Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- oriic: Google Translate helyett: DeepL Translator
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Urby66: Elvesztegetett idők, félbehagyott játékok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
Máté94
addikt
válasz
sesomaru1989 #85998 üzenetére
A Comfort Plus az ugyanaz, mint a Zenit.
-
sesomaru1989
aktív tag
Sziasztok
2 Klíma közül kellene választanom.
Polar Optimum 5kw vagy Fisher Comfort PLus 5kw.
Tudnátok írni kérlek előnyöket hátrányokat?
Úgy volt, hogy polar zenit lesz, de kiderült hogy bizonytalan a szállítási ideje.... -
Tybike81
őstag
Teszek még egy próbát
8 max 8 és fél méter csövezésnél mivel 5m fölött van és nem töltöttek még rá gázt (60-70g) csak a gyári 600g van csak a rendszerben lehet valami gondom? Sokkal rosszabb lesz a hatásfoka? Vagy mit fogok észre venni? -
Szevam
senior tag
Sziasztok!
Ezek közül ki melyiket választaná és miért? A Daikinokra azt hallottam, hogy mivel nem japánban szerelik ösze így silányabbak is, és bőven elég lenne ebben a kategóriában a Gree. Kinek mi a véleménye erről?
Gree Comfort Pro
Daikin FTXF35E Sensira
Daikin FTXP35N Comfora[ Szerkesztve ]
-
turbobusa
senior tag
Sziasztok, létezik olyan klíma, amit távolról is tudok vezérelni wifin kívül? Robotporszívómat például el tudom indítani távolról.
-
Tybike81
őstag
8 és fél méter csővezésnél ha az 5m fölött nem töltötték még rá gázt (60-70g) lehet valami gondom? Sokkal rosszabb lesz a hatásfoka? Vagy mit fogok észre venni?
-
Midway
senior tag
-
TeeJay
félisten
válasz
bogabi #85959 üzenetére
Legjobb lenne nem is párologtatót hanem permetezőt ami elboldogul óránként 2liter vízzel de már porlasztja szét a levegőben a vizet és mire leér semmi sem marad belőle nyáron.
vacs:
Csak 15cm vasbeton? Sima ügy a lényeg hogy ne áthidaló legyen
Ja most látom panel. Tegyél már be képet hogy ott milyen tartó gerenda van amit át kell fúrni mert panelnél nem nagyon lehet ilyet fúrogatni[ Szerkesztve ]
-
TeeJay
félisten
válasz
Midway #85972 üzenetére
Smart R már nincs Smart One van helyette
Vagy ha kipróbálnál mást is Gree helyett vannak halkabb klímákPanelba Daikin Sensira FTXF35 is simán kijön ennyiből és az halkan fűt is A+ hatékonysággal.
Panel hányadik emelet? Csak mert a kültéri cseppvizet néhol nem egyszerű megoldani olvasztáskor ha csak ablak alá lehet telepíteni kültérit mert ugye nincs erkély pl -
Midway
senior tag
Panel lakás (Bp XIX) nappaliba szeretnénk klímát főleg hűtésre, esetleg amíg nem megy a távfűtés addig 1-2 nap fűtés (ezt mind tudja)
3,5kw-os a terv. Lehet kínai is , már van egy gree smart R .
Ami fontos , hogy csendes és jól tudjon leszabályozni.
Ami nem fontos , a fűtés és wifi.
Olyat keresek ahol elhozzák és fel is szerelik.Az ár kategória 300-350eft
Mit ajánlotok?
-
yahagyma
tag
Éves fűtési felhasználás és költség:
Elsősorban mindig az épület éves össz hőigénye ami számít, valamint a -15 Celsius fokra méretezett pillanatnyi fűtési teljesítmény.
pl épület éves össz hőigénye 17 500 kWh, -15 fok kültéri hőmérséklet esetén a beltéri pl 23 fokhoz szükséges fűtési teljesítmény kb 10 kW, ez van pl nálam a 75 négyzetméteres földszinten, modern márkás 5 rétegű ablakok, hőszivattyús szellőztetés, 3 db klíma, padlószinten 8-10 cm vastag EPS, fűtött emelet feletettem, oldalt B30-as tégla ami nincs hőszigetelve.Egy kis egyszerű matek és nagyon-nagyon leegyszerűsítve a fűtési energiaigények és hőenergia egység költségek:
1: vezetékes földgáz esetén: rezsicsökis ár jelenleg 100 Ft/m3, de csak 1723 m3 éves mennyiségig, 1 m3 gáz= 10,7 kWh, egy új modern kondenzációs kazán éves átlagos valós hatásfoka 93-95% közt van, ezzel a fűtési energia egységköltség 100/10,7/0,95= 9,83 Ft/kWh
2: száraz kemény fa fűtőértéke kb 4,2 kWh/kg, kb 2100 kWh/m3 ami kb 500 kg/m3, ár jelenleg kb 50 000 Ft/m3, ami 100 Ft/kg ami 23,8 Ft/kWh 75% kazán hatásfokkal 29,75 Ft/kWh
3: német barnaszén brikett : fűtőértéke 5,3 kWh/kg, jelenlegi ára 20000 Ft/100 kg, 200 Ft/kg, ami 37,73 Ft/kWh 75% kazán hatásfokkal 47,16 Ft/kWh
4: H tarifás klímás fűtés: 1 kWh-ból Pana Nordic klímával 5 kWh hő keletkezik, ez a H tarifával azaz 23 Ft/kWh számolva 4,6 Ft/kWh
5: H tarifás klímás fűtés: 1 kWh-ból MDV klímával 3 kWh hő keletkezik, ez a H tarifával azaz 23 Ft/kWh számolva 7,66 Ft/kWh
6: rezsicsökis klímás fűtés: 1 kWh-ból Pana Nordic klímával 5 kWh hő keletkezik, 36 Ft/kWh számolva 7,2 Ft/kWh
7: nem rezsicsökis klímás fűtés: 1 kWh-ból Pana Nordic klímával 5 kWh hő keletkezik, 70 Ft/kWh számolva 14 Ft/kWh
8: rezsicsökis klímás fűtés: 1 kWh-ból MDV klímával 3 kWh hő keletkezik, 36 Ft/kWh számolva 12 Ft/kWh
9: nem rezsicsökis klímás fűtés: 1 kWh-ból MDV klímával 3 kWh hő keletkezik, 70 Ft/kWh számolva 23,33 Ft/kWhMagyarul az utolsó számokat kell nézni, a hőenergia egységköltségeket a fentieknél:
Míg a fafűtés 29,75 Ft/kWh addig a lehető legolcsóbb jelenleg a H tarifás Pana Nordic klímás fűtés 4,6 Ft/kWh-val, hatoda az ára....nem fele, hatoda.... szenes fűtésnek pedig a tizede!!!
A másik, hogy H tarifával nincs rezsicsöki mennyiség, bármennyit fűthetsz vele olcsón!Víz-Víz hőszivattyú esetén 7-9 az éves SCOP, de ennek beru költsége sokszorosa levegő-levegő esetén, de még levegő-víz hőszivattyú esetén is.
Muter MDV kínai levegő- levegő klímája: SCOP 3-as max, de ebben se karterfűtés se tálcafűtés nincs, ezért - fokban ráfagy kültérire a kondenzvíz...Panasonic Nordic levegő-levegő hőszivattyú SCOP 5, karter és csepptálca fűtéssel, rövid lényeg: -15 fok külső hőmérséklet esetén tud 4,23 kW fűtőteljesítményt leadni beltérben, jelenleg ez a gyártó/típus a legjobb ár/érték arányú levegő/levegő hőszivattyús fűtés és hűtés megoldású split egység szerintem, Daikin és Mitsu ár/értékben drágább, fűtős klíma esetén kínai gyártású papíron tud labdába rúgni, de szerintem a valóságban nem ésvagy esetleg hangosan!
