- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- Ivqkzy-: Eddig
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aAron_
őstag
válasz
Kukipapa_rr #131042 üzenetére
Késő, 3 év alatt már olajsejk lettem.
"OMR OIL LLC-nek részére a befektetők több százezer USD befizetést utaltak át 2022 decemberétől"
Azért ez kemény, de talán nem meglepő.
-
Kukipapa_rr
tag
3 év után azonnali tiltás az Olajkutamra.
https://24.hu/fn/gazdasag/2025/02/21/mnb-azonnali-tiltas-olajkutam-com-amerikai-ceg/
El ne kapkodjuk.
-
nexvital
lelkes újonc
Amikor veszel egy papírt, azonnal lebillen a névértékből 1%.
Gyakorlatilag HA ma veszel, és ma eladod, kapásból buksz 1%-otHa tartod, és még nem történt kamatfizetés, de már van kamat a befektetésen (állampapíron), és mégis visszaváltod, a kamatot 100% megkapod, csak a névértékből jön le ez az 1%. (és ez papíronként változó)
MÁP+nál ez -0,5% ,eltérő konstrukció, cserébe kevesebb kamatot is ad, mint pl . a FIXMÁP.
Más az előnye, más a hátránya.FIXMÁP BMÁP PMÁP -1%-os, idő előtti visszaváltás esetén.
Kérdezhetnéd, miért vonnak le -1%-ot. Azért, hogy bent tartsd.
.
Amúgy a leírások szerint nem is lehetne visszaváltható a névérték lejárat előtt, tehát ez egy csak + dolog, amivel "kedveskednek" neked, nekünk.Ők meg örülnek az 1%-nak, ha váltogatod, cserélgeted a papírokat.
Mindig a "bank" nyer. -
LaySoft
tag
Ha valaki esetleg az Államkincstárnál vezeti a NYESZ-R számláját, legyen szíves nézze meg nekem, hogy az E-számlakivonat alatt megtalálja-e a NYESZ-R adóigazolását! Egy hete levelezek az ügyfélszolgálattal, csatolva már el is küldték az igazolást, de váltig állítják, hogy az E-számlakivonat menüben is látnom kéne, de nekem csak kivonatok vannak, adóigazolás nincs.
-
Czimby
addikt
2027/Q2 Fixmápot érdemes lehet most megvenni?
Bankomnál nincs az új sorozatokból...
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
szabi__memo #131020 üzenetére
Amúgy nem reális ez az euró forint árfolyam. A gazdaság alapján simán 398-on lenne reális. Nagyon sokat ront a bizalom az ország felé
-
psg5
veterán
válasz
nexvital #130993 üzenetére
Köszönöm igen így van nagy a tudatlanság éppen ezért fordulok hozzátok és nagyon köszönök szépen minden segítséget nyilván ettől sokkal tudatosabban és hozzáértőkben kellene a pénzügyekhez hozzánnom sajnos még tanuló fázisban vagyok de még egyszer nagyon szépen köszönöm a segítséget alapvetően én is erre gondoltam hogy tulajdonképpen nem veszett el az a kamat.
-
Simia
junior tag
-
tobias40
veterán
[link] Ebben tud nekem valaki segíteni?
-
-
lemusz
addikt
válasz
Steve_Brown #131001 üzenetére
Nagyon abból indulsz ki, hogy egyszer berak oda az ember egy összeget aztán szevasz. Mi van azzal, ha pl heti/havi rendszerességgel tesz be az ember? Az nálad smafu, az már valami "5D-s sakkjátszma"?
-
Hmmz
aktív tag
válasz
aujjobba #131016 üzenetére
Az méginkább fontos szempont lehet hogy EUR-ban kapod a 6,5% kamatot, vagy forintban fixmápra kapod a 6,5% kamatot (Szerintem az eur/huf elöbbutóbb visszasétál 420 környékére esélyesen)
Mekkora EUR/HUF árfolyamtól is "nullázódik" a fixmáp hozama az EUR ellenében?
A tegnapi 402 képest ha 428-ig menne(ez a 6,5%) akkor felette már veszteséges a fixmáp (1 éven belül), ahhoz képest ha csak simán EUR lett volna a zsebedben, (nem beszélve az erre rakódó 6,5% kamatról EUR-ban) árfolyamra persze nincs garancia, jöhetnek még hozzá konverziós és visszaváltási költségek is, meg valakinek transzfer is..
Mit hagytam ki? -
CriticalHit
addikt
válasz
Ennyi ideig tartott a "benézés"...
-
aujjobba
addikt
válasz
-
szabi__memo
nagyúr
válasz
CriticalHit #130913 üzenetére
-
Hmmz
aktív tag
Nem a topik végén, hanem az elején volt a fokusz, és gondolom 200/oldal a listázási együtthatjója
Amúgy én is azon gondolkodok hogy mi a turpisság fixmáp/bmáp beterelésben.
De általában amit gyorsan megszüntetnek, abba nem akarnak sokakat beengedni, pont ezért szüntetik meg..
Ha elszáll megint az infla akkor a fixmáp nem lesz túl jó..#ktamask: welcome here
-
Ixion77
addikt
Infó hátha valakit érint:
Egy PMÁP-ból egy nap maximum 50MFt értékben lehet eladni. -
tobias40
veterán
A 23-án kifizetésre kerülő kamaton szeretnék FIXMÁP2028Q12 állampapírt venni de nem engedi .
Ezt írja hogy csak E-2 és E30 között rögzíthető.
Ez mit jelent és mit tegyek?
Amúgy ez jó választás ha egyelőre nem kell a pénz de ha hirtelen még is kellene akkor kiveszem?
Vagy inkább vegyek rajta DKJ-t ami év végén fog lejárni? -
kovaax
őstag
-
ath
senior tag
-
ngaba
aktív tag
válasz
Steve_Brown #131001 üzenetére
Pont ez az, hogy nem csökken a kamatkörnyezet, hanem az utóbbi 1-2 hónapban inkább nőtt...
Ezen az ÁKK spórolni akar (szerintem sejtik, hogy sok DKJ-t kell az idén kibocsátaniuk) + az új kibocsátású papíroknak jobban fog kinézni az induló 7,25% kamata a prémiumcsökkentéssel együtt is a webkincstár/mobilkincstár felületén, ami jobb laikuscsali. A hozzáértőbbek meg a 29/N-et fogják venni "pánikszerűen" lezárás előtt, ami szintén jó nekik.
-
CriticalHit
addikt
"gyorsuló infláció várható …"
[link] -
nandow
aktív tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánalni esetleg kötvény ETF-et, ami hasonlóan működik, mint egy sima magyar állampapír? Arra gondolok, hogy most megveszem, lejár pl. 1-2 év múlva, és megkapom a kamatokkal növelt értéket.
-
nexvital
lelkes újonc
Nagy a tudatlanság.
Amikor eladod. Névérték -1% + Felhalmozott kamatot megkaptad.
számolj utána,,..megkaptad.
ott van a történetben a kifizetés...példa
1M +160.000 KAmat így állt, eladtad.
1M-1% + 160.000 Ft
990.000 + 160.000 Ft járt érte, tehát a kamatot megkaptad (abból nincs levonás soha, csak a névértékből) -
ktamask
tag
válasz
ktamask #130991 üzenetére
https://www.portfolio.hu/befektetes/20250220/hoppa-jonnek-az-uj-bonusz-allampapirok-ennek-sokan-nem-fognak-orulni-742727
2028P-ből 2028R
2029N-ből 2030N lesz.Már fel is rakták őket ide, akit érdekel...:
https://www.allampapir.hu/allampapirok/BMAP -
MrCsiT
addikt
Senki nem írta, hogy "bent maradt" (bárhol is).
Épp azt írták, hogy volt egy aktuális árfolyam (benne a kamattal ) ebből szépen levonta a visszaváltási díj 1%-ot a Kincstár, és megkaptad az ellenérték pénzt. Nincs semmi "beragadva", egy lezárt ügyletről van csak szó.Fura is volna, ha eladás után 1 hónappal még kamatot kapnál rá, nem?
-
psg5
veterán
Okes. Vagyis akkor az nem kerult a rendelkezesem szerint kifizetesre hanem az "bennmaradt"?
Ez igy jo.
Köszönöm.Segal: nos ugazabol ezt figyelgettem: https://allampapirkalkulator.hu/premium-magyar-allampapir-cserelista?fbclid=IwY2xjawIk4uVleHRuA2FlbQIxMQABHXmiYjCrKjJcRCB_ZvViHwQc9iyLtQUygqO3HxepjPtb3-UWRyqVRqwV6A_aem_4vdv0jInCEz9CEi1iOksuw
S itt már javasolt volt az enyem lecserélése. -
Hmmz
aktív tag
válasz
Dzsolo #130985 üzenetére
Jó terv, nekem tetszik, nálunk is elfogytak a garázsok, pedig nem fizetős övezet, most 1 embernek van sok garázsa aki évek alatt felvásárolta és ő diktálja az eladási árakat és a bérleti dijakat.
Amikor felfutottak egynehány éve a katalizátorlopások, még feljebb menetek az árak.
Az ingatlan (lakás/ház/telek) árak nagyjából infláció mértékével "szoktak" nőni, de nem 1év alatt megintcsak, és ez nincs kőbevésve, lehet eső lehet hó, függ a lokációtól, piaci környezettől, fene se tudja előre megjósolni, pontosraÉn inkább az papiros-digitális befektetések világát kedvelem,
szerintem ha az összeomlik akkor már tankok is jöhetnek a főutcán, mint WW2 után, némi eséllyel, de van nem kevés kézzelfogható befektetésem is, (ehh Ukrajna) arányaiban diverzifikáltan.De ne alapozz 1 véleményre, hátha valaki még hozzászól, nézz pár videot, olvass utána, kérdezd meg a chatgpt-t, esetleg kérdezd úgy elöször mintha rossz ötlet lenne
De ne fogadd el a véleményét, csak gondolkodj el rajta (akárcsak a többi véleményen), sokan sikeresek a papir-digitális befektetések nélkül isKibicelni könnyű, elvégre nem a mi pénzünk
-
Dzsolo
senior tag
Meg van mindenem, lakás, autó, nyaraló, a teremgarázsok 200 méterre vannak az otthonomtól, itt még nem fizetős a parkolás de az övezet határán vagyunk, előbb utóbb fizetős lesz, este 6 után már alíg lehet parkolni, mivel 2 autónk van ezért gondoltam 2 garázsra +1re, ha esetleg megunom a keringést akkor beállok, ha meg kell valamire a pénz eladom, kiadom, de 5 évig tuti megtartanám. Már most kéz alól 2-2,5 Millióval drágábban árulják, mondjuk azt nem tudom ki veszi meg, szerintem senki, de árulni árulják. Az építtető azt mondta, hogy ha mindnek lesz gazdája utána a tulajdonosok diktálják az árat, gondolom az ésszerűség határán belül + azért évi 3-5% emelkedést vízionálok magamban.. Csak a kiadással évi 5,4% hozamot érek el + az értéknövekedés vagy épp értékvesztés társul hozzá.
Látva a grafikont azt gondolom, hogyha átcsoportosítok, illetve új összeget fektetek be az ingatlanpiacra legrosszabb esetben is ugyan ott leszek 5 év múlva mint a banki értékpapírokkal. Szerinted ez az elgondolás megállja a helyét?Illetve ha elektromos autóra váltok akkor több esélyem lesz tölteni egy mélygarázsban mint az utcán véleményem szerint, bár a hibridben hiszek de ki tudja mit hoz az élet.
Az ETF-ek világa távol áll tőlem, a kézzelfogható dolgokat szeretem, az akkor is ott lesz ha nem lesz értéke a pénznek.
-
psg5
veterán
Kamatfordulo elott cseréltem Pmap-t Fixmápra. Mi tortenik ioyenkor az eddigi Pmáp hozammal? Nem jelenik meg sehol. Valamit kellett volna beallitani annak kifizetesere vagy az a hozam ilyenkor "elveszik"? Egy honappal a fordulo elott valtottam.
-
Hmmz
aktív tag
válasz
Dzsolo #130982 üzenetére
Kevés az infó, ennyiből nehéz megmondani, akár jó is lehet az irány.
Ha nem kell 20-30 évig, akkor irány az index ETF-ek világ, elég jó a sikeresély erre a hozamra.
Ha öt év múlva lakást vennél, és kell a della vissza, akkor ne nagyon kockáztass.
Összecsaptam tennap egy grafikont, nem teljes, és nem is túl pontos, de nagyjából iránymutatásnak jó lehet..
8-10% felett már egyre inkább Gamble..Fontos hogy NE 1 éves hozamra gondolj, hanem hosszú évek átlagára, és nem azt jelenti hogy ha elég ideig nyomod a tőkeáttételt akkor elöbb utóbb 60% hozamod lesz
-
Dzsolo
senior tag
Sziasztok,
Az ERSTE banknál vezetem a számlám, van két alapom, az egyik az ingatlan, ebbe tettem többet de alulteljesíti várakozásaimat (2,08%) a másik a vegyes alap, (4,8%) ez hozza a minimum elvárásom. Szerintetek van értelme kilépni az Ingatlanpicra? Jelenleg kevés a befektetésem ujabb lakásvásárlásra ezért teremgarázsokban gondolkoztam. 2024-es építésű Budapesti társasházban most tudnék venni 2 esetleg 3 beállót.(a 3-tól félek mert ha rossz biznisz nagyot bukok) Konkrétan az építtetőtől venném kb 30 eladó hely maradt, amint elfogy érték növekedésre számítok. Szerintetek ez a piac tud hozni évi 7-9%-ot értéknövekedésben? A bérbeadást nem számolnám bele. Mivel az Ingatlan alap nagyon nem hozza várt számokat (konkrétan az állappapír is jobb lett volna helyette), emiatt elbizonytalanodtam lehet rossz az egész elképzelésem a jó befektetésről és vakvágányon vagyok. Egyáltalán mi számít jó hozamnak 2025-ben?
-
-
Jolida
tag
válasz
bulikavagyok #130972 üzenetére
Az összeg alapján privát banki ügyfél vagy. 50k-tól "él" a treasury prompt árfolyam.
-
szabi__memo
nagyúr
Kb a hazai nyolcada van kint
-
válasz
pictigjis #130973 üzenetére
Példa kedvéért legyen 1000 eur váltva 400 EUR/HUF-on és egy év múlva legyen 425 az EUR/HUF. Ez esetben lesz egy év múlva 1026,7 €-d és fizetned kell ~5452 ft adót. Ez utóbbi az akkori árfolyamon váltva úgy 12,8 €, tehát marad 1013,9 € adózás után
EMÁP esetén egy év múlva lesz 990+27 = 1017 €-d és még adminisztrációval sem kell kínlódni.
-
pictigjis
őstag
válasz
bulikavagyok #130972 üzenetére
nekem tobb eve van (most epp bunq free neven futo) szamlam. valoban "csak" 2,67 szazalek, de meg leadozva is versenykepes szamomra az egy szazalek visszavaltasi diju emap-pal osszehasonlitva. a bunqnal 100k euroig jar a biztositas is, atmeneti parkoltatasra szvsz teljesen jo
-
válasz
pictigjis #130914 üzenetére
Én pont ilyet keresek! De a majdnem 3% sajnos csak 2.67...
És az leadózva kevesebb mint 2%. Ettől függetlenül lehet, h bevállalom, mert amúgy sem szeretném egy banknál tartani az összes eurómat. Neked van már számlád náluk?
Ja! Ehhez kapcsolódik, h a héten megtudtam, h a K&H-nál is lehet igényelni "treasury váltást" (azt hiszem, h így hívják). 100k eurótól. Nem volt könnyű kideríteni, kicsit olyan érzésem van, h titkolni próbálják a dolgot. Az az ügyintéző sem tudott róla aki nekem intézi az egyedi árfolyamos váltásaimat. A telefonos ügyintéző sem tudta kideríteni, be kellett hozzá mennem az egyik bankfiókba.
-
Louro
őstag
válasz
Beni2360 #130969 üzenetére
Ez a te oldalad: https://allampapirkalkulator.hu/
-
Beni2360
félisten
Sziasztok!
Tanácsot kérnék. Van egy X összeg egy PMÁ 2027/J papirban , gondolom már januárban át kellett volna váltanom egy jobb kamatozású papírra.
Pl BMÁP 2029/N-be. Vagy van jobb ötlet?
Segítséget előre is köszönöm.
Egyböli átfordítás miképpen megy? -
Hmmz
aktív tag
válasz
pictigjis #130933 üzenetére
Akk-nál az új fönök meg mit mond meetingen?
Öszödi beszéd2"- Srácok melyik hülye kezdte itta pánikot hogy mindenki elviszi a pénzét ha nem emelünk kamatatot?
- Én voltam fönök
- Arra a ~10 emberre gondoltál aki irogat PH forumon? Nevetséges ..a többi birka úgyse viszi sehova, fogadunk?
L*f@szt emelünk ezeknek, inkább csökkentsétek!!
- Na de fönök nem lesz gáz?
- ÁÁ fenéket, majd bevonjuk a régit elötte figyeld meg micsoda sorbanállás/kapkodás lesz a kevésbé szarokért is.. hehe"
-
Ebiker
újonc
IBKR-en kezdő vagyok, nyitottam TBSZ-t és ETF-et vennék. Furcsán kalkulál. HUF az alapdevizám. Vennék EUR-ban 2437.50 EUR-ért, amire rátesz 3 EUR díjat, és írja a Preview estimate, hogy a jelenleg 1 025 000 ft számlán előreláthatólag maradna 33 512 ft. A Cost impact táblázat össz. 2428 ft díjat mutat (gondolom konverzió díja). 400.79 EUR/HUF árfolyammal kalkulál, össz. 976 930 + 2428 ft-ot. De ha az összes pénzből ezeket kivonom: 1 025 000 - 976 930 - 2428 = 45 642 ft. Azaz az általa jelzett 33 512 ft-hoz képest 12 130 ft-al többnek kéne a számln maradnia! Mi lehet az eltérés oka? Előre is köszönöm.
-
Vesa
veterán
válasz
forumpista #130858 üzenetére
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz
Mercutio_ #130961 üzenetére
Az ETF-nek az az értéke, hogy lényegében állandó a duration-je, ezért a részvénypiac elleni tartása is kb. állandó.
Ha meg veszel egy 10 éves kötvényt, akkor az első évben elég más a duration-öd, mint a hetedikben. Viszont a fix 10 évessel tudsz kalkulálni egy 10 év múlva esedékes kiadásra. -
szabi__memo
nagyúr
-
válasz
szabi__memo #130957 üzenetére
nem nyert, a visszavásárlás a helyes ha már kötekedünk
Mivel MÁK számla esetén kvázi a kibocsátó vásárolja vissza, tehát a papír megszűnik, így beszélhetünk visszaváltásról. Ha banki értékpapír számláról adod el, akkor persze csak visszavásárlásról lehet szó. A papír sem szűnik meg, hisz megjelenik a másodpiacon (voltak is ugye, ilyen K&H-s vadászgatások magas hozamúakra).
Tehát az ÁKK igazgatója esetében helyes volt a szóhasználat. -
Mercutio_
félisten
Részemről nincs félreértés, és amit a linken olvasok az se mond ellent annak amit írtam.
Pl. ha a mondjuk 4,75%-ot fizető 10y US Bond-ot meg tudnám venni (és nem lenne olyan adóvonzata ami €-s Bond etf esetén nem jelentkezik) egy lejáratig tartva fix hozamú és tőkéjű papírom lenne.
Ezzel szemben egy 10y bond etf nem bír ilyen jellemzőkkel -
Simia
junior tag
válasz
Steve_Brown #130948 üzenetére
Hát, joguk persze van hozzá hogy rövidítsenek az értékesítésen, de ha úgy változnak a feltételek ami számomra kedvezőtlen, akkor azt (minden tisztelettel, és megértéssel feléjük) zokon veszem.
Pl. ha eldöntöttem hogy eladok valamit, és az árát egy olyan papírba teszem, aminek rövidítették az értékesítését és ezért egy rosszabbat tudok csak majd megvenni, akkor bizony egy picit romlik a bizalmam az AKK-ban, és az nekik sem jó, mert lehet hogy kevésbé tervezek majd velük a jövőben. Joguk persze volt hozzá, ilyen értelemben szemrehányást nem tehetek. -
Mercutio_
félisten
Az első diagram viszonylag rövid időtávot mutat, jelenleg is a ekkora a difi? Azt ilyen időtávon az állmány értékének hány %-ába kerül hedge-elni?
A harmadik US állampapír etf-re vonatkozik, az, ha jól értettem a korábban írtak alapján nekünk egyéni befektetőknek nem is akkora üzlet, mivel nem 1 adott pl. 10Y bond-ot tart, hanem mindig változik a benne lévő Bond papírok öszetétele a lejárat miatt, és az aktuális árfolyam emiatt nem hoz akkora profitot, mintha közvetlenül egy konkrét 10y US Bond-ot vennénk. (Amit viszont nem lehet, vagy nem éri meg az adók miatt)
-
aAron_
őstag
válasz
szabi__memo #130953 üzenetére
-
válasz
szabi__memo #130953 üzenetére
Még az ÀKK igazgatója is visszaváltási árfolyamról beszél.
Egyébként helyesen. Az MÁK visszaváltja neked egy árfolyamon, amit ő jegyez.
-
pictigjis
őstag
válasz
Steve_Brown #130947 üzenetére
Nem, mert az azt jelentené amit mondasz, hogy nekem van egy kötvényem, egy szerződés létesül köztem és a magyar állam között. A magyar állam ezt a szerződést később egyoldalúan az én káromra nem módosíthatja.
na, ilyen "sületlenséget" én még véletlenül se írtam, ez a szándékos félreértelmezés és belemagyarázás legmagasabb szintje. szerintem próbáljuk meg ezt elengedni, mert rendkívül értelmetlen ez az irány -
szabi__memo
nagyúr
-
szabi__memo
nagyúr
válasz
Steve_Brown #130950 üzenetére
Akkor megnyugodtam, hogy nem azzal van bajod, hogy ha akarnak akkor tudnak kárt okozni neked szerződésmódosítás nélkül is
-
aAron_
őstag
válasz
szabi__memo #130949 üzenetére
MÁK-nál semmilyen jutalék nincsen, vételi árfolyamjegyzésre gondolhatsz.
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
szabi__memo #130949 üzenetére
Vállalták írásban bárhol is hogy nem módosítják? Nem. Szóval felesleges ezzel trollkodnod.
-
szabi__memo
nagyúr
válasz
Steve_Brown #130947 üzenetére
Ha a visszaváltási jutalékot emelnék az beleférne a szerződést később egyoldalúan a károdra módosítja nonszensz dologba, vagy az nem?
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
pictigjis #130945 üzenetére
Nem, mert az azt jelentené amit mondasz, hogy nekem van egy kötvényem, egy szerződés létesül köztem és a magyar állam között. A magyar állam ezt a szerződést később egyoldalúan az én káromra nem módosíthatja.
Nem lesz olyan, hogy megveszek egy BMÁP-ot ma 1.5%-os kamatprémiummal és 2 év múlva benyögi a vitya, hogy mostantól nem fizetek csak 1.25-öt. Ez teljes nonszensz ez nem így működik. Legalább ezen a fórumon ne terjesszetek sületlenséget.
A kötvénypiac mindig is így működött, ez a csökkenő kamatkörnyezet.
-
lemusz
addikt
válasz
Steve_Brown #130944 üzenetére
Nem is olyan rég még erről szólt a fáma, szóval akár a te értelmezésed szerinti verzióba is bele lehetne kötni:
"...értékesítés várható záró időpontját 2025. január 31. napjáról 2025.
április 30. napjára módosítja."ápr 30 -> febr 26
-
pictigjis
őstag
válasz
Steve_Brown #130944 üzenetére
na de érted, ha kiveszik a kínálatból, és te már csak az újat tudod megvenni, az pontosan az, amit írtam. hogy más a sorozatszáma, tök lényegtelen. persze, amúgy igazad van, úgy is írhattam volna: "nem hogy jobb papírt nem adnak ki, azon is rontanak, ami elérhető", de ettől még az eredeti változatban is teljesen világos volt
-
avl
senior tag
-
lemusz
addikt
válasz
pictigjis #130933 üzenetére
Bármennyit is kardoskodott náluk Blade2 - alias a KSH védőszentje -, már látják, hogy jó puputeve módjára visszatér egy második hullámos infláció, előtte meg még bepaliztatják a népet a 6,5%-os fixmáppal. Lesz itt nagy dilemmázgatás pár hónap múlva tartsuk-e vagy eladjuk a fixmápot, éven belül 2x1%-os bünti kicsengetve ÁKK be like: "e öröm e bódottá"
-
avl
senior tag
válasz
Mercutio_ #130929 üzenetére
"€-ra hedge-elni nem plusz költség?
Nem egyszerűbb €-ban megvenni az "adott papírt", ha a mögöttes részvények amúgy $-ban vannak?"szerintem nem feltétlenül, es ha igen is: a költsegkülönbseg eltörpülhet a penznemerösség változása mellett
sokszor mindegyik van €-ben is, pl. [link] masik 3 páros: [link]nyilvanosoktol: [bankeronwheels.com/etf-currency-risk]
"Why Some Investors Are tempted by NOT hedging?
