Hirdetés

2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#5201) Adams007 válasza PumpkinSeed (#5199) üzenetére


Adams007
tag

Ha gépi tanulással szeretnél foglalkozni, és szeretnéd érteni az egyes modellek matematikai hátterét is, akkor szerintem a következő ismeretek szükségesek: egy- és többváltozós analízis, lineáris algebra és valszám/statisztika. A lineáris algebrához magyarul tudom ajánlani az egyetemi tanárom online jegyzetét ([link]), ami az alapoktól eljut egészen magas szintre. Angolul rengeteg könyv van (ajánlom amazon böngészését, és az értékeléseket :) ), például Strang vagy Meyer könyvei, amelyeket ismerem. Valszám/statisztika témakörben főleg angol irodalmat tudok ajánlani: All of Statistics: A Concise Course in Statistical Inference, ez tartalmaz rövid valszám bevezetőt és utána áttér a statisztikai modellekre (~ tehát ez már tekinthető gépi tanulásnak, legfeljebb más megközelítésben). Még talán a diszkrét optimalizálás témaköre lehet hasznos a gépi tanuláshoz, ehhez bevezetésként például ajánlom ezt a Coursera kurzust.
A gépi tanulás témakörében szintén angol irodalmat tudok ajánlani, de maga a gépi tanulás elég tág fogalom, sok területtel lehet foglalkozni. A könyvek mellett ebben az esetben is javaslom a Coursera böngészését, sok ezzel kapcsolatos kurzus van. A könyvek (ezek legtöbbje tartalmaz rövid valszám bevezetőt is):
An Introduction to Statistical Learning: with Applications in R: ez egy bevezető machine learning könyv, ezzel kevésbé foglalkoztam, de kezdésnek jó lehet az alapvető dolgok megértéséhez. Hátrány, hogy R-ben vannak a példák, amit kevesebben ismernek.
Hands-On Machine Learning with Scikit-Learn and TensorFlow: gyakorlatias könyv, elsősorban alkalmazott tudást ad, sok példakód van hozzá.
Murphy: Machine Learning: A Probabilistic Perspective: ez egy komolyabb darab (>1000 oldal), és ehhez jó matektudás kell, hogy értsed. A könyv a gépi tanulás rengeteg területét érinti, emiatt ez az egyes technikák megismerésére nagyon jó, de ha egy-egy témakörben jobban elmélyülnél, akkor lehet szükség lesz további irodalomra. Én főleg ezt a könyvet használom/használtam, van hozzá egy hatalmas MATLAB könyvtár, illetve részben már Pythonban is elérhető. A statisztikai megközelítést tekintve inkább Bayes-i, de tárgyalja a klasszikus statisztikát is.
Hastie et al: The Elements of Statistical Learning: a másik alapmű (szerintem) a gépi tanulás elsajátításához. Szintén egy nehezebb könyvről van szó, vannak átfedések az előző könyvvel, de jól kiegészítik egymást. Ez a könyv talán kicsit a klasszikus statisztikai megközelítéshez áll közelebb.

Elsőre talán ennyi, összességében az utolsó két könyv szerintem nagyon jó alapot ad a gépi tanulás mélyebb megértéséhez, de sok időt rá kell szánni, és megértésük sem könnyű. :)

(#5202) DrojDtroll


DrojDtroll
addikt

sziasztok!

jól sejtem, hogy nem ördögtől való mágia meghatározni egy gömbfelszín egyenletét kizárolóág három pontjának ismeretével?

(#5203) axioma válasza DrojDtroll (#5202) üzenetére


axioma
Topikgazda

Hat pedig a 3 pont egy sikot hataroz meg, es - elfajult esetek kivetelevel - egy korvonalat azon a sikon. Ez alapjan me'g nem tudod, hogy az a gombodnek melyik kore (min. felszint ebbol mar szamolhatsz, feltetelezve egy kozepponton atmeno siknak, de a maximum a csillagos eg).
szerk. Na latszik hogy nem figyelek. A feluletet mint mennyiseget nem.
Nyilvan parameteres egyenletet csinalhatsz belole, de a parameter bennemarad (a fenti sikodra a korulirt kor kozeppontjaban allitott meroleges barmely pontja lehet a gomb kozeppontja, es a sugar meg valamelyiktol valo tavolsagtol fugg).
Ezzel persze nincs meghatarozva, de a parameteres egyenlet mar lehet hogy az, amit a feladatod is gondolt.
Mondjuk teljes szoveggel idezve, vagy reszletezve ha ez egy foldhozragadt szamolandohoz kell, jobban meg lehet mondani hogy mi a "jo" valasz.

[ Szerkesztve ]

(#5204) DrojDtroll válasza axioma (#5203) üzenetére


DrojDtroll
addikt

a lényeg az volna, hogy van néhány pont, ezek, jó eséllyel egy félgömb felszínére esnek

azt kellene leellenőrizi, hogy ezek tényleg egy ilyen felszínre esnek, és ha igen akkor hol van a gömb középpontja

(#5205) PumpkinSeed válasza Adams007 (#5201) üzenetére


PumpkinSeed
addikt

Koszonom a kimerito valaszt. Illetve a tobbieknek is. Egyenlore valami alapozora van szuksegem, mert most gyakorolom az osszeadast, kivonast, meg a szorzasnal nem tartok. Komolyra forditva tenyleg kiurult a fejem matematikabol, szoval nincsenek stabil alapok amire epithetnek.

"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán

(#5206) axioma válasza DrojDtroll (#5204) üzenetére


axioma
Topikgazda

3 pontbol (ha nem esnek egy egyenesre) egy terben allo egyenes barmely pontja lehet a gomb kozeppontja (ld. elozo).
Ha van 4 pontod, es azok nem esnek egy sikra, es barmely harom nem esik egy egyenesre, akkor - hacsak az egyik harmas nem fokor - ket megoldast kapsz. Ha valamelyik fokor, akkor nyilvan mar csak egyet.

(#5207) SidCorky


SidCorky
senior tag

Sziasztok!
Programozni szeretnék tanulni, de mivel suliban soha nem figyeltem matekból, és kicsit alapozni szeretnék, így előbb matekot tanulnék :D Források, segítség van, csak az érdekelne hogy van-e olyan program windowsra, amivel könnyen és gyorsan tudnék matekozni (mindent gépen jegyzetelek, ezen nem szeretnék változtatni, szóval nem kell menükben kutakodni a szimbólumokért, hanem van egy nagy fehér "papír", felette/alatta/mellete pedig a legtöbb szimbólum gombként? Létezik ilyen?

Ryzen 5 3600 // GTX 1660 Ti // iPhone 14 Pro // iPad Pro M2 // Nintendo Switch OLED // Fujifilm X-T30 II

(#5208) Jester01 válasza SidCorky (#5207) üzenetére


Jester01
veterán

Wordben is van egyenletszerkesztő de mivel rengeteg a szimbólum így nyilván nincs mind egyszerre a képernyőn.

[ Szerkesztve ]

Jester

(#5209) DrojDtroll válasza SidCorky (#5207) üzenetére


DrojDtroll
addikt

van egy olyan hogy matematika beviteli panerl a windowsban

(#5210) choco01


choco01
addikt

Hali.

Valaki példákkal eltudná nekem magyarázni azt hogy milyen az az injektív leképezés és a szűrjektív leképezés?
Továbbá a tranzitív reláció és antiszimmetrikus reláció? :F

:R

Applikáció fejlesztés, weboldal készítés, SEO, Online marketing » https://petadev.com

(#5211) axioma válasza SidCorky (#5207) üzenetére


axioma
Topikgazda

Egyreszt amikor szakdolit irtam (20+ eve), akkro a word-re egyszeruen kiraktam a spec. jeleket kulon gombra fel a menusor melle, meg volt amit gyorsbillre. Alfa, szumma, nyil, satobbi. Persze ettol me'g a tobbemeletes tortek, gyokjel alatt valami stb. nincs megoldva, csak folyoirasban tudod gyorsan berakni.
Aztan a kov. szakdolit mar tex-ben irtam, igaz en kodszinten, de ma mar csomo tex/latex wysiwyg szerkeszto van. Peldaul itt egy lista. Es sokkal szebb az eredmenye is (a vegen az oneletrajzomat is abban csinaltam meg, mert kicsit kilogott a szokasos betuformakbol, de nem hivalkodoan mint egy latvanyosan eltero betutipus word-on belul - nem tudok rola hogy volt-e barmi hatasa).

(#5212) axioma válasza choco01 (#5210) üzenetére


axioma
Topikgazda

Injektiv lekepezes: kulonbozo ertekekhez kulonbozo erteket rendel. Peldaul NEM injektiv a modulo 5 lekepezes, ami x->x%5, mert az 1-hez es 6-hoz is 1-et rendel. Injektiv peldaul a +2 lekepezes, mert x->x+2 mindig kulonbozot ad. Vagy a *2 is pont ugyanolyan jo pelda.
A szurjektiv lekepezes ennel egyszerubb: akkor szurjektiv, ha az "erkezesi" halmazban csak olyan elemek vannak, ami az indulasi halmazbol a lekepezessel eloall, nincs "extra" elem. Peldaul az egesz szamok halmazan a +2, a Z->{0,1,2,3,4}-en meg a %5 is szurjektiv, de a *2 nem szurjektiv _akkor_, ha mint Z->Z lekepezes nezed. De persze ha Z->{xEZ: x%2==0} lekepezeskent tekintesz ra, akkor mar szurjektiv lesz (E az eleme jel akart lenni). Hasonloan a Z->Z-n a %5 nem lesz szurjektiv.

Tranzitiv relacio ha "kovetkeztetni" lehet ket kapcsolodo relacios allitasbol a szelsokre. Ha a>b es b>c, akkor a>c is igaz. Pelda me'g az egyenloseg (sot a kongruencia is), de akar halmazok kozott a tartalmazas. Nem tranzitiv peldaul emberek kozott az "ismerik egymast", vagy peldaul grafokon a "szomszedja" (van koztuk el) relacio -> de persze a "van koztuk ut" (vagy elerheto belole) az me'g iranyitott grafon is tranzitiv (fontos a sorrend termeszetesen, mint a >-nal is).

Antiszimmetrikus: konyhanyelven: nemegyenlo elemek eseten az a*b es b*a kozul legfeljebb egy igaz. Erre jok a szokasos relaciok, <=,>, barmely kombinacioban. Ellenpelda barmely szimmetrikus relacio, de nem csak az lehet: a fenti iranyitott grafos peldaban az "a-bol megy b-be el" relacio se nem szimmetrikus, se nem antiszimmetrikus.

[ Szerkesztve ]

(#5213) SidCorky


SidCorky
senior tag

Köszönöm a tippeket, otthon megnézem :) Bevallom őszintén a Word eszembe se jutott :D

Ryzen 5 3600 // GTX 1660 Ti // iPhone 14 Pro // iPad Pro M2 // Nintendo Switch OLED // Fujifilm X-T30 II

(#5214) manu75


manu75
aktív tag

Sziasztok! Lenne egy 5. osztályos matek feladat, nem igazán sikerül a megoldás, ha ebben tudnátok segíteni.

. Az ábrán látható szabályos ötszög mind az öt oldalát piros vagy zöld színnel színezzük ki úgy, hogy egy oldal
színezéséhez egy színt használunk. Hányféleképpen színezhetjük ki az ötszöget, ha a forgatással egymásba
vihető eseteket nem tekintjük különbözőnek?

Belinkelem a lapot is 5. osztály II. forduló az első lap alján van a 4. feladat lenne.

a feladatlap

(#5215) Apollo17hu válasza manu75 (#5214) üzenetére


Apollo17hu
őstag

Nem tudom bizonyítani, de az a sejtésem, hogy ("sokszög oldalszáma" - 1) * 2, vagyis 8 a megoldás.

El kell vonatkoztatni az ábrától és a színektől, és úgy kell kezelni, mintha 5 db számjegyed lenne, ami mondjuk '0' vagy '1' lehet. Attól függően, hogy hány '1'-esed van, ezek a lehetőségek:

0 db -> 5 db '0'
1 db -> 4 db '0'
2 db -> 3 db '0', amik egymás mellett vagy egy kihagyással fordulhatnak elő
3 db -> 2 db '0', amik egymás mellett vagy egy kihagyással fordulhatnak elő
4 db -> 1 db '0'
5 db -> 0 db '0'

(#5216) manu75 válasza Apollo17hu (#5215) üzenetére


manu75
aktív tag

Kapizsgálom, de nem teljesen értem. Ez a forgatás része nem teljesen világos, tehát ha mondjuk azt vennénk, hogy van 4 piros és egy zöld oldal, akkor mindegy hol áll a zöld oldal, körbeforgatva az akkor is csak 1 variáció lenne? Nekiálltunk piros zöld variációkat írkálni és hát elég sok féle jött ki. De mivel ez ötödikes feladat, lehet túlbonyolítjuk itthon.

(#5217) Apollo17hu válasza manu75 (#5216) üzenetére


Apollo17hu
őstag

ha mondjuk azt vennénk, hogy van 4 piros és egy zöld oldal, akkor mindegy hol áll a zöld oldal, körbeforgatva az akkor is csak 1 variáció lenne?

:K

(#5218) K1nG HuNp


K1nG HuNp
őstag

Adott két ismeretlen, a különbségük 7, a mértani közepük 12. Hogyan tudom megkapni a ket ismeretlent?

(raw_item.get("pk").unwrap().as_s().unwrap().to_string()).split("#").collect::<Vec<&str>>()[1].to_string()

(#5219) kispx válasza K1nG HuNp (#5218) üzenetére


kispx
addikt

Felírod a két egyenletet és megoldod:
x - y = 7 x-et kifejezve => x = 7 + y
gyök(xy) = 12
--------------
gyök((y + 7) * y) = 12
(y + 7) * y = 144
y^2 + 7y - 144 = 0

másodfokú megoldóképletet használva:
y1,2 = (-7 +- gyök(49 - 4*-144)) / 2
y1,2 = (-7 +- gyök(625)) / 2
y1,2 = (-7 +- 25) / 2

y1 = 9
y2 = -16

y1-hez tartozó x1
x-9 = 7 => x=16

y2-hez tartozó x2
x-(-16) = 7 => x=-9

[ Szerkesztve ]

(#5220) djdaniel


djdaniel
senior tag

Sziasztok, valaki ezt levezetné nekem?
Egy téglatest oldalélei 3,5,8. A téglatest testátlója mekkora szöget zár be, az oldalélekkel és a lapátlókkal?

(#5221) axioma válasza djdaniel (#5220) üzenetére


axioma
Topikgazda

Hat a teglatest testatlojat is mint egy derekszogu 3szog atfogojat tekintsd. Ennek egyik szara a magassag, a masik a ra meroleges lap lapatloja. Annak hossza megvan pitagoraszbol, es rogton tangens inverzebol kijon az egyik oldallal meg az egyik testatloval valo szog is. Megcsinalod harom allasban, es voila!

(#5222) djdaniel válasza axioma (#5221) üzenetére


djdaniel
senior tag

köszönöm! :R
Egy vasúti töltés fölső szélessége 8m, szárai és oldalai 7.5m. Az oldalak a vízszintessel 52°-fokos szöget zárnak be. Hány köbméter földmunkát igényel az 50m hosszú szakasz.

A szöget hogyan kell kiszámolni?

(#5223) Jester01 válasza djdaniel (#5222) üzenetére


Jester01
veterán

Milyen szöget? Oda van írva :F

Jester

(#5224) Doky586 válasza djdaniel (#5222) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Ha szöget akarsz kiszámolni akkor tudod hogy egy derékszögű háromszög szögeinek összege 180° az Euklideszi geometriában sima fokban (nem újfok, nem radián) amiből az egyik 90, másik 52, akkor a harmadik vajon mennyi..? Ámbár igaz hogy ez nem visz sokkal közelebb a fő kérdéshez.. ;]

[ Szerkesztve ]

(#5225) anorche1


anorche1
őstag

Sziasztok!

Hany S7 beli π permutacio van amelynek tipusa (5,2)?
Es miert?

"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond

(#5226) gygabor88 válasza anorche1 (#5225) üzenetére


gygabor88
tag

(7 alatt 5) x 4!

Szóval kell két ciklus 5 és 2 elemmel. Az 5 elemű ciklus hogyan állhat össze? Kell 7-ből 5 különböző elemet választani majd ezek bármilyen sorrendben beírhatóak a ciklusba. A (7 alatt 5) gondolom tiszta, a sorrendnél már csak arra kell figyelni, hogy körbeforgatva az elemeket ugyanazt a ciklust kapod, ezért szorzunk 5!/5=4!-al. Van még egy 2 elemű ciklus is, de az 5 elemű ciklus meghatározza egyértelműen a 2 eleműt, mert a maradék két elem adott és azokat egyféle módon tudod sorba rakni a körbeforgatásra megint figyelve.

(#5227) anorche1 válasza gygabor88 (#5226) üzenetére


anorche1
őstag

Köszönöm :R

"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond

(#5228) f(x)=exp(x) válasza djdaniel (#5222) üzenetére


f(x)=exp(x)
őstag

Nem nagyon értem a feladatot. Az pl. mit takar, hogy szárai és oldalai? Mert ha jól értelmezem, egy húrtrapézról van szó.
Arra következtetek, hogy a töltés "alapja" nincs megadva az oldalak közül.

Ha igen, akkor V=3729,21 köbméter szerintem.

[ Szerkesztve ]

(#5229) anorche1


anorche1
őstag


Őt hogyan tudnám trigonometrikusan megoldani? Az az abszolutérték nekem nagyon bekavar, pedig biztos egyszerű a megoldás.

[ Szerkesztve ]

"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond

(#5230) Jester01 válasza anorche1 (#5229) üzenetére


Jester01
veterán

A |z| az ugye pont a vektor hossza (avagy r), ennél egyszerűbb nem nagyon lesz, mi kavar be?

Jester

(#5231) anorche1 válasza Jester01 (#5230) üzenetére


anorche1
őstag

Felírtam ilyen alakban, de így sem látom mit kellene tennem. Binomiális képlettel tovább bontani?

"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond

(#5232) ricinus13


ricinus13
senior tag

Sziasztok!

Ezt hogyan tudom bebizonyítani?

(#5233) gygabor88 válasza anorche1 (#5231) üzenetére


gygabor88
tag

Trigonometrikus alakkal próbáld megoldani. Egy-egy egyenletet felírsz a valós és imaginárius részre majd megoldod az egyenletrendszert. A megoldás z = (2^(1/10)) * (Cos(X) + i*Sin(X)), ahol X = (pi/20) + (2/5)*k*pi.

(#5234) axioma válasza ricinus13 (#5232) üzenetére


axioma
Topikgazda

Negyjegyuben sin(x+y)+sin(x-y), valoszinuleg a ket szog osszege es kulonbsege az x meg y, de ezt mar matekozd ki. (Esetleg forditva csinald, a jobb oldalt ird fel "rendesen" mint osszeg es kulonbseg, es ismerd fel hogy kijon a bal oldal, mechanikusabb de sokkal macerasabb iranynak latszik.)
Remelem ennyi segit, nincs most idom tobbre.

(#5235) Jester01 válasza anorche1 (#5231) üzenetére


Jester01
veterán

Te magad írtad a kérdésedben, hogy trigonometrikusan. Ez nem az.

Jester

(#5236) ricinus13 válasza axioma (#5234) üzenetére


ricinus13
senior tag

Valamit találtam a 4 jegyűben, de az i az nem tudom honnan jön be. Mert ugye sin(a)+sin(b)=2sin(a+b/2)*cos(a-b/2), de ez még így nem komplex, meg ott egy 2-es szorzó.

[ Szerkesztve ]

(#5237) gygabor88 válasza ricinus13 (#5236) üzenetére


gygabor88
tag

Sin és Cos kifejezhető az Euler formulákkal, abból kijön. Annyi, hogy tegnap, amikor számoltam, nekem a jobb oldal 1/2-szerese jött ki. Vagy elszámoltam vagy rossz a feladat.
Amúgy az i szorzó is árulkodik róla, hogy érdemes Euler formulákkal indulni (Sin kiüti az i-t). Továbbá, az egész cucc komplex onnantól, hogy Sin és Cos paraméterei komplexek.

[ Szerkesztve ]

(#5238) ricinus13 válasza gygabor88 (#5237) üzenetére


ricinus13
senior tag

Nekem sem jött ki, valószínüleg vagy én vagy a tanár rosszul írta fel a feladatot. Mindegy, nem életbe vágóan fontos, azért köszi mindkettőtöknek :)

(#5239) axioma válasza ricinus13 (#5236) üzenetére


axioma
Topikgazda

Na ja, elsore szerintem en beneztem azt az i-t. Sorry. A lenyeg hogy elvben kepben vagy, az a fontosabb, a tobbi szamolas kerdese, tanulas szempontjabol mind1.
Amugy megneznem, hogy a wolframalfa megeszi-e es mit kop ki ra.

(#5240) Dinter


Dinter
addikt

A feladat a következő:
lim(x-> pi/2) balról ln(sinx) * tgx

Ekkor mondhatom, hogy mivel ln(sinx)=ln(1)=0, és tgx korlátos, ezért a határérték 0, vagy van benne elvi hiba? Mert a megoldókulcs L'Hospital-t használt.

(#5241) Jester01 válasza Dinter (#5240) üzenetére


Jester01
veterán

és tgx korlátos :Y Azt szerintem benézted.

Jester

(#5242) Dinter válasza Jester01 (#5241) üzenetére


Dinter
addikt

És tényleg :B

(#5243) Don.Corleone


Don.Corleone
aktív tag

Valszám téren valaki tudna segíteni? Lenne egy eloszlásfüggvény és egy ilyen b feladat: P(6< ξ|4< ξ <7) E szerint próbáltam megoldani, de nem jön ki a megoldás: (1-F6)/(F7-F4) A függőleges vonal nem tört műveletre utal?

[ Szerkesztve ]

(#5244) axioma válasza Don.Corleone (#5243) üzenetére


axioma
Topikgazda

Szerintem felteteles valoszinuseg lesz az! Annak a valsege, hogy 6 felett lesz, felteve ha 4-7 kozott van. Egyenletes eloszlasnal 1/3.

(#5245) Don.Corleone válasza axioma (#5244) üzenetére


Don.Corleone
aktív tag

Arra jutottam én is, de ne akar kijönni a helyes megoldás. :( Pedig ha kszi 6-nál nagyobb akkor az '1-F6' kell legyen. itt lenne a feladat egyébiránt.

[ Szerkesztve ]

(#5246) Jester01 válasza Don.Corleone (#5243) üzenetére


Jester01
veterán

Miért 1-F6 és nem F7-F6? Úgy egyébként az eredmény is kijön :K

Jester

(#5247) Dinter


Dinter
addikt

Adott itt a 9-es feladat: [link]

Ez ugye egy improprius integrál. Nekem ez jött ki:

lim (omega tart a végtelenhez) omega + 1/2 * ln(omega) - ln(omega+1) + 1/2 * ln(omega+2)

Ez a +1 ill. +2-ket elhagyva ln(omega)-ln(omega)+omega=végtelen?

(#5248) gygabor88 válasza Dinter (#5247) üzenetére


gygabor88
tag

Valamit elrontottál integrálás közben, mert nem ez jön ki a limesz belsejében meg a végeredmény sem végtelen lesz. Ezt az elhagyom a +1/+2 indokást sem feltétlen szeretnék ZH-ban szerintem.

(#5249) Dinter válasza gygabor88 (#5248) üzenetére


Dinter
addikt

Igen, újraszámolva jött ki konkrét végeredmény, bár megoldókulcs hiányában nem tudom hogy jó e.

(#5250) gygabor88 válasza Dinter (#5249) üzenetére


gygabor88
tag

Akartam ide wolfram alpha linket tenni, de a ph elrontja valamiért. A lényeg, hogy ln(3)/2 a végeredmény.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.