- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
tlac
Topikgazda
jó hír:
az ősszel megjelenő macOS Tahoe 26 is Intel kompatibilis marad
[link]ezekkel megy majd:
MacBook Air with Apple silicon (2020 and later)
MacBook Pro with Apple silicon (2020 and later)
MacBook Pro (16-inch, 2019)
MacBook Pro(13-inch, 2020, Four Thunderbolt 3 ports)
iMac (2020 and later)
Mac mini (2020 and later)
Mac Studio (2022 and later)
Mac Pro (2019 and later) -
tlac
Topikgazda
válasz
Smiley #38062 üzenetére
GPU passthrough az simán megy kvm alatt Linux-on. Csak ügye ebben az esetben egy külön monitort kell rákötni a gépre, és lesz hw gyorsításod.
a simán az túlzás, de ha jól állnak együtt a csillagok, akkor valóban megy a gpu passthrough
de egyébként ha a guest linux/win, akkor még ablakban is lehet futtatni a looking glass-szel -
tlac
Topikgazda
válasz
attilav2 #38068 üzenetére
mennyire fontos, hogy 1 slotos legyen meg low profile?
mert ha nem, én inkább vásárolnék hardverapróról videokártyát sok értékeléssel rendelkező embertől (általában olcsóbb, mint az ebay)
[link]bár a dortania-s gpu-s oldal nem lett mostanában frissítve sajnos, de ha már vennék valamit, olyat keresnék, amivel a legkevesebb a probléma és rizikó
[link] -
tlac
Topikgazda
válasz
attilav2 #38063 üzenetére
kipróbálgattam a qemu-t a virt-manager-rel, hát az első benyomásom nagyon rossz róla
macerás a telepítése, beállítása, minden kis aprósággal szívokbénák a hozzáadható eszközök, a win10 guest os már sokadjára fagy csontra
dupla egérkurzorom volt, ez fixáltam
valószínűleg az alapból beállított, vram is kevés volt a magasabb felbontáshoz, növeltem
hang egyelőre még nincs
itt sincs gpu-s gyorsítás win-hezehhez képes a virtualbox, vmware, klik-klikk és működik minden
még próbálgatom...
-
tlac
Topikgazda
válasz
attilav2 #38060 üzenetére
ahogy így bele olvastam a linkelt leírásba, úgy nézem ott sincs hardveres gyorsítás
gpu passthrough-t sem említ seholvmware-nek az az előnye, hogy lényegében gyári macos-t tudod telepíteni alá, nem kell hozzá sem clover, sem opencore, semmi extra
(usb eszköz itt is átadható neki)így a vmware-től csak akkor éri meg eltérni és vállalni egy sokkal nagyobb hack-et, ha a gpu-s gyorsítás is megoldható
(egyébként vannak erre is projektek, amik egyszerűsítik a feladatot) -
tlac
Topikgazda
kicsit játszottam a vmware workstation-nel, így hogy ingyenes most már
broadcom-tól tölthető, de fiók kell hozzá
[link]ez az unlocker még mindig működik, amivel meg lehet patchelni, hogy támogatott legyen a macos
[link]sequoia recovery image letöltése [link]
python3 ./macrecovery.py -b Mac-937A206F2EE63C01 -m 00000000000000000 download
aztán qemu-val átkonvertálható vmware image-dzsé
qemu-img convert -O vmdk -o compat6 BaseSystem.dmg recovery.vmdk
persze nincs grafikus gyorsítás, szóval dög lassú, minden extra effektet, animációt amit csak lehet, le kell kapcsolni (vmware tools telepítése némileg segít rajta, hogy legalább bármilyen felbontás menjen, meg legyen hidpi)
(macos-es ssh szerverre lehet a leghasznosabb, ha engedélyezzük a távoli logint)
-
tlac
Topikgazda
válasz
st3v3np3t3r #38038 üzenetére
örülünk, hogy megoldottad, de a megoldást is leírhattad volna
másrészt ide kellett volna írnod ha eredeti géped van: [link] -
tlac
Topikgazda
-
-
tlac
Topikgazda
nekem ez az egész P/E magkoncepció nem tetszik
i5-12600 a legerősebb E-magmentes cpu a 12. gen-en belül
de ha nagyon problémát okozna, biosból még lekapcsolhatóak az E-kén nem vennék F-es procit
ha videokártyád is megpusztul, akkor még egy igp-vel egy win/linux simán elfutnyomkodom már egy ideje a Sequoia béta verzió óta, írogattam itt róla a topikban
céges gépen meg vonták vissza a frissítést rá, túl sok volt a probléma a 3rd party app-okkal
-
-
tlac
Topikgazda
én csak read only módon használom az ntfs-t, nem raktam fel hozzá semmit, amivel írni is lehetne
(régen valamivel próbálkoztam már, de úgy tűnt mintha fájlrendszerhibákat okozna, aztán azóta nem is kísérleteztem többet)a kodi az egy htpc app
a homebrew-val meg egy package manager, jó kis command line-os tool-okat lehet vele felpakolni -
tlac
Topikgazda
Sequoia 15 beta 8 (24A5331b) fut jelenleg legfrissebben a rendszereken, illetve win11. 24H2
ntfs-sel neked nincs problémád Sequoia alatt?
a finder rendesen tudja olvasni, de pl. a kodi nem, meg a homebrew-s midnight commander sem
mindkettő alatt az van, hogy bizonyos mappákat üresnek lát -
tlac
Topikgazda
pár órája kijött acidanthera-n mindenből friss verzió (opencore, virtualsmc, whatevergreen, restrictevents), ami már hivatalosan támogatja sequoia-t
meg is javultak a szenzorok, plusz még a frissítés is megjelent
restrictevents revpatch=sbvmm argumentummal
meg securebootmodel disabled
és továbbra is macmini 8,1 smbios -
tlac
Topikgazda
amit írtam az arra vonatkozott, hogy ne csak egy almalogót láss, hanem lásd a részleteket, hogy mi a hiba
Szóval teszt volt, be is jöhetett volna, másnak is megy.
de ugyanazzal az igp-vel?
mert továbbra is azt mondom, hogy szerintem nem támogatott, amíg nem mutatsz valami példát az ellenkezőjéreha tetszik a macos, inkább vegyél egy gyári mac-et, lehetőleg már ne inteleset
ha nagyon olcsón akarod megúszni (de időddel meg fogod fizetni), akkor még lehet próbálkozni inteles hackintosh-sal, viszont már nagyon végén a járunk
-
tlac
Topikgazda
válasz
1thousand977 #37945 üzenetére
csak pár apróság van benne, az eredetihez képest, de ez sem működik...
securebootmodel is végig próbálgatva: Disabled, x86legacy, j174
bootargs: revpatch=sbvmm (bár elvileg ez nem kellene ehhez a kext-hez)egyetlen dolgot nem próbáltam még, hogy az aktuális smbios-ról (macmini 8,1) átmenjek másikra
-
tlac
Topikgazda
válasz
1thousand977 #37928 üzenetére
Sajnos egyre több minden kell már a zavartalan letöltéshez/frissítéshez:
- Acidanthera RestrictEvents kext drivere, az alábbi boot arguments-el:
revpatch=sbvmm Így remélhetőleg fog találni frissítést.
- Majd az általad emlitett SecureBootModel "Disabled" állítani a default-ról.nem segít, nem találja meg így se
bár sequoia bétán vagyok, de nem tudom ez PR mennyire fontos hozzá, hogy támogassa
[link] -
tlac
Topikgazda
-
tlac
Topikgazda
válasz
Smiley #37935 üzenetére
feltettem én is ezt a sequoia-t
pár probléma még van: intel wifi AirportItlwm egyelőre még nincs (itlwm-mel menne), szenzor adatokat elvesztettem (erre már láttam egy nem merge-ölt PR-t github-on), találkoztam grafikai hibákkal is
frissítés eseménytelen volt, elsőre felment -
tlac
Topikgazda
-
tlac
Topikgazda
válasz
1thousand977 #37928 üzenetére
köszi, legközelebb kipróbálom
-
tlac
Topikgazda
válasz
attilav2 #37923 üzenetére
nekem legutóbb a SecureBootModel-lel volt problémám opencore alatt
alapból default-on volt, átettem disabled-re
[link]
előtte olyan volt, mintha teljesen végigment volna a frissítés, de mégsem frissültamúgy nekem is van problémám, beépített softwareupdate sosem talál frissítést, aztán én is gibmacos-szel szoktam az egészet végigvinni
erre van egyébként valakinek ötlete? -
tlac
Topikgazda
van ott az összefoglalóban egy ilyen is
2. macOS telepítő USB létrehozása
(macOS Internet Recovery telepítő Windows alól való létrehozásához kattints ide)(persze az is frissítésre szorulna, meg valószínűleg már van egyszerűbb módszer is)
de manapság már több megoldás is van arra, hogy linux vagy win alól megoldjuk
az "ősi" időkben, mint a tüzet, úgy kellett őrizni, hogy legyen egy bármilyen, de futó osx-ed, mert anélkül tényleg nem tudtál telepítőt csinálni -
tlac
Topikgazda
válasz
Furymaxx #37896 üzenetére
ha azt szeretnéd, hogy valaki megcsinálja helyetted, akkor hardveraprón kell feladnod egy hirdetést hozzá
ha pedig mégis te magadnak szeretnéd, akkor itt van egy egész topik segítségnek használhatod az összefoglalót (bár elég régen nem lett frissítve), kereshetsz a topikban, kérhetsz segítséget, hogy hol akadtál el pontos hibaleírással
-
tlac
Topikgazda
válasz
Furymaxx #37894 üzenetére
ha tényleg szeretnél macos-t pc-n használni, akkor neked kell kitaposni az ösvényt, máskülönben örökre kezdő maradsz benne
de ha csak win-től akarsz szabadulni, akkor egy linux-szal is sokkal könnyebb dolgod lenneigazság szerint a hozzászólásaidból nem sok minden derült ki
-
tlac
Topikgazda
válasz
Cingi1979 #37886 üzenetére
ezt azért jó lenne ha kinyomoznod, hogy mi segített, mert könnyen következőnek is bele fogsz futni a hibába
pl. sok lap azt csinálja, ha lehúzod róla vinyót/ssd-t, akkor elfelejti, hogy milyen boot entry-k voltak az uefi nvram-jába beállítvaAmi viszont tény, hogy nincs egyéb OP rendszer választási mód az MSI alaplapoban.
az nem biztos, hogy probléma, sőt egy régi Gigabyte z87-ban, konkrétan a win kiválasztásával lehetett csak értelmesen át tenni uefi módba
de korábban egy msi z87-re tettem macos-t, annak is puritán volt a biosa, sőt az még régebbi lap is, mint a tied
ahogy én is utaltam rá, meg Smiley is, az/EFI/Boot/BOOTx64.efi
(opencore legyen a tartalma, ne a winé) létezése megoldja a problémát a legtöbb esetben
erre szokott tudni fallback-elni a legtöbb bios -
tlac
Topikgazda
válasz
attilav2 #37873 üzenetére
nem néztem meg az efi-ket, azt majd te megnézd és visszaírsz, de a doksi a ProvideCurrentCPUInfo-ra hivatkozik, annak meg van némi hatása az alder lake-re is
ProvideCurrentCpuInfo
Type: plist boolean
Failsafe: false
Requirement: 10.4 (10.14)
Description: Provides current CPU info to the kernel.This quirk works differently depending on the CPU:
- For Microsoft Hyper-V it provides the correct TSC and FSB values to the kernel, as well as disables CPU topology validation (10.8+).
- For KVM and other hypervisors it provides precomputed MSR 35h values solving kernel panic with -cpu host.
- For Intel CPUs it adds support for asymmetrical SMP systems (e.g. Intel Alder Lake) by patching core count to thread count along with the supplemental required changes (10.14+). Cache size and cache line size are also provided when using 10.4 as Intel Penryn and newer may only have cache information in CPUID leaf 0x4 which is unsupported by 10.4.
[link] -
tlac
Topikgazda
válasz
Smiley #37833 üzenetére
azt szedjétek először össze, hogy egyáltalán milyen chipeket támogat még a sonoma
egy ilyet találtam:
With regards to the wireless chipsets fitted to Intel Mac platforms supported by Sonoma, it's as follows:
2018 Mac mini8,1 -> BCM4364 (pci14e4,4464)
2018/2019 MacBookAir8,x -> BCM4355 (pci14e4,43dc)
2020 MacBookAir9,1 -> BCM4377b (pci14e4,4488)
2018/2019 MacBookPro15,x -> BCM4364 (pci14e4,4464)
2019/2020 MacBookPro16,x -> BCM4364 (pci14e4,4464)
2019 iMac19,x -> BCM4364 (pci14e4,4464)
2020 iMac20,x -> BCM4364 (pci14e4,4464)
2017 iMacPro1,1 -> BCM4355 (pci14e4,43dc)
2019 MacPro7,1 -> BCM4364 (pci14e4,4464)
[link]de amúgy meg ha elég önmagában a wifi/bt extrák nélkül, nekem az alaplapi inteles cucc is megy (ax201)
-
tlac
Topikgazda
válasz
scdlsc #37831 üzenetére
tájékozódásként meg lehet nézni, hogy mi van benne, de nem szigorúan abból választanék
én amit figyelni szoktam, hogy
-milyen wifi, hálózat, hang chip van rajta
-milyen formátum (itx, atx, stb.)
-lehet-e tuningolni vele vagy legalább a tdp limitet ki lehessen engedni
-milyen portok vannak rajta
-hogyan van a pci-e-sávok bekötése (11. genhez készült lapokba is belemegy a 10. gen-es proci, viszont ott pont volt egy váltás ezen a téren)
-m2-es ssd-k támogatása
-van-e valami extra szívás épp az adott lappal vagy szériával
stb. -
-
tlac
Topikgazda
válasz
attilav2 #37812 üzenetére
amit bemásoltam, az egy az egyben a config.plist tartalma
nézd meg egy szövegszerkesztőben, hogy jók lettek-e az értékeiddevice-id-hez nekem nem kellett hozzányúlni, mert a hd4600 alapból támogatott volt
azt csak neked kell a hd4400-at hd4600-ra hamisítanijah, meg még bios-ban is maxold ki az igp memória paramétereit
alternatív opció, hogy lecseréled egy hd4600-os i5-re a procid, 5k körül be lehet szerezni
külső linkeket miért teszel fel a képekhez?
-
tlac
Topikgazda
válasz
attilav2 #37808 üzenetére
haswellnél csak DP-n megy át a 4k 60hz, de a te lapodon olyan nincs
hdmi csak 30hz-et tud ilyen felbontás mellett, bár a legtöbb filmhez ez egyébként elégközben megtaláltam, sőt még pont neked írtam, hogy bizony nálam ment monterey-vel a haswell igp, ráadásul csak egy i3-4330-cal
[link] (majd szerintem nálad is annak az 1536mb-nak kellene megjelennie, mint nekem a képen)sajnos már nincs meg az oc configom, egyszer véletlen felülírtam, viszont egy beállítást még idemásoltam a topikba [link]
ez már jól működött, de aztán nem a végleges lett
egy msi-z87i alapra volt szabva, elég alaposan felülcsaptam a weg alapbeállításaitezeket szerintem másolhatod belőle:
<key>AAPL,ig-platform-id</key>
<data>AwAiDQ==</data>
<key>framebuffer-patch-enable</key>
<data>AQAAAA==</data>
<key>framebuffer-stolenmem</key>
<data>AAAABg==</data>
<key>framebuffer-fbmem</key>
<data>AAAgAg==</data>mivel neked nem hd4600-ad van, előfordulhat, hogy a platform-id mégsem jó (bár szerintem jónak kellene lennie)
itt is van még egy felsorolás, plusz a spoiler alatt még több részlet [link]a többit dolgot viszont hackintool-ban beállíthatod és utána azzal is lehet a patch fülön mindenféle configot generálni
állítsd be a connectorokat a típus szerint (hogy tudd melyik micsoda, majd át kell dugdosnod a monitor kábelet a portokba)
plusz ha azt akarod, hogy a hang is átmenjen digitálisan, akkor ne legyen bekapcsolva a CNUnknownFlag_10
itt beszélgettünk erről a jelenségről: [link] -
tlac
Topikgazda
válasz
attilav2 #37805 üzenetére
hd4600-zal nekem nem volt gondom, monterey-re már nem emlékszem, big sur biztos volt rajta
amivel egyedül kínlódtam, hogy 4k 60hz is menjen rajta, plusz DP-n a hang is átmenjen, végül fb patching-gel sikerült megoldaniAz oc efi-ben felvettem a hd4400-hoz szükséges paramétereket a dortania alapján.
fb mem-eket is megemelted?
-
tlac
Topikgazda
feltettem clean install-lal a végleges sonoma-t, két érdekességet említek meg
-16gb-os pendrive nem volt elég a teljes telepítő létrehozásához
-korábban fent volt nekem a sonoma dev verzió, így próbaképpen nem csináltam indítható pendrive-ot (az efi partíciójához nem nyúltam), hanem csak a gépről indítottam az opencore-t és simán felismerte a telepítőt rajta -
tlac
Topikgazda
nem kell így összeömleszteni a válaszokat egy hozzászólásba, ha külön embereknek írsz, mehet külön is
Amúgy soha nem is érdekelt a tuning. Az hobbinak/őrületnek jó lehet, de munkagéphez vagy szórakozásra azért van jobb dolog
én is szórakoztam régen vele sokat a core 2 duo-s időszakban
azért jó volt az amikor +70%-kal meg tudtam emelni az órajelet napi használatra beállítva (8x266 -> 8x450 egy e6400-on)
jóval olcsóbban volt olyan procim, ami az akkori csúcsoknál is sokkal gyorsabb voltviszont manapság a már tuning definíciója sem egy egyértelmű
pl. az említett i5-10600-am egy Gigabyte z490i-ben van, ami alapbeállításokon fut, de ez azt jelenti ennél az alaplapnál, hogy power limit-eket kiengedi nagyjából a végtelenbeha az intel ajánlását követné, akkor egy folyamatos terhelés után nagyjából fél perc múlva abba kellene hagyni az órajelek turbózását, hogy a névleges 65W tdp-n belül maradjon
de nálam ez nem történik meg, végtelen ideig megtartja a magasabb frekvenciákat, cserébe többet is fogyaszt, de gyorsabb is
viszont nem is feltétlenül lehet tuningnak nevezni, mivel tudja a proci a magasabb órajelet is gyárilagUramatyám a Chimera! Emlékszem akkor még mennyire fantasztikus filmbe illő volt számomra az ami történt. Azt se tudtam mit csinálok, csak nyomkodtam a telepítőt trial-and-error alapon.
ez nálam is ilyen volt az elején
csak nekem még akkor chameleon volt -
tlac
Topikgazda
az i5-10600 nem rossz választás lenne, nekem is az van
a legerősebb natív 6 magos a generáción belül, meg benne van a legerősebb igp is (ami az utolsó támogatott)pl. az i5-10600k ugyanúgy i5, viszont abban van még 4 döglött/letiltott mag valahol (az előbbiben nincs ilyen), ami miatt nem optimális a felépítése
[link] -
tlac
Topikgazda
válasz
lócitrom #37747 üzenetére
hm, nem
most olvasom, hogy itt a laptop user-eket is említi, az előbb nem vettem észre
[link]viszont megpróbálhatod nélküle, itt ha rákeresel a hpet-re, akkor pár eset van, hogy mikor tud gondot okozni, aztán ha ilyeneket kapsz, akkor neki állsz újra
[link]hanggal nem tudom, hogy összeakadhat-e
ha az alcid-vel játszol majd, akkor érdemes mellette a hangkimeneteket is figyelni és állítgatni, mert lehet, hogy nem találtad el a megfelelő pinconfigot (vagy lehet pont nincs is megcsinálva, a saját alaplapomhoz sem találtam olyat, ami teljesen passzolt volna, de ettől még be tudtam állítani)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Óra topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Egy nap a TCL-nél: érkeznek az új tévék!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED monitor topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Sorozatok
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged