Hirdetés
- Konvektor korszerűsítés - Computherm KonvekPRO felszerelése Q7RF szobatermosztát
- Öregszem
- Szólánc.
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Asszociációs játék. :)
- Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz kexksz #27166 üzenetére
valamennyire lehet, de igazan 10-20m forinttol erdemes vele foglalkozni(diverzifikacio)
kerdes pl h gyujtesz valamire, vagy mire szanod a megtakarítást, milyen idotavban gondolkodsz, milyen kockazatot tursz el, mik a hozamelvarasaid(mennyire realisak) stbyoutu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
bernel
tag
válasz kexksz #27172 üzenetére
Ha nem kell hozzányúlni, akkor lehet kockázatos cuccba tenni, részvény, abszolút hozamú alap. Ezek elég jól hoztak, ha 5 éves évesített hozamot nézünk ([link]), csak ugye előfordulhat, hogy beesnek, és ki kell várni, amíg visszamásznak. Ezért érdekes, hogy milyen pénzről van szó. Ha olyanról, amihez nem kell hozzányúlni, akkor nem probléma a beesés, mert majd visszamegy.
Illetve a részvénypiacnál mindig felmerül, hogy meddig tarthat az emelkedés. Ezt senki sem tudja, ezért ebből a szempontból egy abszolút hozamú alap jobb választás lehet, mert ha esnek a dolgok, az akkor is tud emelkedni , ha a kezelője érti a dolgát.
-
misa479
csendes tag
válasz kexksz #27192 üzenetére
Ne haragudj, hogy én is beszállok az ötletelésbe, de ha komolyan gondolod a megtakarítást, szerintem arra is gondolj, hogy milyen adó vonzata van a különféle megtakarításoknak.
Arra gondolok, hogy ha egy egyszerű részvényalapot veszel értékpapír számlára, akkor majd a realizált hozam után ki kell fizetned a mindenkori SZJA-t, de ha mindezt TBSZ számlára veszed meg, akkor 5+a gyűjtőév után adómentes. Azonban ha ezt a részvényalapot NYESZ számlára veszed meg, akkor az állam visszaad a befizetett SZJA-dból a befizetés 20%-ának megfelelő összeget, max 100EFt-t. Ja és még egy dolog, TBSZ-en nincs osztalék után fizetendő adó!
Aztán ha ilyen összeg rendelkezésedre áll, akkor érdemes lehet elgondolkodni Önsegélyező pénztári megtakarításon is. Most még lehet hogy távolinak tűnnek azok a dolgok, amelyeket finanszírozni tudsz belőle, de el fog jönni majd az az idő is. Egyébként ha éves szinten befizetsz kicsit több mint 500EFt-t, és lekötöd két évre ezt az összeget, akkor jogosult vagy az SZJA-dból 150Eft visszatérítésre.Ezt a mókát addig kell eljátszanod, amíg egyszerre nem tudsz lekötni 1,5m Ft, mert ha egy pénztárban ennyi összejön, akkor már a rendszer önfenntartó, és ide nem kell többet befizetned, mert a bent lévő összeg elegendő ahhoz, hogy jogosulttá válj a maximális adókedvezményre. Diverzifikáció miatt érdemes lehet legalább két pénztár között megosztani a befektetésedet.
Egy év alatt kicsit több mint 1m Ft-t tettél bele, és már visszakaptál 250eFt adókedvezményt. Szerintem ez nem rossz. Ezen felül ha jól választottál bef alapot, akkor az is hoz egy csekély 5-14%-ot. Az önsegélyező pénztár rövid állampapírba fektet, ezért ott csak a pénztár költséglevonásába tud egy kicsit besegíteni.
Még egy bónusz jó tanács, a UL biztosításokat kerüld![ Szerkesztve ]
-
Stanlee
őstag
válasz kexksz #27477 üzenetére
Rogton az egyetem utan vettem meg a lakast Bp-en, termeszetesen 2006-ban, amikor a csucson voltak az ingatlanarak. Megbabonazott, hogy jo volt a fizetesem, 6 ev kollegium utan a hatam kozepere kivantam az alberletet.
Aztan jott ugye a valsag, az iparag amiben dolgoztam otthon nem ugy fejlodott, mint ahogy vartuk. De pont a lakas miatt nehezen akartam orszagot valtani. Megeltem a melypontjat az ingatlanaraknak, ugy, hogy a hitel tobb volt rajta forintban, mint amennyit ert a koceraj. Es ez eveken keresztul. Ha nem lett volna, akkor 2008-ban legkesobb kijottem volna Nemetorszagba, itt ugyanazzal a munkaval kb. a negyszereset kerestem volna a magyar fizetesemnek, es mivel nem vagyok tul nagylabon elo ember, 2014-re felre tudtam volna tenni a lakas arat. Persze az a hajo mar eluszot. Persze mondhatnam, hogy sikertortenet a lakas, mert az alatt a 8 ev alatt amig Bp-en dolgoztam, a sajat keroba fizettem, meg most 5 misivel tobbet er, mint amennyiert vettem. De nem tudok igy gondolni ra.
Szoval ezekert a dolgokert rossz dontes.
Miert akarok meg egyet venni? Igazabol azert, mert mostanra jutottam el arra a szintre, hogy a fizetesem egy reszebol annyit felre tudok tenni havonta, hogy a mostani es jovobeni lakas alberleti dijabol kb. 5 ev alatt kifizetem a lakas arat. De arra meg csoro vagyok, hogy itt Nemetorszagban akar csak az onerot osszehozzam egy hazra/lakasra. Ezert inkabb veszek egyet Bp-en, minthogy csak a bankszamlan legyen a penz.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
MuMa012
tag
válasz kexksz #29161 üzenetére
Máshol olvastam a napokban, hogy olajár emelkedésre számítanak az idén, ami pedig az orosz gazdaságnak jó. Tavaly 5%-ot esett az orosz tőzsdeindexes magyar alap, így lehet arra váltok. (Nagyon jó a Millásreggelit podcastként hallgatni, mert sok hírt és népszerű cikket beszélnek ki benne, s ezekre is ott bukkantam amit más helyeken is megerősítettek)
zsoltee10: Igazad van a választással kapcsolatban, az remélhetőleg elindít még egy futamot (ami főleg a Konzumosoknak lesz jó). Nekem csak a 10%-a van a pénzemnek részvényes alapban, de azzal egy év alatt tudtam annyit nyerni mint tízszeres ingatlanos alappal két év alatt, így jó lenne szépíteni még ezen.
-
bernel
tag
válasz kexksz #29555 üzenetére
Időtávtól függ. Általában azt szokták mondani, hogy ha 10 éves időtávban is ott maradhat a pénz, vagy nyugdíjra teszed félre, akkor maradhat kockázatosban is a pénz, mert az hozza a legtöbbet.
Ha hamarabb van rá szükség, pár éven belül, akkor a kötvény a jobb választás.
-
-
Speeedfire
félisten
-
scapesound
csendes tag
-
dugynok
senior tag
-
axioma
veterán
válasz kexksz #29600 üzenetére
Az athidalo draga, a funda lejaratkori 3.9+1%. Es nulla hiteligenylesi koltseg (mar a megtakaritas nyitasban kifizetve), na jo minusz tullap. Es majdnem nulla hitelkepesseg-vizsgalat, hiszen mar x evig fizetett onkent y-t, akkor 1.5y-t kotelezoen vszinu fizetni fog. Barmikor ingyen elotorlesztes, a fix kamatot meg mar mondtad.
-
-
axioma
veterán
válasz kexksz #29604 üzenetére
Igazabol igen, de nem egeszen.
A lakastakarek egy zart rendszer. Mindenki mikor alair egy szerzodest akkor a teljes (megtak.+lakaskolcson) idore kot szerzodest, a teljes SZO mind a ket reszt tartalmazza ami utan a nyitasit kell fizetni. (Az athidalo mar NEM ennek a resze, azt ugyan az LTP torveny alapjan adta joguknal fogva, de mar nem a termek termeszetes reszekent hanem mint atlagos hitelintezet nyujtjak, persze az ltp megtak.-oknak mint tokenek a "terhere".)
Szoval amikor az LTP rendszeret kiszamoljak, akkor ugy szamolnak, hogy tulkepp folyamatosan lesz (valtozo mertekben) a megtakarito es a kolcsonozo szerzodesekbol is "merheto mennyisegben". A piaci kamat nem zavarja (bar van me'g mindig kotelezettseg arra, hogy a toke x%-a allampapirban legyen - olcso hitel az orszagnak -), de alapvetoen a megtak/lak.kolcson kamatmarzsabol meg a dijakbol el meg. Amik kiszamithatoak, nem kell (annyira) kockazatokat szamolni. Azt se felejtsuk el, hogy a nyitasi dij es a megtak-sal kezdes miatt siman egy megszurt ugyfelkore van...
Persze, nem mindenki jart ezzel jol, ha a piachoz nezed. Amikor 10+% volt a kamat (2000 korul), akkor mindenki a nagyon olcso (akkor me'g 6+1%) kamatu hitel miatt kototte, az akkor me'g 3% beteti kamat + az alltam (atlagban 13% netto atlaghozam) nem volt tul kedvezo. Aztan mire lejartak ezek, addigra a 7% kamatu kolcson nem volt jobb, mint az akkor ellenfelekent megjeleno dev.hitelek...
Most aki me'g tudott 3%-ost kotni, es kesobb meg felmennek a kamatok akkor a 6+1 is jo lehet... de ha nem akkor azt nem kell kihasznalni. Aki a netto 1%-ost (me'g alltam nelkul is tobb mint a tobbi biztos befektetes...), az meg kaphat 3.9+1-ert, ami jo esellyel mar addigra kedvezo lesz. -
OPiiPO
veterán
válasz kexksz #29803 üzenetére
Amikor még csak ketten voltunk a párommal, akkor is 3 szobásban laktam (80nm), mivel számomra az a kényelmes. Ha számodra más méret jön be, nincs azzal semmi gond.
( nyilván nem szó szerint kell venni a számokat 3 tizedesjegy értékre, hanem pl. irányadónak )
[ Szerkesztve ]
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
axioma
veterán
válasz kexksz #29884 üzenetére
Milyened van, me'g 3%-os? Van-e, akinek kellene es kozeli hozzatartozo tud lenni (mindegyikhez valaki)?
Szerzodest lehet modositani ugy is, hogy a szerzodo valtozik (kozeli hozzatartozora), a kedvezmenyezett maradhat. Persze akkor a bent levo penz is az ove lesz, szoval csak ha el tudtok szamolni.[ Szerkesztve ]
-
maajsz
senior tag
válasz kexksz #30090 üzenetére
Borsod is változó, itt egy 18k fős városban, úgy kapkodják az albit, hogy alig találni. Tény hogy így is bőven olcsóbb mint egy pesti, de 50-60k-ra emelkedtek így is a lakásbérleti (garzon-1,5 szoba) árak. Bár van 5-6 "nagyobb" gyár, de a kiemelkedő 250k+os fizu csak sok műszakkal/túlórával meg kellő szakmai tudással érhető el és a gyári melók nagy része kb betanított munka, mert a cnc előtt is olyan nyomkodja a zöld gombot akinek sehol nincs papírja hozzá és azok túlórával is 200-hoz valamerről közel maradnak.
Haverom odébb 30km-el cnc-zik papírral Egerben, ha sokat túlórázik ~400-at elhoz és otthon lakik a muterjánál és elb@ssza a lóvét. Na meg fingja nincs, hogy mibe rakja, amit kb rábeszélnek a bankba, online utalást nem tud megcsinálni és kb a legbonyolultabb banki művelet amit megcsinál(tat) a sima lekötés. És mennyi ilyen van, anyum itt bankfiókba dolgozik és mondja ott vannak a milliók de fogalmuk sincs mit kezdjenek vele. Ezek többségében jó szakemberek (villanyász, festő stb) vagy 40 éve piacon ülők meg az agrárok.
Szóval ez az olcsóbb lakhatás inkább már csak falukra igaz, vidéken is a kicsit nagyobb városokban, vagy ami környékén megy az ipar ugyanúgy emelkedik felfelé. -
Doze
aktív tag
válasz kexksz #30086 üzenetére
Figyelj, ő tele volt/van hitellel.... hiába keres 500e forintot, ha kinyög egy hitelt jön a következő, jelenleg legalább 3 áruhitel, 1 személyikölcsön, illetve jelzálog... csak a kamat 1 havi fizetése... de ez még a jéghegy csúcsa... a nők/párkapcsolat a másik tényező, légvárat egzisztenciát épít a párja pénzéből... kiköveteli a jogsit/egyetemi tandíjat/autót a közös kasszára.. persze dolgozik havi 120 ért, és reszeli a körmét a trafikba...
Kollégáim közt 10/4 legalább csak a pénzt lapátolja haza... 10/2 ugy él mint egy minimálon tengődő, a további 4 kb egy rendes polgári életet... és a fizetése mindenkinek annyi... bértábla (najo+-60e)
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz kexksz #30086 üzenetére
Ez a kiskiralykent eles eleg tag fogalom. Van akinek az annyi h ledol a kanapen olvasgat jo regenyeket, nez jo filmeket, kimegy pecazni, sportolni, eszi a nagy steakeket stb. Meg mondjuk nem kell feltetlen dolgoznia. Masnak meg az kiskitalysag h evente 3-4 kulfoldi nyaralas, dorbezolas diszkokban es hitelekbol a latszat fentartasa h "van". Pl motor, uj auto, ajfon legujabb verzioja minden evben stb. De meloban meg gorcsol h ezt valahogy nullan tudja tartani.
youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
Cathfaern
nagyúr
válasz kexksz #30266 üzenetére
Nagyon kevés, csak Nagy-Brittaniában 350.000 magyar lakott már 2015-ben is, azóta gondolom csak nőtt a szám. Szóval ez max. a magyar lakhelyről külföldre ingázókat jelentheti.
[ Szerkesztve ]
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
törölt tag
válasz kexksz #30311 üzenetére
99% csak oda kérhetsz visszatérítést, ahova fizettél be adott évben, nekem tavaly igen, de idén nem ajánlotta fel a nyugdíjpénztárat ezen okból a NAV oldala. Olyat válassz, amelyik önsegélyező is egyben, könnyebb lesz kivenni. Én otp-nél vagyok, a webes rendszerük egyenesen szánalmas, ha azt gyakran használnád keress másikat, amúgy korrektek.
-
Kobe
veterán
válasz kexksz #30319 üzenetére
Technikailag mukodik, csak azt kell vegiggondolni hogy egeszsegpenztarbol ki tudod-e szedni azt a penzt. Magyaran koltesz-e atlag havi 12K t dokira meg gyogyszerre, meg ilyenekre
Ha igen, nem para. Bar mondjuk en pont forditva csinalom, az EP bol visszakapott adotamot rakom ONYP be
-
hati
addikt
-
Stanlee
őstag
válasz kexksz #30476 üzenetére
Alapvetoen UL termekek ertekesitesevel foglalkozik, jo par eve volt neki egy-ket elvezheto irasa, de aztan rajottem, hogy nem tudok azonosulni a vilagkepevel. Az index viszont szereti, mert majd minden blogposztjat kiteszi a ketrecbe es nem csak par orara, hanem altalaban egy teljes napra vagy tobbre.
Az indexnel amugy sajnalom, hogy amiota a kiszamolo elment a blog.hu-rol, azota ott normalis penzugyi kerdesekkel foglalkozo blog nincs, pedig a legtobb embert az index blogketrecen keresztul lehet megszolitani/elerni.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Dare2Live
félisten
válasz kexksz #30533 üzenetére
Én két nagy megyeszékhelyi projektel voltam kapcsolatban egyik 120 a másik 200 lakásos (ez lokálisan messze a két legnagyobb) az elsőnél a vásárlások 4% hiteles a másiknál kb 0%.
Engem is erősen meglepett. Mindkét projekt kifejezetten drága lokálisan gyengébb BPi árakkal dolgoznak.
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz kexksz #30871 üzenetére
Neked kell eldöntened, hogy megéri-e önkéntes nyugdíjpénztárat nyitnod 40 évre.
Előnyös, hogy nagyon egyszerű megtakarítási forma, kapsz rá 20% adójóváírást, illetve nálad a munkahely is támogatja (egyelőre). A sávos levonást magas éves befizetéssel tudod optimalizálni.
Hátránya, hogy csak magyar állampapír + magyar részvény teszi ki az összes választható portfóliót, ráadásul a magyar állam határozza meg, hogy mnimum 50% állampapír kell legyen. Mikor dönt úgy, hogy legyen 100%? Pont államcsőd előtt?
40 éves távlatban bízol-e a magyar gazdaságban és államban? 1 lóra nem jó mindent feltenni.Nekem 31 évem van hátra, én NYESZ mellett döntöttem, ott megoldható, hogy ne csak hazai kitettsége legyen a dolognak. ÖNYP-t majd nyitok 10 évvel a nyugdíj előtt. Az ÖNYP-nél folyamatosan van tagdíj, NYESZ-nél meg évi fix 2000 Ft van, ha nem akarom tovább fizetni, nem fizetek az évi 2k-nál többet.
-
Dare2Live
félisten
válasz kexksz #34170 üzenetére
Hát ez így az manyup 2 lenne.
Nem mindha bárkit érdekelne, jönne a tapsikolás, hogy a F*desz megvéd minket avval, hogy elveszi a pénzünket.De nem kell így megoldhatják máshogy is szóval vszeg nem így lesz.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz kexksz #35010 üzenetére
Miert, szerinted azert mert most az ingatlanok nagyot mentek, nem mehetnek tovabb? Boven mehetnek. Nem olyan konnyu ezt eldonteni. Ezert nem ertem miert nem erted azokat akik manapsag vesznek. Nem lehet kijelenteni, hogy hibaznak.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
Stanlee
őstag
válasz kexksz #35010 üzenetére
Azert veszik, mert biznak benne, hogy az eves erteknovekedes tobb lesz, mintha ugyanazt a penzt MAP+ba tennek. Nekem a lakasom kevesebb, mint 5%-ot hoz, ha a mostani ertekevel szamolnek akkor inkabb a 2-hoz van kozelebb, mint a 3-hoz. Az a szerencsem,hogy nem kell utana adozonom, mert en is berlek tobbert.
Most nem veszek, de nem zartam ki, hogy vegyek 5 eves tavon.
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz kexksz #35180 üzenetére
Én a vésztartalékot MÁP+-ban tartom.
Havi 300-400e-ből már viszonylag költséghatékonyan lehet ETF-et venni, én azt csinálnám, hogy egyik hónapban PMÁP-ot vennék, a másikban S&P500-at.
Viszont amit részvény ETF-be szándékozol tenni, az olyan legyen, amit hosszú távon is tudsz nélkülözni.
Akármikor jöhet egy -20%-os korrekció.Az arányokat igazítsd a kockázattűrésednek megfelelően:
Elég nagy eltérés van a legrosszabb év tekintetében.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S22 5G 128GB Független
- Hibátlan - GIGABYTE Aorus GeForce GTX 1080 Ti Waterforce Xtreme Edition 11GB GDDR5X 352bit VGA
- Goldshell Mini DOGE pro bányagép 205MH/s 220W Dogecoin LTC (LTC Doge Bells termelésre is jó) miner
- Hibátlan - BITFENIX Formula BF750G 750W 80 Plus GOLD ATX tápegység
- Bontatlan Lenovo ideapad 3 "Kis Gamer" Laptop -25% 15,6" RYZEN 7 5700U 16/512GB FHD Radeon 2GB!!!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs