Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3851) madgie válasza vond (#3848) üzenetére


madgie
titán

Én meg az EVF-en röhögök, halál komolyan gondolták, hogy kb 2014-es technológiát raknak egy 2000 dolláros vázba? Az a 2.36 MP nagyon ciki, és értem a termékszegmentáció fogalmát, de az ötvalamennyis szupercsúcs EVF-jük alá befért volna egy "kommersz" 3.69-es is ebbe az S5-be.

(#3852) Stauffenberg válasza madgie (#3851) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Én a pletykált új belépő Sony FF vázra leszek kíváncsi a felpattanó EVF-el (bár egy hagyományosabb A6xxx megoldás nekem jobban tetszene, kevesebb a hibalehetőség és nem kell puttyogtatni ki-be attól függően mit akarok). Ott legalább egyértelmű lesz, hogy az EVF arra való, hogy láss benne valamit ha nagyon tűz a nap és nem arra, hogy gyönyörködj. Nekem amúgy a Pana G80-ban lévő EVF-el sincs semmi bajom, célnak teljesen megteszi, na de az nem is volt soha 2 ezer dolcsi.

(#3848) vond: Én leginkább azt nem értem a Panasonicban, hogy egy rendes AF rendszer nélkül mégis mire számított? Gerald is elmondta, hogy a Pana a tesztkészülékeket ajándékba odaadta a videósoknak már egy hónapja, most járt le az embargó és gyanítom a Sony és a Canon marketing taktikáját akarta utánozni, hogy mire kint van az éles bejelentés, már ezerrel ellepje a Youtube-ot a tengernyi teszt. Ez amúgy nem rossz stratégia, mert most mindenki az S5-ről beszél ezekben a körökben, de tátott szájjal mentek a fa.... fás erdőbe, mert mindenki lehúzta nem csak a vázat, de az egész rendszert, hogy szar az AF. Pedig még Potato Jet is elmondta, hogy a videó puszta minőségén ő nagyon meglepődött, korábban nem használt soha Pana vázat, de neki nagyon tetszik a képe, húzhatósága, dinamikája (jól bírja az ETTR-t), de semmiképpen nem ajánlaná olyanoknak, akiknek fontos az AF. És ebben az árkategóriában fontos lesz, mert egy sokkal drágább cinema grade cuccban ha nincs patent AF még nem számít, mert egy produkciós kamerán úgyis manuális focus pull az alap, de 2000 dolcsiért az ember nem csak elvárja, hogy megbízható (de legalább kiszámítható) legyen az AF, de még választási lehetősége is van, ma már gyakorlatilag bármilyen más gyártónál.

Ha ez a PR pofon nem tereli a Panasonicot a PDAF bevezetése felé, akkor semmi és reménytelenek.

Hozzáteszem, hogy nekem sosem az volt a bajom a Panasonic DFD-vel, hogy nem elég pontos vagy egyes szituációkat nem tud megoldani, hanem a kiszámíthatatlanság, amikor egyszerűen nem érted, hogy mit-miért csinál. Volt már CDAF-es Fujifilm vázam és pontosan tudtam mindig, hogy mit nem tud és mit tud megoldani és akkor eleve ennek megfelelően használtam. De a Panasonic kiszámíthatatlan, van amikor egy szituációt már 99 alkalommal jól megoldott, de a századikra csinál valami teljesen érthetetlent.

(#3853) nozs23 válasza madgie (#3851) üzenetére


nozs23
addikt

Az ára pont annyi, mint az A7 III és ajándékba jár mellé egy Sigma 45mm f/2.8. Sok fronton jobb mint a Sony: kijelző, videós tulajdonságok, 10 bit, 4k/60, live view composit, High res mode, gyanítom az IBIS is jobb, az EVF-re is azt mondják, hogy bár ugyanolyan felbontás mégis jobb a Panáé.
Szerintem senkinek nem lenne gondja ezzel az árral, csomaggal, ha végre videóra is vállalható autófókusz került volna bele. Ez húzza le az egészet.

(#3854) Neck válasza Stauffenberg (#3847) üzenetére


Neck
veterán

Nem értem a koncepciót. Videós váznak harangozza be mindenki, szerintem a Pana is.

Fotóra szerintem tök jó, már az AF is elért arra a szintre, hogy ha valaki nem nagyon gyors mozgást akar lőni, akkor elegendő.

Viszont videóra pont az AF miatt csúnyán elvérzik, Gerald Undone videójában gáz, Tony Subscribe-Rup videójában szintén nagyon gatya. A DPReview-os srácok sokat szenvedtek vele, hogy kitapasztalják, de még az ő videóikban is vannak vérciki fókuszálási gondok.

Ráadásul, nekem a videók alapján az jön át, hogy a fókuszálás sebességén variálnak, hogy ne kocsonyásodjon annyira, de maga a technológia nem lett sokkal jobb. Miért nem engedik már el... Ki érti ezt...

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#3855) Neck válasza Stauffenberg (#3852) üzenetére


Neck
veterán

A Sony "belépő" váz neve A7c lesz, drágább lesz, mint az A7III, felpattanó helyett normál EVF lesz, felpattanó vaku nélkül. Gyakorlatilag egy A6600 váz A7III Full-frame szenzorral, és az A7SIII menüje, kijelzője lesz beleépítve, meg gondolom a legfrissebb AF verzió.
Ezen felül jön mellé egy hasonló palacsinta obi, mint a Nikon és mostmár az S5 kitobija.

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#3856) vond válasza madgie (#3851) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Ez majdnem olyan érthetetlen, mint hogy a direkt videós A7SIII-ba csúcs EVF-et, de "szutyok" kijelzőt tesznek. Mondjuk engem személy szerint annyira nem zavar ez a kevés képpontos EFV, mert szökőévben egyszer nézek bele, de valóban beleférhetett volna legalább a G9-ben lévő 3.680-as.

(#3852) Stauffenberg: Egyszerűen nem akarom elhinni, hogy még ezek után sem kapnak a fejükhöz, hogy mekkora blama számukra ez az AF mizéria.

(#3850) MrChris: Érdekes egy jószág, annyi bizonyos. Az a 20-60-as kitobi is elég jó, és egyedi cucc, főleg 300 dollárért.

Mondjuk ha tényleg jön még idén egy nagy firmware update, ahogy elmondja minden tesztelő, és egy kicsit lejjebb megy az ára is, akkor azért nem lesz ez olyan rossz vétel, ha meg tudsz barátkozni a megbízhatatlan autofókusszal.

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#3857) mikrofon válasza vond (#3856) üzenetére


mikrofon
addikt

Egy 20-60 kitt obi tényleg jól hangzik. A fujifilm xc 15-45mm-es kitt obi tartományát nagyon szeretem. Ráadásul néha pont az az érzésem hogy egy kicsi még csúszhatott volna lejjebb a tartomány. 20-60 pont ezt adja majd. Ezzel biztos nem gondolkodnék azon időnként hogy a 15mm alá jó lenne al a samyang 12 mm-es objektíve. Eddig még mindig lebeszéltem magam hogy hát azért a néhany kepért amit azzal lőnék plusz egy objektívet cipelni, felrakni majd vissza hiszen lehet elő se venném csak cipelném... Így viszont ez a 20-60 tökéletes lenne. Jó mondjuk itt még kérdés milyen lesz a minősége....

(#3858) nozs23 válasza mikrofon (#3857) üzenetére


nozs23
addikt

Van róla már teszt rendesen, hónapokkal ezelőtt piacra dobták. Teljesen rendben van. A szélek nem túl acélosak 20mm-en, de szerintem azt nem is nagyon várta senki egy ilyen obitól.

(#3859) mikrofon válasza nozs23 (#3858) üzenetére


mikrofon
addikt

Akkor igen jó.
Erről lemaradtam úgy tűnik.
Sajnos félreértettem mert úgy jött le a HSz-ből mintha ez majd ezzel a vázzal jönne.

[ Szerkesztve ]

(#3860) Neck


Neck
veterán

Nem szeretem a srácot, és a humorát, meg az agresszív fejeket, amiket bevág, de azon a részen nagyon röhögtem, amikor azt mondja:

"Tegyünk bele levél autofókuszt. Meg kutyaugatás fókuszt, hogy a kutyára fókuszáljon a háttérben, mielőtt még ugatni kezdene. Azután, amikor kész vagy, a megfelelő pillanatban te is fókuszban leszel. Azt bele tudod programozni, hogy megfelelő-pillanat?" :C

link

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#3861) topikk válasza vond (#3856) üzenetére


topikk
senior tag

Ebből a cikkből úgy tűnik jobb az AF az S5-ben és van remény a további javulásra.

[link]

(#3862) vond válasza topikk (#3861) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Ezt a reményt hallgatjuk már hosszú évek óta. Én már nem hiszek benne, hogy valaha is sikerül felzárkózni az élmezőnyhöz. Lassan teljesen kivágják maguk alatt a fát. :(((

Mindegy, egyelőre használom így a G9-et, amikor csak lehet, manuálban, és megbocsátom az AF tévedéseit. Most is párszor olyanokat csinált egy esküvőn és utána egy meccsen is, hogy csak néztem. :W

Bármennyire is szeretem ezt a vázat, és magát a rendszert is a sok pozitívum miatt, de ha így megy tovább a Panasonic töketlenkedése, meg továbbra is jönnek a videós megbízások, akkor nagyon érik jövőre az az A7SIII + Tamron 28-200. ;]

[ Szerkesztve ]

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#3863) INTELligent válasza vond (#3862) üzenetére


INTELligent
senior tag

Amúgy nem értem, hogy milyen nagy sérülést okozna a brandnek, ha behoznák a PDAF-et...

Majd mielőtt eladod a vázat és az obikat, gondolj ránk :DDD ;] .

[ Szerkesztve ]

Flickr: https://bit.ly/2wtfNl5 || https://500px.com/photofan96 || Strava: https://bit.ly/2QzLnok

(#3864) Neck válasza INTELligent (#3863) üzenetére


Neck
veterán

Szerintem attól félnek, lemaradásból kellene indítaniuk a fejlesztést, visszább lennének.
Pedig meg kellene lépni, mert a hibrid rész Contrast Detect része talán náluk működne a legjobban, és hamar felzárkóznának.

topikk: A fókusz rendszer javult, gyorsabb, kevesebbet pulzál. Igazából már az előző is gyors volt, és nem pulzált annyit, mint mondjuk egy évvel ezelőtt. A problémája a neten mindenkinek azzal van, hogy 10-ből egyszer vagy kétszer teljesen "meghülyül" és csinál valami baromságot, ahelyett hogy ráugrana a témára. :W
És nem tudni, mikor csinálja, és mi váltja ki. Ugyanabban a szituációban is képes erre.
Ez hobbi felhasználásra még oké is lehet, de 1000 EUR felett ez nem használható.
Erre panaszkodik a The hybrid shooter, Gerald Undone, a DPReview-os srácok, és még nagyon sokan mások. Nekem saját tapasztalatom nincs, de elég sok videót megnéztem, és az alapján nem tetszik, amit látok. És úgy látom, a topiclakók véleménye is hasonló. :(

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#3865) INTELligent válasza Neck (#3864) üzenetére


INTELligent
senior tag

Az könnyen lehet, csak ugye minél tovább húzzák, annál nagyobb lesz a lemaradás. De egyszer jó lenne egy őszinte nyilatkozatot meghallgatni, hogy miért csinálják így (de ugye ez hiú ábránd marad)

Flickr: https://bit.ly/2wtfNl5 || https://500px.com/photofan96 || Strava: https://bit.ly/2QzLnok

(#3866) vond válasza Neck (#3864) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Én tényleg szeretem a rendszert, különben nem ruháztam volna be ennyi mindenbe, és nem használnám ilyen sokat, ráadásul az esetek nagy részében abszolút elégedetten. De ez is például mi? :((( Honnan vette, hogy neki újra el kell kezdenie fókuszt vadászni a végtelenben? (Teljes, 225 mezős AF beállításon volt, amit kicsit finomhangoltam annyival, hogy a széleken deaktiváltam 1-1 sort és oszlopot, hogy inkább a közepe legyen célban. De így is kb. a kép 70-80%-át lefedik a fókuszpontok.)

Látható, hogy egyszer csak eldobja a végtelent, aztán egy kiadós pulzálás után szépen homályosra állítja az egészet, és úgy is marad. Pedig ez pont egy olyan helyzet, amikor abszolút békén kéne hagynia az éles, távoli témát. De nem, ő elkezd vadászni. :W Jó, elég ritkán csinál ilyen bődületes hibákat, de ez arra épp elég, hogy ne lehessen megbízni benne. :(

[ Szerkesztve ]

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#3867) Stauffenberg válasza Neck (#3864) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Ennél még az első generációs hibrid PDAF-CDAF rendszerek is jobbak voltak pár éve, ha másban nem is, de legalább abban, hogy nem csináltak akkora bődületes hülyeségeket mint egy Panasonic váz.

Az én véleményem, hogy a Panasonic is át fog térni ilyen hibrid AF rendszerre, már csak az a fő kérdés, hogy mikor és visszahozza-e azokat, akik a szarakodást látva rendszert váltottak.

(#3868) Neck


Neck
veterán

Most már hivatalos, hogy jön az új Sony Alpha váz:
Mi időnk szerint 09.15 hajnali 3-kor, ha jól értem.

Majdnem biztos, hogy az A7c váz lesz. C mint concept? :)

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#3869) Mr.Csizmás válasza Neck (#3868) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

*cheap

ld. iphone 5c :))

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#3870) csacsi77 válasza Mr.Csizmás (#3869) üzenetére


csacsi77
senior tag

Tiszta cheap lesz 2100 €-ért... ;]

Öreg fater megoldja!!!!

(#3871) jmakk válasza Neck (#3868) üzenetére


jmakk
őstag

Compact lesz az inkább.
@Csizmi: abben ne reménykedj, drágább lesz mint a sima A7 :)

(#3872) Neck válasza Mr.Csizmás (#3869) üzenetére


Neck
veterán

A neten a "crap" változat a legnépszerűbb ;]

Amit tudni, hogy a kitobival lesz 2100, anélkül lehet olcsóbb lesz (1900?), és akkor tényleg olcsóbban nyit, mint anno az A7III...

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#3873) kovsol válasza Neck (#3872) üzenetére


kovsol
titán

Már a 2100€ is csúnyán hangzik, bele se gondolok mekkora szám lesz majd a magyar árazása. :D Én abban reménykedem inkább, hogy lesz pár új kisebb méretű objektív is a váz mellé ha valóban ez a cél.
Mondjuk a Samyang 24 f2.8 és 35 f2.8 objektív mérete jól harmonizálna egy kompaktabb FF vázzal.

May the Force be with you!

(#3874) Mr.Csizmás válasza kovsol (#3873) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

tippre örülhetünk, ha 999k huf lesz az msrp.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#3875) lugosi válasza Mr.Csizmás (#3874) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Igazi piaci siker lesz annyiért nálunk ;]

(#3876) Stauffenberg válasza lugosi (#3875) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Mondjuk akinek nehézség kinyögni egy ~2100 dolcsis váz árát, az inkább eleve ne is gondolkozzon ebben a szintben, mert aztán objektívre végképp nem marad egy fillér sem, úgy meg nem sokat ér.

Nálunk az ilyesmi hobbi célra eléggé rétegtermék, de amilyen piacokra szánva van ténylegesen, ott egy hobbistának már könnyebben belefér. Ha tényleg csak 1 kártyahely lesz rajta, akkor meg a célcsoport eleve ők lesznek.

Meg őszintén, aki csak hobbiból fotóz, annak mire nem elég egy ~1000 dolláros haladó/középkategóriás crop váz? Lehet foggal-körömmel ragaszkodni a full frame-be, csak akkor el kell fogadni ennek az anyagi vonzatát is, ami nem áll meg a váznál.

(#3877) b.vr válasza Stauffenberg (#3876) üzenetére


b.vr
őstag

Természetesen igazad van, de mégsem értek teljesen egyet. Objektívben azért már jó ideje van korrekt és nem vészesen drága opció (elsősorban a 85ös portréra gondolok, ahol azért a legtöbben AF-es obit szeretnének (és ez még újan is 5-600 dollárból megvan), egyébként azért simán bevállalható a manuálozás is. Meg persze adapterezni is lehet) Az viszont már gond a potenciális vásárlónak hogy míg pl. a Sony A7 vonal ugyan már vagy 7 éve piacon van, de a korábbi generációknak mind van annyi gondja hogy igazán jó szívvel azért ne akarják megvenni, még a márkahívőktől is azt szoktam olvasni hogy az A7III az első olyan váz ami már minden téren okés, na az viszont még mindig 2000 usd/eur. Na ha ez lenne a fele, 1000, úgy azért már más lenne a dolog egy potenciális vásárló szempontjából, és nem rettentenék el az objektívek mert van alternatíva.

(Amúgy természetesen ugyanilyen megfelelő lehet egy crop váz, sőt, főleg a Fuji ami ennek megfelelően tervezte az objektívparkot. Sőt, egy (ár és használati) kategóriával feljebb, a saját esetemben azt már írtam régebben hogy ha meglesz majd (előbb-utóbb) a nagyfelbontású apsc szenzor (mondjuk olyan 35mp környékén), egy ibis-es vázban (ami ráadásul már nem is csak a H vonalban van), ez persze egyáltalán nem is az 1000 dolcsis kategória lesz, de hát nem is kell, a megfelelő objektívvel egyenértékű lesz a FF megfelelőjével, és részemről szuper)

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#3878) vond válasza b.vr (#3877) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Tőlem 30 kilométerre nyugatra egy havi (alja) fizetés egy ilyen 2000 eurós váz. Nem a műszaki cuccok árával van probléma, hanem a magyar fizetésekkel és a megbízások árazásával.

Kint sokkal kevésbé megerőltető belevágni a fotózásba/videózásba, vagy már bent lévőként folyamatosan fejleszteni a gépparkot. A keresetekhez és a megélhetéshez (kaja, lakás, albérlet, rezsi) viszonyítva sokkal olcsóbbak az eszközök, mint Magyarországon. Úgy, hogy egy átlag esküvős meló inkább 2000+ euró és nem 150-200 ezer forint.

Ezzel a gondolatmenettel itthon legalább harmad annyiba kéne kerülnie a vázaknak, obiknak. Ez nyilván nem kivitelezhető. "Csak" a béreket kellene felzárkóztatni az Unió többségéhez. Én se sokat gondolkoznék millió közeli nettóval, meg fél-egy millás esküvőkkel, hogy fejlesszek-e, főleg ha arra igazán szükségem lenne.

De ez már nagyon nem ide való, meg számtalanszor fel is vetődött már. Csak ugye mi úgysem tudunk vele mit kezdeni. Max. dobbantani az országból.

[ Szerkesztve ]

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#3879) b.vr válasza vond (#3878) üzenetére


b.vr
őstag

Ez már sokszor téma volt, évekkel ezelőtt, és hoztam is külföldi cikkeket meg posztokat ez ellen. Nyilván átlagban jobban élnek, de ettől még nem fognak ész nélkül dobálózni sokszáz meg ezer eurókkal, főleg mert sokminden másra is lehet azt költeni.

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#3880) vond válasza b.vr (#3879) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Hol említettem én ész nélküli költekezést? Azt írtam, hogy sokkal könnyebb belevágni és fejleszteni. Kimegyek egy osztrák Media Markt-ba és forintra átszámolva ugyanannyi, sokszor még kevesebb is a fotós/videós cumó, de a TV, meg sok más műszaki cikk is. Eközben az ottani átlagfizetés nagyjából a háromszorosa a magyarnak. Ezzel nem lehet vitatkozni. Persze, egy pohár sör meg nem 500, hanem 1500-2000 pénz, de ezt is leírtam, és itt most arról volt szó, hogy mennyire megerőltető megvenni ilyen 2000 eurós vázakat, meg a többi cuccot hozzá. :U

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#3881) Stauffenberg válasza b.vr (#3879) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Ezt már én is kifejtettem korábban: [link]

A legnépszerűbb profik által használt gépvázak megállnak 2000 dollár körül és addig hajtják amíg teljesen ki nem taposták a belüket. Még a misztifikált nyugaton sem cserélgetnek a profi szabadúszó fotósok kedvük szerint fényképezőgépet, csak ha már leszolgálta az idejét, ebben még sokszor 1-2 zárcsere is benne van és nem is feltétlenül veszik meg a magasabb polcról a gépet csak azért, mert egy marketinges Mancika szerint azt szánják igazi "pro grade" munkára.

Minden ki nem használt extra funkcióra kifizetett felár a profitot csökkenti és a drágább gépet drágább biztosítani is (két vázzal meg eleve duplán igaz ez), nagyobb az amortizáció, nem beszélve arról, hogyan tudják sokan likviditási pácba keverni magukat mikor kiürítik a kasszát egy beszerzésért, konkrétan ismerek is olyat, aki 3 milliót rakott bele felszerelésbe idén januárban, nullára apasztva a vállalkozása tartalékait, aztán pár héttel később megjött a járvány.

Meg nyilván sok profi van, aki hajlandó arra, hogy a saját szórakoztatása kedvéért bevállal egy olyan gépet, amire a vállalkozás szempontjából nincs szüksége, de ezt akkor érdemes óvatosan kezelni, elfogadva azt, hogy a vállalkozás pénze és a saját zsebpénze itt összekeveredik.

(#3877) b.vr: Lehet idén már nem, de jövő év elején szerintem érik az A7 IV érkezése és akkor az A7 III kerül oda, ahol az A7 II van most, ez pedig az 1400 dolláros MSRP ár. Akkor már nálam is benézhet a hármaska, mert igazából majdnem mindent tud, amire szükségem van és árban is emészthető lesz. De igazából nincs rá égető szükségem, de ha el kell mennem szabadúszónak (azért a válság alatt nem szívesen), akkor már most is egy jó vétel, akkor még inkább az lesz. De nem kesergek azon, hogy mé' kerül ennyibe most, szerencsés vagyok, hogy nem kell most a munkámhoz saját gép és bármire költök éppen, azt csak önmagam szórakoztatására teszem (de ha választani kell, hogy új váz vagy egy nyaralás, akkor inkább utóbbi). Valahogy nem élem ezt az állandó kényszert a vásárolgatásra, mint ami sokakban megvan. Szerencsére az új vasak így vagy úgy, de a kezem közé szoktak kerülni kipróbálásra (nem egy boltban).

(#3882) madgie válasza vond (#3878) üzenetére


madgie
titán

Van egy tök jó hozománya az A7III-XT3-Z6-szerű vonalnak: bőven elegek, hiába nem mai vasak (főleg, ha eseményfotózásról van szó). A T3-ak eszméletlen sokat mentek már nálam, de - hiába termelte ki nagyon sokszorosan az árát - eszem ágában sincs lecserélni őket, mert nem érzem azt, hogy lenne miért/mire. Nyilván van, ami kicsit jobb (az én céljaimnak is), de képileg elégedett vagyok, AF-ben elégedett vagyok, videóban elégedett vagyok, akkó' meg? :)

Ugyanez igaz egy A7III userre is, meg talán a Z5 userre is (mert abban két kártyahely lesz végre). Közhely, de nagyon jók ezek a gépek, 2-3 éves technika túl sok mindenben nem korlátoz, apróságokkal meg együtt lehet élni (meg nyilván tudni kell, mi kell pontosan az adott munkákhoz).

(#3883) Stauffenberg válasza madgie (#3882) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Ez régen is így volt, mikor megjelent a Canon 6D, akkor is persze finnyáskodott a sok kommentelő, hogy butított 5D, meg játékszer hobbistáknak, de igazából letarolta a profi piacot, mert akiket a többség "profi fotós" imázzsal képzel el, az valójában a fotós szakmának csak egy szűkebb rétege, az USA-ban is szarért-hugyért kattintgat a többség babafotókat, meg helyi divatmárkáknak pár Instagram posztra valót, esetleg a webshopba papírháttér előtt egy amatőr modellen lekattintja a tavaszi kollekciót.

Azok a gépek amiket említesz, viszont kétség kívül annyi előnnyel rendelkeznek, hogy piaci hátrányból indulva egy 6D-hez képest messze többet nyújtanak és nem is kell miattuk eladni egy fél vesét. Az A7 III nem véletlenül lett bestseller gép a maga szegmensében. Mint anno a 6D, csak ez már nem érződik olyan erősen limitáltnak.

[ Szerkesztve ]

(#3884) b.vr válasza Stauffenberg (#3881) üzenetére


b.vr
őstag

"de ha választani kell, hogy új váz vagy egy nyaralás, akkor inkább utóbbi"

Teljesen egyetértek! :) Erről is írtam már régebben, nekem az utolsó nagy rendszerszintű fejlesztésem több mint 5 éve volt (azóta pedig csak egy komolyabb objektív-beszerzés), cserébe (persze még a covid előtti régi szép időkben) évente kétszer tudtam utazni gyönyörű helyekre fotózni és túrázni. És épp ezért legkevésbé sem a könnyebben elérhető kütyübeszerzéseket irigylem a "hanyatló nyugattól", hanem pl. az egyik utazási fórumon van egy Németországban élő és dolgozó pár, mondjuk kinti középosztály (de annak azért inkább az alja), bár fotóznak is de semmi extra, viszont az utazás a csúcs prioritás az életükben (saját szervezésben, aktívan kikapcsolódva, nem szálloda medencéje mellett tespedve), így évente két "kis" utazás (mondjuk egy Kanári meg egy görög sziget, vagy éppen Madeira vagy Azori, stb) és még egy nagyobb egzotikus út . Sok éve, rendszeresen.

@Vond: konkrétan ezt írtad, amire válaszoltam: "Nem a műszaki cuccok árával van probléma, hanem ..." És erre írtam (és írták a többiek) hogy ez nem így van. Kivételek mindig vannak (de kivételek vannak Magyarországon is) , de egyébként mind a profik, mind a hobbista szélesebb fotósközösség (és azért utóbbiak adják az eladások gerincét) nagyonis érzékeny a fotós cuccok árazására, még ha nyugatiak akkor is.

[ Szerkesztve ]

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#3885) lugosi válasza Stauffenberg (#3876) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

"de amilyen piacokra szánva van ténylegesen, ott egy hobbistának már könnyebben belefér"

Lehet, de arról volt szó, hogy nálunk mekkora sikere lesz, ha 999k lesz az ára. Így azért kicsit mindegy is ebből a szempontból, hogy máshol mennyit keresnek. ;)

(#3886) Neck válasza b.vr (#3879) üzenetére


Neck
veterán

Azért ha azt nézzük, hogy idekint egy albérlet havi 1800 euró, és ennek az árából mit lehet venni... Simán meg is veszik a viszonylag "friss" FF vázat. Akár hobbira is.

A német apró tele van A7RII, A7RIII-vel amióta kijött az A7RIV. Azért ez a durva. Bele is van írva a hirdetésbe, hogy eladja a fenti vázat, mert már megvan az A7RIV utódnak.

És nem hinném, hogy minden hirdető profi, aki gondos számolgatás után patikamérlegen kiszámolta, hogy neki bejön majd az upgrade ára.

Kollégáim között is akad, aki teljesen "hobbi felszerelésnek" tartja az a6500 + Sigma trió + 18-200 szettemet. Ha abból indulok ki, hogy kijön az árából egy A7III + 28-75, akkor ennyi erővel ez is hobbi szett :)
Két kollégámnak is van Sony FF szettje, alig használják őket. Akkor is inkább úgy, mint anno mi a kompakt gépeket - kattintgatnak.

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#3887) Stauffenberg válasza b.vr (#3884) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

"de egyébként mind a profik, mind a hobbista szélesebb fotósközösség (és azért utóbbiak adják az eladások gerincét) nagyonis érzékeny a fotós cuccok árazására"

Ebben csak részigazság van, a hobbisták nagyon sok drága cuccot vásárolnak, mert nekik nem az számít, hogy hatékonyan legyen elköltve rá a pénz, hanem jól akarják érezni magukat. Nem emlékszem már, hogy itt vagy a Fujifilm topikban, de valaki linkelte, hogy a GFX rendszerbe több amatőr invesztál bele, mint profi. Annyian vesznek sportmotort vagy Mazda MX-5-öt hétvégi hobbihoz a szerencsésebb országokban, de vannak akik ennek az árát fotós cuccra költik inkább. A hobbira szánt pénzben nincs racionalitás, autóbubusoktól is gyakran hallani, hogy "hát igen, kell szervizelni a kicsikét, de nem baj amíg az erre szánt keretben benne vagyunk". Nyilván aki évente 100, 200, 300 ezer forintokat tud eltenni a fotózásra, mint hobbira, az nem fog Sony A9-et venni. Akinek meg van 2-3 milliója egy használt MX-5-re, meg a rendszeres szervizekre, hogy hétvégente guruljon vele, annak Sony A9-re is lenne ha éppen az lenne a prioritás nála és nem az autókázás. Ez már csak jövedelmi viszonyok kérdése, de szerintem a gyártók marketing osztályán nem véletlenül nyomják a drága cuccokra ezt a "pro grade" imázst, hiszen ezzel nem a tényleg profikat kell győzködni, hanem azokat az amatőröket, akik erre tudnak költeni hobbiból.

Valahol egy Hasselblad managerrel készült interjúban is olvastam, hogy az ő gépeiket ha fotós vásárolja magának, az általában amatőr, mert a profik ritkán vásárolják meg, inkább bérlik vagy eleve egy vállalkozás (pl: műterem) tulajdonában van és többen is használják.

[ Szerkesztve ]

(#3888) b.vr válasza Stauffenberg (#3887) üzenetére


b.vr
őstag

Ismerem azt a gfx-es hírt, de fordítva gondolkoztok: nem az itt a kérdés hogy a gfx-vásárlók között mennyi a hobbista, hanem hogy a hobbisták között mennyi a gfx-vásárló... :)

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#3889) b.vr válasza Stauffenberg (#3887) üzenetére


b.vr
őstag

De összefoglalom hogy m volt a gondolatmenet. Azt írtad a FF-ben úgyis a váz mellé még nagyon sok pénz kell objektívre, mire írtam hogy természetesen így van de azért már jó ideje vannak költséghatékony opciók (manuálban meg főleg), emiatt nagyons számít, rendszerszinten összeadva is, hogy egy jó váz az 2000 euro vagy helyette mondjuk csak 1000. Erre jött vond hogy de a nyugatiak, és erre mondtam én hogy debizony nyugati szemmel is megnézik azt az 1000 euró különbséget.

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#3890) Stauffenberg válasza b.vr (#3889) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Nem mondtam, hogy nem nézik meg, de a gyártók (kivéve az Olympust, muhaha) nagyon is tudják, mennyiért lehet valamit beárazni, hogy keressenek is rajta, de meg is vegyék elegen.

Azért azt is látni kell, hogy az EOS RP-hez hasonló herélt kakasok férhetnek csak bele az 1000 euróba ha a Full Frame szenzor is kell (de az sem ennyin nyitott). Ahhoz meg ráadásul nem is nagyon van megfizethető objektív sor. A Nikon Z5 ilyen szempontból biztosan racionálisabb, mert ott vannak (amúgy tök jó) f/1.8-as fixek teljesen emészthető árban. Cserébe ott meg nem fért bele a normális videózás.

(#3891) kovsol válasza b.vr (#3889) üzenetére


kovsol
titán

Attól függ mire használja az ember a gépet.
Van akinek elég egy 35+85mm objektív kombó. Nem feltétlenül kell a legdrágább f1.2 felállás se, hanem f1.8, és akkor nem is lesz piszok drága, de remek képeket tud készíteni.

May the Force be with you!

(#3892) b.vr válasza kovsol (#3891) üzenetére


b.vr
őstag

Persze, pont hasonlót írok én is.

(#3890) Stauffenberg: nem is az újaknak kéne, erre írtam hogy az A7 már 7 éve van a piacon. Csak sajnos a korábbi generációinak vannak komoly hiányosságai. De hát ebben egyet is értettünk, hiszen ahogy írtad majd hamarosan itt az A7IV és az leviszi az A7III árát az 1400as szintre, ami azért máris sokkal kecsegtetőbb. Nincs ebben vita.

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#3893) tvamos


tvamos
nagyúr

Regebben en is full frame-et akartam, gondoltam, 1000 EUR eleg lesz vazra. Most meg mar 500-at is sajnalok ra elkolteni. Minel tobbet fotozok, annal inkabb latom, hogy a hibat nem a gepben kell keresni, hanem a ket fulem kozott. :F Ez egy igazi talany...

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#3894) vond válasza b.vr (#3884) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Csak nem akarod megérteni, amiről írogatok. Mi nincs így, hogy a magyar fizetésekkel van a probléma? Ezt te sem gondolod komolyan. Mégegyszer leírom: persze, hogy kint sem vesznek meg agy nélkül minden szart, csak mert nekik 2000 euró felett van az átlagfizetésük. (Ilyet sosem állítottam, Te hoztad fel már megint. Nem tudom, miért kell a számba adni a dolgokat.) De hogy kevésbé kell rajta agyalniuk, és kevésbé terheli meg a családi kasszát, az is biztos, mert jóval többet keresnek, és az általános megélhetéshez képest sokkal olcsóbbak kint az ilyen cuccok, mint itthon. Engem ez zavar, hogy harmad, negyedannyit keresek, holott ugyanannyit, vagy még akár többet is ki kell csengetnem ugyanazért a szettért. A sógor megveszi egy havi fizuból az A7III-at, nekem meg 3-4 hónapig kell érte güriznem. (Úgy, hogy semmi másra nem költött egyikünk sem.) Ennyi. Puszta matek. Nem tudom, mit nem lehet ezen harmadszorra sem megérteni. De én ejtem a témát. Úgysem ide való ez már.

Inkább gyönyörködök WhoIsMatt A7SIII esküvői videójában. :) Mondjuk jó lett volna, ha nem végig gradelt LOG felvételeket mutat, hanem valami "simát" is. :U Az mondjuk ennyiből is látszik, hogy a 4K120 büntet, a dinamika brutál, és bátran lehet neki tolni az érzékenységet is. :) Ahogy magamat ismerem, én indokolt esetben felereszteném még ISO 100000 környékére is. ;] Kb. olyan lehet, mint a G9-en az ISO3200, vagy 6400.

[ Szerkesztve ]

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#3895) Neck válasza tvamos (#3893) üzenetére


Neck
veterán

Én sose a gépben keresem :D Viszont kollégám a sima α7-el fotóz, és panaszkodik, hogy azért van, hogy mellélő a fókusz. Különösen azóta utálja, amióta kipróbálta az α6500-at.
Ezt mondjuk meg tudom érteni, itt van értelme fejleszteni.

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#3896) kovsol válasza vond (#3894) üzenetére


kovsol
titán

Tudom nem lesz jobb neked tőle, de itthon se kell mindenkinek hónapokat spórolnia egy A7III-ra, és pénzt merek rá tenni, hogy az itthon eladott Sony FF gépek nagyobb része van hobbira használva, mint fizetős melóra.

[ Szerkesztve ]

May the Force be with you!

(#3897) Neck válasza vond (#3894) üzenetére


Neck
veterán

Én ezt találtam: Moonwalk.

Félelmetes, mennyi melót tettek bele, és fantasztikus az eredmény.
Az állam a padlón.

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#3898) zsiga_667 válasza vond (#3894) üzenetére


zsiga_667
tag

Nincs akkora gond a magyar fizetésekkel mint gondolod. Nem azt kell nézni, hogy a külföldi mennyivel keres többet ugyanazzal a munkával, hanem mennyi pénze marad a hó végén a hobbijára, miután evett, lakott, közlekedett, adózott, stb. És ebben nem állunk annyira rosszul. Nagyon nagyon sokkal olcsóbb az élet itthon mint nyugaton. És ahogy kovsol is írja, itthon is lehet annyit keresni, hogy zsebből vegyél egy FF vázat. Piacképes szakma kell hozzá, amiben jónak kell lenni. Az n+1 fotós vagy egyéb melós máshol sem él jól.

(#3899) madgie válasza zsiga_667 (#3898) üzenetére


madgie
titán

Mármint mi olcsóbb itthon? Az ingatlan/lakbér, nem? A kaja, rezsi, benzin biztos nem...

(#3900) zsiga_667 válasza madgie (#3899) üzenetére


zsiga_667
tag

Ingatlan is, igen. Meg mindenféle szolgáltatás, aminek az árát elsősorban a melós fizetése határozza meg. Fodrász, étterem, lakásfelújítás, pizzarendelés, taxi, ilyesmik. Ezek elképesztő drágák nyugat-európában meg az USA-ban.

Szerk.: Hogy témába vágó példa is legyen. Tavaly amikor Angliában voltam pár hónapot, tesómék újszülött lányát lefotózta a kórház fotósa. Sokéves crop váz, legalja 18-55, egy szem godox vaku a vázon, tehát nem volt egy nagy befektetés az eszközpark. Az alapcsomag (talán 10 kép, aminek a fele nagyon szar, a másik fele csak átlag amatőr szint), vagy 30 papírkép többféle méretben, képeslap stb; került 250 fontba. 3 perc munka, nulla utómunka. És ennél csak drágább lehetőség volt.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.