- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Hieronymus: A németországi vasúthálózat
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
szoltan70
tag
Ohh, harmadszorra sikerült. Nem tudom, mi baja lehetett.
-
szoltan70
tag
Sziasztok,
Szeretném letölteni a Big Surt, hogy feltehessem egy gépre. Van egy m1-es macbookom de letöltés után egyből telepíteni is szeretné és hibára fut. Gondolom, mert már ez van rajta. Alkalmazások mappában nem látom. Ilyenkor egyből törli is? Vagy van más mód, hogy csak letöltse? -
szocsaba
csendes tag
-
szocsaba
csendes tag
válasz
kazsmerlaca #35990 üzenetére
A vezetéknélküliség lenne a cél. Van javaslatod, akár billentyűzetben is ?
-
szocsaba
csendes tag
Köszi !
-
kushwavez
senior tag
válasz
kushwavez #35987 üzenetére
A csak Bluetooth donglet sajnos nem tudom ajánlani, nekem is volt és hol működött hol nem, dobálta a csatlakozásokat is. Persze ez típusfüggő.
Ha mindenképpen donglere hajtasz, akkor valami Broadcom chipsetes donglet vegyél ami natívan támogatott. Sajnos elég zsákbamacska, nem tudom megmondani melyik működne melyik nem.
A legjobban működő megoldás az az amit küldtem.
-
kushwavez
senior tag
válasz
szocsaba #35986 üzenetére
Támogatott WiFi+BT/Ethernet kártyák
Ez a tuti, működő megoldás -
szocsaba
csendes tag
Sziasztok !
Azt vettem a fejembe, hogy veszek Magic Mouse 2-t. Ugye ehhez bluetooth kapcsolat kell. Van egy DLink DBT 120 usb bluetooth adapter ami Catalina alatt natívan működött. Big Surnál meg lefagyassza / újraindítja a rendszert. Milyen kextet tegyek fel, vagy milyen típust javasoltok, vagy van-e valakinek tutti működő/eladó megoldása ? -
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #35982 üzenetére
röviden és tömören: nem
Annyira nagyon nem ástam bele magam, de itt arról van szó, hogy az Apple-nek saját fejlesztésű ARM chipjei vannak, és a rendszer erre van fejlesztve. A consumer ARM chipekhez nincsen driver, máshogy is működik. egyszerűen nem tud vele mit kezdeni a macOS.
Nem beszélve arról, hogy az M1 esetében már maga az OS is úgy indul mint egy telefon, mindenféle aláírt vezérlőkkel/loaderekkel, ezzel akadályozva a babrálást.
Mint mondtam nem nagyon olvastam erről semmit sem, de így gondolom én.Pár év múlva talán kitalálnak rá valamit, kitudja, igazából kíváncsian várom a fejleményeket. Sokat kell még fejlődnie kell ehhez még a consumer ARM PC piacnak.
Előbb látom a szemem előtt az emulációt, de az meg naaaaaagggggyoooonnnn lassúúúúú lesz.
+ nincs a consumer gépekre ARM bootloader, a Clover és stb nem működik rajtuk.
-
RaZroX
addikt
Ezekre a mini arm gépekre fel lehet húzni macOS-t?
Pl. LattePanda, Raspberry pi stb. -
kushwavez
senior tag
válasz
tatomi92 #35980 üzenetére
sajnos semmit nem találtam rá.
itt egy "guide", de elég hozzánemértően és lustán van összerakva, viszont a csatolt EFI-jében levő Kext mappában van egy AppleHDA és egy AppleALC kext. azokkal próbáld, layout-id=3, + HPET fix.
Ha nem jó, akkor sajna nincs több ötletem, csak a VoodooHDA. -
kushwavez
senior tag
válasz
tatomi92 #35978 üzenetére
Ahogy olvastam az egy problémás codec, ezt találtam rá: trial2_alc283_layoutID16.zip -> próbáld ezzel, és layout-id=15-el (ne tévesszen meg a neve)
forrás: https://www.hackintosh-forum.de/forum/thread/49538-opencore-und-applealc-mit-codec-alc283/?pageNo=2
Tüzetesebben mondjuk nem néztem utána más oldalon.
Úgy néz ki kell ennek a codecnek HPET fix is: https://dortania.github.io/Getting-Started-With-ACPI/Universal/irq.html
-
tatomi92
aktív tag
Üdv,
egy Toshiba Portege Z30-ra sikeresen felraktam a Catalina-t és a Big Sur-t is, de hangot nem tudtam sajnos csiholni AppleALC-vel, csak VoodooHDA-val.
Windows szerint a codec ALC283 és az ezekhez tartozó layout-id-k mindegyikét kipróbáltam, de egyikkel se talált hangot.
Van valakinek esetleg valami ötlete? -
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #35975 üzenetére
Milyen hibaüzenetet kapsz?
OpenCore-ban és Clover-ben is csak egy Generate SMBIOS volt az egész az összes gépemen. Generálj még SMUUID-t is.
az ethernet kártya interfész en0? ha nem en0, az is okozhatja.
Először próbáld ezt: [link]
Q. The Mac App Store isn't working. How to fix?First you must have built-in Ethernet at 'en0'. So, you must install drivers for your Ethernet device. It is also possible if you have built-in WiFi at 'en0'. USB devices cannot be made to look built-in.
If your Ethernet (or WiFi, in the case of no Ethernet) is not at 'en0', try resetting the network interfaces. To do that, go into SysPrefs->Network and remove all interfaces, Apply, then remove /Library/Preferences/SystemConfiguration/NetworkInterfaces.plist. Reboot, then add all your network interfaces back, starting with Ethernet.
sudo rm -r /Library/Preferences/SystemConfiguration/NetworkInterfaces.plist
Aztán ha így sem: [link]
-
RaZroX
addikt
-Kijelentkeztem iCloudból a gépen
-SMBios beállítva iMacPro 1,1-re másik serial kóddal
-reboot
-nvram reset
-reboot
Appstore továbbra sem tud bejelentkezni. 😒 -
RaZroX
addikt
válasz
tatomi92 #35972 üzenetére
SMBioshoz köthető a probléma. Legalábbis akinek ugyan ilyen problémája volt, úgy oldotta meg, hogy megváltoztatta az smbiost.
Lehet úgy "frissíteni", hogy ne váltsak át iMacPro 1,1-ről másikra? Gondolom a szériál számot kéne megváltoztatni.Szerk.: Most nézem, hogy van külön generate gomb a serialnal oc configuratorban, megpróbálom azt.
-
Wulfgar78
csendes tag
válasz
kazsmerlaca #35917 üzenetére
Alaplapi csatlakozód rendben van ? Nálam csak akkor jelenik meg a fejhallgató kimenet , ha bedugom a fülest. Ilyenkor eltűnik a belső hangszóró. Ha kihúzom megjelenik a belső hangszóró. OC 0.6.5 Big Sur 11.2 . Winyóz alatt is vacakol ?
-
kushwavez
senior tag
válasz
tatomi92 #35969 üzenetére
1.: DP hanggal a WhateverGreen-nek kéne valamit csinálnia, ha jól tudom alapból kéne a DisplayPort-ot HDMI-re alakítania. Ha nem teszi, akkor manuálisan kell beállítanod, hogy a DP portot HDMI-nek lássa: FAQ.IntelHD.en.md a framebuffer-conX-type tag-gel, utána működnie kellene.
2.: Erre sajnos nem tudok mit kitalálni, függ magától a hardvertől is, kextektől is. Ha vannak felesleges kextek akkor azokat töröld, hátha segít.
-
tatomi92
aktív tag
Sziasztok,
sikerült valakinek átállni a 0.6.6-os Opencore-ra úgy hogy a nulláról készítette el (ugye már nincs benne a Bootstrap.efi)? Nekem ez a LauncherOption-ös dolog nem működik, sőt a start.. exitbs..-nél megáll at töltés miután kiválasztom Opencore menüből a merevlemezt..
-
Subbeex
csendes tag
Sziasztok!
Tudom, hogy ez nagyon off topic lesz, de az Interneten csak régről találtam információt. Remélem nem leszek nagyon savazva emiatt.
Az lenne a kérdésem röviden, hogy ha egy új MacBookot (pl a mostani m1es MacBook Air) ellopnak, akkor a tolvaj tudja törölni az adatokat róla? Illetve, hogy lehet a gépet visszaszerezni, ha egyáltalán lehetséges? (Hallottam, hogy például az új iPhoneokat nem lehet sehogy resetelni és nem tudnak vele mit kezdeni)
Laptop vásárlás előtt állok és nagyon megtetszett az új Air, de ha másnak is megtetszene nem szeretnék pórul járni.
Előre is köszönöm a segítséget!
-
kushwavez
senior tag
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #35956 üzenetére
AtherosL1cEthernet -> ellenőrizd, hogy jót töltöttél-e le. sokféle verzió van, ez a legújabb
-
Senator
aktív tag
válasz
RaZroX #35951 üzenetére
Hm... ami az intel power gadgetet illeti, a system preferences/security & privacy alatt a general fulon nem mondja, hogy kernel extension blocked es ra kell nyomni az allow gombra? Azert fura, hogy nem mukodik, mert nekem 2. gener'cios intel i5-2520m-mel, high sierra alatt is mukodik a power gadget egy osregi lenovo x220-on. Valami nagyon el van szabva azzal az installal... Most mar van egy tuti opencore-od, miert nem rakod fel clean installal a big sux-ot? Gondolom orulsz, hogy megy vegre es nincs kedved vele szivni...
-
-
RaZroX
addikt
válasz
Senator #35949 üzenetére
Ez a rendszer (Catalnia) még áprilisban lett felhúzva egy Windowson készített internet telepítővel egy HDD-re. Onnan át lett rakva SSD-re carbon copy cloner-rel, majd kapott pár updatet a Catalina és most nem rég upgradeltem Big Sur-re.
USB-k működnek mind, de ezen a lapon ha jól emlékszem nincs is 3.0.
Mindjárt ránézek az ssdt próbákra, csak nem rég értem haza. Egyelőre felrakom ezt az oc-t a clover helyére, az ssd-re, az már úgy sem kell és akkor a pendriveon lévő oc-t próbálgatom, hogy hogy lesz jó. -
Senator
aktív tag
válasz
RaZroX #35948 üzenetére
Megneztem a kextjeidet azok az USBInjectAll kivételével mindegyik a legfrisebb stable verzio... nekem az ACPI folderedben levo ssdt.aml nem igazán tetszik, de az OC config.plist-ben könnyen ki lehet ezeket a dolgokat kapcsolgatni, csak rakd át disable-re, viszont lehet akkor nem fogsz tudni ujra bootolni, arra nezz ra elso korben. Installaltal mar valamilyen softwareket a gepedre vagy teljesen clean az install?
Ha az SSDT-UIAC-ot nem te generáltad hackintool-al, akkor azt is átkapcsolhatod disabled-re, viszont az USBInjectAll.kext-et hagyd Enabled-en. Mellesleg a jelenlegi beállításoddal mindegyik USB portod jól működik? Van USB3 sebesség ott ahol kell? Most nincs már meg fejből az IOreg-ed és mennem kell... így hirtelen ezek jutottak az eszembe. -
RaZroX
addikt
válasz
Senator #35946 üzenetére
Most, hogy minden a helyén, észrevettem, hogy megint eszi a procit a kernelmanagerd folyamat. Ez Clover alatt is probléma volt, de olyan kextek okozták amik nem voltak jók a géphez (pl SMClightsensor ha jól emlékszem). Szóval miután töröltem, el is múlt egyből, most viszont nincs semmi fölösleges kextem.
Az SSDT-EC és SSDT-UIAC azok nem sajátok, de csak ezeket találtam ivy bridge-hez. Talán ez lehet a ludas.
Mára viszont ennyi időm volt erre, holnap este neki esek az intel power gadgetnek -
Senator
aktív tag
válasz
RaZroX #35945 üzenetére
Szivesen!
De azért befolyásolja-befolyásolhatja a rendszer általános responsiveitását vagy, hogy mondjam, érdemes erre később ránézni de nem egetrengető ha nem melegszik nagyon a cpu mert mondjuk nem veszi vissza magát ha nem csinálsz cpu intenzív feladatokat vagy ha nem turbo boostol fel 3.8 ghz-re amikor kell... Nálam a DELL 5060 Micro i7 8700T-vel így néz ki, működő XCPM-mel.
senator's Micro IOREG -> [link]
-
Senator
aktív tag
válasz
RaZroX #35944 üzenetére
Jónak tűnik az IOreg... XCPM nincs, csak AppleACPICPU ami nem feltétlenűl rossz, de felbombázhatnál egy Intel Power Gadget 3.70-et, hagy futni a gépet idle-ben és tolj róla egy screenshot-ot, aztán a felső menüsorban lesz olyan, h Max Frequency, All thread frequency nézzük meg mit csinál a procid....
De ez ráér később is...
Ha nem stimmelnek a min-max MHz-ek akkor...
SSDTTime-mal [link] kellene generálni egy SSDT-PLUG.aml-t és bebombázni az ACPI-be és újra nézni mit csinál a proci Intel Power Gadget-tel... Ehhez kelleni fog egy full DSDT.aml is... -
Senator
aktív tag
RaZroX-002-FULL-EFI.zip -> [link]
- Az ssdt.aml lecserélve (SSDT-PLUG-DRTNIA.aml a CPUPM-hez)
- ResetLogoStatus Yes -> NOuj config.plist a helyén, amit te csináltál átnevezve config-RaZroX.plist -nek
Cseréld le a teljes EFI foldert, shutdown, Clean NVRAM és próba újra.
Azért a most működő EFI folderedet mentsd el előbb.
Viszont kétlem, hogy a CPUPM-ed rendben lenne... kellene egy ioreg...
IORegistryExplorer-v3.02.zip -> [link]
Elindit majd save as és told fel valahova...A merevlemez ikonokra meg amelyik bugos, nyomj egy CMD+I-t, es a Get Info ablak bal felső sarkába ahol a merevlemez ikonnak lennie kéne huzz oda egy icns-t a kitömörített icns.zip-ből és lássuk megjegyzi -e?!
icns.zip -> [link] -
RaZroX
addikt
Lehetséges, hogy az okozza az össze problémát, hogy MBR partíciós táblán van a rendszer?
Anno amikor a Catalinát felraktam, utólag vettem észre, hogy MBR lett, és már nem volt kedvem újra telepíteni, inkább biosból bootolok Windows-ra ha épp kell. A lényeg, hogy azzal működött és talán a Big Sur már nem preferálja? -
RaZroX
addikt
Na elvileg kész az oc, már csak ki kell próbálnom.
Viszont Misc/Security-n belül nem találtam meg a BootProtect menüpontot. Még egy nvram reset kéne neki, itt hogyan kell, ugyan úgy f11? -
tlac
Topikgazda
válasz
kushwavez #35922 üzenetére
Újraformázom majd, de ezúttal 512 MB hellyel, aztán "problem solved"
nekem is van 3 bootloader rajta (win, clover, grub), nem volt még ilyen gondom
ha nincs kedved megfejteni a misztikumot, akkor a leggyorsabb út, hogy csak simán formázod, aztán visszamásolod a tartalmát
elégnek kellene lennie a helynek -
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #35924 üzenetére
Az úgy nem lesz jó.
OpenCore telepítése
FAT32, név EFI -
RaZroX
addikt
Ma délután megpróbálkozom az OC készítéssel és reménykedem, hogy azzal jó lesz. Viszont az OC-t egy külön pendrivera tenném, ami csak egy “efi pendrive” lenne. Mit kell csinálnom a pendriveval, hogy így funkcionáljon?
Sima apfs, elnevezem efi-re és kész? -
kushwavez
senior tag
Észrevettem, hogy a WhateverGreen.kext v1.4.7 és v1.4.6 kernel panicot okoz ha a telepítő USB-t akarom bebootolni, vagy a Recovery-t.
failed to route the function IsTypeCOnlySystem
Ha ezzel találkozol, downgradelj v1.4.5-re, azzal jó. -
kushwavez
senior tag
hát valami nagyon nem stimmel a fájlrendszerrel... Windows alatt lefuttattam egy ellenőrzést, nem talált hibát (nyílván, olyan jó mint a Windows hibaelhárítás).
Mac-en viszont kiírta az Elsősegély, hogy az EFI fájlrendszerével és/vagy partíciós térképével probléma van. Kijavítani viszont nem tudta.Aztán Recovery-ből futtattam egy fsck_msdos-t, kiírta, hogy talált hibát és fixálta is. 16 MB szabad terület volt előtte, utána 20 MB lett.
Valamit csinált, viszont még így sem stimmel a szám. Most 60 MB foglalt van rajta, nincs rejtett fájl. 140 MB-nak kéne lennie a szabad területnek. A Lemezkezelő Elsősegélye mostmár nem ír hibát, végigfut és kiírja, hogy nincs hiba. Nem igazán értem én ezt...😅 Újraformázom majd, de ezúttal 512 MB hellyel, aztán "problem solved" -
kushwavez
senior tag
ellenőrizd a fájlrendszert, hogy nincs-e rajta hiba
Az leszplusz még az is lehet, hogy igaza van
rendszerint több helyet foglalnak a fájlok a lemezen, mint ahány byte-ból állnak
mivel nem byte-os egységekben vannak kezelve, hanem szektorokban/klaszterekben
pl. ha nagyon sok kis apró fájl van, azok sok helyet tudnak megenni a méretükhöz képestDe ennyit? Ez azért egy kicsit sok ahhoz, hogy ez legyen. Egyébként csak 2 Clover mappa, 1 OC és a Windows boot van rajta szóval nincsen olyan sok kisebb fájl.
Meg azt észrevettem, hogy ha törlök nem szabadul fel hely.
Nem lomtárba helyezem, hanem véglegesen törlök (SHIFT+Delete és cmd+alt+Backspace). -
tlac
Topikgazda
válasz
kushwavez #35918 üzenetére
ellenőrizd a fájlrendszert, hogy nincs-e rajta hiba
plusz még az is lehet, hogy igaza van
rendszerint több helyet foglalnak a fájlok a lemezen, mint ahány byte-ból állnak
mivel nem byte-os egységekben vannak kezelve, hanem szektorokban/klaszterekbenpl. ha nagyon sok kis apró fájl van, azok sok helyet tudnak megenni a méretükhöz képest
-
kushwavez
senior tag
Egy újabb anomália fordult elő nemrég, nem is nagyon értem ez hogyan lehetséges.
Másoltam volna az EFI-re, de kiírta, hogy nincs elég szabad terület.
Na most ez azért érdekes, mert 58 MB-nyi adat van rajta, a partíció meg 200 MB. Akárhogy nézem, még 142 MB-nak szabadon kéne lennie, viszont azt írja 21.2 MB szabad területem van a 200-ból.
Átnéztem a meghajtót Win alatt és Mac alatt is, nincsen egy rejtett vagy system fájl sem ami foglalhatná. Nem értem... -
kushwavez
senior tag
válasz
R.Woodoo #35913 üzenetére
Valszeg megoldja, igen.
@Smiley nekem T440 és X1 Carbon 6 van, de a tapipadja az hasonlóan működik mindegyiknek.Az X1 az hibátlan (tényleg...teljesen), a T440 is az lenne ha kicserélném a gyári rakat hulladék T440 tapipadot a T450 tapipadjára. Egyébként minden jól működik rajta.
EDIT: SD olvasóhoz próbáld ezt: Sinetek-rtsx.kext
-
R.Woodoo
tag
válasz
kushwavez #35911 üzenetére
Nagyon köszönöm, fel is teszem!
Igen a wifi már úton van, és a sleep is működik. Néha a touchpad nem megy sleepből visszatérve, de egy restart megoldja ezt is. Lehet a Viktor által linkelt kext-el megoldódik ez is!? Meglepően jól megy vele minden, sőt a dokkolón is mennek a portok is, konkrétan dvi-hdmi kábellel ki tudtam rakni monitorra-tv-re is. Már csak az sd kártya foglalat működne és teljes a boldogság, de az nem fog!
-
kushwavez
senior tag
válasz
R.Woodoo #35910 üzenetére
VoodooRMI.kext-et használj a tapipadhoz. Ég és föld a különbség VoodooPS2 és e közt. Nekem konkrétan jobban működik macOS-en vele mint Windows-on, az összes gesture működik.
v1.2-t használok, a v1.3 valamiért furábban működik.Ha teljesen ki akarod maxolni akkor ruházz be szerintem egy wifi kártyára is, aztán a handoff & airdrop is kipipálva.
jó kis vasak a Lenovok
-
R.Woodoo
tag
Sziasztok, elégedetten használok egy Thinkpad x230 ast Catalina hacklival. Érdeklődöm, hogy vagyunk-e többen ugyanezzel a géppel és felállással? A gesture-ök és a wifi kivételével minden működik a gépen, A wifire van dongle megoldás, viszont a gesture még jó lenne. Hátha valaki talált rá megoldást!?
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #35906 üzenetére
sajnálattal látom... nem tudom mi lehet vele.
Esetleg annyit még próbálhatsz, hogy létrehozol egy OpenCore-t a fő leírás alapján, majd az elkészített SSDT.aml (=SSDT-PLUG) fájlt beteszed az ACPI mappába (meg hozzáadod a config.plist-hez is), aztán bebootolsz róla, hátha.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Újszerű Apple MacBook Air 13.6" (2024) - M3 - 68 Ciklus- 8GB/256GB (MRXN3MG/A) Asztroszürke - MAGYAR
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
- Bomba ár! MacBook PRO 13" Early 2015 - i7 I 16GB I 1TBSSD I 13,3" Retina I OS X Monterey I Cam I Gar
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 2700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest