Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6301) Bozso68 válasza kovisoft (#6299) üzenetére


Bozso68
senior tag

Köszönöm szépen a segítséget! :C
A csökkenő körátmérőkre egyhamar rá nem jöttem volna, teljesen bele voltam b.z.lva a képletekbe, hogy tuti rosszul alkottam valamit.
Jónak tűnik a rendszer, ellenőriznem kell még távolságokat, de első blikkre hibahatáron belül vagyunk! A külső nézőpont sokat tud segíteni, ha elakad az ember.
Hogy szorzás, és nem osztás, már az első képletnél kijött, de az isteni szikra a Tied!

axioma: Neked is köszönök mindent!

[ Szerkesztve ]

(#6302) coco2 válasza Bozso68 (#6301) üzenetére


coco2
őstag

Sziasztok!

Irányvektorokkal akad egy kis fejtörőm, iránymutatásnak örülnék :)

2D koorináta rendszerben van az X tengellyel 10 fokos szöget bezáró vektorom, meg 80 fokos szöget bezáró vektorom. Ezekből vannak végtelenül pici darabjaim, és azokat összegezve kell eljutnom egy pontba, ami az origótól X tengellyel bezáróan 50 fokos irányban van. A számokat a példa kedvéért adtam meg, az elvet kellene megértenem. Persze indulhatok visszafelé, és kereshetem radiánok összegzésével a közelítő "közös többszöröst" - vagy akárminek nevezzem - de nem lenne rossz, ha lenne erre kiforrott matek.

A tippeket előre is köszönöm.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#6303) TDX válasza coco2 (#6302) üzenetére


TDX
tag

Ha két fajta irányba mutató vektorokból szeretnél egy harmadik irányba mutatót csinálni, akkor szerintem azt a következőképp a legegyszerűbb kiszámolni.

Mivel a vektorok összeadása kommutatív (tehát a+b az ugyanaz mint b+a, vagyis a sorrend nem számít), ezért felteheted, hogy az első irányba adod először össze a vektorokat (amiket használsz abban az irányban), majd a másik irányba amiket abba az irányba használsz.
Így egy háromszög két oldalát járod be, amiknek tudod az irányait (hiszen azok megegyeznek az egyes vektorok irányaival). Sőt, a harmadik oldalnak is tudod az irányát, hiszen az lesz az az irány, amerre az eredményvektor mutatni fog.

Ebből könnyen ki tudod számolni a háromszög szögeit. Jelen esetben 40°, 110°és 30°-ot fogsz kapni a háromszög szögeire. 30° azzal az oldallal szemben, ami 10°-ot zár be az x tengellyel, 40° azzal az oldallal szemben, ami 80°-ot zár be vele.

Ebből a szinusz-tétel megmondja, hogy azon oldalak hosszainak aránya az sin(30°)/sin(40°). Ezt ki tudod számolni számológéppel hogy pontosan mennyi.

Innen már csak választanod kell a két irányba mutató vektorok közül 1-1 részhalmazt, amiknek a hosszösszegeinek aránya pont sin(30°)/sin(40°) lesz. Nem tudom hogy erre van-e jó módszer, kézzel kell-e megtalálnod, esetleg programot írnod rá, de ha kézzel kell megkeresned, gondolom nincs sok vektor és nem lehet túl nehéz. Ha programot kéne írni rá, akkor valaki nálam programozásból okosabb biztos tud segíteni.

Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!

(#6304) coco2 válasza TDX (#6303) üzenetére


coco2
őstag

Ennél a résznél: " Sőt, a harmadik oldalnak is tudod az irányát, hiszen az lesz az az irány, amerre az eredményvektor mutatni fog. " kicsit elveszítettem a fonalat, hogyan is érted a háromszög 3. oldalát.

Az első két oldal a két meglévő irányvektor, amik között ott van az a pont, amibe eljutni szeretnék. De az a harmadik vektor szögszelő, és nem oldal. Van a pont, azon húzhatok keresztül egyenest keresztbe, hogy gyártsak egy háromszöget, de hogy a háromszög szögei hogyan alakulnak annak arányában, az a meghúzott új egyenes irányán múlik csupán. A pont ismert távolsága alapján tudom úgy alakítani, hogy egyenlő szárú legyen az a háromszög, de akkor a pont lesz "furcsa" helyen azon az alapon. Vagy lehe középen az a pont az alapon, de akkor meg fene tudja, hogyan alakulnak a szögek.

Szóval a 3szögnél kicsit elakadtam.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#6305) axioma válasza coco2 (#6302) üzenetére


axioma
Topikgazda

TDX kb. osszefoglalta, a gyakorlatban neked tulkepp csak az kell, hogy milyen osszes hossz kell legyen az egyik es masik fajtabol. Az meg lehet nagyon konnyu meg nagyon nehez is. Ha ez me'g mindig a terkepes feladat es van egy tures a dologban, akkor siman ladapakolasi algoritmussal tudsz nagy valoszinuseggel mohoval is jot talalni (becslesnek azt mondanam, varhatoan a legkisebb hossznal kisebb hibat ki kellhet tudni hozni). Ha tuti az optimalis kell (azaz aminel nincs elvileg sem jobb), az meg akar lehet NP-teljes (ld. tavaly osszel a prog.topikban egy forumozo amokfutasat a rudak vagdosasa kapcsan, de a lenyeg az megvolt matekilag).

(#6306) axioma válasza coco2 (#6304) üzenetére


axioma
Topikgazda

Itt nem tudok jol rajzolni, de nem jol erted.
A haromszog: origo (ha jol ertem onnan indulsz), a fordulasi pont (ertsd: addig csak az egyikfajta iranyu vektorokat hasznalod), es a vegpont, ahova mesz a fordulastol csak a masikfajta vektorokkal.
Geogebrabol sikerult: [kép]
Nem egeszen ara'nyos, de a ket baloldali vektor helyett lesznek a sok kicsibol osszeadottak, a jobb oldali az eredmenyvektor. A koztes pontot, pontosabban annak tavolsagat az origotol es a celponttol kell tudni, es utana lehet mar ladapakolni.

[ Szerkesztve ]

(#6307) Bozso68 válasza coco2 (#6302) üzenetére


Bozso68
senior tag

Az előttem szólók szakavatottabbnak tűnnek a témában, sajnos az én tárgyi ismereteim eléggé végesek.
Én a vektorokat most egy bizonyos probléma megoldására használom fel. Mondhatni, empirikus módon építettem fel egy metódust, ami szerencsére működik.

(#6308) coco2 válasza TDX (#6303) üzenetére


coco2
őstag

Ok, félreértettem, hogyan épül fel a háromszög. Leesett a tantusz :) Köszönöm a tippet, a problémám megoldódott.

Köszönöm a többieknek is.

[ Szerkesztve ]

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#6309) HellGreg


HellGreg
őstag

Sziasztok. 3. osztályos matek. :)
A feladat a helyes műveleti sorrendet megállapítani itt:
9-4:2x4+8
én így számolnám: (9-(4:2x4))+8 Helyes így? Tehát az eredmény 9.

[ Szerkesztve ]

(#6310) axioma válasza HellGreg (#6309) üzenetére


axioma
Topikgazda

Hat kicsit modernizalodhatna a magyar alapoktatas jelolesmodja (bennfoglalas-osztas temakorben), a : nem tul hasznalatos... most neztem meg direkt ezert, hogy a magyar geogebra se tartja ertelmes kifejezesnek.
Amugy ha helyettesited /-rel akkor mind a wolframalpha mind a geogebra mond mar mar egy 9-est, sztem amig ilyen szintuek a feladatok addig azokban boven megbizhatsz, copypaste, orul.

(#6311) HellGreg válasza axioma (#6310) üzenetére


HellGreg
őstag

Hát a tankönyvben így volt. :)
A kérdés arra irányult, hogy először elvégzem a szorzást, majd az osztást, az eredményt kivonom a 9-ből, majd hozzáadom az eredményhez a 8-at?

(#6312) axioma válasza HellGreg (#6311) üzenetére


axioma
Topikgazda

A precedenciaban a szorzas es az osztas azonos igy azt (blokkon belul) balrol jobbra vegezzuk - de igy is tettel, hiszen nem 4 : ( 2*4) hanem (4:2)*4 alakban ertekelted ki.
Az osszeadas es a kivonas is balrol jobbra a mar kiszamolt reszeredmenyeken.
(A magasabb precedenciajuak naluk me'g nincsenek pl. fg-hivas, hatvanyozas, faktorialis stb.)

(#6313) HellGreg válasza axioma (#6312) üzenetére


HellGreg
őstag

Köszönöm :R

(#6314) Angel2014


Angel2014
addikt

Sziasztok!

A jegybanki alapkamat számításban tudnátok nekem segíteni?

Vettem egy ingatlant 4.000.000 értékben 180 hónapra aminek a havi törlesztője 22.612 Forint. A befizetés után a tőkemaradvány és a hónapok is csökkenek.

Erre rámegy a mindenkori jegybanki alapkamat.

És itt jön a kérdés, hogy kell alkalmazni a jegybanki kamat számítást erre a vásárlásra?
A 2,40%-os jegybaki kamattal a 22,612 havi törlesztőm és már 68 hónap befizetett hónap után a tőkemaradványom 2.509.772 forint. Erre a városgazda a 2,40%-os kamattal 5.065 Forint kamatot számol ki nekem.

Egyszóval a Tőkemaradványt beszorozza a 2,40% kamattal ezt éves kamatnak veszi és azt elossza 12-vel.

Itt a kérdésem az, hogy fíx tőkével rendelkezem, miért éves kamatot vesz alapul amit eloszt 12-vel és nem veszi figyelembe hogy 112 hónapom van hátra ami folyamatosan csökken.

Szerintetek ez helytálló ez a számítás?
Mert szerintem a fix és csökkentett tőkemaradványt beszorzom és emelem a 2,40% kamattal és a fentmaradó 112 hónappal kellene osztani.
Ha peres útra vinném lenne esélyem ennek a megtámadására?

Csak a Weider ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#6315) kovisoft válasza Angel2014 (#6314) üzenetére


kovisoft
őstag

A szerződés szövegezés jogi részébe nem mennék bele, mert az nem az én asztalom, de a jegybanki alapkamat éves kamat, azaz évről évre újra fel kell számítani, és havi esedékesség esetén az éves kamat 12-ed részét szokták venni. Ezért szerintem jó számítást alkalmaznak.

Ha jól értem, te valami olyasmit szeretnél, hogy függetlenül attól, hogy hány évig áll még fenn tartozásod, arra csak 1 évnyi kamat számítódjon fel. Gondold csak el: a legutoljára megfizetett tőketartozásod gyakorlatilag a teljes futamidő alatt kamatozik (sok éven át), de te erre is csak 1 évnyi kamatot fizetnél?

(#6316) Angel2014 válasza kovisoft (#6315) üzenetére


Angel2014
addikt

Szóval azért nem lehet ezen a szerződéssel venni az éves kamatot , mert fix a tőkém ami folyamatosan csökken.

A másik a tőkemaradványt szorozzák fel nekem előbb ami most 2.509.772 forint ha ezt beszorzom a 3.40%-al az 85.332 ezer forint kamat az egész tőkemaradványra ha most végtörlesztenék akkor 2.595.104 forintot kellene fizetnem. Itt akkor nem veszik figyelembe azt az egy éves számítást amit te is említesz?

A másik miért csak egy évre szól? Pont ez a bajom....a maradék tőkemaradványom a fentmaradt 112 hónap a 180 -ból. amivel telibe szorozzák a maradék tőkét.

[ Szerkesztve ]

Csak a Weider ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#6317) kovisoft válasza Angel2014 (#6316) üzenetére


kovisoft
őstag

A tőketartozásod folyamatosan csökken, de a még megmaradt tőketartozásod egyúttal folyamatosan kamatozik. A legelső részlettel megfizetett tőketartozásodat csak 1 havi kamat terhelte, a 180-adik részlettel megfizetett tőketartozásodat 180 havi (azaz 15 évnyi) kamat terheli majd. Ez az alapelv, ebből kell kiindulni. Ezért számolnak úgy, hogy a még hátralévő teljes (jelen esetben még 112 havi) tőketartozásodra kiszámolják az 1 havi kamatot, amit pluszban be kell fizetned.

A végtörlesztésre nem tudom, milyen szabályokat ír elő a szerződésed, a leírásodból az tűnik ki, hogy a fennmaradó tőketartozásra 1 évnyi kamatot felszámolnak ilyenkor(?). Mindenesetre az a mérvadó, ami a szerződésben van és amit aláírtál.

(#6318) Angel2014 válasza kovisoft (#6317) üzenetére


Angel2014
addikt

Igen valahogy így képzelem el én is !

Csak így...

A teljes maradék tőkemaradvány kamata 3,40% kamattal 85.332 forint.

Azt elosztom 112-vel ami a maradék hónapom. így az 761 forint.

És a 761 forintnak veszem a kamatos kamatát a szerződés végéig.

Viszont nekik is figyelembe kell venni hogy folyamatosan csökken a tőke és a hónapjaim is.

Mivel a szerződésem olyan hogy havi kamatos ami havonta változhat, így azt sem tudom, hogy van e jog alapja a teljes 112 hónapot megkamatoztatni, másrészt az egész főtőke maradványt teljesen beszorozta a kamattal,ami a fentmaradt hónapokra vonatkozik.

A bírósági kamatkalkulátorral így néz ki 1 hónap.


[ Szerkesztve ]

Csak a Weider ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#6319) axioma válasza Angel2014 (#6314) üzenetére


axioma
Topikgazda

0. ez az ugynevezett egyenletes toketorlesztes - azert lehet neked szokatlan, mert a legtobb esetben a lakossagnak annuitasos hitelt kinalnak... de ez is matematikailag teljesen helyes
[amugy a toketorlesztes merteke a fix, nem a toke, ez pont ennek a neve, az utolso honap a kerekitesek kompenzalasa miatt te'r el]
1. orulj neki hogy eves kamat/12 -vel szamol, mert ez a leheto legjobb, kb. minden mas hitel napi kamatot szamol az eves kamat/360-ra - igen, benne van egy 365/360 szorzo
2. a kamat merteke eves, mert ezt a "normalizalast" szoktuk meg, igy kozli a jegybank -- bar korabban volt olyan hogy 1.1% havi kamat (hitelkartyakat hirdettek igy a huszonsok % sokkolo szama helyett), de a toketartozast mindig a ket befizetes kozti idoszakra (ara'nyosan) jaro, az eves kamatbol szamolt kamatosszeg terheli - lehet, hogy te nem igy ertetted a szerzodest amikor alairtad, bar akkor idoben kellett volna kerdezned, de a leirtak pontosan ezt jelentik.
[Talan az jobban segitett volna, ha ugy irjak, hogy az adott idoszakra az aktualis tartozasra juto alapkamat.]
3. nincs leirva az elotorlesztes a zold szovegben, de en gyanitom, hogy csak az aktualis tartozast kell megfizetni, vagyis a tokemaradvanyt es annak az utolso torlesztes ota eltelt idore szamolt (de itt is idoaranyosan ertendo) alapkamattal novelt osszeget - azaz ha a havi torleszto utan kifizeted akkor nulla a plusz, ha kesobb akkor az valamennyi plusz de legfeljebb a tokemaradvanyra juto kamat egy eves osszegenek 12-e)
Nagyon alacsony kamaton es kedvezo feltetelek mellett fizeted ezt a tartozast, igazan kar lenne ugralni. Csak pszichologiailag erzed magad rosszul, mert te "nem erre gondoltal".
Onmagad megnyugtatasara esetleg gondolj bele hogy ha te kotnel le betetkent ennyi penzt ilyen kamatra, akkor mit tartanal igazsagosnak, mennyivel novekedjen 1 ev alatt? Naugye. Ha esetleg van valahol betetrol adatsorod akkor kovesd rajta ugyanezeket a szamokat (ott bezzeg 365-tel osztanak...)

(#6320) axioma válasza Angel2014 (#6318) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ez teljesen fals ertelmezes, nem a 22e-rel tartozol, nem arra jar a kamat, hanem a me'g nem torlesztett tokevel. Tehat annyi a kulonbseg hogy mas adatot kell beirni ebbe a kalkulatorba.
Sajnalom, hogy jobbat vartal, de tenyleg igy jo, sot kimondottan kedvezo a tobbi hitellehetoseghez kepest.

(#6321) Angel2014 válasza axioma (#6320) üzenetére


Angel2014
addikt

Köszönöm a válaszod!

Amúgy ha megnézed a 22.612 a fentmaradt hónapok havonta eső tőkéje. Ha vagy elosztod vagy beszorzod a maradék hónappal ugyan az lesz a tőkemaradvány.

Csak a Weider ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#6322) axioma válasza Angel2014 (#6321) üzenetére


axioma
Topikgazda

Forditott iranybol szamolod. A 22e az a toke egyenletes torlesztesnel 1 honapra juto tokecsokkentes merteke. Az csak kovetkezmeny h a tokemaradvany az a maradek honapok alatt torlesztendo osszegek szummajaval megegyezik. Persze ettol me'g igaz.

(#6323) looser


looser
addikt

Helló, elnézést, hogy ide, csak a megfelelő helyen nem válaszoltak és nem vagyok otthon matekból, itt hátha valaki el tudja mondani, hogy az ezen az oldalon lévő "linear" és "logarithmic" értékeket hogyan kell értelmezni?

Köszönöm :R

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#6324) axioma válasza looser (#6323) üzenetére


axioma
Topikgazda

Az csak a skala beosztasa. A megszokott mo'd a linearis, a d-vel nagyobb az mindegy hogy a 100-hoz vagy 200-hoz viszonyitod, ugyanakkora kulonbseggel nagyobb, es ha 10x nagyobb az ertek, az 10x tavolabb van a tengelytol [az elmeletitol, lehet h az abrazolt az nem a 0-nal van - ez latszik a tengely szamozasan]. Az y tengelyen egyenletes a szamozas.
A logaritmikus eseten a ketszeres tengelytol valo tavolsag negyzetes erteket jelent. A bal oldali tengely azonos tavolsagra azonos _hanyadosu_ elemek allnak, pl. 1,10,100,1000,... Arra jo hogy a kulonbozo nagysagrendeket szemleltesse, vagy peldaul a trendet [ha linearisan a gorbe az exponencialis valtozast jelent].
Igy gondoltad, vagy van konkretabb kerdesed is?

(#6325) looser válasza axioma (#6324) üzenetére


looser
addikt

Érthető, köszönöm szépen! :R

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#6326) perempe


perempe
addikt

Benzinkút árult kandallófát a Búza tér mellett: matematikai feladvány, amit a mai miskolci utam ihletett. 20 köbdecimétert írtak rá, 1999Ft. Mennyi egy köbméter ára?

[ Szerkesztve ]

* Brahms: 4. szimfónia *

(#6327) coco2 válasza perempe (#6326) üzenetére


coco2
őstag

Ha elég gyorsan tudsz futni, akkor ingyen van. Sőt, még a kasszát is magaddal viheted :D

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#6328) perempe válasza coco2 (#6327) üzenetére


perempe
addikt

Kijött neked a 99.950Ft (a köbméter fára)?

* Brahms: 4. szimfónia *

(#6329) coco2


coco2
őstag

És továbbra sem értem, mi a pláne egy általános 5.-es mértékegység átváltásban? Szöveges feladatként ennél bonyolultabbakat kapnak szorgalmiba ( [link] )

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#6330) HUTCHDB


HUTCHDB
nagyúr

Sziasztok!
Nem tudom szabad e ilyet itt kérdezni, ha nem, majd törli valaki.
Lányomnak keresek érettségire (bő 1 hét) matematika érettségire felkészítő óra adót.
:R

" Ha húsz évesen nem vagy liberális, akkor nincs szíved, ha nem vagy konzervatív negyven évesen, akkor nincs eszed." - Winston Churchill -

(#6331) CyberPunk666 válasza HUTCHDB (#6330) üzenetére


CyberPunk666
senior tag

Szerintem ennyi idő alatt, ebben az időszakban a leggyorsabb megoldás: mateking.hu

(#6332) HUTCHDB válasza CyberPunk666 (#6331) üzenetére


HUTCHDB
nagyúr

:R

" Ha húsz évesen nem vagy liberális, akkor nincs szíved, ha nem vagy konzervatív negyven évesen, akkor nincs eszed." - Winston Churchill -

(#6333) HUTCHDB válasza CyberPunk666 (#6331) üzenetére


HUTCHDB
nagyúr

Ismeri ezt az oldalt, ez nem segít….

" Ha húsz évesen nem vagy liberális, akkor nincs szíved, ha nem vagy konzervatív negyven évesen, akkor nincs eszed." - Winston Churchill -

(#6334) lev258 válasza HUTCHDB (#6333) üzenetére


lev258
veterán

Elnézést kérek, amiért ezt mondom, de szerinted van bármi, ami ennyi idő alatt segíthet? :F
Nem hiszem, hogy találsz olyan óraadót, aki lelkiismerettel elvállalná ebben a szűk időkeretben. A legtöbb, amit tehettek, hogy a korábbi évek feladatait gyakoroljátok, ahhoz van megoldókulcs is fenn.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#6335) HUTCHDB válasza lev258 (#6334) üzenetére


HUTCHDB
nagyúr

A kis érettségin derültek ki a dolgok, eddig nulla probléma volt.
Hiaba nézi a feladatokat és a megoldokulcsokat, ha nincs aki elmagyarázza neki, nem fogja tudni.
Még 10 nap van, és én úgy gondolom, hogy instruálással, magyarazással, saját gyakorlásokkal majd a gyakorlás átnézésével javítható a jelenlegi szint.

" Ha húsz évesen nem vagy liberális, akkor nincs szíved, ha nem vagy konzervatív negyven évesen, akkor nincs eszed." - Winston Churchill -

(#6336) lev258 válasza HUTCHDB (#6335) üzenetére


lev258
veterán

Legalább sikerült leszűkíteni, milyen feladattípusokkal van probléma? Vagy a komplett érettségi anyaggal?
A megfelelő szövegértelmezés vagy a mögöttes matematikai ismeretek hiánya a gond?

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#6337) HUTCHDB válasza lev258 (#6336) üzenetére


HUTCHDB
nagyúr

Főleg geometria a hiányosság, de nyilván egyéb téren is.
A gond az, hogy eddig mindig 5-ös volt, de a kisérettségi meg gyufa lett...
(Egyébként minden egyéb tantárgyból is, tehát éveken át kitűnő volt.)

" Ha húsz évesen nem vagy liberális, akkor nincs szíved, ha nem vagy konzervatív negyven évesen, akkor nincs eszed." - Winston Churchill -

(#6338) lev258 válasza HUTCHDB (#6337) üzenetére


lev258
veterán

Nem lehet, hogy csak szimplán ideges volt, izgult? Átnéztétek azóta a kisérettségit nyugodt környezetben, hideg fejjel?
Elég nehéz elhinni, hogy egy ilyen jó tanulónak el kell magyarázni a dolgokat, beleértve a megoldókulcsot is (a köztes lépéseket).
Mivel Budapesten laksz, így a matematikus/mérnök/fizikus egyetemisták között talán van esélyed találni valakit, aki a kritikus pontokat elmagyarázhatja. De az idő rövidsége miatt szisztematikus gyakorlásra nem látok esélyt, csak a gyenge pontokra érdemes fókuszálni.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#6339) HUTCHDB válasza lev258 (#6338) üzenetére


HUTCHDB
nagyúr

A vejemmel gyakoroltak néhányszor, (BME-n végzett 3 éve) de sajnos nem sokat ért.
Egy gimnáziumi matematika tanár, vagy aki évek óta készít fel érettségire, az tudja, hogy hogyan kell/lehet segíteni. A gyakorlás, a szorgalom meglenne, csak megfelelő irányítás, feladat meghatározás probléma esetén elmagyarázás kellene. Én legalábbis így látom.
Ha eddig nem ment “magától”, ezután sem várható, hogy érdemi előrelépés lesz.
Ezért kerestem kifejezetten ilyen felkészítő személyt.

" Ha húsz évesen nem vagy liberális, akkor nincs szíved, ha nem vagy konzervatív negyven évesen, akkor nincs eszed." - Winston Churchill -

(#6340) Babetta-X


Babetta-X
senior tag

Sziasztok! Lehet inkább excel mint matek kérdés, de tudtok valami egyszerűbb képletet, hogy 3 ember között hogy lehet költségmegosztást számítani? (Tehát 3 ember különböző összeget költött, és szeretném az excellel kihozni, hogy ki kinek fizessen és mennyit, hogy egálban legyenek.)

Köszönöm előre is.

(#6341) Bozso68 válasza Babetta-X (#6340) üzenetére


Bozso68
senior tag

Excel
A1: 1. költség
A2: 2. költség
A3: 3. költség
B1: =A1+A2+A3
C1: =B1/3-A1 (ennyi az 1. egyenlege; minusz: kap, plusz: tartozik)
C2: =B1/3-A2 (ennyi a 2. egyenlege)
C3: =B1/3-A3 (ennyi a 3. egyenlege)

[ Szerkesztve ]

(#6342) Babetta-X válasza Bozso68 (#6341) üzenetére


Babetta-X
senior tag

Köszi! És ebből hogy tudom lehozni, hogy ki kinek ad?

(#6343) OPiiPO válasza Babetta-X (#6342) üzenetére


OPiiPO
addikt

.

[ Szerkesztve ]

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#6344) JoinR válasza Babetta-X (#6342) üzenetére


JoinR
senior tag

Nincs ki-kinek ad. Vannak, akik befizetnek a közös egyenlegbe és vannak, akik kapnak belőle. A kettő különbsége 0.

(#6345) Bozso68 válasza Babetta-X (#6342) üzenetére


Bozso68
senior tag

A1: 1. költség
A2: 2. költség
A3: 3. költség
B1: =A1+A2+A3
C1: =B1/3-A1 (ennyit ad az 1. a 3.-nak - ha mínusz, akkor kap)
C2: =B1/3-A2 (ennyit ad a 2. a 3.-nak - ha mínusz, akkor kap)

(#6346) looser


looser
addikt

Sziasztok! Ha 45 évesen szeretnék matekot tanulni, lényegében az alapoktól, mivel már általános közepén elvesztettem a fonalat, akkor hol érdemes kezdeni? Tanárt nem fogadnék fel, de van olyan matematika könyv, ami képes ténylegesen az alapoktól elmagyarázni a dolgokat, amivel tovább tudok lépni? Nem cél a műszaki diploma, de szeretném jobban megérteni és ha sikerül, akkor fizikából is szeretnék előrébb lépni, amivel szintén folyamatosan gondjaim voltak.

Köszi & üdv :R

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#6347) axioma válasza looser (#6346) üzenetére


axioma
Topikgazda

Hat szerintem egye'nfuggo, mi a jo elmagyarazas, de elso blikkre full osszefoglalokent 'az' Obadovics konyvet ajanlanam. Alt.isk.-tol egyetemi szintig minden van benne. Mondjuk lehet, hogy kisse tomeny, akkor antikvarbol vagy konyvtarbol egy tankonyvcsalad sorozatat is be lehet szerezni.
Modernebb megoldasnak meg inkabb netrol, letoltheto tananyagok, eloadasok, wiki, satobbi. Foleg ha angol nem gond, de magyarul is irott anyag sok van. Ha nincs mas otlet sorvezetonek, erettsegi feladatmegoldasokban szepen be van hivatkozva hogy mi milyen okbol korrekt lepes.
Persze ez kb. a megertes. Ha feladatot akarsz tudni megoldani, akkor gyakorlas.
Ja es egy sarga fuggvenytabla beszerzese, az jol kovetheto kepletgyujtemeny [az ujabb az szarabb ebbol a szempontbol].

(#6348) looser válasza axioma (#6347) üzenetére


looser
addikt

Köszönöm a válaszod! A "sárga" az régen nem zöld volt? :-) A 90-es években érettségiztem és akkor zöld könyv(ek?) volt a függvénytábla, de az már sajnos nincs meg.

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#6349) axioma válasza looser (#6348) üzenetére


axioma
Topikgazda

Hat lehet hogy olyan is volt, ez most sarga tenylegesen (lanyaim most emelt erettsegiznek es vadasztak ilyet a sajatjuk helyett, ami feher egy zoldes gerinccel, de ferjeme es sajatom is - me'g az atkosbol - nagyon feher negyjegyu is kevesebbet tartalmaz foleg magyarazatot, pl. szabaly melle oda van irva hogy mi az egyes jelek jelentese a kepletben). Mindjart mobilrol tolok be fotot rola. De persze barmilyen fg-tabla jo, ha tudod is hasznalni, ezt csak azert javasoltam mert friss info hogy meglepo, de abbol is van ami jobb (es gondolom nem egy draga dolog).

[ Szerkesztve ]

(#6350) axioma válasza axioma (#6349) üzenetére


axioma
Topikgazda
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.