Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SzekeresPeti
tag
Idén várhatóan a bevételeim javát készpénzben kapom meg. Mi a legolcsóbb módja a kp-t eljuttatni az IBKR számlámra?
-
Czimby
addikt
Van esetleg valahol egy lista a 1.5%-os Pmap-okról?
Könnyen legyen szelektálni -
-
tonyrulez
őstag
PMÁP 2029/I-ben vagyok, ami még 1,5% kamatprémiumot ad. Megnéztem hogy érdemes-e maradni Fixmáp 2028/Q12-vel szemben (ugye PMÁP 5,2%-ot fog adni, Fix pedig 6,5%). Egyik opció hogy mindent PMÁP Fix-be forgatok, másik hogy PMÁP marad és csak kamat megy Fix-be. További kamatokkal nem számoltam, hisz ugyanabba a Fix-be mennek majd.
2 év után akkor lenne egálban - azaz 2 évnyi kamatösszeg megegyezik - ha 2025-ben 6,17%-os éves infláció lesz. Ez alatt megéri mostani forduló után áttolni Fix-be. Addigra meglesz a januári eredmény, meglátjuk a decemberi 4,6%-hoz képest nő-e tovább, de szerintem éves szinten ezt fogjuk elérni, és még ezt a magas prémiumot adót is érdemes áttenni.
További évekkel nem számoltam, akkor ki tudja mekkora lesz az infla... -
karlkani
aktív tag
válasz
mokus18 #128927 üzenetére
Ha most van 500000 Ft-od PMÁP-ban, cserélnéd, levonja a névérték 1%-át, így 495000 Ft-ot kapsz.
2028/Q12-nél ez az összeg teljes egészében névérték lesz, 2025.01.21-i értéknappal tudod megvásárolni.
2028/N esetén már van felhalmozott kamat, amit a következő értéknapig meg kell venned. Keddig felhalmozott kamat 1,6699 az utolsó kamatfizetés óta (2024.10.26). Azaz 495000/(1+0,016699)=486870 Ft névértéket tudsz vásárolni. A kamatot 2025.01.26-án jóváírják (2024.10.26-2025.01.26 közti időszakra).
#128929 axioma
Le sem merem írni, ha a 2030/I-t cserélném (még gondolkodom rajta) február 20-án 2028/Q12-re, mikorra "termelné ki" a visszaváltási 1%-ot. -
mokus18
tag
Prémium állampapír eladáskor, rögtön a pénzszámlára kerül, és elkölthetem másikra?
Próbáltam a cserét, ott ha jól látom, h a 99% lesz a másiknál a piaci érték lesz?
pl.
fix esetén
eladva 500.000 Ft 99% 495.000 Ft, Q12 495.000 Ft
bónusz esetén
eladva 500.000 Ft 99% 495.000 Ft,
névérték 29/N 486.870 Ft
vásárlás 495.000 Ft -
axioma
veterán
válasz
A Zéé #128907 üzenetére
4 honap utan [6.5-3.95]/3 az csak 0.5 elony, nem termeli ki az atvaltast, ahhoz 8 honap kell
Raadasul ha fixen kell az iden, akkor feltores utan mar dkj-t vennek [foleg hogy ott kozeledve a lejarathoz boven 1% alatt ki lehet szallni]
a velhetoen sokaig nem kell reszt en is fixmap-oltam, de az ideit azt dkj [a kamat meg tesz egy kort minimum, mar csakazertis kiutaltam, amugy a negyedet technikailag a tokenek is - elore vettem dkj-t csak utana tortem fel a 33/I-t] -
SzGee
aktív tag
Sziasztok
ha esetleg valaki a k&h-nál van, megnézné, hogy elérhető-e ez az ETF náluk?
ISIN IE000U9J8HX9köszi előre is
-
aAron_
őstag
válasz
Fehérsólyom #128909 üzenetére
Kötvény hozam árfolyamnyereségből és kamatból adódik.
How Do Bond ETFs Work? | etf.com
TIPS névértéke változik az infláció függvényében, működése emiatt bonyolultabb, mint egy normál kötvényé.
What Are Treasury Inflation-Protected Securities (TIPS)?
"Mikor cserélik majd a "magas" kamatú USD papírokat "rosszabbakra", ahogyan a FED majd elkezdi csökkenteni a kamatokat és ott is alacsonyabb kamatozású kötvényeket dobnak piacra?"
Ennek nincsen jelentősége a hozam szempontjából. (No-arbitrage modellben) magasabb kamatozású kötvénynek ugyan akkora a hozama, mint egy újabb kibocsátású alacsonyabb kamatú kötvényé. Hosszú hozamok amúgy inkább nőttek elmúlt hónapokban, rövidek csökkentek.
"Valóban "hoz" osztalékból és árfolyam emelkedésből annyit, mint a mögöttes kötvény ~5%-os kamata?"
Ebben az ETF-ben tartott kötvények kamata 1% körül lehet inkább.
-
ngaba
aktív tag
válasz
Dr. Romano #128908 üzenetére
Trump kétségkívül üzletember.
Ez a jövő? A politikus beszáll valamilyen bizniszbe, aztán a rajongóinak mondja, hogy "vedd meg, és elintézem, hogy jól járj" (kacsintás). -
ngaba
aktív tag
válasz
petike2014 #128915 üzenetére
29/N, a DKJ-kat többfelé.
-
AMD Power
titán
válasz
Ezeket az opciókat én meghagyom másoknak.
-
ngaba
aktív tag
válasz
Dr. Romano #128903 üzenetére
Nekem 25% BMÁP-ba ment, 25% DKJ-ba, a maradék fele ki a Kincstárból.
-
szabi__memo
nagyúr
válasz
Ma sem biztos, hogy késő. Bár én tegnap is úgy gondoltam, hogy az. Mint mindig, ez van
-
Fehérsólyom
aktív tag
válasz
Silivrian #128897 üzenetére
A TIP5 ticker-el is futó ETF szerintem Írországban jegyzett, ugyan akkor a londoni tőzsdén USD-ért vásárolható - szerintem erre gondolhattál.
Tapasztalataim alapján az ilyen, UCITS ETF kifizetett osztalékából TBSZ számlán további költséget nem vonnak (DTLE-vel van ilyen tapasztalatom).
Kérdésem, hogy hogyan működik ezt a TIP5 ETF?
Mi emeli az árfolyamát? (Ahogyan napról napra a mögöttes kötvényekre rakódnak rá a napi kamatok?)
Valóban "hoz" osztalékból és árfolyam emelkedésből annyit, mint a mögöttes kötvény ~5%-os kamata?
Mikor cserélik majd a "magas" kamatú USD papírokat "rosszabbakra", ahogyan a FED majd elkezdi csökkenteni a kamatokat és ott is alacsonyabb kamatozású kötvényeket dobnak piacra? -
Dr. Romano
veterán
válasz
AMD Power #128905 üzenetére
Hát ahogy elnézem a dolgot jobb lett volna tegnap a official Trump coinba rakni
-
A Zéé
addikt
válasz
Tiédetis #128901 üzenetére
attól is függ, hogy mikor fog kelleni a benne levő összeg.
Nekem valószínű maradni fog a 2033/I-ben a tőke, és nem megy át FixMÁP-ba, mert ha jól számoltam nagyjából 4 hónap után termeli ki az eladások 2x1%-os költségét. Ha jó eséllyel annál hamarabb fog kelleni a pénz, akkor nem éri meg mozgatni. -
Tiédetis
senior tag
válasz
petike2014 #128904 üzenetére
köszönöm. Ha lejárat előtt kell megszüntetnem, mennyi a bukórésze? 1%?
-
AMD Power
titán
válasz
Ezt találtam jelenleg a legjobb választásnak. Jó hónapban ugyan ez fog történni a másik lejáró PMAP-al...
-
petike2014
aktív tag
válasz
+1, ezt remélik a pénzügyminisztériumban is
bár én a kamatot BMAP-ba tettem "játékból"
@Tiédetis Fixmap 2028/Q12 -
Tiédetis
senior tag
sziasztok
Megjött a kamat a 2033/I -re. Viszont ebből ki kell lépnem. Csak mit javasoltok?
Olyan érdekel, ami ha kell kitudok szállni belőle. (okot most nem akarom)
Másik ha jól látom 99%-on tudom visszavásárolni, ez így a jó?
Nem volt még ilyenem, azért kérdezem -
AMD Power
titán
Megcsináltam ma a papír cserét. PMAP 2033-ból Fixmap 2028/Q12 lett/lesz.
-
Silivrian
csendes tag
Sziasztok!
Két kérdéssel fordulok hozzátok, a kiforgó PMÁP-ok helyét keresvén:
1) hol lehet a legjobb feltételekkel nem lakossági hazai hosszúkötvényt venni? Baromi magas a spread a kincstárnál... pl: itt, [kép] kb. 4%-a a névértéknek a vételi-eladási spread, ami nagyjából 1%pontot jelent a lejáratig megtartásnál a hozamban.
KH értékpapír még rosszabb magyar kötvényekre, kb. a dupljára a spread.
[kép]De mondjuk USA kötvényekre nagyon barátian néz ki:
Tehát ez pl. 4,5% fix USD hozam 2035-ig. Vagy 2028-ig 4,26% - elég jól hangzik. A spread láthatóan gyakorlatilag mindig <0,5%, de valahol csak néhány bázispont.Node: ennek van tranzakciós költsége, számlavezetési költsége + adóvonzata alapesetben.
2) USA direkt kötvény, illetve TIP5 ETF a rendszeres megtakarításukban adómentes lesz, ha TBSZ-re teszem? A kettős adóztatási egyezmény hiánya miatt a forrás oldalon levonnak és mennyit?
Az USA direkt kötvény egyértelműen ottani joghatóság és persze USD.
A TIP5 ETF (iShares $ TIPS 0-5 UCITS ETF USD Dist) Londonban jegyzett és UCITS - így jól gondolom, hogy nem lesz hátrány a forrásadó miatt?Ezer köszi!
-
Hmmz
aktív tag
De különben lehet meg is veszem hétfőn a PMÁP-ból meg kamatokból, heyyy?
Ezekután már csak ez kellett hozzá, hogy teljesen egyetértsen a jobb és a baloldal végre egy fontos kérdésben:
"EBBEN AZ ORSZÁGBAN EGYESEK BÁRMIT MEGTEHETNEK?"
Csakugye ki-kire gondolt -
Hmmz
aktív tag
Igy aztán csökkennének a lakásárak itthon is tutira.
Első körben...
Aztán meglátni hogy ki kell e terjeszteni arra is aki itthoni polgár de több/sok ingatlannal rendelkezik. Fokozatosan, 50db felett aztán ha nincs hatása akkor 25-10-5-3-2db
Mondom ezt úgy is, hogy a bef. szép része van nálam is ingatlanban.Sétáltunk ma BP "nemesebbik" részén ~500 misi egy félkész kecó, 800 ha készen kéred
(Bocs a képért, viberezett, szerkeztett, nagyított, kivágott)
De van csak telek is 1350m2 asszem 299 vagy 399 M volt
(Nem budai oldal) -
kovaax
őstag
Akkor nem értem, hogy mi mindenki baja a PMÁP-pal továbbra sem... Azért most bocs, hogy pont nálad fogyott el a türelmem ezzel kapcsolatban, nem személyes a dolog.
Az, hogy az átlag magyar ember 0 kockázattal szeretne mindig 20%-os hozamot, az nem a PMÁP, és nem a fityisz hibája (se
Gyurcsányé, se a zsidóké, buziké, cigányokémindenki gondolja ide kedvenc bűnbakját). Az, hogy nekünk van többfajta monoton növő alacsony kockázatú kötvényünk, annak örülni kéne, nagyon jól illik egy (lusta) portfolióba, vésztartaléknak is kiváló. Aztán mindenki használja a vérmérsékletének, korának, kockázattűrésének megfelelően. Most én is csökkentem az arányát, mert fossa össze magát a gazdaság meg a forint, de attól még tartok belőle, és örülök hogy van, meg majd egy hónap múlva a kifizetett kamatnak is örülök majd.A hivatalos infláció meg egy mesterségesen tákolt valami, sose lesz olyan ember, akinek pont annyi. Nemrég valamelyik havi jelentést tételesen végignéztem, és az derült ki, hogy engem abból csak a tizensok %-os élelmiszer és 8-10% körüli szolgáltatás infláció érint, amiknek "zuhan" az ára, abból nem veszek semmit. Hát így jártam.
-
Fifi
őstag
válasz
kovaax #128867 üzenetére
Szerintem itt a fórumon mindenki jól tudja, hogy kis országunk adóparadicsom a tőkejövedelmek tekintetében, különben nem lenne napi téma a TBSZ és az állampapír.
Az elégedetlenség konkrétan nem csak ez (bár #128870 axioma által írttal egyetértek), de nem szeretném itt jobban kifejteni, mert az már nem megtakarítási vonal és messzire vinne.
-
Jolida
tag
2033/I lekettyent tegnap, ma ment a levesbe, kamattal együtt megy ki Wise-ra.
2032/I és J felkészül tavasszal.
Csak a +1.5%-osok maradnak bent -egyelőre-, no meg egy vésztartaléknyi DKJ (időben szétosztva). -
TomMusic
őstag
válasz
axioma #128876 üzenetére
a hiteltorleszto nominalis osszege inflalodhat, ellenben ez nem a hiteltartozas inflalodasa
Én máshogy értelmezem:
A tőketartozás és havi törlesztő és minden, a hitelszerződés megkötésekor rögzül (feltéve hogy végig fix a kamatperiódus). Tehát ha induláskor van pl. 30 millió tőketartozásod, akkor azt (illetve az annuitásos törlesztő által csökkentett értéket) nem korrigálják évente az inflációval, vagyis annak a reálértéke az inflával csökken. Ezt próbálja a bank ellensúlyozni azzal, hogy belövi a kamatszintet induláskor valamilyen értékre, plusz az annuitás miatt próbál a pénzénél lenni: először inkább a kamattartozást szedi be.
Bár amúgy most lehet elbeszéltünk egymás mellett. -
axioma
veterán
válasz
TomMusic #128874 üzenetére
a hiteltorleszto nominalis osszege inflalodhat, ellenben ez nem a hiteltartozas inflalodasa, az spec.esetektol eltekintve infla feletti kamaton megy a mindig aktualis tokere
az egyetlen elonye a 3.7%-nak, hogy a mobilelofizuk meg a banki dijak csak annyival emelkednek (azt persze megbuliztak, hogy pl. a palyamatrica az magasabbal) -
TomMusic
őstag
válasz
axioma #128870 üzenetére
A valódi infláció mértéke szerintem kb. meghatározhatatlan, hisz attól függ mikre költesz. Szóval a 3.7% helyett simán lehet 20% is reális, de a 3.7% is (bár ez utóbbit én se gondolom alapvetően validnak
).
Egyébként azt sokan elfelejtik, hogy ilyenkor a hiteltörlesztők is inflálódnak (amit persze próbálnak beárazni a bankok).
De lehetne úgy is, hogy a mostani hiteállományt (vagyis hát azthiszem annak kb. 10%-át) az emberek helyett az IMF-re bízza az ország, és akkor még ez a lehetőség se lenne.
Szerk.: nagyon off, de azt borzasztó nagy hibának tartom, hogy a mai napig nincs pénzügyi/gazdasági célú valid oktatás az iskolákban. Max pár száraz értelmetlen h*lyeséget beletömnek a diákok fejébe, amitől a lehetséges kedvük is elmegy az egésztől.
Szerintem akik itt a topicban vannak, azok mind maguktól, önszorgalomból szereztek tudást a témában. -
pictigjis
őstag
-
Moleman
addikt
válasz
Ádám16 #128835 üzenetére
Én 87% VWCE-ben ülök és nem tervezek kiszállni, ebből következik, hogy be is szállnék, ha most kéne.
Időzíteni meg úgyse tudok jól soha, próbálkozni sem érdemes.
Ha recesszióra számítasz, akkor megfontolandó lehet kicsit diverzifikálni, pl a mostanában sokat emlegetett arany a covid sokk alatt csak 10%-ot esett, míg a tőzsde 30+%-ot, cserébe az azt követő visszapattanáskor egy éven keresztül bőven lehagyta a tőzsde.
#128851 Dare2Live
Ingatlantípus függő. A nyugati határszélen nézegetek nagyobb családi házakat évek óta, általánosságban elmondható, hogy stagnál a piac, ugyanazok a házak kerülnek fel egyre olcsóbban. Ausztriában még a legolcsóbb burgenlandi részeken is legalább 60%-kal drágábbak a hasonló házak. -
bigbuda
aktív tag
Én is eladtam a 2033/I úgy ahogy van, még nem tudom mi lesz vele, lehet majd idén megy be a 2025 TBSZ-re, addig is vettem belőle DKJ250320-at.
-
-Mike-
addikt
Jelenleg egyfajta PMÁP-ot kapni: 2032/J.
Értékesítése: 2024. február 7. – 2025. február 7.Jól sejtem, hogy február első hetében várható új PMÁP? Vagy nem törvényszerű, hogy mindig lehessen kapni ezt a fajta papírt?
-
Fifi
őstag
válasz
AMD Power #128853 üzenetére
Én eladtam már az összes PMÁP 2033/I-t és kamattal együtt kiutaltattam. Lehet naiv vagyok, de ha mindenki így tenne, talán előnyösebb ajánlat érkezne állampapír fronton.
Megtartani nem érdemes, akkor meg minek hallogassam az eladást. Bár csepp a tengerben, de lássák, hogy elkezd kiáramlani a pénz
-
kovaax
őstag
válasz
Ádám16 #128835 üzenetére
Az a baj, hogy senki se tudja, hogy mikor és mi lesz. A múltból vett statisztikák vannak, amik szerint többnyire az jár jól, aki nem próbálja kitalálni, hogy mit hoz a jövő, hanem folyamatosan befektet, minél több időt tölt a piacon. És minél több ideje van, annál inkább részvényekbe fektet. Úgyhogy ha csak a tiszta matekot nézzük, akkor told bele az egészet VWCE-be (lump sum vs. dca). DE! Előfordulhat, hogy pont besz*psz egy szar 10 évet. 10 év nagyjából az a határ, ahol érdemes részvénybefektetésekben gondolkodni. A VWCE elég sok részvényt/piacot tartalmaz (az egész világot nagyjából), hogy annyira nagyon ne tudd megszívni vele, de ez sem garancia semmire.
-
AMD Power
titán
Kamat kitulva a számlámra, a PMAP 2033 még majd hétfőn eladom és veszek belőle majd új Fixmapból. Nincsen jobb ötletem.
-
forumpista
aktív tag
válasz
Dare2Live #128851 üzenetére
Maga a jelenseg kb. 2013 ota van.
De az elmult 2 evben inkabb stagnalas volt az ingatlan piacon.Viszont azt tenyleg jeleztuk paran, hogy az a fajta strategia - amit tobben felvazoltak - hogy atulok allampapirba, majd ha lejar akkor vissza ingatlanba es igy bezsebelem a magas pmap kamatokat meg az azt koveto lehetseges ingatlanar boomot is, az nem fog mukodni.
-
Dare2Live
félisten
"Nem akarom leírni"
De azért leírod? wtf"mert van aki nem szereti olvasni"
Ez pöppet álszent tőled nem vagy pol korrekt fajta. Most se érdekelt.Témához: A dolog az elmúlt évben kb 1000* le lett írva. Itt is sokszor. Többen fejtegették is.
De én nem erről írtam, hanem, hogy a piac nem 2024 óta ilyen, hanem min 2018 (igazából 2017) óta. Mi akkor úgy vettünk lakást, hogy hónapokig minden reggel néztem az összes ingatlanos hirdetéses oldalt, FBt és ha valami felkerült ami jónak tűnt azpnnal telefon. Minden esetben! 1napon belűl volt min 15+ vevő jelelölt! Ment a licit. Ment a sírás, hogy minden nagyon drága. Úgy mentem lakást nézni, hogy zsebemben volt 1millió foglalónak! és kionyomtatott foglalós/előszerződés! Agyrém volt.
Amit leírt HMMZ az nagyon nem 2024es jelenség.Persze érthető a sírás azoknak akik ezen nem mentek keresztül és belecsöpennek. Meg azért is mert az elmúlt 10évben az EUban nálunk volt a legmagasabb az ingatlan árak emelkedése. Alig olcsobb általam kinézett osztrák városokban ingatlan mint ahol élek. És nah azért az osztrák fizuk mások.
-
Vesa
veterán
válasz
Dare2Live #128747 üzenetére
Nem akarom leírni, mert van aki nem szereti olvasni, de többen írtunk itt erről már 1-1,5 éve, hogy a PMÁP pénzek egy jeletős része ingatlanba fog vándorolni, csak le lettünk sajnálva. Pedig nagyon úgy tűnik, hogy igazunk volt, teljes FOMO van jelenleg is.
Azt viszont nem látom, hogy ha ezek a pénzek kifutnak akkor 2026-tól vagy akár 2025 Q4-től, mi fogja még mozgatni az ingatlanpiacot? Talán még locsolnak valami hiteleket a választások miatt, de jelen állás szerint ott sem látni, hogy miből...
-
DarkByte
addikt
válasz
ngaba #128846 üzenetére
Én személy szerint átrendeztem 80%/20%-ban ETF/MÁK arányba.
Persze a kivételt erősítem, mert még nem vagyok 40, se család, se gyerek, se kutya. Mikor ha nem most? Elég jól keresek, illetve az ide szánt összeget egyébként is részvényként kapom, az ETF-el tkp. kevésbé kockázatosabbá forgatom át (ne csak egy cég részvényére legyen feltéve).
Ha 10 év múlva tudok vele majd valamit kezdeni, hát majd akkor fogok.
A MÁK-on így is össze fog gyűlni annyi amit sajnálni fogok hogy nem valami erősebb dologban van. De mindent azért én se raknék be tőzsdére. -
ngaba
aktív tag
válasz
Ixion77 #128817 üzenetére
Mi el tervezzük költeni a közeljövőben az összes megtakarításunk, de így is építem le az állampapír-állományt módszeresen. Kábé fifty-fifty már a deviza-Kincstár arány, pedig a tankönyvek nem ezt javasolják az árfolyamkockázatok miatt. (A deviza egy része rövid USD kötvényekben, de több a részvény meg a DTLA.)
-
mauimagic
senior tag
most jött egy SMS a webkincstártól, a 2033/I-re jóváírtak 16.85% kamatot.
Ez mi a szar? Elvileg hétfőn, január 20-án fizetne, nem?
Szerk. ki is ürítettem mindent, short HUF
-
lemusz
addikt
válasz
Ádám16 #128835 üzenetére
Érdekes a kérdésed timingja, mert talán pont ma kezdi el kiárazni a piac az idei recessziót és az elmaradt santa rally helyett jön egy újabb körös trump rally.
Teljes vagyon 90%-át lump sum-olni kemény dió, rengeteg stresszt jelentene, legalábbis nekem, én kisebb hányadot raknék be egyszerre vagy ha ragaszkodsz a 90%-hoz, akkor DCA-zva. 10 éven belül sztem fixen lesz legalább 1 nagy recesszió, ettől függetlenül arra várni könnyen rengeteg elmaradt haszon is lehet.
-
Ixion77
addikt
Nagy gáz esetére van két TBSZ a KH-nál. Eddig volt kettő az Erste-nél is, de az év végi transzferdíj duplázással végképp kihúzták a gyufát, úgyhogy mennek azok is az IB-hez, egyesülnek a már ott lévőkkel. Pedig mocsok jól kerestek velem eddig is, nem volt nekik elég, most a szabadulásért lehúznak még utoljára de brutálisan
De legalább soha többé.
-
aAron_
őstag
válasz
Ádám16 #128835 üzenetére
A kérdés, hogy a kockázatvállalásod mit enged, ez a kulcs. Egyébként meg köztudott, hogy a legjobb stratégia a buy and forget. Ennél többet okoskodni nem éri meg, még ha késztetést is érzünk rá. Lényegtelen, hogy a topicban bárki mit gondol az értékeltségi szintekről, nem egy magyar fórumon fogjuk feltalálni a piaci szent grálját, sajnos.
#128840Ixion77: TBSZ transzfer Erstétől flottul ment/megye egyébként legalább?
-
AMD Power
titán
Most megnéztem mennyi lenne jövő ilyenkor a kamata a PMAP 2033-nak. Elég vicces volt a mai után!
-
avl
senior tag
válasz
Ixion77 #128830 üzenetére
nem a szolgaltatónak, hanem a befektetőnek "vész"tartalék (hamar kell műtét, beszakadt a tető, ellopták az autót, ...ki mire tud gondolni), ha "aznap" jó ha van
...vagy ha hirtelen megszűnik a bevétel és ne kelljen TBSZ-t törni (en több evnyi atlagos kiadast tartok igy, nekem része a "FI" es kicsit a "RE"-nek is - en nem szandekozok mar munkahelyet keresni, váltani, akkor se, ha holnap vége...de lehet 10 év is) -
Drizzt
nagyúr
válasz
Bandit21 #128831 üzenetére
Barmikor eladhato, de piaci aron. Ami mehet felfele is, meg lefele is. Ha pl. lecsokkennek a hosszutavu kamatok, akkor felugrik az arfolyama. Ha feljebb mennek, akkor meg bezuhan. Szoval ez alapvetoen spekulativ pozicio. A hozama a mostani boven nevertek alatti arfolyam miatt meg 6.7x%, ha csak tartja vegig az ember. Ez ugy jon ki, hogy 4% kamat, meg annyival alacsonyabb ar a neverteknel.
-
Ádám16
addikt
Nektek van-e valamilyen víziótok idén erősebb tőzsdei recesszióra, terveztek-e ezzel idén?
Mostanában túl sokszor jön velem szembe az, hogy tarthatatlanra lett fújva a lufi, és hamarosan ennek engednie kell (főleg a tavalyi Buffett eladások óta van sok cikk ezzel kapcsolatban, ahogy én látom)
Igazából ez a lényegi kérdés részemről: 10 évre tartva (2 "körös" TBSZ) ti most beszállnátok a megtakarításotok 90%-val VWCE-be?Jelenleg 80%-a megtakarításaimnak a MÁK-nál van, főleg a PMÁP-ok tartása miatt.
Van egy 7%-os Fixmápom, azt végig akarom futtatni (konkrét céllal vettem), és egy kevés PMÁP-ot hagynék 6 havi tartaléknak (a legjobb infla+X%-ot adóból). -
Hmmz
aktív tag
válasz
Ixion77 #128813 üzenetére
Úgylátom sima költözés volt, csak elhagyták a kulcsot
1: Az átlag középosztálynak(is) meglehetősen alacsony a financiális műveltsége. Az hogy itt 20-50 ember irogat, még kevés.
2: Mivel egész ügyesen ellehetetlenítték az egyéb befeketéseket egy rakat adóval (pl.: Bankbetét, amúgy is alacsony kamattal), vagy magas költséggel (Bef. alap).Átlag józsipista kockázatűrő képessége nem fog nekiállni OTP részvényt venni, továbbá (NAGYLEVEGŐ) TBSZ-re tenni(?) Eur-ban denominált USA index S&P500 UCITS acc(vagy dist?) ETF-et, hogy ne legyen probléma az usa-magyar kettősadóztatást elkerülő egyezmény megszünése, amin árfolyamnyereség nem keletkezett, de devizaárfolyam nyereség igen, hogy talán ne törje fel 5 évig, de ha mégis akkor extra szochó és szja (3. év után kevesebb), ami TBSZ nélkül lehet nem is lenne, de amit neki kell bevallani digtálisan a navfelé, a befektetési szolgáltató által kiállított részletes, éves nyereség/veszteség kimutatás alapján, melyet ha nem kap meg automatikusan, akkor érdeklődhet az ügyfélszolgálaton.
Mivan?!?
peesze..
Amikor még én se értem hogy miről beszélek?
*szomat, inkább veszek még pálinkát a kamatból, és megy vissza PMÁP-ba. -
Llew
senior tag
válasz
Csavargoo8 #128814 üzenetére
Ha jól számoltam kb. ugyanott vagy vele mint a D250430-as DKJ-vel, mert a betét adózik, és ugyan nincs vele dolgod, mert levonják, de a lekötés macerásabb, mert vagy személyesen fiókban vagy videóbankos megoldással. A DKJ meg 2 perc az appban vagy gépen. Szóval nem nagyon érdemes vele foglalkozni szerintem.
-
Bandit21
addikt
válasz
Csavargoo8 #128814 üzenetére
Ez nem rossz. Indul a szabad "rablás". Ki ígér többet.
-
Bandit21
addikt
válasz
eagleberg #128828 üzenetére
Nem, egy infl+2%-re ha neadj ég a nép elkezdené kirabolni a mák-ot.
Ésszerű lenne szerintem akkor beígérni egy "kicsit" jobbat.
Persze a visszaváltást lenne megvágni a legkönnyebb, de szerintem az inverz módon hatna. Nyilván magamból indulok ki, de utóbbi esetén a bizalom hamarabb menne el. (a visszaváltós +2%-ra nem írtam volna, hogy mézes madzag)
-
Bandit21
addikt
válasz
Simia #128819 üzenetére
Hidd el szerintem nem állsz távol a valóságtól. Szerintem van egy light terv ha a
pénz nagy része már ma fordul házon belül, minden ok.
Van médium terv ha sok olyan lenne mint Te, aztan be van tárazva mondjuk egy +2 %+is mézes madzag ha egy bizonyos szint felett áramlik már ma ki a della, akkor reggel már az összes tv rádió net tele lesz vele hogy ésszel itt az uj papír.
Meg ül valaki valahol egy nagy piros gomb mellett is és várja hogy szólnak -e mert ha igen, akkor OFF. -
[CS]Blade2
addikt
válasz
Ixion77 #128817 üzenetére
Hozzá se nyúltam volna, ha 5,5%-al menne tovább. Nekem jó a forint, ha másra váltanám, akkor lenne egy oda-vissza váltás, mert forintban kapom, és végül forintban költöm el. Ott ezt is ki kell termelnie pluszban még azon felül, hogy többet hoz, mint forintban. Ugyanekkora kockázattal, mert almát almához néznék.
-
Drizzt
nagyúr
Nekem mai kamattal ez lett:
- 1/3 2051/G
- 1/3 Fixmap
- 1/3 Bmap 2029Toke 1 honapot kivar. Ha addig nem lesz jobb papir, akkor valoszinuleg kb. ugyanez lesz a sorsa. Vagy ha szembejon az alomlakas, akkor abba. De mivel az evek ota nem akar szembejonni, igy nagy eselyt most sem latok ra. De hatha.
-
Simia
junior tag
válasz
Bandit21 #128806 üzenetére
Hihi! Akkor én jól összezavartam őket.
A kamatot benthagytam BMÁP-ban, de a tőkét meg kivittem.
Szinte látom lelki szemeim előtt ahogy péntek éjjel 11-kor lampafénynél, gyűrött ingben, széttúrt hajjal, borostásan, sürű cigifüstben középkorú férfiak rendezetlen papírhalmok között ülnek az AKK irodájában asztalaik mellett. Nézegetik a megbízásomat. Sűrű cigifüst száll, lágyan szétszórja az asztali lámpák fényét. Az egyik legalább osztályvezetőnek kinéző vastagkeretes szemüveges alak meggyötört arca fájdalmas fintorba rándul. Idegesen beleszippant leégett cigarettájába. A fejét csóválja és csak annyit ismételget, hogy "Nem értem... Egyszerűen nem értem. Miért nem vitte el a kamatot is? Vagy miért nem hagyta itt a tőkét is? Nemértem..."Muhahahhahhahaaa!
-
petike2014
aktív tag
Sziasztok, csak egy kis kíváncsiskodás.
Mindenképp cserélem a lejárt pmáp-ot, a kérdésem, tudom nincs jósgömb, a többség mit tenne vagy mire voksolna? ~ 1 évig kb nem kell a pénz biztosan, ha minden összejön terv szerint akkor 3 ig se, de igazából ha nem omlik össze minden akkor 5-ig se...1. DKJ 04.30-ig kivárás a teljes összeggel egy új papírra
2. Teljes összeg fixmáp
3.kamat dkj, tőke fixmáp?
4.marad a 3.x% pmáp hátha lesz valami csudijó új
köszi előre is -
Ixion77
addikt
válasz
ngaba #128815 üzenetére
De azzal, hogy nem kell még pár százalékot kifizetniük azért mégicsak támogatva vannak kicsit, nem?
Mindazonáltal szerintem igazad van, kicsit túlzás amit a cikk sugall. Kellemetlen lenne ha eltűnne a lakossági állomány, de nem végzetes.
Én azt hittem hogy hozzám hasonlóan alig várja mindenki a PMÁP kamatfizetést és váltja a pénzét forintból amíg nem értéktelenedik el ennél is jobban, de úgy tűnik tévedtem. -
ngaba
aktív tag
válasz
Ixion77 #128813 üzenetére
Az a cikk, amire utalsz, szerintem alapvetően téved. Ha a középosztály nem finanszírozná őket, akkor pár százalék kamatfelárral finanszírozná őket a piac (a lakossági állampapírok felfuttatása előtt is volt élet), visszafizetni meg úgyis később kell. Csókolom.
A tavalyelőtti 18%-os MNB kamat mutatja, hogy semmi sem lehetetlen. (Bevallom, én akkor arra fogadtam volna, hogy IMF lesz a vége, de a mai befektetők tényleg minden kockázatos lóizét megvesznek.)
Erről jut eszembe, olvasom a Benjamin Graham könyvet. Nem tudom, mit szólna a mai tőzsdéhez...
-
Csavargoo8
csendes tag
K&H Rajt betét -et valaki kötött már le? Jónak tűnik 90 napra a MÁK-ból kijövő pénzekre, amiknek még nincs meg a helye. Kíváncsi lennék a tapasztalatokra.
-
Ixion77
addikt
De kiutalni már csak hétfői értéknappal tudod
Tapasztalatból mondom.
Ahogy olvastam ma itt a fórumban a hsz.eket, nem kell félnie a magyar államnak, a középosztály továbbra is szívesen támogatja őket.
Én azért megtettem a magamét, kiutaltam kamatot, tőkét, még a szemetest is -
varsam
őstag
Sziasztok,
még korábban MÁK-nál beállítottam a Revolutos bankszámlaszámomat is, hogy majd erre tudjak kiutalni, de valamiért nem hozza fel mint opció. A bankszámlaszámok közt látom, de most hogy kiutalnám a pénzt, csak az eredeti OTP-s számlám látom. Mit kell még esetleg beállítani?
-
AMD Power
titán
Nekem ma a kamat is megjött....
-
Hmmz
aktív tag
válasz
Blaymoira #128804 üzenetére
Hétfőn is lesz 16 óra jóeséllyel
De ezeket mondhatnátok az ex fönökömnek is.Emléxem anno ifjú süldő koromban, Novemberben elmaradt a fizetés mert volt egy nagyobb kiadása a cégnek. dec. 18-20-án meg érdeklődtünk, hogy akkor Főni, esetleg karácsonyi bonusz vagy hasonló??
Erre nagynehezen elutalta a novemberi béreket.
A durva az hogy mindenki úgy örült neki, hogy lett karácsonyra zseton, mintha bonuszt kaptunk volna, és ezzel le is tudtunk az éves jutalamat.. (Kellemest a hasznossal)F@sza kis hely volt az.
Párszor csuklyás fegyveres társakkal érkezett az NAV( vagy VPOP? vagy nemtomki) ellenőrzésre, mert elötte kitessékeltük az ellenőrt vagy be sem engedtük ügyvezetői utasításra
Aztán közölték a kaputelefonon (nem velem), hogy na kispajtás MOST beengedsz, vagy bemegyünk(Aztán 1 év múlva valaki egy üzleti vita miatt odahajitott valami kézigránát félét figyelmeztetésképpen a bejárathoz éjjel 2-3 környékén, remélem tudta hogy csak nappalos műszak van
)
-
Bandit21
addikt
Hidd el rohadtul kíváncsiak arra mit csinálunk vele és arra is hogy a pmap -al ami adta. Sőt annyira kíváncsiak hogy inkább odaadják hamarabb.
Megnézik mibe rakod a kamatot és gondolom van nem egy forgatókönyv és profil arra hogy ha a nép
1 kiveszi.
2 fix-be rakja.
3 pmap al együtt kiveszi
4 pmap al együtt fix be rakja
Stb
És azt is nézik valószínűleg hogy milyen arányban milyen gyorsan megy ez.
Ennek függvényében jön majd hétfőre valami.
Vagy nem jön. De így hogy ma oda adták van rá 2 napjuk mérni kitalálni mi a frászt akar a sok kis csóró mint mi. -
Hmmz
aktív tag
válasz
DolbyDigital #128801 üzenetére
Üzenet nem jött, de a kamatpénz már a számlámon van
Hozzátenném hogy ugye hétfőre lett volna várható, és talán keddre ide is ér, de idetolták péntek d.u., azért ez nálam +1 pont -
DolbyDigital
csendes tag
válasz
DolbyDigital #128680 üzenetére
Nekem is megjott a kamat, minden rendben szerencsére. Köszönöm a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy Z Fold6 / 256 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
- Samsung Galaxy Z Fold5 / 512 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
- Samsung Galaxy Z Flip6 / 256 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- Apple iPhone 15 Pro / 128 GB / 100% Akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- iKing.Hu - Honor Magic 5 Pro 5G - Használt, újszerű állapotban, ajándék tokkal!
- Samsung S23 128GB / normál állapotban / 12 hónap jótállásal
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U727 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest