Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3451) PuMbA válasza Neck (#3450) üzenetére


PuMbA
titán

Ok, megadom, de még akkor is.... IBIS-ük egyáltalán nem volt, de BIONZ X-hez hasonló procijuk se a DIGIC X-ig, csak egy jó lassú DIGIC 6-7-8, ami 4K-ban is csak cropot tudott, valamint se szenzoruk :) A követési algoritmust szintén meg kellett írniuk a semmiből, mert anno az A6000 már úgy követett, ahogy semelyik Canon. A CFExpress-el pedig még előnyben is vannak, mert gyakorlatilag végtelen a buffer.

Akárhogy is nézzük, majdnem az egész cucc csutka új fejlesztés és félelmetes ütemet nyomtak le, azaz nem volt légből kapott az évek alatti "sleeping giant" elnevezés.

[ Szerkesztve ]

(#3452) p_adam válasza tvamos (#3449) üzenetére


p_adam
addikt

A DPAF teljesen más rendszerű, mint a Nikon / Sony által használt hibrid AF, de ami közös, hogy mindkettőhöz ugyanúgy kell a számítási teljesítmény(meg az se baj, ha minél gyorsabb a szenzor, mint az A9 esetén). Ezért is lesz az új Z6s Z7s kamerákban új processzor.

Ha az ember átvált single-point AF módba, akkor nem igazán megterhelő, mivel csak azon kijelölt ponton működik, ahova irányítva van. Ami egyébként nem AF pont, hanem egy kis méretű zóna, nagyon nem részletezik a pontos működését.
A lényeg, hogy már eddig is viszonylag jól működött, a legújabb verzióban pedig megint szintet ugrott, valószínűleg az olcsóbb kamerákban is megjelenik majd.

(#3453) Neck válasza PuMbA (#3451) üzenetére


Neck
veterán

Akkor most sikítva tapsolnom kéne, mint a tinilányok a BSB koncerten?
Kiadták, amivel már sok-sok éve ki kellett volna jönni, hurrá. Ez a piaci versenynek jó, szerintem itt az ideje, hogy lejöjjön a "nem kiherélt" full frame az APSC árkategóriájába, különben lassan elolvad az a tábor, aki még hajlandó hobbira fényképezőgépet venni/vinni telefon helyett.

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#3454) Mr.Csizmás válasza Neck (#3453) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

főleg ha felülről is szorongatják az ff témát:

-Fujifilm is well aware of the dropping price point of full-frame, but that is why they have the GFX50R
-Fujifilm is trying to make medium format GFX cameras that are small, lighter, and more affordable to become a mainstream product

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#3455) PuMbA válasza Neck (#3453) üzenetére


PuMbA
titán

Hát igen, az APS-C-nél azért számítanak hosszabb távon kihalásra Canon-nál és Nikon-nál, mert elvileg APS-C obikat tervezni és gyártani, majdnem olyan drága, mint FF-eket és nem igazán éri meg :)

[ Szerkesztve ]

(#3456) rizso


rizso
addikt

Sziasztok!

E-M10 MK II esetén van arra lehetőség, hogy manuális módban a kijelzőn a "végeredményt" lássam? Mert most expo előtt a kijelzőn tök mást látok, mint az elkészült kép esetén. Lenne egy bizonyos "live view boost" beállítás, de nem találtam sehol :(

Eladó cuccok: Panasonic Lumix 25/1.7 m4/3 objektív | új iPhone 15 Pro Max "padlizsán" színű bőr tok | fekete Samsung S21 Ultra Smart View tok (pár alkalommal használt) | Samsung Wireless Dual charger

(#3457) Hi!King válasza PuMbA (#3455) üzenetére


Hi!King
őstag

Simán megcsinálhatnák/megcsinálhatták volna MILC-nél is, mint ami DSLR vonalon van, hogy az APS-C rendszerük kompatibilis a FF rendszerükkel, és akkor nem kell annyiféle obi külön APS-C-re.

De ok, legyen minden FF, csak akkor olcsó belépő szintű és kicsi vázak és obik is kellenének.

(#3458) MrChris válasza rizso (#3456) üzenetére


MrChris
nagyúr

Van m4/3 szaktopik.

(#3459) PuMbA válasza Hi!King (#3457) üzenetére


PuMbA
titán

EOS RP elég könnyű és kicsi váz. Több m43 gép nehezebb :) A könnyű obik meg jönnek hozzá: az egy kilósra csökkentett 70-200 f/2.8 okán várható, hogy fél kilós lesz a 70-200 f/4, mert EF bajonetten is fele akkora súlyú. Illetve néhány könnyű fix, 24-105 f/4-7.1 már megvan, de még soknak kell jönnie.

[ Szerkesztve ]

(#3460) kovsol válasza Neck (#3453) üzenetére


kovsol
titán

Szerintem a telefonos képeknek annyi az előnye, hogy azonnal tolhatja instára, facebookra ahogy elcsattant a kép. Szipi szuper hdr, kamú elmosás, arc elmosás lányoknak stb magától rámegy.
Amíg van fény vállalható a minőség is, de belenagyítani ne akarj akkor se.
Szerintem inkább ez az azonnal akarom az eredményt had mutassam meg a világnak mindjárt felfogás miatt megy át a mobil fotózás irányába az egész.
Meg legtöbb embernek rendkívül alacsony az igény szintje minőség szempontjából, és nem szeretne semmi extra energiát belefektetni. Egy gombot lenyom, kész, mehet facera, aztán kb soha többet nem néz rá.

Hiába van iPhone 11pro kéznél, ha valamit érdemi módon akarok megörökíteni inkább előveszem az RX100-t. Vagy nyaraláson egy Canon M100+kit obi is fényéveket ver képminőségben a mobilra.

Régen azért vitt magával az ember egy filmes gépet, hogy a legjobb pillanatokat, helyeket megörökítse, ment az albumba, a polcra keretezve. Akár hetekkel később láttuk az eredményt csak. Mikor most már attól világ vége hangulat alakul ki ha a mobilnet elmegy, el se tudom képzelni, hogy mit szólna ahhoz az instás nemzedék, hogy egy hét múlva látja meg a képeket, és fele szar. :DDD és akkor is csak papíron van meg.

May the Force be with you!

(#3461) Hi!King válasza PuMbA (#3459) üzenetére


Hi!King
őstag

Ezek a FF-en megszokottnál könnyebbek, de nem csak hogy a nem pro m4/3 obikhoz képest hatalmas méretűek, de a Canonnál házon belül az EF-M obikhoz képest is. Váz szintén, árban is. Nagyon nem mindegy, hogy 100-150 ezer Ft egy belépő váz kitobival vagy 300-400 ezer, és ez nem csak a hazai jelentéktelen méretű és árérzékeny piacra igaz. Ha FF-re akarnának átcsábítani mindenkit a gyártók, akkor még legalább 2 teljes kagegóriát kellene felépíteniük lefelé. Tudom, hogy ez a gyakorlott fotósokat nem érdekli, de ha nincs belépő szint, akkor a gyártók csak a meglévő vásárlókat tudják kiszolgálni, nem lesz utánpótlás.

(#3462) kovsol válasza Hi!King (#3461) üzenetére


kovsol
titán

FF rendszer az objektívek miatt nagy, és nehéz.
Pont hétvégén vettem kezembe egy Pana G9 -t, és habár a váz nagyobb, mint az Sony A7III, maga az objektív rajta meg harmad akkora volt kb.

May the Force be with you!

(#3463) PuMbA válasza Hi!King (#3461) üzenetére


PuMbA
titán

EF-M valószínűleg megmarad hobbi kategóriás APS-C-nek, hiszen az eladási adatok jók és hamarosan jön az M50 Mark II :) Nekem már egy EF-S 55-250 f/4-5.6 IS STM vagy egy EF-S 18-55 f/4-5.6 IS STM is nagyon könnyű és kicsi obinak számít. Súlyuk miatt egyáltalán nem fárasztó egész napon át cipelni. EF-M-ek pedig még kisebbek, annál kisebb nem igazán kell.

[ Szerkesztve ]

(#3464) Hi!King válasza kovsol (#3460) üzenetére


Hi!King
őstag

Azért ne felejsd, hogy a régen a filmes korszakban és a most között volt egy korszak, amikor a kompakt digitális fényképezőgépekből volt sok, és bizony azoknak a felhasználói nem lettek feltétlenül insta mániások, mégis áttértek a telefonokra, egyszerűen azért, mert az van nekik kéznél, emellett külön eszközt sem kell hozzá venni, telefonja meg mindenkinek van.

Ami kategória talpon maradt, azt baromira nem a telefonok veszélyeztetik, mert aki hobbiból fényképez, és nem csak a családtagjait fotózza alkalmanként, az továbbra sem fog áttérni telefonra, max. van hogy a telefont használja.

Megjegyzem, az Instagram és más hasonló platformok sem csak úgy használhatóak, ahogy leírod, én is szoktam képeket feltenni, de nem helyszínen azonnal, hanem jellemzően RAW feldolgozás után a már kész albumból válogatva.

(#3465) kovsol válasza Hi!King (#3464) üzenetére


kovsol
titán

Hangsúly az azonnal akarom az eredményt, extra munka nélkül részen lett volna.
RAW feldolgozás az nem azonnali, energia befektetést nem igénylő módszer. Sőt még tanulni is kell hozzá a módszert.

May the Force be with you!

(#3466) vond válasza kovsol (#3462) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Na és milyen volt a G9 fogása, kezelése? :)

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#3467) Hi!King válasza kovsol (#3465) üzenetére


Hi!King
őstag

És ez az, amivel nem értek egyet, mert a kettő használat nem zárja ki egymást, lehet valaki egyszerre hobbi fotós dedikált géppel, és közben oszthat meg telefonnal készült képeket azonnal. És ugyanez tárdadalmi szinten sem igaz, hiszen azoknak a többsége, akik azonnal teszik fel a telefonos képeiket, korábban sem fotózott komolyabban, illetve a korábbi generációk nagy része sem, mindig réteg hobbi volt. Az egész felvetés ugyanaz a közhelyes kategória, mint hogy a mai gyerekek a számítógép miatt nem mozognak eleget.

Igen, a telefon elvitte a kompakt fényképezőgépek közönségét, de a cserélhető objektives gépek piacának visszaesése csak nagyon kis részben magyarázható a jelenséggel.

(#3468) mikrofon válasza vond (#3466) üzenetére


mikrofon
addikt

Erre én is kíváncsi vagyok!
Annak idején mikor GX8-am volt és megjelent a g9 gondolkodtam rajta.....Bár inkább egy gx9-re vágytam volna akkor....

[ Szerkesztve ]

(#3469) vond válasza mikrofon (#3468) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Szerencsére én már tudom egy ideje (hogy milyen jó). :) Csak kíváncsi vagyok, hogy egy aktív A7III felhasználónak milyen.

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#3470) kovsol válasza vond (#3466) üzenetére


kovsol
titán

Kezelhetőség szerintem első osztályú, az S1 is simán maradhatott volna szerintem ekkora.
Ez nálam már a maximális vázméret határait súrolja egyébként. Itt még az extra méret tényleg hasznos lehet, főleg nagyobb kezű embereknél. Viszont ilyen indurka pondurka prime obikhoz elég overkillnek éreztem ezt a méretet. Valahogy iszonyat nagynak hatott, miközben kb milimiéterekben lehet mérni, meg grammban az A7-hez viszonyítva az eltéréseket. Lehet optikai csalódás is volt, a kisebb objektív miatt.
Nekem viszonylag kicsi a kezem, így a Sony mérete is jól beleillik a kezembe.

May the Force be with you!

(#3471) mikrofon válasza vond (#3469) üzenetére


mikrofon
addikt

Ebben nem kételkedtem ;)
Pont arra vagyok kíváncsi ami miatt te is kérdezed ;)

(#3472) nozs23 válasza kovsol (#3470) üzenetére


nozs23
addikt

Egy Nocticront rátekerve azért már elkél a mérete. Vagy bármelyik Pro zoom mondjuk. Egy 20mm-es palacsintához valóban overkill.

(#3473) vond válasza kovsol (#3470) üzenetére


vond
MODERÁTOR

:R

Igen, még egy "általános" 12-35 II, vagy 14-140 is elég kicsinek hat rajta. Hát még mondjuk egy 42.5 f/1.7, vagy egy 20-as/14-es palacsinta. :D Mondjuk nekem nincs gondom a kicsi lencsékkel sem. Az meg főleg nem érdekel, hogy (mások szerint) hogyan néz ki a szett. :)

A múltkor végigpróbálgattunk a G9-en egy rakás natív és adapterezett obit. Méretileg, tömegileg (meg "kinézetileg") talán az Oly 12-100 f/4 volt a legideálisabb rajta. A speedbooster + Sigma 18-35 kombó is még épp olyan volt, hogy meg lehetett markolni egy kézzel, csak a vázat fogva. Kicsit obi alá fogva meg tökéletes. Az adapterezett nagylátóm (Sigma 10-20) is még bőven ilyen. De pl. az Oly 40-150 f/2.8-nál - hiába van kegyetlenül jó fogása a G9-nek - már rendesen alá kellett támasztani az objektívet is. :) A fenti két kitobi meg szinte olyan, mintha rajta se lenne a vázon. ;]

[ Szerkesztve ]

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#3474) lugosi válasza kovsol (#3460) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Az én személyes véleményem szerint nem az azonnal akarásból ered az általad leírt jelenség (hiszen ez nem a telefonokkal jött, az egész digitális fotós forradalomnak ez volt az egyik alapköve, hogy egyből rendelkezésre állnak a képek - de még visszább menve az analóg korszakban is megvolt erre a törekvés a Polaroiddal, az embereknek kellett az azonnaliság élménye).

Én úgy látom (persze lehet hogy tévedek), hogy a túlburjánzott állandó telefonnyomkodás a probléma. Lépten-nyomon az utcán mást se látok, mint hogy 12+ éves kor felett mindenki bele van butulva a telefonjába, úgy mennek az utcán, hogy azt nyomkodják, úgy ülnek egy étteremben, hogy folyamatosan be vannak szippantva az 5-6 colba, és ma már az sem ritka, hogy látsz két tizenévest amin éppen randin vannak, ülnek egymás mellett a padon és mindkettő nyomogatja a telefonját. Ez már társadalmi szintű betegség, az emberek a saját kütyüik rabjaivá váltak. És ha lehet velük fényképet csinálni és küldözgetni, akkor az +1 ok a non-stop nyomogatásra.

(#3475) Stauffenberg válasza kovsol (#3460) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

"Meg legtöbb embernek rendkívül alacsony az igény szintje minőség szempontjából"

Szerintem ezt helyezzük kontextusba. Ha autós példával jönnék, akkor mi itt zömmel M-es BMW tulajok lennénk és ezekből ráznánk az öklünket a többi közlekedőre, hogy mennyire alacsony az igényszintjük és addig vagyunk faszagyerekek, amíg be nem gurul mellénk egy Bugatti. Minden csak nézőpont kérdése.

Én nagy támogatója vagyok a mobillal fotózásnak, de ez nem kell, hogy kretén filtereket és algoritmusokat jelentsen. A legtöbb embernek nem az igényszintje alacsony, hanem egyszerűen nem is tűnik fel neki az, ami nekünk igen. Az alacsony igényszint feltételezi azt, hogy ismeri a minőségi fokozatokat, de megelégszik az aurásra hádérezett műtakonnyal is. Amikor barátnőnek mutattam, hogy kapcsolja ki a spéci rásegítéseket, mert olyan színe van az égnek ami nem létezik és olyan aura van minden körül, hogy beszarás, akkor már feltűnt neki is, addig csak rápillantott a fotóra, színes-szagos volt és konstatálta, hogy ez most le lett fotózva, ment tovább. A másik meg az, hogy ha meg is elégszik vele, akkor meg mi van? Semmi, az ő dolga és lehet te leszel aki megelégszik a Dreher sörökkel, ő pedig Mad Scientist alá nem adja (fiktív példa, nem ismerem a sörfogyasztási szokásaid és ha így is lenne, sincs vele semmi baj).

De az analóg korban is volt aki beérte a kevesebbel és volt aki nem. Sokan akkor is valami nagyon faék egyszerűségű, nem ritkán műanyag optikás point-and-shoot gépekkel rohangáltak és a lehető legolcsóbb nevenincs filmet tekerték bele, apám meg SLR-t vett és igyekezett nem a belépő, hanem legalább az eggyel jobb filmet venni bele. A többieket csak egyszerűen nem érdekelte, legyenek rajta felismerhetők az arcok és legyen lekattintva a bográcsozás, utazás vagy a ballagás. Nem a mobilozás hozta ezt el először, hanem ez egy iszonyú régi filozófia amit már a Kodak is próbált kiszolgálni a kezdetektől fogva. Ők csinálták az első "kompakt" gépet, célozz, lőj, hozd be hozzánk és előhívjuk, értened sem kell hozzá. Világmárkává váltak ezzel az üzleti modellel.

Most a törésvonal nem a point-and-shoot és a haladó/profi gépek között van, hanem a mobilok és a haladó/profi gépek között. Nem véletlen, hogy az ipar zsugorodása főleg a belépő szinten érezteti legjobban a hatását.

Mellesleg én szeretek elmenni egy hosszú hétvégére nővel úgy, hogy nem viszek magammal fényképezőgépet, kinőttem abból, hogy minden fiszfaszt le akarjak fotózni, inkább ott akarok lenni a pillanatban és élvezni valaki társaságát, nem akarom, hogy ebből a vállamon lógó gép kiszakítson a fotózási kényszerrel. Elkattintom azt a 8-10 fotót meg két szelfit ami visszaadja a kiruccanás hangulatát és ennyi elég.

-----

(#3468) mikrofon: Te vagy az én emberem, végre nem csak én rimánkodom azon, hogy a GX8 nem kapott rendes utódot. Így lett nekem G80 inkább az otthoni játszós gépem, de egy rendesen megcsinált GX9-re jobban gerjedtem volna.

[ Szerkesztve ]

(#3476) Hi!King válasza Stauffenberg (#3475) üzenetére


Hi!King
őstag

Szvsz nem az igényszint eltérése a lényeg, azt a a dedikált fényképezőgépek is lefedik az alsó kategóriától a profi gépekig, illetve a mobiltelefonok dimenziójában is az olcsó telefontól a drágábbakig. Hanem ez olyan, mint a hobbiautó vs. normál közlekedésre használt autó, mindegy hogy előbbi egy tuning Lada vagy egy Ferrari, utóbbi pedig egy 20 éves Opel Astra vagy egy új Audi A8-as. Egy bizonyos időszakban nagy volt az átfedés a kétféle igény között, lásd kompakt gépek, ma már nincs ez így.

(#3477) Stauffenberg válasza Hi!King (#3476) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

De akit ez az egész nem érdekel mélyebben, nem fogja magával cipelni a világ legkompaktabb fényképezőgépét sem, mert csak +1 kütyü az egész. Nem csoda, hogy kihaltak a kompaktok.

A fotósokon belül is megvan ez a reláció, az egyik elviszi magával nyaralni az FF DSLR-t meg a dögnagy üvegeket (esetleg még egy állványt is), míg a másik egy apró MILC-et rak be két apró fix objektívvel és csá. Férjen el hasitasiban, csak az számít.

A smartphone-only meg úgy van vele férjen el zsebben és kész, neki ennyi fotós feszerelésre van szüksége. Mikor olyan kattanásom van, nekem is az számít, hogy az egyik zsebemben ott legyen a mobilom, másikban az irataim meg egy bankkártya és ennyi, semmi mást nem akarok és olyankor nem is a fotózásnak van alárendelve a lakás elhagyása, de nem baj ha van mivel kattintani párat.

(#3478) Neck válasza Stauffenberg (#3475) üzenetére


Neck
veterán

Szerintem a mobilfotózásnak a legnagyobb előnye, hogy viszonylag tűrhető kijelzőn lehet visszanézni, mi lett az eredmény. Ez a legnagyobb előnye a telefonnak a kompaktokkal szemben, az ismerőseim visszajelzése alapján. A felnőtt korosztály (35+ mondjuk) nem a megosztás miatt fotóz mobillal - kéznél van, tűrhető minőség (alap kompakt szintet simán hozza), és meg lehet nézni, jó lett-e, bele lehet nagyítani, gyorsan ki lehet törölni.

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#3479) nozs23 válasza Neck (#3478) üzenetére


nozs23
addikt

A legnagyobb előnye az, hogy mindig nálad van. Lehet benne akármilyen kijelző.
Én sem szeretek nyaraláskor császkálni semmit magammal vinni, csak telefon és pénztárca (ez utóbbit is csak azért, mert muszáj, szívesebben tudnám minden iratomat digitálisan).

(#3480) tvamos válasza nozs23 (#3479) üzenetére


tvamos
nagyúr

Flip tokos telo, benne bankkartya, meg jogsi. Pont eleg ezt elveszteni. :B

Mostmar sok helyre direkt nem viszek gepet, es a telefont sem veszem elo. (Neha nehez, de azert sikerul.) Mar rohadt sokan lefotoztak mindent, sot, jobb kepeket csinaltak rola, mint amit en valaha is tudok csinalni. Telefonnal lekepezem a fiam, esetleg csinalunk egyutt szelfit. (Amit majd kesobb konnyezve nezegetunk.) Ennyi...

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#3481) 80hun válasza tvamos (#3480) üzenetére


80hun
addikt

Mondjuk bankkártyát adhatsz a telóhoz érintéses fizetéshez.
Hozzáadhatnánk okmányokat is igazán :)
Ha elhagyom az iphonom szerintem sokat nem tudnak vele kezdeni max alkatrésznek szétszedni. :D
Nekem is annyira nincs időm hogy rááltam a telós fotózásra Meg cipeli a fene a gépet gyerek mellett
Meg vettem egy 1200d-t hogy legyen egy fgép is itthon :)

(#3482) lugosi válasza Stauffenberg (#3475) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

"inkább ott akarok lenni a pillanatban és élvezni valaki társaságát"

Pár éve mikor totál felhagytam a fotózással egy időre, azon gondolkoztam el, hogy hány helyet láttam már a fényképezőgép keresőjén keresztül úgy, hogy nem is igazán néztem meg semmit, ha a fotók nem lennének nem is tudom, hogy lennének-e igazi emlékeim a helyről. Valahogy egyszerre "ott lenni" gondolatban, és fotózni is egyidejűleg, nehezen megy.
Egy időben nagyon szerettem a madarakat is fényképezni, aztán ez nagyon lecsökkent. Pár éve inkább távcsövet viszek magammal és élményeket gyűjtök az állatvilágról fotók helyett. Hozzátéve persze, hogy kb. egy szappantartó kompakt fényképező áráért kapni olyan távcsövet, amivel az esetek 90%-ában nagyon elégedett az ember, ha meg egy alsó-közép milc + kitobi költségvetését rászánja az ember, akkor hűha. És belegondolok, hogy mekkora élmény volt látni állatok viselkedését, amit előtte olvastam, és utána élőben megtapasztalni mekkora pillanat volt. Ezt elrontotta volna, ha ezt fotóztam volna. Úgyhogy a fotózásnak erről a műfajáról szinte teljesen le is szoktam, inkább érdekes helyeket szoktam lekapni.

[ Szerkesztve ]

(#3484) mikrofon válasza Stauffenberg (#3475) üzenetére


mikrofon
addikt

"rendesen megcsinált GX9-re"
Ezt most már pár év után annyira sarkosan látom, hogy ha annak idején lett volna, vagy már lehetett volna hallani róla hogy lesz, akkor arra mentem volna. Ezzel pedig rengeteg utólag feleslegesnek ítélt adásvételtől megkíméltem volna magam és a bankszámlám...
Nah mindegy ez van....

Az autós példád szerintem nem teljesen jó, mert szerintem ott is kétféle megközelítés létezik mint a fényképezésben
1. Igénytelen vs. Igényes
2. Élvezeti cikk vs. Használati cikk
Az előbbi szerintem elfogadhatatlan. Pl rongyosra hajtott gumik, nem megfelelően karbantartott fékek, ocsmányul füstöl dízel motor, stb....
Míg a második eset mondjuk a 7 személyes családi Dacia Logy vs. 7 személyes családi Renault Escape vagy hogy még fokozzam 7 személyes Audi Q7. Ebben az esetben az első is tökéletesen ellátja a feladatát és még megbízhatóan. Persze a másik kettő sokkal többet ad ennél. De van akinek ez már nem fontos és nem éri meg..

(#3485) PuMbA válasza nozs23 (#3483) üzenetére


PuMbA
titán

Éledezik a Nikon is. Az nem kicsit érdekes, hogy a Z6 / Z7 egy kártya slot és Z5 két kártya slot...ugyanúgy elszámították magukat elsőre, mint a Canon, hogy elég lesz az... :D

[ Szerkesztve ]

(#3486) Mr.Csizmás válasza PuMbA (#3485) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

na meg xqd (wtf egzotik) vs sima uhs sd :DDD

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#3487) tvamos válasza PuMbA (#3485) üzenetére


tvamos
nagyúr

Meg 3.0 firmware a Z6/Z7-re.

(#3452) p_adam válasza tvamos (#3449) üzenetére
Két út van, ha lassú a rendszer. 1. Teszel gyorsabb procit. Ez egyszerű, mert aránylag gyorsan meg van. Szólsz a hw designernek, az meg kicseréli a 4 magost 16 magosra. 2. Optimalizálod a software-t. Nos, a Nikonnak ott vannak a legyártott gépek, meg a nem annyira elégedett vevők. Mit tud tenni? Optimalizál. Ebből hosszú távon még profitálhat. (Pl. kisebb melegedés...)

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#3488) p_adam válasza tvamos (#3487) üzenetére


p_adam
addikt

Ez optimalizálás a Canon, vagy a Sony esetében is ugyanúgy megtörtént. a közöttük lévő különbség ugyanúgy megmaradt (a Nikon esetében az AF követés kezelése sem olyan, mint a Canon), jók ezek a firmware frissítések, de azért nem helyettesítenek egy hw frissítést (amihez ugyanúgy jön majd új fw, tehát még jobb lehet, mint induláskor)

Az EU-ban egyébként a Z6 olcsóbb, mint a Z5, kivezetni nem hiszem, hogy fogják ilyen hamar, akkor viszont az ára lehet, hogy visszakerül a korábbi szintre, majd a jövőbeli Z6s és Z5 közé.

(#3489) vihartigris válasza nozs23 (#3483) üzenetére


vihartigris
őstag

Hát ...

bármi reciproka a semmi

(#3490) tvamos válasza p_adam (#3488) üzenetére


tvamos
nagyúr

A Z5 most nyit, persze, hogy fenn van az ara. Szerintem inkab az fog lejjebb menni. Az eszkozok arai nem nagyon mennek felfele az utobbi 30 evben. (Maximum a jmf romlik.) Meg amugy is az a pletyka, hogy a Canon RP IBIS-es, ket kartyahelyes ellenfele lesz, ahoz meg kell egy jo arazas.

Persze, egy utosebb hardware mindig jobb, es mindig van egy gyorsabb processzor, de valahol azert megiscsak kompromisszumot kell kotni, ar, melegedes, akku meret/ido, ilyesmi. (Mert utana meg azert jon a fikazas, hogy tulmelegszik a gep. Nem mondom, hogy nem jogos, bar a Canon beleirta a hasznalatiba.)

Lehet, hogy a Canon pl. ugy okoskodik, hogy firmware frissitessel majd kesobb meg csiszolnak a melegedesen, es igy az uzemidon. (R5-re gondolok.) Ha lejjebb tudnak vinni a processzor terhelest, esetleg az orajelet, lehet, hogy sokat segitene. Bar ilyenkor inkabb extra (szuksegtelen) funkciokat szoktak beletenni.

Nem is tudom... Szereintem a Z6 meg mindig egy jo ajanlat a RP / A7II meg a R/A7III kozott. IBIS-szel.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#3491) p_adam válasza tvamos (#3490) üzenetére


p_adam
addikt

A BSI szenzor valószínűleg drágább, mint ez a régebbi, ezért vagy visszaviszik Z6 árát, vagy megszüntetik, mert annyira nem éri meg gyártani ilyen nyomott árakon, a Nikon fronton valóban az tűnik a legjobb ajánlatnak (ha megfelel az XQD kártya).
Kivéve, ha a Z5 árát még lejjebb tervezik vinni, de az bele fog telni egy évbe szerintem.

Ezt már írtam korábban, hogy az RP nem kifejezetten direkt ellenfél (A Canon ezt adja belépő FF címen, a Nikon meg a Z5-öt képzeli el minimum szintnek, ami magasabb), papíron kevesebbet tud, de jóval olcsóbb is, BF akcióban ugyanúgy azt is lejjebb fogják árazni, ezért a különbség megmarad, csak majd kicsit csökken.

Az EOS R6 és R (vagy RP) között nincs ekkora átfedés, mint a Z5 Z6 meg a jövőbeli Z6s között, természetesen akkor meg emiatt megy a panaszkodás hogy mért nem egy EOS R Mark II érkezett csak a szükséges javításokkal, de a lehető legkevésbé drágán, ehelyett emeltek a többi dolgon is a megapixelen kívül és egy-két helyen meg spóroltak.

Én nem hiszem hogy az R5 melegedése sokat javul szoftveresen.
De ha valaki csak egy "sima" 4K videokameraként használja (nem pedig a 4K-HQ üzemmódban), akkor nem lesz vele különösebb gyakorlati gond, a 4K120p vagy 8K mind olyan dolgok, amiknél a legtöbb esetben egyébként sincs szükség hosszú felvételi időre.
Ha tényleg érkeznek olyan felhasználói tesztek, ahol erre fognak komolyan panaszkodni, akkor arról van szó, hogy nem a megfelelő kamerát választották (az A7SIII lesz az egyetlen, ami szintén tudni fogja 4K120p felvételt, de nem "igazi" hibrid kamera).

(#3492) Stauffenberg válasza mikrofon (#3484) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Lehet a példákat a végtelenségig csűrni és csavarni, de alapvetően itt a tudásszintre akartam kihegyezni. Azért mert valaki megelégszik a mobilok minőségével, nem válik automatikusan igénytelenné, egyszerűen csak neki nem ad hozzá semmi többlet értéket egy dedikált "nagyszenzoros" kamerával elérhető képminőség.

Az igénytelenség szerintem inkább abban nyilvánul meg, mikor valaki analabéta a fotózáshoz, nem is akar megtanulni fotózni (alapszinten sem), de azért cöccög, hogy a gép (ami lehet akár mobil is), már megint elcseszte neki. Az ilyen akkor is igénytelen marad, ha mobilról átvált inkább fényképezőgépre.

(#3493) tvamos válasza p_adam (#3491) üzenetére


tvamos
nagyúr

"Ezt már írtam korábban, hogy az RP nem kifejezetten direkt ellenfél"
Olvastam mar, ezert is irtam, ogy az R, es az RP kozott jol elfer.

"a Nikon meg a Z5-öt képzeli el minimum szintnek"
Lehet, de mivel en nem olvastam toluk ilyen nyilatkozatot, ezert irtam a multkor, hogy az 5 alatt is vannak szamok, mondjuk Z4, Z3... az APS-C nem nagyon van naluk fokuszban.

"Én nem hiszem hogy az R5 melegedése sokat javul szoftveresen."
Remelem, hogy nem lesz igazad. (Lattam mar csuda dolgokat a melohelyen. Mondjuk annyira nem ertek hozza, en a hardware-hez konyitok valamennyit.) Az oke, hogy egy muteremben megfelelo, meg Skandinaviaban, de azert egy rendezvenyen, ahol melegebb van, nem lenne baj, ha tudna ott is domboritani. Ertem, hogy a felhasznalo valasztott rosszul, meg nem lattuk meg a valosangos tomeggyartott peldanyokat... nem reklamalok, csak remelem, hogy javitanak, es ez leszivarog az alo szegmensbe is. Mondjuk M50 mk2... vagy ilyesmi.

(#3492) Stauffenberg válasza mikrofon (#3484) üzenetére
Engem az zavar, amikor fikazkodnak, hogy az iPhone 11 sokkal jobb kepet csinal, mint a full frame gep, vagy tajtegzik a forumon, hogy azt mondtak, vegyen egy nagyon draga fenykepezogepet, aztan a sokkal szarabb kepeket keszit... pedig a szar kepeket o kesziti mindkettovel. Node mindegy.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#3494) p_adam válasza tvamos (#3493) üzenetére


p_adam
addikt

A rosszul választott dolgot azért írtam, mert feketén-fehéren ott van a táblázatban hogy milyen esetben és hogy melegszik túl (nyilván a tűző napon ennél komolyabb is lehet a probléma).
Szerintem nincs ezzel semmi gond, az A7SIII nem fog annyira melegedni, de nem 45MP és majdnem ugyanannyiba kerül majd.
Mindennek vannak előnyei és hátrányai, az R5 és R6 is népszerű modell lehet, mivel lényegében mindet megad, amit egy 5D 6D MILC utódban el lehet képzelni és még erre jönnek rá pluszban dolgok, mint pl. a 8K 4K120p, amiket korlátozottan tud, semmi kompromisszumot nem jelent állókép szempontjából.
És erre jön már rá egy csomó videós képesség, aminek jelentős része nem is melegszik túl súlyos mértékben és egyelőre bőven a konkurencia előtt van.
Ezeket figyelembe véve én itt nem látok semmi problémát, ha az A7RIV ugyanígy "fel lenne fújva" videóra, azzal is teljesen ugyanez történne(De még egy 4k60p sem került bele)
Vagy majd az A7IV és Z6s esetében ugyanígy előjöhet a probléma 4k60p esetén, és ugyanúgy azzal fognak érvelni, hogy ezt lassítás céljából veszik fel, vagyis nincs szükség rá, hogy félóráig folyamatosan így vegyen fel.

(#3495) mikrofon válasza Stauffenberg (#3492) üzenetére


mikrofon
addikt

Én csak arra gondoltam, hogy az már szerintem igénytelenség, mikor a kedves szülő a gyerekét telefonnal bekapcsolt vaku mellett próbálja fotózni videózni egy rendezvény alkalmával (még akkor is ha ez tényleg jól fényképező telefen) aztán a végeredmény a távolság miatt és a kevés fény miatt valójában annyi, hogy a gyermekének a feje néhány pixelnyi részletet tartalmaz és valójában csak ő tudja, hogy az a gyermeke mert felismerhetetlen... Aztán még mutogatja is kollégáknak családtagoknak.....
Szerintem az igénytelenség, hogyha ez neki tényleg ennyire fontos, ennyire büszke rá, akkor nem ruház be egy LX100 vagy RX100 kompaktba. Azért azokkal tényleg értékelhetőbb kép készülne és valóban emlék maradna jó pár év múlva.
Értem én hogy élmény, meg szeretet... Nekem is van három gyerekem így rengeteg ilyennel találkozok mostanában.....
De kár ezt ennyit ragozni az is igaz.....

[ Szerkesztve ]

(#3496) Stauffenberg válasza mikrofon (#3495) üzenetére


Stauffenberg
Topikgazda

Kb ugyanarról beszélünk, nem tud fotózni, mert teljesen analfabéta hozzá és nem is érdekli, hogy megtanuljon, csak gyártja a shitposting alapanyagot.

De közben meg nagyon sokan egy mobillal is tök jó és hangulatos fotókat tudnak lőni a gyerekekről, csak mondjuk nem a tizenhatodik sorból a nézőtérről az anyáknapi műsoron (amiről amúgy is készít videót Béla a fizikatanár, aki a fotós szakkört viszi, hogy a szülőnek már ne kelljen a képernyőt bámulnia, helyette üljön a seggén és nézze a gyerekét), hanem mondjuk a műsor előtt/után, de mégis valahogy kapcsolódva ahhoz a tematikához. Az általad vázolt szülő meg hiába vesz egy RX100-at, nem fog vele jobb fotókat csinálni, mert kikéri magának, hogy megtanuljon legalább nagyon picit fotózni, ugyanúgy az előtte ülő tarkóját fogva vakuzgatni és ugyanúgy nem látszik majd a gyerekből semmi.

(#3497) Lassú Víz válasza Stauffenberg (#3496) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Én is láttam ezeket a Bélákat, de soha nem kérdezték meg, hogy szeretnék-e a gyerekemről készült képekből pláne videóból. Így aztán magad uram, ha szolgád nincs, a tizenhatodik sor ellenére.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#3498) Neck válasza Lassú Víz (#3497) üzenetére


Neck
veterán

Pont ezt akartam írni, ezek az emberek sose adják oda a videókat utána, szóval erre nem lehet számítani :D Szerintem kötelességből csinálják, és aztán elteszik valahová :D

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#3499) hibavissza


hibavissza
veterán

Én pàr évig toltam fel drive-ba a gyermekem iskolàs rendezvényeken elkattintott és felvett snittjeit. Minden olyat feltettem ami értékelhető volt és màs gyereke volt fókuszban. Kis versmondó versenyeket is felvettem àllvànyra tett géppel. Soha egyszer nem mondtàk, hogy köszi. 4-ben letöröltem az egészet. Akkor persze jött a picsogàs, hogy hogy képzelem, stb. :D

[ Szerkesztve ]

(#3500) lugosi válasza hibavissza (#3499) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Komolyan nem értelek titeket, hogy ilyen gondolatok honnan jönnek, hogy emberek megköszönnek dolgokat. Régen volt ilyen a tv-ben, de az valami scifi volt, a címére már nem emlékszek. :N

Amúgy nincs igazam, persze van ilyen, de ritka. Hát ez van.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.