Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• joceska

csendes tag

Sziasztok!

Ez a cikk nem éppen modding báár ....
    A megoldásaim sem nem szépek, sem nem elegánsak viszont jó hatásfokkal szinte teljesen halkan működnek.... Akit érdekel a dolog az olvasson tovább :D

Szóval történt tehát hogy van nekem egy gépecském, ami az utóbbi időben egyre hangosabb volt pontosabban hangos volt az már az elején is. Mivel a vga az egy ASUS X1650XT gyárihűtése se nem jó, se nem halk alapjáraton a kari 40-45°C-os volt ha egy picit megkergettem 90-95°C-os lett és a hangja mint egy felszállni készülő F15-nek :U
    Ekkor jött az ötlet a vízhűtésre nah azt meg is terveztem de sajna még nincs kész mert anyagot nem sikerült szerezni hozzá de a gép csak nem lett halkabb, lépni kell fogalmazódott meg bennem ! ;] Kicsit körbe jártam a témát és megtaláltam a megoldást kell egy passív hűtő de hát ebből is van annyi mint a barom számos fórumot, tesztet stb... átbogarásztam és csak nem leltem a megfeletőt ami jó lenne az drága (ugyanis itt a vízhűtés a kapuban nem akartam erre is sokat költeni), ami nem olyan drága szart sem ér aztán csak-csak megtaláltam a nekem valót egy Arctic Cooling Accelero S2-t
    Megfelelőnek látszott még külön adtak hozzá a memóriára való felragasztható bordákat is (a gyári hűtő azt szinte egyáltalán nem hűtötte) az ára is nagyon baráti volt ugyanis 3100Ft tökéletes gondoltam. Ám azért valahogy csak el kellene fújni a meleget a lamellák közül de ventillátor rögzítésre nem volt rajta lehetőség ventim volt egy 80X80-as CoolMaster 17dB-es úgy voltam mindenképpen rárakom nem árt az neki meg is oldottam így nézki a dolog:
    a gyorskötöző csodákra képes :D
    beszereltem és kb. így nézett ki:
    Nah most már kell valami ami még megmozgatja a levegőt egy picit erre a célra szintén egy 80X80-as venti volt a legjobb ezt egy tápból szedtem ki nagyon szép halk volt de én akartam szabályozni a fordulatszámát mert nem kell nekem, hogy pörögjön állandóan teljes fordulaton. Ezt a feladatot egy 1kohm-os potméterrel oldottam meg

kifúrtam a használaton kívüli kisfloppyhely takarólemezét és arra rögzítettem amint a képen látszik elölről valahogyan így fest:

Öszzerakva így nézett ki a rendszer:

Bekapcsolom király működik a ventiszabályozás is a vga prociját is sikerült nem lesarkazni fasza tökhalk. A mért hőmérsékletek: alapon: 30-35°C hajtva:40-45°C remek ám megcsapja valami zaj ismét a fülem a hallgatózásban kiderítem, hogy a táp is hangos csak eddig elnyomta a vga hangja megfogom a pörgőjét csend hmmm......
    Ismét ördögi tervet kezdek forralni ;]
    Vegyek új tápot ?! ááááh azzal az a baj hogy vagy vesz az ember normálisat (ami baromi drága) vagy tök mind1 milyet jó azért az 1-2ezer forintosokat leszámítva jelenleg egy Mercury 450W-os tápom van teljesen meg vagyok elégegedve vele kivéve a hangja… De ami ezután jön nah.... normálisabb helyeken ilyenért lelőttek volna :DD előre is bocsi de a szerelésről nincsenek képeim mert lemerült a gépemben az elem :$ Kitaláltam hogy ventit cserélek benne de valami halk kell vettem is egy 80X80-as (mi mást :) )Coolink SWiF-801-et (nem egy drága darab 1250Ft :D ) gyáriadatok szerint 12V-on 11dB fasza de ez csak 35m^3/h légszállítással rendelkezett ami kevés akárhogy is nézzük, a tápomat értelem szerűen nem akartam megsütni. Nah gondoltam egy nagyot fogtam egy 80X80-as ventit és rácsavaroztam a táp belső oldalára
    ezt csak 5V-on hajtom hangját csak az igazán élesfülüek halják. Nos így hogy a tápot két pörgő fújja hidegebb mint az előzővel és hangja nagyon csekély....
    A cpu-ra azért nem tértem ki mert egy AMD Athlon 5200+ X2-m van és a gyári hűtéssel teljesen meg vagyok elégedve nem melegszik és nem is hangos!!
    Így történt hát, hogy a gépem egy F15-ből egy hangját alig hallató doromboló kiscicává alakult.....:DD
    Végezetül néhány kép :

Új hozzászólás Aktív témák