- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Argos: Szeretem az ecetfát
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- #95904256: Socket370 / 3DMark2001
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Wohme
tag
válasz
PROTRON #53696 üzenetére
Az alapján, amire használni fogom (médiaszerver, otthoni felhő, fotók/videók biztonsági mentése, torrentezés, tömörítetlen zenék lejátszása, stb.) átgondoltam, hogy nekem nem lesz szükségem 4 db HDD-re a jövőben valószínűleg.
Az alábbi indokok miatt csak megerősít a dologban:
-4 db sokkal intenzívebb hanggal járna
-csak a rendelkezésre állásom nőne meg, a biztonságom nem
-nehezebb megfelelő házat választani
-nagyobb a fogyasztása
-drágább berúházásHelyette inkább 1 db igényeimnek megfelelő méretű meghajtót belepakolok, amit ha kinövök, fejlesztem. Illetve mondjuk RPi alapra csinálok a szülői házba egy másik épített gépet, ami biztonsági mentésként funkcionál és áthúzza az adatokat menetrendszerint az első gépről. Ezzel pénzt spórolok és a biztonságom is sokkal jobban nő a földrajzi elkülönülés miatt.
Milyen minőségbeli ugrás lenne, ha 1 merevlemez helyett 2-t raknék bele a fő gépembe egyébként? Ajánlott egyáltalán vagy a fenti tervem 1+1 HDD-vel megállja a helyét?#53695sati és #53697totoka2
Köszi a tippeket és a tapasztalatot. A HDPlex nekem kicsit zsebbenyúlós sztori lenne -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #53675 üzenetére
Én ehhez nem értek, pusztán egy kis logikát vittem bele, még az is lehet, hogy rosszul gondolom.
Szóval szerintem:
Ha alul vannak a hűvősebb alkatrészek, akkor is megindul felfelé a légáramlás, hiszen valamennyivel mégiscsak melegebb az alkatrészek körül a levegő, átmele43gítve pedig felfelé száll, de ha felül van a meleg alkatrész, akkor egyrészt az is hőt ad le, az is felfelé száll, és valamiféle levegő a helyébe kell hogy kerüljön, ami egyrészt az alulról feléfelé szálló, de hűvösebb levegő lesz, vagyis még több hőt tud átadni a meleg alkatrész is, mint ha alulról mindent a melegebb alkatrész melegítene át. Ha aforró van alul, lehet a felfelé szálló levegő olyan meleg, mint a fenti hűvösebb alkatrészek, azaz nincs hőleadás.De hangsúlyozom, csak gondolkodtam a dolgon, semmiféle törvényszerűség, szabály, tapasztalat nincs mögötte.
-
törölt tag
válasz
PROTRON #53488 üzenetére
Nem az a probléma, hogy a VRM gyenge lenne, hanem az, hogy véges a hatásfoka (94-95%), tehát hőt termel miközben kiszolgálja a CPU-t árammal és a bordázatban/PCB-ben akumulálódott hő hatására meg csökken a kapcsoló elem (mosfet, power stage) áram terhelhetősége:
A probléma az az, hogy a gyártó nem folyamatos terhelésre (48 órás FPU teszt) csinálja hozzá hűtést, szóval hiába csak 15W a hőfejlődés az akár 500A-t/600W-ot is tudó VRM-en, még így is esélyes, hogy ez a csekély terhelés is felfűti annyira, hogy egy idő után limitálnia kell a vezérlésnek a VRM által leadható áramot. Ez azzal is járhat, hogy le throttling-ol a cpu a túlmelegedett VRM miatt, akár egy ilyen hosszabb FPU teszt alatt.
-
válasz
PROTRON #53486 üzenetére
Az egy dolog hogy hosszú távon nem bírná tartani a 8X12=96W terhelhetőséggel a fenti 2 egység maximális igényét, de ne felejtsd el hogy alapvetően mindennapi használat során nem fut a két dolog párhuzamosan maxon.
Pontosan erre gondoltam, az emberek többségénél ofisz/net/média/stb. a használat, a terhelés meg a játékot jelenti - ez Furmark teljes terhelésétől messze van, főleg ha a procit leszabályozom.
#53489 Rick4
Most a 7. generációs procik voltak terítéken... igen, a 8. generációra megugrott a fogyasztás is a magok számának növekedésével, egyebekkel. -
törölt tag
válasz
PROTRON #53470 üzenetére
Akkor el vagy egy kicsit tévedve: Az hogy a CPU-n nincs aktív TDP limit, az bizony OC-nak számít. Azzal, hogy vettél egy x-es processzort, magadnak csinálod a bajt, ha nem tudod megnyugtató módon hűteni, hát állíts be neki TDP limitet.
Vagy vegyél rá végtelen hűtést, akkor meg a VRM/hűtése válik szűk keresztmetszetté, - mondjuk egy 48 órás FPU tesztnél - és onnantól megint órajelet fog veszteni a processzor, terhelés teszt alatt, csak már nem nem a magas maghőmérséklet miatt. Tehát még időben szólok, hogy a VRM-re is tegyél fel egyből folyadék hűtést.
-
-
-
törölt tag
válasz
PROTRON #53464 üzenetére
igazibol az itx szinte kotelezoen magaval vonja a moddingot is
ha igazan kicsi hazba koltozol, sokkal ritkabb (es/vagy draga) az az eset pl atx-hez hasonlitva, amikor csak megveszed a cuccokat es minden osszepattan tokeletesre.
mas kerdes h en is moddoltam hutest eatx-ben is, halokartyakhoz
-
hegegabi80
addikt
válasz
PROTRON #53443 üzenetére
Igen én is a kis pörgettyű miatt aggódom csak, de mondjuk én szerencsére annyira nem vagyok érzékeny a venti zajra. Bár ez se teljesen igaz, mert a metisben a 120-as-nak 1100 körül zavaró volt egy kicsit.
Mondjuk netezésnél nincs gond, játék lenne a legnagyobb terhelés azt meg úgy is fülesben tolom, bár akkor meg lehet a családot zavarná. Jó lenne egyet kipróbálni. Moddolni biztos nem fogom noctua ventire. Akkor marad a TFX megoldás.Még ezt a Seasonic-ot találtam, érdekes délelőtt még nem volt belőle, csak januári elérhetőséget írtak. Nincs valami nagy választék.
Rick: köszi, alszom még rá egyet. Bár szerintem se lenne gond, mert nem egy vékony kis lemez, aminél azért sokat számít a széleken a visszahajtás.
-
ii77
tag
válasz
PROTRON #53243 üzenetére
Nagyon jó meglátás, hogy inkább külső diszken legyen a munka. Pl. a TB3-as csatoló miatt is egyre szimpibb ez a lap. Akár arra is felaggathatnék egy (vagy akár több) komolyabb külső meghajtót. Persze, hogy a múlt hét elején még 71.200Ft-ért beszerezhető lett volna, ami szerdán 78.000Ft-ra, majd a hét második felétől ÁK.: 85.000Ft-ra ugrott. Mi a csecs folyik itt?! Az ASUS ROG Strix X570-I GAMING is szépett ugrott felfelé árban. (ASRockból még 78.510-ért sikerült egyet lefoglalnom a "vizeseknél".)
ASRock-nál csak a hűtés miatt szorongok, mert szeretném, ha passzolna rá a meglévő
Scythe Big Shuriken 3. Jó tervezésnek tartom és nem is szívesen költenék egy újabb cpu hűtőre, ha nem muszály. Pcpartpickernél a kompatibilis hűtők között van. Ami hasonló lehet és az ASRock is említi, az a Silverstone NT06-PRO. -
törölt tag
válasz
PROTRON #53337 üzenetére
Tippeld meg, hogy mekkora lenne a légszállítása a slim ventilátorodnak a rácson, bordán alaplapon keresztül, ha nem ütközne akadályba a nyomó oldalon, szabad útja lenne eláramolnia a levegőnek.
Illetve tippeld meg, hogy a TFX táp a 40mm-es pörgetyűjével adott fordulaton mekkora légszállítást képes produkálni.A két légszállítás köszönő viszonyban sincs, szar a szellőzés, és a top-flow hűtés sem tud így normálisan dolgozni. Más baj nincs.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #53339 üzenetére
Való igaz, hogy elég sok dolgom volt tegnap, plusz még xopattam magam este 2 db rendszertelepítéssel, amiből a végső win11 lett, mert az amd proci mellett a vlc semmilyen formában nem hajlandó rögzülni a legutolsó beálított méreten, aztán még láttam ezt is, de így már ismét elolvasva képben vagyok, hogy a jonsbo a hűtő, az akyga meg a ház. :D
Háát, valóban, a 36mm magas hűtő valahol itt bosszulja meg magát, nem lehet akkora feület, ami valósban elvezet 110W ot, de emellett az is érdekes, hogy az i6-10600-am a kamu 65W TDP osztályba van sorolva, és az én példám is mutatta, hogy 2x annyi is lehet, akkor a tied mennyi, ha ráírják a 125W-ot? Szóval a másik oldalon se kell csodálkozni, kicsit túl lett lőve a proci a többi alkatrész méretéhez. -
Melorin
addikt
válasz
PROTRON #53109 üzenetére
Végül megrendeltem a Chieftec házat a kiegészítő felső résszel és ma bele is költöztem. Nagyon aranyos és masszív ház, és pont jó lett. Még az 57mm magas hűtőm felett is maradt egy kis hely
És iszonyú jól szellőzik valamiért. Ezelőtt egy hétig egy nagyobbacska Silverstone ITX házban volt ugyanez a konfig és idle 45 fokos volt a proci, és amikor megfogtam a házat rendesen meleg volt az egész.
Ennek meg valahogy olyan jó helyen vannak a szellőző nyílásai, hogy hiába nincs kiegészítő hűtés a házban, kívülről is érződik a légáramlat amit a procihűtő kelt, ha odateszem a kezemet a rácsokhoz. A CPU pedig 26 fokos.szerk.:Persze az is közrejátszhat, hogy a SS házban paneltáp is volt, ebben meg picoPSU van, de mondjuk az csak langyosodott, nem hiszem, hogy az fűtőtte volna be annyira a házat.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #53304 üzenetére
samsung 970 evo plus-om van, kettő is, az egyik egy H410m-itx lapban egy akasa bordával, meg a mindenre is fújő 120-as ventivel elég jó körülmények között van, felmegy duzzogva 60°C-ra is, ha épp sebességet tesztelek, normál körülmények között elvan 40-45°C-kal, a minap másoltam rá 300GB adatot, a belső hálón nem jött olyan gyorsan, hogy abba belemelegedett volna. Itt nálam a B550-es lapban már gyárilag két fémlap közé kell szorítani, meg lecsavarozni, itt pár fokkal kevesebb, 56-58 körül megáll, de az új vezérlős 970 evo plus-ok azok, amik ezekre a hőmérsékletekre még 10°C-ot rádobnak, onnan lehet felismerni, hogy azok nem 3500/3200-akat tudnak, hanem mérésben többet, a való életben meg kevesebbet, figyelni kell, mit vesz az ember. [link]
-
hoffman_
nagyúr
válasz
PROTRON #53304 üzenetére
amikor sub 9L házba költöztem korábbi felső kategóriás GPU-val és 6 Zen2 maggal, akkor eszembe nem jutott az azt árva gen 4.0 aljzatot gen 4.0 SSD-vel megtölteni. többek között azért is, amit írsz : )
(én azt a mai napig nem értem, hogy emberek hogy hűtenek a Ghost-ban egy Ryzen 3600-ot, nem hogy egy 3700-et egy Noctua L9-el... bullshit. én örülök, hogy elboldogul vele az L12, upgrade-elt A12x15 ventivel.)
-
hoffman_
nagyúr
válasz
PROTRON #53302 üzenetére
Viszont a VRM hődetektálása a legtöbb alaplapon kaki
ez megeshet, bár a bordát kézzel nézegettem anno, nem vettem észre enyhe melegedésnél többet. az én lelki békémnek megfelel, amit látok és kézrátétellel érzek, ezért nem veszek millás Fluke-ot, sajnos már nem ott dolgozom, ahonnan hazahoztam bármikorránéznél hőkamerával rendesen kerekedne a szemed hogy igan is 60 fok fölött jár...
mod: hát, ha tényleg a chipre néznék, akkor a borda nem lenne rajta, úgy lehet 100 fokos valóbanviccen kívül, a hőátadás megvan, a leszorító erő jónak tűnik, a padon látszik, a borda meg át sem melegszik. részben ezért is választottam a lapot (a SPIFD mellett), Buldzoid szétcincálta a B550-es lapokat anno, ez a jobbak között volt, húzott Ryzen 5700X mellett se aggódnék. majd kiderül az is egy-két év múlva.
nem tudtam, hogy az EVO-k hogy főnek, azt hittem nincs velük semmi gond, a fél világ azokat ajánlgatta. azért lett SX, mert árban sokkal jobb volt, az elvi teljesítménytöbbletért meg nem akartam fizetni. Linus óta tudjuk, hogy egy sata3 SSD is több, mint elég.
a másik terrás, a Falcon. a leggagyibb QNAND, azon vannak a játékok, 30-ért szereztem, féltem, hogy hulladék lesz: aztán se nem meleg, se nem lassú, életem vására volt. -
törölt tag
válasz
PROTRON #53273 üzenetére
Ez jól hangzik elsőre, de mint bárhol máshol a részletekben rejlik az ördög.
Ha nem járod végig azt az utat, ahol a buktatókkal egyesével meg lehet küzdeni, tanulni, akkor hosszasan-fájdalmas szenvedés lesz az az idő, mire olyat leszel képes építeni, amit el tudsz fogadni.Nekem is volt indíttatásom arra, hogy vegyek/építsek mechanikus billentyűzetet, két hét kutatás után még csak a felszínt kapargattam, de úgy tűnt, minden egyes része pontosan annyi előnyt hordoz mint hátrányt. pl.: nem hiába van vagy 120 féle kapcsoló, az egyre sűrűbb erdőből a kiutat mindenki keresi, csak nem leli...
Ha pénzt akarsz spórolni, azt vedd meg, ami minden szempontból szimpatikus, de tudod hogy "annyit" soha nem költenél el rá, ezért már elsőre kizárhattad, mint lehetséges megoldást.
-
Seep
senior tag
válasz
PROTRON #53275 üzenetére
Nekem van drevo calibur 1, Szerintem vegyel egy Apple magic keyboard 2-ot, Ez sokkal kissebb, 1-2 honapig megy bluetoothrol. Mehet kabellel is. Windows ala meg Applewirelesskeyboard softwerrel mindent be lehet alitani. Hasznaltan egesz olcson ki lehet oket fogni. Vagy ha a penz nem gond akkor az uj Logitech MX mini.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
PROTRON #53275 üzenetére
ez DIY lesz, kemény fába vágtad a fejszéd. még drágán se nagyon van jó kiosztású és jó minőségű bill, főleg ha mechanikusat keresel. én is így kezdtem, aztán végül szállítással áfával egy 300 dolláros vezetékes lett belőle... szóval nincs jó irány.
ui.: mondjuk a DIY veszélye meg az, hogy vagy sosem lesz kész, vagy sicher nem lesz olcsó. én megnéznék egy Keychront vagy egy Akko-t, igaz, hogy a 15k picit több, mint duplája lesz, de a hajad nem fog kihullani. a legújabb Keychron-ról jókat olvastam.
-
mpierre
veterán
válasz
PROTRON #53261 üzenetére
A proci 14 magja volt a lényeg. Mert fds alatt kék neki a sok mag, ha épp több darabra rottyantom a szcenáriót. Amúgy tétlenség nem nagyon van, ha épp úgy alakul, folyamat számol, vagy egy hétiig is 0-24. A szimulációra használt programot "intelre optimalizálták" így itt nem számít a magok képessége... Pedig kényelmesebb lenne 22 magon számolni 3 nap alatt és nem 12-ön 5-6 napig. Merthogy villony hajcsa. De 22 magon lassabb...
(Kép majd lesz a vizes topikban, ha átépítettem a rendszert. Éppen érkezik a 6700xt.)
-
-
törölt tag
válasz
PROTRON #53214 üzenetére
Ha most egyik irányban sem billeg, csak a fekete gallér mocorog akkor nincs baja, ennyit elvileg ki kell hogy bírjon az alkatrész lába, és a for-padról sem vált el teljesen.
Én úgy látom hogy ez fix 12V-os, NE dugd rá 19V-os tápra, meg azt is javaslom, hogy a polaritást is csekkold le 2x!
Nem kell kipróbálni, mert meg tudom mondani mi történik: elvileg van rajta túlfeszültség védelem, szóval be se fog kapcsolni a 19V-os táppal.
-
tippm86
tag
válasz
PROTRON #53214 üzenetére
Ha rádugod a 19V-os adapterre akkor azonnal kuka lesz a pico... Ennek 12V a bemeneti feszültsége!
A tégla nem szabályoz le... A feszültség állandó lesz (19V), amire te gondolsz az az áramerősség (A), abból viszont csak annyit ad le mint amire a fogyasztónak szüksége van. -
válasz
PROTRON #53214 üzenetére
A jobb felső, egyedüli egység alatti forrszem kicsit nagyobbra sikeredhetett és emiatt kicsit csálé...stabilnak "tűnik" de még nem volt érkezésem kipróbálni.
- Egy kicsivel több anyag került alá, ha stabil, akkor emiatt ne parázz szerintem (végül is jobb, mintha kevés lenne).Haza fele beugrottam a lomexbe... a biztosítékkal és 2p kapcsolóval egybeépített 230-as IEC C14 PC dugaljért hogy igazi tápegységet tudjak gyártani. A nagyobbik gond, hogy nem vagyok annyira tápos forrasztásból osztán nem találok 5,5x2,5 csavaros DC apa-t boltban...
Lehet ki kéne próbálnom a 19V-os gigabyte brick téglával hogy elindul-e 12V pico psu a server PC-ben? Tudom hogy elvileg a téglának le kéne szabályoznia magát, de félek tőle.
- Ha nem vagy toppon a témában, akkor ezt szvsz ne erőltesd, maradj sima 12V-os külső téglánál. -
törölt tag
válasz
PROTRON #53212 üzenetére
Nem csak a qc-vel van gond, gond az is, hogy egy topológia amit leterveznek, az azoknak a követelményeknek felel meg, ami a tervezés alatt aktuális volt, de mivel irányelv, hogy folyamatosan csökkenteni KELL a cunstomer grade készülékek st-by fogyasztását, így 3-5 év múlva, lehet hogy nem lesz "teljesen kompatibilis" a psu design-ja az a korszerűnek mondható platformal.
pl.: lehet hogy amit eladnak most a Bronz tápnak annak a dizájnja ATX 2.4-nek (2013) felel meg, az alaplapé meg a V2.53-nek(2020), akar. Persze törekednek arra hogy modernizálják a működését, de vannak olyan részletek, amit azzal a dizájnnal nem lehet teljesíteni, elavul. -
törölt tag
válasz
PROTRON #53210 üzenetére
Ja.
Amikor áram alá helyezed, a PFC-nek kell feltöltenie a kondenzátort a már említett 400V-ra, de ez pár pillanat.
Ha bedugod és utána folyamatosan sípol, amíg be nem kapcsolod a gépet a power-gomb-al, akkor két dolgot telhetsz:
-megnézed, hogy ebben az állapotban mekkora az áramfölvétele a tápnak és a teljes gépnek, és megpróbálsz olyan energiagazdálkodást letiltani bios-ban, ami st-by (mert ez az állapot az) bekapcsolva hagy majd ezt azt az alaplapon, így növelve a tápegység terhelését.
-kicseréled a tápot egy modernebbre.Ha jól emlékezem volt nálam kipróbálásra úgy 10 éve egy Nexus Ultra Quiet ATX táp, azzal pl.: bármit csinálhattam annak k. hangosan sípolt a PFC-je st-by-ban. -> vissza küldtem.
-
törölt tag
válasz
PROTRON #53207 üzenetére
Kapcsoló üzemű táp, a 100% körüli terhelést (névleges) úgy oldja meg, hogy a kapcsoló tranzisztorok 75-85%-os kitöltési tényezővel dolgoznak, ennél sokkal nagyobb nem lehet, mert egyrészt nem nulla az az idő, amíg megtörténik a tranzisztornak a be->ki ki->be váltása, mert k. nagy energiát tároló induktív terhelésnek is idő, amíg leadja/felveszi az energiát, amíg az vezető állapotba tartja/kényszerítheti a tranzisztort.
Így a veszélye nő annak, hogy a terhelést növelve, vagy rövidzárlatnál, ahol megváltozik a transzformátor viselkedésé, lesz egy olyan pillanat, ahol egyszerre mindkét tranzisztor (half bridge/full bridge a topológiák) vezető állapotba kerülket. Ez állt. katasztrofális következményekkel jár->pukk.Szóval névleges(100%-os) terhelést ~75%-os kitöltéssel oldja meg, alacsony 2-3%-os terhelésnél le kell vinnie 1-0,5% közé a kitöltési tényezőt, ennél alacsonyabb terhelést úgy tud lekezelni, hogy a.) csökkenti a kapcsolási frekvenciát, b.) rövid brust-okban kapcsolja be a megfelelő tranzisztort.
Egyrészt ha a kapcsolási frekvencia amúgy is alacsonyan volt pl.50-100KHz akkor az alacsonyabb kapcsolási frekvencia 25-50K már vállhat hallhatóvá.
Másrészt, ebben az állapotban elég komolyan küzd a tápegység, hogy a kimenő feszültséget stabilizálja, ezért pillanatról-pillanatra változik a kimeneti feszültség stabilizálást megoldó impulzusok mennyisége/eloszlása, "zenél".
De nem csak a táp, a PFC (ez egy DC-DC ami a 85-265 AC hálózati feszültségből előállítható 120-375V DC-ból, egy állandósult DC 400V-ot csinál) az is így oldja meg, így kezeli le az alacsony terhelést.
Ami eldönti hogy hallod/nem hallod az idle/st-by állapotban a susnyorgást, az az, hogy milyen alacsony a terhelés (~0,02%?), és főként az, hogy eredetileg mennyire alacsonyra tervezték a tápegység kapcsolási frekvenciáját.Röviden: Nincs baja a tápnak, az a dizájn így működik, azon lehet gondolkodni, hogy a min. terhelést ha lehet adni a gépnek, st-by-ban akkor lehet jobb lesz neked és a tápnak is hosszú távon.
-
-
hegegabi80
addikt
válasz
PROTRON #53134 üzenetére
Annyira nem fontos, úgy is 300W-os TFX tápról fogom üzemeltetni, amin ráadásul a cpu csati 8 pines. Így biztos bírni fogja a tuningot.
Esetleg még flex atx tápon is gondolkodtam, de abból sincs hú de nagy választék, 250w-os FSP-t találtam.
Mivel már megvan a TFX az marad egy darabig. -
válasz
PROTRON #53136 üzenetére
Igazad van, egy csomó kábelt el lehet így tüntetni!
Nálam viszont lenne 2-3 noti HDD, szóval számít a SATA leágazás is.A Csifinél viszont az a 10A sajnos csak a külső kocka teljesítménye, ahogy az adatlapján is olvasható ("DC OUTPUT / AC INPUT").
#53137 Duracellmumus
Meghibásodás itt mit jelenthet?
Megmakkol a PSU, vagy zárlatos lesz az összes alkatrész, és mindenkuka'?2-3 noti HDD + deszka + 2 venti + 3400G (alulfeszelve, alapórajelen, húzott IGP-vel és 3600+Mhz-es RAM-okkal) menne róla, főként idle/htpc/desktop felhasználásban, kevés játékkal. Annyit gondolom azért biztonságosan elvisz.
CDP-120ITX-ről feltételezem, hogy teljesítményben rendben lenne, de itt sem vagyok nyugodt az üzembiztonsággal kapcsolatban.
Sajnos ez az egyetlen dolog, ami visszatart az SFX-ről való továbblépéstől, azzal összemérhető védelmet egyetlen kisebb megoldás sem nyújt. Flex igen, de ott meg a visítást nem ellensúlyozza megfelelő méretcsökkenés.
Lehet, hogy Pico + LED tápegység lesz a végső megoldás, mint imibogyónál, azzal még nyugodt lehetek, csak ott meg a kábelezéssel lenne gubanc, és méretcsökkenésben sem lenne előrelépés.
-
válasz
PROTRON #53134 üzenetére
+ #53129 hegegabi80
Pont azt a linket nem nyitottam meg...
Szerintem kimondottan nem lehet rossz, vagy legalábbis annyit biztosan bír, mint az Akyga120W84W-os PicoPSU-ja, amivel valaki 3400G-t hajtott tartósan - erről volt is itt beszélgetés.Egyébként nekem a Chieftec CDP-120ITX is teljesen megfelelne, de ott csak a külső kockáról van adat, a DC-DC paneltápról egy nyikkanást sem írnak sehol.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #53123 üzenetére
Én se tudok többet, végig kell nyálazni, minden adat elérhető a neten. Amúgy a passzív gép a valós légáralmláshoz és hőleadáshoz nem méretezett, csak a szükséges minimumot ellátó bordával nekem inkább egy utópisztuikus dolog, mint célszerű megoldás, én inkább elrakom bárhova az ilyen eszközöket, router amúgyis a bejövő kábel környékére kell, nyilván ott meg mindegy, ha egy kis venti szépen áramoltatja a levegőt 18 dB-es zajt keltve.
-
viperabácsi
addikt
válasz
PROTRON #53087 üzenetére
Nekem van egy ilyenem : PICO-BOX Z3-ATX-200
ehhez kellene nem arany árban táp -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #53084 üzenetére
Szerintem ezek a kapcsolüzemű tápok már mind be lehetnek kapcsolva nonstop, áramfelvétele szinte nulla, csak akkr indul meg, ha fogyasztóval terheled... Amúgy biztos cuki lenne az a sokeres vastag kábel a táp meg a gépház közé.
A zsugorcsőre meg mehet egy gégecső, hadd szóljon.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #53075 üzenetére
Volt 120W-os noname tápom 3 (pontosabban 5) is, ezek beltéri led szalag tápok voltak, de kb ugyanaz, mint egy ilyen tápkocka, a terhelést is bírnia kell, mert odanyúlsz akapcoslóhoz, és 0.3 másodperc alatt 0-ról felugrik a teljesítményigény 100W-ra. Gondololtam én is, jó lesz nekem. Kialakítás, teljesítmény alapján is pont jók lettek volna arra, amire kellettek, 12V 10A, ebből a 120W-ból a gép kb 80-at kérhetett induláskor, majd egész nap eldolgozott 20-30W körül.
Ahhoz képest, hogy elsőre jó dealnek tűnt darabja 5 ezerért, a háromból egy megunta 3 hét alatt egy megunta 2 hónap után, ezek cserélve lettek, végül a háromból egy bírt végig egy évet, a másik kettő már úgy halt meg, hogy ezen idszakon belül cserélték őket újra, azaz pár hónapokat bírhattak. MIndezt úgy, hogy az első pukk után figyeltem őket, se3m vezeték melegedés, sem kézmelegnél magasabb külső hőmérséklete nem volt egiyknek sem, ennek ellenére a 3. puknál, ami a harmadik táp volt, a jól működőt is visszavittem, és pénz vissza lett a dollogból.
Bezzeg a jó kis lc power 75W-os tápjaim a mai napig hibátlanul mennek, pedig az elsőt még 2013 decemberében vettem, volt, amelyik az i7-6700-zat is vitte a hátán egy évig. Most épp pihennek, de azokban bízom, szóvla mennyire noname az a noname? Ennek sinc sigazából jó híre, aztán tessék. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #53072 üzenetére
Nem tudom, az a leggyengébb pentium gold melyik, de ami a G6405 szintje, az is már 20K, és se lap, se ram, se más...
A 160W pico PSU -val annyit fog tudni tolni a gép, amekkora tápegységet veszel hozzá, ha egy 5A-est, akkor max 60W- os fogyasztásig mehetsz. Ha 120W-os tápegységet akarsz, arra már ki kell tenni a zsozsót, egy 250-es TFX tpegység ára kb. -
Ant@
senior tag
válasz
PROTRON #53039 üzenetére
Igen őket már néztem. Ahogy látom az összes jelenlegi doboznál felül van a tálca vagy az egyik oldalon vagy a legtöbb esetben hosszában középen. Én olyat próbáltam találni ahol a front panel felőli oldalra teszik. A jelenlegi is ilyen és 23x19-es alapterületen minden kényelmesen elfér. Olyat sem találtam ahol az alaplap alá megy az SSD pedig ezt pár hosszabb távtartó csavarral szerintem viszonylag egyszerűen meg lehetne oldani. Ahogy most látom a dolog alapvetően két lehetőség közül választhatok. Vagy megbarátkozok vele, hogy nem lesz új házam vagy keresek valami alternatív megoldást az SSD elhelyezésére. 40 ezret nem akarok elkölteni erre a projektre mert kicsit drágábban már komplett gépet kapni kisebb méretben.
@hegegabi80
Igen lehet, hogy meg kéne emelni az alaplapot egy centivel és és kétoldalúval beragasztani alá az SSD-t. A bekábelezés így kicsit problémás lesz de elvileg megoldható.Fekvő lesz. Ez egy kicsit nagy. Paneltápos megoldásban gondolkodok mert a teljes rendszer csúcsteljesítménye kb 30/35 W.
@Duracellm...
Ilyet hol lehet venni? -
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52998 üzenetére
az se rossz, de ezzel így az eltérő vastagságot is érezni, ráadásul pont tegnap fogtam neki itt a dolgok átrendezésének, mennek zsírúj tápegységek, pico psu-k, az összerakott gépek mind, egy i7-8700-ra tettem fel az is40-es ventit, és a pasztából még csak egy adagnyi volt, rátoltam, de végülis másfél adagnyi ment rá, elég bőven. Na azóta a procihűtő alig forog, mert 33-34°C-on van a proci használat közben, én sem értem. Telepíts közben volt, hog yle is állította az alaplap, mert 40°C alatt valami 35%-ra van állítva, mikor beesett 40 alá, és vissza kellett venni a ventit, leállította. Még én is néztem, mi történik...
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52966 üzenetére
Van grammra pontos konyhamérlegem, meg tudom neked a 3 gépet is akár külön- külön mérni, igaz mindhárom az előd ház, szóval lehet a tömeg nem azonos ezzel az újjal, de nem lehet nagy eltérés, kiindulási pontnak jó.
HA! Oyan, mint a régi, annak van négy komoly lába, kétoldalas ragasztóval arra az oldalára teszed, amit alul szeretnél látni, amúgy meg máshoz vettem hangszóró lábat, 180Ft volt darabja, és elég minőségi, ugyanúgy kétoldalas ragasztóval akármelyik részére mehet. Gondolom van belőle 100 féle.
-
válasz
PROTRON #52966 üzenetére
Ha tudsz még várni kicsit, akkor az ünnepi szezonra befuthat az ASRock Jupiter termékvonala az 1 literes gépházzal.
Intel H470 chipsettel már itthon is rendelhető. -
válasz
PROTRON #52940 üzenetére
Továbbra is alapvetően a minél kisebb fizikai lábnyom a cél.
Akkor miért nem mazsolázol a Silverstone Milo sorozatból?Nem a legolcsóbbak, de idehaza is elérhető szinte az egész kínálat.
ML05, 06, 06-E, 09 mind az élére állítható (99x205mm), és akár félpasszív, 450+W-os SFX tápot is belerakhatsz, LP GTX 1650-el. Ha nem kell külön HDD, akkor a keretet kivéve még több helyet, és jobb szellőzést tudsz biztosítani a rendszernek.A gyári műanyag kitámasztók helyett fúrhatsz rá HTPC-hez való fém/gumis lábakat is.
Ez szerintem egy elég jó kompromisszum. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52921 üzenetére
Hmm, valóban, előkerestem a dobozokat, nézegettem a beszkennelt régi garijegyeket, mert nem volt előttem a pontos típusszám, de jött közben a vacsora, messengeren kerestek, és még a kutya is nyaggatott, így lemaradt a lényeg, az egy id cooling is40-es, nem tudom, hanyadik éve van meg, teljesen jól teszi a dolgát, megfontolandó, bár példának jó csak, ma már ugyanilyen magas, de sokkal nagyobb hőleadó felületű hűtőt vennék rá, és ugyanúgy menne a nagyobb venti rá.
Most végignézve az id cooling kínálatát, neked még egy Is-40x is jó lehet.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52917 üzenetére
Én csak a saját példáimmal tudok szolgálni, de mindig azt néztem, hogy csak topflow hűtőről lehet szó, hogy a proci mellett minden más is legyen hűtve, a nekem bevált, és mások által is ajánlott hűtőre egy 25mm-es venti ráférjen még a gyári helyett, mert egy gyári venti sose fog annyit nyomni, mint egy túlméretezett, plusz kisebb fordulaton nem lesz hangja, és jobban is hűt, ebből sosem engedek, megnéztem egy két tesztet, de nem hagyatkoztam rájuk, mivel nem maradt gyári a megoldás, és sosem kellett csalódnom, és a nagy nyomáson bberresztett hűvös levegőben hiszek, ami a másik végén megy ki, végighűtve mindent. Van olyan ház, ami kiadja, biztosan van, ami nem, ezt mind meg kell nézni döntés előtt.
Ráadásul ezzel a hülyeséggel nincs egyszerű helyzetem, mivel emellett a lapos, fekvő ház típusokat szeretem, kocka nem jöhet szóba, ablak, vbilágító hzülyeségek nem kellenek.
Naszóval:
Vagy feljebb lépsz "vastagságban, és akkor ez a lehetőség lehet példának jó:
A chieftec házam 90mm magas (fektetve), belül 88mm hely lehet, ide id cooling is-60-as, + egy 25-ös venti ment, és hibátlan a kombó, 70°C alatt marad minden körülmények között a proci, és minden más is becsülettel van hűtve még az alapnak mondható.Vagy maradsz a 46mm-es max magasságnál, és akkor ez is mehetne példának:
A régi gépemből szerver lett, az egy asrock h110m-itx lap, rajta csücsül egy i7-6700-as, és egy lc power 1360mi házban, viszonylag rosszul sikerült a procihűtő- a fedélen a lyuggatott rész átfedést megoldani, ott a külső mérete a háznak 70mm, belül gondolom 68, ehhez pont kiadja.Azért is írom ezt, mert sokan a gyári hűtő+ venti kombóban gondolkodnak, ha gyenge, vesznek drágább hűtőt 1.5-2x annyiért, vagy esetleg a ventit azonos méretű, de jobb minőségűre cserélik, amivel szintén lehet némi plusz nyerni, de az igazi megoldás szerintem a több levegő, pontosabban a több hideg levegő. Ez a saját ventivel csak a fordulatszám és a zaj növelésével jön meg, tehát marad a nagyobb venti, ami alapon is többet fúj. Nekem ez fixa ideám, ennek ellenére elég ritkán látok tesztet, hogy azonos ventivel tesztelnek többféle hűtőt, pedig a hőelvonásnak leginkább így lenne értelme, egész biztos vagyok benne, hogy egy 92-es helyett egy 120-as jobb, egy 120X15-ös helyett egy 120X25-ös jobb, nálam minden ezt igazolja vissza. Plusz csináltam olyat, hogy a 120-as ventit felragasztottam a fedlapra, hogy tökéletesen fedésben legyen a rácsozott résszel, így nincs belülről szippantás, csak a kinti hideg levegő jut befelé, és minden túlsó oldali eresztéken kifelé. Szóval ha komplexen nézed a dolgot, nem biztos, hogy nem jó az a hűtő, amit kinéztél, de ha a procin lehet húzni, a hűtőn miért ne lehetne?
Szóval szeirntem közelítsd meg úgy av kérdést, mi at a hűtő, ami most elégséges, és a gépházon hova fog esni a rácsos rész, mert ha nem a proci fölé, már gondban leszel. És akkor locsolhatod a pénzt a hűtőkre..
Jó példa még erre a másik kisgépem, ami igaz, már 2 hónapja be sincs kapcsolva, de hűtése szemopntjából érdekes, az eg ykontrom ktqm87-es ipari itx alaplap, rágolyózva egy intel i7-4870EQ mobilproci. Van a hűtésmodnak saját topicja, annyira fontos részlete ennek a lapnak a gyári hűtő, ugyanis ott egy kisméretű, 50-es venti van feltéve, ami akár 8000-et is tud pörögni, hűtnei hűt, de mellette megmarandi lehetetlen, szerencsére vissza lehet venni, de sokan lecserélték. Neem itt is csak a szokásos maradt, borda jó, több levegő és nagyobb venti kell, oda egy fedlapra ragasztott 80-as venti, meg egy tölcsérszerű szűkítő lett betervezve, így az is direkt kívülről szív, és mindent tol a bordákra, az eredeti megoldáshoz képest töredék hanggal. Nincs még kész, mert olyan alkatrész, ami oda kell, momentán nem létezik, de majd lesz idő arra is.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52904 üzenetére
asrock H410m-itx lapom van, ami nyilvánvalóan ennél eggyel lejjebb van, és ez is hibátlan, teljesen jól teszi a dolgát, szóval ha ez jó, azzal se lehet semmi gond. Viszont a 10600-as simán is kevesellni fogja a 250-es tápot, írtam már többször is, de felhívom a figyelmed, nálam aida64-ben valamelyik fpu teszten elvérzett a táp (TFX, de szerintem ez most lényegtelen) , restartolt a gép, vettem ugyanolyan gépházat 300-as táppal, azzal hiba nélkül teljesít.
Mondjuk ezzel szoros összefüggésben van, hogy nem is értem, egyesek egy hasonló kaliberű ryzen proci + körítés elé hogy tesznek 120W-os adaptert...
-
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52852 üzenetére
Én ezekbe a tápcsati, meg 1x 2x 3x pinekbe sose mentem bele, így nem is látom az összefüggéseket, ami persze nyilván utánajárással meglenne, de sose volt annyira kiélezve, talán mert nincs VGA a gépeimben. De ez a restart engem is meglepett, kérzedtem itt afórumben, és valaki mondta a tápot, rádugtam egy régebbi codegen 300W-ost, és ment csutka nélkül, úgyhogy vettem is egy új gépházat a 300-as táppal, azzal azóta is jó, ezért is igyekszem a ryzennél is minimum ennél maradni, vagy picit fejebb menni.
ID Cooling IS60-asom van, levettem a gyári 15mm-es ventit, és egy 25mm-es ARCTIC - P12 PWM PST került rá, lényegesen jobban tolja, jelenleg is 33-34˛C-on megy a proci, a venti meg elsurrog 920-940-es fordulatszám között. Visoznt én topflow párti vagyok, nem csask a proci, hanem a vrm, cpu foglalat körüli alkatrészek, és nálam pl az ssd hűtőborda is kap a beszívott friss, hűvős levegőből, így önmagában a tápegység ventije szerintem erre kevés, nem fog elég légmozgást generálni.
Nálam pl nagyon cserencsésen jött ki ez a chieftec ház, a fedlap rácsos része alatt van pont a venti, és a tápventi is alig forog, ugyanis minden hűvös. Szerintem két lassabb venti többet fog jelenteni, mint a tápventi egymaga, és hangban nem lesz eltérés, vagy pedig csak halkabb lesz.AxBattler: nem tudom, hogy bírná-e, de ha az i5-10600-at se bírta, akkor vagy-vagy, én meg biztosra mennék, csak van benne valami, ami a 250W-osban gyengébb, szóval jó lesz az. Ilyen tápom van jelenleg, amit linkeltél, ez marad ebben a házban, holnap meg megveszem a 250W-os tápos chieftec házat is, meg a 350-es FSP tápot is.
Aztán majd lesz ebből az alkatrészhalomból valami. -
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52833 üzenetére
Hmm, nincs igazad, amikor "itx házat" mentem venni, akkor bizony kétszer is törvénysértést követtek el egy garanciális ügyintézés alatt lévő, korábban vásárolt termékemmel kapcsolatban, kaptak szépen egy levelet, amiben felhívtam ezekre a törvénysértésekre a figyelmüket, és elálltam a szerződéstől, ugyan 60 nap után, de jött vissza a pénzem. Ilyen céggel, aki sem a törvényeket, sem a vásárlóit nem képes megfelelő szinten kezelni, én kerülöm, és mindenki mást is erre biztatok.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52826 üzenetére
Hááát, igazad van, pont ez ami visszatart, hogy biztosan visít, it tis nézelődtem, mi az ami befér, hűt, de halk is, ez perpill megoldott, szerintem rízen alatt is maradhatna. A jelenlegi konfig pont ezért tuti mert csendben van, és 3 napja azon gondolkodom, minek nekem 3D-s VGA, mikor úgyse játszok. Egyelőre minden a ryzen vonalat hozza ki tutinak, elég komoly teljesítménytöbblet lenne belőle, napi 16 órában az a fontos, szóval valószínű hogy inkább az lesz, ezt az i5-10600-ast áttolom az asszonynak, az ő kisgépét, ami ugyanez a ház, csak i7-8700-zal, meg szépen eladom, és mindenki jól járt, az ész győzött. Én nem tudok a B460-as lapokra mit mondani, alsó szegmensből szoktam választnai, nem kell tuning, nem kell csicsa. Pár % előnye lehet az alaphoz képest.
-
törölt tag
válasz
PROTRON #52752 üzenetére
Nem bolti a 120-as aio ani a videóban van. A saját (épített) blokk+pumpa kombóra tett egy ilyen radiátort: [link].
Az elhelyezés fontosságában igazad van, a kétszeresen sorba kapcsolt radiátornak meg úgy 2db radiátorig értelmezhető a hatása, erős ventilátorral megtámogatva, ami átfújja mindkét radiátort működhet. Utána ahogy tart a csatornában a nullához a levegő-víz hőmérséklet különbsége, úgy konvergál a nullához a további hozzá adott radiátorokkal leadható hőmennyiség, a gyenge hatásfok miatt nem szokták használni. Amúgy vízhűtésnél nem cél hogy a radiátor hideg meleg vége között jelentős különbség legyen, ahhoz gyenge pumpa kell, ahhoz hogy a relatíve lassú víz sok hőt vegyen fel a gépen belül, ahhoz meg nagyon nagy felülettel, sok komponens kell. Ami megint előnytelen, mert nem hajtja át rajta a vizet gyenge pumpa. Semmi értelme 1C° fölé menni a radiátor hideg/meleg pontja között. -
törölt tag
válasz
PROTRON #52675 üzenetére
kene keresni valamit a logokban, hatha tusszog a halokartya ilyenkor. illetve erdekes lenne tudni h biztos nem a drot masik vegen volt-e a gond.
AxBattler:
igen, csak a teljes magassagu, de egyhelyes pcie kartyaval ad tobbet, ami sajnos nem mindig tobb, amig mxm-ben konnyebb ertelmes gpu-t talalni, mint single slot-ban. nekem is azert lett volna jo egy ilyen haz korabban, mert egy eros halokartyaval es egy apu-val egeszen sokmindent meg tudtam volna csinalni vele, szuper munkagep lett volna.Duracellmumus:
igen, igy ertheto. egyebkent esztetikailag nekem sokkal jobban tetszik h nyitott, amellett h jobban is aramlik a levego.juliabrilke:
koszonom, nem elek a lehetoseggel -
PROTRON
addikt
válasz
PROTRON #52177 üzenetére
Hmm...picit visszahozom ezt a problémát, lehet még sincs akkora gondom mint ahogy itt jó pár commentben írkáltam.
Érkezett pár új CAT6 kábel és most azzal használva nem jelentkezik böngészőben a korábban említett akadás, tehát hogy hosszú másodpercekig nem reagál a böngésző amire azt hittük hogy a DC táp csatival van a nagy gond. :S
Ilyennel találkozott valakit? Tehát hogy a hibás cat5e lan kábel kiakassza az egész win7-es gépet? -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52575 üzenetére
Mi lenne, mégis?
Leírtam, ezek szerint feleslegesen, mert nem olvasod amire válaszolsz!
Te mennyiért veszel 100db-ot, én mennyiért veszek egy darabot? Azonos az ár? Nem! A piacon éppen akkor fellelhető árak attól, hogy én nem vettem meg másik 99-et, még láthatóak, és minden nap láthatóak, szóval az, hogy a 100db-ból én csak egyet veszek meg, nem zárja ki, hogy ne látnám a másik 99 eladott termék árát, a mennyiségi éltérés, és az ebből fakadó ár meg teljesen más tészta! Leírtam, olvashattad, nem egyszer felnézek, és sürgősen kell, hanem folyamatosan felnézek, gyakorllatilag naponta, ennek ellenére belemagyarázod, hogy az elsó Józsikától vásárolok! No comment!
Szó sincs ilyemsiről, mindössze ennyit értettél meg, és erre építed a hibás érvelésedet! Építsed, de nekem ezzel nem sikerült megmagyaráznod semmit sem!
Részemről szintén befejezve, parttalan a vita, plusz szerintem a topicot is felesleges ezzel terhelni a továbbiakban. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52569 üzenetére
Elhangzott a kulcsszó. Mi lényege van a mennyiségnek? Itt nézted félre, te 100-at adsz- veszel, vagy leglaábbis ezekkel az árakkal kalkulálsz, én egyet, az nem ugyanaz, mivel engem a végfelhasználói, és az egydarabos piaci ár érdekel, minden más hidegen hagy. Az pedig pontosan megfelel az előzőkeben leírtaknak. Nem csak hogy magamnak, meg másoknak rakosgatok össze gépet, de azon túl, hogy ezt- azt rendszeresen csereberélek, napi szinten benézek ide- oda hátha van valami akciós, egyedi árazású, sürgőse eladó tétel.
Mindvégig egydarabos, hardveraprós- jófogásos eladó tételekről beszéltünk, szó sem volt nagytételes, egyedi árazásos árakról.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 8-16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged