Hirdetés

2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#7051) kutyatm válasza forceberg (#7049) üzenetére


kutyatm
tag

vagy beleteszel egy 12cm-es ventit 5-7V-on járatva, persze ha megoldhato, és akkor még hüvös is meg csendes is...

(#7052) priti válasza Pubszon (#7048) üzenetére


priti
addikt

(#7053) Pubszon válasza priti (#7052) üzenetére


Pubszon
veterán

Egy sor a 12V egy pedig a hozzá tartozó test? :F
Jó nagy átbaszás. :Y

ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...

(#7054) priti


priti
addikt

ja amúgy annyi a történet, hogy két külön körről kell táplálni a kártyát a 8 pines csatin (esetemben 9800GX2) könnyítve ezzel a táp életén és azért kell a 8 pin-es pci csati, hogy régebbi táp esetén tűnjön föl, hogy gebasz van és olvasd el a kiskönyvet amiben az áll, hogy csak azzal az átalakítóval tudod használni a videokártyát, ami két molex-ből csinál 8 pin-es pci csatit és teljes alertben 3 felkiáltójellel írja, hogy a két molex csatit a táp két külön köréről vett dugesszal pároztasd, hogy szívhassa a delejt gazdagon.

Na most a szép az az egészben, hogy ha a +2 pin nincs földön, akkor nem bootol a kártya és nem ad képet, ergo akinek 6 pines csatija van a tápján az szív, Magyarországon meg beszerezhetetlen a vonatkozó molexes átalakító 8 pines pci-hoz, csak 6-oshoz van. Röhej. Van aki emiatt tápot cserél, holott két 15A-es ág elég a kártyának a 8 pines pci-ra még a kiskönyve szerint is, 6 pines meg (mert ugye az is van a karin nem csak 8-as) van a régebbi tápokon is.
Én házilag összedobtam az átalakítót. félbevágtam egy 4 pines alaplapi tápkábelt és az így megszülető kétpinest bedugtam egy hatpines mellé rajta a földdel

Konzultálvaa többiekkel az is kérdéses egyébként hogy valóban szükséges e két ág a nyolcashoz, mert többen úgy kötötték be, hogy 1-1 ág a 6 meg a 8 pinesre és megy nekik, én azért biztos ami tuti két külön ágra dugtam, de valszeg marketing az egész és a régi pci tápcsati végére tettek két földet bekaphatod jeligére és mennyél, vásároljál. Átalakító e-bay-en kétezerért vagy új táp. A többi 9800GX2 tulajjal beszélve nem én vagyok az egyetlen aki beintett. :)

Hardverlesen

(#7055) shtml válasza priti (#7054) üzenetére


shtml
őstag

Alkalmanként lehet értelme a két külön ágról való ellátásnak, mert gyakran előfordul, hogy az egyes 12V-os ágak terhelhetősége jóval a megengedett 20A alatt van.

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

(#7056) Pubszon válasza priti (#7054) üzenetére


Pubszon
veterán

Olvastam már egy Logout-os írást a 9800GX2 táp mizériáról. És hát...
Akkor sem indul el a kártya, ha csak a 8-as van bedugva?
Illetve a kártyához nem adnak MOLEX -> 8PIN átalakítót?

ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...

(#7057) Kiglerx


Kiglerx
tag

Valaki tud segiteni? egy haz oldallapbol kene eleg erdekes (egyenes vonalakbol alllo) format kivagni. Sajna a hazi ezkozeimmel, pl flex, ez lehettlen, akinek van esetleg valami alkalmasabb ezkoze, az tudna segiteni? meghallalom, sor vagy cigi vagy kp formajaban :D
kerem az illetot lehetoleg privaltot irjon, koszonom

A válaszok készen vannak, csak jól kell kérdezni

(#7058) priti válasza shtml (#7055) üzenetére


priti
addikt

Ez érthető, csak tudod 6 pin-es pci tápcsatihoz, a régihez, ami úgy néz ki, hogy egy sor +12 fölötte egy sor föld alapból van olyan átalakító ami két molexből hozza össze (én is ilyet használtam fel), csak még azzal is volt dolgom, mert ott a 3 darab +12V-ból a középső ki van hagyva, hogy nehogymár jó legyen.
Na most kérdem én nem lett volna egyszerűbb új szabvány bevezetése helyett a kártyához adni egy 6 pines átalakítót, ami eleve van, csak hozzá kéne nyúlni a gésorhoz, hogy 5 helyett 6 huzalt húzzon bele? Nem, ehelyett odaagyják a régi 6 pines molexes átalakítót a kártyához de az 5 huzalos átalakítót ráadásul, a 8 pineshez meg vegyél külön, vagy vegyél új tápot, amin van :W
Az agyamra megy, hogy mindig azért van gondom, mert bolondbiztos kell hogy legyen. Hol van az megírva hogy a tök sötétnek, akinek hiába írsz le bármit, mert mindent bedug mindenbe ami összedugható kell tudni gépet összeszerelni? ...de most komolyan :W

Ez mennyire logikus, hogy valaki felhasználja azt a 6 pines 5 huzalos 2 molexes átalakítót? :W :W :W Ha olyan tápja van, hogy nincs rajta 6 pines pci akkor nyolcas sincs rajta könyörgöm, most 4 molexes ágat meg honnan szed csak a videonak? Agymenés a köbön.

[ Szerkesztve ]

Hardverlesen

(#7059) priti válasza Pubszon (#7056) üzenetére


priti
addikt

hát persze hogy nem adnak, 6 pines molexeset adnak, lóóógikus :DDD :O :C

Hardverlesen

(#7060) shtml válasza priti (#7058) üzenetére


shtml
őstag

Persze, hogy egyszerűbb lett volna, csak hát az egész arról szól, hogy minél több cucc megvásárlására vegyék rá a vevőt. Bár ez itt kissé sántít, mert abból nem a kártya gyártójának lesz plusz bevétele.

Az is lehet, hogy simán hanyagság, eszetlenség az ok.

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

(#7061) 04ahgy


04ahgy
nagyúr

Jééééééééézusooom!

Itt sírtok a lábkiosztás miatt, és csak 50 hsz-t kéne visszaolvasni: #6966...
Másrészt, bátran rá lehet kötni akármilyen tápból a 6 pinest, a fennmaradó 2 pint meg rövidre kell zárni, nem kell se testelni, sem egyebet tenni vele. A kettő közt legyen rövidzár és kész. Semmilyen más mizéria nincs. A nemlétező mizéria fejtegetésével meg telepostoltatok fél nagytucat hozzászólásnyi teret...

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#7062) priti válasza 04ahgy (#7061) üzenetére


priti
addikt

Ez ilyen "parasztmegoldás". Egy rakás tápnál (az enyémnél is, hiába 650W-os) úgy van hogy egy ágon van sorba 2 darab 6 pines PCI csati. Ez az ág pedig 16 Amperes. Bedughatom én a két hatost a kariba és letestelhetem, vagy rövidrezárhatom a +2 pint, csak éppen simán lehet hogy záros időn belül elpukkan a tápom, mert állandóan 100%-on van terhelve. Szóval a Jééééézusom az kábe áll is a megoldásodra, ha nem 30 Amperes a tápodon az ág és gyanítom hogy nem. Azért ez két darab 9800GTX. Nem véletlenül írják a kártya könyvében, hogy a két molex csatit az átalakítón két ágról tápláld.

Hardverlesen

(#7063) Dzsiforsz


Dzsiforsz
tag

Hello!

Van egy PCI slot coolerem ami szívja kifele a levegőt, meglehet azt valahogy csinálni hogy fújja a levegőt? Egy passzív hűtésú vga alatt van, szerintetek ha fújná a levegőt a vgra akkor jobban hűtené? Ilyen a hűtő:[link]
Kösz!

(#7064) kételkedem válasza Dzsiforsz (#7063) üzenetére


kételkedem
addikt

Ha felcseréled a fekete és a piros vezetéket, akkor ellentétes irányba fog forogni a venti, de a kívánt hatást nem fogod vele elérni. A venti speciális formája miatt ez a hűtő csak egyféle képpen működik.
A passzív hűtésű VGA kártyára barkácsolj rá egy halk 90mm-es ventit, ami fújja rá a levegőt.

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmadat! °°XLIII°° "Isten, áldd meg a magyart" Kölcsey 1823

(#7065) johniee válasza kételkedem (#7064) üzenetére


johniee
senior tag

Neked már sikerült fordítva bekötni és úgy fordítva pörgetni?? :Y :F
Egyébként az is jó, ha elfelé szívja a levegőt...szerintem :)

"Nekem a paszta szenvedély" by Tesco-Zsömle =)

(#7066) kételkedem válasza johniee (#7065) üzenetére


kételkedem
addikt

Igazad van! :R Nem forog visszafelé

Dzsiforsz: a válaszomat ugord át! :B

[ Szerkesztve ]

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmadat! °°XLIII°° "Isten, áldd meg a magyart" Kölcsey 1823

(#7067) 04ahgy válasza priti (#7062) üzenetére


04ahgy
nagyúr

A forgalomban lévő tápok 99%-ának nem függetlenek az ágai. Ugyanúgy egyetlen közös főtrafóról, egyetlen közös egyenirányítóról, szűrőről jönnek. Az ágakra bontás csak az ATX2.0 szabvány aktuális, 20A-es ágankénti terhelés leadásának maximalizálására van. ergo, csak a védelmek vannak külön áganként.

Ha elosztottan terheled, akkor semmi gond. Ha egy ágon túlterheled, akkor csak a védelem avatkozik közbe, a táp főáramköre semmiképpen sem érez túlterhelést, hiszen egy elektromos áramkör. Neki mindegy, hogy te kívülről 2*16A-t, vagy 1*32A-t látsz, ő ezt 1*32A-nak érzékeli. Ha a védelem nem jól méretezett, akkor pedig vígan táplálja a kártyád.

Az a táp, melynek minden 12V-os ágra külön főáramköre van, iszonyat drága, de létezik. nem sok választja el a redundáns tápoktól.
Ajánlott olvasmány: tápos mélyvizes topik, elektronikai áramkörök méretezése, stb.

Az, hogy két nagyáramú csatlakozót (PCIe) egy ágra tesznek, mely 16A felett kapcsol le, az már a mérnöki tevékenység megszégyenítése. VGA táplálást valóban nem lehet rábízni, kettőt pedig főleg. De a tápod elpukkanni a fentebb részletezettek miatt nem fog!

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#7068) priti válasza 04ahgy (#7067) üzenetére


priti
addikt

Így kábé oda jutunk, hogy nekiállunk definiálni az elpukkanás szót, hogy most mi az meg mi nem az. Lehet arról beszélni, hogy a felhasználó, aki teszem azt az itteni hsz-ek alapján próbál ügyeskedni meg tud e különböztetni egy tranzisztort egy kondenzátortól, de szerintem felesleges. Külön ágnak az minősül, ami külön van biztosítva. Hogy mennyire független meg mennyire nem azon lehet vitázni. Nézőpontodból el lehet jutni oda is, hogy semmi sem független, ami ugyanattól az elektromos művektől kapja a delejt. Ez is igaz.
A lényeg, hogy a megbízható, stabil üzem biztosítása érdekében nem szabad egy ágra kötni. Külön ágra kell kötni. Ahány táp, annyi féle. A védelemmel játszani lehet, csak nem érdemes. Abból csak a baj lehet. Semmi sem szereti még azt sem, ha a legapróbb impulzus is jön a táp felöl pölö HDD mélyvíz.
De most egyébként is kinek hiányzik az, hogy menet közben egy 3D-s terhelésnél egyszercsak paff, amikor egy fostos átalakítón múlik, ami 2 perc alatt megcsinálsz. Szerintem senkinek se áll föl arra, hogy háhá lenyomta a védelem, milyen jó, hurrá-hurrá nem ment tönkre semmim, csapó kettő. :(

Hardverlesen

(#7069) priti


priti
addikt

Én nem vitázni akarok tényleg, csak te ezt írtad:
"bátran rá lehet kötni akármilyen tápból a 6 pinest, a fennmaradó 2 pint meg rövidre kell zárni, nem kell se testelni, sem egyebet tenni vele."
Ez így konkrétan nem igaz. Tápspecifikusan, azaz esetenként igaz lehet, de így általánosságban nem igaz. Ergó nem a legbiztonságosabb megoldás mellett kardoskodsz.
Tápnál a nyugi a tuti én azt mondom. Ha két külön ágról vett molexel dugod meg a 8 pint akkor tuti, hogy a táp nem esik teherbe és ez a lényeg.

Hardverlesen

(#7070) 04ahgy válasza priti (#7069) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Úgy látom, mindketten kifejtettük a véleményünket. Ez alapján, ismét visszaolvasva a legelső hsz-em, láthatod, hogy a jézusom az a GX2 tápellátását körülvevő hype/mítoszvilágra vonatkozott. Egy rövidzár a +2 pinre. Egy ágból PCIe 6pin csati az itt fennmaradó 6 lukba, egy másik ágból a normál hatos csati a megfelelő helyre. A vonatkozó logout cikk kissé ennél misztikusabban írja le, pedig nem így van. Te is írod: egy átalakító, amit két perc alatt összedobok. A GX2 csak a rövidzár meglétét nézi, ezután ha áramot eleget kap, édesmindegy neki, hogy a testek függőek, avagy függetlenek-e.

Pontosan ezt mondtam, logikailag ez következik: csak tápspecifikusan igaz, azaz némely tápnál. Ahol gyors beavatkozású, kicentizett a védelem, ott nem. Egy hirtelen poweroff (védelem beavatkozásra értve) biztonságát te hol kérdőjelezed meg? Fizikailag / elektromosan semmi nem biztonságos nincs benne. Logikailag, ergo adatvédelmet figyelembe véve természetesen már jóval árnyaltabb a kép. De megfelelően beállított OS, fájlrendszer, naplózás, autosave esetén ez gyakorlatilag nulla, attól a kellemetlenségtől eltekintve, hogy bizony lekapcsolt a gép.

A specifikáció szerinti +/- 5%-on belüli 12V-os ingadozásra egy merevlemez nem érzékeny. A kontakthiba okozta erősebb ingásokra, a határértéket meghaladó impulzusra viszont nagyon, ez tény. A 3D terhelés max. 100mV feszültségingadozást okozhat egy táp kategóriába eső tápegységnél. Ipari hulladék kategória most nem játszik természetesen. :D

Remélem, az álláspontunk rohamosan közeledik.

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#7071) priti válasza 04ahgy (#7070) üzenetére


priti
addikt

Én a 3D-s terhelést nem a feszültség, hanem az áramfelvétel vonatkozásában értettem. Elég csak a hődisszipációt nézni. A hőenergia nyilván csak átalakult elektromos energia lehet ezt már általános iskolában tanítják, energiamegmaradás törvénye. Arra értettem, hogy megnő az áramfelvétel és vagy abban a pillanatban, vagy ideig-óráig tűri a teherbe ejtett táp, de aztán levág, de menet közben vág le, ami azért kellemetlen.
Az én csifi tápom sem olyan ősrégi, bár tény, hogy az elsők között voltam annó, aki nagyobb tápot vett, még mindenkinek 400W-os volt szinte és az egyetlen szükséges 6 pinest is átalakítóval szedte, amikor megvettem ezt a 650-est amin az akkori SLI-hez volt két 6 pines egy ágon, na mindegy nem bántam meg, mert mára már kell is ekkora és nem kötötte meg a kezem kártyacserekor idáig a táp soha. Arra akarok kilyukadni, hogy tuti, hogy nem én vagyok az egyetlen akinek egy ágon van sorba a két 6 pines, mert akkoriban még a kajdibb tápok a molex meg a CPU ágra voltak izmosítva inkább. Pölö az enyém olyan, hogy van egy 8 pines CPU ág, de van 4 pines CPU ág is és csak nézek, hogy ezt mért nem lehetett két négypinessel megoldani, HDD-nél detto, van sata ágból, molexel ágból, szóval van egy rakat ága, és ezért 650W-os, mert ezek szummája adja ki ezt a számot, viszont minden ág külön van védve, mivel akkoriban a csifi a biztonságával versenyzett a piacon és tényleg kinyírhatatlan, csak hát ennek az az ára hogy ő lekapcsolgat gazdagon ha épp úgy tartja kedve. Ezért tedd hozzá ezt az ágas kérdést szerintem, amikor terjeszted a rövidzáras igét, amúgy nincs vele bajom, egyszerűbb megoldás, mert nem kell átalakító, csak nem minden tápra biztonságos stabil üzem szempontjából más szempont meg nem nagyon van tápnál. Nemtom mára hol tart a kodegány , mérfuri meg a többi hulladék, de talán már nekik is sikerült elérni legalább annyit, hogyha kimegy a táp legalább ne minden mennyen ki és elég legyen csak a tápot cserélni. Akkoriban még engem pölö ez vezérelt, mert rendre úgy szálltak el a tápok munkahelyemen, hogy a házon kívül minden ment a levesbe.

Hardverlesen

(#7072) CounterBoci


CounterBoci
senior tag

Üdv.

Mennyire lehet egy usb kábelt meghosszabbítani? Kb. 15 méterre kellene elvezetni egy webkamerát.

(#7073) M@nH.


M@nH.
aktív tag

Hi all!

Lehet hogy nem ide tartozik de mi a véleményetek erről? Mert ma gyorsan összedobtam egy ilyet és tényleg műkszik csak mivel nem csináltam meg rendesen ezért néha volt hogy több pontot is érzékelt.
Majd ha lesz időm építek egy rendeset és leírom h milyen lett.

Valaki csinált már ilyet? Csak kíváncsi vagyok hogyha igen akkor hogy működik neki.

(#7074) 04ahgy válasza CounterBoci (#7072) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Max. 5m-t enged a specifikáció. Próbáltam én is hosszabbal, de 5-6m-nél már kezd a jel a gép számára felismerhetetlen lenni. Bizonyos pendrive-jaim már 3m-es hosszabbítón sem működnek, közvetlenül gépen pedig igen.

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#7075) 04ahgy válasza priti (#7071) üzenetére


04ahgy
nagyúr

A 3D terhelés felénk is áramerősségben jelentkezik – elsősorban. Viszont látszik is, hogy az általános iskolás fizikaanyaggal tisztában vagy, fél jópont! De az egyetemi, szakosított középiskolai nem igazán megy...

A táp a +12V sínt a vezetékek tövében feszültséggenerátorosan táplálja. (Azaz a feszültséget tartja stabilan.) A te áramfelvételed a vezeték ohmikus ellenállásán U = I*R feszültségesést okoz, ergo a vezeték végén U' = U(0) - I(VGA) * R(vezeték) feszültség jelenik meg. Ami bizony változik, ha az áramfelvétel változik. Méghozzá azzal fázisban! Erre a feszültségingadozásra gondoltam, és ez bizony nem árt a merevlemezeknek. Mértéke viszont nagy áramoknál (15-25A) számottevő.

A kodegány, trust (Egészségemre! :DDD), merkjuri, dír, stb. tápok még mindig a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" elvet követik.

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#7076) priti válasza 04ahgy (#7075) üzenetére


priti
addikt

Nagyon elkanyarodtál.
Teljesen felesleges belekeverni még a vezeték ellnállását is.
A vezeték és a kártya eredő ellenállása állandó, illetve ebben a hőtartományban minimálisan változó.
Az elfogadhatónál nagyobb mértékben változna a feszültség, ha a tápegység nem stabilizált tápegység lenne. Szépen leírtad, hogy miért van szükség stabilizált tápegységre, csak szerintem feleslegesen, mivel a feszültségingadozás mértéke a táppal szemben támasztott követelmény a stabilitását illetően, azaz ha mértéke károsítaná például a számítógép merevlemezét, akkor nem felelne meg a szabványnak, azaz nem lehetne számítógép tápegység. Ez világos, csak erről szerintem ebben a témában kár szót ejteni.
Jópont az ohm törvényért. ;)
Jöhet a csomóponti törvény. A kártya teljes áramfelvétele egy védelemmel ellátott ponton át folyik vagy kettőn, ha egyen, akkor a védelem engedi e, hogy akkora áramerősség folyhasson az adott ágon, amekkora a két videokártya, esetünkben a GX2 háromdés áramfelvétele vagy nem. Ha nem akkor két ágra kell kötni, különben a táp teherbe esik, előveszi a kést és lenyisszant egy darabot az életedből és csak file-töredékek maradnak az utókornak. Jöhet a scandisk, avagy ahogy én hívom: a lelkiismeret teszt. :D
Az nagy tesztkérdés: Végigvárod, vagy megnyomsz egy gobot? :DDD
Smeagle megtette egyszer, megteheti mégegyszer :DD

Hardverlesen

(#7077) shtml válasza priti (#7076) üzenetére


shtml
őstag

Na-na, ez nincs egészen így. A vezetékeken eső feszültség a hőmérséklettől valóban csak minimálisan változik, de a kártya áramfogyasztásától erősen függ, ui. nincs a kártyától a tápba visszamenő szenzorvezeték, amelynek jele alapján kompenzálni lehetne.

Edit: Na meg általában nem is kell, mert a grafikus kártyán úgyis szokott lenni saját stabilizátor/konverter a GPU számára.

Az egész persze csak a vezetékek összesített keresztmetszetétől függ, az ágak számától már nem (feltéve, hogy egy ág is képes ellátni a fogyasztót). Viszont az összesített keresztmetszetbe beletartozik a földvezetékeké is.

[ Szerkesztve ]

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

(#7078) 04ahgy válasza shtml (#7077) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Pontosan.

Ha visszaolvasol, láthatod, hogy a vita egyetlen apróságon robbant ki: egy ág vs. több ág. Ez így azért nem jó, mert a legtöbb n ágú tápegységnél az ágazás az csak virtuális. Teljesen közös, tehát egyetlen egy darab szabályozó kör van, minden közös. Csak a védelmek nem virtuálisan többszörözöttek, minden más igen. Egy virtuális ágra van egy valós védelem, ami lekapcsol. Ha a védelmet (teszt körülmények közt) kiiktatnánk, az ilyen virtuálisan több ágú táp egy ágon is leadná vígan a teljes terhelésének megfelelő teljesítményt. (Ha a kisebb feszültségekre vonatkozó szükséges terheléstől most eltekintünk.) Természetesen nem a vékonyka vezetékeken. A több ág tkp. épp azért kell, hogy a nagy áramok egyenletes, és alacsony feszültségesést hozzanak létre. Kell továbbá a szabványnak való megfelelés miatt is.

Ezen okokból kifolyólag teljesen helyénvaló amit fentebb írtam. Miszerint, kevésbé éles beavatkozású védelemmel rendelkező tápok egy virtuális ágakon az adott ágra megszabott terhelés felett terhelhetők, ha másik ág meg alul van. Anélkül, hogy túlterheléstől elpukkanna.

Több, de kisebb főtrafóval rendelkező tápoknál már van értelme beszélni egy ágon jelentkező túlterhelésről. A PC piacon ilyet ritkán látni. Én még pl. sosem voltam hozzá elég szerencsés. Szervertápok pedig más tészta.

HGyu

[ Szerkesztve ]

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#7079) priti válasza 04ahgy (#7078) üzenetére


priti
addikt

"az ágazás az csak virtuális."

Igazad van, de lásd már be, hogy csak egészen addig vitruálisak azok a nyomorék ágak, amíg nincsenek külön védve, mert ha külön van védve "n" ág, akkor az "n" darab különálló ág.
Hiába van igazad abban, hogy elvileg csak egy ág van és nincs túlterhelve a táp attól, hogy a vonatkozó ágon a megengedettnél nagyobb áram folyik. Te azt mondod, hogy elvileg nincs túlterhelve a táp, mert csak egy ág van, de a túlterhelés szó nem ezt jelenti. A túlterhelés azt jelenti, hogy az adott ágra vonatkozó védelem által meghatározott maximális teljesítmény fölé megy e vagy nem, nem pedig azt, hogy a táp mekkora teljesítmény leadására képes összesen és ehhez képest mekkora teljesítményű fogyasztó van rajta, mert ott az a nyomorék ágakra bontott védelem. Ha lekapcsol menet közben, akkor túl van terhelve a tápegység azért, mert az egész komplexet védelmestül, mindenestül nevezzük tápegységnek. Ennyi. Semmi köze ennek a főtrafóhoz.
A védelemhez van köze, ami ha nincs ágakra bontva, akkor tök igazad van.

Hardverlesen

(#7080) shtml válasza priti (#7079) üzenetére


shtml
őstag

Vedd észre, hogy az egyes ágak a feszültségszabályozás oldaláról nézve egyetlen ágnak számítanak, a túláramvédelem oldaláról nézve viszont külön ágaknak (hiszen minden ágon külön túláramvédelem van). A fogyasztón két okból is csökkenhet a feszültség: az egyik a szabályozás hibájából (ez minden ágon jelentkezik), a másik az egyes ágak vezetékén az adott ágon folyó áram hatására eső feszültség miatt, ami hozzáadódik az előbbihez. Ez utóbbi a két ág azonos, kiegyensúlyozott terhelése miatt is lényeges, ha ugyanazt a fogyasztót látják el (a4ahgy erre is utalt).

Ne feledd, 04ahgy ezt írta (kiemelés tőlem):

[B]kevésbé éles beavatkozású védelemmel rendelkező tápok egy virtuális ágakon az adott ágra megszabott terhelés felett terhelhetők, ha másik ág meg alul van.[/B]

És valóban, sok olyan tápról olvastam már - bár most megnevezni nem tudom őket -, amelyeknél az egyes ágak védelme bizony az adatlapot megadottnál jóval többet megenged, azaz kevésbé éles a védelem beavatkozása.

Na meg 04ahgy azt is írta - én is utaltam rá -, hogy nem mindegy a tápellátó vezetékek keresztmetszete sem. Két külön ág használata automatikusan nagyobb keresztmetszetet, ezáltal kisebb feszültségesést jelent.

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

(#7081) priti válasza shtml (#7080) üzenetére


priti
addikt

Egy GX2 bekötéséről beszéltünk, szerintem teljesen felesleges a feszültségszabályozásról szót ejteni ezzel kapcsolatban. A vonatkozó sodrott rézhuzal keresztmetszete elég ehhez az áramerősséghez. Nem fog melegedni, nem ég le róla a szigetelés. Hogy mekkora feszültség esik rajta, mint feszültségosztón az tök lényegtelen ebben a vonatkozásban, hogy most egy ágra érdemes kötni a VGA-t vagy kettőre, mivel két ágnál a dupla keresztmetszet csökkentia feszültségesést ugyan (bár a csatik átmeneti ellenállása miatt ebben nem vok teljesen bizos), de a feszültségesés határérték alatt van egy ágra kötéskor is. A VGA köszöni szépen, a feszültség megfelel neki, megoldja, itt szimplán az áramfelvétel és a védelem között lehet a bibi.

"egyes ágak védelme bizony az adatlapon megadottnál jóval többet megenged, azaz kevésbé éles a védelem beavatkozása"

erre ugyanazt tudom írni neked is, mint neki, hogy lehet játszani a védelemmel, csak nem érdemes, mivel egy fostos átalakítón múlik, amit 2 perc alatt megcsinálsz és a védelmet nem minden gyártó teszteli, szóval működéséből adódóan csak a baj (vagy a semmi), történhet, azaz csak gondod lehet belőle, jól nem járhatsz. Vagy az számít hogy megspóroltál két molex dugeszt, amiből mindenkinek van egy rakat otthon, ha más nem régi ventiken, de valahol biztos, hat pines pci-csatit adnak a kártyához, mikell még? Egy kétpines. Ennyi. Nemtom mennyibe kerül egy kétpines csati, mert én egy régi 4 pines CPU csatit vágtam ketté, de tuti hogy filléres. Ezért kár szerintem, de feladom. Éljen soká a rövidrezárás :R

Hardverlesen

(#7082) shtml válasza priti (#7081) üzenetére


shtml
őstag

Én nem avatkoztam bele a vitába, már csak azért sem, mert nem ismerem a kérdéses kártyát, ami táplálni akarsz - anélkül meg minek pofázzak? Kizárólag az egy ág vs. két ág ill. a független ág vs. virtuális ág témában szóltam hozzá.

két ágnál a dupla keresztmetszet csökkentia feszültségesést ugyan (bár a csatik átmeneti ellenállása miatt ebben nem vok teljesen bizos)

Egy ágnál is van a csatlakozón átmeneti ellenállás, két pérhuzamosan kötött ágnál ez is csökken eredőben.

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

(#7083) Daemon09


Daemon09
őstag

Sziasztok!
Van egy pici sony autós erősitőm, amit a gépházba szeretnék épiteni. Nincs rajt hangerőszabályzó, valami potit be lehet iktatni valahova, hogy tudjam szabályozni a hangerőt?

(#7084) 04ahgy válasza Daemon09 (#7083) üzenetére


04ahgy
nagyúr

A hangerőt tudod szoftveresen is szabályozni, ha az neked elegendő. Ha ezen kívül hardveresen is szeretnéd, akkor valóban egy potenciométer – lehetőleg logaritmikus skálájú, továbbá sztereó – kell a hangkártya kimenete és az erősítő bemenete közé.

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#7085) 04ahgy válasza priti (#7081) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Osztom shtml mindegyik ide vonatkozó hozzászólásában leírtakat. Úgy látszik, ő meg is értette a mondandómat. :R

A vonatkozó sodrott rézhuzal egyes tápoknál olyan vékony, és olyan silányul van a csatlakozóra krimpelve, hogy én 10A esetén is féltem.

Továbbá te korábban a táp leégetéséről beszéltél, azért is részleteztük ennyire, hogy NEM ég le. Védelem beavatkozás =/= leégés.

"Éljen soká a rövidrezárás"

Hát, itt meg ki beszélt rövidrezárásról...? :U

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#7086) Daemon09 válasza 04ahgy (#7084) üzenetére


Daemon09
őstag

Szoftveresen nem szeretném.
Erre voltam kiváncsi, nem tudtam, hogy hova kell bekötni. Köszi! :R

(#7087) 04ahgy válasza Daemon09 (#7086) üzenetére


04ahgy
nagyúr

A logaritmikus potenciométer az emberi fül speciális, nem lineáris hangerő érzékelési görbéje miatt kell. Ezzel a potméterrel érhető el, hogy ha kétszer nagyobb szögelfordulást állítasz be, akkor a hangerőérzet is duplázódik. Mivel aszimmetrikus, nem mindegy hogy kötöd be. Erre majd figyelj.

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#7088) Daemon09 válasza 04ahgy (#7087) üzenetére


Daemon09
őstag

Rendben. Köszi a segitséget, majd figyelek.

(#7089) kkrisi


kkrisi
senior tag

Hello!

Meg tudná nekem vki mondani h meg lehetene oldani egy kapcsolóval a vezérlő fényének ki/be kapcsolását?

(#7090) Vamp


Vamp
senior tag

Keresek telefonba picinke hangszórót, ha valaki forrasztásban bagóért tudna segíteni, azt bezony megköszönném... A hangszóró ilyen, két szedője van, valamiért megdöglött, és sürgős lenne a javítás. Noname telefonból szedtem ki. Hasonlóra lenne szükségem, nem tudom sajnos hol érdeklődjek... Hossza kb 1 cm, szélessége durván 4 mm, magassága pedig kb 3 mm.

Ötletek?

[ Szerkesztve ]

(#7091) 04ahgy válasza kkrisi (#7089) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Milyen vezérlőt szeretnél kapcsolgatni? Kissé részletesebben elárulhatnád.

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#7092) shtml válasza 04ahgy (#7091) üzenetére


shtml
őstag

Én is gondolkodtam egy pillanatig, feltegyem-e ugyanezt a kérdést. De aztán úgy voltam vele, hogy hagyom a fenébe, ha már annyira sem tiszteli meg a többieket, hogy érthetően megfogalmazza a kérdését.

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

(#7093) kételkedem válasza kkrisi (#7089) üzenetére


kételkedem
addikt

Igen.

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmadat! °°XLIII°° "Isten, áldd meg a magyart" Kölcsey 1823

(#7094) Hequila


Hequila
őstag

Egy ismerősöm kért meg, hogy szüksége lenne egy olyan áramkörre, ami egyenáramról működik, és aszimmetrikusan ad ki jelet magából.
Pl. 12V DC-ről menne, és egy LEDsort kellene meghajtania úgy, hogy 5mp-ig világít, 1mp-ig nyugszik.
Valaki nem tud ehhez esetleg egy kapcsolást?

''Nem kell hajó, nem kell repülőgép, | Van mit ennem, van hol aludnom még!'' Tankcsapda

(#7095) shtml válasza Hequila (#7094) üzenetére


shtml
őstag

Talán ez a legegyszerűbb megoldás, az oldal alján: The Astable Multivibrator. Megtalálod az alkatrészek méretezését is. A PW jelentése: Pulse Width, azaz impulzusszélesség.

Az 555-ös IC 5V-ról megy, de a meghajtott tranzisztort kötheted 12V-ra is.

Edit: Ezzel a kapcsolással nem lehet 50%-nál kisebb kitöltési tényezőt elérni, de neked úgyis jóval nagyobb kell.

[ Szerkesztve ]

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

(#7096) tomy_cz


tomy_cz
senior tag

Sziasztok!

Tudom kicsit idióta kérdés! :D

A ház elejébe egy 1000rpm-es venti elég lehet? Mert nem akarom hogy túl hangos legyen a ház. A hátuljában van egy 12cm-es Sharkoon 1000rpm-es ami "kifelé fújja" a levegőt, de az elejére is szeretnék szerelni egyet a megfelelő légáramlás miatt.

http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=tomy_cz

(#7097) 04ahgy válasza shtml (#7095) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Az 555-öst miért ne köthetné a 12V-ra? Tudtommal 18V a tápfeszültség maximuma az 555-nél. Továbbá, ha 50...10mA-nél nem nagyobb a LED árama, még csak kimeneti tranzisztor sem kell, 200mA a specifikációban megadott tartós kimeneti áram, 500mA impulzusüzemben. Ez típusfüggő, konkrét gyártmányra az adatlapot meg kell nézni előtte.

Apropó, nem tud valaki egy alapabb tudású (1-2MHz-ig) oszcilloszkópot eladót?

tomy_cz: elég.

HGyu

[ Szerkesztve ]

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#7098) shtml válasza 04ahgy (#7097) üzenetére


shtml
őstag

Valóban, mehet 12V-ról is. A kimeneti tranzisztor a békesség kedvéért nem árt, mert a kérdező nem írta, hány darabból álló LED-sort akar meghajtani.

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

(#7099) shtml válasza shtml (#7098) üzenetére


shtml
őstag

Bár úgy tűnik, lényegtelen az egész, mert a kérdezőt sem érdekli. Sebaj, majd megoldja, ahogy tudja, csak akkor miért is kérdez?

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

(#7100) 04ahgy válasza shtml (#7099) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Pedig úgy örülnénk, ha pörögne a totyik.

Jah, oszcilloszkópot akarok! :D Anélkül vajmi nehéz lenne összedobni, beszabályozni egy invertert.

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.