Panasonic Nordic split klíma, 3,5 kW: [link]
adattábla:[ Szerkesztve ]
-
yahagyma
tag
Közlekedő edények fizikai tulajdonsága miatt a gerendát alulról is kikerülheted a kondenzvízcsővel és nem kell fúrni/vésni:
[link]
Ráadásul lesz egy "bűzelzáró" szifonod is: [link]
Alábbi képen A oldal a klíma felüli oldal, B oldal a kültér felöli oldal, a lényeg, h a B oldalt pár centivel alacsonyabbra szereltesd mint ahogy A oldal lesz, ahogy alábbi képen is van! Meg persze nem flexicsővel kell szerelni, hanem merev oldalfalú műanyagcsövekkel és idomokkal.Sztem ennyi a legegyszerűbb legolcsóbb megoldás....
[ Szerkesztve ]
-
Roxbury
őstag
Hali !
Nekem ez a pumpa van bekötve a klímához és nyomja fel a tetőre a kültérihez a cuccost.
Állítólag ez a legjobb és, ha ki van takarítva a szűrője minden évben, akkor elég sokat elmegy.
Aspen Mini Orange.
Ettől függetlenül természetesen a kanna, meg a gravitációs elvezetés megbízhatóbb. Ez nem is kérdés.
-
vacs
veterán
egy 15 centis vasbeton tartó "gerendát" kéne átfúrni, ezért nem opció semmilyen folyóba kötés!
Szivattyú/párologtató/kanna közül melyik ajánlottabb? -
vacs
veterán
Sziasztok.
Panelben a beltéri kondenzvíz elvezetésről kérdeznék, kb 9-10 méterre van a kültéri.
- lejtéssel kivezetni nem lehet
- szivattyút javasoltak, de mondták, hogy a drága is megdöglik 3-4-5 év alatt és ha épp nincs senki otthon, akkor az kellemetlen lehet.
- egy nagy 20 literes kannát tenni a beltéri melletti szekrénybe és ezt minden este kiönteni
- párologtatót beépíteniFontos infó, hogy sajnos 70-80% a páratartalom nyáron a lakásban.
Melyik lenne a jó megoldás? -
Máté94
addikt
-
Wind-Storm
őstag
Sziasztok!
Engem különösen az ebben a hozzászólásban említett 0,5-0,6kW hűtőteljesítmény mellett mérhető teljesítményfelvétel érdekelne. Van erről valakinek mérési adata?
Mert ha például ugyanannyit vesz fel mint például a Fisher Comfort Plus, akkor nem sok értelme van ilyen gépet választani.
Bár nyár már régen volt, és csak egyféle fogyasztásmérő volt nálam kéznél, eddig legkevesebb 150W-ot mértem az enyémnek, ha hihetek a műszernek. Ennek papír szerint 1,32kW a minimuma.[ Szerkesztve ]
-
lallern
csendes tag
Sziasztok!
Gree régi comfort plus légkondival kapcsolatban van akinek WIFI modult sikerült utólag felraknia? -
TeeJay
félisten
-
asdf_
veterán
válasz
TeeJay #85936 üzenetére
Hát nemtom, árvadászkodás nélkül első blikkre a 4x1,5 MT az br. 450 Ft/m, ugyanez GT az meg 650 Ft/m. +200 Ft/m, ebbe nem érzem, hogy bele kéne halni. Aztán persze lehet ügyeskedni, hogy a 1,5 az csak 1,3 meg a réz az csak rezezett és máris nem ennyibe kerül, de mindenki úgy közösül a forinttal, ahogy akar...
[ Szerkesztve ]
-
robag93
aktív tag
válasz
TeeJay #85936 üzenetére
Hát, nagy felújításban vagyunk, de ha már csináljuk, csináljuk meg rendesen
Szerintem is marha drága, de van ami még ennél is sokkal drágább
.
Ennek az utóbbi megoldásnak van bármi hátránya? Csak azért kérdezem, mert már mielőtt beleástam magam a dologba kiálltunk az egyik beltérihez 3x2,5 MBCu-val. Akkor onnan viszont tudnám vinni a GT kábelt a kültérihez.
[ Szerkesztve ]
-
TeeJay
félisten
-
TeeJay
félisten
válasz
robag93 #85928 üzenetére
Természetesen!
Alapból 3x1 vagy 3x1,5mm2 vezeték kellene kültéri egységhez, onnan meg 4x1 vagy 4x1,5 visszajön beltéribe mert ugye L-N-PE (fázis-nulla-védőföld) a 4. ér Daikin esetében a kommunikációs kábel
Ezt úgy lehet kibekkelni hogy a beltérihez viszed a 3eres áramot, ott iker érvéghüvellyel összekötöd a 4 eres vezetékkel ami kimegy a kültéribe és így megvan bentről a táp ugyanúgy plusz a 4. ér kommunikációhoz -
zsolosz
tag
válasz
zsolosz #85906 üzenetére
Köszönöm: Máté94, TeeJay, Jolida, TFSi
Úgy láttam, hogy paramétereikben egy kicsit eltér a parapet és a fali verzió, ezért lettem volna kíváncsi a teljesítményükre, ha esetleg valakinél lenne mindkettő...
A fali erősebbnek tűnik, a kültérije is nagyobb 36/32,
gondolom ezért masszívabb lehet ez a Perfera.
A falak Ytong, nincs szigetelés, az ablakok 2 réteg.
A földszinten (kb. 85m2) jelenleg egy 3,5 (fali) Perfera és egy 5-ös Comfora fűti(tökéletesen elég), de ez utóbbi csak alapjáraton megy egész télen. Ezért gondolkodom, hogy egy kisebb Perfera is elég lenne a Comfora helyett... Mert azt már nem tudom lejjebb állítani, és átmeneti időben gyakran áll le emiatt.
Szívesen tennék egy parapetest, de ha sokkal gyengébb, akkor az már kevés lehet...
Ezek viszont csak akkor derülnek ki, ha végül cserélek, de az is lehet, hogy minden így marad...
Még annyi, hogy a két klíma kb. 1200 kWh evett az idén január, február hónapokban 23,5-on, 0-24-ben.[ Szerkesztve ]
-
TeeJay
félisten
válasz
turbobusa #85919 üzenetére
1db 3,5kW klíma elég lehet és úgy kell telepíteni a beltérit hogy a háló szoba ajtóval szemközti falra ha megoldható és akkor a hálóba is simán befújja a hideget.
8-10nm hálóra 2,5kW-os japán gépet tudnék ajánlani mert azok tényleg halkak de akkor meg a 38nm nappalid és konyhád marad melegDaikin FTXC vagy FTXF Sensira-t nézd minimum vagy Mitsubishi HR de az most szerintem nem kapható
-
TeeJay
félisten
-
turbobusa
senior tag
Sziasztok,
Lakásba szeretnék klímá(ka)t szereltetni, és ebben kérném a segítségeteket.
A lakás 52 nm, nappali és konyha egyben van, ami kb 38 mn, és a háló 8-10 nm.
Mivel van kutya a lakásban, ezért a hálót be szoktuk zárni, ha nem vagyunk otthon vagy alszunk, mert belóg, és nem tudjuk leszoktatni róla.
A lakás 6. emeleti, napos rendkívül, így állandó jelleggel kellene menjen a klíma, a kutya meg a tájolás miatt is.
Egy klíma elég lehet a komplett lakásra? Vagy kettő kellene? Árban mekkora különbség lenne kb? (1 nagy vs 2 kisebb)
Ha jelentős a különbség, akkor lehet inkább évi 3 hónapra felteszek egy kutyaajtót.[ Szerkesztve ]
-
Bashir
csendes tag
Üdv!
Egy 15 négyzetméteres hálószobába szeretnék klímát, ennek kiválasztásában kérnék segítséget. A szoba elrendezése miatt a klíma a hosszabbik oldalra fér fel, középre. Emiatt olyan berendezést keresek, amely több irányba is képes irányítani a levegőt.
Főbb szempontok:
- halk, hűtéskor és fűtéskor (hálószoba, ágyhoz közel)
- elsődlegesen jó hűtés, főtés az átmeneti időszakban, amikor még nincs fűtés és már nincs fűtés (ősz, tavasz, kb. 2-2- hét)
- több irányú fújásA következő típusokra „sikerült” leszűkíteni a választékot:
- Daikin FTXF25D Sensira – mintha nem tudna 4 irányba fújni, és olvastam kedvezőtlen tapasztalatokról „halk” témában
- Daikin FTXP25N Comfora – minden szempontból megfelelő, azonban az árkülönbözet jelentősA következőkkel kapcsolatban vannak ajánlások, hosszabb a garancia, viszont évente 2x kell karbantartani, kérdéses a halk üzemmód mértéke, illetve az olcsóbb és a drágább modell között itt is komoly az árkülönbözet.
- Gree GWH09ACCXB Comfort PRO
- Gree GWH09AOCXB Smart One
- Gree GWH09YD Amber RoyalKöszönöm.
-
robag93
aktív tag
Számít a Preferánál, hogy a kül- vagy a beltéri kapja a tápot?
-
Máté94
addikt
válasz
zsolosz #85911 üzenetére
Csak klímával fűtenek. Kb. 20 nm-es hálószobában van, nem tudom pontosan mekkora, de egybe van nyitva a nappalival, ami 25 nm. A nappaliban is van egy klíma, de nyilván nem teljesen csak 25 vagy 20 nm-t fűtenek/hűtenek.
Novembertől januárig 150-200-250kW/h volt az összfogyasztása. De ez egy szigeteletlen kádár kocka.
Július-augusztusban 50-25 kW/h fogyott.
[ Szerkesztve ]
-
TeeJay
félisten
válasz
zsolosz #85911 üzenetére
50m2-re 2db 3,5kW klíma kell azért főleg ha nem acélos a szigetelés
Konzolos beltéri csak annyit segít hogy padlótól 10-15centire lesz az alja és padló szintre fogja fújni a meleget meg felül is van benne ventilátor. Nyáron hűtésben lesz azért egy kis kompromisszum emiatt -
H-Mano
tag
Írod "Ismerosnel a futesrol
norveg panelekfutoszalak gondoskodnak egy 100+ m2 lakasban. Meg nincs pontos adat, de szerintem borzaszto draga lesz a villanyszamlaja (tippre 500e+ evente).
Adja magat, hogy ide klima kell!"
Engem komolyan érdekelne, mégis mi volt a "terv" anno a jelenlegi fűtéssel...(Mikor, kinek éri meg?) -
zsolosz
tag
Van esetleg közvetlen tapasztalata Perfera fali vs parapet klímával? Fűtés, hűtés... Köszönöm!
-
TeeJay
félisten
válasz
buksikutya11 #85903 üzenetére
Akkor én ezt javasolnám mert alap telepítésbe 3méterbe beleférne lazán és simán hűti a komplett tetőteret meg a hálószobát. Egy szekrényt kell csak áthelyezni a cél érdekében de megéri
-
buksikutya11
csendes tag
válasz
TeeJay #85880 üzenetére
Köszi szépen a javaslatokat!
A szekrény helyére nem is gondoltunk, de az tényleg jó lenne. Ott a csövezéssel sem lenne gond, mert az ilyen kívülről: [kép] A képen a bal oldali ablak a nappalié, szóval így az ablakkal egy szintben el is férni a kültéri, vagy alatta, ahová jó. Az tény, hogy a másik szobából azért több csövezés kellene, így inkább meglessük, mit csinálhatunk a szekrénnyel.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó Wunderkid Luk babakocsi
- Bebetto Luca 2in1 babakocsi - mózeskosár és sport résszel
- Új F Speed ZTECH Z-02 elektromos robogó 2 év jótállással
- Raktáron! Új EVSE EV 3 fázisú 11kW-os hálózati töltők elektromos autókhoz, 3 év garanciával!
- Xiaomi BW300 Okos Kamera Kültéri ÚJ 12 Hónap Garancia ingyen foxpost!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest