Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jogász topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-02-11 07:27:19

LOGOUT.hu

A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#12901) Pocee válasza fess (#12900) üzenetére


Pocee
senior tag

az nem az ajándékozás,pl ingatlannál van? pénznél fizetsz a banknak kezelési költséget

Mr.Brightside

(#12902) Golyobis válasza Pocee (#12901) üzenetére


Golyobis
aktív tag

Sziasztok, egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek:

Nemrég elkezdtem egy OKJ-s képzést felnőttképzési rendszerben, eleinte minden rendben látszott, aztán egymás után derült fény a képzőszervezet különféle mulasztásaira, visszaéléseire.

A lényeg hogy az órák jó részét, talán 80-95% át nem is tartják meg egyáltalán, de nekünk utólag mindig alá kell írni a "jelenléti ívben" olyan napokat is, amikor nem is tartottak előadást.
A megtartott foglalkozások is 8 óra helyett csak 3 órásak, és tartalmilag elégtelenek.Bár valóban szakmai dolgokról van szó rajtuk legalább, de nem a teljességre törekedve, inkább csak elvétve egy-egy témáról kapunk erősen hiányos, és szakmailag megkérdőjelezhető anyagot.
(Az egyik oktató gyakran mesél ezeken az órákon hogy az élete során hogyan szokott csalni pl.)
A kapott tankönyvek a tananyag nagy részét nem fedik le, belőlük sem lehet felkészülni.
Bizonyos témákról egyáltalán nem kaptunk könyvet, pedig léteznek.

A 500000 Ft képzési díjat persze beszedik.

Felnőttképzési szerződés volt, abban le van írva hogy kötelesek megtartani az órákat és a képzés feltételeit biztosítani.

Hol tudnék bejelentést tenni, illetve tudnék-e úgy bejelentést tenni valahol, hogy egyrészt ne derüljön ki hogy név szerint én voltam? Félek hogy rám szállnának, és bosszúból, visszaélve a kiszolgáltatottságommal, valahogy ellehetetlenítenék a további tanulásomat, vagy megbuktatnának a vizsgán.

Ügyvédet kell ilyenkor fogadnom és mérhetetlen mennyiségű pénzért éveken át pereskednem? Van egyáltalán esélyem érvényesíteni a jogaimat?

Szerk: bocs ezt új hozzászólásnak akartam és nem válasznak a te írásodra :B

[ Szerkesztve ]

(#12903) dugynok válasza Golyobis (#12902) üzenetére


dugynok
senior tag

Priviben elküldenéd hol, melyik suli ez? Szeretnék okj-t kezdeni én is, nehogy oda mennjek...

(#12904) Golyobis válasza dugynok (#12903) üzenetére


Golyobis
aktív tag

Természetesen ;) de mivel sok tapasztalatom nincs az OKJ-s képzésekről ezen az egyen kívül, így nem tudom hogy máshol nem csinálják-e ugyanígy :(

(#12905) XP NINJA


XP NINJA
őstag

Sziasztok, most nekem lenne szükségem segítségre.

A napokban édesanyám jött hazafele, és a szembe irányba álló dugóból kikanyarodott elé valaki, egyből fékezett, az autó eleje tört. Az egyértelműen hibás elvállalta felelősségét, a rendőr ezért ugye le is lépett, majd most visszavonta felelősségét amit írásban adott a betétlapon, és állitja hogy van rá 2 tanúja hogy nem fékezett időben (a felesége aki mellette ült, és a traileres aki a dugóban állt szintén, majd ő szállította el).

Járt már valaki így? Mit lehetne tenni? Amik neten vannak régi cikkeket azokat olvastam, nem bíztatóak. Mi van ha valami helyszínelő haverja is van, akkor az összes kárt és a bíróság költségeit ránkhárítják? :(

[ Szerkesztve ]

(#12906) LuckyL válasza XP NINJA (#12905) üzenetére


LuckyL
őstag

vannak fényképek az esetről?
sajnos pereskedni kell

arra figyeljetek, hogyha megcsináltatjátok az autót addig saját pénzből, akkor is legyen hivatalos kárfelmérés előtte, ezt a vétkes biztosítója elvégzi attól függetlenül hogy a kárt nem fogja téríteni bírósági ítélet nélkül
ha javítás közben kiderülnek dolgok, akkor ugyanúgy pótszemléztesse le a karosszériás, mintha fizetné a biztosító

alternatív megoldásként lehet a saját biztosítótól is szivességi kárfelmérést kérni
ha van cascotok, akkor pedig sima ügy, csak az önrészben fog állni a pénzetek addig, amíg meg nem nyeritek a pert

ha megnyeritek a pert, akkor így egyértelmű lesz a kárösszeg (számlát is tegyétek el)

arról pedig hogy érdemes-e perelni, egy ügyvédet kellene megkérdezni

hozzáteszem még a személyes véleményemet, hogy borzasztóan felháborítónak tartom, hogy egy akár bónusz 10-ben , lévő, tehát legalább 10 éven keresztül kármentes biztosítás díját simán 4-5x ére emelik egyetlen káresemény után
ez sajnos ezt a fenti hozzáállást hozza ki az egyébként is erre hajlamos tróger emberekből, hogy utólag visszavonják a kárelismerést
mióta megszüntették, hogy mindenkinek egyszerre volt biztosítóváltása, évente 20-25% ot emelnek a kötelező díjakon a biztosítók...minek is legyen igazi verseny :O

cryptot minden termékemért elfogadom

(#12907) XP NINJA válasza LuckyL (#12906) üzenetére


XP NINJA
őstag

Sajnos nincsenek képek, mert nagyon rutinos volt az ember, egyből félreárt a tengely törött autóval, és amilyen gyorsan lehetett már fent volt a tréleren. Pont ezért rettegek a pereskedéstől, annyira rutinosan csinálja az egészet. + édesanyámat nemsokára műtik, biztosan nem tud bíróságra járni majd. Elképesztő hogy ennyivel megeszik az embert. :O

szerk: Olyan kép van hogy hol sérült az okozó autója, és van egy olyan is amin a mi autónk motorházteteje + az övé teljesen látszik. Nekünk semmilyen peres tapasztalatunk nincs.

[ Szerkesztve ]

(#12908) LuckyL válasza XP NINJA (#12907) üzenetére


LuckyL
őstag

pedig sajnos ez már így megy évtizedek óta
csak akkor biztos a dolog ha rendőri intézkedés is van, és megállapítják a károkozó felelősségét :(
ha nem akartok pereskedni akkor le kell nyelni a békát és cascora megcsináltatni
ha ez sincs az nagy szívás sajnos

cryptot minden termékemért elfogadom

(#12909) XP NINJA válasza LuckyL (#12908) üzenetére


XP NINJA
őstag

Öreg autó, és szerencsére otthon vagyok a szerelgetésben. Az anyagi kár ha bontóból épp találok azonos színű elemeket, akkor nincs 50ezer ft. Csak ha ő biztosítón kívül csináltatta meg az autóját nehogy azt is ránk akarja terhelni, ettől félek. Telefonban 500ezret emlegetett

És köszönöm a gyors válaszaidat :R

[ Szerkesztve ]

(#12910) dugynok


dugynok
senior tag

Sziasztok!

Tàrsashàzi lakàs, albérletbe ki van adva. A főbérlő mennyire felelős, felelőségre vonható, ha a bérlői nem tartjàk be a közösségi együttélés szabàjait? Közös képviselő inkàbb bújik ki a intézés alól... Rendszeres rendőri intézkedésre van szükség.

[ Szerkesztve ]

(#12912) Thusor


Thusor
őstag

Polgári perben van olyan jogszabály ami meghatározza, hogy egy adott ügyben a pert milyen időközönként lehet újratárgyalni? Volt férj 2-3 évente kéri a PKKB-t, hogy gyermek-, most már rokontartási díj megszüntetését. Legutóbb 2015-ben lett vége a pernek, első, másodfokon és kúria által jogerős ítélettel, mely szerint fizetnie kell folytatólagosan. Idén újra beadta a PKKB-re, a bírónő kitűzte a tárgyalást is. Milyen jogszabályra lehetne hivatkozni, hogy ne kelljen megint 2 évig elhúzni a tárgyalást és újra oda jutni, hogy az első, másodfok és a kúria is helyben hagyja jogerősen a fizetési kötelezettségét a volt férjnek?

AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)

(#12913) dugynok


dugynok
senior tag

Üdv,

Ismét kérdeznék. A küldöldi àllampolgàr, ha több ingatlanja van és kiadja albérletbe, itthon nàlunk kell adóznia és navnàl bejelenteni? Szerintem simàn magànember, talàn vàllalkozó, de biztos nem cég nevén vannak az ingatlanok, azt màr tudjuk.

(#12914) Magnum_


Magnum_
nagyúr

egy kis offtopic, hogy mi jogászok, itt, valamit nagyon rosszul csinálunk :-)

I humbly and respectfully decline™

(#12915) davenport válasza Magnum_ (#12914) üzenetére


davenport
aktív tag

Nem offtopic ez, arra jött létre, hogy a jogászokat érintő témákat beszéljünk meg. Jól csinálja, több lábon kell állni. Ez viszont már masszívabb téma, ha már ő is megszólal, akkor tényleg gáz lehet.

No money, no honey.

(#12916) Magnum_ válasza davenport (#12915) üzenetére


Magnum_
nagyúr

Ez már politika. az ügyvédi kamara még kitarthat, de édes kevés, ha a hatalmi ágak szétválasztása megszűnik, márpedig megszűnt. Te is olvasol híreket.

I humbly and respectfully decline™

(#12917) davenport válasza Magnum_ (#12916) üzenetére


davenport
aktív tag

Benne élek. Pl tényleg ez is jó buli lesz.

No money, no honey.

(#12918) Ursache válasza XP NINJA (#12905) üzenetére


Ursache
senior tag

"A rendőr ezért ugye le is lépett?"

De én ezt nem is értem. Úgy tudom, hogy ha személyi sérülés nem történt, akkor nem kötelező sem a rendőrség, sem a mentők értesítése, tehát adott esetben, rendőri intézkedés nélkül is "elintézhető" a baleset a helyszínen az érintettek között.

De ha jól látom, itt volt rendőri intézkedés is? Ez miben merült ki? Kicsit kifejtenéd az esetedet, hogy mi milyen sorrendben, pontosan mi történt. Gondolok itt arra, hogy miért lett hívva rendőr, ki hívta a rendőröket? Mennyi idő alatt értek ki? Milyen megfontolásból állt félre az autójával az ürge? Ezt ki engedélyezte neki?

Még soha nem baleseteztem, de az ilyen fontoskodó csótányoktól félek leginkább. Én inkább helyben meg előre kifizetek mindent, hogy ott helyszínen leüssük a dolgokat, minthogy utólag elálljanak, meg írásba adott papíroktól elálljon ez a féreg.

Valami olyasmiról tudok, hogy ha elismeri az egyik fél a vétségét, és továbbra is rendőr akarok hívni az 50.000 Ft, de utána már nem lesz vita. Tehát ha a helyszínen rendőr előtt elismeri, akkor utána ennyi volt a történet ezen része.

Rosszul gondolom? Mit nem látok? Mit tanácsoltok ilyen helyzetben? Hogyan tudom bebiztosítani magamat, hogy ha úgy gondolom, hogy a másik fél a hibás? Milyen lépéseket kell tennem?

Az biztos, hogy rendőrt hívnék, bármi van (inkább fizetek!)! És nem engedném, hogy a járművét megmozdítsa.

[ Szerkesztve ]

https://www.youtube.com/watch?v=eIri9YLHpOg

(#12919) Handball94


Handball94
aktív tag

Ha már oktatásról is szó volt mostanság, ha az anyagi tényezőket is nézzük és azt is, hogy valaki 8-10 óránál többet nem szívesen dolgozna naponta, ki merre indulna el jogász frissdiplomával?
Tudom, hogy rengeteg tényezős a dolog, csak puszta kíváncsiság.

(#12920) [CS]Blade2


[CS]Blade2
addikt

A következőben kellene nekem segítség:

Folyamatos munkarendben dolgozunk. 12 óra nappal, 12 óra éjjel majd 2 nap otthon, és megszakítás nélküli a munka. 168, 180 vagy 192 órát dolgozunk havonta, így az éves munkám 2184 óra.

Ünnepi pótlékot sosem kaptunk, korábban órabérben voltunk aztán havi alapbérre tettek.

Eddig úgy számoltak, hogy a munkaidő naptárban volt pl. 168 óra az ünnepnapok nélkül, míg mi 180 órát dolgoztunk, akkor kaptunk egy havi alapbért és 12 óra túlórát.
Volt mondjuk 2 ünnepnap. Pl: húsvét hétfő és nagypéntek, és mondjuk az egyik nappal vagy éjjel jött ki, akkor kaptunk ünnepi pótlékot. 12 vagy 6 órát. Ha pont otthon voltunk, akkor semmit.

Most kitalálták, hogy évek óta rosszul számolnak,
mert az alapbér tartalmazza az ünnepet,
így
van a 8 órás naptárból pl. a 21 munkanap (168 óra) meg van a húsvét hétfő és a nagypéntek amikor pont otthon voltunk...az szerintük +16 a 168-hoz,
és mivel ez benne van a alap havi alapbérben,
tehát 168+8+8=184 óra,
így nekünk nem, hogy 12 óra túlórát számolnak, hanem (mínusz!) -4 óra túlóránk van.

Szerintem ezzel ledolgoztatják velünk az összes hétköznapra eső ünnepnapot. Tehát le kell dolgoznom a húsvét hétfőt vagy akár a karácsonyt, ha aznap épp otthon vagyok.

Mit lehet ezzel kezdeni jogilag?

(#12921) gerisz23 válasza [CS]Blade2 (#12920) üzenetére


gerisz23
őstag

Munkaszerződésben mi van?Ünnep az ünnep,szvsz pótlékot kaphatsz rá az alapbérden kívül.Ha nem dolgozol nem lehet -óra belőle.

Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB

(#12922) [CS]Blade2 válasza gerisz23 (#12921) üzenetére


[CS]Blade2
addikt

Az a baj, hogy a munkaszerződés órabéres, és utána adtak olyan papírt, hogy havibéres alapbérre módosítom a többi változtatása nélkül.
Van kollektív szerződés is.

Azt felhozza a neten is, hogy a havibérben (havibéreseknek) benne van az ünnep, amit régebben az órabéreseknek fizetett ünnepként számoltak. Folyamatos műszakban én ilyet sosem kaptam.
Az tiszta sor: Van egy fix alap havibér ami akkor is annyi, ha 21 munkanap van, akkor is, amikor 23, és akkor is, amikor 21+2 ünnep.

Viszont ahogy nekünk akarnak számolni, úgy a 21 napos hónapban mondjuk van 1,5 nap túlórám (180 órát dolgozom), míg a 21+2 ünnep esetén szerintük 180 órára mínusz 4 óra túlóra jár.

Konkrétan ezzel kezdenék:
2018. május 1. kedd Munka Ünnepe
2018. május 21. hétfő Pünkösd hétfő

Mondjuk 2 -5 -6 -9 -10 -13 -14 -17 -18 -21 -22 -25 -26 -29 -30.-án dolgoztam, tehát 15x12 órát.
A munkaidő naptár 8 órásoknak: 21 munkanap 168 óra

Erre akarnak adni
1db havi alapbért (szerintük ezzel rendezik a "21 munkanapot", meg az alapbér tartalmazza a munkaszüneti napokat, vagyis a Munka Ünnepét és a Pünkösd hétfőt)
és -4 óra túlórát (mert, mivel az alapbér tartalmazza azt a plusz 2x8 órát, így én hiába 15x12 órát dolgoztam, ami csak 180, az alapbér tartalmaz 184-et a két ünnep miatt.)

A következő hónapban nincs ünnep, gondolom ott kapok 12 óra túlórát.

Így a 11db hétköznapra eső ünnep miatt 88 óra túlórától el fogok esni idén.

Ha összeadod a munkanaptárban az órákat, akkor az kerek 2000 óra.
Szerintem nekem járna a 12 havibér és a 2184 óra miatt 184 óra túlóra,
szerintük pedig a folyamatos műszakra másik naptár vonatkozik ahol a hétköznapra eső ünnep is munkanap és így nem 2000 óra, hanem 2088 óra már benne van az alapbérekben, és csak 96 óra túlórát akarnak elszámolni.
Persze, ha az ünnepnap rám esik, akkor van ünnepi pótlék.

Szerintem ezzel gyakorlatilag azt mondja, hogy az alapbérrel kifizetett 8 órát az ünnepnapra, de én nem dolgoztam az ünnepnapon, ezért dolgozzam le a folyamatos műszakból adódó sok munkaórámmal.
Ezzel, hogy rám más munkaidő naptár vonatkozik,
az alapbérem sokkal több munkaidőt tartalmaz,
ami szerintem jogtalan.
Egyáltalán rá lehet-e fogni az alap havibérre, hogy az tartalmaz bármit is a 2018-as elvileg 2000 órás munkaéven felül...

Ezen felül még a túlóra pótlékkal is sz*rakodnak, mert arra kitalálták, hogy eddig mindig pihenőnapra volt elírva és 100% pótlék járt rá,
most pedig akár vasárnapra van elírva, túlóra munkanapon 50%-os pótlékot akarnak adni.
Ez lehet, hogy jogilag rendben is van, a fenti viszont nekem bűzlik.
Minden 4 hétben a beosztásom miatt 48 órát hétvégén dolgozom. Az 624 óra hétvégi munka.
Most pedig túlóra munkanapont akarnak adni arra az ünnepekkel visszafaragott mennyiségre.

(#12923) updog


updog
senior tag

Sziasztok!

Sorry, közben megvan a garancia/fogy.véd. topic, de hátha itt is tud valaki okosat :)

Használtautó szavatosság téma.

05.16-án vettem egy használt autót (1M feletti értékben), vittem magammal használtautó-szakértőt is. A kereskedő elmondta, hogy az autó elejébe oldalról koccoltak (elvileg kb. 10-zel gurulva egy kapubejárónál), de csak elemcsere volt, illetve fényezés. A szakértő körbenézte, alulról is megkamerázta, elég sokmindent megnézegetett, méregetett rajta, mentünk is vele, végül megvételre ajánlotta.

Kaptam állapotlapot az adásvételi mellé, ott be van ikszelve, hogy a futómű "átvizsgálandó", illetve megjegyzésbe odaírva, hogy "a vevő saját autószerelőjével, átvizsgált, kipróbált állapotban vette át", az adásvételin szerepel, hogy "az eladó a vevőt a gépkocsi műszaki állapotáról, esetleges sérüléseiről részletesen tájékoztatta, aki ezt tudomásul vette".

Az autóhoz "garancia" címén (ezt csak szóban hívta így a kereskedő) kötöttünk egy Mapfre biztosítást is, ebben a járműre vonatkozó kategóriában már csak a "motor, kézi sebességváltó, erőátvitel" tételek szerepelnek, tehát erre a problémára nem vonatkozik.

Ma beadtam a szervizbe a járgányt, és hívtak, hogy az első futómű nagy része cserés, 200e. felett lesz a javítás.

A kérdésem: a fentiek (adásvételibe, állapotlapra írt szövegek, megkötött "garancia" biztosítás) alapján van-e továbbra is lehetőségem a szavatosságot érvényesíteni a kereskedőn? Ha igen, hogy működik? (vagy a futómű kopóalkatrészekből áll, és ez van?)

A minimum hogy most küldök egy emailt nekik, hogy legyen nyoma, utána felhívom közvetlen akitől vettem, eddig OK.

Szavatosságot szeretnék érvényesíteni, rejtett hiba miatt? Gondolom lesz sablonszövege (ők nem vizsgálták be, akitől ők vették nem mondta, eddig jó volt, én már helyben átnézettem, aláírtam hogy ismerem a hibáit stb., még az én fantáziám is végtelen, nem még a kereskedőké) ezekre vissza tudok vágni valamire való hivatkozással, vagy ez már megérné hogy rögtön egy ügyvéddel küldessek egy ajánlott levelet nekik?

Ha véletlenül hajlanának rá, az hogy működik? Ha jól értettem visszaolvasva itt, ők bármilyen trógerrel egy használt alkatrészre is kicseréltethetik, aztán nesze? Van alapja a közös megegyezésnek, hogy az én általam választott szervizben csináltassuk, és mondjuk cserébe nem a teljes összeget vasalom be rajtuk?

Köszi előre is! :R

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#12924) LuckyL válasza updog (#12923) üzenetére


LuckyL
őstag

szerintem így hogy átvizsgáltattad szakértővel is, ez nem feltétlenül rejtett hiba
viszont az biztosan tudom, hogy ha perelni akarsz majd, akkor ne emailt küldj, mert semmit sem bizonyít, hanem tértivevényes levélben kommunikálj (nem ugyanaz mint az ajánlott levél)

cryptot minden termékemért elfogadom

(#12925) Magnum_ válasza updog (#12923) üzenetére


Magnum_
nagyúr

Szavatosságot szeretnék érvényesíteni, rejtett hiba miatt?

Kopó alkatrészre szeretnél érvényesíteni?
Értsd jól, de sok sikert.
Nincs az a bíróság, aki ezt megítélné, mert használt autóról beszélünk, a futómű alkatrészeket néha cserélni kell.
Peren kívüli egyezség megkísérelhető a kereskedővel, én biztosan elutasítanám.

Nehogy félreértsd, utálom a hazai kereskedőket, de a leírásod alapján ez a saját üzleti kockázatod, kopóalkatrészek cserére szorulnak időnként, nem lehet rejtett hiba. Ráadásul az összeg sem annyira vészes.

(1.megoldás: új autót kell venni, 2. megoldás: praktikus a használt autónál a vételár 30%-át elkülöníteni első szervizre, mert a használt autóra MINDIG költeni kell, mert ugye nem annyiért veszünk használt autót, amennyi pénzünk van)

[ Szerkesztve ]

I humbly and respectfully decline™

(#12926) updog válasza Magnum_ (#12925) üzenetére


updog
senior tag

Tiszta sor, javításokra a tartalék megvan (mivel DPF-es kocsikat is néztem eleinte, még több is), a kereskedőket én is utálom :DDD, valahol érthetőnek tartom, hogy a futómű az használódik, ezért is kérdeztem, elsőre azért kicsit fájt az összeg amit mondott a szervizes a telefonba, főleg hogy ugye vezérlés, szűrők, olaj, gumik is cserés így elsőre, ez már inkább 40 mint 30% lesz, dehát ugye ez már a hángérien luckygame része ((c) Hadházi).

Egy hívást megeresztek azért a telepre, de az időm valószínűleg többet fog érni, ha munkára fordítom, mint ha végigverném ezt.

szerk: Sok reményt nyilván azért nem fűzök hozzá, de az asszony majd nem mondhatja hogy meg se próbáltam :DDD

:R

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#12927) Magnum_ válasza updog (#12926) üzenetére


Magnum_
nagyúr

Nekem is volt 15 éves A4-em, ért 1,2M-t, de a 4 alulengőkaros futóműcsere meg 250k.
Ilyen ez a pornószakma.

mint ha végigverném ezt.
Szerinted a kereskedők nincsenek ere felkészülve? Hogy reklamálnak kopóalkatrész kopása miatt?

I humbly and respectfully decline™

(#12928) Laca1212 válasza updog (#12923) üzenetére


Laca1212
őstag

Legközelebb vidd el egy márkaszervizbe vásárlás előtti állapotfelmérésre és nem lesz ilyen sz@r futómű meglepi, stb.

[ Szerkesztve ]

(#12930) Ursache válasza Laca1212 (#12928) üzenetére


Ursache
senior tag

Hát sajnos a tc oldalon is vannak olyan hivatalos állapotfelmérésekről beszámolók, hogy az ember füle kettéáll. :(

https://www.youtube.com/watch?v=eIri9YLHpOg

(#12931) Magnum_ válasza #05304832 (#12929) üzenetére


Magnum_
nagyúr

Egy valamire valo japan auton egy darab acel lengokar van kerekenkent? Szerintem nem :)
Vagy arra gondolsz, hogy a japan nem tud elromlani, ezert a kopo alkatresz sem kopik el? :)
Ezt itt hagyjuk.

[ Szerkesztve ]

I humbly and respectfully decline™

(#12932) Romvr


Romvr
őstag

Sziasztok,

Tanácsot szeretnék kérni.

Adott egy Webshop amibe regisztráltam még 2016-ban és indítottam egy vásárlást. Ez meghiúsult még a teljesítése előtt (nem tudták tartani a határidőt így törölve lett a megrendelés). Azóta feléjük se néztem, egyszer sem jelentkeztem be az oldalra.

Tegnap 2018.06.05 kaptam egy értesítést 16:08-kor hogy "Köszönjük megrendelését". A megrendelésben 30db "értékcikk" szerepelt és ~20.000 forintos áron. Majd 16:09-kor hogy "Megrendelését töröltük".

Gondoltam biztos valami adminisztrációs vagy rendszerhiba okozta. A megrendeléses levélre válaszolva kértem hogy töröljék a tárolt adataimat a GDPR törvény értelmében, mert nem akarok további megrendelési értesítéseket vagy hírlevelet kapni.

Ekkor kezdődtek a problémák. A nem túl kedves hangvételű válaszban linkeltek egy képet amin látszik hogy a megrendelés teljesítve lett, a cég budapesti telephelyén, készpénzes kifizetéssel. A pontos időpont viszont ki volt takarva. Még annyi volt rajta hogy "Balázs" vezette fel a megrendelés teljesítését.
Ám közölték hogy konkrétan az "APEH bácsi"-ra hivatkozva nem fogják törölni egyetlen adatomat sem, "hókusz-pókusz GDPR" rájuk nem vonatkozik mert a magyar törvények azt felülírják.

Ez után jogtárat ragadva beidéztem nekik ezt:

"2011. évi CXII. törvény 15§ 1. Az érintett kérelmére az adatkezelő tájékoztatást ad az érintett általa kezelt, illetve az általa vagy rendelkezése szerint megbízott adatfeldolgozó által feldolgozott adatairól, azok forrásáról, az adatkezelés céljáról, jogalapjáról, időtartamáról, az adatfeldolgozó nevéről, címéről és az adatkezeléssel összefüggő tevékenységéről."

És kértem tegyenek eleget mert nagyon szeretném tudni ki férhetett hozzá az adataimhoz és miként, mivel én megrendelést nem indítottam sem fizettem ki és már 2 éve nem állok velük semmilyen kapcsolatban.

Válasz még durvább hangvételben érkezett mint az előtte lévő és kijelentették hogy "hiába idézget"-ek nekik törvényeket és paragrafusokat, nem érdekli őket.

Minden türelmemet és hidegvéremet összegyűjtve továbbra is udvariasan felvázoltam hogy én állami szervek által hitelesített belépőrendszerrel tudom bizonyítani hogy aznap 17 óráig majd 30 kilométernyire tartózkodtam a cég azon telephelyétől ahol a fizetés megtörtént. Az általuk küldött értesítések a bizonyíték hogy még ha megrendelés történt is, az automatikusan 1 perc múlva törölve és nem teljesítve lett. Mégis valaki az én nevemre kiállított számlát készpénzben kifizette gondolom ugyanabban az időpontban. Ezen tények ismertetése után sem voltak hajlandóak törölni az adataimat és olyan szavakkal illettek ami nyomdapapírt nem tűrt.

A tanácskérésem pedig arra vonatkozik hogy a NAV-nál már tettem bejelentést a feltételezett fiktív számlázás és pénzmosás gyanújára, de esetleg milyen további szerv mozgósításával tudnám kényszeríteni őket hogy töröljék a Webshop regisztrációmat és minden olyan adatot amivel a jövőben további visszaélés történhet?
Gondoltam még a fogyasztóvédelemre is de úgy tudom ők megszűntek. Talán nyújtsak be valamilyen bejelentést a Nemzeti Adatvédelmi és Hírközlési Hatósághoz? Vagy menjek egyenesen a rendőrségre?

A félelmem tényleg abban gyökeredzik hogy így nagyjából 1 perc alatt kiállíthatnak a nevemre akár 10 milliós számlát is és utána a NAV nálam kutakodna hogy honnan volt a pénz... ezt pedig szeretném elkerülni.

A tanácsot és segítséget előre is köszönöm!

Romvr

"(...) instead of looking out, they look in. Instead of speaking, they listen. Instead of trying to make sense, they make dreams." ~ Thistle-Chaser

(#12933) LuckyL válasza Romvr (#12932) üzenetére


LuckyL
őstag

egyáltalán nem kerek nekem a történet
miért vásárolna valaki a te nevedre, hiszen így a későbbi esetleges jótállási igény érvényesítése is sokkal nehezebb

egyébként neked ebből bajod nem lehet, ha bárki kérdezi csatolod majd ezt a levelezést, hogy nem te vásároltál és kész

cryptot minden termékemért elfogadom

(#12934) Romvr válasza LuckyL (#12933) üzenetére


Romvr
őstag

Eleve miért ír alá valaki egy olyan számlát amin nem az ő adatai szerepelnek? Első körben arra gondoltam hogy egy ugyanilyen nevű emberrel kevertek és azért történt. De hogy lehet hamarabb teljesíteni egy kifizetést mint a rendelés megtörténte? Ha a rendelés megtörtént miért jött a levél a megrendelés törléséről? Miért történt online megrendelés ha valaki boltban és személyesen vásárolt valamit? Szóval csomó "nem kerek" körülmény van amire azért jó lett volna ha választ adnak.

Sajnos ez egy olyan dolog hogy beindul az ember fantáziája és végül a legrosszabbra is gondol. Főleg ha ilyen "gengszter" stílusban reagálnak egy ártatlan kérésre.

Amúgy ha a bolt már az első levelemre azt a választ adta volna hogy rendben töröljük a regisztrációt de a pénzügyi, adóügyi törvények értelmében megtartunk minden mást, akkor fény se derül rá hogy van a nevemen egy kifizetett számla. De mivel undorító és bunkó stílusban érkezett már az első válasz ezért kezdtem ütni a vasat és jött a felismerés hogy valaki az adataimmal visszaélt. Mert úgy vélem hogy ez annak az esete.

Nemrég írtam nekik egy levelet amiben a kezükbe helyeztem a döntést hogy innen hogyan menjünk tovább. Közös megegyezéssel törölnek az adatbázisukból hogy a jövőben véletlen se történjen ilyen "hibás számlázás" vagy irány az adatvédelmi hatóságok és jogi úton oldjuk meg. Holnap délig adtam haladékot (úgyis 13:00-16:00-ig van ügyfélfogadás a NAHH-nál). A NAV-os feljelentés már úgy is megtörtént, de azt megérdemlik már csak a kommunikációjuk miatt is ha kicsit körülnéznek náluk :U

"(...) instead of looking out, they look in. Instead of speaking, they listen. Instead of trying to make sense, they make dreams." ~ Thistle-Chaser

(#12935) Romvr válasza Romvr (#12934) üzenetére


Romvr
őstag

Ja még annyi hogy közben tisztázva lett a következő:
- 16:07-kor történt a készpénzes teljesítés a bolt telephelyén (kiderült lehet személyesen is vásárolni náluk)
- 16:08-kor történt a megrendelés a webshopon keresztül (amit nem értek ha valaki személyesen vásárolt)
- 16:09-kor történt a megrendelés törlése (ha megtörtént a készpénzes vásárlás miért töröltek megrendelést?)

Az gondolom már egyértelmű hogy bár az én adataimmal történt mind a három pont, mégsem én voltam.

[ Szerkesztve ]

"(...) instead of looking out, they look in. Instead of speaking, they listen. Instead of trying to make sense, they make dreams." ~ Thistle-Chaser

(#12936) gergo5991


gergo5991
őstag

sziasztok, azt szeretnem megkerdezni mennyire utkozik barmi fele munkajogi vagy egyeb torvenybe az hogy a cegem elvarja, hogy egy kis skoda fabiaban 5 en utazzunk szolgalati utra 400km-es tavot? hatul 3db 90 kilos ember ulne, legutobb is igy kellet utaznunk 2 ora utan nagyon elkezdettfajni a hatam az utazas utan 2 napig fajt a fejem es szedultem. Most lenne megint egy ilyen szolgalati ut, es azt mondtak hogy nem fizetnek vonatot vagy barmilyen mas transzportot, mert elvegre 5 szemelyes az auto. Ja es nem autopalyan megyunk hogy 3 ora alatt le van tudva, hanem 6-7 oras ut lesz ez

(#12937) Pocee válasza Romvr (#12934) üzenetére


Pocee
senior tag

Csak kérdezem,de nem lehet esetleg,hogy így generál bevételt vagy tud 1x2xer számlát kiállítani "legálisan"?

Mr.Brightside

(#12938) haly válasza haly (#12777) üzenetére


haly
őstag

Itt a folytatása a sztorinak.

OTP levelet küldött, hogy ők nem hibáztak, teljesítették a megbízást. Sajnálják, hogy a cég elérhetetlen lett és nem fizetett, de nem tudnak mit csinálni.
Nem lepődtem meg egyáltalán.

Milyen opciók vannak?
Rendőrséget mondta valaki. Tudnak ott bármit kezdeni ezzel az egésszel?

Mekkora összeg az, ami miatt érdemes jogászhoz fordulni tanácsért/segítségért?

Vagy hagyjam a francba? :U :F

(#12939) Cicero


Cicero
őstag

Albérlők lomtalanítás során kidobták a lakáshoz adott bútorokat. Ez több a soknál, így is sok minden meg volt engedve nekik, de az azért felháborító, hogy kérdés nélkül kidobják a saját tulajdonomat. A kérdés igazából csak az, hogy milyen vonatkozó jogszabályt lehetne itt felhasználni ellenük, ha akadékoskodnának - fognak.

(#12940) Cathfaern válasza Cicero (#12939) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Szerződésben benne szerepel, hogy milyen bútorok voltak a lakásban? Ha nem, akkor nagyon nehéz lesz bizonyítani, hogy azok ott voltak amikor beköltöztek.

(#12941) Cicero válasza Cathfaern (#12940) üzenetére


Cicero
őstag

Természetesen benne van.

(#12942) qqzs válasza Cicero (#12941) üzenetére


qqzs
őstag

Miert dobtak ki? Milyenek voltak? Most butor nelkul vannak? Mert ha lomtalanitasbol szedted ossze mert jo lesz az oda akkor csak visszarendezodtek a dolgok :)

Eladó: GTS450

(#12943) dugynok


dugynok
senior tag

Sziasztok,

Kft.-vel kötött munkaszerződésnél céges pecsét kötelező, hogy érvényes legyen a szerződés vagy elég az alàíràs? A szerződésben nincs feltüntetve név szerint, hogy ki írhatja alà, csak külön a lap aljàn az alàíràsi részen, hogy munkàltató. Ott az igazgató alàíràsa szerepel.

(#12944) Cicero válasza qqzs (#12942) üzenetére


Cicero
őstag

Eléggé szomorú, ha úgy gondolod, hogy attól, mert neked nem tetszik a másik tulajdona - amiről megegyeztetek, hogy a lakással együtt adott - már ki is baszhatod az utcára. Megnyugtatásul: nem lomiból volt, régi szoci fabútorok voltak.

[ Szerkesztve ]

(#12945) davenport válasza dugynok (#12943) üzenetére


davenport
aktív tag

A Munka törvénykönyve alapján:
20. § (1) A munkáltató képviseletében jognyilatkozat tételére a munkáltatói jogkör gyakorlója jogosult.
(2) A munkáltatói joggyakorlás rendjét - a jogszabályok keretei között - a munkáltató határozza meg.
(3) Ha a munkáltatói jogkört nem az arra jogosított személy (szerv, testület) gyakorolta, eljárása érvénytelen, kivéve, ha a jogkör gyakorlója a jognyilatkozatot jóváhagyta. Jóváhagyás hiányában is érvényes a jognyilatkozat, ha a munkavállaló a körülményekből alappal következtethetett az eljáró jogosultságára.

Alapesetben a bélyegző nem kötelező eleme a cégszerű aláírásnak (csak akkor, ha a címpéldány így rögzíti azt), elég lenne a cég neve olvashatóan, ami alatt/felett aláírt az arra jogosult. A képviseletre jogosult személyeket pedig egy cégkivonat/cégmásolat segít azonosítani, az aláírás formáját pedig az aláírási címpéldány.

No money, no honey.

(#12946) Tiger.


Tiger.
nagyúr

Sziasztok, ebben kérném a segítségeteket, mit tudok tenni.

Telefonos egyeztetésünk alapján az Ön által megadott e-mail címre röviden írásban is szeretném jelezni a problémámat.

Samsung Experience Store üzletükben Samsung S9+ újonnan vásárolt (addig is tokban lévő) telefonomra május legelején kijelzővédő üveget rakattam fel. Az üveget felrakó férfi munkatársuknak (ő már tudomásom szerint azóta nem dolgozik Önöknél) említettem, hogy a telefon egyetlen esztétikai hibája 1 pici hajszálkarc a telefon sarkánál. A munkatársuk a felrakás után egy fémszerű pöcökkel nyúlt az üveglap alá, hogy a levegő kimenjen alóla. A felrakás utáni második napon a telefon legalján pici buborékok jelentek meg. Ezt azonnal jeleztem, visszamentem az üzletbe, de mivel a blokk nem volt nálam, így nem rakták fel újra. Ráadásul az ottani vezető meg is rágalmazott, hogy azért kezd lejönni a kijelzővédő üveg, mert nem gyári tokban használtam, (megjegyzem, hogy biztosan nem gyűrhette fel az üveget a tok, mert nem ért hozzá!!!) és hogy egyszer még kicserélik, de utána többet nem. Harmadnap vittem a blokkot, de addigra eladták a kijelzővédő üveget, és 3 hétig várakoznom kellett. Megjegyzem, hogy biztos ami biztos alapon egyből vettem gyári tokot, és abban volt a telefon a 3 hét során. A három hét alatt többször érdeklődtem, telefonáltam, de nem kaptak/hiánycikk, és ehhez hasonló válaszokat kaptam folyamatosan. A harmadik hét után (már rég a gyári tokban volt a telefon) kezdtek a telefon bal oldalán is megjelenni a buborékok.

Június 5-én lett ismét felrakva végül a kijelzővédő üveg. A felrakó férfi munkatársuk nem mutatta meg a telefon kijelzőjét, és nem is említette, hogy a cserénél észlelt volna rajta sérülést. Papírtörlővel törölte át a kijelzőt, amit furcsállottam, és rá is kérdeztem, hogy ez így rendben van-e? Azt mondta, hogy így szokták.... A felrakás után kb. 10 perccel azonban már ismét gond volt, buborékos volt a jobb széle a telefonnak, estére a bal széle is. Délután telefonon jeleztem, hogy ismét gond van, és 18h után személyesen is bementem az üzletükbe. Ott azt mondták, hogy többször nem cserélik ki a kijelző védő üveget, visszaadják a feltevés árát. Ezután hívtam fel másnap (6-án) a központot, ahol Önnel beszéltem telefonon. Ön mondta, hogy van lehetőség 3. cserére is.

A harmadik cserére ma, 06.07-én került sor, 10.20h körül. A félelmem, hogy a korábbi felrakások, feszegetések hatására esetleg megsérülhetett a telefon kijelzője sajnos beigazolódott. A munkatársuk a telefon megtakarítása után ugyanis megmutatta, hogy középen alól egy kb. 3-4 cm-es vágás szerű (érezhető) vonal/csík van a kijelzőn, valamint hogy két oldalt is vannak karcok rajta. (Ismét szeretném jelezni, hogy ezek korábban nem voltak a kijelzőn, csak a levelem legelején említett pici esztétikai hajszálrepedés volt rajta.) A felrakás után ezek nem látszódtak. Most pár óra elteltével azonban már ismét buborékosodik két oldalt a kijelző!!!

Szeretném jogorvoslatát kérni a fent leírtakkal kapcsolatban, mivel ezek a sérülések a szakszerűtlen kijelzővédő üveg felrakások miatt alakultak ki, és így a telefon értékét is súlyosan csökkentik! Remélem tudnak megfelelő megoldással szolgálni, mert a felrakás visszafizetésének a módja - amit a szegedi üzletünk egyedül fel tudtak ajánlani - itt nem elég.

Intel I7 4790 3.6gh/Geforce Rtx 2060S /Alienware 2014/Asus Rog Strix g531gu/Creative SB ZxR /16gb ddr3/ Htc One/Iphone 13 Pro Max/ Creative Gigaworks S750 7.1/ Z5500/ Apple Iphone 5S.

(#12947) [CS]Blade2 válasza gerisz23 (#12921) üzenetére


[CS]Blade2
addikt

Arra hivatkoznak, hogy 2 TB naptár van, és nekünk egy olyat kell figyelembe venniük, amiben több a munkaóra, idén pl. nem 2000, hanem 2088, mert benne van a 88 óra piros betűs ünnep is: (a hétköznapra eső 11 piros betűs ünnep)
[link]
[link]

Látható a két naptárban az eltérés:
Januártól a munkanapok:
1. naptár: 22 20 20 20 21 stb.
2. naptár: 23 20 22 21 23 stb.

Így májusra a 180 munkaórámra kaptam egy havi alapbért, és még én tartozom a cégnek 4 órával, mert a 2. TB naptárban a május 184 munkaórás.

Nem tudom, hogy mi tévők legyünk. Honnan tudnánk szerezni valami papírt, hogy a hétköznapra eső piros betűs ünnepnapokat nem számolhatja bele a munkakeretbe, nem dolgoztathatja le másik napon?
Hova menjünk, ha nem oldódik meg? Munkaügyi bíróság, vagy fogadjunk fel egy jogászt, vagy mit?

[ Szerkesztve ]

(#12948) gzbotii


gzbotii
veterán

Sziasztok,

Holnap (vagy max a jövő hét elején) megyek aláírni a bérleti szerződést a leendő főbérlőmmel.

Kérdésem az lenne, hogy mi az, amire figyeljek, ami mindenképp benne legyen, hogy garanciapénzt is viszont lássam, lakásból se rakhasson ki egyik napról a másikra, stb.

When every logical course of action is exhausted, the only option that remains is inaction.

(#12949) Pécsi gyerek


Pécsi gyerek
addikt

Üdv.Egy kis jogi álláspont kellene a következő ügyben.Vettem egy cieftech tápot edigitalban.Másfél hónapossan elromlott,de olyan szinten,hogy kinyírta az alaplapom.Nem nagy tétel,5 ezer ft volt a lap.Amikor adtam le javításra bele lett írva a jegyzőkönyvbe ez is, hogy tönkre tette az alaplapom.A tápnak nem tudom milyen hibát állapítottak meg,mert nem kaptam vissza,vissza adták a pénzt.Mivel az üzletben azt mondták,hogy az alaplapommal nem foglalkoznak,mert semelyik táp gyártó nem vállal állítólag arra garanciát,hogy a termékük esetleg valamelyik másik alkatrészben kárt tesz.Ezek után beírtam a vásárlók könyvébe a kifogásom ez ellen.Mi a jogi helyzet egy ilyen szituban.Simán azt mondhatják, hogy így jártál?Annyi tiszta hogy én a boltal álltam szerződésben,velük kellene leszkanderoznom,ő nekik meg a gyártóval,stb vel.

Gigabyte b360 hd3+i5 8400+4×4 gb ddr4 2400 mhz+fsp 460 80+Gtx 1060 6 Gb +zalman z1 neo

(#12950) BornToBePuli válasza gzbotii (#12948) üzenetére


BornToBePuli
aktív tag

Szia! Érdemes tisztázni, hogy bérlő leszel vagy albérlő. Utóbbi pl. bérlőtől vesz bérbe.

Read only felhasználó

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jogász topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.