Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jogász topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-02-11 07:27:19

LOGOUT.hu

A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#15551) Lauda válasza mike1334 (#15550) üzenetére


Lauda
félisten

Jó volt ez a kutakodás, sok új dolgot tanultam. :)

Köszi a társalgást! :)

[ Szerkesztve ]

(#15552) MasterDeeJay

Van ugyebár az emag, régóta fent van egy Op-Com ami egyértelműen kínai másolata az eredetinek de furcsa módon mai napig fent van. [link]
Azt tudom hogy Kínából az országba ilyet nem lehet behozni (vámosok megfogják és megsemmisítési díjat kérnek érte) de akkor ezek szerint ha már Romániába bejött akkor onnan már nem nézi senki hogy eredeti-e?
Elvileg külföldi webshopnál nem lényeg hogy kínai és itthoni jogvédett dolgot másolnak?
Ha megfognak vele akkor a számlával igazolom hogy tőlük vettem és nekik kell igazolni hogy eredeti?
Ugyan így a emagos leárazott windows 10-ek miatt érdekel inkább. [link] , [link] Tehát cégbe megveszem számlára az itteni win10-et és rendben leszek?

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#15553) MasterDeeJay válasza MasterDeeJay (#15552) üzenetére

Közben rájöttem hogy az emag webshopja olyan mint az ebay vagy a vatera, azaz gondolom pont emiatt nincs semmi felelősségük arra nézve hogy milyen a termék amit oda felraknak.
Így a kérdésem tárgytalan, szerencsére nem rendeltem semmit. Le is van írva hogy nem az emagtól veszek hanem az adott cégtől ami ott fent van, és ha az külföldi akkor cseszhetem akár mi van.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#15554) Putyin90


Putyin90
senior tag

Sziasztok! A testvérem (13 éves) vízilabdatáborban volt szombattól máig. Tegnap meccs közben a vízben megrúgták a kezét, aminek hatására (elmondása szerint) csak nagyon nehezen tudja mozgatni az ujját, meg van dagadva és kékülve is. A tábort vezetők nem vitték orvoshoz sem akkor, mikor jelezte, hogy mi történt, sem pedig ma. Jelenleg úton vannak hazafelé, amint megérkeznek visszük a sürgősségire. Amennyiben törést állapít meg az orvos abban az esetben tehetünk panaszt azok ellen, akik a táborban feleltek a gyerekért?

[ Szerkesztve ]

(#15555) atos19881101 válasza Putyin90 (#15554) üzenetére


atos19881101
senior tag

Szvsz azért is panaszt kell tenni, mert vizes lett. :F

/** while (state(Korso) != BROKEN) go (Korso, &Kut) **/

(#15556) Ishi-Papu


Ishi-Papu
csendes tag

Szervusztok!

Megint egy jogszabályértelmezési vitával fordulok a hozzáértőkhöz, (én nem vagyok jogász):

"Az építésügyi hatóság az építési engedély hatályát annak lejárta előtt kérelemre, a (6) bekezdésben foglalt feltételek mellett legfeljebb két alkalommal, egy-egy évvel hosszabbíthatja meg

a) az építési tevékenység megkezdése előtt, valamint

b) megkezdett építési tevékenység esetén."

Max. kétszer, kétszer lehet hosszabbítani (a esetben kétszer, továbbá b esetben kétszer), vagy csak egyszer-egyszer? - ezen folyik a polémia.

Előre is köszönöm a segítséget.

Üdv: Ishi-Papu

(#15557) asdf_ válasza Ishi-Papu (#15556) üzenetére


asdf_
veterán

Az építésügyi hatóság az építési engedély hatályát annak lejárta előtt kérelemre, a (6) bekezdésben foglalt feltételek mellett legfeljebb két alkalommal, egy-egy évvel hosszabbíthatja meg

Szerintem. Ugyanakkor én a részletezést nem értem. A meg nem kezdett és a megkezdett építkezési tevékenységen kívül milyen állapot van még, hogy ezt így fel kellett bontani? Miért nem azt írták, hogy be nem fejezett építkezés esetén (ez lefedi mindkettőt), oszt csók?

(#15558) lumpy92


lumpy92
aktív tag

Sziasztok!
Katás egyéni vállalkozóként csak a lakhelyemre jelentkezhetek be, vagy lehet tartózkodási helyre is?

"never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"

(#15559) LuckyL válasza lumpy92 (#15558) üzenetére


LuckyL
őstag

minden vállakozásnál ott alapítassz székhelyet ahol szeretnél (és ahol az ingatlan tulajdonos hozzájárul)
nem hiszem hogy ez egyéni vállakozásánál máshogy lenne, de egy gyors telefon az önkormányzatnak és megmondják

cryptot minden termékemért elfogadom

(#15560) updog válasza LuckyL (#15559) üzenetére


updog
senior tag

*kivéve CSOK-os ingatlanban. Illetve ott is nyugodtan bejelentkezhetsz, nem fog szólni senki, csak szerződést szegsz és egy összegben kamatostól esedékessé válik annak visszafizetése.

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#15561) Lauda


Lauda
félisten

Lakásbiztosítás esetén van olyan kikötés, hogy az esemény után mennyi időn belül lehet bejelenteni a kárt? Ha teszem azt valaki nincs otthon és csak két héttel a villámcsapás után vesz tudomást a károkról? Mert a biztosítónál (aegon) eddig csak annyit találtam, hogy a tudomásomra jutástól számított két napon belül kell bejelentenem.

(#15562) #04441088


#04441088
törölt tag

Sziasztok!
Leírnék röviden egy sztoryt, mármint csak annyit, amennyit leírhatok és tudok belőle.
Az lenne a kérdésem, hogy nagyjából mire számíthat az illető(letöltendő..), milyen költségei lehetnek a tárgyalások alatt(ügyvéd, tárgyalás..stb.), illetve, hogy indíthatnak e ellene pert, és ha igen milyen okkal.

Van egy fiatal ismerősöm, 20 körüli, már nagykorú. Kábszer téma miatt épp felfüggesztettje van.
Volt anno lopásból is rendőrségi ügye. Tehát visszaesőnek számít.
A jelenlegi helyzet: 3-4 hónapon keresztül heti 3-4-5 alkalommal rendszeresen lopott 50-100 e Ft értékben, műszaki cuccokat, ékszereket, mikor mit.
Pontosan ő se tudja már, de ha a számára legkedvezőbbel számolok, 3 hónap, heti 3 alkalom, alkalmanként 50k, akkor is 1,35 milla Ft a vége, elvileg minden esetrol van videofelvetel...

Köszönöm a válaszotokat előre is.

(#15563) drzozo válasza #04441088 (#15562) üzenetére


drzozo
senior tag

Nem mindegy, hogy felfüggesztettről vagy próbára bocsátásról beszélünk (laikusok sokszor keverik...). Ha ezt tudnánk pontosan, akkor utána azt kellene megnézni, hogy a jogerős felfüggesztett vagy próbára bocsátás alatt követte-e el az üzletszerű lopásokat avagy sem. Ez így eddig elég zavaros, mindenképpen beszéljen ügyvéddel személyesen (a rendelkezésre álló irataival együtt), ne közvetítőn keresztül érdeklődjön.

[ Szerkesztve ]

(#15564) LuckyL válasza #04441088 (#15562) üzenetére


LuckyL
őstag

én mindenképp azt tanácsolnám, hogyha van rá pénze, akkor bízzon meg egy ügyvédet, mert ez így elmondás alapján könnyen lehet börtön és akkor lehet azt is leülni ami fel van függesztve (ha börtönbüntetés van felfüggesztve, nem esetleg csak egy "enyhe" vádemelés felfüggesztésről beszélünk)
és én azt javasolnám, hogy ne egy "nagynevűt" keressen, aki csak elkéri a százezreket és a bojtár fogja megcsinálni a melót, ahnem egy fiatal lelkiismereteset, aki szokott vállalni büntetőügyeket, akár kirendelés útján is
ha abban a városban dolgozik, ahol az eljárás folyik, az plusz pozitívum lehet
ja és nem tudom miylen vallomásokat tett eddig, ha még nem tett, mindenképp ügyvéd előtte

okosabbak majd megmondják, de ennek első hallásra nincs 5év a büntetési tétele, ezért az állam nem ad kirendelt védőt (ha jól emlékszem ez a határ)

ha leírod melyik város, hátha lesz itt olyan akinek van ott olyan ismerőse akit mer ajánlani

cryptot minden termékemért elfogadom

(#15565) #04441088 válasza drzozo (#15563) üzenetére


#04441088
törölt tag

Felfüggesztett, es a jogeros ido alatt tortent minden.
Nekem nem pontosan kell, hogy 2 evet fog kapni, es 1 milla koltseggel mellette szamolhat, hanem csak ugy nagyjabol, tippre. En full elveszett vagyok ebben a temaban, o meg ugyved utan rohangal. :R

Szerk.: LuckyL, koszonom neked is, Szekesfehervar a varos.

[ Szerkesztve ]

(#15566) LuckyL válasza #04441088 (#15565) üzenetére


LuckyL
őstag

sajnos nekem nincs ott semmilyen ismeretségem
ha a mostani letöltendő, akkor az előzőt is le kell ülni, úgy tudom kedvezmény nélkül ráadásul
el kell kerülni, hogy letöltendő legyen, mindenképp kell ügyvéd!
ki tudja mit lehet azokból az esetekből bizonyítani, így kár találgatni

cryptot minden termékemért elfogadom

(#15567) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Vállalkozni akarok, de legutóbb is ott fuccsolt be a dolog, hogy az elején megfojtottak az adókkal mielőtt ügyfélkört építhettem volna, illetve nem volt meg a bejáratott munkafolyamat sem. Az utóbbin dolgoztam az elmúlt években, és az előbbit is szeretném valahogy kiküszöbölni. Szerintetek mi a legjobb megoldás, ha eleinte csak évi néhány projektre számítok, 100-300k per projekt, max évi 1 milla? Olvastam régebben, hogy adószámos magánszemély is létezik, nem csak vállalkozó, ha valakinek ilyen alkalomszerű munkái vannak. Érdemesebb lehet azzal elindulni? Ami még eszembe jutott, hogy megoldható e az, hogy szerződést kötök egy 2-3 hónapos projektre, de csak akkor jelentem be magam, amikor teljesítésnél kiszámlázom az összeget. Ha ilyennel kezdenék, akkor meg tudnék spórolni akár 150k katás adót is (már ha muszáj vállalkozni). Ez így jogilag rendben lenne? Szerződésekkel kapcsolatban léteznek online sablonok szoftverfejlesztői munkára, vagy muszáj keresnem egy ügyvédet, hogy írja meg nekem? A kamarai tagság kötelező? Egyáltalán mit ad, mert úgy rémlik régen csak fizettem a semmiért? A másik, amin dolgozok most egy webszolgáltatás, aminél az a terv, hogy lehet szolgáltatást bérelni havi vagy éves díjjal, aztán ha nem fizetik, akkor 1-2 hónap türelmi idő után kikapcsolom nekik. Nyilván ide is kell valami szerződés, de igazából most csak az érdekelne, hogy jogilag van e valami buktatója a dolognak. Ami már lejött, hogyha webszolgáltatást használ valaki, akkor GDPR-nél harmadik személy vagyok, akivel megosztják a felhasználói adatokat, tehát erre kell majd egy külön szöveg, amit átadok az ügyfeleknek, hogy kiírják a webszolgáltatást használó alkalmazásuknál. Van bármi egyéb ezen kívül? Számlázni ugyanúgy kell minden kifizetésnél? Esetleg ha csak elektronikus számlát akarok és elektronikus szerződés kötést a szolgáltatásra, akkor arra van valami külön szabály és auditálni kell a rendszeremet hozzá a NAV-nak? Lehet inkább valami tanfolyamot kellene csinálnom a témában, legalábbis ez így elég sok kérdésnek tűnik egyszerre.

Buliban hasznos! =]

(#15568) Mexbacsi


Mexbacsi
tag

Sziasztok!

Jelenleg is érvényben lévő munkaszerződésben a felmondási idő két hónap. Érdeklődnék, hogy ezt az időt valóban köteles vagyok letölteni vagy van lehetőségem az egy hónapra? Ha megbeszélés kérdése a dolog akkor biztos, hogy nem engednek el előbb. (még nem került sor felmondásra)

(#15569) #04441088 válasza Mexbacsi (#15568) üzenetére


#04441088
törölt tag

Nem vagyok jogász, de felmondásom volt az elmúlt pár évben kettő is. Mindkét alkalommal azt mondtam, hogy családi okok miatt költözünk, mondtam egy 150 km-rel odébb lévő helyet, nem tudnám megoldani a bejárást és ennyi.

(#15570) Lauda válasza Mexbacsi (#15568) üzenetére


Lauda
félisten

Köteles vagy, ha nem tudsz a munkáltatóval megegyezni. De ha lebetegszel, akkor sem tudod ledolgozni.

(#15571) MasterDeeJay válasza Mexbacsi (#15568) üzenetére

Hali!
Én hasonló helyzetben voltam. Két hónap felmondással amit nem fogadtam el és egyszerűen nem mentem be dolgozni az utolsó hónapban. Értelem szerűen vissza kellett fizetnem az utolsó egy hónapot és arányosan a caferériát, nekik ezzel nem kevés papírmunkát okozva.
Előzmény persze igérgetés hogy jobb lesz minden, az elötte meg fizetéscsökkentés... Szóval szivattak rendesen de nem a közvetlen főnökök hanem fentről mindenkit egyszerre. Megérdemelték, nekem meg volt egy jó hónapom amikor csak kávézgattam és sétáltam egész nap. :DDD

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#15572) LuckyL válasza inf3rno (#15567) üzenetére


LuckyL
őstag

iszonyat katyvasz ez így, de pár gondolattal megpróbálok segíteni

-keress egy barátot vagy ismerőst, sokan nem használják ki a 12 millás áfamentes kata keretet, kezdetben csináld az ő neve alatt
-szerződést nem csak ügyvéd írhat, sőt hiába íratnád meg ügyvéddel, ő sem fogja tudni a buktatókat amik lehetnek szoftverfejlesztésnél, tehát teljesen értelmetlen. Írd meg saját erőből, aztán majd folyamatában finomítgatod, ahogy beindul az üzlet
-kamarai tagság kötelező, évi 5 ezer ft minden vállalkozásnak
-ha van főállásod, akkor csak havi 25 a kata, nem 50

cryptot minden termékemért elfogadom

(#15573) inf3rno válasza LuckyL (#15572) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem szeretnék semmi illegálisba belemenni, mint pl hogy más neve alatt dolgozok. Tényleg nem lehetséges kicsiben elindulni legálisan?

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#15574) LuckyL válasza inf3rno (#15573) üzenetére


LuckyL
őstag

bár alapvetően az jön le, hogy elég körülményes vagy és szerintem aki midnen hülyeségen fennakad, az ugyse lesz sikeres vállalkozó (meggyőzi magát hogy ez se jó, az se jó, jajj ebben az országban nem lehet boldogulni blablabla), de azért még adok neked egy tippet, aztán ki tudja...

mivel feltételezem nincs főállásod, ezért jelentkezz be munkanélkülinek
minden év elején szoktak lenni az önkormányzatoknál pályázatok, munkanélküliek vállalkozóvá válásához
egy éven keresztül fizetik a nettó minimálbér összegét vissza nem téritendő formában, ebből bőven ki tudod fizetni a kata és az egyéb kisebb költségeket
figyelj, hogy ahogy kiírják a pályázatot (gyakran fel se teszik a honlapra, csk kifüggesztik a városházán), azonnal nyújtsd be a pályázatot, hogy ne fogyjon el a keret
ha mégsem lesz sikeres a vállalkozás, akkor azthiszem hogy a támogatási időszak+6 hónap után meg is szüntetheted, nem kell pénzt visszafizetni...de informáűlódj a részletekről
megnézheted azt is, hogy a te lakhelyeden volt-e iylen idén, akkor biztos lesz jövőre is
ad absurdum az is lehetséges, hogy idénre is maradt még keret, ha nem pályázták sokan

cryptot minden termékemért elfogadom

(#15575) inf3rno válasza LuckyL (#15574) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Köszi, utána járok!

Buliban hasznos! =]

(#15576) mike1334 válasza LuckyL (#15574) üzenetére


mike1334
veterán

Egy jogász fórumban kér tanácsot, és a jogszerűtlen javaslat helyett szeretne jogszerűt, erre leoltod, hogy minden hülyeségek fennakad...beszarás. Ha vagy őt vagy a másikat megbírságolja a NAV, akkor kifizeted helyettük?

És ez nem (csak) ellened szól..egyre érdekesebb válaszok jönnek...senkinek nem tűnt fel, hogy jogász már alig jár ide? Pedig régen volt egy pár....

Én is pihenőre teszem egy időre a topikok.

...unless the law provides otherwise. Guarantees not guaranteed!

(#15577) inf3rno válasza mike1334 (#15576) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Akkor nem csak nekem kerekedtek ki a szemeim :D Mindegy, én kértem tanácsot, úgyhogy inkább elengedtem a fülem mellett...

Buliban hasznos! =]

(#15578) LuckyL válasza inf3rno (#15577) üzenetére


LuckyL
őstag

akkor jelentsen be a haver pár napra napi bejelentéssel, azt megúszod pár ezer ft ból, és kit tudod számlázni a művedet, nekem aztán 8
de majd akkor én is elengedem a jövőben a fülem mellett a kérdésedet, pedig én voltm az egyetlen aki vette a fáradságot és válaszolt
mike1334 se fűzott hozzá semmi értelmeset, csak kötekszik, megoldást nem kínál
de ha az a célod hogy megmagyarázd miért nem lehet megcsinálni, akkor gratulálok, sikerült...sok sikert a jövőben

cryptot minden termékemért elfogadom

(#15579) inf3rno válasza LuckyL (#15578) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Látom már megártott a meleg, küldd le egy hideg sörrel, az segít. :D

Buliban hasznos! =]

(#15580) LuckyL válasza inf3rno (#15579) üzenetére


LuckyL
őstag

kár is lenne egy iylen sziporkázó humorérzékkel megáldott embernek vállalkoznia ;]
született tréfarépa

cryptot minden termékemért elfogadom

(#15581) inf3rno válasza LuckyL (#15580) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Egészségedre! :DD

Buliban hasznos! =]

(#15582) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Azt hiszem ezt hívják nárcisztikus gőgnek, de nem vagyok benne biztos. Mindenesetre érdekes emberek járnak ide. :D

Buliban hasznos! =]

(#15583) LuckyL válasza inf3rno (#15582) üzenetére


LuckyL
őstag

nem ez az egyetlen dolog amiben nem vagy biztos, de majd kialakul az :D

[ Szerkesztve ]

cryptot minden termékemért elfogadom

(#15584) mike1334 válasza LuckyL (#15578) üzenetére


mike1334
veterán

Én a te hozzászólásodra reagáltam, nem az övére, ha nem tűnt volna fel.
Nem muszáj ám mindig írni vmit, pláne, ha csak hülyeséget tudunk.
Ha neked kötekedés, hogy szóvá teszem, hogy a "segítséged" jogszerűtlen, akkor ott komoly gondok vannak.
Na tényleg megyek, ennek semmi értelme így.
Csak abban bízom, hogy a rémek tanácsok után senki sem kerül kellemetlen helyzetbe.

...unless the law provides otherwise. Guarantees not guaranteed!

(#15585) Ispy válasza inf3rno (#15573) üzenetére


Ispy
veterán

Akkor segitek neked: a vállalkozáshoz vagy megfelelő havi bevétel vagy megfelelő tőke (mondjuk 2 évre elegendő pénz) kell, 0-ból nem lehet vállalkozni. Egyszerűen egy bizonyos szint alatt nem éri meg, mert a minimális járulékok és adók elviszik a pénzt.

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#15586) Chaser válasza Ispy (#15585) üzenetére


Chaser
titán

de lehetséges, én is megcsináltam, nem feltétlen egyszerű, de ha az ember talál egy piaci rést akkor hajrá:)

__

ingatlanjogász véleménye kellene nekem, eddig egymásnak ellentmondó vélemények vannak a témáról

adott egy helyiség, osztatlan közös tulajdon, amit én megvennék, a lakók beleegyeznek, hogy lakássá lehessen nyilvánítani majd későbbiekben - jelenleg raktár besorolású, funkcja is az -

jogszabály szerint ha jól rémlik, 80% aláírás kell minimum a lakók részéről az eladáshoz
szmsz-ben viszont 100% van
a kérdés: a jogszabály felülírja-e az szmsz-ben foglaltakat, vagy az szmsz írja felül a jogszabályban foglaltakat?
eddig 80-90% aláírás van/lesz, de egy lakó nem akarja aláírni - kistársasház -

másik kérdés:
amennyiben az szmsz felülírja a jogzabályt, a lakássá nyilvánítás is automatikusan megvan, vagy ahhoz már 100% aláírás kell?

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#15587) Ispy válasza Chaser (#15586) üzenetére


Ispy
veterán

Ezért írtam, hogy megfelelő bevétel, azaz találtál olyan piaci rést, amiből pénzt tudsz csinálni. De ehhez nem elég havi 200k, szvsz.

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#15588) Chaser válasza Ispy (#15587) üzenetére


Chaser
titán

havi 200-nál több jött, viszont indulónak nem tettem bele félnél többet, most is van olyan business aminél ez simán működne, lehet meg is lépem majd

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#15589) Ispy válasza Chaser (#15588) üzenetére


Ispy
veterán

oké, de onnan indultunk, hogy a kolléga hogyan tudna legálisan évi 1 millát keresni adózás nélkül. A válaszom: sehogy. :N Az 1 millát ha elosztom 12-vel, olyan kicsi szám jön ki, amit a vállalkozás szóval nem lehet egy mondatban értelmezni.

Btw erre van Kata...

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#15590) Chaser válasza Ispy (#15589) üzenetére


Chaser
titán

annyira nem olvastam vissza:)
no de a jelenlegi osztott közös helyiségre is jöhetne válasz :R - nyilván olyantól aki kompetens a témában, találgatás már sok volt mások részéről -

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#15591) #31600896


#31600896
törölt tag

Üdvözletem!

Adott egy ingatlan, amelynek 2 tulajdonosa volt a kezdetektől. Az egyik tulajdonos évtizedeken át értéknövelő beruházásokat hajtott végre az ingatlanon, a másik tulajdonos egyikben sem akart részt venni. Az értéknövelő beruházásokban részt nem vevő tulajdonos átíratta a részét egy 3. személy nevére. A 3. fél a megnövelt értékű ingatlan 50%-nak a tulajdonosa lett ezáltal, vagy a kezdetleges (értéknövelő beruházások előtti) ingatlan 50%-nak? Hogyan lehet bizonyítani, ennyi évtized elteltével, hogy minden értéknövelő tevékenységet csak egy bizonyos tulajdonos hajtott végre?

Üdv, László

(#15592) inf3rno válasza Ispy (#15589) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Pont ez a lényeg, hogy mondjuk 3-4 havonta lenne egy kisebb projekt, amíg nem épül ki az ügyfélkör. Ezért írtam, hogy talán az adószámos magánszemély kezdésnek jobb lenne, mint a kata, de annyira gumi törvények vonatkoznak rá, hogy képtelenség megmondani, hogy csinálhatnám e azzal. Szerintem bemegyek a NAV-hoz jövő héten, aztán rákérdezek, az a tiszta. Ha máshogy nem megy, akkor összekaparok annyit, hogy egy évig tudjam fizetni a katát nyereség nélkül is, aztán meglátjuk. Igazából így is terveztem eredetileg, csak menet közben elköltöttem az erre szánt pénzt másra.

Ezen felül még lenne valami, ami szinte teljesen automatizált és kezdésnek havi néhány ezret hozna csak, de idővel ez felmehetne havi sok milliós szintre, ha befut. Ez is olyan, hogy nem illik bele a kata keretei közé, mert kinyírják az adóval mielőtt beindulhatna, illetve van állandó kiadás is, ami miatt szintén nem az igazi a katával. Az, hogy tőke nélkül el lehet e indulni eléggé ország függő. Az USA-ban ez az egész csak annyi lenne, hogy kérek egy adószámot, aztán a profit után adózom fél évente. Nálunk ugye van TB meg nyugdíj járulék, ami nagyon megdobja a belépő szintet. Na majd utánanézek ennek, ha van rá mód, akkor ezt az utóbbit sokkal jobb lenne az USA-ban elindítani, már csak a GDPR szempontjából is.

Szerintem amúgy rossz helyre írtam ezeket a kérdéseket, és jobb lett volna valami könyvelős fórumot keresni nekik. Láthatóan itt nem tolonganak a gazdasági szakemberek meg a könyvelők.

Buliban hasznos! =]

(#15593) Ispy válasza inf3rno (#15592) üzenetére


Ispy
veterán

Szerintem első körben keres egy jó könyvelőt, ő majd megmondja mi a legjobb neked (könyvelő úgy is kelleni fog később).

Usákiában persze csak egy adószám, cserébe ott döglesz meg a korház bejáratánál, ha nem tudod biztosítás nélkül fizetni a számlát, szóval valamit valamiért, ott sincs kolbászból a kerités.

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#15594) inf3rno válasza Ispy (#15593) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Itthon is meg lehetne csinálni 7k a TB havonta, ha viszont kata nélkül indulsz el, akkor még ráfizetsz fixen 70-et ki tudja mire...

Buliban hasznos! =]

(#15595) Chaser válasza inf3rno (#15592) üzenetére


Chaser
titán

ángliában' finomabb vállalkozást indítani, no de ha itt élünk hát itt élünk, a kata ev nagyon baráti, 50e ft és le van tudva minden, keress egy kompetens könyvelőt aki felelőség vállalással dolgozik, ha nem vagy áfás havi 15e ft kb, megvagy 65e-ből, aztán uccuneki' - annak meg nézz utána, milyen képesítés nélkül végezhető munkákat csinálhatsz, mert beeshet bármikor bármi, végére lehet nem is az eredeti tervednél maradsz, hanem váltasz -

az én kérdésemre a válasz, amit újabb ügyvédtől kaptam:
a jogszabály felülírja az szmsz-t, de a békeség kedvéért lehet is módosítani az szmsz-t, lakássá nyilvánításhoz meg nem kell a lakók beleegyezése, ott már csak az illetékes szervek a mérvadók és a feltételek teljesítése

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#15596) inf3rno válasza Chaser (#15595) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Egyedi szoftverfejlesztést lehet képesítés nélkül is csinálni A hosztingot nem tudom, de szerintem azt is. Igazából elég csak az első alapján számlázni, aztán kész. Csináltam már 10 éve vállalkozásban, de elsőre nem sikerült elindulni pont az ilyen akadályok miatt. 4 hónap után mínuszba mentem, aztán inkább megszüntettem a vállalkozást, minthogy még több veszteséget termeljek. Nagyon nehéz itthon elindulni, mert megfojtanak az adókkal. Tőkével el lehet, de a szoftverfejlesztés tipikusan nem az, amihez tőke kell. Elég egy asztali gép, az meg gyakorlatilag mindenkinek van. Ha nincs, akkor veszel egyet aprón 25k-ért, és máris megvan mindened hozzá. Dolgoztam alkalmazottként is, de nem szeretem, ha más osztja be az időmet, hogy mikor kelek, mikor megyek nyaralni, mikor ügyelek este, stb. Pillanatok alatt találnék munkát, ha azt szeretném.

Buliban hasznos! =]

(#15597) Chaser válasza inf3rno (#15596) üzenetére


Chaser
titán

félreértesz, más munka, nem ez, bármi, amit ha szorul a hurok meg tudsz csinálni, de nem szükséges hozzá képesítés vállalkozásban, viszont esetleg akár jól is fizet, nem kell nagy dolgokra gondolni, pl fűnyírás, elég csúnya árakat el lehet már kárni azért is, nem tudom képesítéshez kötött-e - de nem kizárt ( : -, ha tudsz adni számlát mondjuk úgy "kinyílik a világ"

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#15598) inf3rno válasza Chaser (#15597) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Igazából van egy biomérnök diplomám. Ha saját labort csinálnék vállalkozásban, akkor azzal tőke nélkül elég nehéz elindulni. Szerintem a vízzel és talajjal kapcsolatos méréseknél lehet a legalacsonyabb a belépési szint. Talán egy spektrométer, és némi üveg meg vegyszer a titrálásokhoz elég lehet kezdésnek. Az olyan 1 milla. Gabona minősítésnél már ajánlottak praxist nekem valahol 2-5 milla között 30 éves gépekkel, de már nem emlékszem pontosan mennyiért. Új gépekkel olyan 10-15 milla lehet az is. Vérlabort is tudnék csinálni, azzal olyan 30-50 milla lehet elindulni, és a Synlabbal nem igazán lehet versenyezni. Kutatólabornál még erre is rá lehet tenni egy sokszoros szorzót, plusz oda már jó, ha van doktori címem, különben elég nehéz ügyfeleket szerezni. Szóval elég széles a skála, de mondhatjuk azt, hogy elég tőkeigényes, és sok idő, mire megtérül. Inkább a kreatív munkák érdekelnek amúgy, a szoftvert is azért csinálom, és laboros munkánál is inkább a kutatólabor vonz, mint a napi rutin mérések futószalagon.

Szoktam füvet kaszálni saját telkeken, viszonylag gyorsan megy, ha nincs gond a géppel. Oda is kell olyan 150-200-ért egy komolyabb kasza, ha valaki üzletszerűen csinálja, mert az olcsókat nem erre tervezték, de ha csak néha 1-1 vágás, akkor az olcsó MTD is elmegy. Végülis bevállalható ez is, ha minden kötél szakad. Igény biztosan van rá, mert én is inkább vágatnám, ha nem lenne drága. Amit még tudnék csinálni, az helyi hálózatok tervezése és megvalósítása, számítógép szerelés, ilyesmik. Nem tudom miért, de szeretem csinálni a hardverezést, talán mert jóval kézzelfoghatóbb, mint a szoftver, és elég gyorsan látható eredményt lehet produkálni. A webhosting is megy valamennyire, de azért nagyban nem csinálnám, mert az egy külön szakma. Inkább csak saját webfejlesztős ügyfeleknek fogom csinálni, hogy ezzel is egy kis extrát keressek.

Köszi, nagyon jó ötlet volt így végiggondolni! Át fogom nézni, hogy miket tudnék csinálni ezek közül képesítés nélkül. Azért gondolom érdemes arra is odafigyelni, hogyha beírom mindet, akkor több kamarának kell kicsengetni az évi 5k-t vagy amennyit éppen gondolnak.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#15599) Chaser válasza inf3rno (#15598) üzenetére


Chaser
titán

egy kamara van, az iparkamarának fizeted az évi 5k-t, ami nem kötelező, de mégis ( :
fűnyírás alatt speciel 10e ft-os obis fűnyírót értettem, meg gazdagabb helyeket, ahol 20nm nyírásra is pengetik az 5-10e-t:) egyik volt szomszédom most plyázott be egy háznál, alkalmanként 20e ft, 200nm körül, szegélynyírással kb egy 1-1,5 óra, heti egyszer ildomos nyjrni a pázsitot..:) de meglepődnél takarításért is mennyit fizetnek, lánykoromban' mostam ablakokat, többet kerestem mint az irodisták benn ( : pedig az nagyon nem most volt

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#15600) vendingo


vendingo
veterán

Problémám van.
Jogtalanúl kirúgtak a munkahelyemről, munkaügyi pert indítottam lassan 3 hónapja. A volt munkáltató megkínált egy összeggel, hogy lezárja az ügyet bíróságon kívül. Az összeg nem nagy, annyi amennyi hivatalossan kérhető törvény szerint. 1 havi munkabér, de a volt munkáltató hozzácsapott egy keveset, mert fosik.

A gond az, hogy én úgy tudom, mivel jogtalan volt az elbocsájtás, ezért ha a bíróság a javamra dönt, akkor visszaállítja a munkaviszonyom az itélet meghozatalának napjáig, azaz a kirúgás és az itélethozatal közötti időszakra meg kell fizetnie a volt munkáltatómnak a munkabérem és egyéb dolgokat. Ez valóban így van? Jó lenne tudni, hogy elfogadjam-e a peren kívüli ajánlatot és a problémamentességet, vagy vigyem végig az ügyet.

Ha úgy van ahogy én tudom, akkor mivel szeptember előtt nem lesz semmi a dologból, így elvileg milla fölött számíthatok.

Előre is köszönöm ha valaki segít, én nem vagyok otthon jogi ügyekben.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jogász topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.