- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Flashback: Építsünk PC-t akciós alkatrészekből, lassan. upd: 05.28
- GAI: Retro GPU-k mindörökké: a végleges koncepció, és a szereplők bemutatása
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- sh4d0w: Árnyékos sarok
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
time_drainer
csendes tag
válasz
aAron_ #134320 üzenetére
Igen kifejezetten negatív reálhozamra gondoltam. Emlékeim szerint negatív reálhozam volt nagyon sokáig DKJ-n 2010-es évek második felében, aztán jó darabig az inflációs válság alatt is. Igen, most egy pár éve van reálhozam, de miért irreális, hogy visszatérünk megint a negatív reálhozamokhoz a következő 5 évben?
-
Joe123
senior tag
válasz
Segal #134322 üzenetére
A fixmápos nyugi egy illúzió, ha esetleg úgy alakul, hogy elpattannak a kamatok, máris nem fog olyan jól festeni a most elfogadhatónak tűnő kamat. Fordított esetben persze win van és örülés, de hát ugye mindig a kockázatokkal kell elsősorban foglalkozni, nem a nyerő forgatókönyvekkel. A fix-el is fut egyfajta kockázatot az ember - az állam helyett. (Pár éve a MÁP+ milyen faszának tűnt ugye az alacsony kamatkörnyezetben, amíg el nem szállt az infla az egekbe és dobta el mindenki, mint a véres rongyot.)
-
aAron_
őstag
válasz
Mauzes #134321 üzenetére
Ez már nem olyan egyértelmű, de a jövőbeli hozamvárakozások elég stabilak (lapos a hozamgörbe a mostani szinten már elég régóta). Feltételezhető, hogy a DKJ hozamok nagyjából maradnak ezen a szinten, így a FixMÁP / BMÁP hozam különbözetében sem lesz nagy változás.
De plusz vita tárgya lehet akár még az is, hogy a FixMÁP putot is be kéne árazni (fix kamatozású 5 éves kötvénynél van értéke annak, hogy el tudod adni 99%-on lejárat előtt bármikor).
#134322Segal: "Mindenesetre nem próbálok okosabb lenni a piacnál, így mindkettőből szoktam vásárolni."
Itt ez a logika nem működik, mert nem piaci árazásúak.
-
Segal
veterán
válasz
Mauzes #134321 üzenetére
Na ez az amit senki sem tud. Ha nyugira vágysz akkor fixmáp, ha belefér egy kis izgalom akkor bmap.
Az én személyes tippem abból kiindulva hogy a fixmáp már 5 évre is vehető, a bmap kamatát meg 2x is csökkentették hogy inkább magasabb kamatraa számítanak és bmap esetén kevesebb legyen az extra amit adnak, fixmáp esetén meg ugye a fix, de ahogy a vak is mondta majd meglátjuk.
Mindenesetre nem próbálok okosabb lenni a piacnál, így mindkettőből szoktam vásárolni. -
aAron_
őstag
válasz
time_drainer #134319 üzenetére
"az infláció felfelé indul és érdemben maga mögött hagyja a DKJ hozamokat"
Ez azt jelenti, hogy negatív reálhozam lesz. Szerintem ez teljesen irreális, magyar állam nem fogja tudni ilyen szinten finanszírozni magát.
Ha pedig arra gondolsz, hogy majd az újabb inflációs sokk után lesz a visszatekintő infláció magasabb, mint az aktuális DKJ hozam, az azt is jelenti, hogy addigra a mostaninál is rosszabb negatív reálhozamot szenvedsz el a PMÁP tartásával.
Ezért gondolom, hogy jelenleg nincsen olyan reális forgatókönyv, ahol az akár lejáratig tartott BMÁP hozama ne lenne nagyobb, mint a PMÁP-é.
"könnyen lehet, hogy az idei és jövő évi plusz nem hozza vissza a kétszeri átváltás"
Ha olyan magas lesz az infláció majd utána az infláció csökkenése is (!), hogy PMÁP hozama újra magasabb lesz, mint a BMÁP-é, addigra olyan szintű veszteséged lesz PMÁP-on, hogy már rég kitermelte volta a különbözetet a BMÁP-ra váltás.
Excelben írj fel BMÁP és PMÁP CF-kat egymás mellé különböző inflációs és reálhozam pályákra, dobj rájuk egy XIRR képletet. Szinte biztos, hogy te is hasonló eredményre fogsz jutni.
Legutóbb én még 2029/N-t vizsgáltam, akkor teljesen abszurd paramétereket kellet megadni azonos YTM-hez. Mostani BMÁP-ok kamatprémiuma ugyan alacsonyabb, de kétlem, hogy ez érdemben változtasson az alap problémán. PMÁP tartása emelkedő hozam(/inflációs)környezetben nem jó.
-
time_drainer
csendes tag
Szerintem viszonylag valószínű, de messze nem biztos forgatókönyv, hogy érdemes átülni, ezért a PMÁPjaim egy részével én is átültem (akkor még 1,5/2,5%-os) BMÁPba és FixMÁPba ahogy fordultak, egy része maradt 29/30-as lejáratú 1,5%-os PMÁPban.
Van aki szerint kizárt, szerintem reális forgatókönyv, hogy választáshoz közeledve és/vagy utána az infláció felfelé indul és érdemben maga mögött hagyja a DKJ hozamokat. Persze visszalehet ekkor ugrani PMÁPba, de könnyen lehet, hogy az idei és jövő évi plusz nem hozza vissza a kétszeri átváltás, és utána a tartósan alacsonyabb kamatprémium hátrányát.
-
nihill
őstag
válasz
szamovar #134317 üzenetére
Nem erste, de én azért kértem hosszabbítást, mert a megrendelt csempét nem tudták úgy szállítani hogy beleférjen az eredeti határidőbe. Csatoltam a tüzép levelét is erről. Nem volt gond elfogadták.
Összeg szerűen nem egy óriási tétel volt az egészből egyébként.
+Mondjuk én is az 5. hónap közepén rendeltem és akkor már sehonnan sem volt esély hogy időben megkapjam, de ezek szerint ez nem számított. -
szamovar
tag
2018-ban kötött Este LTP szerződéseink 2024 decemberében lejártak, az összegeket átutalták. A 180 nap hamarosan lejár, de még nem költöttük el a pénzt. Kaptunk a banktól kitölthető - kérelem igazolási határidő hosszabbítására vonatkozóan - nyomtatványokat. Ebben azt írják, hogy a vonatkozó törvényi szabályozás alapján, ha a lakáscélú felhasználásra vonatkozó igazolási kötelezettségemnek elháríthatatlan okból, igazoltan nem tudok eleget tenni, határidő hosszabbítási kérelemmel élhetek.
Van ilyen kérelemmel kapcsolatban bárkinek tapasztalata? Hogy érdemes megfogalmazni, hogy pozitív legyen az elbírálás? -
Hmmz
aktív tag
válasz
Ixion77 #134286 üzenetére
Tudom hogy van, azért javasoltam én is.
(Csak nem névszerint)
Dehamár igy belinkelted.. (BTW kösz összefoglalót!)Érdemes lehet megemlíteni, hogy JUSTETF-es linknél az FEDF az FEDG-re mutat, és persze GBP-ben adja meg az árát, de ha lejjebb görgetünk (a STOCK EXCHANGE-ig), akkor látszik hogy szintén az LSE-n kapni ugyanezt USD-ért is, ami már valóban FEDF néven fut. (Mindkettő UCITS de EUR mentesen)
De hogy teljes legyen a képzavar, ugyanitt látszik hogy FEDF-et kapni EUR-ért is az OLASZ tőzsdén is -
Llew
senior tag
válasz
[CS]Blade2 #134290 üzenetére
Havi és negyedéves nézetben nem, de félévestől már látszik a BMÁP is.
-
avl
senior tag
van valaki K&H-nal platinum-mal ertekpapirszamlaja, TBSZ-e ? milyennek tünik a dij ? van ott allomanydij ?
nem magamnak, en nem nyitok ott (meg mashol sem, mert mar "megvagyok")
-
válasz
DEXTERke #134311 üzenetére
Nem hagyom ki, csak érteni kéne, amit írok.
Csak idén a 2 százalékpontot közelíti (nem számoltam ki pontosan) az előnye egy FixMÁP/BMÁP vegyes portfoliónak a 1,5%-os PMÁP-hoz képest. Átülés után félévvel már ugyanott vagy, utána meg végig felette.
A kiemelt rész vonatkozik a -1%-ra. -
Szűrj rá a nick-emre meg a PMÁP szóra.
#134307 BiP
Még a májusi nincs kint, de az első 4 havi infla adat átlaga 5% és eddig lefele ment a trend az árstopokkal. Tfh. 5% marad. Akkor jövőre 6,5% lesz a PMÁP kamata. Az még a FIXMÁP kamatát sem éri el, mert az negyedévente fizet, így évesítve kb. 6,68%. Tehát nem hogy behozná az idei bukót, még tovább növeli azt. Nem beszélve arról, hogy egyelőre a BMÁP még felette is van ennek jócskán, tehát még nagyobb a bukó a PMÁP-pal. Csak idén a 2 százalékpontot közelíti (nem számoltam ki pontosan) az előnye egy FixMÁP/BMÁP vegyes portfoliónak a 1,5%-os PMÁP-hoz képest. Átülés után félévvel már ugyanott vagy, utána meg végig felette. Ha aztán meglendül az infla '26-ban (de ahhoz brutálisan meg kell lendülnie), ráérsz átülni év végén. De azt még figyelembe sem vettük, hogy ha meglendül az infla, akkor a BMÁP sokkal hamarabb leköveti, szóval eleinte eleve BMÁP-ban lenne érdemes ülni... -
ArGab
őstag
válasz
HussarF #134303 üzenetére
Most várok választ írásban. Sok lehetőségem nincs, ügyvédet ezért az összegért nem fogok fogadni és bíróságra járni. Esetleg még ha valami szervtől tudok jogértelmezést szeretni.
Az 1993. évi XCVI. törvény szövegében, ami elvileg erről rendelkezik, csak ennyit találok:
74. § (8) Az (1) bekezdés szerinti támogatás összege nem haladhatja meg a 2024. szeptember 30-án fennálló pénztártagi egyenleget. A pénztár az elszámolás során a pénztártag egyenlege tekintetében először a tőkerész terhére köteles elszámolni, azzal, hogy a legutoljára elszámolt tőkerészből visszafelé szükséges elszámolni, ezt követően terhelhető a hozamrész.Ezek alapján nem egyértelmű a törvény, mert nem tiszta mit jelent az "egyenleg". Az összesített összeget, vagy a tőkét és hozamot külön-külön. És arról sem rendelkezik, hogy az elszámolás során a kifizetéskori egyenleg terhére kezdje el vonni a tőkerészből és hozamból, vagy a 2024. szeptember 30-án rendelkezésre álló tőkerészből és hozamból.
-
mandleee
tag
Köszi mindenkinek az útmutatást!
Számításba vettem, hogy mindenképpen adóznom kell utána, mert nem TBSZ-en lesz. Az IBKR cash-ben ötlet tetszik, az a pár % kamat ami tökéletes lenne. Ez még jó is, ha már IBKR-re kiutalom (egyszeri költség) akkor ott pont át tudom majd váltani HUF-re szinte kedvező áron, ha éppen forintba szeretném majd kiutalni magamnak. Néztem a Revoluton is van hasonló, de ott meg a váltáson nagy a marzs, meg inkább bízok ekkora összeget az IBKR-re, mint a Revora.
Nyilván a forintra átváltanám és DKJ lenne a legjobb, de lehet hogy 5 évig nem találok megfelelő lakást (legutóbb ami tetszett az pont 5 éve volt eladó, sajnos akkor nem léptem), akkor meg luxus lenne 5 évig csak DKJ-ban tartani.
A forintos megtakarítást azért nem szeretném, mert akkor meg túlságosan nagy lenne a forint kitettségem.
A pénzpiaci ETF is jó tipp köszönöm! Lehet, hogy berakom TBSZ-re egy részét, aztán még úgy is jól járok, ha éppen egy lejáró TBSZ-t nem hosszabbítok, hanem az ott lévő ETF-eket adom el. Csak magamat sem szeretném szivatni, mert mivel nem TBSZ-en lesz, épp elég lesz kiszámolni majd az adót utána. -
BiP
nagyúr
válasz
HussarF #134305 üzenetére
Köszi. Most ugye elég alacsonyra hazudta a KSH a 2024-est, de a '25-ös mindenképp nagyobbnak néz ki, ezért gondolok arra, hogy jövőre meg van arra esély, hogy a PMÁP lesz a jobb, ezért vaciláltam a maradáson (kibekkelésen). az új PMÁP-ok meg mindenképp gyengébbek lesznek.
-
Ha nem kell a pénz a közeljövőben, akkor mindenképp érdemes valami 50% Fix- 50%BMÁP körüli portfolióba áttolni a PMÁP-ot. Az idei év bukó PMÁP-pal. A jelenlegi infláció alakulása mellett a jövő évi is bukó lesz. Ha jövőre meglódul az infláció, akkor elég a végén átülni PMÁP-ba. Ha végig tartod, sosem fogja visszahozni a 2 év bukót.
-
BiP
nagyúr
válasz
HussarF #134303 üzenetére
Már elég sokszor levezettük
Nem követtem a topikot, lemaradtam ezekről, nem tudtam, hogy már lerágott csont, azért kérdeztem, hogy érdemes-e mozdulni. (ezek szerint újra).Ha megint meglódul az infláció, akkor visszaszállsz PMÁP-ba.
Igen, ezen agyaltam. Csak én magam nem számoltam utána, hogy a váltás miatti 1%-okkal és a már csak gyengébb elérhető prémiummal többet bukok-e, mint amit nyerhetek egy másik, DKJ átlaghoz kötött papírral. Mondom, hátha valaki ezt már kimatekozta. -
válasz
ArGab #134301 üzenetére
És tudnak olyan jogszabályt mutatni, ami alátámasztja ezt az értelmezést? Nem nagyon néztem utána, de a tegnap linkeltekből nekem is az jött le, mint a többségnek, hogy ami meg lett állapítva tavaly szeptemberben, az egy fix limit. Nem tudom milyen lehetőségeid vannak, nekem van jogi biztosításom én biztos, hogy rájuk dörrennék azon keresztül, hogy mégis mivel akarják ezt alátámasztani.
#134302 BiP
Már elég sokszor levezettük, hogy a 1,5%-os PMÁP-okat is dobni kell... Nem leszel ugyanott, bukóban leszel végig. Ha megint meglódul az infláció, akkor visszaszállsz PMÁP-ba. -
BiP
nagyúr
Köszi. Pont ezeken dilemmázok. Hogy most van 2% eltérés, ami éves szinten már érezhető pénzmennyiség. És ezt meg is enné az átváltás (igen, Kincstári számla), és 1-2 év múlva másikra váltás vagy pmápra visszaváltás, ha fordulna a szélirány. És erre a +1.5%-os PMÁP-ra már nem is tudnék visszatérni, csak rosszabbak lesznek.
Szóval nagy a dilemma, hogy nyeljem-e be a mostani 2%-kal gyengébb évet, tartsak ki, vagy váltsak, mert akkoris kb. ugyanott vagyok. hmmm. -
ArGab
őstag
válasz
ArGab #134273 üzenetére
A pénztár szerint a lakáscélú kivét legfeljebb a 2024 szeptember 30-i egyenleg összegéig történik, de szerintük ez a 2024 szeptember 30-i egyenleg terhére is történik. Az elszámolás során a 2024 szeptember 30-i egyenleg tőke, majd a hozam terhére történik, utóbbi legfeljebb a 2024 szeptember 30-i hozam összegéig. Mivel én felvettem a teljes hozamot áprilisban, így a 2024 szeptember 30 előtt elért hozamot szerintük már teljesen kivettem, így csak az ezzel csökkentett (kvázi tőkerészt) vagyok most jogosult felvenni lakáscélra.
Ez egyben azt is jelenti, hogy a lakáscélú felhasználással nem lehet adómentesen lenullázni az ÖNYP-ket, mint sokan gondoltuk. Ha valaki pedig a hozamot akarja előbb felvenni, az jár rosszabbul. Fordítva legalább az működne, hogy a 10 év utáni 3 évenkénti kivéttel a bennmaradt összeget felveheti és megszüntetheti a számlát. Bár ez esetben a bent maradt kevés tőkerészre adóznia kell majd. Viszont aki előbb veszi fel a hozamot és aztán kéri a lakáscélú kivételét, annak így ott ragad egy összeg és még 3 évig nyakán marad a számla mire ezt megteheti.
-
Begi
senior tag
válasz
[CS]Blade2 #134290 üzenetére
A diagram nézetben nincs, de a listában ott van.
-
válasz
kovaax #134289 üzenetére
3 év után 10% szja és 8% szocho lesz rajta. A szocho is csökken.
#134294 Ixion77
Az ETF az ETÜ, a múltkor még a jogszabályokat is kikerestem részletesen, nézd vissza. Nem vonatkozik rá a szocho törvény. Ez lett a szívás, hogy a TBSZ feltörésekor már mindegy, hogy milyen papírról van szó, a növekményre megy a szocho. -
KMT
addikt
Ugye ez a lépés az eladás miatt kapásból 1% mínusz (ha a kincstárnál van a számla). Utána a 1,5% PMÁP prémium versenyezne az 1-1,5% bónusszal, no meg az infláció a dkj hozammal.
Az, hogy hosszabb távon jó lépés-e azt meg a DKJ hozam vs. infláció mértéke határozza meg. Ha ezeket visszanéznénk hosszú időre, abból talán már lehetne némi következtetést levonni.Csetdzsipiti az alábbit kreálta, nem tudom, hogy pontos-e. Ez alapján lutri lenne a váltás.
[kép] (nem fact check-kelt!) -
[CS]Blade2
addikt
A BMÁP_2029N (29.07.26) következő kamatfizetése nem jelenik meg az esedékességnél diagram nézetben.
Nálatok sem, akinek van ebből a papírból?
Jelezhetnénk nekik valahogy. -
axioma
veterán
Nekem is van usd-m, igaz me'g rovidebb tavon fog kelleni, de ha nem kamatozo termekbe hanem befektetesi [etf, ib01] tennem, felo hogy a forint alapu adozassal tobb adot vinnenek, mint a dollarban me'rt nyereseg. Egyelore IB ad ra valami kamatot siman parlagon hagyva, majd jol bevallom, de annak a maradeka me'g mindig tuti pozitiv, mert ott a toke nem szamolodik bele. Ez is szempont.
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
Tesztelo.hu #134277 üzenetére
A "kicsit okosabbak" meg Svájc hallatán elkezdenek kombinálni. Svájci indexálás --> svájci frank --> devizahitel --> "na ott is elvették a csúnya bankok a pénzünket, most meg a nyugdíjunkra pályáznak!"
-
Ixion77
addikt
Van USD alapú pénzpiaci ETF is, pl XFFE, FEDF
-
Hmmz
aktív tag
válasz
mandleee #134275 üzenetére
Jó sok itt a változó, mivel nem látjuk a jövőt..
XEON lenne a jó, ha EUR-ban lenne, de ugye USD, akkor talán lehetne rövidkötvény vagy pénzpiaci ETF. (EUR-ban több lehetőség lenne, főleg magyar brókernél)
PL. IB01.L , de ilyet nem kapsz akármelyik providernél.
Jól látod: Az ETF árfolyam kockázata mellett a devizaárfolyam-kockázatot is át kell gondolni rövid ingatlan határidő esetén, nehogy aztán "eltőzsdézd" a lóvét, ha esetleg beesik, bár azért felezni ez nem fog jóeséllyel(Haver pl. olyan szerződést irt hogy kifizette a felét, a másik felét meg fél év múlva mikor lejárt a PMÁP-ja +némi kamat a várakozás miatt, de igy is megérte neki, de ez az eladón is múlik)
Megaztán itt az adózás, vagy persze legyen inkább UCITS? adózás2
Esetleg safe funkció (Mint a lightyear-nél, esetleg revolutnál, de itt meg platformkockázat lehet jelen, de IBKR-nél is van hasonló lehetőség)Vagy TBSZ 3 évre, hogy csökkenjen az adó? Tényleg csökken? de lehet nem lesz meg a 3 év. Ez igy kétséges..
Aztán melyik cég? külföldi? magyar? csinálod magadnak a bevallást? Kapni ilyen ETF-et ott egyáltalán?Én ha tudnám hogy záros határidőn belül úgyis elköltöm forintban, és fontos az érték megörzésre rövidre is, akkor nem kockáztatnék, meg adózgatnék, meg bonyolitanám, hanem 3-6-12 DKJ azt jóccakát,
Persze ha 3+ évig elhúzódik a dolog, akkor lehet kár volt a DKJ.
(Esetleg MÁP+ ha netán elég hogy évente 1x ingyen visszaválthatod) -
Czimby
addikt
Sziasztok!
Délitán kaptam egy ilyen üzenetet az IBKR appban, mi a teendőm?
A következő szabálysértés(eke)t észleltük az Ön U****5661 számláján:- Többletlikviditás: SÜRGŐS: Felhívjuk figyelmét, hogy számláján lévő minősített saját tőke (azaz hitelértékű saját tőke) nem elegendő a fedezeti követelmény teljesítéséhez, és a fedezeti megfelelés helyreállítása érdekében a pozíciók felszámolása további értesítés nélkül megkezdődhet. -
Tesztelo.hu
senior tag
Tudja valaki, hogy az OTP mit művelt a régen egész jó Klímaváltozás alapjával? Most néztem, hogy az elmúlt 4 évben lényegében 0 a hozama. Most, amikor minden a napelemekről, szélerőművekről, akkukról, elektromos autókról szól (de évek óta erről szól). 2020-ban 70% volt a hozama! Mit változtattak rajta, hogy lényegében értelmetlen a pénzt ott tartani, és rendre alulmúlják a ref. indexet.
-
Tesztelo.hu
senior tag
válasz
sunavlys #134252 üzenetére
Beszélgettél te már "egyszerűbb" gondolkodású emberekkel? Minap egy kb. 30-as csaj megkérdezte tőlem, hogy ha 1400 Ft a bruttó ára valaminek, akkor mennyi a nettó... Egy 70+ embernek azt mondani, hogy "svájci indexálás"... Azt sem tudja, hogy eszik-e vagy isszák, max. svájci óráról hallott, esetleg. Elmagyaráznád, aztán legyintene, hogy de a 13. havi nyugdíjat "pluszban" kapják, ami régen nem volt.
-
mandleee
tag
Sziasztok!
Az ügyben kérnék tanácsokat, hogy lesz a portfólióm mértékéhez képest nagy arányú dollárom, amit feltehetőleg 1-3 éven belül szeretnék önerőként felhasználni, így nem szeretném lekötni hosszú távon TBSZ-re. Igazából attól függ, hogy mikor bukkan fel olyan ingatlan ami megfelel a saját kritériumnak, így nehéz belőni, hogy pontosan mikor is kell pontosan a pénz.
Első gondolatom az államkincstári számla volt, viszont mivel devizában lesz, nem biztos jobban járok, hogy átváltom a nem túl acélos USDHUF árfolyamon és forintos papírba rakom. Államkincstárban úgyis vésztartalék+önerő másik fele van, így másik opció felé nézelődnék. A cél, hogy a minimálisan valamit kamatozzon azért USD-ben és könnyen felszabadítható legyen.
Edit: túl rizikósat sem szeretnék, éppen elég, hogy a rövid idő miatt az árfolyam kockázatot is futom. -
tototos
addikt
Sziasztok!
Van valamilyen ingyenes tool amivel portfóliót lehet elemezni? Jó lenne ha ibkr-ből tudna adatokat kinyerni, esetleg még a deviza váltásokat is belevenné a statisztikába.
-
ArGab
őstag
válasz
Simia #134270 üzenetére
Aha, én is így értelmeztem, és akkor nem vagyok egyedül. Szerintem a szeptember 30-i összeg lenne csak a határ, az hogy ez miből van fizetve lényegtelen. Sőt, a 23-as pont még arról is rendelkezik, hogy először a tőke, majd ezután a hozam terhére kell elszámolni, és tőke esetén is a legutoljára számlára került összegtől visszafelé haladva. Ezek alapján pont hogy dT, T, dH, H kellene legyen a felhasználási sorrend.
Kíváncsi vagyok holnap el tudom-e végre érni őket, hogy tisztázzák ez most mit is akar jelenteni. A másik legjobb, hogy tárgy szerint hiánypótlási kérelemként küldték, de csak egy kijelentő mondat volt benne.
-
BiP
nagyúr
válasz
[CS]Blade2 #132370 üzenetére
Pont ezzel kapcsolatban gondolkodtam el, hogy van Pmápom, (infla +1.5%, még a jó feltételesből, 2030/J) , de most az is csak 5.2%.
Szeribtetek érdemes átmenni Bónuszra (7.36%) vagy másra, amit ami JELENLEG többet kínál? Tudván, hogy konkréta erre a Pmápra már nem fogok tudni visszatérni (most 0.5%-os prémiumkamatosok vannak).
2% a difi, ami nem mindegy.
Vagy érdemesebb kibekkelni ezt az alacsony(nak mondott) inflációs évet és jövőre úgyis magasabb lesz várhatóan? -
kovaax
őstag
válasz
Yellow73_a #134264 üzenetére
Igen, arra céloztam pont.
-
Simia
junior tag
válasz
ArGab #134268 üzenetére
A 22. pont szövegezésére utaltam:
A jogszabály úgy rendelkezik, hogy legfeljebb az egyéni számla 2024. szeptember 30-i egyenlege szerinti összeg használható fel a megtakarításból. Amennyiben ennél kisebb a felhasználás időpontjában a megtakarítás összege, úgy az az összeg használható fel.
Tehát nem azt írták, hogy az akkori egyenleg terhére, az akkori tőke terhére, vagy a ki nem vett hozam terhére, hanem hogy akkora összegig használható fel a pénz.
Ez szerintem azt támasztaná alá, hogy későbbi befizetés is kivehető, de legfeljebb akkora összegben. -
Simia
junior tag
válasz
Simia #134267 üzenetére
Én a törvény 7(8) pontja alapján úgy értem, hogy kivenni a szeptemberi egyenleg összegéig lehet, de nem feltétlenül annak terhére lehet...
Tehát ha az egyenlegem T+H volt szeptemberben, azóta fizettem még be dT, és lett dH hozamom, akkor ha felvettem H+dH-t mint hozamt, akkor a maradék pénztből kivehetek T+H-t (már amennyiben maradt annyi), effektíve olyan tökét is kivéve, amit szeptember óta fizettem be... -
ArGab
őstag
válasz
Simia #134267 üzenetére
Igen ez lenne a kérdés, hogy a lakáscélú keret, ami a szeptember 30-i egyenleg, lecsökken-e vagy csökkenthető-e azért mert közben fel lett véve hozam. Szerintem nem, de lehet én néztem el valamit.
A 22-es pont szerintem nem erről szól. Ha kevesebb az egyenleg kivételkor mint a 09.30-i, akkor értelemszerűen csak ezt a kevesebb összeget lehet felvenni. Nálam ugye pont ez a helyzet, így szerintem jogosult lennék mindent kivenni. De a levélben azt írták hogy a lakáscélú egyenleg csökkent a hozamkivét miatt.
-
Simia
junior tag
válasz
ArGab #134265 üzenetére
Szerintem a vita abban lehet, hogy a tavaly szept. 30-i egyenleged-ig lehet kivenni pénzt (ez esetben lehet, hogy a kivett hozam ezt a keretet csökkenti), vagy legfeljebb akkora összegben (de nem feltétlenül az akkori egyenleged terhére) lehet kivenni pénzt.
A kormány kisokosa (22. pont) ez utóbbi értelmezést sugallja, de a törvényt nem néztem meg.
Szerintem érdemes megnézni a törvény szövegét és futni egy kört a pénztárral.
Nekik önző érdekük, hogy minél kevesebb pénzt engedjenek ki, és nem tiszta hogy veled szemben ez az eljárás jogszerű-e... -
ArGab
őstag
ÖNYP lakáscélú felhasználásnál hallott már valaki olyanról, hogy lecsökken a 2024. szeptember 30-án megállapított lakáscélú egyenleg?
Tavasszal felvettem a hozamot, majd végtörlesztettem a hitelt, és múlt héten végre leadtam a pénztár felé a lakáscélú kifizetés kérvényt. De nemrég kaptam tőlük egy emailt, ami szerint mivel "Önnek 2025. áprilisában volt hoztam kifizetése, ezért annak az összegével csökkent a lakáscélra felhasználható egyenleg". Végigpörgettem még egyszer a leírásokat, de semmi olyat nem találok, ami szerint csökkenne a lakáscélú egyenleg, ha hozamot veszek fel. Próbálom elérni őket, de ugyanúgy nem veszi fel senki mint korábban. Valakinek esetleg van ötlete ezt mi alapján írhatták, és tényleg van-e ilyen szabály?
-
Yellow73_a
tag
válasz
kovaax #134263 üzenetére
Mert uborkaszezon van.
Az egyedüli fontos kérdés az volt, hogy az eddig jól fizető PMÁPokkal mit csináljon az ember, mibe forgassa át (többnyire a FixMÁP-ot és a BMÁP-ot javasolta mindenki. Vagy a magasabb hozam reményében a kincstárból áthelyezni más, esetlegesen kockázatosabb befektetésbe.
Miután ezek a műveletek lecsengtek, már csak a langyos állóvíz maradt... -
truthbid
újonc
Van valakinek tapasztalata a CIB Mozgástér Kedvezménycsomaggal ? 10-60M megtakarítással akár 5.69 hitelkamat is elérhető, de már 20M-el is, igen kedvező főleg a fix kamatozás miatt. Állománydíj 0.23% de tudnak adni egyedi kedvezményt rá. Más díj elvileg nincs, kereskedés nem lenne számlán csak meglévő TBSZ transzfer.
-
Brandynew
őstag
-
sunavlys
senior tag
válasz
Tesztelo.hu #134249 üzenetére
Sokkal jobban kommunikálható a 13. havi nyugdíj és a nyugdíjprémium, mint egy fix nyugdíjemelés.
Persze, hogy jobban kommunikálható. De ha az ellenzék még ezt sem tudja meg ugrani, hogy elmagyarázza, hogy jobban jár a svájci indexeléssel, akkor vonuljanak vissza.
-
sajtos365
tag
válasz
DemonDani #134250 üzenetére
Aki az időszak elején ment nyugdíjba annak sokkal jobban kinyílik a grafikon, mert a jelenlegi átlagnyugdíjban benne vannak azok is akik a mai bérekkel mentek nyugdíjba, a grafikon ezért torzít.
Aki 2013 januárban ment nyugdíjba 112,6e forinttal annak csak az inflációval emelték a nyugdíját, erre a 11 évre amit a grafikon mutat 1,65 szorzóval emelkedett a nyugdíja ami csak 185,79e ft. A 252,4 és a 185,79 között még kéne emelni 35,85%-ot, ez a százalék idővel mégnagyobb különbséget hoz, mégpedig a kamatos kamat hatás miatt.
-
DemonDani
addikt
válasz
Tesztelo.hu #134249 üzenetére
Valójában nincs akkora difi jelenleg.
-
Tesztelo.hu
senior tag
válasz
bul07 #134247 üzenetére
"Az a baj hogy a nyugdíjakat nem emelik úgy mint a minimálbért százalékosan." - Persze, mert 2010-ben eltörölték a Horn kormány által bevezetett svájci indexálást, ami az átlagbér növekedését is figyelembe vette az infláció mellett a nyugdíjemelésnél 50-50%-ban, ha jól emlékszem. Sokkal jobban kommunikálható a 13. havi nyugdíj és a nyugdíjprémium, mint egy fix nyugdíjemelés. Ez utóbbiakkal együtt is sokkal kevesebb egy mai nyugdíj, mintha maradt volna a svájci indexálás. (Nem én mondom, hanem szakértők szerint.)
-
Hmmz
aktív tag
válasz
bul07 #134247 üzenetére
Köszi, hogy igy hosszabban is megosztottad
#D1rect: jah, ez lenne a célja a nyugdijcélú megtakaritásnak is, hogy kiegészítse vagy fedezze a esélyesebben szerény összeget majd.
Sajnos csak egy régebbi cikket találtan erről, de a graf. elég sz@rul néz ki, valszeg azóta nőtt a dolgozók száma, főleg szükségből.
Emléxem 2000-ben összefutottam a teniszpályán egy volt IBM középvezetővel "odakint", akkor volt 35 éves, mondta hogy most már visszavonult, inkább engedi a fiatalokat érvényesülni, mossá csak nyugíjas meg utazgat/teniszezget
-
bul07
nagyúr
válasz
D1Rect #134244 üzenetére
Édesapám 1980 környékéig (kb 15évig) rendőr volt Budapesten, majd leszázalékolták, aztán falura költöztek(tünk) egyszer segítség gyanánt fűtötte az iskolát mert a fűtő kieset, feljelentették elvették a rokkant nyugdíját, aztán helyi téesz mint mások falun, kilencvenes évek elejétől máshol talált munkát de csak 4órába volt bejelentve és akkor vagy így vagy sehogy felállás volt, főleg itt falun a világ végén(amúgy szabad jó munka volt), kétezres évekbe 6vagy 8órába volt, majd nyugdíj előtt 5-7év szakmunkás minimálbér
És mikkor elment nyugdíjba 60e Ft lett megállapítva, mostanra 75évesen a nyugdíja nincs 110e Ft
És mai napig dolgozik havi 240órában hogy a kocsiját meg a horgászatát ne keljen elhagynia, mert megélhetésre se lenne elég amit nyugdíj címszóval kap.Édesanyám Nők 40-el ment nyugdíjba, fiatal korában 3műsazakos szövőnői munka majd gyerekek, falun nem volt más mint először óvodában munka, majd utána iskolában takarítónő, és itt dolgozott folyamatosan. Mikkor elment nyugdíjba 78e Ft lett megállapítva, majdnem ennyi volt akkor a minimálbér
Most 66évesen az első méltányossági emelés után 139e Ft-ot kap.Az a baj hogy a nyugdíjakat nem emelik úgy mint a minimálbért százalékosan.
Édesanyám nyugdíján jól látszik ez, menyi is most a minimálbér 193e Ft, kb ennyinek kellene lennie neki a nyugdíjnak ha egyformán emelték volna.Amúgy lesz itt nagy baj 10-20év múlva
Mert aki most albérletben lakik még valahogy ki tudja fizetni fizetésből de nem tud spórolni saját akár csak egy legkisebb panelra vagy falun egy régi házra, de hogy fogja nyugdíjból fizetni az albérletet, tömegesen fognak utcára kerülni a nyugdíjasok.Ajánlom azoknak akik albérletben élnek hogy boldog nyugdíjas időkre ne is gondoljanak számítsanak, ha nem akarnak majd utcára kerülni amíg élnek dolgozniuk kell.
-
" ~280k nyugdijas él 120k forintnál kevesebb pénzből havonta"
Ennyi nyugdíjat kapnak, egyáltalán nem azt jelenti, hogy ennyiből élnek.
Nekem 2 olyan rokonom is van, akinek nagyon alacsony a nyugdíja, de ennek az az oka, hogy 40 évesen megkenték a dokit és leszázalékoltatták magukat.
De mindkettőnek a mai napig van vállalkozása. -
Hmmz
aktív tag
Nyugdíj célú megtakarítások és fontosságuk (by Szendrei)
Egész jó de azért találtam benne hibákat. (Ha érdekel bárkit majd kifejtem..)
Tuti hogy ide is érdemes (lenne) befektetni..Mert ez annyira nem is rossz ötlet, tekintve hogy ~280k nyugdijas él 120k forintnál kevesebb pénzből havonta.
Ez ~12% az összes nyugdijasnakÉs ahogy mondják távolról sem jó irányba mennek a dolgok hosszútávon..
Továbbá, hogy hány fő kap és mennyi pénzt, azt ITT láthatod
-
ztak
csendes tag
válasz
Yellow73_a #134239 üzenetére
Szerintem ugyanazért nyitottunk számlát :) Te csak ott csinálod másképp, hogy a NYESZ-re nem ETF-eket veszel végül, hanem megtartod a Futures alapokat.
Köszi, hogy választoltál. A 3.) pontot illetően: jogos, erre gondolhattam volna. Bár azért elég egyértelműen azt írták, hogy 12 hónapon keresztül várják azt a havi 5-öt. -
Yellow73_a
tag
Sajnos nem igazán tudok válaszolni a kérdésedre. Én alapvetően a NYESZ és TBSZ miatt nyitottam értékpapírszámlát.
1.) Nem írtunk semmilyen extra szerződést, csak egy alapmegállapodást (és annak mellékleteit) az új értékpapírszámlához, emlékeim szerint nem volt külön szerződés a 40eFt "ajándék"-ról.
2.) Fogalmam sincs, kérdezd meg a kapcsolattartódtól, vagy hátha itt a fórumban találsz ezzel kapcsolatos információt.
3.) Szerintem azért csinálta, mert havonta ~40eFt-ra adtam megbízást, nem várta meg a 12 x 5 ezret (ami ugyebár 60eFt), mert a második befizetésnél már 80eFt-nyi alapvolt a NYESZ-R számlámon, és úgy gondolta, hogy a 80 ezerrel teljesült a feltétel. (t.i. több, mint 60 ezer) -
fil
őstag
MÁK-ból akartam kiutalni Eurót az Erstés eurós számlámra. Nme engedi kiválasztani csak a Revolut számlámat.
Belföldi számlára nem lehet? -
Hmmz
aktív tag
válasz
Apollo17hu #134226 üzenetére
Hát az a banktól függ.
Az OTP-nél pl. asszem úgy, hogy ha az Árfolyam+ opciót aktiválod és az EUR-t devizaszámlára váltod át OTP középárfolyamon a netbankban,
akkor azt később készpénzben is felveheted OTP fiókban, lehet csak előzetes bejelentkezés mellett. (Az OTP saját középárfolyama esetleg eltérhet az MNB-jétől)
De egyszerűbb ha megkérdezed Őket elötteNekem mikor kellett, volt egy ismerős sok EUR-al, akinek kellett a forint, és lebartereztük középárfolyamon mindenki jóljárt
-
ztak
csendes tag
válasz
Yellow73_a #134092 üzenetére
Ebben a hozzászólásban szó van arról az akcióról, hogy ha 12x5e ft-ot befizetek az Erste Future bármely csomagjába, akkor az Erste ehhez 40e ft-ot ad Erste Arany Alapok Alapja befektetési jegyben.
Kérdés:
1. Erről külön szerződést kell kötni?
2. Ha rögtön eladom Future-ös alapot (eleve csak azért veszek olyat, hogy teljesüljenek az ingyenes számlavezetés feltételei), akkor is érvényes a dolog?
3. Abban mi a logika, hogy már másfél hónap után ráteszi az Erste a TBSZ-re a 40e-s csomagot? Mi van, ha a következő hónaptól kezdve hanyagolom a befizetést? -
Andris...
tag
Szombat este utaltam webkincstárról folyószámlára egy összeget. A tranzakciók között ez a pénzszámla-kifizetés tétel "Lezárt", "Teljesíthető" státuszt mutat. A folyószámlámon viszont még mindig nem jelent meg az összeg. Ez is csak a következő kereskedési nap, hétfő reggel fog véglegesedni?
-
DemonDani
addikt
Én előbb vennék ebben a pillanatban bármilyen formában platinát, mint aranyat. Fizikai formában lényegesen nehezebb beszerezni ahogy nézem, kevesebb helyen kereskednek vele.
A katalizátoros téma annyiban nem meglepő, hogy azért a munkagépek, áruszállítmányozás nem úgy fest, hogy nagyon erőltetné ezt az elektromos hóbortot, a személyautóknál persze csökken, de sok olyan terület van, ahol inkább a hidrogén lehet a következő lépés a BEV helyett, de az megint kedvez a platinának.
Szóval elképzelhetőnek gondolom idővel az arany és a platina újra egymásra találását az árfolyamban. Az arany korrigálhat lefelé valamennyit, és szép lassan elkezdhet emelkedni a platina a túlfűtött arany miatt.
Talán az ezüst sem lenne hülyeség, és ott a hozzáférhetőség sem korlátozott annyira. Viszont ott azért volt emelkedés az utóbbi időben, kisebb az olló nyílása, mint az arany/platina estén.
-
aAron_
őstag
válasz
kovaax #134225 üzenetére
Nem, mert jelentéktelen mennyiség. Ez amúgy inkább másik topic témája: Tőzsde és gazdaság
-
DemonDani
addikt
-
Hmmz
aktív tag
válasz
DemonDani #134222 üzenetére
Jó felvetés, de nehéz ügy.
Ugye fő felhasználása a katalizátor, lehetne hinni hogy akár csökkenő tendencia várható az elektromos autók térhódítása miatt, de a szakértők nem erre számítanak.Jövőbeni felhasználás tovább nőhet a hidrogéncellák terjedésével, azthittem annyira azért nem ugrunk rá mint az elektromos autókra de mégis felfelét várnak.
Viszont nincs akkor nimbusza mint az aranynak, aminek valóban túlfűtött lehet a piaca..
Volatilisabbnak tűnik és kevésbé likvid.
Ékszerként a jelentős felhasználása még jelenleg, ebben is emelkedést várnak, de ugye aztán vagynem..Ha 10 éve vettél ilyet, akkor most 0-n lehetsz kb..
Túlfűtöttség távolról sincs, inkább lehetőséget látok benne..Kitermelése az elmúlt 5 évben minimális csökkenést mutat, viszont a jövőben olyan
0,5-1%/év-vel növelni szeretnék, de mivel Dél-Afrika a fő forrás, ezért akadnak bizonytalanságok.
De dicaprió gyémántos filmjéből azért némileg sejthető hogy arrafelé kicsit nehezebb az élet
Tisztára mintha Trump kezében lenne a kitermelés, hogy nehéz legyen jósolgatni bármitis előreÖsszegezve: Simán van benne potenciál, simán megérheti, de én biztos inkább ETF-et vennék mintsem fizikai formáját..
-
DemonDani
addikt
Nagyon forró téma az arany mostanában, de mi a helyzet a platinával?
Lényegében most az eléggé jó áron van. Nem gondoljátok, hogy érdemesebb lehet abból spajzolni fizikai formában, mert a jövőben rá fognak kapni a durván elszállt arany miatt?
-
Wn2tl
aktív tag
válasz
Paxker315 #134218 üzenetére
Nem feltétlen rossz a kis AUM egy olyan elszánt dedikált, specializálódott etf esetén, mint az flxe vagy az avem. Ha kicsi az alap nem olyan nagy mértékű a rebalanszolás problémája. Amikor a vanguard vagy a blackrock rebalanszol egész biztos matekozniuk kell rajta, hogy önmagában az esemény ne mozgassa meg a piacot, és bejön még a likviditás kérdése is, ha nagy a részesedésük egy illikvid papírban.
-
Paxker315
veterán
válasz
donat_sz #134206 üzenetére
Nem jobb, hanem más.
AVWC: tartalmaz némi small-cap, small-cap value részvényt is, illetve kiegyensúlyozottabban közepes-nagy kapitalizációjúakat is. Nem "dedikált" faktor-alap, így bizonyos faktorokban (méret, értékeltség, "minőség" ill volatilitás) nagyon enyhe - "mild" kitettség van, de legalább "pozitív nulla". Jobban reprezentálja a piacot a teljesítménye.
JPGL-nél rendkívül sok a mid-cap value, kifejezetten célozza az "érték" illetve "minőség" faktorokat (ez jelen kontextusban a "befektetés" (CmA) ill. profitabilitás (RmW) összetett megnevezése).Így, mivel eltérő megközelítést alkalmaznak, szerintem attól is függ, ki melyiket választja, hogy mennyire "convict" a FF-faktormodell kapcsán. Ha jobban hisz bennük az ember, JPGL preferált & hozzá egy kis SCV globál, illetve SCV "európa" az enyhe home-country bias végett.
Emerging marketeknél a JPGL-hez hasonló alapnak az FLXE-t mondanám. Ami átka a kis AUM, és a nem-túl-nagy állomány problémája a JPGL-t is érinti. Amit még lehet "bedobni" eltérésként, hogy JPGL "passzív", AVWC "aktív", valójában mindkettő árnyaltabb. A JPGL egy eleve aktívan épített-szelektált indexet követ, ráadásul nem is az összes index-összetevőből, hanem, szelektáltan & az AVWC szintén egy ilyen "aktív-indexet" követ, amit pont az Avantis hozott létre. Tehát mindkét alap "inkább" aktív, ahogy én látom.
Én alapvetően nagyon kedvelem a JPGL-t (és így az FLXE-t is), de látom, hogy sok befektetőnek az AVWC vonzóbb lehet. Rosszul egyikkel sem lehet járni. : ) : )
-
Genesist
tag
Rendben, Köszönöm a válaszokat.
-
axioma
veterán
válasz
Genesist #134210 üzenetére
ha nagyon szabalykoveto akarsz lenni, van olyan hogy onrevizio, az elso lapon jelolod, hogy melyik javitasa
de amugy en se javitottam a bevallasom mikor uj valtozatot kuldott a munkaltato, osszegileg ua., ha eszreveszik eloszor ugyis 'tamogato eljaras' van bunti nelkul -
pictigjis
őstag
válasz
velizare #134205 üzenetére
kb. masfel honapja csereltem telefont, igy abbol az idoszakbol rengeteg osszehasonlito uzenetem van a kulonbozo gyakorlatokrol. a kh-nal a kod utan meg ketto egyertelmusito uzenet jon arrol, hogy mi is tortent az ugyfelnel, ebbe a sorozatba semmilyen birosag nem tudna belekotni: [kép]
ezzel szemben all az mbh osszehasonlithatatlanul benabb uzenete. szoval lehet, hogy az itteni szakerto ur szerint olyanok hagytak jova, akiknek csokolommal kellene koszonni, csakhogy az latszik, hogy mind hulye volt, amit aztan sajat jol felfogott erdekeben megprobalt az ugyfelekre tolni. de nyilvan mindenki mas a hulye, es nem az mbh-s szerencsetlenek
vegre egyszer nem usszak meg a sajat balf..szsagukat
(a raiffeisennel mobilbank regisztracio utan az elso ket tranzakcios kiserletet sms-koddal is jova kell hagyni. nem veletlenul az mbh-t tamadtak. aprilisban ugyan mar ugy volt, hogy aktivalas utan az elso 24 ora turelmi ido volt, de ezt egyertelmusito sms-ek hianyaban a csalok nyugodtan ki tudtak varni, es utana kezdtek penzt lopni)
-
Wn2tl
aktív tag
válasz
donat_sz #134206 üzenetére
Én is eladtam a jpgl-em, bár nekem nem az adta a portfólió gerincét. Számomra idegesítően viselkedik. Ha valaki low volatility etf-et akar, arra tökéletesen alkalmas. Ilyen értelemben kiváló termék. Amikor a piac esik az kevésbé esik, viszont amikor emelkedik minden, akkor előbb-utóbb lemarad. Nem tudom talán valamekkora tőkeáttéttel lenne értelme tartani, de az nem az én műfajom. AVWC nekem is van, a legjobb lefedettséggel rendelkező (S,M,L) world etf.
-
Genesist
tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni Revolut adózással kapcsolatban. Néhány éve kb. 5000 Ft értékben vettem Apple és Google részvényt játszásiból. Azóta nem foglalkoztam vele. Ezen idő alatt az Apple összesen 0.12 dollár osztalékot fizetett. A részvényeket nem adtam el, az osztalékot nem vettem ki a befektetési számláról. Lett volna ezzel bármilyen adókötelezettségem?
-
pictigjis
őstag
válasz
velizare #134201 üzenetére
tudom, hogy nagyon off mar a tema, de most direkt visszakerestem az uzeneteim kozott, hogy milyen szovegu sms-t kuldott az mbh a mobil app uj eszkozre valo regisztraciojakor iden aprilis 17-en. idemasolom:
MBH Bank App bejelentkezési kòd: 773 056 Kérjük, jelezze a 06 80 350 350-es szàmon, ha nem Ön kezdeményezte!
na most ebben az uzenetben SEMMILYEN figyelmeztetes nincs arra vonatkozoan, hogy barmilyen mobil eszkozre torteno uj regisztraciorol van szo. egy ilyen szoveg egyaltalan nem egyertelmu a nem programozo/it-s ugyfelek szamara, mbh bank app vagy netbank, az nekik ugyanaz. ezuton megnyugtatlak, hogy eleg sok magyar banknal ugyfel vagyok, a k&h gyakorlataba szerintem nem lehet belekotni
osszehasonlitasul:
ùj mobilbankot aktivàlsz? Ha igen, a MOBILBANK AKTIVÅLò KòD: xxxxxx. Ha nem te kezdeményezted, azonnal hìvd a TeleCentert!
N/s1OzGC9SS
@kh.hu #xxxxxx
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Hobby rádiós topik
- Nintendo Switch 2
- VR topik
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Spórolós topik
- iPhone topik
- Megmondták, hogy miért nem kapkodunk új okostelefon után
- Egyelőre túlmelegszenek a Huawei új AI gyorsítói
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged