Hirdetés

2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#5651) _Norbi_ válasza tlac (#5601) üzenetére


_Norbi_
aktív tag

alsó megy + venned kell mindigtv dobozkát hozzá tescoba tegnap láttam 8000FT tol kezdödnek ,
extra meg 19900 FT+ koax kábel 70ft/m , 1 kerek dugó kábel végére

[ Szerkesztve ]

(#5652) Kernel válasza andatti (#5648) üzenetére


Kernel
nagyúr

A másik "gondom", hogy képet nem tudom, hogy fogok vele csinálni, mert a leírásban csak felvétel készítés szerepel, usb-re, aminek beállíthatom a hosszát, de a kép készítés az más.

Nem is értem, milyen "képkészítésről" van szó, az én dobozom csak videót rögzít.

A felvétel készítés már az usb-s verzión se nagyon ment, mert 20 perc 2 Gb... pff.

Ezt sem értem, esetleg ha számítógépbe dugható USB-stickről van szó és véletlenül (a VLC-vel?) elkezdted rögzíteni a teljes multiplex adatfolyamot, az lehet talán 20 perc alatt 2 giga.

Egyébként egy 4 GB méretű (valójában 3,72 GB) üres pendrive-ra nagyjából 1 óra 20 perc HD-adás fér, SD adásból 4 óra 35 perc. Nekem legalábbis kiírja előre (Info-gomb), a bitsebesség és az üres tárhely alapján kalkulált lehetséges felvételi időt.

Vagy ha automata akkor miért nem normálisan mutatja őket?

Ehhez olyan AFD-támogatás szükséges, ami a hazai adásokat (is) megfelelően kezeli, ugyanis lehetnek eltérések országonként az adásrendszerben. Nálunk például az MTV pillarbox rendszerben a 16:9-en belül adja a 4:3-at, plusz van még az SD-adók anamorf rendszere.

Így előfordul, hogy a gyári alapszoftverrel nem működik rendesen az "Auto" beállítás, hanem csak későbbi frissítésnél javul a helyzet. De az én vevőm távszabályzóján legalább van egy "Aspect" gomb, ami hasznos volt a javítás előtt. Nem kellett mindig a menübe menni, elég volt a gombot nyomogatni.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#5653) Watt25 válasza Kernel (#5652) üzenetére


Watt25
veterán

A teljes MUX az több, mint 3GB lenne 20 perc alatt.

Itt a válasz: http://sablonvalasz.blogspot.hu/

(#5654) andatti válasza Kernel (#5652) üzenetére


andatti
senior tag

Köszi a válaszokat neked is, és a többieknek is.

Ami a képkészítést illeti, szgépen simán megoldottam, amikor usb-s mindigtv-m még működött, mert van ilyen funkciója, hogy az adásból pillanat kép készíthető jpg formátumban. pl. receptek hozzávalói-elkészítés felvillanása a képernyőn, stb. de ugye másra is használható, amit most a strong-on nem tudok (még). Mondjuk e nélkül még megvagyok, és előbb-utóbb az usb-set is szeretném újra beüzemelni, mert nem hiszem el, hogy 3 hónap alatt normál-alig használat során bekrepáljon...

A felvétel készítésre adott írásom csak becslés volt, de az usb-s mindigtv esetén egy süsü a sárkány 20-25 perc felvétele volt közel 2 Gb. mpg formátumban, az M2-ről... Ráadásul olyan formátumban amit semmi nem játszott le és vágni sem tudtam, arra meg nem volt több órám, hogy átkonvertáljam avi-ba, bár vagy 15-20 progit is leszedtem, telepítettem, próbáltam ez ügyben...

Emellett a tv-t most nem tudom állítani semmire, ugyanis a távirányítója már sok éve bedöglött, ami univerzálisat meg vettem hozzá, azt meg nem tudtam ráhangolni, így most úgy lehet tv-t nézni, hogy bekapcsolom a tv-t, (mivel standby üzemmód sem lehetséges (szerintem) távirányító nélkül). bejön az analóg adás, utána kapcsolom a dekódert, nyomogatom a gombokat és bejön egy digitális csatorna. Mutter elég pipa, hogy nem lehet simán ki-be kapcsolni a tv-t, mert ez így azért elég necces...

Mondjuk ennek a strong típusnak, amit én használok a hangerő szabályzója elég gyönge, mert a tv hangerejét középre fel kell vennem, hogy a dekóderé ne csumán menjen, de így meg egy állandó zúgás társul a tv nézéshez, amit csak az orvosol, ha a tv hangerőt lejjebb veszem, a dekóderét meg feljebb.

A csatornák mozgatása sem ment, mert hiába mozgattam őket, attól még 1-es nyomásra nem az 1-es jön be, hanem a dekóder saját kiosztása szerint az rtl... pedig mindent úgy csináltam ahogy le volt írva és tényleg mozgatta is...

A szoftvere valóban régi, mert 1.0.0 és nem 1.0.8-as, mint a legfrissebb, de ettől is tartok kicsit, hogy el lehet-e rontani, vagy lehet-e baja tőle, mert azért sose voltam egy zseni... :)

A képfelbontást már átállítottam 16:9-re amitől megjavult, mert reggel az m1 keskeny volt, alul felül fekete csíkkal, míg a rex adása pl. full kitölti a képernyőt, így úgy tűnik ez megoldódni látszik... más csatornákon még nem teszteltem, de úgy tűnik nem lehet csatornánként állítani a felbontást...
(bocsi a sok béna kérdésért...)

(#5655) Kernel válasza andatti (#5654) üzenetére


Kernel
nagyúr

Set top boxnál a saját hangerő mehet maximumra is, ezeknél a max. pozíció felel meg a normál vonali szintnek. Vagy másképp mondva, a maximum itt soha nem egy túlvezérelt állapot, hanem valójában az alapszint. Ahhoz képest lehet csökkenteni is, opcionálisan.

Más dobozoknál is előfordul (T-Home stb.), hogy zavaró zúgás jelentkezik, amivel TV-javítások során szoktam találkozni, azoknak az ügyfeleknek is csak azt szoktam javasolni, hogy tolja fel jobban a szintet a dobozon. A TV érzékenysége gyárilag meghatározott, azon barkácsolni már nem lehet.

Természetesen, az is jogos elvárás, hogy ne kelljen több távszabályzót kezelni egyszerre, ilyen esetben kompromisszumos beállításra kell törekedni, hogy ne is zúgjon, de használható is legyen. Vagy beüzemelni egy jobbfajta, tanítható távszabályzót, amit akár gombonként is lehet konfigurálni (én annak híve vagyok).

A csatornák mozgatására panaszkodott valaki másik fórumon, hogy a MinDigTV-matricás követelmények miatt direkt nem engedte a program, ehelyett egyedi kedvenc listát lehetett összeállítani. Amennyiben erről a típusról volt szó, nem emlékszem már pontosan.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#5656) Bozek


Bozek
nagyúr

Szerintetek egy ilyen billentyűzet jó lehet a MindigTV kártya kezelésére?

[link]

[ Szerkesztve ]

(#5657) Tamás88 válasza Bozek (#5656) üzenetére


Tamás88
őstag
LOGOUT blog

Elméletileg igen, mivel bankkártyát is be tud fogadni. Gyakorlatban meg kell nézni.

(#5658) azbest válasza Bozek (#5656) üzenetére


azbest
félisten

Ha már van ilyen, akkor próba cseresznye. Ha még nincs, akkor nem biztos, hogy ajánlott. Linux alatt alapból nem támogatott, ha minden igaz: [link], így csak akkor működhet, ha van hozzá driver a hp-nál.

Windows alatt egy könyvtárban használtam hasonlót és ott gyakran újra kellett indítani a gépet, hogy hajlandó legyen olvasni a diákigazolványt a gép beléptetéséhez. Persze az lehet más hp billentyűzet volt és a szoftveres körítés sem mindegy. Tévézéshez nem próbáltam ilyet még.

[ Szerkesztve ]

(#5659) Bozek válasza azbest (#5658) üzenetére


Bozek
nagyúr

Nem Linux-ot használok. Ha hozzá tudok jutni, akkor kipróbálom, viszont ahhoz meg kellene egy MindigTV előfizetés is. Szóval ez így érdekes lesz. Bár haverhoz talán el tudnék menni kipróbálni.

(#5660) darvinya válasza Kernel (#5652) üzenetére


darvinya
titán

WayteQ HD95CX-nél az automatikus képarány, csak akkor működik.
Ha auto -ra és Native By Tv-re van állítva, és (itt a lényeg) be kell kapcsolni a dekódert, de nem szabad semmilyen HDMI-t és Scart -od rajta legyen.
Ha beállt akkor kell rácsatlakoztatni a valamelyik kábelt és akkor működik a képarány és a kép felbontás automatika.

Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke

(#5661) Kernel válasza darvinya (#5660) üzenetére


Kernel
nagyúr

Pontosabban "By Native TV", ami szerintem a HDMI-kimenetre dugott TV natív felbontását érzékeli, a DDC-info kiolvasása által. Méghozzá csak áramtalanítás után, a bootfolyamat elején, ezért lehet az, amit másik fórumon írt valaki, hogy a HDMI-kimenet beállt neki 1080i 60 Hz-re és úgy maradt, minden adásra vonatkozóan.

(Ha csináltál már olyat, hogy a TV-t rádugod egy számítógépre és valamilyen programmal kiolvasod a DDC-t, akkor tudod, miről beszélek.)

Ha viszont nincs bedugva a HDMI, akkor a Wayteq nem érzékeli a DDC-t, valószínűleg ezért áll be ilyenkor a kimenet mindig a műsorral azonos felbontásra és frekvenciára. Ha készenlétre kapcsolod, de nem áramtalanítod, akkor gondolom nem változik ez az állapota, mert megjegyzi.

A SCART felejtős ilyen szempontból, az nem érzékel semmit, esetünkben csak kifelé mennek rajta az analóg jelek, valamint kétféle kapcsolójel. Egyik a TV-t képes átbillenteni AV-re (és szükség esetén 16:9-re), a másik pedig kompozitról RGB-üzemmódra.

A SCART-kimenet mindenképpen csak analóg PAL (576i, 50 Hz) vagy NTSC (480i 60 Hz) szabvány szerint működhet, egyéb kizárt.

Az "Auto" beállítás gondolom azért jó nálad, mert felraktad a megfelelő frissítést, de egyébként attól még, hogy HDMI + lapostévén jól áll be a kép, korántsem biztos, hogy SCART + 4:3 képcsövesen is minden jó lesz. Főleg az utóbbinál jelentkezhetnek gondok, ha nem korrekt a firmware, a hazai rendszernek megfelelően.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#5662) Draco87


Draco87
csendes tag

Itt érdeklődtem még márciusban:

tmoneyx 5398. hozzászólás:

Tudnátok ajánlani, olyan felvevőegységeket, amik a kódolt adást a kártya nélkül is lejátszák, illetve a számítógépen is vissza tudom nézni a kódolt adásokról felvett felvételeket, vagy ajánlani olyan oldalt ahol ilyeneket találni?

Egyet találtam: COLUMBIA THD 2500

De nem tudom hogy árulják-e még.Ezért kérdezem, hogy van-e másfajta amit kapni mostanában?

darvinya 5399. hozzázólása

WayteQ HD90CX ennek ikerteestvére az Alcor HD1800.
Ezek felvételét megnézhető a sz.gépen.

Viszont média lejátszás szempontjából szegényes a tudásuk.

Eddigi WayteQ cuccok mindegyik lejátszja kártya nélkül a felvételt.

_____________________________

Azt szeretném kérdezni, hogy WayteQ HD-90CX vagy a WayteQ HD-95CX vagy az összes többi WayteQ modellnél a kódolt adásból felvett felvételt a számítógép is lejátsza/szerkesztheti?
Vagy mostanában belenyúlták ezekbe a masinákba hogy ezt is korlátozzák?
Előre is köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#5663) darvinya válasza Draco87 (#5662) üzenetére


darvinya
titán

Draco87 - Azt szeretném kérdezni, hogy WayteQ HD-90CX vagy a WayteQ HD-95CX vagy az összes többi WayteQ modellnél a kódolt adásból felvett felvételt a számítógép is lejátsza/szerkesztheti?

Válasz

darvinya - WayteQ HD90CX ennek ikerteestvére az Alcor HD1800.
Ezek felvételét megnézhető a sz.gépen.

Ezzel együtt szerkeszthető.

(#5664) fsb1000

USB DVB-T vevő a laptop-hoz?

[ Szerkesztve ]

Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke

(#5664) fsb1000


fsb1000
nagyúr

Üdv beleolvasgattam a fórumba, de a problémámra nem találok megoldást.

A egyik gyermekem laptopon szeretne TV-t nézni. A TV2-öt amit ha jól gondolom a MindigTv csomagjában is van.
Mi lenne a legegyszerűbb megoldás? A laptop adott és csak fix helyen nézne vele TV-t, ahol nincs kábel, de pl. szobaantenna megoldható. (internet van, de csak wifi.)

USB-s eszköz létezik a problémára?
Esetleg azt is el tudom képzelni, hogy veszek egy egy PC monitort, ami képes fogni a MindigTV-t de jobb lenne szerényebb költséggel megúszni a kívánságot. Meg a monitor az asztalon lehetne csak.

Köszi!

(#5665) Tamás88 válasza fsb1000 (#5664) üzenetére


Tamás88
őstag
LOGOUT blog

Usb dvb-t vevő + egy erősebb antenna, mivel a hozzá adott antennával csak nehezen lehet nézni a tv-t.

(#5666) fsb1000 válasza Tamás88 (#5665) üzenetére


fsb1000
nagyúr

Köszi!
Járatlan vagyok a témában, melyik dvb-t vevő felelne meg? Antennát tudok választani antenna boltban, de usb-s cuccot itt vennék a hardverapróban, vagy ebayen.

Most hogy átgondoltam... lehet nyaralásra is eljönne velünk az USB-s cucc (bár szerintem nyaralni kell nem TV-t nézni) egy kis antennával..

(#5667) darvinya válasza fsb1000 (#5666) üzenetére


darvinya
titán

Olyan kell ami kompatibilis az adott Op. rendszerrel ami laptopon van és mpeg4-es kódolású.

Nyaralás közben is lehet rossz idő és egy kis lazítás semmittevéssel.

Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke

(#5668) fsb1000 válasza darvinya (#5667) üzenetére


fsb1000
nagyúr

Köszi! Az nem világos, hogy ami dvb-t az mind tudja az MPEG 4-et, vagy csak olyat vegyek ahol konkrétan leírják hogy arra is alkalmas.

(#5669) darvinya válasza fsb1000 (#5668) üzenetére


darvinya
titán

Sajnos ez így nem valós, mert van Mpeg2-es is főleg eBay-en ami Mpeg4-et nem tud.
Azért figyelni kell melyik területi szabványos, és ez inkább eBay-re vonatkozik, mert ott elég sok típusú van fenn.

Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke

(#5670) Watt25 válasza fsb1000 (#5668) üzenetére


Watt25
veterán

Meg kell venni a legolcsóbb USB-s kínai cuccot az eBay-ről/Vateráról. Ezeknél a kikódolást a proci/videókártya végzi, tehát tökmindegy mit veszel, egyik sem tudja sem az MPEG4-et, sem az MPEG2-t. (Mivel nem kell, hogy tudja.) Ellenben a HD adás esetén akadozni fog a kép egy (3-4 évesnél) régebbi számítógépen.
Még esetleg ezt fusd át.

[ Szerkesztve ]

Itt a válasz: http://sablonvalasz.blogspot.hu/

(#5671) fsb1000 válasza Watt25 (#5670) üzenetére


fsb1000
nagyúr

Köszi, akkor kipróbálom a legolcsóbbat és majd beszámolok mi a helyzet.

(#5672) unravel válasza Watt25 (#5670) üzenetére


unravel
őstag

+1
Így van szerintem sincs olyan,hogy mpeg4es tuner. Csak arra kell figyelned, hogy DVB-T és legyen hozzá driver. Mpeg4 kodek a gépedre kell, ami feldolgozza az adatfolyamból érkező jelet.

¯\_(ツ)_/¯

(#5673) Watt25 válasza danee91 (#5630) üzenetére


Watt25
veterán

Úgy látom, erre senki sem válaszolt.
Az új hangsáv 64kbit/s (Szerintem a magyar is 64 volt mindig is). Frekit most nem látom, de biztos, hogy csak 24kHz a magyar??? Azért az durva lenne.

A közszolgálatikon is megjelent pár napja a külföldi hangsáv. Vicces, mert egy harmadik kódolást használ... (Van kétféle magyar már)
Szóval ezek AAC kódolásúak és 96kbps-esek.

Itt a válasz: http://sablonvalasz.blogspot.hu/

(#5674) eboostr válasza Watt25 (#5673) üzenetére


eboostr
aktív tag

Te hogy látod hogy hány kbs a hang??

(#5675) unravel válasza eboostr (#5674) üzenetére


unravel
őstag

¯\_(ツ)_/¯

(#5676) Tamás88 válasza fsb1000 (#5666) üzenetére


Tamás88
őstag
LOGOUT blog

Az tök mindegy, vehetsz a Tescoban, Auchanban, a "hülye nem vagyok"-ban vagy más egyéb elektronikai üzletben, ugyanis már itt is olcsón lehet kapni, ráadásul 100%-ig kompatibilis az mpeg4-el.

mpeg2 vs mpeg4: Igenis az eszköz határozza meg, hogy mit lehet nézni, tehát hiába van mpeg2-es eszköz, ha mpeg4-ben sugároznak, és hiába a gép kódolja, ha úgyis a stick mondja meg, hogy mibe kell. Ezt csak saját tapasztalatból mondom.

(#5677) Bozek válasza Watt25 (#5673) üzenetére


Bozek
nagyúr

Miért lenne durva a 24 KHz-es hang? Az AAC egész más szabvány, mint az MP3. Ott kellett még a 44,1 KHz-es hang, de a HE-AAC-nál már nincs rá szükség.

(#5678) fsb1000 válasza Tamás88 (#5676) üzenetére


fsb1000
nagyúr

Ajaj... most már elveszettem a fonalat hogy milyen USB-st vegyek.

Ha bemegyek a madarasba, akkor ott rá lesz írva hogy MPEG4? És kb mennyibe kerül itthon, mert kiskinai 2-3K-ért árulja ebay-en és 1 hét alatt itt van.

(#5679) cigam válasza Tamás88 (#5676) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog (1)

Valamit nagyon félreértesz.
Az USB-s dvb-t vevőnek gőze nincs, hogy az adott mux-ban mi van. Csak beáll egy frekire a vevő, dekódódolja a kisugárzott mux-ot. Ezt a mux-ot adja át a vevőprogramnak, ami kiolvassa belőle a megadott streamet(kiválasztja melyik adót akarod nézni). Majd ezt a streamet kicsomagolja, és átadja a kódolásának megfelelő dekódernek(mpeg3, aac,...)
Szóval a számítógépes vétel esetén nem a DVB-T vevő elektronikája határozza meg, hogy alkalmas-e mpeg2, mpeg4, AAC, vagy AC3 dekódolásra.
Az hogy a reklámanyagokban/ specifikációban hogyan jelenik meg, nem mérvadó. Maximum a mellékelt program tudásáról (ill. annak limitációjáról) szól.

A közvetelül a megjelenítőre csatlakoztatható cél HW-ek (asztali DVB-T vevők) esetében valóban készüléktől függő, mivel házilag nem módosítható, fix a tudásuk.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#5680) Kernel válasza fsb1000 (#5678) üzenetére


Kernel
nagyúr

Van olyan, hogy csak MPEG2-képes (lejátszó, dekódoló) programot mellékelnek hozzá, de ahelyett ráakasztod például a VLC-t és már tudod nézni a magyar adásokat.

Megint más a driver, ami viszont szükséges ahhoz, hogy a lejátszó "lássa" az eszközt.

Egyébként igen, az üzletben kapható cuccokra is rá szokták írni, hogy mit tud, de az is valójában a mellékelt programra vonatkozik. Legfeljebb ezt már nem fejtik ki részletesen.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#5681) cigam válasza Bozek (#5677) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog (1)

A mintavételi frekit (24kHz), és a bitsebességet (74kbps) ne keverd össze!
A mitavételi frekvencia határozza meg hogy mekkora lehet az átvitt legmagasabb frekvencia (24kHz esetén ez kevesebb mint 12kHz)
A bitsebesség határozza meg, hogy az adott codec mennyire tömörít. (1mp-nyi anyagot 74kbit-be tömörít be)

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#5682) fsb1000


fsb1000
nagyúr

Köszönöm az infókat!

(#5683) darvinya


darvinya
titán

Tisztelt WayteQ HD95CX tulajok és fórumtársak!

Idézek WayteQ cégtől kapot válaszból.
Jó lenne, ha nem csak én leveleznék velük, mert nekem nem hinnek egyedüli panaszolónak.
Ez a levélből is kiderült.

Az idézet végén van email cím oda várják a leveleket.

Köszönöm

Idézet:
Tisztelt Radványi Péter!

Kérdéseire az alábbi válaszokkal tudunk szolgálni:
 
1. 0 óra és 1 óra között az EPG funkció hibás működését eddig a készülék több tízezer vásárlója közül senki nem jelezte felénk. A nehezen vizsgálható körülmények miatt és mivel nem kaptunk ezzel kapcsolatosan önön kívül visszajelzést a szoftver működését ilyen szempontból nem ellenőriztük. A fenti okok miatt ez az ön készülékével vagy az ön vételi helyével kapcsolatos probléma lehet. Kérjük juttassa el a készüléket szervizünkbe, hogy a hibát bevizsgálhassuk.
 
2. A jelzett hiba szervizünkben nem volt tapasztalható. A felvétel illetve a csatorna váltás azon a csatornán indult el és készült el, amelyikre az időzítés be volt állítva, függetlenül attól, hogy milyen csatornára volt állítva kikapcsoláskor a készülék. Nem volt jelentősége annak sem, hogy kódolt vagy kódolatlan csatornák között kell-e a készüléknek váltania, tehát különböző MUX-ba is megtörtént az átlépés.
 
3-4. A médialejátszó működésével kapcsolatos jelzését köszönjük, továbbítjuk a fejlesztőknek. Az ismétlés funkció ön által jelzett használata nem jellemző mód video állományok esetén, melyeket a felhasználók általában hosszabb tartalmú anyagokkal használnak, míg a zenelejátszás esetében néhány perces, a képek esetében pedig másodperces nézetekről van szó. Tehát az átlagos használati módokat figyelembe véve eddig nem merült fel ennek a működési módnak a használata. Videolejátszásnál az info rész az Exit gomb megnyomásával tüntethető el, az automatikus eltüntetés lehetőségét a fejlesztők felé továbbítjuk.

Üdvözlettel:

WayteQ Europe Kft.
Cím: 1097 Budapest, Gubacsi út 6.
E-mail: info@wayteq.eu
Web: http://wayteq.eu

Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke

(#5684) PuMbA válasza Bozek (#5677) üzenetére


PuMbA
titán

"Az AAC egész más szabvány, mint az MP3. Ott kellett még a 44,1 KHz-es hang, de a HE-AAC-nál már nincs rá szükség."

Tök mindegy milyen szabvány, akkor is szükség van rá, ugyanis 12kHz felett még hallunk és ezt szépen eldobják. Könnyen észrevehető, hogy rosszabb hangminősége van az analóg adásokhoz képest :) Az AAC előnye az MP3-mal szemben a kisebb bitrátán való hasonló hangminőség pl. 96kbps AAC kb. ugyanúgy szól, mint 128-as MP3. Külföldön általában 448kbps-es AC3 van, sokkal jobbak. Ez kéne itthon is.

[ Szerkesztve ]

(#5685) azbest


azbest
félisten

Ha jól értem, amit a wikipédián olvastam, akkor megfelelő codec-cel meg lehet a 48kHz. Annó az mp3pro-nál tapasztaltam olyat, hogy a régebbi programokban csak 24kHz-el szólt a zene, de ha mp3pro kompatibilis progit próbáltam, akkor hallhatóan részletesebb 48kHz volt.

(#5686) Watt25 válasza Bozek (#5677) üzenetére


Watt25
veterán

Hát, még jó, hogy más válaszolt erre, mert én nekem ilyenkor elborul az agyam és nem tudok szépen válaszolni. :)

Itt a válasz: http://sablonvalasz.blogspot.hu/

(#5687) cigam válasza azbest (#5685) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog (1)

:F
A linkelt oldalon hol olvastál kHz-et (mintavételi frekvenciát), vagy akár a hangfrekvenciás sávszélességgel összefüggő adatot?

Konzekvensen kbps-ot, vagyis bitsebességet emlegetnek, aminek semmi köze ahoz, hogy mekkora spektrumot visz át.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#5688) Bozek válasza azbest (#5685) üzenetére


Bozek
nagyúr

Örülök, hogy Te legalább utánanéztél, mielőtt leoltottál. :)

(#5687) cigam: Talán ezt is meg kellett volna nézni hozzá, akkor tisztább lenne a kép.

Idézek is belőle:
"the codec itself transmits the lower and midfrequencies of the spectrum, while SBR replicates higher frequency content by transposing up harmonics from the lower and midfrequencies at the decoder."

(#5689) PuMbA válasza Bozek (#5688) üzenetére


PuMbA
titán

"while SBR replicates higher frequency content"

Ez ok és? :) Az alacsonyabb frekvenciákból megpróbálja replikálni/kitalálni a magasakat. Menni fog? Hát nem, valami lesz ott, de hogy nem találják ki a semmiből az biztos. Elég összehasonlítod egy 44.1-es fájllal akkor a 44.1-es simán győz, hiába van ez a hiperszuper technológia.

[ Szerkesztve ]

(#5690) cigam válasza Bozek (#5688) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog (1)

:F
Miköze a tömörítő algoritmus egy részének, az átvihető legmagasabb frekvenciához?
Ugyanis az általad linkelt SBR nem az átvihető frekvenciaspektrumot befolyásolja. A magasabb frekvenciák kódollásának egy algoritmusát írja le.

Hidd el, ha utánnanézel, belátod, hogy az átvihető legmagasabb frekvenciát a mintavételi frekvencia befolyásolja, nem pedig az, hogy az így keletkező adatfolyamot milyen algoritmussal tömöríted.(Feltételezve, hogy az algoritmus nem befolyásolja a frekvenciamenetet. Vagy, ha mégis, z akkor is csak kissebb lehet a mitavételi frekvenciából adódó értéknél.)

Tegyél egy kísérletet, és a kedvenc nótádat tömörítsd be mp3-ba, aac,-be ac3-ba, vagy ami tetszik, de a mintavételi frekit állítsd 24kHz-re, vagy ha látványos(hangványos? :D )difit akarsz, vedd le még kissebb értékre.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#5691) cigam válasza cigam (#5690) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog (1)

Ugyanis az általad linkelt SBR nem az átvihető frekvenciaspektrumot befolyásolja.

Rosszul foglmaztam.

A spectrumot befolyásolja, csak az átvihető legmagasabb frekvenciát nem.

A hallás tesztnél természetesen maradjon állandó (pl. az eredetivel meg1ező, vagy nagyobb) a bitrata.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#5692) cigam válasza cigam (#5691) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog (1)

Sőt még 1xübben: Ami nem megy be, az nem tud kijönni.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#5693) Bozek válasza cigam (#5690) üzenetére


Bozek
nagyúr

Feltéve, ha találnék normális HE-AAC v2-es konvertálót, amiben át is tudom állítani 24 KHz-re. A MediaCoder az új Winamp-os CT-AAC+-al nem működik.

[ Szerkesztve ]

(#5694) cigam válasza Bozek (#5693) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog (1)

Csomagold ki pl. wav formátumban, aztán annak a mintavételi frekijét módosítsd. Mivel az veszteségmentes formátum, elképzelhetetlen, hogy a tömörítőalgoritmus befolyásolná.
Esetleg a Nero AAC codec-je?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#5695) Bozek válasza cigam (#5694) üzenetére


Bozek
nagyúr

Próbáltam azzal is, de hiába állítok be bármit mintavételezési frekvenciának, a következőt írja a Mediainfo:
Format : AAC
Format/Info : Advanced Audio Codec
Format profile : HE-AACv2 / HE-AAC / LC
Codec ID : 40
Duration : 3mn 25s
Bit rate mode : Variable
Bit rate : 63.0 Kbps
Maximum bit rate : 72.5 Kbps
Channel(s) : 2 channels / 1 channel / 1 channel
Channel positions : Front: L R / Front: C / Front: C
Sampling rate : 44.1 KHz / 44.1 KHz / 22.05 KHz
Compression mode : Lossy
Stream size : 1.54 MiB (99%)
Writing library : Nero AAC codec 1.5.4.0
Encoding settings : -br 92000 -hev2

A 3GPP AAC+ is ugyanezt csinálja, szóval nem értem.

Viszont egy 3 perc 25 másodperces zenét 1,5 MB-ra tömörített egész jó minőségben. Szerintem vetekszik a 192 kbps-es MP3-al. :)
Először mondjuk furcsa volt, hogy milyen gyenge a minőség, de rájöttem, hogy a hülye CTIA szabványú füles nem feltétlenül arra való, hogy a telefonon kívül más eszközzel használjam. Vagyis jó arra is, ha nyomva tartom a gombját. :D

(#5696) Bozek válasza Bozek (#5695) üzenetére


Bozek
nagyúr

Ja és még valami:

RTL Klub, magyar hangsáv, Mediainfo:

ID : 2002 (0x7D2)
Menu ID : 20 (0x14)
Format : AAC
Format/Info : Advanced Audio Codec
Format profile : HE-AAC / LC
Muxing mode : LATM
Codec ID : 17
Duration : 10s 581ms
Channel(s) : 2 channels
Channel positions : Front: L R
Sampling rate : 48.0 KHz / 24.0 KHz
Compression mode : Lossy
Delay relative to video : -501ms
Language : Hungarian

[ Szerkesztve ]

(#5697) cigam válasza Bozek (#5696) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog (1)

Vagyis?
Most esett le. Elképzelhető, hogy ez a hülye program(ozó) valós sávszélességet írja ki, nem pedig a mintavételi frekit, ezért lesz a 48-ból 24? :Y

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#5698) Bozek válasza cigam (#5697) üzenetére


Bozek
nagyúr

Ezt már én se értem. Tényleg ki kellene próbálni már egy 24 kHz-es cuccot AAC+-al... De egyelőre értelmes programot még nem találtam.

Szerintem a 48 kHz a HE-AAC-hez, a 24 pedig az LC-AAC-hez tartozik. De ez csak egy felvetés.

[ Szerkesztve ]

(#5699) azbest


azbest
félisten

Pontosan nem tudom hogy működik a tömörítés, de természetesen 48kHz-ből kell kiindulni, hogy jó végeredmény legyen a végén. Annó mp3pro-nál is ez volt, hogy generál egy olyan fájlt, amit a régi lejátszók csak 22kHz-esnek láttak, de ott volt mellette az SBR adat is, amit megfelelő decoderrel feldolgozva megjött a 44kHz is.

"SBR has been combined with AAC LC to create MPEG-4 High Efficiency AAC (HE-AAC), with WMA 10 Professional to create WMA 10 Pro LBR, with MP3 to create mp3PRO, and with MPEG-1 Layer II[citation needed] (MP2)."

Így értelmet nyer a néhány hozzászólással ezelőtti infó is (ahogy előttem (#5698) Bozek is írta):
Format profile : HE-AAC / LC
Sampling rate : 48.0 KHz / 24.0 KHz

Van egy alap AAC LC csak 24kHz-es és az sbr adattal kiegészítve lesz he-aac, ahol a magas frekvenciákat is visszakapjuk. Sok éve volt, amikor felkapták az mp3pro-t, akkor próbálgattam a kódolójukkal készült mp3-at különböző winamp dekóder pluginekkel és ott szépen látszott és hallatszott a különbség az alap és a pro dekóder közt.

[ Szerkesztve ]

(#5700) Bozek válasza azbest (#5699) üzenetére


Bozek
nagyúr

És ez a rész is fontos:
"If the player is not capable of using the side information that has been transmitted alongside the "normal" compressed audio data, it may still be able to play the "baseband" data as usual, resulting in a dull (since the high frequencies are missing), but otherwise mostly acceptable sound."

Röviden: Ha a lejátszó nem tudja használni az SBR-t, akkor persze rosszabb lesz a minőség, mivel a magas frekvenciák hiányoznak.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.