- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bambano: Bambanő háza tája
- antikomcsi: Ázsia Expressz 5
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW) vs Samsung 990 PRO 2TB M.2 (MZ-V9P2T0BW)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
chab7
addikt
-
Zirowe
nagyúr
válasz
Zirowe #12780 üzenetére
Fstab tartalma:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=6d7315ab-61a9-46c5-b537-038a392edeb7 / ext4 errors=remount-ro 0 1sudo blkid
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ballington #12623 üzenetére
Ez már létező partíció? Kubuntu nem tudta felcsatolni magától? Nálam Chakra telepítésekor gond nélkül csatoltam ntfs-es partíciót meg fat32-est.
Mindegy, később tudod csatolni az fstab szerkesztésével.
-
F34R
nagyúr
Úgy néz ki nem sokára lesz SSD-m , a mostani HDD meg maradna tárolásra.
Nomrál telepítéssel mint ahogy eddig tettem fel, menne SSD-re és HDD-t gparted-el xfs-re formáznám .
Ha jól gondolom semmi más dolgom nem lesz csak a fstab-ba UUID alapján felcsatolni. Kell valami kernel module?
-
F34R
nagyúr
Sziasztok lenne egy nagy problámán .
Az én láma fejemmel probaképp csináltam egy ext4-s pendrive-t és át akartam convertf-el xfs-re (igen ám de az csak ext3-ról tud)
fstab-ba beírtam az akkor még ext4-es pendrive-t, reboot sima ügy konvertálnám át akkor jön a fentebbi probléma. jó akkor gparted-el xfs-re formázás. a következő dolognűl jön a fekete leves: fstab-t nem írtam át és aznap már nem is foglalkoztam vele. ma hazaérek bekapcsolom a gépet és nem tudja felcsatolni a rendszer partíciót. kéri a root-jelszót vagy ctrl-D-vel restartolhatsz. megadom a jelszót fsck -f el ellenőrzöm a meghajtókat. múltkoriban ez sikerűlt is de most nem igazán. fstab-t nem tudom szerkeszteni , formázni nem tudom a pendrive-t így minden újraindításnál ide jukadok ki. Érthetőbben ext4 van az fstab-ban de maga a pendrive xfs.
lehet valami úton-módón megoldani a helyzetet?
-
F34R
nagyúr
még mindig nem tudom csatolni a dvd írót .
fstab-ba nincs csak a linuxos particiók + swap
udev-ben az sr0-val nem működik , de gyébként meg itt van : /dev/disk/by-id
tudom uuid alapján is lehetne de nem tudom hogy kell.
ezeket próbágattam még hal
meg devmon-al . -
F34R
nagyúr
Sziasztok a DVD írót hogy lehet működésképesre hozni ( Archlinux )
fstab -ban kivettem előle a #-tcsak ennyi van /dev/dvd auto rw,user,unhide
viszont ezt nem tudom mountolni sehova sem így nem is birok cd-t írni. -
Tomi_Sci
őstag
Üdv!
Van egy ext4 meghajtóm. Feltettem gyorsan egy friss Fedora-t (gnome3-al), hogy használni is tudjam. Azért fedora-t, mert annak az ISO-ja már megvolt alapból.
Rendszer feláll, a meghajtóhoz természetsen nincs jogosultságom.
Nosza fstab: /dev/sdb1 /media/Drive ext4 user,auto,exec,rw,sync 0 0
És semmi. Automatikusan felmountolja de továbbra is csak root-tal tudok hozzáférni.
Kb. itt elfogyott a tudományom, úgyhogy mostantól jött a próbálkozás:
chown moltam:moltam /media/Drive
Nagyszerű, mostmár én vagyok a tulajdonosa a meghajtónak. De csak annak, azon belül semminek.
Ekkor elsütöttem ezt is: mount --make-rshared /media/Jónás
Igazából fogalmam sincs, hogy ez mire való, de sikerült a Drive-ban lévő fájlok és mappák kb. felét olvashatóvá tenni.
Mit rontottam el?
Köszi előre is. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Pedig ez nem bonyolult.
Hozzunk létre egy mappát a /mnt-ben, itt fognak szerepelni a partícióink. (emelt jogosultsággal)
#mkdir /mnt/windows
Ezen belül az előbbi módon nekünk tetsző alkönyvtárakat, pl. c és e, mint partíció betűjelek.
Ezek után mehetünk az fstab fájlt szerkeszteni. A szintaxis nem túl bonyolult:
eszköz_azonosító tab /mnt/windows/c tab fájlrendszer tab jogok tab 0 tab 0Grafikusan: [link]
Szerkesztésre javaslom az MC belső szerkesztőjét, alapból a nano van bekapcsolva benne, de az nem kezdőknek való.
kristof__: több tippem nincs, kérdezz rá a Mint topicjában.
-
F34R
nagyúr
Hát az istenért nem tudom felcsatolni a ntfs- vinyómat
/dev/sda1
Új kötet a neve a vinyónak, de nem tudom mountolni fstab-nál azt se tudom mit kell beírni
-
Mahesa
tag
válasz
bnorbert989 #10644 üzenetére
Ugyanazon a HDD-n a második partíció vagy a második HDD-n egy partíció? Milyen kötet (ext2-3-4/FAT/NTFS)? Ha fstab-al listázod a köteteket, akkor látszik?
fstab -l -
kovaax
őstag
válasz
Krisztián012 #10215 üzenetére
Úgy egyszerűbb, ha előbb megszerkeszted az fstab-ot, majd azt mondod hogy mount /var/ftp/c.
-
jFox
addikt
elvileg ide:
UUID=f350dff0-bcd9-4417-8fcd-1c9c7ef57700 /home ext3 relatime 0 2
a relatime után vesszővel elválasztva. ... realtime,iocharset=utf8 ...
bár ez elég fura fstab, még ilyet nem láttam, igaz én Mandriván nyomom.
Ez az UUID nekem új, valami scsi vagy SAS winyón van a rendszer? -
Konkii
csendes tag
Az a baj, hogy nem tudom hova is kellene beírni azt a részt amit írtál :S, mert azt látom, hogy nincs ott az utf8. Beillesztem az fstab-ot:
#
# Use 'vol_id --uuid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
# / was on /dev/sda3 during installation
UUID=2be94ecb-94c2-47c7-9c7b-6b0060f79672 / ext3 relatime,errors=remount-ro 0 1
# /home was on /dev/sda4 during installation
UUID=f350dff0-bcd9-4417-8fcd-1c9c7ef57700 /home ext3 relatime 0 2
# /windows was on /dev/sda1 during installation
UUID=E63423053422D877 /windows ntfs defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=f5a9ae0a-4747-4722-9b3d-7826c3161a23 none swap sw 0 0
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0 0 -
Siriusb
veterán
válasz
Csakénvagyok #8239 üzenetére
szerintem nézd meg, hogy az fstab-ban benne van-e ez az eszköz.
-
-
rollins
őstag
válasz
NovaBlue #6549 üzenetére
Nekem ki van pipálva az eszközmeghajtónál, de én a linkelt oldal szerint raktam fel, illetve előtte leszedtem amit az ubuntu felrakott saját maga, az nálam nem volt jó. Hogy van -e direct rendering nálad, azt megmondja a glxinfo | grep direct parancs is.
Ntfs partíciókat ha nagyon akarod, akkor lehet az fstab szerkesztésével. Csak azt nem tusom kell -e használni az uuid-t vagy elég ez is:
Milyen partícióid vannak:
sudo fdisk -l
Nem tudom jó -e, nem próbáltam:
sudo mkdir /mnt/<valami csatolási név>
az /etc/fstab -ba írva, sudo gedit /etc/fstab
/dev/<particio> /mnt/<valami csatolási név> ntfs-3g locale=hu_HU.UTF-8 0 0
Vagy:
uuid-vel, egy kis csevegés róla: [link], illetve: HOW TO Automount NTFS in Hardy
Sztem ezt te is megtaláltad volna. Amúgy érdemes az Ubuntu témában kérdezni, hátha ott már valaki próbálta. -
Végül is működik. Létrehoztam egy /windows könyvtárat a gyökérben, így ide mindent tudok csatolni. még az fstab is működik.
Mostmár csak egy utorrenthez hasonló kliens kell. Asszem a qtorrent lesz a választott progi.
Ha nem megy, jelentkezek. -
Egy kis helpet szeretnék érni.
Az fstab állományt szerkesztettem, hogy automatikusan csatlakoztasson néhány meghajtót. Viszont valamiért nem megy. (Ha a sudo mc-t indítom, akkor sem látszik a két meghajtó)
Ezzel a két sorral van valmi baj./dev/sdb8 /media/ideiglenes vfat rw,user,auto,exec,utf8,quiet 2 2
/dev/sdc2 /media/kicsi ntfs rw,user,auto,exec,utf8 2 2 -
Sz__G
csendes tag
Üdv!
Konkrét problémám lenne:
Raktam egy SATA vinyót a gépbe. Kernelbe beforgattam szépen, amit kell, és még be is tudom mountolni. Csak az a bibi, hogy az fstab indításkor nem látja.
*** fstab részlet ***
/dev/sda1 /E ext2 sync,quiet,users 0 0
*** fstab részlet vége ***olyasmit ír ki, mintha nem is lenne /dev/sda1. Mikor bejön az X, rögtön indítok egy konzolt, és meseszépen bemountolja. A kernelbe hardba van benne, nem modulként.
Valaki ötlet?
Kösz:
Gábor -
Core2duo6600
veterán
Kikomenteltem az fstab ban a cdromokat, érdekes mód ott 2 volt benne, holott a dev alatt csak 1
de így sem megy
Asszem reinstall lesz. -
Core2duo6600
veterán
válasz
Tuschke #5906 üzenetére
Így van
menu.lst így néz ki jelenleg :
timeout 8
color black/cyan yellow/cyan
gfxmenu (hd0,4)/boot/gfxmenu
default 1title linux
kernel (hd0,4)/boot/vmlinuz-desktop BOOT_IMAGE=linux root=/dev/sda5 splash=silent mem=2048M vga=788
initrd (hd0,4)/boot/initrd-desktop.img****
fstab :
Meg beszurtam feljebbÚgy látom, hogy a knoppix is az sda5 re mountolta fel a linux gyokér particióját
Amikor a grubal indítanám a linuxot 15 os hibával, file not found vagy valami ilyesmivel áll meg.
-
Core2duo6600
veterán
Így néz ki most az fstab om
Csak azon a particion nem tudok írni, ahol kéne !!
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>/dev/sda5 / ext3 relatime 1 1
/dev/sda6 /home ext3 relatime 1 2
/dev/sda1 /media/Media ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
/dev/sdb2 /media/VistaAdat ntfs umask=0,nls=utf8,sync,ro 0 0
/dev/sdb1 /media/VistaBoot ntfs umask=0,nls=utf8,sync,ro 0 0
/dev/hda2 /media/XpAdat ntfs umask=0,nls=utf8,sync,ro 0 0
/dev/hda1 /media/XpBoot ntfs-3g defaults,sync,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
/dev/cdrom /media/cdrom auto umask=0022,users,iocharset=utf8,noauto,ro,exec 0 0
/dev/fd0 /media/floppy auto umask=0022,users,iocharset=utf8,noauto,exec,flush 0 0
none /proc proc defaults 0 0A többi HDD re és particoóra gond nélküld tudtam írni, az NTFS re
-
Anakin007
aktív tag
válasz
Core2duo6600 #5858 üzenetére
Erre és sok más célra nagyon hasznos egy Knoppix live cd-t tartani.
Sima 2-es runlevelen kell indítani (boot help kiírja mik a lehetőségek) és lesz midnight-od, amivel simán rendbe lehet tenni bármilyen rendszert.
Mint asszem korábban írtam, ha nem segít a sima grub-reinstall (mert pl. nem ellenőrzi az fstab file helyességét) akkor kézzel az fstab-ot kell piszkálni. Kb. 3 perc az egész, ne kövessük már ezt a "ha nem tudom megoldani reinstall, hátha jó lesz" koncepciót akkora lámaság márA grub menu.1st állományát azért hülyeség macerálni, mert azt a grub-reinstall megcsinálja úgyis (fstab alapján) és mivel most maga az fstab szar, azt kell megszögelni jól.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Core2duo6600 #5848 üzenetére
Van ext3 driver winre. Azzal ránézhetsz. Mentsd le a fontos dolgokat:
/home
fstab.
Legalább. Úgy jóval hamarabb lesz a rendszered újra a régi. -
Anakin007
aktív tag
válasz
Core2duo6600 #5835 üzenetére
azért, mert a pata-s drive-ok hdxx, a sata-s cuccok sdxx jelölést kapnak linux alatt. Bootolj be a mandriva install dvd-ről és válaszd a rescue -t. Eljutsz majd egy szöveges menüig, ahol lesz olyan, hogy "grub-reinstall".
Ha nem nyert, akkor ugyanez, csak konzolt futass a grub-reinstall helyett és szerkeszd meg az fstab-ot, amiben kicseréled az összes hdxx kezdetű bejegyzést sdxx-re. Ha végeztél, újra a "grub reinstall" menüpontot válaszd majd restart. Asszem ennyi -
VaZso
senior tag
válasz
drur420 #5592 üzenetére
A többi partíció automatikus mountolásához módosítani kell az fstab file-t.
Ezt az Ubuntu grafikus felületéről is egész könnyen meg lehetett csinálni, nálam sem tette be automatikusan. Valahol a control panel (ill. ehhez hasonló dolog
) rész környékén találod.
Az NTFS-nél talán az lehet a problémája, hogy "nem lett megfelelően lecsatolva". Ha nem állt le megfelelően a win, vagy USB meghajtóként kezelve nem mentél a biztonságos eltávolításra, akkor nem teszi fel magának.
Próbáld meg, hogy elindítasz egy win-t, esetleg egy checkdisk-et, majd normál körülmények közt leállítod... hátha.Nálam egyénként probléma nélkül kezelte az NTFS-t, írni és olvasni is képes volt.
-
Lenry
félisten
válasz
ngabor2 #5370 üzenetére
Ubuntu 8.04-et használok
nem találtam meg, hogy itt hol lehet a fix vinyópartíciókat állítani, az fstab, meg kicsit bonyolult nekem.... odáig még eljutnék, hogy /dev/sda, meg sdb, és hogy a következő oszlopba a /media/<vinyóneve>, de a többi...?
nvidia-settingsben sajnos szintén nem találtam amit keresek, csak a 60 és a 75Hz-et kínálja fel
közben új kérdésem vetődött fel: a Helyek menüben vannak ilyenek, hogy Dokumnetumok, Zene, Videók, stb. ezeket hogyan tudom átállítani, hogy ne a /home/lenry/zene stb... helyekre mutasson, hanem egy általam kijelölt helyre (ahol ténylegesen tárolom a zenéimet)
bocs a sok hülye kérdésért, de nagyon tetszik ez a linux, és szeretném minél jobban megismerni (Windowsba 3 napja már csak a játszani járok)
-
Anakin007
aktív tag
Azoknál azért nincs, mert helyi fs, a linuxod helyi beállításainak megfelelően kezelt karakterkódolásokkal. Ha jól tévedek, 1 szóval sem mondtam, hogy tedd be bárhova is pluszba a codepage opciót az smbfs bejegyzésén kívül
Az egy dolog, hogy nem is tudnád, mivel a codepage csak és kizárólag néhány hálózati fs-nél létező opció, mint pl. az smbfs.
Ha gyorsban végigszaladsz a mount man-ján láthatod, hogy fs tipusonként vannak az opciók felsorolva, amik csak és kizárólag az adott fs-nél használható.
Szal:
Windows rendszerek csak saját magukkal 'kompatibilisek' a legtöbb esetben, így a karakterkódolásban is. Un*xok rendre UTF8-at használnak már jóideje az egységesítés végett és hogy ne legyenek megejelenítési gondok, akármilyen nemzetiségű is a user rendszere.
Ezzel szemben a Microsoft a windows-1250 (DOS-ban CP850), magyar windowsok windows-1252 ( DOS-ban CP852) kódlapokat használnak. A windows-1252 kódolás szerinti ékezetes file-okat vhogy meg kell jeleníteni linuxon is, hogy ua legyen a végeredmény (meg visszafele is). Erre a konverzióra való a codepage opció és emiatt hozták létre a Microsoftos kódlapok un*os megfelelőjét, mint pl. windows-1250 -re van un*xban az ISO8859-1, windows-1252 -re az ISO8859-2, stb.Ha biszkálod az fstab-ot és kiakarod próbálni, használd a 'mount -a' parancsot. Ez mindent felcsatoltat, ami az fstab-ban szerepel. Ha vmi hiba van, akkor hisztizni fog.
Igen, fstab-ban az opciókat mindig vesszővel elválasztva kell bepakolni, így az codepage=iso-8859-2 -et is. Megjegyezném, egyes rendszereken érzékeny a kis/nagybetűkre, ezért ha hiba van mount -a után, próbáld ki ISO -val is.
ittegy tuti kis leírás az ékezetek rejtelmeiről, ráadásul magyarul.
Száraz elmélet, csoki-ropi legyen kéznél -
VaZso
senior tag
válasz
Anakin007 #5360 üzenetére
Hmm, fstab-ban / ill. /home-nál nincs codepage beállítva, úgy nézem, itt csak noatime van.
Ide írjam be vesszővel elválasztva a codepage=iso-8859-2-t?Szerintem itt lesz a gondom, legalábbis remélem.
Azért megvárom a válaszod, mert szeretném, ha elindulna utána is a rendszerem.Köszönöm az smb leírást, ez kell nekem, át fogom nézni.
Egyébként a samba-client telepítve van ill. használni is tudom a grafikus felületről, de jó lenne olykor bemountolni is egy-egy meghajtót, ezt eddig nem tudtam. -
VaZso
senior tag
válasz
Anakin007 #5358 üzenetére
Nem.
Az az érdekes, hogy a leütött karaktereim szépen megjelennek a grafikus konzolon, rendes ékezettel (szöveges kozolon most nincs bállítva magyar kiosztás, így ezt nem tudom olyan egyszerűen megnézni, de úgy rémlik, ott is rendes ékezeteket tud írni). Most direkt létrehoztam ékezetes filenevet. Grafikus felületen indított konzolon látszólag tökéletesen működik az ékezet is (létre is itt hoztam), szöveges konzolon pl. hosszú ő és ű betűk helyett kérdőjelet mutat (a létrehozott filenévben), é és á pl. ott is van.A dumpkeys viszont grafikus felületen indított konzolon is kérdőjeleket ír és az összes ékezetnél, tehát á és é-nél illetve minden másnál is.
Amivel alapvetően bajom volt, hogy letöltöttem a gépemre netről 6-7GB anyagot wget-tel, amit szeretnék DVD-re kiírni, de nem tudom, mert hibákat ír, valamint ékezetek helyett csak szimplán kérdőjeleket látok. Próbáltam játszani a --restrict-file-names kapcsolóval is, de eredménytelenül. A weboldalon az ékezetek tökéletesen megjelennek, a wget-et szöveges ill. grafikus felületről (kozolon) is próbáltam indítani, mindenütt kérdőjeles ékezeteket hoz létre.
Amit most próbáltam, hogy a dumpkeys segítségével átvariálom kicsit a billentyűzet kiosztást (ha lehet) - végül eddig még nem álltam neki - és meglepődve tapasztaltam, hogy ott nem jelennek meg ezek a characterek ugyanúgy, mint a wget eredményében.
Idegesít, hogy olyan, mintha tökéletesen működnének a magyar ékezetek, máskor pedig csak bajlódik velük a rendszer, és nem tudok rájönni az okára. Pedig biztos, hogy ez nem természetes dolog.
Úgy néz ki, a szöveges konzolon nem jó minden character. Ez okozná a problémát a grafikus felületen is?
Nézegettem a csomagkezelőben a fontokat - rollins javaslatára -, de nem tudom, mit kéne esetleg feltennem...Fstab: rögtön megnézem
-
Anakin007
aktív tag
Megoldva, de leírom hogyan ketyegnek a dolgok, ha már kezdő-vinetoukhoz szól ez a topic: a /etc/rc.d/rc.sysinit nevű szkript fut le mandriva, redhat és asszem még süsü rendszeken is. Benne is van a fileban megjegyzésként: "run once at boot time"
Ebből a szkriptből állítódnak be pl. a kernel paraméterek, gépnév, konzol alapértelmezett nyelvezete és fontjai, innen hívodik meg az udev v. devfs (amelyik van), fs ellenőrzés, fstab, meg ilyenek.
Van ugyanitt egy rc nevű szkript, ami meg akkor fut csak le, ha futási szintet vált a unix-vinetou (hátha érdekel vkit).
Izgi lehet a /etc/sysctl.conf is, amiben a kernel paraméter induláskori paraméterei vannak. Sok fórumon láttam pl., hogy a biztonsági-vinetouk a tűzfalszkriptjeikben állítgatnak számos sysctl.conf-ban is szereplő paraméteket az echo-val pl: echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward és még sok egyébb hálózati dolgot. Miért jobb néha több 100 kakartert gépelni a sok abszolút útvonallal, amikor az említett file-ban ugyanezt éri el az ember egy 0 átírásával 1-re v. egy sima komment törlésével? Ha meg olyan vmi kell, ami nincs gyárilag a file-ban, kevesebb bill.leütéssel érhető el ugyanaz. Arról nem is beszélve, hogy jobban áttekinthető, ha minden 1 helyen van és nem szétszórva a rendszeren, számtalan kis házi-szkriptecskék elején. Sztem. De javítsatok ki ha vmi fatális őrültséget írtam -
Tuschke
tag
Én csináltam már ilyet, a hdb winyót, amin volt a rendszer, átraktam hda-ra. El is szállt egyből, de helyre lehet hozni. live-cd(pendrive), single-user mód, és egyebek.
Fstab és menu.lst szerkesztése biztos hogy kell, esetleg kellhet egy grub-install.
Célszerú elöregyártani egy live-pendrive-ot, pl. systemrescue-cd-ből, de a syslinuxszal, ahogy látom, problémák lesznek, mert le kell hozzá választani a pen-t, és lefagyhat, ha kiveszed. -
Tuschke
tag
Aham. Na, igy lehet szétfagyasztani linuxot
Az a bibi, hogy ha berakod a pent, akkor a particíók "ugranak egyet".
Ha jól emlékszem, sdb1-en van ext3, és sdb8-on, ott van a home.
Ha kiveszed a pent, akkor a home csak sdb7 lesz, vagy sda8, a / pedig sda1, de lényegében nem stimmel az fstab. Ha ezt működö rendszer alatt csinálod, csontra fagy.
A /boot/grub/menu.lst és az fstab, és minden olyan fájl szerkesztése megoldhatja a gondot, ahol particiók bejegyzése szerepel. -
Core2duo6600
veterán
A yaston belül a particionálóval csatoltam
A fstab om így néz ki :
/dev/disk/by-id/scsi-SATA_SAMSUNG_HD200HJS16KJDRP804288-part2 / ext3 acl,user_xattr 1 1
/dev/disk/by-id/scsi-SATA_SAMSUNG_HD200HJS16KJDRP804288-part3 /home ext3 acl,user_xattr 1 2
/dev/disk/by-id/scsi-SATA_SAMSUNG_SP0411NS01JJ1DLB16217-part1 /HDD/WindowsXpHun ntfs-3g users,gid=users,fmask=133,dmask=022,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
/dev/disk/by-id/scsi-SATA_SAMSUNG_HD200HJS16KJDRP804288-part1 swap swap defaults 0 0
sysfs /sys sysfs noauto 0 0
debugfs /sys/kernel/debug debugfs noauto 0 0
usbfs /proc/bus/usb usbfs noauto 0 0
devpts /dev/pts devpts mode=0620,gid=5 0 0
/dev/fd0 /media/floppy auto noauto,user,sync 0 0
/dev/disk/by-id/scsi-SATA_Maxtor_6Y080L0_Y2M4A8GE-part1 /HDD/Maxtor1 ntfs-3g users,gid=users,fmask=133,dmask=022,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
/dev/disk/by-id/scsi-SATA_Maxtor_6Y080L0_Y2M4A8GE-part2 /HDD/Maxtor2 ntfs-3g users,gid=users,fmask=133,dmask=022,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
/dev/disk/by-id/scsi-SATA_SAMSUNG_SP0812NS00MJ1NL201293-part2 /HDD/Vista_Adat ntfs-3g users,gid=users,fmask=133,dmask=022,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
/dev/disk/by-id/scsi-SATA_SAMSUNG_SP0812NS00MJ1NL201293-part1 /HDD/Vista_Boot ntfs-3g users,gid=users,fmask=133,dmask=022,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
/dev/disk/by-id/scsi-SATA_SAMSUNG_HD401LJS0HVJ1KLB01575-part2 /HDD/XP_Adat ntfs-3g users,gid=users,fmask=133,dmask=022,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
/dev/disk/by-id/scsi-SATA_SAMSUNG_HD401LJS0HVJ1KLB01575-part1 /HDD/Xp_Boot ntfs-3g users,gid=users,fmask=133,dmask=022,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
*** -
Vladi
nagyúr
válasz
Core2duo6600 #3671 üzenetére
fstab hogy áll? Beírtad, vagy kézzel csatolod?
-
dany27
őstag
nah szóval indítom a gépet betölt a linux fel vannak csatolva a meghajtók de nem tudok modosítani bennük semit se törölni se semmi akko szépen terminal
és kiadom a következő parancsokat sudo umount /dev/sda1, sudo umount /dev/sda5
majd jön az a parancs amit te írtál a logout írásodban és akkor azzal felcsatolom újra mind2t és úgy megy de hiába íromb fstab-a amit írtál akkor is csak úgy csatolja fel őket az indítás után mint eddig! -
dany27
őstag
vagy mégsem fog valamiért nem úgy csatolja fel az NTFS az indulás után h rögtön tudjak rajta törölni meg minden előbb lecsatolom őket majd újra fel
ez van az FStab-ban
#
#<file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# /dev/sda6
UUID=eb4d712c-5f5e-4147-9f43-12dc41037393 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1
# /dev/sda1
UUID=446C81E36C81CFDB /media/sda5 ntfs defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0 1
# /dev/sda5
UUID=446C81E36C81CFDB /media/sda5 ntfs defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0 1
# /dev/sda7
UUID=7ee3d557-f3b6-433b-9195-42f1bcac544c none swap sw 0 0
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/sda1 /mnt/windows ntfs-3g defaults 0 0
/dev/sda5 /mnt/cuccok ntfs-3g defaults 0 0
Előre is köszi! -
HXY
addikt
válasz
ngabor2 #3317 üzenetére
/etc -ben
- NetworkManager mappa
- és networks szöves állomány van.
total 2896
-rw------- 1 root root 0 Aug 30 10:57 .pwd.lock
-rw-r--r-- 1 root root 2792 Mar 1 2006 DIR_COLORS
-rw-r--r-- 1 root root 16 Aug 30 11:34 HOSTNAME
drwxr-xr-x 3 root root 4096 Nov 29 2006 NetworkManager
drwxr-xr-x 3 root root 4096 Aug 30 11:01 PolicyKit
-rw-r--r-- 1 root root 36 Nov 25 2006 SuSE-release
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Nov 25 2006 SuSEconfig
drwxr-xr-x 13 root root 4096 Aug 30 20:33 X11
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 11:11 YaST2
-rw-r--r-- 1 root root 2565 Nov 27 2006 a2ps-site.cfg
-rw-r--r-- 1 root root 15054 Nov 27 2006 a2ps.cfg
drwxr-xr-x 4 root root 4096 Aug 30 11:00 acpi
-rw-r--r-- 1 root root 46 Aug 30 20:22 adjtime
-rw-r--r-- 1 root root 2579 Nov 26 2006 aliases
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Nov 25 2006 aliases.d
-rw-r--r-- 1 root root 12288 Aug 30 11:33 aliases.db
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 10:52 alsa.d
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 11:09 alternatives
drwxr-xr-x 3 root root 4096 Aug 30 11:06 apparmor
drwxr-xr-x 5 root root 4096 Aug 30 10:59 apparmor.d
-rw-r--r-- 1 root root 3904 Aug 30 20:22 asound.state
-rw------- 1 root root 144 Nov 28 2006 at.deny
-rw-r----- 1 root root 335 Nov 25 2006 audit.rules
-rw-r----- 1 root root 452 Nov 25 2006 auditd.conf
-rw-r--r-- 1 root root 345 Nov 25 2006 auto.master
-rw-r--r-- 1 root root 581 Nov 25 2006 auto.misc
-rwxr-xr-x 1 root root 1170 Nov 25 2006 auto.net
-rwxr-xr-x 1 root root 538 Nov 25 2006 auto.smb
drwx------ 2 root root 4096 Nov 29 2006 autoinstall
-rw-r--r-- 1 root root 6997 Nov 15 2006 bash.bashrc
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 11:07 bash_completion.d
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 11:07 beagle
-rw-r--r-- 1 root root 332 Nov 26 2006 bindresvport.blacklist
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 10:59 bluetooth
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 10:58 bonobo-activation
drwxr-xr-x 3 root root 4096 Nov 28 2006 bootsplash
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Nov 25 2006 cron.d
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 11:07 cron.daily
-rw------- 1 root root 11 Nov 25 2006 cron.deny
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Nov 25 2006 cron.hourly
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Nov 25 2006 cron.monthly
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Nov 25 2006 cron.weekly
-rw-r--r-- 1 root root 255 Nov 25 2006 crontab
-rw-r--r-- 1 root root 4721 Apr 27 2006 csh.cshrc
-rw-r--r-- 1 root root 7181 Sep 19 2006 csh.login
drwxrwxr-x 5 lp lp 4096 Aug 30 11:06 cups
drwxr-xr-x 3 root root 4096 Aug 30 10:58 dbus-1
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 11:01 default
-rw-r--r-- 1 root root 0 Nov 26 2006 defaultdomain
-rw-r--r-- 1 root root 30890 Aug 30 11:43 defkeymap.map
-rw-r--r-- 1 root root 45 Aug 30 11:43 defkeymap.name
-rw-r--r-- 1 root root 1046 Nov 25 2006 dhclient.conf
-rw-r--r-- 1 root root 5982 Nov 25 2006 enscript.cfg
-rw-r--r-- 1 root root 97 Nov 25 2006 environment
-rw-r--r-- 1 root root 158 Nov 25 2006 esd.conf
-rw-r--r-- 1 root root 605 Nov 26 2006 ethers
-rw-r--r-- 1 root root 8179 Aug 30 11:12 evms.conf
-rw-r--r-- 1 root root 322 Nov 26 2006 exports
-rw-r--r-- 1 root root 25028 Nov 25 2006 fb.modes
-rw-r--r-- 1 root root 1246 Nov 25 2006 fdprm
-rw-r--r-- 1 root root 26 Nov 25 2006 filesystems
drwxr-xr-x 4 root root 4096 Aug 30 10:50 fonts
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 11:00 foomatic
-rw-r--r-- 1 root root 728 Aug 30 10:58 fstab
-rw-r--r-- 1 root root 565 Nov 26 2006 ftpusers
drwxr-xr-x 3 root root 4096 Aug 30 11:03 ghostscript
drwxr-xr-x 3 root root 4096 Aug 30 11:10 gimp
-rw-r--r-- 1 root root 7234 Nov 27 2006 gnokiirc
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 10:52 gpm
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 11:09 gre.d
-rw-r--r-- 1 root root 527 Aug 30 11:38 group
-rw-r--r-- 1 root root 515 Aug 30 11:38 group.YaST2save
-rw-r--r-- 1 root root 499 Aug 30 11:07 group.old
-rw------- 1 root root 52 Aug 30 11:12 grub.conf
-rw-r--r-- 1 root root 840 Nov 25 2006 gssapi_mech.conf
drwxr-xr-x 3 root root 4096 Nov 27 2006 hal
-rw-r--r-- 1 root root 370 Nov 26 2006 host.conf
-rw-r--r-- 1 root root 690 Aug 30 11:34 hosts
-rw-r--r-- 1 root root 690 Aug 30 11:34 hosts.YaST2save
-rw-r--r-- 1 root root 2639 Nov 26 2006 hosts.allow
-rw-r--r-- 1 root root 149 Nov 26 2006 hosts.deny
-rw-r--r-- 1 root root 188 Nov 26 2006 hosts.equiv
-rw-r--r-- 1 root root 191 Nov 26 2006 hosts.lpd
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 11:04 hp
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 10:50 htdig
-rw-r--r-- 1 root root 1 Jan 9 1994 hushlogins
-rw-r--r-- 1 root root 144 Nov 25 2006 idmapd.conf
-rw-r--r-- 1 root root 1810 Nov 25 2006 idn.conf
-rw-r--r-- 1 root root 207 Nov 25 2006 idnalias.conf
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 10:50 ifplugd
drwxr-xr-x 11 root root 4096 Aug 30 11:10 init.d
-rwxr-xr-x 1 root root 3928 Nov 26 2006 initscript
-rw-r--r-- 1 root root 2981 Aug 30 11:11 inittab
-rw-r--r-- 1 root root 5162 Sep 1 2003 inputrc
-r--r--r-- 1 root root 814 Nov 25 2006 insserv.conf
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 10:51 iproute2
-rw-r--r-- 1 root root 53 Nov 25 2006 issue
-rw-r--r-- 1 root root 50 Nov 25 2006 issue.net
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 10:55 java
drwxr-xr-x 5 root root 4096 Aug 30 10:50 joe
-rw-r--r-- 1 root root 279 Nov 27 2006 kde3rc
-rw-r--r-- 1 root root 292 Nov 25 2006 krb5.conf
lrwxrwxrwx 1 root root 11 Aug 30 10:56 ksh.kshrc -> bash.bashrc
-rw-r--r-- 1 root root 892 Nov 28 2006 ksysguarddrc
-rw-r--r-- 1 root root 102236 Aug 30 16:01 ld.so.cache
-rw-r--r-- 1 root root 153 Nov 26 2006 ld.so.conf
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Nov 25 2006 ld.so.conf.d
-rw-r--r-- 1 root root 9514 Nov 29 2006 ldap.conf
-rw-r--r-- 1 root root 899 Nov 25 2006 lesskey
-rw-r--r-- 1 root root 405 Nov 25 2006 lesskey.bin
-rw-r----- 1 root root 191 Nov 25 2006 libaudit.conf
-rw-r--r-- 2 root root 866 Nov 25 2006 localtime
-rw-r--r-- 1 root root 4933 Nov 29 2006 login.defs
-rw-r--r-- 1 root root 734 Nov 25 2006 logrotate.conf
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 11:05 logrotate.d
-rw-r--r-- 1 root root 74 Nov 25 2006 lsb-release
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 11:02 lsb-release.d
drwxr-xr-x 5 root root 4096 Aug 30 2007 lvm
-rw-r--r-- 1 root root 113 Nov 25 2006 magic
drwxr-xr-x 3 root root 4096 Aug 30 10:57 mail
-rw-r--r-- 1 root root 112 Nov 25 2006 mail.rc
-rw-r--r-- 1 root root 4720 Apr 12 2005 mailcap
-rw-r--r-- 1 root root 16676 Nov 25 2006 manpath.config
-rw-r--r-- 1 root root 798555 Nov 25 2006 microcode.dat
-rw-r--r-- 1 root root 12914 Feb 9 2006 mime.types
-rw-r--r-- 1 root root 330 Nov 25 2006 mke2fs.conf
-rw-r--r-- 1 root root 14427 Nov 26 2006 modprobe.conf
-rw-r--r-- 1 root root 47 Nov 26 2006 modprobe.conf.local
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 11:43 modprobe.d
drwxr-xr-x 4 root root 4096 Aug 30 10:58 mono
-rw-r--r-- 1 root root 21 Nov 25 2006 motd
-rw-r--r-- 1 root root 370 Aug 30 2007 mtab
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 10:57 named.d
-rw-r--r-- 1 root root 796 Nov 26 2006 netgroup
-rw-r--r-- 1 root root 225 Nov 26 2006 networks
drwxr-x--- 2 news news 4096 Nov 25 2006 news
-rw-r--r-- 1 root root 1895 Nov 25 2006 nscd.conf
-rw-r--r-- 1 root root 1192 Nov 26 2006 nsswitch.conf
-rw-r----- 1 root ntp 2023 Nov 25 2006 ntp.conf
-rw-r--r-- 1 root root 120 Nov 27 2006 openalrc
-rw-r--r-- 1 root root 2122 Nov 25 2006 openct.conf
drwxr-xr-x 3 root root 4096 Aug 30 10:57 openldap
-rw-r--r-- 1 root root 10188 Nov 27 2006 opensc.conf
-rw-r--r-- 1 root root 89 Aug 9 12:21 opera6rc
-rw-r--r-- 1 root root 58 Aug 9 12:21 opera6rc.fixed
drwxr-xr-x 4 root root 4096 Aug 30 10:56 opt
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 11:10 pam.d
-rw-r--r-- 1 root root 3 Aug 30 15:27 papersize
-rw-r--r-- 1 root root 1132 Aug 30 11:38 passwd
-rw-r--r-- 1 root root 1077 Aug 30 11:38 passwd.YaST2save
-rw-r--r-- 1 root root 987 Aug 30 11:07 passwd.old
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 10:58 pcmcia
-rw-r--r-- 1 root root 8918 Nov 26 2006 permissions
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 10:57 permissions.d
-rw-r--r-- 1 root root 20107 Nov 26 2006 permissions.easy
-rw-r--r-- 1 root root 1340 Aug 30 10:55 permissions.local
-rw-r--r-- 1 root root 21345 Nov 26 2006 permissions.paranoid
-rw-r--r-- 1 root root 23021 Nov 26 2006 permissions.secure
drwxr-xr-x 5 root root 4096 Aug 30 10:50 pm
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 15:27 postfix
-rw-r--r-- 1 root root 112 Nov 25 2006 powerd.conf
lrwxrwxrwx 1 root root 19 Aug 30 11:00 powersave -> sysconfig/powersave
drwxr-x--- 5 root dialout 4096 Aug 30 11:02 ppp
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Nov 25 2006 pptp.d
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 10:53 preload.d
-rw-r--r-- 1 root root 135 Aug 30 20:23 printcap
-rw-r--r-- 1 root root 8080 Sep 19 2006 profile
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 11:01 profile.d
-rw-r--r-- 1 root root 23232 Nov 26 2006 protocols
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 10:56 pwdutils
-rw-r--r-- 1 root root 697 Nov 27 2006 pythonstart
-rw-r--r-- 1 root root 222 Nov 25 2006 raw
lrwxrwxrwx 1 root root 6 Aug 30 10:48 rc.d -> init.d
-rw-r--r-- 1 root root 611 May 21 2002 rc.d.README
-rw-r--r-- 1 root root 2772 Aug 24 2006 rc.splash
-rw-r--r-- 1 root root 8498 Aug 24 2006 rc.status
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 10:52 reader.conf.d
-rw-r--r-- 1 root root 950 Nov 25 2006 resmgr.conf
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 11:03 resmgr.conf.d
-rw-r--r-- 1 root root 196 Aug 30 20:34 resolv.conf
-rw-r--r-- 1 root root 94 Nov 29 2006 rpasswd.conf
-rw-r--r-- 1 root root 1615 Nov 26 2006 rpc
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Nov 25 2006 rpm
-rw-r--r-- 1 root root 291 Nov 27 2006 rsyncd.conf
-rw------- 1 root root 14 Nov 27 2006 rsyncd.secrets
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 11:04 sane.d
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 10:57 sasl2
-rw-r--r-- 1 root root 322 Nov 27 2006 scpm.users
-rw-r--r-- 1 root root 127 Nov 25 2006 screenrc
-rw-r--r-- 1 root root 666 Nov 25 2006 scsi_id.config
-rw-r--r-- 1 root root 204 Nov 25 2006 securetty
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 10:51 security
-rw-r--r-- 1 root root 81734 Nov 27 2006 sensors.conf
-rw-r--r-- 1 root root 723129 Nov 26 2006 services
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 11:00 sgml
-rw-r----- 1 root shadow 519 Aug 30 11:38 shadow
-rw-r----- 1 root root 430 Aug 30 11:38 shadow.YaST2save
-rw-r----- 1 root shadow 370 Aug 30 11:10 shadow.old
-rw-r--r-- 1 root root 194 Sep 13 2002 shells
drwxr-xr-x 8 root root 4096 Aug 30 10:54 skel
-rw-r--r-- 1 root root 9053 Nov 25 2006 slp.conf
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 11:10 slp.reg.d
-rw-r--r-- 1 root root 2707 Nov 25 2006 slp.spi
-rw-r--r-- 1 root root 6630 Nov 26 2006 smartd.conf
-rw-r----- 1 root dialout 72 Nov 25 2006 smpppd-c.conf
-rw------- 1 root root 145 Nov 25 2006 smpppd.conf
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 11:00 snmp
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 11:43 ssh
drwxr-xr-x 4 root root 4096 Aug 30 10:53 ssl
-rw-r----- 1 root root 1180 Nov 25 2006 sudoers
-rw-r--r-- 1 root root 456 Nov 25 2006 suseRegister.conf
drwxr-xr-x 3 root root 4096 Aug 30 10:48 susehelp.d
-rw-r--r-- 1 root root 1218 Nov 26 2006 suspend.conf
drwxr-xr-x 6 root root 4096 Aug 30 11:10 sysconfig
-rw-r--r-- 1 root root 266 Nov 25 2006 sysctl.conf
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 11:05 syslog-ng
lrwxrwxrwx 1 root root 23 Aug 30 10:49 termcap -> /usr/share/misc/termcap
-rw-r--r-- 1 root root 258 Feb 20 1995 ttytype
drwxr-xr-x 3 root root 4096 Nov 25 2006 udev
-rw-r--r-- 1 root root 142 Nov 25 2006 uniconf.conf
drwxr-x--- 2 uucp uucp 4096 Nov 25 2006 uucp
-rw-r--r-- 1 root root 6074 Nov 28 2006 vimrc
-rw-r--r-- 1 root root 4222 Nov 25 2006 wgetrc
-rw-r----- 1 root dialout 302 Nov 25 2006 wvdial.conf
-rwxr-xr-x 1 root root 654 Nov 25 2006 xattr.conf
drwxr-xr-x 4 root root 4096 Aug 30 11:07 xdg
-rw-r--r-- 1 root root 623 Nov 25 2006 xinetd.conf
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 11:34 xinetd.d
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 11:00 xml
-rw-r--r-- 1 root root 6407 Nov 27 2006 xpdfrc
-rw-r--r-- 1 root root 5862 Nov 27 2006 xpdfrc-cjk
-rw-r--r-- 1 root root 46 Aug 30 15:27 xpdfrc-cjk-auto
-rw-r--r-- 1 root root 3197 Nov 27 2006 xpdfrc-cjk.sjis
drwxr-xr-x 2 root root 12288 Aug 30 11:02 xscreensaver
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 30 10:54 xstroke
drwxr-xr-x 3 root root 4096 Aug 30 11:57 zmd
-rw-r--r-- 1 root root 157 Nov 28 2006 zshenv
-rw-r--r-- 1 root root 6825 Nov 28 2006 zshrc -
törölt tag
Debiant ajánlani egy totál kezdőnek, az olyan, mintha az általános iskolásoknak a betegségek kapcsán a vasculitist kezdenéd magyarázni a vegetatív idegrendszer aspektusából, kezelési terminológiákkal. Szép lassan megérteni, de az első két mondat után hányni kezd.
Kezdőknek Fedora, Ubuntu vagy Mandrake. Szerintem talán a Mandrake a legszájbarágósabb. Aztán el kell kezdeni ilyen dolgokat csinálni, hogy akkor telepítsünk videokártya-drivert... nagy küzdés egy kezdőnek, de sikerül, és ott a sikerélmény! Aztán fordítsunk kernelt... aztán jön az a szint, hogy már nem lusta gépelni, és a mountolást meg az fstab szerkesztését hajlandó konzolból csinálni, stb
Ekkor lehet debianra váltani. -
VladimirR
nagyúr
az uzenet leginkabb azert off, mert csak sipinek mutattam, hogy nemmegy
egyebkent nem az eger a hibaz, az ment (valami csuf fb-vel boot-olt a kooroora, es ott volt eger, csak az x nem akart indulni)
de mindjart megnezem ujbol es akkor mondok neked ee-s sorokat a logbol
viszont egybol lenne egy masik kerdesem is
hogyan tudok fstab segitsegevel halozati utvonalat felmountolni boot soran?
most igy nez ki:
//gepnev/shared /mnt/lan/vladimirr/shared smbfs defaults 0 0
boot kozben nem csinalja meg, de ha belepek es ott megmondom neki, hogy mount /mnt/lan/vladimirr/shared, akkor ker egy jelszot (ures jelszo van, mert engedelyezve van a windoz-os gepen a guest fiok), akkor megcsinalja
gondolom gondolom az options-hoz kellene beirni valamit, de mit? -
tomika
aktív tag
Leszedtem az mplayert. Elméletileg ez a suse-hez készített verzió, rpm kiterjesztéssel. El is kezdi telepíteni, de aztán kiakad a Yast, hogy a libmad.so.0()(64bit) és még egy hasonló fájl hiányzik. Neten megkerestem, kiderült, hogy ez a MAD-hoz kell. Leszedtem, azt is, de ezt sem sikerül felraknom.
Rámegyek először hogy ''install package with Yast'', dolgozik majd kiírja, hogy a ''telepítési forrás nem került frissítésre''. Ezután ezt írja:'' a következő csomag nem található az adathordozón: mad''.
Az eredeti verziót ''kernelbe kell fordítani'' (ugye így hívják ezt?), van is a honlapon egy leírás, csak az a baj, hogy az angoltudásom megáll ezen a szinten. Nemigazán értem mit kell bűvészkedni, ezért válaszottam ezt a nem hivatalos SUSE packagest:
[link]
A desktopra hogyan tudok olyan ikont kirakni, amivel rögtön elérem a mountolt könyvtárakat?
Tudtok valami fájlkezelőt, ami a Norton/Windows/Total Commanderhez hasonlít?
Át lehet állítani a felületet KDE-ről a Gnome-ra?
Erre a 3d-s desktopra gondoltam: [link] Na majd valahogy ezt is fel akarom rakni!
Nekem a 10.0-ás SUSE-m van. Hogy lehet frissíteni 10.1-esre?
Az fstab és a grub alakítgatása sikerült hála nektek!
Ahogy egyre többet foglalkozom vele, egyre jobban tetszik!
[Szerkesztve] -
tomika
aktív tag
A Grubot melyik paranccsal tudom szerkeszteni (SUSE)? Be akarom állítani, hogy alapértelmezésnek a Windows legyen.
Ugye az fstab-ban lehet azt beállítani, hogy minden indításkor mountoljon? Azt megintcsak, hogy szerkeszthetem?
Láttam egy videón, hogy a desktopot 3 dimenzióban lehet forgatni a SUSE-ban, mint egy kockát. Mégis hogy? -
zLegolas
őstag
Valszeg nagyon felesleges volt a frissítés, a Voodoo karik az egyik alapból legjobban támogatott cuccok Linux alatt, szal simán mennek driverezdetés nélkül is. Szerintem menj be az /etc könyvtárba, ott találsz egy pár XF86 -tal kezdődő fájlt - ezekről legelébb is csinálj egy biztonsági mentést (+ tedd hozzá az fstab fájlt is!)
Ezután nézz körül és keress XF86config fájlokat. A sima XF86config az éles, a többi másolat (ha van ilyen). Ha találtál, akkor ezet a másolatot nevezd át XF86config-ra.
Ha szerencséd van, akkor ezzel visszaállítottad a frissítés előtti állapotot.
Ha így nem megy, akkor lehet, hogy komolyabb bűvészkedésre lesz szükség.
Így hirtelen ez jutott az eszembe.
Ja, nem mondtam, de a 3D-t nem ártana ha ellenőriznéd előtte, lehet, hogy nincs is semmi bajod, csak a game esik hasra a változtatások miatt. Esetleg game leszed + game visszarak...
[Szerkesztve] -
.:MIKe:.
csendes tag
válasz
mr_knight #1315 üzenetére
itt le van szépen írva minden : [link]
bár én úgy csináltam h raktam egy mc-t (midnight commandert) és azzal írtam át a file-t
amúgy az a lényeg h van az fstab nevezetű fájl, ott megkeresed azt a meghajtót amit olvashatóvá akarsz tenni és átírod ilyenre :
/dev/hda1(nalad nem biztos h 1) /media/windows ntfs nls=utf8,umask=0222 0 0
[Szerkesztve] -
escie
őstag
igen,
amint lentebb írtam...
ha beírod az /etc/fstab -ba, akkor automatikusan felmountolja(felmountolhatja) induláskor.
(bár ezek a távoli fájlrendszerek nem tudom, hogy működnek igazán, de helyiekre igaz ez.)
de ha megnyitod az fstab-ot, elég egyértelmű a fájl felépítése, és a flag-ek jelentése... -
PWR
aktív tag
telepítés után visszadugod a vinyót és akkor kell belöni a boot loadert. Itt biztos kapsz hozzá segitséget
Ja, Mandrake-n, ha nem az adott verzióhoz tartozó csomagot telepitesz, akkor rinyál a digitális aláirás miatt. De attól még felmegy, csak vigyázni kell, pl. ha vmi másik verziójú gcc-t akar feltenni, az bekavarhat. A Mandrake 10.1 supermountot használ, fel kell venni pár sort az fstab fájlba és akkor müxik automatice a mount. Asszem az UHU 1.2 is supermountal van. -
BaLinux
tag
válasz
gege71.hu #308 üzenetére
Nos, a linuxnak van ez a tulajdonsága, hogy konzolból sok mindent meg lehet csinálni, amihez még nem írtak GUI-t. Szerintem előny, csak hát szokandó.
Az fstab-odból arra következtethetek, hogy ne editáld közvetlenül, mert van rá progi, állítja ez a sor: # This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details
Tehát az fstab-sync parancsot kellene megvizsgálni. Sajna ebben nem tudok segíteni, mert soha életemben nem láttam ezt a disztibúciót... nem akarom manuális turkálással szétszedni a konfigját, sok olyan opció van itt amivel nem találkoztam, ki tudja mire jó. Reméljül az fstab-sync segít.
[Szerkesztve] -
gege71.hu
addikt
Ehh, asszem ezek miatt a parancssoros baszakodások miatt nem jött be régen sem a linuxosdi..de most nem hátrálok
.
Mit mivel írjak hova hogay ez menjen??? topikcm adott...ugye...tehát kicsit szájbarágósabban plíz az ilyen konzolos cuccokat
, etc/fstab megvan
ez van benne:
# This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details
/dev/VolGroup00/LogVol00 / ext3 defaults 1 1
LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2
none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0
none /dev/shm tmpfs defaults 0 0
none /proc proc defaults 0 0
none /sys sysfs defaults 0 0
/dev/VolGroup00/LogVol01 swap swap defaults 0 0
/dev/hda /media/cdrecorder auto pamconsole,fscontext=system_ubject_r:removable_t,exec,noauto,managed 0 0
/dev/fd0 /media/floppy auto pamconsole,fscontext=system_ubject_r:removable_t,exec,noauto,managed 0 0
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- KERESEM! LG UltraGear 45GS95QE // 39GX90SA
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 8GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest