Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6201) JoinR válasza Zizus (#6200) üzenetére


JoinR
senior tag

Indirekt módon? Az megvan, hogy minden egyenes a síkot két félsíkra osztja. Ha a másik egyenes nem kizárólag az egyik félsíkon van, az azt jelenti, hogy metszenie kell az egyik egyenest, azaz nem párhuzamosak. :F

(#6202) kovisoft válasza Zizus (#6200) üzenetére


kovisoft
őstag

Nem tudom, pontosan milyen axiómákat kellene használnod, de ha egy egyenes egy másik által meghatározott egyik nyílt félsîkban van, akkor nincs közös pontja a másik egyenessel. Két egyenes pedig akkor párhuzamos, ha egy síkban vannak és nem metszik egymást, azaz nincs közös pontjuk.

(#6203) Zizus


Zizus
friss újonc

Köszönöm a válaszokat, tisztul a kép.
Euklideszi geometria axiómarendszerét kell(ene) felhasználni. Az tiszta, hogy egy egyenes két félsíkra osztja a síkot. Az is megvan, hogy ahhoz, hogy párhuzamosak legyenek, egy síkban kell lenniük. Engem ez a nyílt félsíkos dolog zavar meg. :W Tehát akkor, ha mindegyik a másik által meghatározott nyílt félsíkban van, akkor tulajdonképpen egy síkban vannak?

(#6204) kovisoft válasza Zizus (#6203) üzenetére


kovisoft
őstag

Eleve abból indult ki a feladat, hogy a két egyenes egy síkban van. Egy egyenes a síkot két félsíkra osztja. Mivel nyílt félsíkokról van szó, ezek nem tartalmazzák magának az egyenesnek a pontjait. Úgy is mondhatjuk, hogy a síkot egy benne lévő egyenes erre a három diszjunkt részre osztja: két nyílt félsík és maga az egyenes. Ha tehát bármilyen ponthalmaz teljes mértékben az egyik ilyen nyílt félsíkban van, akkor annak nincs közös pontja a síkot felosztó egyenessel. Ha ez a ponthalmaz egy másik egyenes, akkor van ugye két egyenesünk ugyanabban a síkban, és ezeknek nincs metszéspontjuk, azaz párhuzamosak.

(#6205) Zizus válasza kovisoft (#6204) üzenetére


Zizus
friss újonc

Ahhh, köszönöm szépen! Örök hála, végre értem! :D

(#6206) f(x)=exp(x)


f(x)=exp(x)
őstag

Hali!
Jó gráfelméletes könyvet vagy bármilyen anyagot tudtok ajánlani?

(#6207) Csikter


Csikter
csendes tag

Sziasztok!

Lehet, hogy ez egy kicsit off topic.
Lenne egy problémám, amit saját kútfőből nem tudok megoldani. Ha tudnátok segíteni, nagyon hálás lennék.
A helyzet a következő:

Épp egy OKJ képzésen veszek részt, ahol belefutottam az első "ZH-ba".
Teszt, 10 kérdés, 50%-tól van meg, tehát 5 kérdésre kell jól válaszolni. Eddig ez viszonylag standard.
De mi van akkor, ha a kérdések úgy szólnak, hogy "jelölje meg az igaz, (vagy éppen hamis) állításokat", és egy kérdés alatt van nagyjából 8-10 állítás.
Ha egyet hibázol, az egész "kérdést" buktad. Mennyire etikus erre azt mondani, hogy 50%-tól? Mert amennyire az én limitált képességeimből kitelik, ha az összesen 70-80 állításból elhibázol mondjuk 6-ot rossz kombinációban, akkor buktad a teszted, pedig 92.5%-ra írtad. Szerintetek számokban kifejezve mi itt a valós minimum?

Köszi a segítséget!

(#6208) axioma válasza Csikter (#6207) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nem matematikai a kerdes, a teszt lehet szarul osszeallitva, de attol me'g ha egyszer definialtak hogy a tesztkerdes vagy 0 vagy 1 pont, es 50% azaz 10-bol 5 pont kell, akkor mind1 hogy mind a 10-ben csak 1-et ikszeltel felre, az akkor is jogosan 0 pont.
Normalis esetben ilyenkor az igen-nem kerdesek pont jol lefedik hogy mennyire ertette meg a jelolt a dolgot. Nem lehet oket szetvalasztani, mert akkor teljesen mast mernenek. Pl. mashogy megfogalmazott de egymasnak ellentetes allitasokat ha egyforman jelolsz, a tobbitol tok fuggetlenul azt bizony me'g nem erted megfelelo mertekben, jogos a 0 pont.

(#6209) coco2


coco2
őstag

Sziasztok!

Ezen az oldalon valaki el tudná nekem magyarázni az F(5)=12 és F(7)=0 definíciós részt?

Amennyire megérteni tudtam az ott írtakat, az 5-nél kisebb prímekre (2 és 3) összesen 6 egyenletet lehet felírni, amik egyike sem egybevágó, nem hogy 12 egyenlet létezhetne, amiknek az eredménye egybevágó.

Mit néztem el?

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#6210) kovisoft válasza coco2 (#6209) üzenetére


kovisoft
őstag

Nézzük meg, mit is jelent az F(5)=12:
Modulo p=5 a szóba jöhető 1<=a, b, c<p értékek az 1, 2, 3, 4 lehetnek. Ezek harmadik hatványai (szintén modulo 5): 1^3=1, 2^3=3, 3^3=2, 4^3=4. Ezekből 12-féleképpen lehet előállítani az a^3+b^3=c^3 (mod 5)-öt: 1+1=2, 1+2=2+1=3, 1+3=3+1=4, 2+2=4, 2+4=4+2=1, 3+3=1, 3+4=4+3=2, 4+4=3.

[ Szerkesztve ]

(#6211) kovisoft válasza kovisoft (#6210) üzenetére


kovisoft
őstag

Közben rájöttem, hogy az F(7)=0-t is kérdezted:
Modulo p=7 a szóba jöhető a,b,c-k az 1,2,3,4,5,6. Ezek harmadik hatványai (modulo 7): 1^3=1, 2^3=1, 3^3=6, 4^3=1, 5^3=6, 6^3=6. Ezekből sehogyan sem tudsz venni kettőt, hogy azok összege a harmadik legyen (modulo 7), hiszen 1+1=2, 1+6=0, 6+6=5.

(#6212) coco2 válasza kovisoft (#6211) üzenetére


coco2
őstag

Hálás köszönetem.

Kicsit megtévesztő volt nekem, hogy "prime p"-t írt.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#6213) Áfogat


Áfogat
csendes tag

Sziasztok!

Adott lenne egy, az általánosból kimaradt, gimibe tartó fiatal. Milyen könyvből lenne érdemes gyakorolnia a nyáron? Elsősorban nem az elmélet a lényeg, hanem példák kellenének, ezekből is a valóságból merített, realisztikus példákat részesíteném előnyben.

Ismertek olyan könyvet ahol főként a gyakorlás a cél (elsősorban könyv kellene, online csak akkor, ha nincs értelmes könyv)?

(#6214) coco2 válasza Áfogat (#6213) üzenetére


coco2
őstag

Obádovics matekot ha a suli könyvtárában megtalálod (a gimi könyvtárában értelemszerűen, ha mostanra fél lábbal már ott vagy), abban alap szinttől felső szintig találsz mindenfélét példákkal együtt.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#6215) Áfogat válasza coco2 (#6214) üzenetére


Áfogat
csendes tag

:R , van a városi könyvtárban is egy (elvileg).

(#6216) Fecogame


Fecogame
veterán

Amikor így jelenik meg egy szám (ha számít, Linux rendszeren), azt hogy hívják? És miért van így rövidítve?

2.5442e-05

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#6217) axioma válasza Fecogame (#6216) üzenetére


axioma
Topikgazda

Tudomanyos alak vagy hasonlo ne'ven szokta'k emlegetni. Celja: latni a nagysagrendet. A bal oldalon mindig egy 1 es 10 kozti szam all, az E utan meg hogy 10 a hanyadikon (plusz/minusz is). Sokkal kezelhetobb mintha azt irom hogy 238842000. Ez most latod egybol hogy hany millio? Bezzeg ha igy irom hogy 2.38842E08 akkor latod hogy a 10^6-hoz kepest me'g ket nagysagrend, tehat majdnem 239millio. (Valamint a szamitogepes abrazolas - hasonlot csinal csak kettes szamrendszerben - praktikus okokbol csak az elso valahany, jellemzoen tizenpar tizedesjegyet orzi, a tobbi mar nem tud a szam pontossagahoz hozzatenni, mint fent is a vegere irtam harom 0-t, de ha ott 298 lenne az se valtoztatna erezheto mertekben azon az erteken, amit leir.)

(#6218) Fecogame válasza axioma (#6217) üzenetére


Fecogame
veterán

:R

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#6219) VoidXs


VoidXs
nagyúr

Sziasztok, egy számomra nehéz feladattal akadtam el, amiről azt se tudom eldönteni, hogy egyáltalán lehetséges-e olyan módon, ami nem brute force. Van két ponthalmazom, és mindkét halmaz pontjairól ismert, hogy a másik halmaz bármely pontjától milyen távol van, de kizárólag ennyi információm van. Meghatározható-e ebből az összes pont relatív helye, és ha igen, hogyan?

[ Szerkesztve ]

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#6220) kovisoft válasza VoidXs (#6219) üzenetére


kovisoft
őstag

Először is tisztázzuk, hogy mit értünk az alatt, hogy "összes pont relatív helye". Gondolom, úgy kell érteni, hogy két rendszert egyformának tekintek, ha eltolással és forgatással egymásba átvihetők. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy mindkét ponthalmazból kiválaszthatunk egy-egy pontot, amelyeknek a helyzetét rögzítettnek tekinthetjük. Legyen mondjuk az első halmazból kiválasztott pont a P(0,0), a másik ponthalmazból kiválasztott és tőle x távolságra lévő pont pedig a Q(x,0).

Ez tehát azt jelenti, hogy ha a két ponthalmazban lévő pontok száma N és M (N,M>1), akkor ezeknek a síkban 2N+2M koordinátája van, ezekből 4-et ismerünk (P-ét és Q-ét), tehát marad 2N+2M-4 ismeretlenünk.

A kölcsönös távolságokból pedig van N*M másodfokú egyenletünk, de mivel a P és Q pontok már rögzítettek, ezért ezek távolságát kihagyva marad N*M-1 egyenlet.

Biztosan nem lehet egyértelműen megoldani a feladatot, ha több ismeretlen van, mint ahány egyenlet, azaz ha 2N+2M-4>N*M-1. Ez pl. M=N esetén 4N-4>N^2-1, átalakítva N^2-4N+3<0, azaz ha N=2.

Ez nem jelenti azt, hogy ha legalább annyi egyenlet van, mint ismeretlen, akkor meg lehetne oldani, hiszen lehetnek összefüggő egyenletek, amikor az egyik egyenletet elő lehet állítani néhány másik lineáris kombinációjával.

(#6221) VoidXs válasza kovisoft (#6220) üzenetére


VoidXs
nagyúr

Köszönöm szépen a választ, ez már sokat segít. Az "összes pont relatív helye" alatt pontosan azt értettem, amit te is. A megoldások közül viszont bármelyik megfelelő, csak algoritmikusan elő lehessen állítani, így a megoldhatóság alatt azt szerettem volna kérdezni, hogy létezik-e olyan módszer, ami garantál bármilyen, a távolsági kritériumoknak megfelelő eredményt. Ha már csak az előállna, hogy 3 pontot tudunk rögzíteni, onnantól körök egyenletével a lehetséges helyeket végig lehet próbálni, és kellően kicsi számoknál (a gyakorlatban 2 <= N <= 8 és 3 <= M <= 21) ezeket még egy egyáltalán nem hatékony algoritmus is gyorsan megtalálja.

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#6222) kovisoft válasza VoidXs (#6221) üzenetére


kovisoft
őstag

3+3 pont esetén az előző hozzászólásom alapján rögzített 2 ponttal összesen 8 ismeretlen koordinátánk van, erre van 8 másodfokú egyenletünk. Ennek az egyenletrendszernek a megoldását érdemes a rögzített pontoktól való távolságokkal kezdeni. Így minden ismeretlen pont y koordinátáját ki tudjuk fejezni az x koordinátából. Így marad 4 ismeretlenünk. Na innentől kezd igazán csúf lenni a dolog, de talán nem reménytelen.

A megoldhatóságnak elégséges feltétele lehet az, ha semelyik 3 pont nem esik egy egyenesre.

(#6223) Micsurin


Micsurin
nagyúr

Se Anal, se Dimat azt hittem a tavaszi Valszámig nyugi van erre kiderült a Rendszerelmélet az egy Dimat2-Anal2 szörnyszülött. Ilyen az én formám... :O :DDD :W

The Separatists have no regard for innocent life. They don't care who walks away from war and who doesn't. That's why we move on them now, Commander……and Wolfpack leads the hunt.

(#6224) syC


syC
addikt

Sziasztok!

Hogyan tudnek meghatarozni egy fuggvenyt ha csak 3 pontot tudok rola? Nem linearis, sajnos. Szerintem parabolikus lesz.

Köszi

(#6225) JoinR válasza syC (#6224) üzenetére


JoinR
senior tag

(#6226) syC válasza JoinR (#6225) üzenetére


syC
addikt

:R

(#6227) syC válasza JoinR (#6225) üzenetére


syC
addikt

Esetleg van erre valami tippetek, hogy hogyan lehetne ezt leprogramozni, mondjuk PHP-ban? Tehát megadok egy tömbben 3 koordinátapárt és kiadja az "ax2 + bx + c = 0"-ből az a,b,c-t?

(#6228) Cucuska2 válasza syC (#6227) üzenetére


Cucuska2
őstag

[link]

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#6229) lev258 válasza syC (#6227) üzenetére


lev258
veterán

3 ismeretlenes egyenlet, de mivel van 3 koordináta-párod (3 független egyenleted), így kifejezhetőek, ahogy a kolléga is javasolta.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#6230) syC válasza Cucuska2 (#6228) üzenetére


syC
addikt

Köszi Nektek! Sokat segítettetek :R

(#6231) VoidXs


VoidXs
nagyúr

Sziasztok, hogyan lehetne optimálisan megtalálni a szöget két 3D elforgatás közt? Jelenleg azt csinálom, hogy az egységgömbön felveszem a nekik megfelelő pontot, és skalárszorzatból visszaszámolható a szög, ez viszont sok művelet. Lehetne gyorsabban? Az egy könnyítő tényező, hogy az egyik forgatás csak az x, a másik pedig csak az y tengely körül történik, de ezzel is csak a gömbre helyezésből csípek le 1-1 műveletet.

[ Szerkesztve ]

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#6232) kovisoft válasza VoidXs (#6231) üzenetére


kovisoft
őstag

Elnézést, ha esetleg félreértem a problémát, de ha van két 3D forgatásunk, akkor ezek eredője is egy 3D forgatás lesz. Ha az x és y tengely körüli forgatást mátrix alakban felírjuk, akkor az eredőjük a két mátrix szorzata lesz (nyilván számít a forgatások sorrendje). Ennek a szorzatmátrixnak a sajátvektora lesz az eredő forgástengely, de ez most neked nem lényeges. A forgásszöget pedig megkapjuk a szorzatmátrix nyomából: (tr = trace, a főátlóban lévő elemek összege). Ha R a szorzatmátrix és theta a forgásszög, akkor:

tr(R) = 1+2cos(theta)

A szorzatmátrixot nyomához nincs szükség a komplett mátrix előállítására, csupán a 3 db főátló menti értéket kell hozzá meghatározni.

(#6233) HellGreg


HellGreg
őstag

Sziasztok. A fiam általános 3.-os, éppen beteg, és persze most tanulják a számok helyi, alaki és valódi értékét. Rákerestem a neten, hogy lehetne elmagyarázni neki. A helyi érték az nem gond (1, 10, 100...) de az alaki érték és a valódi érték között nem igazán értem a különbséget, pl. 354-nél a 3 alaki értéke 3x100, valódi értéke 300. De ugye ez a két érték mindig ugyanaz?
A feladat a könyvben meg ez volt: írj olyan 3-jegyű számokat, ahol a legkisebb helyi érték a legnagyobb alaki érték. Én úgy értem, hogy akkor 9-esre végződő háromjegyű számokat kell írni. Nem vagyok matekos beállítottságú, így lehet hogy hülyeségeket írok :)

[ Szerkesztve ]

(#6234) JoinR válasza HellGreg (#6233) üzenetére


JoinR
senior tag

Pl. a 123-nál is a legkisebb helyi értéken van a legnagyobb alaki érték. Az egész óra üzenete annyi, hogy a kisebb alaki értékű számok simán nagyobbak lehetnek a nagyobb alaki értékű számoknál. A 111 nagyobb, mint a 77, a 199 kisebb, mint a 200.

(#6235) kovisoft válasza HellGreg (#6233) üzenetére


kovisoft
őstag

"pl. 354-nél a 3 alaki értéke 3x100, valódi értéke 300. De ugye ez a két érték mindig ugyanaz?"

Nem, 354-nél a 3 helyi értéke 100, alaki értéke 3, a valódi értéke 300. Az alaki érték az maga a számjegy, azaz hogy mennyit kell venni az adott helyi értékből, hogy megkapjuk a valódi értékét.

(#6236) Apollo17hu


Apollo17hu
őstag

Sziasztok!

Fura mód eddig még nem futottam bele ebbe a talán egyszerűnek tűnő problémába, és hirtelen nem is tudom hogy guglizzak rá, ezért fordulok hozzátok.

Excel-kimutatást készítek, ahol a trendeket is mutatni szeretném:
a tárgy időszaki érték bázis időszaki értékéhez képest történő elmozdulást határoznám meg százalékosan.

A problémám az, hogyha mondjuk tárgy = -50 és bázis = -100, akkor milyen értéke lesz a növekménynek? A -100 -ról -50 -re történő emelkedés 50%-os növekmény lenne? És mi a helyzet akkor, ha -100 -ről +50 -re történik a növekedés?

Van erre vmi univerzális képlet?

(#6237) föccer válasza Apollo17hu (#6236) üzenetére


föccer
nagyúr

A képlet ugyan az csak az előjelekre kell figyelni.

Nekem +50%-os változásnak tűnik így ránézésre.

üdv, föccer

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#6238) Attix82


Attix82
őstag

Üdv.

Lenne itt egy feladat.

0,0001
+
0,0001 x 1,036
+
0.0001 x 1,036 x 1,036
+
0.0001 x 1,036 x 1,036 x 1,036

És így tovább. Hány lépcsőbe jutok el 100-as értékig? Esetleg egy képlettel akár tovább is számolhatom. Köszönöm,.

(#6239) gygabor88 válasza Attix82 (#6238) üzenetére


gygabor88
tag

Ezt az összeget felírod az első n elemre, kiemeled belőle a 0,0001-et. Ami zárójelen belül marad arra felírod a mértani sor összegképletét és ez az egész <= 100. Ezt az egyenlőtlenséget átrendezéssel és logaritmussal megoldod n-re. A következő n-nél nagyobb egész lesz a megoldás az eredeti kérdésre.

(#6240) Attix82 válasza gygabor88 (#6239) üzenetére


Attix82
őstag

Kiszámolnád? Köszönöm. Engem a 100-as értékig érdekel a végeredmény.

[ Szerkesztve ]

(#6241) TDX válasza Attix82 (#6240) üzenetére


TDX
tag

A fentebb leírt számolással az n. lépcsőnél 0.0001 * (1 + 1.036 + 1.036^2 + ... + 1.036^(n-1)) = (1.036^n - 1)/360 az összeg. Így képlet alapján tovább is számolhatod és könnyen megkaphatod hogy mekkora n-re van szükséged, hogy megkapd a 100-as értéket.

Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!

(#6242) Cucuska2 válasza Attix82 (#6240) üzenetére


Cucuska2
őstag

Én kiszámoltam, de nem mondtad, hogy írjam ide, ezért nem írtam le.

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#6243) Attix82


Attix82
őstag

Köszönöm mindenkinek a választ.

(#6244) coco2


coco2
őstag

Sziasztok!

Egy térgeometriai problémán gondolkodom. Az eljárás a kérdéses, hogyan tudom eldönteni, hogy két sík egymás felé néz-e, vagy sem?

Van két térbeli háromszögem. A pontjaikat és a "külső" felületüket ismerem, a normálvektoraikat ki tudom számolni. A két háromszögről tudom, hogy nem egy síkban vannak, és hogy van egy közös élük (1-1 pontjuk azonos).

Azt szeretném tudni róluk, hogy a normálvektoraik összetartóak, vagy széttartóak-e?

Amerre gondolkodom, az a háromszögek 3. pontjának összekötése +2 háromszöggel egy gúlát építeni. Az eredeti háromszögek normálvektorai abban a gúlába vagy befele mutatnak, vagy abból kifele. Azt megállapítanom meg is válaszolná a kérdést. De még nem jöttem rá, azt hogyan tudom eldönteni?

Gondolkodom síkgeometriai módszeren, de még nem sikerült rájönnöm, hogyan tudom a kérdést síkgeometriára lefordítani.

Kotorászom a netet, és felírtam ezt a topikot. Bármilyen segítő tanácsnak örülni fogok.

Előre is köszönöm.

[ Szerkesztve ]

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#6245) kovisoft válasza coco2 (#6244) üzenetére


kovisoft
őstag

Mindkét normálvektorról külön-külön el tudod dönteni, hogy a másik háromszög felé mutat-e vagy ellenkező irányba. Mégpedig úgy, hogy kiszámolod az adott háromszög normálvektorának és egy ebből a háromszögből a másik háromszögbe mutató vektornak (pl. a másik háromszög 3. csúcsába mutató vektornak) a skaláris szorzatát. Ha ez a szorzat pozitív, akkor a normálvektor a másik háromszög felé mutat.

(#6246) VoidXs válasza coco2 (#6244) üzenetére


VoidXs
nagyúr

Vedd a két normálvektor skaláris szorzatát, ezt át tudod rendezni, hogy kijöjjön a szögük abszolút értéke. Mivel te csak arra vagy kíváncsi, hogy ez a szög nagyobb-e, mint pi/2, ezért ez is elég.

9 másodperccel megelőztek egy egyszerűbb módszerrel :D

[ Szerkesztve ]

W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

(#6247) kovisoft válasza VoidXs (#6246) üzenetére


kovisoft
őstag

Azt nem mondanám, hogy egyszerűbb a módszer, mert én két skaláris szorzást javasoltam. Mindezt azért, mert nem csak az az eset állhat fenn, hogy mindkét sík egymás felé vagy egymástól kifelé néz. Az is lehet, hogy az egyik normálvektor a másik háromszögre néz, de amannak a normálvektora meg épp ellenkező irányba néz.

Pl. lehet, hogy a két háromszög síkja merőleges egymásra, az elsőnek a normálvektora befelé mutat, a másodiké kifelé, a két normálvektor pont merőleges egymásra, pusztán a két normálvektorból nem tudjuk eldönteni, hogy mi a szituáció.

(#6248) coco2 válasza kovisoft (#6245) üzenetére


coco2
őstag

Megvan, köszönöm :C

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#6249) crocy


crocy
tag

Hi,

lehet csak en bonyolitom tul ezt a dolgot(es/vagy hülye vagyok), egy sql tabla bejarasban kene kis segitseg(vagy vmi algo).

Szoval tegyük fel egy tabla rekordjaiban azt taroljuk, hogy egyes arusok mennyiert(összar), mennyi krumplit arulnak es egy arustol összes mennyiseget fel kell vasarolni.
Ekkor jön egy vasarlo, hogy ker egy listat, hogy kiktöl kell vasarolni, ha egy bizonyos megadott max összeg, min mennyiseg eseten a legjobban jarjon.

Pl a lenti tablabol, max 5ft-ert min 5 kg arunal az optimalis, az 1 es a 4 rekord:
4.1ert (2.6+1.5) kap 5 kg krumplit.
  

De ezt vmi tablabejaras alapjan, hogyan kapom meg? Elöször megprobaltam egysegar alapjan növekö sorrendben rendezni, majd kummulalni a sorokat. De mint a fenti pelda is mutatja nem feltetlenül a legolcsobb egysegaru rekordokbol jön ki az optimalis megoldas.

(#6250) kovisoft válasza crocy (#6249) üzenetére


kovisoft
őstag

Ez eléggé úgy tűnik, mint a hátizsák probléma egyik speciális esete: a 0-1 hátizsák probláma, amikor is egy árus összes áruját vagy beletesszük a hátizsákba vagy nem. A hátizsák probléma NP-teljes, úgyhogy nem fogsz rá igazán gyors algoritmust találni. Konkrét algoritmusokért a neten keress rá a "hátizsák probléma" vagy "knapsack problem" vagy "0-1 knapsack problem" kifejezésekre.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.