Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#4401) PuMbA


PuMbA
titán

[link] Na ez is végre, elég szegényes a MILC kínálat a "50-100.000 Ft-onként van egy DSLR"-hez képest.

[ Szerkesztve ]

(#4402) Neck válasza PuMbA (#4401) üzenetére


Neck
veterán

Kiváncsi leszek, a verseny mindig jó, az áraknak jót tesz :)
Mondjuk olyan pletykákat is olvastam, hogy lehúzzák az APSC rolót és a FF-re koncentrálnak.

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#4403) PuMbA válasza Neck (#4402) üzenetére


PuMbA
titán

Én örülök az APS-C-nek, illetve azért kell több gép, hogy tudjak majd választani, ha MILC-re váltok. DSLR-t választani tök egyszerű volt úgy, hogy annyi féle modell volt már belőle, mint a nyű.

[ Szerkesztve ]

(#4404) Mirman válasza Neck (#4402) üzenetére


Mirman
őstag

Ilyen pletykát nem hiszem, max azt hogy az EF-M-et lövik tarkón és csak az RF mountra koncentrálnak. Ebben mondjuk szerintem lehet is ráció egy pár éves időtávlatban.

(#4405) PuMbA válasza Mirman (#4404) üzenetére


PuMbA
titán

Nagy az esély, hogy az EF-M-et megtartják. Csak azzal tudnak olyan kis gépeket készíteni, mint az M100, M200, amik egyébként jól fogynak, kis obikkal együtt. RF APS-C nagy tudású gép lesz az FF-ezkhez hasonlóan ehhez mért árazással, EF-M-et meg meghagyják kezdő, hobbi fotósoknak olcsóért.

[ Szerkesztve ]

(#4406) Mirman válasza PuMbA (#4405) üzenetére


Mirman
őstag

Ez maximum önámításnak jó hogy az M100 meg az M200 jól fogy . Egyetlen eladási listán nem láttam még említés szintjén se. Amazonon (persze nem reprezentatív meg pillanatnyi adatot közöl stb) a 11-oldalon volt az M100. Összehasonlításképp az M50 az elsőn.

Az EF-M vonalat az M50 tartja a vízszint felett , ebből adnak el nagyságrendekkel többet mint az összes többi modellből. A többség aki ilyen vesz az általában az alábbi obejkítvekben érdekelt : kit , olcsó telezoom , utazó zoom, általános fix, portré fix esetleg egy nagylátó. Ezekből birtokol többségében 1-2 db-ot maximum.

Ezt RF vonalon nyugodtan ki lehet adni , semmi nem gátolja meg őket ebben és az M50-nél minimálisan nagyobb vázra már ráfér az RF bajonett.

Az átlag felhasználó magasról tesz a méretre , hiszen ha ez nem így lenne akkor most éppen az Olympus piac dominanciáját ünnepelnénk , nem azt siratnánk hogy lassan lehúzza a rolót.

Nyilván nem kell semmit készpénznek venni , ez csak saját vélemény. :)

(#4407) PuMbA válasza Mirman (#4406) üzenetére


PuMbA
titán

"Az átlag felhasználó magasról tesz a méretre"

Akkor nem néztél be mostanában a Milyen gépet vegyek topikba, ahol ilyeneket láthatsz: "Méret miatt a MILC-et választanám DSLR helyett" vagy akár a Sony MILC topikba is átnézhetsz perpill, ahol ugye az van, hogy a Sony direkt a kis méretre ment rá az A7c, A7, A9 szériával, de az EOS RP-n is lecsekkolhatod, hogy azzal reklámozták, hogy a legkisebb FF gép (A7c-ig az volt). Nekem valahogy nem úgy tűnik ezekből, hogy a méret lényegtelen dolog lenne :)

[ Szerkesztve ]

(#4408) Mirman válasza PuMbA (#4407) üzenetére


Mirman
őstag

Eddig arról volt szó hogy nem adja fel a Canon az EF-M-et mert nem tudnak m100 méretű gépeket csinálni. Akkor hogy jön ide hirtelen az RP meg az A7 ? Méretben , kezelhetőségben , árban nem ugyanaz az univerzum :)

(#4409) tirszin válasza PuMbA (#4407) üzenetére


tirszin
senior tag

Az átlag usert nem értem, miért rugózik a kis méreten. Ha az kell neki, használjon telefont.
Egy rendes objektívvel úgyis az obi lesz a domináns. A 24-70 f2.8L vagy a 70-200-nál majdnem mindegy, hogy az 1D-re teszem vagy az M50-re. Cserébe viszont az M50 olyan pici, hogy használhatatlanul közel és érezhetetlen helyen vannak a gombjai. Hiába tudom remekül konfigurálni őket, 1.5 hónap szoktatás után is, élesben számomra használhatatlan. El kell emelnem a szememtől, hogy megtaláljam az AF stoppot pl. :( 100x inkább az 1D (vagy az 5D, ami sztem nem is nagy) nagy mérte, mint az M50 ergonómiája!

Rendezvényfotózás, kerékpárversenyek: https://nutrixxion.hu/tirszinfoto Fb.: https://www.facebook.com/tirszin.foto

(#4410) PuMbA válasza tirszin (#4409) üzenetére


PuMbA
titán

M50-re EF-M 15-45 és EF-M 55-200mm obit vesznek a hobbi és kezdő fotósok, pont rá készítették :) Így megmarad a kis méret.

[ Szerkesztve ]

(#4411) kovsol válasza tirszin (#4409) üzenetére


kovsol
titán

Csak az M50-t vásárlók 99,99%-a nem akar soha venni rá 24-70 f2.8L obit, meg 70-200 f2.8-t stb.
Kevered a szezon a fazonnal. Egy kis hobbi játszós gépet hasonlítgatsz itt professzionális, munkára szánt gépekhez.

[ Szerkesztve ]

May the Force be with you!

(#4412) Stauffenberg válasza PuMbA (#4407) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

DSLR-ről érkezve minden kicsinek számít és nem a Canon M200, Panasonic GM5 és az Olympus E-PL9 méretű cuccok amik jól fogynak.

Ha megnézed a toplistákat, akkor a Sony A6xxx a legkisebb amit tényleg kajálnak a népek, de más gyártóknál meg jellemzően a még markosabb, még nagyobb vázak (pl: Panasonic G90, G9, GH5 mellett már csak a GX9-et hagyta meg, azt is több modell egyesítésével és az sem GM5 méret, közel sem).

Az EOS RP és az A7C meg végképp nem tudom, hogyan jön az EOS M200-hoz, azok végképp nem ez a méretkategóriát jelentik, azok a maguk ligájában számítanak kicsinek.

Azt is érteni kell, hogy a "kicsi váz kell" mindenkinek mást jelent. A nagy többség kezébe nyomsz egy M200-at és azt fogja mondani, hogy "jó, de ne ezt a tücsökpöcsömet". Arról nem beszélve, hogy a DSLR és a MILC szegmensben is a teljesen abszolút belépő szint az ami nagyon sorvad el, olyat már egyre kevésbé vesznek az emberek, akit a mobilokon túl érdekel a fotózás már inkább egy M50, A6100, X-T30 vagy valami hasonlóba ruház már be inkább alsó hangon, de akár már feljebb is lép ezeknél.

[ Szerkesztve ]

(#4413) tirszin válasza kovsol (#4411) üzenetére


tirszin
senior tag

Na igen. De sztem mind1, hogy hobbi vagy munka, az ember keze, amivel fogni kell, + meg kell találni a gombokat, az mindig pont u.az.
Ezért írtam, hogy aki nem akar AF stoppot, AE-t és hasonló dolgokat használni, de kis mértet számít, nekik ott a telefon.
Én nem nagyon értem ezt az M50 kategóriát, ami mindent tud, amit az 1D-n is használok (pl. ISO, követő/fix fókusz váltogatás, stb), még dedikált gombok is vannak rá, csak éppen nem lehet őket vakon megtalálni. Plusz olyan helyen vannak, hogy kitörik az ujjam, hogy elérjem némelyiket. :(

Rendezvényfotózás, kerékpárversenyek: https://nutrixxion.hu/tirszinfoto Fb.: https://www.facebook.com/tirszin.foto

(#4414) Stauffenberg válasza tirszin (#4413) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Nem kell M50-et használni akkor. :D

Nyilván értem, hogy a Canon objektívek miatt meg van kötve a kezed és teszem azt az R6 nagyon más árkategória, de aki crop vázat keres és az ergonómia nagyon fontos, arra ott a Panasonic G9 például vagy szegény megboldogult Olympusnak az egész E-M1 sorozata, abban még PDAF is van. Fujifilm vonalon is el lehet indulni, de az kicsit több megszokást igényel annak, aki klasszikus DSLR ergonómiát vár el.

(#4415) Neck válasza Mirman (#4404) üzenetére


Neck
veterán

Én is így értettem, rosszul fogalmaztam, bocsi.

Tirszin: Azok fényerős FF zoom obik, szerintem nem releváns egy olcsóbb kicsi MILC viszonylatában. Ettől függetlenül abban igazad van, hogy tényleg gyakran az obi növeli meg a méretet, nekem is hiába volt kicsi az APSC vázam, ha a 18-200 travelzoom vagy a 16mm f1.4 Sigma dominálta a méreteit.

Amúgy aki pici MILC gépeket keres, jellemzően nem akarja rommá configolni a vázat, minden gombot vakon megtalálni stb. Te munka irányából közelítesz, ezek a vázak nem arra vannak (szerintem)
A felhasználó berakja full automata, esetleg Program, nagyon ritkán Aperture Prio módba, ISO autó, focus wide, és nyomom az expo gombot, ahol érem. Egy jó obival tűrhető eredményt ad, és ennyi nekik elég.

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#4416) tirszin válasza Stauffenberg (#4414) üzenetére


tirszin
senior tag

Igen, persze, FF és nagyobb méretű vázat fogok venni. Az M50-et csak azért vettem, hogy kipróbáljam milyen is a Milc élesben használva, és ne egy 0.6-1 Millás vázat kelljen eladnom, ha véletlenül nem jönne be sportot fotózni.
Bár az M50 követő fókusza elég lassú, könnyen lemarad egy futó ember sebességéről is, de sztem egy nagyobb váznál ez rendeben lesz. Kivárok egy, a mostaninál valamivel kedvezőbb R6 ajánlatra és valószínű az lesz. Ha mindenre nem is, sok feladatra tudom majd használni, ez már látszik az M50-el is.

Rendezvényfotózás, kerékpárversenyek: https://nutrixxion.hu/tirszinfoto Fb.: https://www.facebook.com/tirszin.foto

(#4417) tirszin válasza Neck (#4415) üzenetére


tirszin
senior tag

Igen, ezt értem. Csak akkor azt nem értem, ha a célcsoport automatán nyom és lő, miért bajlódott a Canon egy M50-nél annyi gombbal és gyakorlatilag minden, mai pro beállítási lehetőség belepakolásával. (Az 1D mk2-nél pl. sokkal többet tud, de még az mk3-nál is, és jobban használható is lenne, ha csak egy picit ergonomikusabb lenne.)
Ha így állunk, miért nem csinálja úgy a Canon, ahogy pl. a Huawei a P20, P30, P40 Pro kameraszoftverénél, hogy nem nagyon tudsz semmit sem állítani, csak exponálsz és kész.
Így adott is valamit, meg nem is. És amit adott, a mögött kemény fejlesztői munka és hardver áll, de megcsúszik egy olyan jelentéktelen dolgon (gombok kialakítása, elhelyezése), hogy nem tudod miatta gördülékenyen használni. Én a helyükben inkább az első fázisnál faragtam volna. De ez persze csak az én véleményem.
Mondjuk arra jó, valaki belép vele, megtanulja használni, megelégeli a bénázást, aztán vesz egy nagyobb vázat, ami pont így működik, csak azzal már tud is gyorsan és jól fényképezni. :)

Rendezvényfotózás, kerékpárversenyek: https://nutrixxion.hu/tirszinfoto Fb.: https://www.facebook.com/tirszin.foto

(#4418) Stauffenberg válasza tirszin (#4416) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Az M50 nem a legélesebb kés a fiókban, szóval ha azt akarod tudni mire képes egy profi MILC, akkor profi MILC-et kell kipróbálni. Én mindenkit bátorítok arra, hogy béreljen olyan gépet amire szemet vetett (ha nem tud egyéb módon hozzájutni fotós barátok által, egy R6 szerintem jelenleg sokkal kevésbé elterjedt mint mondjuk egy A7 III).

(#4419) 80hun válasza tirszin (#4417) üzenetére


80hun
addikt

-

[ Szerkesztve ]

(#4420) Mercutio_ válasza Stauffenberg (#4418) üzenetére


Mercutio_
félisten

+ ott van az Olympus és Panasonic esetében is a márkakereskedők által biztosított 1 hetes tesztelési lehetőség.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#4421) tvamos válasza tirszin (#4417) üzenetére


tvamos
nagyúr

Szerintem nagyon sok ember igenyli azt, hogy ott legyen a lehetoseg a manualis beallitasokra, meg akkor is, ha sosem hasznalja.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#4422) Neck


Neck
veterán

Igaz, nem MILC, hanem Pentax, de alakítja a fotós piacot MILC és tükrös szempontból is azért....
Érdekes hozzászólást találtam, miközben egy Pentax deal-t böngésztem. Németül szólt hozzá az illető, megpróbálom nagyjából lefordítani, elnézést azoktól, akik nálam jobb némettel rendelkeznek, megtalálják a forrást a linken.

"Sajnos most a boltban kiürítjük a Pentax készleteinket. Sok éven át voltunk Pentax-kereskedők, de hátat fordítottak a hagyományos kiskereskedelemnek. Az elmúlt hónapokban és években pedig egyre nehezebb volt Pentaxot eljuttatni az ügyfelekhez. Kár a márkáért, jó a minősége, kivéve a rekeszállító-tekerőt, amely valóban 80% -os javítást igényelt.
Nem hiszem, hogy a Pentax sokkal tovább lesz közöttünk. A hagyományos értékesítés megszüntetésének és a teljes online átállásnak egy olyan márka lesz a eredménye, amely sokaknak amúgy sem volt a radarján (hosszú piaci aktivitásuk és minőségük ellenére nincs semmi panaszom, én is szeretem ezt a márkát és eladjuk, ezért nem szívesen törjük ki a nyakát.)
Az egész akkor kezdődött, amikor a Pentax Franciaországba költöztette székhelyét. Már nem tudtunk megrendelni tőlük olyan termékeket, amelyeket a honlapjukon feltüntettek.
Azzal a kijelentéssel, hogy a termék nem létezik. Minden káoszba fordult.
Szinte senki sem jött be az üzletbe és nem kért Pentaxot. Ha ebben az irányban adtunk tanácsot, sokan értetlenkedtek, nem is ismerik a márkát. Sajnos soha nem tudtak jó marketinget folytatni, és elmondhatjuk, hogy a Canon és a Nikon taktikája mindig jobb volt.
Szégyen a régi törzsvásárlók miatt is. Ha elmondjuk nekik, hogy már nincs Pentaxunk, az nem tesz minket vagy őket boldoggá."

Nagyon elszomorító ilyen véleménnyel találkozni, egy boltos szemszögéből... :(

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#4423) Mercutio_ válasza Neck (#4422) üzenetére


Mercutio_
félisten

A Pentax marketingje (az a kevés is) béna volt, sose bírták jól tálalni mi az erősségük:(, jellemzően geek vagy mérnök vonalon mozgott a vásárlókörük (japán egy külön kategória persze) de igazán onnantól indultak el a lejtőn, hogy megvette a Ricoh. Azzal, hogy felszámolták az egyébként jó ár/érték arányú belépő(nek nevezett, más cégeknél többet nyújtó) vonalat maguk alatt vágták a fát.
Amit a kereskedő ír az alapján tovább romlott a helyzet :(((

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#4424) lugosi válasza Mercutio_ (#4423) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Abban a szegmensben amiben én láttam őket (belépő gépeik pl *st D - micsoda név) alig voltak láthatóak, csak a társaságban meglévő 1-2 pentaxos miatt tudtam róla, és ebben a belépő szegmensben mindig úgy éreztem hogy mindennel késésben vannak megjelenésben a konkurenciához képest. Nem tudom, hogy így volt-e, de valahogy a pentaxosok örökké vártak valamire.

(#4425) Mercutio_ válasza lugosi (#4424) üzenetére


Mercutio_
félisten

Azonos árért 1 szinttel magasabb kategóriás dolgokat adott a Pentax mint pl. a Nikon. Belépő gép is pentaprizmás keresővel nem egérmozi, 1 helyett 2 tárcsa, fénymérés és élesség visszajelzés együtt régi manuál obikkal + fókuszcsapda, később szigetelt váz, annyi dupla keresztszálas af pont mint másnál a középkategóriában, ja és IBIS, csak ami így hirtelen eszembe jut.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#4426) lugosi válasza Mercutio_ (#4425) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Időben ugyanakkor? Mert akkor teljesen érthetetlen hogy miért voltak láthatatlanok. Ezen nagyon meglepődtem.

(#4427) vihartigris válasza lugosi (#4426) üzenetére


vihartigris
őstag

A katasztrófális marketing osztályuk miatt.
Nagyobb sport világeseményeken a Nikon, Canon volt látható, a csapból is az folyt.

bármi reciproka a semmi

(#4428) Stauffenberg válasza lugosi (#4426) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Annyira azért nem voltak láthatatlanok, egy időben több DSLR-t adtak el, mint a Sony. Az igazi eltűnésük inkább ott kezdődött, mikor a MILC kategória megjelent és képtelenek voltak egy szarkasztikus viccen kívül (Q-rendszer) egyebet letenni az asztalra. Ránőtt a fejükre mindenki más.

(#4429) Mercutio_ válasza lugosi (#4426) üzenetére


Mercutio_
félisten

Igen :K a cégben sok volt a mérnök, miközben a marketing olyan volt mintha valamelyik gyereke csinálná zsebpénzért :DDD :O
Sokáig nem volt hivatalos hazai forgalmazó se. (Termék kapható volt, de nem állt mögötte marketing, se kereskedő aki tolja)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#4430) Stauffenberg válasza Neck (#4422) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

A Pentax annyira kevés gépet ad el, hogy nem akar még annak a hasznán is osztozni a kereskedői láncolattal, csakhogy aki ennyire partvonalon kívülről nézi a nagyok játékát, annak elengedhetetlen, hogy a maroknyi fanatikus rajongójával személyes interakciót tartson fenn. Ezért vannak Leica butikok is.

Kb hatszor töröltem ki, meg aztán vissza, hogy leírjam-e egyáltalán amit az Adobe gyomorforgató kereskedelmi hozzáállásáról tapasztaltam "belülről", de inkább átvittem az offtopikba.

[ Szerkesztve ]

(#4431) madgie válasza Stauffenberg (#4430) üzenetére


madgie
titán

Utálatos az Adobe hozzáállása évek óta bármihez, tényleg nem is tudom, miért fizetek még nekik (amiért a többség: megszokásból).

(#4432) Stauffenberg válasza madgie (#4431) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Nem nagyon akarom ezt már kommentálni itt, de az offtopikban szívesen.

Itt legyen elég annyi, hogy nagyon örülök, amiért a konkurencia keményen küzd azért, hogy teljesértékű alternatívákat nyújthasson. Phase One, Blackmagic, Affinity és a többiek (nem beszélve a Corel-ről) remélem együtt megdöntik ezt a dominanciát.

[ Szerkesztve ]

(#4433) lugosi


lugosi
MODERÁTOR

Köszi az infókat Pentax ügyben, sajnálom őket akkor ha a marketingen csúsztak el. Emlékszem a társaságban egy embernek volt középformátumú pentaxa is, de ahhoz a ligához mi kétbalkezesek már tényleg nemigen tudtunk hozzászólni, leginkább csak nézegettük, hogy jé.

(#4434) Mr.Csizmás válasza madgie (#4431) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

jah, egy 6 oldalas pdf-ből próbálj meg 4 oldalt csinálni, úgy hogy nem új fájlba nyomtatást választasz, hanem házon belül. igen, fizetős. lassan az user s@ggébe a ló@@@ is fizetős lesz náluk :W

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#4435) Mercutio_ válasza Mr.Csizmás (#4434) üzenetére


Mercutio_
félisten

PDF Split and Merge, tada.wav :D

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#4436) tirszin válasza Mercutio_ (#4435) üzenetére


tirszin
senior tag

Eszembe jutott egy kérdés. Komolyabb Milc-eknél van fókuszeltolás? Nevezetesen, hogy közelebbre állítom mondjuk 10cm-rel az élességpontot, mint ahová ő szeretné.

Rendezvényfotózás, kerékpárversenyek: https://nutrixxion.hu/tirszinfoto Fb.: https://www.facebook.com/tirszin.foto

(#4437) Mr.Csizmás válasza Mercutio_ (#4435) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

cégesre nem lehet telepíteni semmit, mert paranoid az it üzemeltetés. nem, ticketbe feladva is elutasítják, tiszta fbi/cia security lvl.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#4438) MrChris válasza tirszin (#4436) üzenetére


MrChris
nagyúr

Szándékos front/back fókusz? G9-nél ilyen funkcióval még nem találkozta.

(#4439) nozs23 válasza MrChris (#4438) üzenetére


nozs23
addikt

Mondjuk en nem ertem pontosan mire gondol a kerdezo, viszont a G9-ben van far-near AF opcio a legujabb fw-el. Ha kirakod ket gombra, akkor az adott gomb lenyomaskor kozelre vagy tavolra fokuszal. Szerintem egesz hasznos funkcio.

(#4440) MrChris válasza nozs23 (#4439) üzenetére


MrChris
nagyúr

Igen olyan van, enyémen a joyra tettem. Amit a kolléga ír az extrásabb dolog lenne, főképp hogy különböző gyutávokon ezt hogy kellene értelmezni, 2m esetén 10cm más mértékű eltérést okoz mint 10m-nél.

(#4441) Mirman válasza tirszin (#4436) üzenetére


Mirman
őstag

Hol használnád ezt a funkciót ? Tényleg őszintén érdekel.

(#4442) kovsol válasza Mirman (#4441) üzenetére


kovsol
titán

Ha mondjuk feléd fut valaki, és az AF nem bírja lekövetni, és 10 centivel mindig mögé akarna lőni. :D Viszont ha meg jó helyre fókuszálni akkor meg elrontja így.

May the Force be with you!

(#4443) Stauffenberg válasza kovsol (#4442) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Nem csak az AF követőképessége, de a shutter lag is számíthat. Nem vagyok sportfotós, nem tudom ilyen funkció létezik-e bármilyen vázon (itt főleg a felsőkategóriás, kifejezetten riporter gépekre gondolok, használtam már ilyeneket is, de nem pont ilyen témára).

Hozzáteszem a felső ligában látott AF sebességek, objektív sebességek és alacsony shutter lag mellett nem tudom van-e létjogosultsága, nagyon papírvékony DOF kell hozzá, hogy egy gyorsan mozgó tárgy vagy ember kimozogjon az élesség síkjából.

#4436 tirszin: Van ennek a funkciónak valami bevett angol neve? Rá lehet keresni. Többféle módon próbáltam utána járni, de mindig a focus shift objektív hibát korrigáló funkciók és a focus stacking jön fel, egyik sem az amit te keresel. Gondolom én. Szerintem is leírhatnád, hogy pontosan miért is van rá szükséged.

(#4444) kovsol válasza Stauffenberg (#4443) üzenetére


kovsol
titán

Shutter lagnál ennek semmi értelme.
Hiába 0,1sec -el később készül el a kép, attól a fókusz még betalál, így nincs értelme ilyen fókusz eltolásnak.

Ez csak akkor érne valamit ha folyton x cm-el odább akarja az ember a fókuszt. Ennek max egy hibás objektívnél lenne értelme.

[ Szerkesztve ]

May the Force be with you!

(#4445) Stauffenberg válasza kovsol (#4444) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Szerintem találgatás helyett várjuk meg mire gondolt a költő. :)

(#4446) kovsol válasza Stauffenberg (#4445) üzenetére


kovsol
titán

A költő Canon M50-el fotóz sportot. Az AF szimplán le van maradva, az az 1DXIII meg drága. :D

[ Szerkesztve ]

May the Force be with you!

(#4447) tirszin válasza Mirman (#4441) üzenetére


tirszin
senior tag

Fókusz shift a neve, igen. Most az erősebb háttérmosás miatt kellene. Igen, az 1D-nél sokszor használtam, ha szemből gyorsan jöttek, hogy ne csússzon sokkal mögé a fókusz. Elég jól be lehetett lőni. :)

Most műteremben fotózok, ami sajnos nem elég hosszú (7m). A berendezett háttér elvesz 1m-t, elé csak 1.5-2m-re tudom tenni az embert. 60-70mm-en fotózok max 2.8-al, ami nem eléggé mossa a hátteret. Feleslegesen nagy a mélységélesség még a modell arcához is.
Ezért pár százalékkal előbbre fókuszálok, ami még a portrénak belefér, így hátteret picivel jobban el tudom mosni.
Persze lehet ezt úgy is, hogy fix fókusz után hátrébb dőlök, de fókusz eltolással kényelmesebb és pontosabb.

Rendezvényfotózás, kerékpárversenyek: https://nutrixxion.hu/tirszinfoto Fb.: https://www.facebook.com/tirszin.foto

(#4448) tirszin válasza kovsol (#4446) üzenetére


tirszin
senior tag

Nem dehogy, csak próbálgattam haverokkal az M50-et, de egy futót sem tudott szemből lekövetni (borús erdős terepen, ISO 400 körül).
1x volt nálam élesben, de nyilván nem sportfotóztam úgy vele, ahogy klasszikus értelemben gondoljátok, csak életképeztem és svenkeltem vele. Ezekhez teljesen jó egyébként az 5D I is.

Igen, a hazai kis költségvetésű, alig támogatott, állóképességi sportrendezvényeken nehezen termeled ki az 1Dx III árat! :( Egy R6 is fájna, ha nem tudnám jól használni, ezért az M50, hogy lássam, milyen is a milc, elektronikus kereső, stb. (A félreértések elkerülése végett, hogy helyre tegyem, miért van egy M50 nálam.)

Rendezvényfotózás, kerékpárversenyek: https://nutrixxion.hu/tirszinfoto Fb.: https://www.facebook.com/tirszin.foto

(#4449) PuMbA válasza tirszin (#4447) üzenetére


PuMbA
titán

Mi van a háttérben, hogy el kell mosni?

[ Szerkesztve ]

(#4450) tirszin válasza PuMbA (#4449) üzenetére


tirszin
senior tag

Majd mutatok képet. Egy papírból kreált kandalló, egy fenyőfaforma építmény, feldíszítve fényfüzérekkel, ami jobban néz ki, ha el van mosva. Az embert úgy világítom, hogy csak rá essen a softboxos főfény, a háttér maradjon kvázi sötétben, látszódjanak rajta a a saját fényei.
De épp most veszek egy 50 f1.4 - et, majd kipróbálom mit tud félalakos embernél kb 2.5m téma, 5m háttértávolság esetén.

Rendezvényfotózás, kerékpárversenyek: https://nutrixxion.hu/tirszinfoto Fb.: https://www.facebook.com/tirszin.foto

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.