- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: RTX 5060 - Az új népkártya?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- pr1mzejEE: Viszlát CoD2, CoD4, CS:GO!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Melorin #57299 üzenetére
Az kiváló, akkor gyak. minden mATX lap beleférhet (244mm x 244mm max. lapméret miatt).
#57298 PROTRON
Benéztem, köszi!#57300 Fred23
Már egy ideje szemezek vele (illetve már a korábbi, szürke változatával is), nekem nagyon szimpatikus. Teljes mATX csak akkor fér el benne, ha kukázod az előlapi portokat, egyébként inkább 205 x 244mm-es méretűeket keresnék.Inter-Tech S-703 névvel kapható táp nélküli változata, kevesebb USB porttal, értelmesebb áron.
Egyedüli problémám a TFX táppal van, bár ha lemondasz a fölötte lévő 3.5" HDD-ről (estleg 2.5"-os teszel a helyére, akkor némi fúrással-flexeléssel kialakíthatsz helyet egy SFX tápnak.
+ az előlap mögé, a meghajtók alá elférhet 2db 80mm-es házventi, amit sorba tudsz kötni a hátsó ventivel. -
Rick4
félisten
válasz
Melorin #57236 üzenetére
Köszönöm, átnézem, de ezek fényében inkább megcsinálom a félretett lappal, amúgyis szekrényben pihen egy ideje.
Viszont van itt 8-10 itx lap procival, rammal, kell a dual lan, vagy a szimplával is mehet? Több dual lanos is van, ha csak az a jó, illetve van beépített wifis, meg tudom oldani vele, hogy azon az antennán wifi routerkedjen?
Van 3 db xiaomi ax3600-as routerem, nem szükségszerű, de nyilván egyszerűbb lenne, nem használnék két külön eszközt két külön funkcióra.
Sajnos elképesztő kevés infó van ezzel kapcsolatban.. -
PROTRON
addikt
válasz
Melorin #57236 üzenetére
Naja a 80W ACDC tégla tápegységed valszeg kevésbé zabál mint az én 120W-os LED tápegységem...csak azért van akkora használva a homeserverhez, mert még nem fogtam neki az I3-8100 proci alulfeszelésének, meg az egyéb energiahatékonysági finomhangolásnak.
Így minimum 0,093A-t mérek a 230V-os betápkábelen viszonylag pontos lakatfogóval.
Tehát ez kb 21W hatásos a Te 12W-hoz képest.De ez nálam a legidle-bb leminimumabb state, LAN kábel lehúzva, ha bármit dolgoznia kell, felmegy 0,110-0,130A közé, ami már inkább 30+watt terhelés...ráadásul ekkor még nem voltak benne a háttértárak, csak 1 db M.2 a rendszerhez.
Ez naponta kb 0,5kWh többlet fogyasztás a tiedhez képest, ami 1 év alatt kb 160 egész kWh, ami pénzben: kb 6k huf. Szal ha pár óra alatt megoldom a fogyasztás csökkentést, akkor megérte vele foglalkozni...ha hetekig tart akkor nem hozza be az ár-értéket.Köszi az infot.
-
Rick4
félisten
válasz
Melorin #57227 üzenetére
Hol találtál ennyi infót róla? Akárhol néztem, nem csak hogy kevés volt az infó, de még rosszat se írtak!
Vagy akkor fordítsuk meg.
Van itthon egy kis rack jellegű itx házam 1 mm-es anyagvastagságú lapokból építve, van benne egy be quiet 300W-os tfx tápegység, meg van egy i7-4860EQ -s procis kontron itx lapom 8GB rammal. Szerverként eszik kb 25W-ot, a benne lévő dual lannal simán felrakok egy pfsense-t, és kész vagyok, szerinted ne akarjak ilyen kisgépet? -
PROTRON
addikt
-
válasz
Melorin #57217 üzenetére
Igen, vagy pontosabban ugyanoda essen, mint egy ITX lap esetében, a rögzítőcsavarokkal egy vonalban.
PicoPSU lehet husibb, és csatlakozói állhatnak úgy, hogy beleütközzön a HDD keretbe... már ha nem szélesebb a lapod 170mm-nél. Ha szélesebb, akkor úgyis ki kell venned a keretet.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
Melorin #56491 üzenetére
az alaplapi IO-nak két pozíció is van, ha pont annyival magasabb távtartót veszel, akkor még a takaró lemezt is át lehet rakni a másik állásba. csak jah, így a proci hűtő magasságlimitét kompromittálod, ami szintén probléma.
én a másik irányból akarom megközelíteni a kérdést, és a videokártyát kitolni az oldallapig, és a videókártya-szendvicspanel között elvezetni a kábeleket.
-
Rick4
félisten
válasz
Melorin #56472 üzenetére
A legcsendesebb, amin nincs is venti, vagy ha van, nincs rádugva az alaplapra.
Ha 56mmt írnak, akkor gondolkodj abban, az id cooling is 60-as elég korrekten hűt i5-10600-ast, ryzen 7- 5700g-t, és a magassága csak 55mm, szóval ide is épp csak, de elég lesz, ami 1millió%, hogy befér, az pl a 47mm-es cryorig C7, árban még feljebb ott lesz a Noctua NH L9i, viszont ezek kisebb hűtőfelülettel rendelkeznek, szóval keresni kell valami összehasonlító tesztet, melyik milyen hőfokot tud szinte némán.
De mindig ott az alapigazság, hogy ha hűtőt vesz az ember, akkor a három fő szempont,
legyen halk
legyen nagy hűtőfelület
legyen alacsony hőmérséklet
hármasból valamerre el kell tolnod a dolgot, hogy be tudd rakni, ha pedig van hely, akkor kapj valami megfizethető darabot. -
Rick4
félisten
válasz
Melorin #55423 üzenetére
Oké, persze, értem én, de igyekszem minden olyan dolgot választani, ami jobb, mint a második lehetőség. Nálam az egy fontos szempont, hogy két hasonló közül ne a "rosszabbat" válasszam, ezért is kérdezősködök, bár hiába van itthon 6-7 itx lap házzal- lappal, pico psu-kkal, már ki kellett lépnem ebből a méretből, a mai procik amiket én használok egész egyszerűen túl sokat esznek egy picopsu-hoz..
-
Rick4
félisten
válasz
Melorin #55420 üzenetére
Oké, velem se történt ilyesmi sosem, volt tápegység ami meghalt, simán csak nem működött tovább, nem tett tönkre semit, se az ördög nem alszik. Nade a kérdés az, hogy akkor erre az eshetőségre megoldás a széles bemeneti feszültséget fogadó pico psu, nem? Oké, hogy ne védelmi eszköz legyen, de ha tudja a funkciót, akkor ez választáskor elég sokat számíthat.
Protron: Volt olyan tévém, ami villámlás másodlagos hatása miatt főpanel hibás lett, kijött a szervizes, lefektette az ágyra a tévét, cserélte a panelt, összerakta, tévé vissza a helyére... Én is csak néztem, hogy ráfekteti az egészet a kijelzőre, de azt mondja teljesen bevett megoldás..
-
Rick4
félisten
válasz
Melorin #55415 üzenetére
Persze, de valamit valamiért, amennyiben a lapban menő fesz szépen ki vna simítva, akkor kímélem a technikát, a passzív házas gépek meg nem hiszem, hogy 30-40W-nál többet kajálnának, szóval egy ilyen pico psu melegedése a teljesítményfelétel függvényében nem lesz számottevő.
Köszi az infókat.
-
-
tlac
nagyúr
válasz
Melorin #55406 üzenetére
Szóval a bejövő vastag fekete és piros vezeték és a panelen lévő vezetősávok vastagsága határozza meg kb hogy hány wattot tud 12V-on.
igen ám, de az pont számít, mert ha hagyja túlterhelni, akkor túlmelegszik és elfüstöl
ezt pl. a mini-box-os picoPSU-160-XT doksijából másoltam:
"Input Requirements: 12V regulated, min=1A, max=16A (load dependent). Over-
voltage shutdown will occur at ~13-13.5V."szóval nagyobb feszültségnél aktiválódik a védelem is
-
-
PROTRON
addikt
válasz
Melorin #55392 üzenetére
Én 8100 i3 cpu-val mértem még régebben:
--a 15 éves "nem hivatalosan 80+os" 450W-os asztali táppal:
...kb 20-25W között volt idle,
--led trafó+inter tech 200W NAS pico posu-t (ami fentebb is linkelve volt):
...felugrott 22-27W közé az idle.Aztán komolyabban nem teszteltem, nem volt időm rá.
-
Qkackca
őstag
válasz
Melorin #55343 üzenetére
Chieftec BT-02B ? (Ennek is jól felment az ára....)
Sharkoon 5.25" BayExtension bele például, aztán hátha előrébb vagy.KaiotEch Mikor láttál te ilyen 4 fiókos nas/kisszervernek való itx házat 20k körül?
Az a 8X Eur nem is tűnik soknak, amikor még én is ilyesmit keresgéltem akkor 60e huf alatt nem volt semmi.Egy kérdés az nr200p tulajoknak, felülre hogyan rögzítitek a slim ventiket?
-
PROTRON
addikt
válasz
Melorin #53336 üzenetére
Na gratula, nem vagyok én helikopter...csak mindig.
Pl most este megvoltak az első tesztek a munkaállomás PC-vel a már majdnem kész házikóban.
Hát a Jonsbo hp-400 az én kedvemért meg két szép szememért sem hajlandó átverni a fizikát, mivel elvileg csak 100-110W hőelszállításra tervezték, a 10600k meg elvileg 125W-ra...
Ennek megfelelően egy egyszerű CPU-Z stress teszt alatt is ami csak megjáratja feleslegesen a magokat 5 perc után 91 fok környékén látszott állandósulni, full 3200-as rpm-el 80mm-en...szal lelőttem. Feltételezem hogy Cinebench alatt simán throttlingolna, AIDA FPU alatt le is állhat.
De a cél az 1 szálon minél magasabb teljesítmény kisajtolása volt, azt meg elvileg tudni fogja még így is tartani.
Szal csak akkor lesz cserélve egy erősebb low pfoile hűtőre ha a főni vesz irodába másik itx gépet amibe pont beleillik egy 65W-os i3-10320-hoz.Kézrátétellel próbáltam segíteni a hűtésen, aztán azon kívül hogy nem segített, durván éreztem ahogy a 91 fokos proci mindent felmelegített maga körül az összeállított házikóban.
Igazából nem tudom eldönteni hogy a tápegység oldalát a proci melegítette fel, vagy a 12V-os ág terhelése. Ez viszont aggasztó lenne, mert HWinfo szerint csak 92W ment a procihoz az elérhető 25 Amperből...de a VRM borda így is a kezem szerint túl forró volt.
Lehet végül tényleg gariztatni kell ezt a bronze tápot. :S -
törölt tag
válasz
Melorin #53115 üzenetére
Azt érdemes lenne megtudni a gyártótól, hogy a pcb-n melyik alkatrész milyen max. felületi hőmérsékletig van validáltatva. Mert ha te passzívan használod, akkor ugye nincs kényszerszellőzés, és ugye max.: 60°C környezeti hőmérséklet kényszer szellőzéssel van a megadva!
Ha túl léped ezeket a - még ismeretlen - hőmérsékleteket, akkor lehet instabil pl.: a lan-vezérlő, vagy jöhet olyan random anomália aminek, ha kikaparod a szemed, akkor sem tudod megtalálni az okát.Ez csak egy tanács.
-
Rick4
félisten
válasz
Melorin #53111 üzenetére
Valóban nem, de oldalt keresztbe fújó ventikkel mindezt simán meg lehetne oldani, pléne mivel a passzív hűtés egy nagyon erős kompromisszum, egy alig- alig fújó, nem hallható venti is már nagységrenddel jobb hőleadást eredményez bármiféle passzív hűtéshez képest.
De persze a te géped, te tudod, hogy szeretnéd.Egyébként ezt a kitételt megírhattad volna elsőre is.
-
Rick4
félisten
válasz
Melorin #53108 üzenetére
az alaplap, a távtartók, a foglalat és a proci elvileg belefér 9mm-be, tehát neked egy 78mm-es ház már jó, amennyiben ez [link] a dizájn bejön, egynek jó lehet a maga 88mm-es magasságával.
Ezt az értéket ugyan nem sikerült értelmeznem:
Height CPU cooler (max.)40mm²/30mm³
De a képeket nézve nem okozhat gondot a kitételeid alapján a beszerelés. -
törölt tag
válasz
Melorin #51748 üzenetére
Nem kérdeztél könnyűt, mert már ott elvérzik a java, hogy nincs a házhoz riser, ill. nem lehet felcsavarozni annak a PCB-jét, valamint külső tápos.
Ezek közül mind túl lő a célodon, de legalább le vannak rendesen dokumentálva és több portálon is beszerezhetők + olcsóak.
http://www.genesysgroup.com.tw/mini-202.htm
http://www.genesysgroup.com.tw/s104b.htm
http://www.genesysgroup.com.tw/mini-207b.htm
Szerk: A riser mindegyiknél opcionális alkatrész!
-
cinemazealot
addikt
válasz
Melorin #51748 üzenetére
Riser kábel/kártya nem játszik? Azzal bármekkora kártyát be tudnál illeszteni az alaplap mellé, azzal párhuzamosan.
-
Vertigo18
addikt
válasz
Melorin #40036 üzenetére
Sajnos nem találom azt a részét a háznak, ami az ODD-t takarja belülről. De ha azon nincsen két lyuk a második, felső 12cm-es venti felső két csavarjának, akkor én úgy oldanám meg, hogy bent hagynám az ODD-takaró fémlemezt, majd a felső venti felső két csavarját becsavarnám a lyukjába. Ezután a csavar fejét belülről egy-egy N50-es mágnessel odamágnesezném... Nekem pl. ilyen mágnesek (5db picike) tartja az egész előlapot, kicsit túlcsicsáztam, de én magam csináltam/flexeltem, fújtam a garázsban.
Másik megoldás, hogy vágsz magadnak flex-szel egy odd-fedő fémlemezt, ahova már te magad is be tudod fúrni a felső venti két felső csavartartójának lyukját.
Én különben is új "előlapot" javaslok, hiszen a "nem lyukas" előlapon keresztül elég nehézkesen tudja beszívni az első (vagy első két...) venti a levegőt. Vágtam méretre egy lapot flex-szel, azon elöl vágtam egy 22 centis kör alakot. Ebbe a körbe vettem olcsón (2k alatt) e-bayen egy hangszóróhoz való védőt, majd lefújtam az előlapot. Ezt 5 mágnessel olyan szépen odafogtam a ház elejéhez, hogy semmi sem látszik, csak, hogy egyedi. És bármikor (bár kisebb erőkifejtéssel) le tudom szedni az elejét, ha valami gáz lenne.
De többféle előlapot is tettem már rá... Imádom a Prodigy Itx-házat, szabható, mint a Metis!
-
Ribi
nagyúr
válasz
Melorin #39980 üzenetére
Az első táphoz oda is van írva, hogy 4A 12Von. Winyók a felpörgésnél egyenként megesznek 10-15Wot 12Von, így túlterheled.
Ha benne van 4 winyó, akkor a fogyasztásod ide is bőven 30-40W körül lesz, ott pedig egy kis 300Wos tápnak már van 80% feletti hatásfoka, szóval nem vagy előrébb pico psuval.Mint írtam a mostanira kellene rágányolni egy 12 v 8cm ventit.
A rácsait kivágod és ráraksz egy 8cm ventit és meg is vagy. -
HookR
addikt
válasz
Melorin #39669 üzenetére
Igen, jónak tűnik. Szabványos Mini-ITX alaplap és Flex ATX táp kompatibilis, így nem lesz gond az esetleges upgrade. 92mm-es ventihely is van a hátlapon. Hogy a mellékelt táppal milyen hangos lesz és mennyire jó a szellőzés, azt nem tudom, de amúgy sem erőművet tervezel belerakni.
-
-
Ispy
nagyúr
válasz
Melorin #39614 üzenetére
Vagy veszel egy metist és félbevágod hosszában
#trollollo
Jut eszembe, volt mostanában egy hasznos kép linkelve.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- IPhone 15 Pro Akku: 88% 12 hó jótállás!
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 512GB lemezes játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3050, 96% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest