Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#4301) Stauffenberg


Stauffenberg
Topikgazda

Az alábbi ábra a full-frame MILC szegmens alakulását mutatja. Az valahogy teljesen várható volt, hogy a Canon valósággal kilőtt és kezd beérni a Sony-t, de a Nikontól ez irdatlanul gyenge teljesítmény. Volt olyan időszak, amikor még a Sigma is több gépet adott el, pedig nekik csak egyetlen vázuk van piacon és az is eléggé réteg gép. A Panasonic pedig kezd ránőni a Nikon nyakára.

Nem tudom mi folyik itt, hiszen azt azért nem mondanám, hogy a Nikon ennyire rossz lenne, mert egyáltalán nem. De az is tény, hogy én kevesebbet látom őket szem előtt (és itt a marketing aktivitásra gondolok), mint bármelyik másik gyártót.

(#4302) PuMbA válasza Stauffenberg (#4301) üzenetére


PuMbA
titán

Szerintem se rossz annyira a Nikon, csak több a hype a Sony, Canon oldalon :)

(#4303) mikrofon válasza Stauffenberg (#4301) üzenetére


mikrofon
addikt

Ez tényleg érdekes.
Bár szerintem még érdekesebb lenne, ha ebben benne lenne még mondjuk a Fujifilm mind XF mind GF szériával, mert azért a MiLC piacon van olyan jelentős részesedése hogy ezen a diagramon láthatóak legyenek. van a Fujinak is szerintem, és aki Fujifilm-ben utazik, annak az itt felsorolt vázak ritkánk konkurencia..... Persze tudom, akkor kellene a többi APS-C is, de igazából így kapnánk egy teljes képet, mert szerintem a Sony eséséből nem csak a Canon harapott, hanem a Fuji is..... Szerintem Sony FF-nek konkurense a Fuji XF + GF....

Tehát valójában egy olyan diagram lenne jó ahol a MiLC a 100% és nem Az FF MiLC....

[ Szerkesztve ]

(#4304) Stauffenberg válasza mikrofon (#4303) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Legyártott ILC gépek 2019-ben (darabszám):

Canon: 4.16 million
Nikon: 1.73 million
Sony: 1.66 million
Fujifilm: 500,000
Olympus: 330,000
Others: 280,000

Legyártott MILC-ek 2019-ben (darabszám):

Sony: 1.65 million
Canon: 940,000
Fujifilm: 500,000
Olympus: 330,000
Nikon: 280,000
Others: 240,000

A Fujifilm egyáltalán nem áll rosszul a MILC szegmensen belül, de nagyon kell neki, hogy fel tudja szívni a kiábrándult Olympus felhasználókat, ha nem akarja őket a konkurenciának átengedni. A Nikon helyzetén a még mindig magas DSLR eladási számok javítanak ugyan (kérdés meddig még), de az biztos, hogy a tőlük távozó DSLR vásárlók nagyobb eséllyel kötnek ki másik rendszeren, ha ezen nem sikerül változtatni, akkor 5-10 éven belül úgy emlegetjük majd őket, mint a következő Kodak.

Engem amúgy érdekelne, hogy egy Nikon DSLR felhasználó mikor MILC-re vált, akkor miért dönt úgy, hogy nem marad házon belül. Ha én lennék ilyen, nekem sem tetszene a Z6/Z7, de inkább kivártam volna a második generációra, hogy meglássam azok mit tudnak. Szóval csak simán érdekelnek a motivációk. Szerintem a Nikon marketingeseit is érdekelnie kéne.

(#4305) MrChris válasza Stauffenberg (#4304) üzenetére


MrChris
nagyúr

Panasonic a listára se fért fel, mégis fejleszt, gyárt.

(#4306) Stauffenberg válasza MrChris (#4305) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Ezt most csak idézem egy korábbi posztomból, nem néztem még át a lezárt 2019-es pénzügyi évek mérlegét, szóval ezek nem a legeslegfrissebb adatok, de ha a vállalatok puszta méretét nézzük árbevétel alapján, akkor ezek az erőviszonyok:

1. Sony (77,1 milliárd dollár)
2. Panasonic (72 milliárd dollár)
3. Canon (35,8 milliárd dollár)
4. Fujifilm (21,9 milliárd dollár)
5. Olympus (7,1 milliárd dollár)
6. Nikon (6,4 milliárd dollár)

Még jó, hogy a Panasonicnak van pénze hátul kullogva is fejlesztésekre, hiszen a fotós-videós piacon jelen lévők között ők mega-giga-óriásvállalatnak számítanak. Van pénz lóvéra, ahogy tartja a mondás.

[ Szerkesztve ]

(#4307) Mercutio_ válasza Stauffenberg (#4301) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ez nem csak a japán belpiac?
Mert az mindig torzabb mint más régiók vagy a globál %-ok.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#4308) nozs23 válasza Stauffenberg (#4301) üzenetére


nozs23
addikt

En orulok annak, hogy a Panasonic maszik kicsit felfele. Szerintem az S5 meg fogja dobni az eladasokat. Csak jonnenek az L mountra megfizetheto obik, brutalisan draga a Panasonic S vonal, a Tamron valamiert pedig nem nyit felejuk, annak ellenere, hogy korabban azt mondtak, hogy fognak.

(#4309) Stauffenberg válasza Mercutio_ (#4307) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

De igen, Japán belpiac, de a #4304-ben leírtak már globálisak (igaz csak a 2019-es év). Mindkettő azt mutatja, hogy a Nikon nagyon szarul áll a MILC piacon önmagához képest. Az a Nikon, amelynek az 1-rendszere a világon legjobban pont japánban fogyott.

(#4310) Mirman válasza Stauffenberg (#4309) üzenetére


Mirman
őstag

Érdemes lesz mondjuk mostanhoz 1 év mulva megnézni a számokat (mondjuk azért a corona miatt biztos nem lesznek fényesek). Szerintem a Z5 , Z6 II , Z7 II fog javítani az eladásokon , különösen a Z5. Az jelen pillanatban szvsz a legjobb ár/érték arányú FF gép a piacon. Sport fotót leszámítva egészen emészthető áron össze lehet rakni egy szettet vele bármilyen felhasználásra .

Nálam is már az biztos hogy a Canon szett megy , viszont hogy Nikon , Sony , Fuji közül mi jön az még elképesztő kérdéses, kb naponta meggondolom magam. :DDD

(#4311) Stauffenberg válasza Mirman (#4310) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

A Z5 addig jópofa, amíg nem akarod kicsit is komolyan venni a videózást, mert abban sajnos elég gatya. De egyébként fotóra szerintem is elég jó ajánlat. Ráadásul a rendszerhez kapható aránylag megfizethető f/1.8-as fixek is pofás darabok.

Egyszerűen kár volt elindítani egyetlen kártyahellyel ezt a rendszert. A Z6 például tipikusan ideális rendezvényfotós-videós hibrid gép lehetett volna, de oda meg ugye alapvetés a backup kártyahely. Emiatt volt is egy jó kövér negatív hype az egész rendszer körül az elején, amin az sem segített, hogy az objektív fejlesztésben fontosabbnak érezték a Noct 58mm f/0.95-öt előbb megcsinálni, mint azokat a tényleg fontos kritikus darabokat, amire a rendszerváltóknak szüksége volt.

Miközben persze nyilvánvaló, hogy a Noct inkább jutalom feladat volt, amire ráállítottak talán 3 mérnököt, hogy játszogassanak vele és eközben 30 másik dolgozott a többin, de PR értelemben egy katasztrófa volt.

(#4312) MrChris válasza Stauffenberg (#4306) üzenetére


MrChris
nagyúr

Ezek az egész óriásvállalat eredményei, azt kizártnak tartom, hogy hobbiból dotálnák a fotó részleget, tizen éve... Most meg még a FF-be is belevágnak, sokkal erősebb konkurenciával.

(#4313) Stauffenberg válasza MrChris (#4312) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Szó nincs ilyesmiről, de nem a fényképezőgép eladásokból él meg a vállalat (az pont a Nikon inkább). Amire célozni akartam, hogy a Nikonhoz képest 11x nagyobb éves árbevételt realizálnak és az a kassza amiből ki lehet venni a fejlesztési pénzeket, sokkal nagyobb.

A Panasonic jelen van nagyon sok olyan szegmensben, amihez szüksége van a fotózással, videózással és tágabb értelemben vett képalkotással kapcsolatos szürkeállományra.

Az FF-be belépés pedig szerintem részükről egy tök logikus lépés. Az MFT napjai ha nem is megszámlálva vannak, de elkezd majd orientálódni a speciálisabb igények felé (ezt egy interjúban is elmondták, hogy részükről ez a terv és az FF lesz az általános-mindenes fotós-videós rendszer). Na meg ugye nem látjuk a céljaikat 10-20 éves távlatban, de a Sony is nulla fotós előélettel építette fel azt, ahol most tart és ehhez keményen invesztálnia is kellett.

(#4314) Neck válasza Mirman (#4310) üzenetére


Neck
veterán

Szerintem nem egyértelműen a Z5 a legjobb. Mivel elég új még, ritkán akciózzák, és keveset engednek az árából. Ezzel ellentétben az A7III minden akcióban szerepel, és néha egészen jó áron ki lehet fogni, szerintem nincs messze a Z5 árától, viszont szenzorban, AF-ben, burst-ben, és videóban is lényegesen fejlettebb gép.

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#4315) topikk válasza Neck (#4314) üzenetére


topikk
senior tag

Még 2-3 hónap és bőven 500k HUF alatt lesz a Z5, egyébként most is kb. 20%-al olcsóbb mint az A7 iii. Amúgy az A7iii-at a Z6/Z6 ii.-höz kellene hasonlítani nem? A Sony FF belépője most az A7 ii.

A Z5 (csak olvasás alapján de gondolom te sem használtad még a Z5-öt), AF-ben valószínűleg hozza a Sony szintjét, szenzorban meg kb ugyanaz (a DPR review-ban a Z6 / Z6ii-re hajszálnyi különbséget ír), szóval nem lényeges különbségről beszélünk. A Nikon valóban elszúrta a bevezetésnél az AF-et, de azóta több frissítés volt, én is meglepődtem pl. ezen:
https://mirrorlesscomparison.com/best/mirrorless-cameras-for-birds-in-flight/

[ Szerkesztve ]

(#4316) Mr.Csizmás válasza topikk (#4315) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

Z5 az inkabb az a7c-vel szembe van pozicionalva, csak epp utobbinak nevetseges arat adtak :U

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#4317) topikk válasza Mr.Csizmás (#4316) üzenetére


topikk
senior tag

Az A7C eszembe sem jutott, elhibázott stratégiának tűnik ezen az áron. A Sony-nak lehetősége lett volna valami olyant kihozni, vagy olyan áron, hogy róla (is) szóljanak a hírek, de ezzel melléfogtak. A Nikion most "value player" lett, semmiben nem a legjobb, de összességében, ezen az áron a legjobb ár / értékarány. A Canon meg az új szupertechnika, magas áron. Persze a Sonynak is van még biztosan lépése a játszmában, ez hónapról hónapra változik. A Nikont az is segítheti majd, hogy a Tamron is jön a Z obikkal. Illetve az elszúrt első szériás Z 6/7 visszatartotta a DSLR-ről váltókat, ezmost megindulhat a ii-vel s Z5-el.

(#4318) nozs23 válasza topikk (#4317) üzenetére


nozs23
addikt

A Tamron egyelore csak pletyka. Pont ket eve nyilatkoztak, hogy erdekli oket az L Mount. Azota is erdekli oket.
Azzal egyetertek, hogy a 7C mellement ezzel az arral.

(#4319) tvamos válasza topikk (#4317) üzenetére


tvamos
nagyúr

"Az A7C eszembe sem jutott, elhibázott stratégiának tűnik ezen az áron."

Vlogger kamera, nem lehet olcso a listaara, akkor azt hiszi a vlogger, hogy egy butitott verzio... majd lesz ra akcio, es akkor olcsobb lesz.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#4320) vond válasza nozs23 (#4318) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Előre mondom, nem nagyon értek hozzá, de mennyire nehéz feladat a meglévő Sony E mount-os Tamron felhozatalt átdolgozni, és piacra dobni L-mount-on, vagy akár Nikon Z-n?

Nekem alapvetően tetszene a Pana S5 (még a mindig messze nem tökéletes AF ellenére is), főleg ha lejjebb menne még egy kicsit az ára. De a szegényes obi kínálat egyelőre elég nagy visszatartó erő. Nekem például mindenképp kellene egy hosszabb zoom, mint pl. a Tamron 28-200mm f/2.8-5.6, de ilyenről egyelőre még nem is hallani Panasonic FF vonalon.

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#4321) nozs23 válasza vond (#4320) üzenetére


nozs23
addikt

Ugy tudom a Z Mount az zart a Sonyval ellentetben, tehat biztos tobb munkat igenyel reszukrol visszafejteni a dolgokat. Nem tudom az L Mount mennyire zartkoru buli a Leica/Sigma es a Pana kozott. Szerintem az is szerepet jatszhat, hogy a Tamron 12%-a a Sony-e. Mar jo ideje csak az E Mountra toljak a cuccaikat.
Igazabol kicsit orulok, hogy az L-re meg nem jottek, mert akkor tuti ugrottam volna S5-re az A7III-rol. :D

(#4322) brumi1024 válasza nozs23 (#4321) üzenetére


brumi1024
veterán

A7III->S5 ugras: amugy miert? Ergonomia/hasznalhatosag?

(#4323) MrChris válasza vond (#4320) üzenetére


MrChris
nagyúr

Nem hinném, hogy tervezési, megvalósíthatósági akadálya lenne. A gyártás már más tészta. Ezeket nem napi szinten gyártják, hanem rövid idő alatt évekre előre gyártanak sok alkatrészt aztán meg mást gyártanak. Ebből szerelik össze az objektívet ami jóval tovább tart, legdrágább része és a piaci eredmény is befolyásolhatja. Ide kell beilleszteni egy módosítást, vagy áttervezést. Valamint lehetnek jogi dolgok, kötelezettségek.

[ Szerkesztve ]

(#4324) nozs23 válasza brumi1024 (#4322) üzenetére


nozs23
addikt

Nekem jobb elmenyt es egyszerubb hasznalhatosagot adott a G9-em, mint a Sonym. Ez persze szubjektiv. Emelett ott a 10bit (utobbi idoben tobbet videozok/utomunkazok mar) es a jobb stabi, ami azota is hianyzik. Teljesitmenyre nyilvan nincs gond a Sonyval sem, csak szamomra kevesbe szeretheto. M43-ra mar nem mennek vissza, az eddigi FF gepeik meg nagyon es dragak voltak, ugyhogy az S5-el nagyon szimpatizalok, de igazabol megfizetheto obik nelkul tuti nem vagnek bele. Ha valamkben jo a Sony az az obi kinalat.

[ Szerkesztve ]

(#4325) mikrofon válasza topikk (#4315) üzenetére


mikrofon
addikt

Sony ILCE-7M3 - entry level
Sony ILCE-7M2 - budget, old basic level

Sony α7 III was announced as the successor to the Sony α7 II as "the basic model".
Persze ez a Sony saját besorolása.....

[SZERINTEM] Az hogy az A7C ilyen drága, pont a céljuk volt és nem egy elhibázott stratégia. Szándékosan ilyen magas. Ami persze majd csökkenni fog, de az a réteg akinek szól, az a piaci szegmens, pont "igényli" a magas árat...
Abszolút nem tömegterméknek szánják mint az a7III-t, .....[SZERINTEM]

[ Szerkesztve ]

(#4326) topikk válasza vond (#4320) üzenetére


topikk
senior tag

"Nekem például mindenképp kellene egy hosszabb zoom, mint pl. a Tamron 28-200mm f/2.8-5.6,"

Pont mostanában számolgattam, nézegettem, ezt pl., annyiba kerül mint az Oly 12-100, ekv. fényerősebb és méretben sem nagyobb. Nem csoda, hogy az MFT zsugorodik.

(#4327) tvamos válasza MrChris (#4323) üzenetére


tvamos
nagyúr

"Valamint lehetnek jogi dolgok, kötelezettségek."

En is ezen tortem a fejem, hogy az RF, meg a Z muntot szabadalmi oltalom vedi, amig az nem jar le, addig nem biztos, hogy lesznek 3-rd party objektivek. Nem hiszem, hogy a ket nagy magatol adna a license hasznalatot, az meg edeskeves, hogyha lemasoljak a bajonetet, meg visszafejtik a protokolt, ha nem hozhatjak forgalomba a termeket... :( Nem tudom mennyi ez. 10 ev? Vagy hogy van? Gondolom csatlakozni az L-mount alliance-hez sincs ingyen.

(#4325) mikrofon
Szerintem is tuti igy gondolkoznak. A7c a burzsuj vloggereknek.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#4328) Neck válasza topikk (#4315) üzenetére


Neck
veterán

Most többen rendeltek 520-ért A7III-at. Nem 2 hónap múlva, hanem most volt ennyi az ára, visszatérítéssel. A "többen" alatt magamat is értem, de lemondtam a hosszú szállítási idő miatt, helyette itt külföldön vettem 540 ezerért. A pozícionálás, amit írtál, stimmel, de ha az ára alapján a Z5-höz van közelebb, akkor ahhoz kell hasonlítani, nem? Márpedig a 20% difi nincs ott.
Mondjuk, hogy kb egy áron van az A7III akcióban, mint a Z5 anélkül, szerintem jelenleg ez a realitás. És én nem várom túlságosan akcióba a Z5-öt, mivel még nagyon új váz.

AF: A Sony fókusza valamivel jobb tesztek alapján, a DPreview is említi, Chris szavára adok.
Nyilván nem próbáltam.
Szenzor: A Z5-ben nem BSI szenzor van. Valószínű amúgy, hogy Sony szenzor, de a BSI hiánya miatt biztosan gyengébb, mint az A7III. A Z6 és Z7 BSI szenzorokat kapott, ott nincs is nagy különbség.

Amit viszont nem írtál, hogy a Z5 sorozatfelvétele a fele az A7III-nak, ez is sok embernek számíthat, mint ahogyan pl az akkuidő is jobb a Sony-nál. 4k-ban brutál crop van, ha videóra venné az ember. És akkor még nem említettem a 3rd party obiparkot, ami megint a Sony felé billent, márpedig rendszerszinten is érdemes nézni a dolgot nem csak váz VS váz (ahol egyébként szerintem a Sony szintén előrébb van).

Szerk: Az A7C pedig valóban elhibázott ennyiért, pluszban még az EVF is gyér. Erre vártam évek óta, de annyira túl van árazva, hogy nem is ezt vettem végül. Majd ha lemegy az ára, hajlandó vagyok váltani rá.

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#4329) MrChris válasza tvamos (#4327) üzenetére


MrChris
nagyúr

A másik, meg ha a Sonyval úgy állapodtak meg, hogy x ideig nem adhatja ki más/további bajonettre úgy gyárthat E-re. Meg még ezernyi variáció a különböző érdekek mentén.

(#4330) mikrofon válasza Neck (#4328) üzenetére


mikrofon
addikt

"Erre vártam évek óta, de annyira túl van árazva, hogy nem is ezt vettem végül. "
Nem ezt, hanem másik Sony-t vettél, tehát a stratégiájuk a te esetedben is be vállt, mert Sony-t vettél és van olyan aki a7iii-t sose venne viszont az a7c-t meg meg fogja venni..

Amúgy szerintem nem jártál rosszul. Nagyon jó az a váz amit vettél. :C

(#4331) Neck válasza mikrofon (#4330) üzenetére


Neck
veterán

Bevált, de nem az A7c-vel, hanem az olcsó f2.8 zoommal vettek rá a váltásra :D
Az A7c rangefinder kialakítása nagyon tetszik, a fókusz rendszere szintén, de ez nem ér meg egy csillagászati felárat, ha mellétesszük, hogy az A7III-ban két kártyahely, jobb EVF és sokkal több testreszabható gomb van. Az AF meg, mondjuk, így is elég jó :D

Köszi :R Remélem, a kisbabánk sokat fog belemosolyogni, nemsokára érkezik, "neki" vettem :B

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#4332) topikk válasza Neck (#4328) üzenetére


topikk
senior tag

Még az alkalmi akciós A7iii-hoz képest is olcsóbb 15%.al, de lesz ez szerintem 1000 EUR is egy év múlva. Pár hónapig lépéselőnyben van a Nikon amíg a többiek lekövetik, ez valószínű látszani fog az eladásokban.

A sorozatra azért nem reagáltam mert jogos az előny amit írtál, ezért nem vennék Z5-öt. A video nem érdekel, de szintén ott a pont. A szenzornál meg inkább a sebességben jelentkezik a különbség, képminőség ugyanaz, vagy hajszálnyi az előny.

(#4333) Mercutio_ válasza topikk (#4332) üzenetére


Mercutio_
félisten

És mit tekersz a Z5-re, mennyiért? :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#4334) topikk válasza Mercutio_ (#4333) üzenetére


topikk
senior tag

Ez egyedi - kinek milyen fotós igényei vannak. Én a 24-200-at venném mindenesnek, mellé egy S 50mm 1.8 és S 85mm 1.8-at. Esetleg 14-30-at tájképekhez. Telére FTZ + Sigma 150-600. Ezzel lefedném azt ami most is van, kb ugyanolyan áron mint a használtpiaci ára a jelenlegi MFT obijaimnak (25mm 1.2 - eladva, 45mm f1.2, 300mm f4, 8-18mm, 12-40 f2.8)

(#4335) Mercutio_ válasza topikk (#4334) üzenetére


Mercutio_
félisten

Én nem mFT hanem A7III-hoz viszonyítva értettem a kérdést (árelőny és szenzorméret irányból megközelítve a dolgokat), mert te is ebben a vizsonylatban írtad a hsz-t:R

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#4336) topikk válasza Mercutio_ (#4335) üzenetére


topikk
senior tag

Évek előnyét eltart egy ideig behozni, de alakul a Nikon (és Canon) natív obiparkja is. Minden másra meg ott az FTZ :)

Jó kis leírás az R6-ról, nekem egyedül a 20 MP tűnik kevésnek, de erre pont nem panaszkodnak a tesztelők. Amúgy nagyon odatette magát a Canon, "feladta a leckét".

(#4337) kovsol válasza topikk (#4332) üzenetére


kovsol
titán

Én meg úgy gondolom a Nikon csak lohol a többiek után.
Az A7iii belekényszerítette őket egy olyan váz kiadásába amin egy félkész FW volt, és az alapján kialakult egy vélemény amit mar nehéz lemosni, hiába javult a kamera az új frissítéssel, mert a neten azóta is ott vannak a tesztek örökké. A Z6 Z7 esetében tuti nem így kalkuláltak előadásokkal. Most hoztak egy olyan felhozatalt két évvel később ami megint arra jó, hogy talán csalogat pár Nikon Dslr felhasználót, meg a 2,5 éves Sony felhozatalt lenyomja mondjuk, de a friss Canon gépek ellen már kevés. Viszont nagyon sok Sony gép van már kint felhasználók kezében a Nikonhoz (milc) képest, és akik már évekkel ezelőtt bevásároltak egy rendszerbe az nem szívesen adja fel csak azért mert esetleg az aktuális váz generációban lehet hangyafaszni eltérések vannak gyártók között. A kivezető generációban meg lehet pont a másik irányba dől a mérleg.

[ Szerkesztve ]

May the Force be with you!

(#4338) Neck válasza topikk (#4336) üzenetére


Neck
veterán

Tényleg jó teszt, egyébként szerintem jó kis cucc ez a Canontól. Nekem az akkuidő tűnik kissé kevésnek.

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#4339) topikk válasza kovsol (#4337) üzenetére


topikk
senior tag

Kihagyod a szempontok közül az árat. Ha jó áron elérhető egy szolid, megbízható , jó ergonómiájú opció akkor sokan választják majd azt. A Dacia Lodgy sem a technológia csúcsa, mégis rengetegen megveszik. A Z5 és az új Canon modellek más ligában játszanak, ezért is kétszer annyi egy R6.

A ráragadt negatív tesztekben nincs igazad, ilyen alapon a Sonyra is rá kellett volna ragadjon a rossz AF, menürendszer, star eater, melegedés, etb. de nem így történt, amint kijött az A7iii a helyükre kerültek a dolgok. Ha valaki egy Z5-öt akar veni akkor elolvassa a Z5 tesztjét és nem a két évvel ezelőtti Z6-ot.

(#4340) kovsol válasza topikk (#4339) üzenetére


kovsol
titán

Z6 Z7 t írtam, most minek kevered ide a Z5-t. Z5 ezen az áron teljesen halott dolog, ha abból el akarnak adni normális mennyiséget a bevezető áron nem fognak tudni.

[ Szerkesztve ]

May the Force be with you!

(#4341) topikk


topikk
senior tag

Egy érdekes játék, a módszertanba persze bele lehet kötni, ezért is írom, hogy játék: Google keresések megoszlása a Nikon Z6, Son A7 iii és Canon EOS R kifejezésekre.

https://trends.google.com/trends/explore?q=nikon%20Z6,Sony%20A7%20iii,Canon%20EOS%20R
Érdekes földrajzi (kulturális?) összefüggéseket látunk a térképen.

Az újgazdag, sznob keleti blokk (leginkább) Sonyt vesz. Nyugat és Közép Európa illetve Japán a konzervatív Nikont, a pragmatikus USA, Austrláia és Kanada Canont. :)
Mielőtt legyilkoltok újraírom: játék, ne vegyétek túl komolyan. Inkább értelmezzétek.

(#4342) Neck válasza topikk (#4339) üzenetére


Neck
veterán

Teljesen irreális az analógia. Amikor veszel egy új autót, akkor maximum márkahűség miatt gondolkodsz el, hogy olyat vegyél, amilyened eddig is volt.
Viszont fényképzőgépeknél a meglévő obipark sok ember számára előre kijelöli az utat. Ha valaki az elmúlt 1-2 évben vett Sony-t és objektíveket hozzá, nem fog amiatt Nikon Z6-ot venni, mert kicsit jobbnak tűnik az ár/érték arány (ami egyébként nincs is így, ahogy azt már egyszer kifejtettem). Kovsolnak tökéletesen igaza van ebben a kérdésben.

Szerk.:

#4341: Google keresés =/= vásárlás. Durva is lenne...
Én pl sokat olvasok Canon, Nikon gépekről, Fujiról is, sokat keresek ezekre a szavakra, de nem ilyet vettem. Azon is sok múlik, mit kap fel éppen most a média.
Mellesleg, ha kicseréled a gépek neveit a mount nevére, az egész világ piros. ;]

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#4343) topikk válasza kovsol (#4340) üzenetére


topikk
senior tag

Mert én a Z5-ről írtam, erre reagáltál.

(#4344) konyi79 válasza topikk (#4339) üzenetére


konyi79
addikt

A Lodgy-t Mo-n kívül nem veszik sehol, elég rossz példa. Itthon meg a piacot torzítja a 2,5M támogatás, szóval innen kiindulva a Nikonnak is feleznie kellene az árait :D

(#4345) mikrofon válasza konyi79 (#4344) üzenetére


mikrofon
addikt

:))

bár azért itthon a lodgy-ból elég sokat eladtak az állami támogatás előtt is... ;]

[ Szerkesztve ]

(#4346) Stauffenberg válasza kovsol (#4337) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Ugye itt azért írtam róla, hogy a Nikon legyártott darabszámban még mindig a második legnagyobb gyártó az ILC piacon (bár a Sony már nagyon közel van) és akkor ezek még csak a 2019-es adatok, van azért a Nikonnak egy elképesztően hatalmas DSLR bázisa, akik az elmúlt 5-10-15 év során vásárolták be magukat az F-bajonettbe. Ott vannak, megvannak, léteznek és előbb vagy utóbb MILC-re váltanak.

Nekik azt kellene elérniük, hogy onnan tudjanak mozgósítani, hogy aki vált az lehetőség szerint maradjon márkán belül. De ami ez ellen hat, hogy az F-bajonettes üvegeket (akár csak átmeneti megoldásként) nem csak Nikonra tudja feltekerni és a Nikon egy igazán fantáziátlan gyártóvá vált. Így volt ez már akkor is, mikor a MILC-ek még gyerekcipőben jártak. Hiába volt övék az első videózásra képes DSLR, hagyták elmenni ezt a hajót és a Canon aratta le ezeket a babérokat. Aztán jött a MILC láz és kipúztak egy 1" szenzoros viccet a piacra (amit bántani nem akarok, mert a maguk módján tök jó gépek voltak, csak hát értjük, hogy az igazgatótanácsban pont így reagáltak, mikor az egyetlen valamit is érő gyakornok a sarokból halkan megjegyezte, hogy a DSLR nem lesz mindig mainstream, szóval nem egy geg az amire vágyik a közönség, hanem egy DSLR alternatíva).

Persze folyton övék volt a DxO chartok dobogója meg még az utána jövő 3-4 hely, mindenki tapsolt nekik, mert rohadt jó szenzorokat vásároltak egy olyan beszállítótól, amely mára a nyakukra nőtt. De azért akkor is érezte mindenki, hogy ez nem teljesen önálló érdem.

(#4347) tirszin


tirszin
senior tag

Sziasztok!
Tudtok ötletet adni, hogyan állítsak be egy Milc-en polárszűrőt (C M50)?
Se a keresőben, se az LCD-jén nem látom, mikor szűnik meg pl a levelek becsillanása, egyszerűen lehetetlen. :(

Rendezvényfotózás, kerékpárversenyek: https://nutrixxion.hu/tirszinfoto Fb.: https://www.facebook.com/tirszin.foto

(#4348) zsiga_667 válasza tirszin (#4347) üzenetére


zsiga_667
tag

Próbáld meg a színeket figyelni, kicsit talán könnyebb észrevenni. Élénkebb zöld a levél, sötétebb kék az ég.

(#4349) tirszin válasza zsiga_667 (#4348) üzenetére


tirszin
senior tag

Próbáltam az ég kékjét, nem láttam változást. A tükrös 1D, 5D-n egyértelműen látható volt. A gyűrűt 4-5 fok pontosan mindig be tudtam állítani. De itt most gondban vagyok. Egy Canon R-en vajon jobban látszik?

Rendezvényfotózás, kerékpárversenyek: https://nutrixxion.hu/tirszinfoto Fb.: https://www.facebook.com/tirszin.foto

(#4350) zsiga_667 válasza tirszin (#4349) üzenetére


zsiga_667
tag

Nem ismerem a Canon MILC gépeit, de könnyen lehet hogy az R jobb lcd-ket használ, amin jobban látni.

Esetleg megpróbálhatod manuálisra állítani a fehéregyensúlyt, az automata tud zavaró lenni ha folyamatosan azt látod az lcd-n hogy változnak a színek. Talán úgy jobban látszik a polár hatása.

Vagy a hisztogramot nézve ha eltűnnek a becsillanások a jobb széle kicsit lejjebb megy talán.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.