessz belőle elajándékozva is !
-
H-Zol
őstag
válasz
soldi3r
üzenetére
Az jó
, nekem már nincs helyem a portán + gödöre
, minden tele van , egy kicsit sűrűn is vannak nállam a fák , de a cél az volt , hogy sok fajta legyen , mind más íz , más érés stb !
A két kínai datolyának még van hej csak az a baj , hogy vettem.egy pár Kanadai áfonyát és utána olvastam , hogy az nem bokor lessz , hanem komoly fa , vagy elő kerítést is lehet belőle , de az is , 2-3 méter magasra nől
!
Az idén ültetett Zöld Magdolna kortefám , jól látszik a vágás ahol visszavágtam ( ahová rá tettem a címkét az felett egy kicsivel ) sudárra , és ezeket a galjakat az idén hozta !! -
H-Zol
őstag
válasz
User_2
üzenetére
Akkor te közel láthatsz a Román határhoz , ha átjárnak hozzátok árulni , nállunk elég felületesen kezelik a fák felcimkézését ( heileg ahol élek itt is , sokszor csak a fa neve volt ráírva és kész
) , nállatok több faiskolából is vásároltam már , de ott tényleg szépen fel voltak cimkézve , de ott se mind
,
[kép] [kép] ezek szépen cimkézettek ( ezekkel a képekkel reklamáltam , mert nagyon sok 40% a vásárolt fáknak nem fogtam meg , sem ez előtt sem azóta nem jártam így , szerintem nállunk nagyon kiszáradt a gyökérzet ) , de itt egy másik kép , szintén onnan [kép] azon a hosszú sárga cetlin csak a fa neve volt örökíróval rá írva ! -
User_2
aktív tag
és valóban,
gyümölcsfákhoz nem csak a magyar területen ismert passport formátum elfogadott:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=CELEX:32017R2313
román nyelven ugyanez:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=CELEX:32017R2313
nálunk használt formátum:
https://portal.nebih.gov.hu/-/fontos-tudnivalok-gyumolcs-szaporitoanyag-vasarlasa-elott
a román hatóság ismertetője:
https://anfdf.ro/wp-content/uploads/2025/09/procedura_autorizare_operatori.pdffalumban a havi vásárban elég sok romániából származó gyümölcsfa, rózsa, szőlő és egyéb bokor vásárolható, vegyes passport formátumokkal,
nemigazán értettem, sokszor és inkább általában egyáltalán nem követi se a megadott formátumot, se a tartalmat.
nagyon sokszor a magyar származású növényeken sincs nem hogy tartalmilag megfelelő, de egyáltalán semmilyen növényútlevél. de gondolom ez nem újdonság. -
H-Zol
őstag
válasz
soldi3r
üzenetére
Papírból van a címke de amiket kell azokat írja rajtuk , netten vásárolja az ember , nem tudja , hogy mit kap , de van számla is róluk , szerintem rendben vannak a fák ( de majd idővel kiderül ) !
A másik csomag nem ért ide , pedig a követés szerint kiszállítás alatt van ( lehet holnap , ér ide mert ettől a szállító cégtől kaptam már szombaton csomagot ) ! -
H-Zol
őstag
válasz
soldi3r
üzenetére
Egy kicsit elvoltam veszve , de megjöttek a kisfáim ( hogy 3-4 évesek , ahogy hirdették , nem tudom , de nagyon szépek ) !
mindenesetre komoly gyökereik vannak , és még nedves volt rajtuk egy kicsit a föld , de rögtön vízbe tettem őket !
Szerintetek úgy jó lessz ha elültetem és tavasszal metszem meg őket ( soha nem ültettem ősszel fát , mindég más dolog volt és utána beált a tél , de most ideális az idő )
-
-
-
soldi3r
veterán
A kálium nélkülözhetetlen eleme a szénhidrátanyagcserének, valamint a keményítő képzésnek- és lebontásnak. Jótékony hatású a fotoszintézisre, fokozza a növények aktív vízfelvételét, valamint csökkenti a párologtatást. A harmonikus káliumellátás védi a növényt a szárazságstressztől. Aszályos évjáratokban, kedvezőtlen időjárási viszonyok esetén különösen megnő a növények megfelelő káliumellátottságának a jelentősége.
A növények elégtelen kálium ellátottsága esetén csökken az ellenálló képességük, valamint aránytalanul megemelkedik a párologtatásuk, ami levélcsúcsaik, levélszéleik hervadását, elhalását eredményezi. A káliumhiány következtében sérül a növény szénhidrát-anyagcseréje. -
btraven
őstag
válasz
soldi3r
üzenetére
Ma átültettem 2 juharfát. De nem vágtam vissza az ágaikat. Holnap is lehet? Vagy most már megette a fene?
Azt mondják 30%-ot vágjak le az ágaikból. De lehet az egyiket jobban visszavágom, ilyen 1 szál magas az egész. Feljebb ágazik el 2 ágra egyenesen felfelé. Ne nőjön olyan magasra, nálam árnyékoljon, ne a szomszédnál. -
soldi3r
veterán
Nekem azt mondták, hogy a két legfontosabb régi permetszer a szőlőben:
Bordóilé: 10 liter 1%-os bordóilé készítéséhez 100 g rézgálicot 5 liter vízben feloldunk - vas edényben nem szabad - Másik edényben 80 g oltott meszet szűrőn átmosva 5 literre felhigítunk, majd a rézgálic oldatot lassan, keverés közben a mésztejhez önjük. A bordóilé kémhatása gyengén lúgos legyen (7 pH felett, gyógyszertárban kapható lakmuszpapírral mérhető)
Mészkénlé: 2 súlyrész kén, 1.1 súlyrész égetett mész és 10 súlyrész víz.
Az oltatlan meszet háromszoros mennyiségű vízzel megoltjuk, majd a szükséges mennyiségű vízzel kiegészítjük (110 g mész, 0.3 liter vízben megoltva és 1 literre kiegészítve). Folyamatos keverés mellett, forrás közben lassan adagoljuk /szitáljuk/ bele a 200g kénport. Amikor a habzás megszűnik (40-50 perc) a mészkénlé kész Baumé fokolóval meghatározzuk a töménységet és higítjuk. Lemosó szerként 5-6 fokos töménységűt kell használni. -
H-Zol
őstag
A lemosás nagyon fontos , én a hétvégén ( jó időt mutat ) a szöllő alsó részét és a fák törzsét le akarom mosni rézzel ( nem akarok rézzel összefujni mindent , úgyhogy meszelővel fogom felvinni ) !
Egy kérdés hátha tudja valaki , vagy húsz éve kaptam itt úgy nevezték , hogy Kékkő ( ilyen kissebb nagyobb kő darabok ) , régen mindenki ezzel és mész keverékével permetezte a szöllőt , valyon milyen arányban kell ezt keverni
! -
H-Zol
őstag
Itt ez a kép , november 15 -ödikén csináltam !
ez két éves de tavaj is rosszul ment , az idén meg 2-3 rügy barna a többi zöld maradt , de nem hiszem , hogy sárgaság , úgy olvastam , hogy ezt is egy kabóca csinálta de ez nem terjed a növényben szét , csak a zöld részben !!
Jó vissza kell vágjam , megint nem lessz rajta egy nagy mutatvány ! -
-
User_2
aktív tag
a vessző a vessző tövétől nem ért be?
és nódusznál törik magától? vagy megfonnyadt és a vessző egybemarad?
mennyire erős a tőke? azaz a be nem érett vessző késői hajtás? szezon végén növekedett? ez okozhatná a be nem érést.egyébként milyen fajta?
nem vagyok biztos abban, hogy láttam már pozitív esetet.
a leginkább gyanús esetem másodéves rövid ízközű volt,
gumis, minden más vesszőtől egyértelműen különbözően.
de első éves vesszőt még nem láttam igazolt fertőzéssel,
csak gyenge (azaz megkérdőjelezhető) gyanúval.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tőzsde és gazdaság
- Warhammer 40.000
- Notebook / laptop alkatrészek cseréje (processzor, RAM, HDD)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Óra topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- ASUS routerek
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Bittorrent topik
- További aktív témák...
- iPhone 15 Pro 128GB 100% (1év Garancia)
- Dell Latitude 5400 14" FHD IPS, i5 8365U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Keresünk iPhone 13/13 Mini/13 Pro/13 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8G I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Apple iPhone 13 Pro / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó garancia / Akku : 100%
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
! Igen egy kopott lánckerék tud figurázni
de mint fentebb írtam inkább legyen egy kicsit tágabb , mint tulfeszített ( én rengeteg fát össze ( ki ) vágtam , régen dolgoztam erdőben , na ott ha nagyon tág volt a lánc és sok volt a sirkó , bozót és a lánc alákapott akkor ledobta a láncot , de itthoni kuglizásnál nagyon ritka amikor ledobja a láncot ) , ezért szerettem anno a régi Orosz Druzsbát ( én még azzal kezdtem ) annak a lánc vezető végén a lánckereket rugó feszítette , de itt egy hirdetés
!!
, eléggé haldoklik a láncfűrészes topik ( két ujjal könnyedén kell menjen a láncnak , nagyobb kárt csinál egy tulfeszített lánc ,mint egy tág ) ! Az új láncok egy ideig gyorsan nyúlnak ( vannak már drága profeszionális láncok amik jobban birják a strapát ) , nekem ilyen láncom és vezetőm van az öreg Husqvarnámon X-Cut

végre megérkezett az egzotikus rendelésem
, minden tele van , egy kicsit sűrűn is vannak nállam a fák , de a cél az volt , hogy sok fajta legyen , mind más íz , más érés stb !
Az idén ültetett Zöld Magdolna kortefám , jól látszik a vágás ahol visszavágtam ( ahová rá tettem a címkét az felett egy kicsivel ) sudárra , és ezeket a galjakat az idén hozta !!
Én ma kötöttem meg az enyéim egy-egy akáckaróhoz, hogy kicsit megigazítsam.
mindenesetre komoly gyökereik vannak , és még nedves volt rajtuk egy kicsit a föld , de rögtön vízbe tettem őket !
Szerintetek úgy jó lessz ha elültetem és tavasszal metszem meg őket ( soha nem ültettem ősszel fát , mindég más dolog volt és utána beált a tél , de most ideális az idő )
ez két éves de tavaj is rosszul ment , az idén meg 2-3 rügy barna a többi zöld maradt , de nem hiszem , hogy sárgaság , úgy olvastam , hogy ezt is egy kabóca csinálta de ez nem terjed a növényben szét , csak a zöld részben !!
, most viszem egy kicsit feljebb a szőlő állományt ( 9 tőke lessz , mind más ) és most jön ez a nyavaja !