Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samus: Atomic Heart - Egy kis nyafogás
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- GoodSpeed: 3I/Atlas: Üstökös vagy idegen civilizáció űrhajója?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. október
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
márkaspecifikus topikok: (Asus, TP-Link, Cudy, Xiaomi, Mikrotik stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vegha
senior tag
válasz
Vegha
üzenetére
Az elmult par honapot valahogy kibekkeltem ket itthon kallodo (ISP-s) routerrel, de most mar nagyon erik az upgrade.
Jelenleg az uti meg az ingerkuszobomet, hogy a 300/300-as netemet kb. 2/3-ad aranyban lefoglalja egy airbnb vendeg (front-end fejleszto) a kovetkezo hetekben es a jelenlegi routereim alkalmatlanok a sebessegkorlatozasra. Ez a QoS lenne, ugye ?
Ezen kivul kellene meg
AiMesh kepesseg (kabeles backhaul lehetoseg fennall)
termeszetesen a leheto legnagyobb lefedettseg
USB-s SAMBA megosztas
torrent szerver futtatasi kepesseg
szeleskoru guest wifi beallitasi lehetosegek
VPN policy (?) (hogy meg tudjam mondani melyik eszkoz mikor melyik VPN kapcsolatot hasznalja)
Az egyidejuleg maximalisan csatlakozott eszkozok szamat jelenleg kb. 20 db-ban maximalizalnam, de persze ahogy okosodik az otthonunk ugy fog ezek szama novekedni. Az atlag az inkabb 10 korul van, kb. 90%-ban csak internethozzaferes szukseges nekik.
Korabban felmerult a GT-AX6000-es router mert tobb helyen olvastam, hogy kiemelkedoen nagy a lefedettsege, de kicsit odzkodok tole (ahhoz kepest hogy milyen regi meg mindig tul draganak talalom). Raadasul amennyire beleastam magam az AiMesh-be, nekem eleg lenne egy darab izmosabb forouter, mig a masiknak jo egy majdnem akarmilyen, ami legalabb ugyanazokat a halozati kovetelmenyeket tamogatja (ax, 6, 6e, 7, nyolc, 10.... mittomen mik vannak most...)
Mit ajanlanatok most ? Kezdesnek valoszinuleg csak a kisebb routert vennem meg, hogy vegre a guest wifi ne terhelje le a teljes savszelesseget, plusz behuznek egy hosszabb kabelt es azzal mar lefedettseget is tudnek novelni. A jelenlegi routerekkel tesztelve ket ISP-s router a leghosszabb backhaul lehetoseg mellett kello lefedettseget tud biztositani, de honnan tudhatnam, hogy az ujan vasarolt routerek is tudni fognak ekkorat ?
(Tovabbra is erik bennem a gondolat, hogy a 40-50m Catx kabel helyett inkabb optikait huznek majd be - nem tudom hogy ez mennyire befolyasolja a jelenlegi router valasztast.)
Tudom, ez mar halado szint, de regen foglalkoztam halozatokkal ilyen melysegekben. -
Vegha
senior tag
válasz
Essejó
üzenetére
Jelenleg szinte hibatlan a kulteri lefedettsegem emiatt nem szempont most kulon arra fokuszalni. Viszont nem tudom hogy a tavasz bekovetkeztevel ez mennyiben fog valtozni.
Ha most elketyeg a rendszer 2 routerrel (kulterben tok jol) akkor ertelemszeruen nem az az elsodleges, hogy kulteri AP-t installalok. -
Vegha
senior tag
válasz
MaCS_70
üzenetére
Nekem meg nemigen doglott meg routerem. Sot, megkockaztatom, hogy kommersz muszaki cuccok kozul szerintem ezek a celeszkozok elettartamban tovabb elketyegnek, mint ami manapsag elvaras lenne. Ha most mondok egy szamot 50k-bol van 10 ev nyugalmam ugy, hogy kb. csak le kell emelnem a polcrol is betenni a kosarba az nekem teljesen megeri. De masok vagyunk. Essejo: az nem en voltam.
MaCS_70: vajon hogy lehet megtudni, hogy melyik tipus valtotta a GT-AX6000-et ? -
Vegha
senior tag
válasz
Essejó
üzenetére
Nekem meg nemigen doglott meg routerem. Sot, megkockaztatom, hogy kommersz muszaki cuccok kozul szerintem ezek a celeszkozok elettartamban tovabb elketyegnek, mint ami manapsag elvaras lenne. Ha most mondok egy szamot 50k-bol van 10 ev nyugalmam ugy, hogy kb. csak le kell emelnem a polcrol is betenni a kosarba az nekem teljesen megeri. De masok vagyunk.
Essejo: az nem en voltam.
-
Vegha
senior tag
Nekem meg nemigen doglott meg routerem. Sot, megkockaztatom, hogy kommersz muszaki cuccok kozul szerintem ezek a celeszkozok elettartamban tovabb elketyegnek, mint ami manapsag elvaras lenne. Ha most mondok egy szamot 50k-bol van 10 ev nyugalmam ugy, hogy kb. csak le kell emelnem a polcrol is betenni a kosarba az nekem teljesen megeri.
De masok vagyunk. -
Vegha
senior tag
válasz
Essejó
üzenetére
Nem rossz a kulteri lefedettseg most, egyaltalan. A gondom az, hogy nem tudom elore mennyire lesz gyengebb kesobb amikor mar minden kizoldult (nyaron koltoztem ide). Attol tartok, hogy az egy routeres megoldas - legyen az akarmilyen jol optimalizalt antennakkal - a telek/haz valamely pontja(i)n kompromisszumot fog kerni.
-
Vegha
senior tag
-
Vegha
senior tag
válasz
MaCS_70
üzenetére
Hmm...
Ez a GT-AX6000 felkeltette az erdeklodesemet, valoban nagyon jo lefedettsegeket irnak tesztekben is. Latom hogy nem mai darab, erdemes meg ma ilyet venni ? Elgondolkodtam, hogy ket AX59U helyett esetleg egy ilyennel is beernem...
Jelenleg barmelyik ISP-s routeremmel kb. ugyanaz a gondom, mint Ducky92-nek, csupan nehany meterrel ha nagyobb lenne a lefedettseg (a haz felso szintjen es a pinceben is) az mar valoszinuleg eleg lenne. Es sejtesem szerint lenyegesen egyszerubb lenne a halozat egyetlen routerrel.
Ugyanakkor most tel van es attol tartok, hogy ha kitavaszodik akkor a fak/bokrok kizoldulese utan a kulteri lefedettseg mar csak az eppenhogy kategoriaba esne (vagy mar oda se), es utolag megbannam hogy nem a ket 59U-t valasztottam. -
Vegha
senior tag
Megkerdem ujra, hatha igy jobban latszik:
Egy AImesh routeren megosztott USB drive-ot akkor is elerek ha egy masik nodehoz vagyok csatlakozva ? -
Vegha
senior tag
106023-ra valaki valamit ?
-
Vegha
senior tag
Tettem egy nagyobb kiterot Asuson belul a Zenwifi csalad felterkepezeseben es oda lyukadtam ki megint, hogy a jelenleg piacon levo routerek funkcioinak 90%-at eddig sem hasznaltam es igen nagy valoszinuseggel a jovoben sem fogom. Emiatt vissza kell ternem az eredeti kerdeshez (megkockaztatom meg az alabbi igenyeimmel is boven az atlag user folott vagyok):
- 300/300-es optikai nethez
- USB-s Samba megosztashoz
- Torrent szerverhez
- Guest wifihez
- a leheto legnagyobb lefedettseghez
vennek ket (kesobb +1) routert, melyek kozott a backhaul kabel megoldott.
Lehetoleg maradnek Asusnal: eddig bevalt es nagyjabol kezre all a webadmin felulet + app.
Rt-AX59U + RT-AX68U-t neztem ki, de csak azert, mert utobbit most akcioban talaltam, kulfoldon. (Amugy miert olyan magas az ara ?) Egyebkent ket AX59U is boven kielegitene az igenyeimet, nemde ?AImeshben osszekotve az egyik routeren futo USB-s Samba megosztast akkor is latni fogom ha a eppen a masikhoz (esetlegesen a harmadikhoz) vagyok csatlakozva ?
-
Vegha
senior tag
Mi a kulonbseg akozott, hogy osszekotok ket "mezei" AImesh kepes routert kabelen vagy a Zenwifi ket node-jat kotom ossze kabelen ? Mivel tud tobbet a ZenWifi ?
-
-
Vegha
senior tag
Sziasztok ?
Az Asus Rt-AX56U mennyire ajanlott altalanos felhasznalasra ? 150/150-es optikai netem van, kb. 10-15 eszkoz (nem tul modernek), javareszt csak internetezes megy. Samba megosztas/torrent server/VPN/guest wifi/AImesh - ezek vannak a nice to have listan. Kettot vennek belole es kabelen kotnem oket ossze. A jelenlegi (ISP-s, Technicolor) router lefedettsegebol kiindulva ez a ket Asus nagyjabol kielegitene a terero igenyemet (ez viszony prio a listan!) es hasznaltan kb. 50k-bol megusznam. -
Vegha
senior tag
Hali,
AC65P routert vettem, egy WL500gP-t (Tomato) fog váltani. Mikrohullámos netem van, 2-4 telefon es 1-2 laptop fog rajta lógni alacsony felhasználással (nyaraló), plusz a korábbi Samba-s fájlmegosztásról sem mondanék le. De nem igen lesz mostanában időm firmware-t farigcsálni. Mennyire kompromisszumos megoldás a gyári firmware ?
Egyéb jótanács amit ki-bekapcsolni érdemes rajta ? A minél nagyobb wifi lefedettségen van a hangsúly (szőlőhegyi, ritkán lakott környék). 5GHz nem játszik, mert a webkameraként üzemelő telefonok nem ismerik. Vagy mehet egymás mellett az 5 GHz és 2,4 GHz ? -
Vegha
senior tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Koszi
-
Vegha
senior tag
Újra aktuálissá vált egy router modernizálás, az Asus WL-500g Premium-om hosszú vergődés után bedobta a törölközőt.
Az elsődleges szempont továbbra is a minél nagyobb hatótáv. Ha jól sejtem ebben nem volt történt áttörés az elmúlt 1,5 évben, ugye ? Akkor az Asus RT-N18u tűnt jó választásnak, de ez azóta már nem kapható. Mit ajánlanátok helyette ? Vagy ha lenne további ötlet lefedettség növelésére, arra is nyitott vagyok. (kaptam egy ilyen antennát, nem tudom ezzel mennyire érdemes játszani) Az usb-s fájlmegosztós megoldásról sem szívesen mondanék le, de jó lenne ha ezt már grafikus felületen lehetne intézni kényelmesen. 5 GHz nem szükséges mert alig van wifi hálózat a környéken. -
Vegha
senior tag
válasz
bluemirage
üzenetére
Ahova UTP-t el tudok húzni, oda mar a 230V is elfér - ezen nem múlik : )
Koszi az otletelest; azt mar latom hogy egy új router nem oldana meg a jelenlegi hatotav problemamat. Máshonnan kell megközelíteni a kérdést.
Koszi a segítséget mindenkinek. -
Vegha
senior tag
Sziasztok,
jelenlegi Asus WL-500gP (v1)-re ráraktam egy TP Link WR741ND (v2.1) routert WDS-nek, mert szerettem volna amennyire lehetséges megtolni a wifi lefedettséget, de nem igazán nyerő a dolog: sajnos a farmon korlátozott az elektromossághoz való hozzáférhetőség, ezért jelenleg a két router egymáson csücsül. Belátom, ebből így hatótáv növelés nemigen lesz : ( A routereket még egy darabig nem is fogom tudni "széthúzni", de mivel egyik sem egy mai csirke ezért olyat keresek a helyükre aminek minél nagyobb a hatótávja.
5 GHz nem kell, annyira szabadok a csatornák, hogy 50-80m-es körzetben jó ha 1-1 konkurens hálózatot látok. A sebesség megint csak nem mérvadó, a szolgáltató jelenleg max. 30 Mbit-et tud adni rádión. A lefedettség annál fontosabb: akad a telken jó néhány 8-12m-es diófa, cserkófa. Ezek beárnyékolhatnak keményen.
Ami még fontos lenne, hogy az Asus-on futó NAS funkció (torrent miatt) és a 2 USB továbbra is megmaradjon az új router esetén. Melyik lenne megfelelő erre a célra ? Zsebbenyúlós lesz ?
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Xbox tulajok OFF topicja
- Apple MacBook
- E-roller topik
- Villanyszerelés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Google Pixel topik
- Lassú lett a Windowsod? Ezeket kapcsold ki elsőnek!
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte M27UA 27 160Hz IPS UHD 4K 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO ThinkPad P17 Gen1 - i7 10850H 32GB DDR4 1TB SSD Quadro T1000 4GB WIN11
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO ThinkPad P15 Gen2 - i7 11800H 32GB DDR4 1TB SSD Quadro A2000 4GB WIN11
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO ThinkPad P15 Gen1 - i7 10850H 64GB DDR4 1TB SSD Quadro T2000 WIN11
- Shuangwei X79Z v161 LGA2011 alaplap + E5-1603 CPU + 64GB RAM 25e
- Hordozható napelem 3 Watt / 12 hó jótállás
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3933, 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Alphine Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3024, 100% Akksi
- LG OLED & OLED evo Televíziók: BLACK NOVEMBER -30%
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3240, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Dr.NX