Some investors leave their US Treasuries unhedged.
They hold them for their counter-cyclical nature, providing stability when equities fall. As we’ve seen on the above charts, unhedged bonds enjoyed the biggest relative gains in 2008.
" -
Mercutio_
félisten
válasz
HussarF #130936 üzenetére
Ma/holnap lesz asszem a legnagyobb kamatfizetés, az lesz inkább érdekes, az intézményi befektetők is ezekben vannak úgy rémlik.
Simán el tudom képzelni, hogy a kötelező állampapír feletti részt a mostani 400-as € árfolyamon átforgatják más papírba.
btw én is viszem €-ba azt a ~30% kamatot ami öszejött, de még a tőke egy részét is esélyes, hogy tolom át
-
pictigjis
őstag
válasz
Steve_Brown #130934 üzenetére
nem ertem a kerdest. te hogyan ertelmezed a bmap eseten a kamatpremium 0,25%-os csokkenteset?
-
Hoppá: jönnek az új bónusz állampapírok, ennek sokan nem fognak örülni! - portfolio.hu
tl;dr: 1,5%-ról 1,25%-ra változik a kamatprémium.
-
Mercutio_
félisten
ezek miatt szerintem az €-ban kapott hozam sokkal lenyegesebb
Szerintem a hozam HUF-ban kifejezett értéke a lényeg, az, hogy ezt $-ban vagy €-ban érted el lényegtelen, ha realizálod.
Az, hogy ebből a hozamból mit veszel és milyen devizában már ettől független dolog és a jövőbeli események tükrében vizsgálandó majd egyszer.€-ra hedge-elni nem plusz költség?
Nem egyszerűbb €-ban megvenni az "adott papírt", ha a mögöttes részvények amúgy $-ban vannak? -
kovaax
őstag
Én azon vagyok részben, mint Blaymoira, hogy úgyis forintom van, arra nincs hedge, viszont azt is hozzávettem, hogy a hedgelt etf-ek költsége magasabb, úgyhogy a nem hedgelteket választom inkább. Bár most asszem amiket veszek, abból nincs is hedgelt, szóval elméleti a kérdés csak.
-
Mi most az ajánlott EU-s ETF (költség, megbízhatóság, stb alapján)? #vegyélhazait
-
Hmmz
aktív tag
válasz
Eleba #130919 üzenetére
"A fizetési kérelmek elfogadásával induló azonnali átutalásra az OTP Bank nem számít fel megbízási díjat a lakossági ügyfelek esetében."
Kiküldöd magadnak ingyé (a visszaváltásnak persze lesz dija)és utána ha fizetési kérelemmel csinálod ingyenes lehet.
De elöbb nézz utána küldő és a fogadó banknál hogy állnak ehhez anyagilag
(És még mindig nem árt ha egyenesági az a rokon) -
avl
senior tag
válasz
Blaymoira #130905 üzenetére
en igy latom: HUF €-hoz kepest kevesbe volatilis, mint $-hoz kepest; $-ban siman volt 4.5 ev is, hogy ugyanoda jutott, €-ban szerintem nem
vagy epp ~10ev, ami alatt $ ~ -40%-ba jutott HUF-fal:
a fenti kiszemelt idöszak eseten $-ban ~40% hozam is gyengebb eredmenyt jelent HU-ban, EU-ban élve, mint €-ban 0 vagy 1-2%!
ezert en nem gondolom jónak a "hozam maximalizálás fele hajlok. A mögöttes deviza annyira számít." gondolatot (a $ nem "játékpénz", de extremitas felé vive a gondolatot még könnyebb belátni, hogy a mértékegység=deviza számít)
szerintem HU-ban van "bevezeti magat az €", kevésbé a bevezeti magát a $
ezek miatt szerintem az €-ban kapott hozam sokkal lenyegesebb
es en ilyenek miatt gondolok kötvenyes ETF-ek €-ra hedgelt variánsán (illetve EUNA, VAGF, ...esetén ilyet is tartok)
azt en magamnak is igy latom: en magam nem akarom/tudom HUF-ra hedgelni, de a fentiek miatt nem is tartom olyan fontosnak, ha lenne sem azt venném
mint mindig: gondolatcsere, mások gondolatai is érdekelnek
-
Joe123
senior tag
válasz
Erre szoktam mondani, hogy majd akkor verhetik a nyálukat és döngethetik a mellüket ha 270 alá néz be (amennyi akkor volt amikor átvették az országot). Addig csitu van nekik HUF "erősödés" témában (is).
-
Eleba
csendes tag
Hát ez úgy van, hogy neki HUF kell, nekem pedig EUR, így le tudnánk boltolni a pénzváltást középárfolyamon, ha kiutalom magamnak, és úgy neki, akkor 20000Ft minusz, ezt szeretném "megúszni". Bármilyen költségoptimalizálós ötletet elfogadok.
Köszönöm a választ, neked is werszomjas
- ezt a "fizetési kérelemmel átkéri" nem értem. -
Hmmz
aktív tag
válasz
Eleba #130916 üzenetére
Megoldható de nem szabályos, felveszed a saját neveden az ő bankszámláját és ennyi.
De nem legális, ha lebux akkor tuti megkurfircolnak érte
Told át neki a papirt helyből, mák to mák.. az úgy szabályosMás kérdés hogy amúgy is kaphatsz büntit ha csak úgy utalgatsz milliókat, NAV szemszögéből legális ok/bevallás nélkül.
Ha egyenesági rokon akkor ajándék cimszóval jó vagy.. -
Eleba
csendes tag
Sziasztok! Lehet már volt téma, de visszaolvasva nem találtam választ. A most forduló állampapíromat eladnám (HUF), és egy rokonom számlájára utalnám ki. Lehetséges ez? Vagy csak saját számlámra? Ha felvenném a bankszámlaszámot, csak arról kell nyilatkozzak, hogy a tulajdonos természetes személy, viszont a kedvezményzett nevét nem tudom változtatni, így gyanús lett.
Ha valaki tud biztosat, megköszönöm. -
szabi__memo
nagyúr
válasz
Freud. Aztán miután benéz annál el tudom képzelni a repülőrajtot is
-
fil
őstag
Az Államkincstárban az állampapír csere az eladásnak számít, tehát az 1%-ot akkor is bukom?
-
Blaymoira
tag
Nem igazán van stabil álláspontom a hedged ETF-ekkel.
Kérdés mennyit számít ez nekem? Úgyis HUF kitettségem van tehát EUR hedged nem sokat javít a helyzetemen.
Szerintem a nagyobb hozammal jobban járok, a HUF szándékosan leértékelésen esik, de abból meg nincs hedged verzió. Persze lehet én is hedgelhetném ezzel az erővel egy forward pozícióval, de abba meg nem feltétlen szeretnék belemenni.
Inkább hozam maximalizálás fele hajlok. A mögöttes deviza annyira számít.
-
TCr
veterán
válasz
pirosmajom #130898 üzenetére
Matematikus vagyok. Meg bátor is.
-
Dare2Live
félisten
válasz
pirosmajom #130898 üzenetére
Ezért volt adott termék (tej) konkrét uazzal a márkával, kiszereléssel (pilos 2.8%, Magicmilk laktózmentes) összevetve. Nálam két áruház (Lidl, Spar) összehasonlítva. 55-70%os emelkedés volt 2024 febr-juni és 2024 okt-dec árhoz képest.
HVG, pénzcentrum 30-70% közt mért tejre. Annyi, hogy aszem hvg nem terméket hanem mindig a legolcsobb 1.5%, 2.8%...os tejet nézi és így jött ki neki. És nem félévre hanem havonta nézik. Mondhatni jóval alaposabb mint én.
KSH kihozott 2024re 18.5%ot.
Direkte a szűk merítés, láthatóan így is gondot okozott, pl van aki összekeveri egy termék infláját a komplett inflával. És dobálózik a 70%al. Nem gyenge.
Én magam részéről lezártam a témát. Leginkább azért mert ha valakiknek a fenti "számok se mennek" akkor az gyanúsan hitvita a részükről. Akkor meg...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Logitech g29 váltóval
- Baby design smart sportbabakocsi
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- RITKASÁG !! ASUS P5QL-M DELUXE/WIFI-AP /Xeon Bios /Xeon X5470 /2X4GB DDR2 /Thermaltake Hűtő
- Szép Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- Phanteks NV5 MK2 White (PH-NV523TG DMW02)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro - Deep Purple - Használt, karcmentes, 100% akku
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged