-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dare2Live
félisten
válasz #41635072 #93473 üzenetére
Jan végén volt egy kissebb baráti összejövetel, ott jött be mint téma, hogy eddig lehet, hogy kint +50-100-200%al többet kerestek de boltban +10-40%al minden drágább is volt. Ez az ami lényegében lenullázódott, sött sok esetben olcsobb nyeu. És itt nem a Spanyol, Portugál zöldség/gyümölcs árakra gondolok. [link] Ezt a képet szoktam linkelni, majd csinálok megint. És itt is ami nem látszik de nem csak az ára sokkoló hanem a minősége, íze is.
Hamár utazás feljött magyarország ~8éve totálisan versenyképtelen. Akkor voltunk utoljára igazi szabadságon Moon. Tessék ránézni egy Balaton Airbnbre meg egy ha már bedobták Tenerifere airbnb árakra. Nincs vita olcsobb Tenerife. Télen főszezonban. Nyáron meg brutálisan. Nyáron Balaton simán 2-3* drágább.
És Tenerife télen az EU egyik, talán legfelkapottabb helye Siam Parkba most is vizicsúszdázhatsz, gyerekek fürdőgatyeszban csúszdáznak órákat. Itt két decemberi kép. [link] [link] Kávé 0.9-1.1 eur közt. Ilyen kilátással. Sajnos a képek nem adják vissza a decemberi 26-28Ct meg a fúj az óceán felől a friss sós levegő élményét.[link]
Ez a 3 szobás szállás szerencsésen foglalva 60eur/nap volt. Elképesztő kilátással, gyerekek órákat fürdenek medencével, nagyon jó helyen úgy, hogy reggel papagályok repültek Loroba. [link]
És végtelen a program lehetőség. Olcsobb és össze se hasonlíthatóan többet ad, nagyobb élmény. És olcsobb.btw pont most Karphatos surftúrát nézegetek. [link] Egy hét repülővel 193.000Fttól indul. És ha magamnak szervezném, nem csomagba megvenném mégolcsobb lenne. De gondolkodok két hét Rodoszon is saját szervezésbe. Utazás, szállás 250.000Ftból megállna még mostani eur mellett is. De volt nemrég Egyiptom Soma Bay vagy Dahab 4*al all inclusive 169.000Ftért. Erre nagyon viszketett a kezem mert nehezen bírom a tél, sötét, hideget csak nem bírom a minden étkezés után 1-1.5dl töményet...
szerk: jaj Gardat, comot kihagytam. De egy capri, sorrento is balaton árban vagy olcsobban kijön az élmény amit ad az viszont más dimenzió.
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Hi!King
őstag
válasz #41635072 #93481 üzenetére
Mint írtam, a pizza az Taorminaban volt, ami ok hogy Szicília, de azon belül népszerű turista hely. Írtam, hogy 7 euro a legolcsóbb volt, de azt is, hogy 10-12 volt az átlaf.
A 2 literes ásványvíz Catania-ban egy Deco szupermarketben 0.3 euro volt nyáron egyébként hasonló áron volt a Dolomitokvan ottani szupermarketben, Ausztriában meg olcsóbb, ilyen 3 eurós árakkal sehol a világon nem találkoztam, még Norvégiában sem, ha sima szupermarket és nem valami turista kopasztó kisbolt. Taorminaban egyébként bort ittunk, de már említettem amúgy, hogy az ital, na az tényleg drágább Nyugat-Európai vendéglátóhelyeken.
A Dolomitokban nem menedékház szállásokat hasonlítgattam, nem értdm legalább elolvashatnád amit írtam. A menedékházban az ételt említettem, nem a szállást. A menedékházakban egxébként jellemzően drágabb a szállas mint lent a településeken.
Nem értem mi a célod azzal, hogy rágalmazol engem. Pontosan leírtam mit mihez hssonlítok, mégis azzal vádolsz hogy margaritát hasonlítok meg menedékházat, dl sem olvasod mit írok, csak kötekedsz ragalmagol. Tényleg érdekelne miért nem lehet kulturáltan kommunikálni? Direkt zaonos kategórákat vetettem össze, te meg tök mást adsz a számba.
-
julius666
addikt
Nyilván mindig van ami olcsóbb, van ami drágább. Ugyanígy nyilván lehet találni jobb módú régiókat, amik drágábbak. De EU nagy részében már ugyanannyira, vagy olcsóbbra jönnénk mi ki összességében bevásárlásnál. Németek, spanyolok, szlovákok, szlovének - ezeket az elmúlt fél-egy évben sikerült személyesen megtapasztalni. Többségük óta ráadásul kint lefordult az infla, miközben idehaza továbbra is a csúcsokat ostromolja, ráadásul a forint még erősödött is...
Szigorúan bevásárlásról van szó, nem autópályás üdítőautomatáról, autószervizről, fogászati beavatkozásról, vagy ki tudja még miről. Illetve természetesen saját tapasztalatom csak a saját vásárlói kosarammal lehet. El tudom képzelni, hogy kizárólag a hazai alsó polcos ipari hulladékot vásárolva még mindig ki lehet jönni olcsóbbra, mint kint. Csak nem túl igazságos az összehasonlítás, mivel sokszor kint nem is kapható annak megfelelő minőség...
-
Vesa
veterán
válasz #41635072 #93481 üzenetére
"Meg a menedékházat a balatoni szállással."
Konkrétan most annyiért foglaltam szállást a Kanári-szigeteken 10 napra a legjobb helyen Tenerifén, 4 csillagos szállodában az óceán parttól 100m-re (és óceánra néző szobával, ami eleve 15EUR/nap/fő-vel drágább), mint amennyiért itthon Hollókőn a Castellumban voltam 2 hónapja. Had ne kelljen ecsetelnem a különbséget a két hely között. Ha visszajöttem, beszámolok az ottani aktuális kaja árakról, de hogy olcsóbb sokkal abban biztos lehetsz, mivel már pár hónapja is olcsóbb volt (vannak ott barátaim). Nyugodtan nézz rá az árakra!
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
Hi!King
őstag
"És akkor a szállás-szervíz-egyéb szolgáltatások árát inkább meg se említsük."
Karintiai tavakhoz megyünk gyakran, mostanában sokat emelkedtek ott az árak, de szállás most is kb. Balaton szinten van. Strandbelépő, SUP bérlés is. Mondjuk mi főleg túrázni szoktunk, ott nehéz összevetni, de mondjuk simán ugyanannyiért megkajálunk olyan menedékházban, ahová helikopterrel viszik a kaját, mint egy balatoni büfében, csak az ital drágább.
Észak-Olaszország az más, az tényleg drágább, szvsz Európa egyik legdrágább turistaparadicsoma, érdekesség, hogy nyárra ahová készülünk Tirolban az egyik 3 ezres határon lévő hegycsúcs közelében az olasz menedékházban 3-szor annyiba kerül a szállás mint az osztrák oldalon lévőben, de ez általánosan is igaz. Tavaly forintban számolva az olasz határ közelében szálltunk meg (nem menedékház, faluban), az is harmadannyiba került Ausztriában, mint ha olasz szállást foglalunk.
-
Hi!King
őstag
Mi drágább Ausztriában? Az elmúlt 1 évben nem találkoztam boltban magasabb árakkal ott. Nyilván a szolgáltatás más kategória.
Tegnapelőtt jöttünk haza Szicíliából, Taorminában, ami azért eléggé turistaparadicsom a Google értékelés és a képek, nem az ár alapján választottunk pizzériát, nem csalódtunk, mert baromi jó volt, nos ott 7 eurótól kezdődnek a pizzák, az átlagos 10-12 euró volt, míg itthon 5 ezertől kezdődik olyan pizzériában ahol megközelítőleg hasonlóan jót sütnek (van itthon kedvencünk, ott 1 év alatt közel duplázódtak az árak).
Észak-Olaszországot írtam, a hegyekben tényleg vannak nagyon drága helyek. Bár az 1200 Ft-os ásványvíz az biztosan nem egy sima élelmiszerbolt lehetett, nyáron voltunk a Dolomitokban 10 napot és bár az osztrák boltoknál drágábbak voltak az élelmiszerboltjaik, de azért sokminden ott is olcsóbb volt mint nálunk, és az ásványvíz konkrétan alig volt drágább.
A saját tapasztalataimat írom le, nem hergelek. Régebben ki lehetett emelni egy-egy terméket, most viszont boltban(!) nem nagyon találkoztam olyannal,. ami Ausztriában lenne drágább vagy Németországban, mint Magyarországon.
[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
Konkrétan mit és hol látsz drágábbnak? A nyers húst szokták mondani, azt mondjuk nem veszek általában sehol sem.
Amik egyértelműen olcsóbbak Ausztriában, mint Magyarországon:- Sajtok. 7-8 euró/kilótól kezdődtek még január elején mikor ott jártam, itthon 4000 Ft alatt már ritkán van, szeleteltben meg sokkal nagyobb a különbség. Kemény sajtok is sokkal olcsóbbak.
- Joghurt, vaj, egyéb feldolgozott tejtermékek jelentősen olcsóbbak ott.
- Sonkák. Főleg középkategóriától felfelé, legnagyobb különbséget olasz sonkákban látok, kb. 2-3-szoros szorzó van. Alap disztkont láncos csomagolt sonkák is ott olcsóbbak, bár azt nem nagyon szoktuk venni, eleve inkább Billába járunk mint Hofer vagy Lidl.
- Déli gyümölcsök és bogyós gyümölcsök jelentősen olcsóbbak. Olajos magvak szintén ott olcsóbbak. Alma általában nálunk olcsóbb.
- Műzlik és más hasonló jellegű csomagolt termékek ott sokkal olcsóbbak, főleg a "chipsadó" kiterjesztése óta.
- Sör. Mondjuk az Németországban igazán olcsó, Ausztria félúton van köztünk és a németek között
- Bolti péksütemények ott olcsóbbak ha középkategóriától felfelé nézzük, nyilván pékségek nálunk olcsóbbak.
- Tészták, szószok és kényelmi ételek (zacskós leves és társai) jelentősen olcsóbbak ott.
- Nem élelmiszer, de a tisztálkodási cikkek és háztartási tisztítószerek is ott olcsóbbak.Szlovákiába most mentünk volna meghosszabbított hétvégén, de a szar tátrai előrejelzés miatt inkább Szicíliába mentünk, na ott vegyesebb volt a kép, voltak termékek, amik drágábbak voltak mint nálunk, viszont a tészták, szószok sokkal olcsóbbak voltak ott.
-
ngaba
aktív tag
válasz #41635072 #90876 üzenetére
Tartsd meg a 2027/I-t. Jobb, mint az új 4 éves.
(És a többit is tartsd meg szvsz.)[ Szerkesztve ]
Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
j0k3r!
senior tag
válasz #41635072 #89746 üzenetére
Attól függ mivel szemben. Engem a dollár érint jobban, és ha a chart-ra nézek, akkor akár 320-340-ig el tudom képzelni, hogy visszaerősödünk (ha nem szállnak el a gázárak újra). DE! Én továbbra is havonta fogom váltani a fizetésem egy részét, nem szeretnék erre alapozva időzíteni.
some men just wanna watch the world burn...
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz #41635072 #84821 üzenetére
A díj az valóban csak annyi, mert a többi az adó, nem díj A hozam adómentes (de az adóvisszatérítés az nem hozam!). A teljes kivett tőke viszont egyéb jövedelemként adózik (az adóvisszatérítés is), fizetni kell rá szja-t meg szochót is. Ugyan az mintha önyp-t mondanál fel idő előtt.
Ha van rá mód, célszerű "szabályosan/rendeltetésszerűen" leüríteni, és csak akkor felmondani ha üres.[ Szerkesztve ]
-
nort_on
senior tag
válasz #41635072 #81776 üzenetére
Múltkor (kb 1 éve) haverral "kerestünk" 60 milliót, hogy hova tűnt. Mindketten jól kerestek/nek, felesége egyetemen kapott lakást, aztán örökölt egy másikat is. Akkor 2-3 millió volt nekik számlán, azóta már legalább állampapírban (PMÁP + P€MÁP).
Aztán "meglett". Pár éves autók 4-5 évente cserélve, drága külföldi + itthoni 4-5*-os nyaralások, elektronikai kütyük (laptop, tablet, telefon, stb), drága játékok a gyereknek külföldről rendelve, drága ruhák, étterem, stb.
20 év alatt havi 250k pont ennyi.
[ Szerkesztve ]
-
tototos
őstag
válasz #41635072 #81784 üzenetére
Mint már írtam korábban nem sírásnak szántam a bejegyzést. Amikor az autót vettem akkor nem lakásra gyűjtöttem. Igen 18-ban vehettem volna lakást, de nekem a ház volt első körben a szemem előtt. Gondoltam ha akkor egy közepes jövedelem alatt keresők megvehetnek egy 40 éves kádárkockát(nyílván hitelből), akkor majd én a jó fizetésemmel képes leszek egy új építésére/nem túl régi megvásárlására. Hát ez a feltételezés bukott most az elszálló árak miatt.
-
adalbert1
veterán
válasz #41635072 #81776 üzenetére
Szerintem itt az is kérdéses, hogy mióta keresnek jól - ha esetleg csak 1-2 éve, akkor olyan nagy összeget nem lehetett megtakarítani belőle.
Másrészt meg ha kicsit is lazábban kezeled a pénzügyeket, akkor rengeteg pénzt el lehet költeni, szóval nagyon tudatosnak kell lenni, hogy egy értelmes összeget meg tudjál takarítani (illetve leginkább egy arany középút megtalálására kellene törekedni, mert az se jó, ha az ember millió közeli fizetéssel nagyon a fogához veri a garast, és semmit nem élvez a pénzéből).Ringman: igen, ráadásul az airbnb szerintem nem csak a belső kerületekben tolja fel az árakat, mert akik így onnan kiszorulnak, azok esetleg megjelennek keresletként a külsőbb kerületekben is.
-
tototos
őstag
válasz #41635072 #81771 üzenetére
Nem ilyen egyszerű, mert a lakást anyósnak tervezzük majd átadni. Szóval a vidéki ház árát tudjuk majd felhasználni, ami jóval kevesebb mint budapesti lakás értéke. Nem sírni akartam, mert el tudunk indulni, csak valahogy számomra még irreális, hogy jó fizetéssel is 40-50 millió hitelt kell felvenni ahhoz, hogy családi házunk legyen. Tudom menjünk vidékre ott jóval olcsóbb
-
Hi!King
őstag
válasz #41635072 #81132 üzenetére
Nem arról van szó, hogy szimpatikus-e egy adott cég tulajdonosi köre. Hanem arról, hogy onnantól kezdve, hogy NER érdekeltségbe kerül egy cég, elveszíti piaci jellegét. Mondhatnám, példának, ahogy becsődöltették a Széchenyi Bankot. De pl. mi lenne, ha bukik ez a rendszer, a szabad piacon vajon helyt tudnának állni az általuk megvett bankok, amelyek addigra a NER körök kétséges hiteleit fogják vinni a mérlegjükben? A kontraszelekcióról nem is beszélve ezen bankok menedszmentjében. A belga bank hazai leánybankjánál nem sok belefolyása van, ha az anyabank tulajdonosai között esetleg orosz maffiózók vagy kolumbiai drogbárók vannak, mert a magyar leánybanknál az jön le, hogy profitorientáltnak kell lenni, és igazodni a belga menedzsment stratégiai céljaihoz. Ebben már gyakorlatilag semmi hatása nincs, hogy mögöttük kik állnak, a lényeg, hogy stabilan és nyereségesen működjön az itthoni leányvállalat. Ezzel szemben a NER által megvásárolt bankokat nem fogják csendesen irányítani a NER maffiózok, részt fognak venni az itthoni céljaik beteljesítésében, legyen az az unokaöccsök pozícióba hozása, vagy a nagybácsik kétes vállalkozásaikhoz a hitel kihelyezések.
-
veterán
-
aujjobba
addikt
válasz #41635072 #80403 üzenetére
Szolidaritas, osszetartani kellene, nem szethuzni, a masikat kopkodni.
Amugy mi is CSOK-osok vagyunk, allitom neked mire a gyerekeim felnonek itt-ott visszakerul a korforgasba az a tamogatas-osszeg amit kaptunk, abbol amit a kecora koltunk pluszban, a gyerekekre, stb.
Mivel nem szalagmunkasokat kepzek beloluk a jovobeli munkajukbol is tobbszorosen visszaforog majd ez ado/jarulekformaban.Na mindegy, de ezt a szullik-ellik dolgot legalabb befejezhetnenk itt.
-
Qtya123
őstag
válasz #41635072 #76638 üzenetére
Kiszámolónak vannak szerintem jó bejegyzései.
Mondjuk a kommentek színvonala valóban erősen csökken. Kedvencem, mikor egymást licitálják túl. Egyik cikk alatt mindenki 1.5 milliót keres havi 2 nap munkával, máskor meg azon megy a verseny, hogy 150 Ft-ból megvan a kaja az egész családnak egy napra.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz #41635072 #76638 üzenetére
Ő számomra is hiteltelen. Minden videója arról szól hogy menjél hozzá és vegyél fel annyi hitelt rajta keresztül amennyit csak tudsz minden pénzed tegyed lakásba. Teljesen mind1 mi történik mindig ezt kell csinálni szerint, még akkor is ha 8-10% a kamat, merthogy azzal ne foglalkozz majd pár év mulva menjén vissza hozzá és kiváltja neked. Ha nem ezt mondaná akkor nem lenne munkája, semmi más csak ügyfélszerzés minden videója. Teljesen ellenérdekelt, ha máshogy gondolná, akkor se mondaná...
Ja és ha nyugdíjmegtakarítás akkor szerinte rajta keresztül kössél nyugdíjbiztosítást mert hidd el hogy az a jó...[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
válasz #41635072 #72557 üzenetére
szerintem így ebben a formában ez nem jelentésköteles nav fele.
Szerinted? Mivel te kérdezted, hogy adóköteles-e, így a "szerinted"-nek semmi jelentősége, mert nem tudod.
Ahogy fentebb írták, lényegtelen, hogy "szerinted" minek minősül. Ha nyereséget érsz el, akkor adóköteles és ne legyenek hiú ábrándjaid, a NAV előbb-utóbb megtudja, hogy a R-nál mit csináltál.
Egyébként a devizaváltás akkor nem adóköteles, ha pl. nyaralásra váltod, majd nyaralás után vissza. Természetesen a nyaralás költségeivel arányos mennyiségben. tehát ha egy 200k költőpénzes nyaralásra 300k-t váltasz, az nem gond, de 20M már nagyon.
El kellene fogadni, hogy a jövedelmeid után adót kell fizetni. Ha kevés, akkor azért, ha sok, akkor meg azért nem érdemes ügyeskedni, főleg, hogy nem ismered a NAV eszköztárát, amivel rájönnek.
Ezután benyögöd, hogy évente félre tudsz tenni 150k CHF-t. Innen meg szarrágás az, hogy a revo-s játékod után nem fizeted be az adót. -
-
nort_on
senior tag
válasz #41635072 #62125 üzenetére
Jó kérdések, de ezekre senki nem tudja biztosan a választ.
Igen, ugyanolyan likvid ilyen értelemben, napközben pár órán belül hozzáférsz és a számládon lesz a pénz.
Jelenleg ilyen időtávokra ezek a jók:
A 2027/I PMÁP az 56. naptól lesz pluszos, de a MÁP+ ekkor még jobb. Csak a 89. naptól lesz jobb a PMÁP. Tehát az intervallumok:
0-26 nap: KP/szàmlapénz (~1 hónapra)
27-88 nap: MÁP+ (~2-3 hónapra)
89. naptól (~4 hónaptól, jelenleg 12+2 hónapra, 2023.03.24-ig): PMÁP 2027/I.[ Szerkesztve ]
-
M3aN
senior tag
válasz #41635072 #59891 üzenetére
Akkor legyen egyértelmű és kerek: ha te elvárod, hogy más ugorja át a számára nem tetsző részt anélkül, hogy szóvá tenné (jelen esetben az ingatlan témát), akkor te pedig légy kedves átugorni azt, ha valaki ezt szóvá teszi, anélkül hogy visszaszólnál és zokon vennéd. Ha ezt nem tudod megtenni, akkor mástól se várd el, és fogadd el: van más vélemény is.
-
M3aN
senior tag
válasz #41635072 #59887 üzenetére
Szerintem többeket zavar a lassan határtalan off… Köztük engem is, csak ignorálom
A kripto is befektetés, mégis van saját topikja. Ugyanez igaz a ritka legóra és a tulipánhagymára is.
Egyébként befektetés lett volna az is, ha egy éve veszel pár VGA-t, idén pedig dupla áron tudod eladni. Beszélünk innentől erről? -
Dare2Live
félisten
válasz #41635072 #59878 üzenetére
szomszéd kérdése. Ki kell fogni. Jellemzően nincs semmi de ha pl egy 3 kisgyerekes van fölötted akkor így jártál. vagy ha egy nagyotthalló néni mellettetek akinek élete a tv. De téglába ezek az esetek semmmivel se jobbak.
Új építésüeknél, van, hogy véletlenül berakják a döngégátló anyagot, lakások közé hangszigetelést. Ez elég sokat fog így is hallod amikor gyerekek fölötted rohangálnak de nem olyan szinten.
hangra amúgy sztem nem is panel a legrosszabb hanem a csúsztatott zsalus.
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Lex Icon
senior tag
válasz #41635072 #59835 üzenetére
Igen, megtakarítás, de az itteni diskurzus nagyobbik része másról szól, amit az ingatlanos topikban kellene kitárgyalni, ahogy látom, ott is ez megy, felesleges duplán megbeszélni.
Az pedig, hogy a topik témája számodra érdektelen, ezért teszel rá, az meg elég érdekes gondolat.[ Szerkesztve ]
-
Ijk
nagyúr
válasz #41635072 #59815 üzenetére
Azért vállalja túl magát mert nem akar valamennyivel kevesebbért egy rakás szart venni. Inkább rágja a küszöböt 20 évig a jó ingatlanban, minthogy valami elértéktelenedő rossz helyen élje le a fél életét. Ha 50 millió egy panel akkor meg milyen nem túlvállalásról lehet beszélni?
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Kobe
veterán
-
Lex Icon
senior tag
válasz #41635072 #52327 üzenetére
de pont a kismillio ora elegeteset akarom elkerilni feleslegesen, nincs erre idom.
Ne haragudj, de amit írsz az nagy butaság. Ez olyan, mint pl. pár hét alatt akarnál mérnöki diplomát szerezni vagy inkább fekete öves MMA bajnok lenni. Ez így nem megy.
Etf tenyleg nem erdekel, nem 10 ev mulva kell a penz, es aktiv portfoliot szeretnek
Na, pont ehhez kell a sok tudás és főleg a megfelelő felkészültség, lelki edzettség, mert hiába a tudás, ha nem bírod ki ha a tőzsde hónapokig vagy akár évekig nem arra megy, amerre kiszámoltad/sejtetted/(tetszőleges prekogníciós szóval behelyettesítheted). Ha ez olyan egyszerű lenne, ahogy te elképzeled, akkor mindenki ezt csinálná. Persze sokan megpróbálják, mert "ki ha nem én", de a többség pár kudarc után kifizetődőbb hobbi után néznek.
A tőzsdére szokták mondani, hogy 20% tudás, 80% pszichológia.
Ha tényleg érdekel, akkor kezdj bele az Összefoglalóban és a korábban említett anyagok megtanulásába és kezdd el kicsiben az alapokat átültetni a gyakorlatba és haladni felfelé. Eleve amíg a kockázat tűrési szinted nem ismered, addig nem tudod mit bírsz. Amíg nem éltél át pár bukást vagy nagyobb hozamot és tudod hogy ezt hogyan kezeled, addig nem tudsz előre stratégiát tervezni.[ Szerkesztve ]
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz #41635072 #52327 üzenetére
Neked pontos elképzelésed van arról hogy miről akarsz tanulni. Egyszerűen fogd magad és Googleben keress leírást a CFD-kről meg a többi retekről amiről meg akarod győzni magad hogy nem kell. Utána indulhat a casino! Majd a gaineket (lossokat) posztold ide!
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
j0k3r!
senior tag
válasz #41635072 #52326 üzenetére
Pár link, ami hasznos lehet:
3 db "Investing Like Warren Buffett" playlist
William Ackman: Everything You Need to Know About Finance and Investing in Under an Hour
Aswath Damodaran
https://elemzeskozpont.hu/ (van fizetős tanfolyam is, de a sima blog cikkek is jók)
Bence Balázs
Pénzügyi Fitnesz
https://osztalekportfolio.com/ (cikkek + blog + youtube + könyv is)
Learn to investha eszembe jut még valami, majd írok még könyveket tudnék még ajánlani egyrészt fundamentális elemzéshez, másrészt tőzsde pszichológiához (utóbbi súlya a sikerhez szerintem nagyobb, mint azt gondolnánk)
[ Szerkesztve ]
some men just wanna watch the world burn...
-
mrhero
tag
válasz #41635072 #52312 üzenetére
Amiről te beszélsz az már messze nem a tőzsdézés alapjai.
Az elmélet pedig egy dolog. A durva része az pszichológia. Mindenki átesik majdnem ugyanazon a tanulási görbén és az nem 2 nap. Jó ötletei szintén mindenkinek vannak, 2013-ban volt egy elherdálni való millióm és meggyőződésem volt, hogy teslat kell venni és otthagyni. Szerinted?Videó alapú anyagot nem nagyon tudok. opcioguru.hu-n van fent egy ingyenes tőzsdei gyorstalpalo, de az nagyon nagy vonalakban említi csak az alapokat. Ami neked kell szerintem nem fogod megkapni csak videóban. Javaslom inkább a könyveket. Amiből olyat én szintén nem tudok, amiből esszenciálisan megkapod a legtöbb alap infót. Amivel én kezdem anno az pl Andre Kosztolányi könyvek, Edwin Lefévre stb. . inkább olvasmányos könyvek, amik aztán beszippantanak. + Irgalmatlan mennyiségű cikk. Ha valamit nem értettem akkor mellékszálként utánaolvastam. A lényeg, hogy nem olyan gyors ez a dolog mint gondolod. Aztán még az is kiderülhet, hogy te vagy a kárpát-medencei Gordon Gekko Sokan ajánlották már itt a lusta portfóliót (könyv). én még nem olvastam, de lassan ráveszem magam a kíváncsiság kedvéért. Ha meg mégis video, akkor legyen film. Van 1-2 nagyon jó mozifilm ami még szórakoztató is amellett, hogy kapsz némi betekintést a kulisszák mögé. De hangsúlyozom, ezek mozifilmek, céljuk a szórakoztatás. Boiler room, Wall Street, Margin call, The wolf of Wall Street, Too big to fail, The bog short, csak a klasszikusokat említve.
Ha meg az ötleteidet akarod élesben tesztelni és tanulni, azt kell kitalálnod szeretnél-e TBSZ-t vagy sem. Ha igen, akkor 2-3 nagyobb szolgáltató közül választhatsz. Ha nem, akkor irány valamelyik USA-beli. nézz ki egy szimpatikusat, ismerkedj meg a felületével, töltsd le a demo-t, nyomkodd 2-3 napig aztán nyiss egy számlát és utald el az elso 5-10k USD-t amit elégetnél Részvényeken és ETF-eken kívül egyelőre minden más instrumentumot felejts el. Nem kell neked se warrant, se certifikát, se CFD. Részvény és ETF.
-
PredatorZoli
Topikgazda
-
aujjobba
addikt
válasz #41635072 #49918 üzenetére
A 'néhány éven belül' es a 'szuper likvid' kifejezesek nem jellemzoek a tokepiaci befektetesekre, igy az ETF-ekre se, foleg ha hozamelvarasod is van.
Aktiv alapok kozul esetleg a Citadella eddig nalam jol teljesitett, de nyilvan a jovore vonatkozoan es rovid-kozep tavon a fene tudja.
-
bandus
veterán
válasz #41635072 #49914 üzenetére
Ha 5% az elvarasod amit az allampapir is tud, akkor miert fektetnel masba magasabb kockazat mellett?
Ezt egyebkent szerintem most barmelyik all world etf teljesitheti, nezegesd meg azokat.[ Szerkesztve ]
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
I02S3F
addikt
válasz #41635072 #49800 üzenetére
Ennek az az egyik oka, hogy tanulok egyetemen és tandíjra teszek félre havi 20eft-ot.
Viszont valóban felélem ezen kívül a havi fizetésem. A szokásos rezsi, albérlet, bkv, telefonon kívül szinte csak kajára költök. (Nettó 235-ből élek egy minigarzonban egyedül)
Várom a tanácsaidat, javaslataidat, ajánlott olvasnivalót! És megfontolom őket, hogy takarékosabban éljek! Ja és gluténérzékeny vagyok, tehát bizonyos élelmiszereket drágábban vásárolok. (Pl. : 10 deka akármilyen keksz 600 ft-nál kezdődik, kenyér 25 deka 800ft, stb.)
Kritikára is nyitott vagyok! :)
Szerk. : mgoogyi Köszönöm szépen!
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
válasz #41635072 #35407 üzenetére
Régi KKJ-k és a mostani 1MÁP-ok OTP-nél azonnal visszaválthatóak munkanapokon reggel 8 és délután 5 között. Utalni rögtön lehet a felszabadult pénzből, úgyhogy valószínűleg készpénzt is egyből lehet belőle csinálni.
Több év alatt összesen kétszer, vagy háromszor fordult elő olyan, hogy a visszaváltás után bennragadt az összeg a belső technikai pénzszámlán. Ha jól emlékszem, ezek olyan esetek voltak, amikor este/hétvégén adtam megbízást, ami a következő nyitáskor lett végrehajtva. Ilyenkor lehet reklamálni, de magától is megoldódik 1-2 órán belül, legkésőbb másnap. De úgy is ki lehetett szabadítani, hogy jutalékmentes T napos befalapból vásároltam, ami lerántotta a technikai számláról a pénzt, és rögtön vissza is váltottam az egészet.
-
Alex kettő
csendes tag
válasz #41635072 #34886 üzenetére
Ha jól értettem, csak a kamatfizetési időpontokban kapsz kamatot, a köztes időszakokban nem, tehát pl. 2,5 év után feltörve, csak a 2. évi fordulókor kapott kamat lesz rajta, a maradék fél évre bukod a kamatot meg persze a büntető is lejön. Tehát csak fordulókor érdemes kivenni.
De ha nem jól értelmeztem, majd a hozzáértők kijavítanak.[ Szerkesztve ]
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz #41635072 #34880 üzenetére
Én tavaly átnéztem egy pár ETF-et és ami megbízhatónak tűnt (elhiszem róluk, hogy tényleg tartanak közel 100%-ban fizikai aranyat), azok ezek:
iShares Physical Gold ETC
ISIN IE00B4ND3602ETFS Physical Swiss Gold
ISIN DE000A1DCTL3Xetra-Gold
ISIN DE000A0S9GB0Utána megnéztem a chartjukat (2011 áprilistól mostanáig):
És arra jutottam, hogy ha a Xetra-gold hosszú távon jobban nőtt, akkor talán átlagban magasabb arányban tart aranyat. Legalábbis más ötletem nincs, mert ha több etf ugyanazt a fizikai eszközt tartja, akkor a hozamukban csak akkor lehet különbség, hogyha az emellett tartott likvidási rész más arányban van jelen.
Ha a brókered eléri a Xetra tőzsdét, akkor biztosan fel lehet velük vetetni.
[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
válasz #41635072 #34055 üzenetére
Kell hozza domain tapasztalat. Nekem pl nincs fejlesztoi tudasom, de az adott domainen belul ertem, es le is tudom forditani, hogy pontosan mit is akar a vegfelhasznalo, feg mert x evig a masik oldalon csinaltam. Ebbol kifolyolag sztem perpill tobbet keresek a hays atlagnal / maxnal + kollegaimnal is.
En azt tapasztalom - es nem altalanos - de aki csak fejesztessel foglalkozik, hajlamos nagyon mas, uzleti igenytol teljesen elrugaszkodott iranyba vinni a dolgot, ezert kell mellejuk olyan aki nem restell A, baxogatni oket timelinet illetoen B, on-track tartani az igenyeket.
Nyilvan ezzel a tudassal csak egy szintig fokozhato a fizu, en pont most allok neki fejlesztoi tudassal otvozni a meglevot aztan kiderul[ Szerkesztve ]
-
A Zéé
addikt
válasz #41635072 #34055 üzenetére
bennem is épp ez a kérdés fogalmazódott meg...
Mert ezek szerint én iszonyat szar közegben mozgok, mert senki sem keres ilyesmi pénzeket a 30-as éveiben levő diplomás ismerőseim között, és olyan kőművesről, festőről se (meg úgy általában senkiről sem, aki effektív fizikai munkát végez az építőiparban) tudok, akinek a bére lényegesen több, mint napi 20k. Az, hogy a bevétele több, olyan van, de ebből ugye lejönnek a költségek...[ Szerkesztve ]
Just a simple Lineman...
-
Ra3
őstag
válasz #41635072 #33847 üzenetére
Értem, én úgy tudom hogy megkapod az időarányos kamatot, a visszaváltási 1%-al és kamatadóval kell ilyenkor mint költséggel számolni.
Szerintem más is meg tudja erősíteni hogy így van, annó itt is ment a matekolás hogy mennyi idő elteltével lehet úgy visszaváltani, hogy ne legyél mínuszban ha lejárat előtt kiveszed.''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''
-
Ra3
őstag
válasz #41635072 #33845 üzenetére
Egyelőre még egy csomó dolog bizonytalan az új kötvényekkel kapcsolatban, az államkincstárnál se tudnak sok mindent mondani, én mindenképp várnék ezzel az átmenekítéssel amíg letisztázódnak a dolgok.
Az szinte biztos hogy az inflációkövetés megszűnik, pedig könnyen lehet hogy hosszabb távon a régi megveri az újakat ha megugrik az infláció.[ Szerkesztve ]
''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''
-
Fandango
veterán
válasz #41635072 #33144 üzenetére
Miért is lenne ez befektetés üres zsebbel?
Hiszen írta, hogy az elkövetkező 5-6 évben szeretne félre tenni, ami alsó hangon 20 millió forint lesz mire aktuálissá válik a vásárlás, és akkor még nem számoltunk semmi kamatot.
Mondjuk tény és való, hogy kicsit nagyra vágyó tervek egy vidéki ingatlan, egy fővárosi ingatlan, és még üzlet is egyszerre.
A másik dolog, hogy 5-6 év múlva a jelenleg elérhető támogatások (CSOK, babaváró stb.) egyáltalán elérhetők lesznek e, meg az ingatlan árak hova fognak jutni?[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz #41635072 #32761 üzenetére
Akkor néhány menüs ebéd, amire amúgy is költene az illető.
Szerintem érted te is a lényeget..., az pedig, hogy kinek ér meg 5+k-t néhány kattintással "szarakodni" már egyéni döntés kérdése.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Mercutio_
félisten
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz #41635072 #31955 üzenetére
Federal Reserve Chair Jerome Powell boosted U.S. stock markets on Wednesday when he said the policy rate is now "just below" estimates of a level that neither brakes nor boosts a healthy economy, comments that many took as signaling the Fed's three-year tightening cycle is drawing to a close.
Portfólión próbálják félremagyarázni, szerintük Wall Street nem értette. Pedig érthető. Ha lesz is még kamatemelés, az ideiglenes lesz, és vissza fog térni ide az egyensúlyi kamatszintre.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
buherton
őstag
válasz #41635072 #31911 üzenetére
Esetleg lehetne venni potom pénzért állampapírokat.
Szerintem senkinek sem érdeke most egy háborúnak. Oroszországnak kellett a Fekete-tengeri kiktő és azt megkapta. Ukrajna pedig csak hozza a formáját és valahogy beakar kerülni a hírekbe. Most már, ha a gázzal nem tud, akkor huzogatja a medve bajszát. Kelet-ukrajnai konfliktussal sem bír el Ukrajna, akkor mégis mit csinálna az oroszokkal?!
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz #41635072 #31723 üzenetére
Ferfi eseten lazan kitolhato akar 10-15 evvel 30 eves korhoz szamolva szerintem. Ha azt veszed h mondjuk a hazassagok fele valas igy egy csomoan ebbe bele is esnek h megint megprobaljak akar elso akar tovabbi gyerekprojektet ha az elso hazassag balul sult el.
youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
Mercutio_
félisten
válasz #41635072 #31509 üzenetére
Ha 35 évesen nem tudott félretenni, miből akar az illető önerőt és törlesztőt előteremteni?
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Mercutio_
félisten
válasz #41635072 #31424 üzenetére
L*f@sz nem derülne ki a közösség szempontjából, lévén a közösség a teljes Ph, nem az a 10-20 tag aki ide jár.
És ez független attól, hogy mennyire tartom jó ötletnek ( ) akár a moderálást, akár a moderátori kommunikáció módját.
Btw nem akarok párhuzamot vonni, de pont ilyen szavazósdival tette sokak számára szinte követhetetlenné egy hangos kisebbség a bestbuy topicot.
-
válasz #41635072 #31424 üzenetére
Ezekből a támadó hozzászólásokból elég is volt. Megkértek téged valamire, te meg rögtön elkezdesz támadni. Elég lenne normálisan megindokolni, hogy szerinted miért nem off, amiről beszéltek. Romboló hatást legfeljebb a te utolsó néhány hozzászólásod keltett.
Pénztárca bemutatók: https://www.youtube.com/playlist?list=PLYQxd5Rbby46cPtVVMQodEGZuxZm7csIo
-
Mercutio_
félisten
válasz #41635072 #31412 üzenetére
Bár szerintem de annyira pörög a topic, hogy ne férne be egy ilyen szál pár napig...
-
attiati
veterán
válasz #41635072 #31335 üzenetére
11. ker habár kintebb van, de lokáció szempontjából nem számít külső resznek.
Irodaházak szempontjából 11-13. ker a legfrekventáltabb. Ők hajtják fel a kiadó garázsok árát. És egyre kevesebb a beépítetlen terület közel az irodaházakhoz.
5%-ot én már alacsonynak tartom.
Igazából elszálltak a garázs árak, de bérleti díjban nem lehet már ennél többet elkerni.
Kvázi beesett a hozama.10 éves kötvény hozama 4%.
Az a garázs is ennyit hoz nettóban.[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
válasz #41635072 #31335 üzenetére
LOL....sok barom aki kiveszi ennyiért.....
ott lőném először tökön magam a helyszínen, utána meg főbe, ha 15nél többet kellene adni érte persze először képen röhögném a tulajt
Nemrég váltottam beállóhelyet, 13K-ról 12K-ra, szomszéd házban....saját házban már 9-11-ért is lett volna csak cinkesen szűk a garázskapu....ha megszűnne a mostani, héten belül szintén találnék 15 alatt az utcábanHa nagyon lusta lennék levadászni, kis sétával akadna szomszéd utcasarkon parkolóházban 17-ért is, számlásan.....de a 4-6 körúthoz közelebb eső parkolóházban (szintén számlával, cégszerűen) sem több 25-26K-nál a havi
Helyileg ez 9ker, körúthoz közelebb, és van kínálat bőven....kb 10-12 mélygarázs épül a házakhoz ezen a részen
[ Szerkesztve ]
-
htomi85
tag
válasz #41635072 #30973 üzenetére
Tisztázzuk: én azt látom a környezetemben, hogy 30 felett kis vagyonkával mindenki menekülne budapestről.
Többen ki is mentek az aggloba. Ha lenne távmunka, vagy jól menő vállalkozás, senki se lakna bp-n. Legalábbis én ezt látom. Csak a munkahely és a jövedelem számít.
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Lexus, Toyota topik
- Kerékpársportok
- Gitáros topic
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- alza vélemények - tapasztalatok
- További aktív témák...