- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB versus 990 PRO 2TB M.2 SSD
- sh4d0w: Tele a hócipőm
- moongoose: Jelszóvédett IBM Thinkpad R50e működőképessé tétele.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- tordaitibi: Chatcontrol
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Geripapa
aktív tag
Kezd felbosszantani ez a kde neon:most egyik napról a másikra nem hajlandó csatolni az fstab-ban definiált meghajtókat pedig eddig gond nélkül ment, sőt máshol is megy gond nélkül. És a fájlkezelőben is betudok lépni a megosztásba de ez meg ezt mondja:mount error(112): Host is down
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)Ez van az fstabba://192.168.0.20/public /media/Public cifs credentials=/home/bubi/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,users,dir_mode=0777,noperm 0 0
hiányzott a "vers=1.0" kapcsoló csak ezt nem tudom mért volt jó már évek óta enélkül és most meg már mért nem???
-
Dehogynem, rá az elsődlegesre. Persze.
Kipróbálod?Hát lehet összesen négy primary , vagy három primary és egy extended (és az extendeben több logikai), de szerintem az extended akár lehet a legelső is , vagy netán az zavarná a MBR-t?
Jól mondod, én abból indultam ki, hogy nincs win, így elég egy elsődleges. Szerintem az MBR-t nem zavarná, ha hátul van az elsődleges. Ezt a helyzetet meg lehetne oldani mindenféle mentés nélkül is de az legózós lenne és utána igen pontosan kéne módosítani az fstab-ot és a grub-ot is.
Utóbbi rázósabb.
Nekem tegnap már nem sikerült grub-ot létrehoznom 3 disztó alól sem, már a végén nem akart megindulni a bios-tól a grub-ig a rendszer. Én is elgondolkodtam és tervet szőttem. 8 disztró purgenyába ment és új SSD, új kezdés. -
mikoljan
tag
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Flowtation #57398 üzenetére
Köszi!
Az az érdekes nem mindig csinálja.
Lehet esc-t nyomtam, a login sornál áll a konzolon, nincs pendrive vagy vinyó, egy win partíció van felcsatolva így az fstab-ban hogy ne kérjen mindig jelszót:UUID=BE54E5B454E57017 /media/z/BE54E5B454E57017 ntfs noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
BoB
Ezt kapom:
Hint: You are currently not seeing messages from other users and the system.
Users in the 'systemd-journal' group can see all messages. Pass -q to
turn off this notice.
No journal files were opened due to insufficient permissions.ubyegon2
Rendben megnézem ezeket is.
-
válasz
herdsman12 #57381 üzenetére
Érdekes ez a sok hiba, mert az ilyen fsck szintű programokkal nem nagyon szokott ilyen lenni.
Érdemes szerintem is újra próbálkoznod a 17-es verzióval, most már ismered ezt a hibát is és az fstab-ot is le tudod csekkolni és javítani, ha nem megfelelő.
Ha meg valami gond lesz, megpróbáljuk megoldani! Nyugodtan írd csak meg azt is, nem foglak kitiltani!
(ehhez az előző hsz-t mindenképpen olvasd el, nehogy újabb félreértés legyen)
-
herdsman12
őstag
válasz
ubyegon2 #57379 üzenetére
Az e2fsprogs oldali bejegyzések legalább 6-8 Debian hibát emlegetnek, azt én nem tudom onnan kiolvasni, hogy van-e összefüggés a problémámmal, de megoldódott.
Persze régebbi e2fsck 1.42.12 (29-Aug-2014) futtató rendszer megint hibát jelez.
Átnézem az MX-Linux bug report témát és, ha ráérzek, akkor megpróbálom újból az MX-17-et, akkor majd látom, hogy mi lesz fstab ügyben. -
válasz
herdsman12 #57378 üzenetére
Super! Még jó, hogy most olvaslak csak, mert akkor ez a probléma sincs már! Örülök, hogy sikerült megoldanod.
Attól még rejtélyes ez a dolog, amit az MX csinált nálad az fstab-ban meg ez a fsck verzió gond is.
-
válasz
herdsman12 #57375 üzenetére
Tisztában vagyok vele, hogy nem te kutyultad így meg az FSTAB-ot, de a a második telepítés nagyon nem jó, elég sok disztrót raktam már fel a többi mellé és mindegyik megcsinálta a saját fstab-ját, de ennyire nem kutyulta meg.
Most még annyit tegyél meg, hogy az MX FSTAB-ját valóban úgy csináld meg, ahogy megbeszéltük!
none swap sw 0 0
swap swap defaults 0 0Azért gondolom látod a különbséget! Bár, ahogy látom a Debian wikije is így írja, ennek ellenére default-nak mégis az első sort csinálja meg telepítéskor és az biztosan jó úgy. Ilyenkor nem szerencsés csak a felét megcsinálni úgy, ahogy javasolják, a másik felét meg máshonnan összeszedve, de úgy csinálod, ahogy jól esik, én csak javasoltam, hogyan kéne.........
Megnéztem 4 másik disztró FSTAB-ját és mind ugyanúgy csinálta az opciókat, ahogy az első sorban van!
-
herdsman12
őstag
válasz
ubyegon2 #57374 üzenetére
Csak, hogy tiszta legyen a kép, a telepítés után volt olyan összekavart az fstab. Csak a discard,noatime opciót írtam én.
Debian fstab:
ggy@msid:~$ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=67664f87-94f8-419c-af3a-7b79c8ed0a61 / ext4 noatime,discard,errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda3 during installation
UUID=3dd35594-0452-423e-9d0c-f3b5379a0de2 none swap sw 0 0
ggy@msid:~$MX-16.1 fstab:
ggy@msimx:~
$ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information
#
# Created by make-fstab on 2018. jan. 1., hétfő, 22.22.08 CET
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump/pass>
UUID=a479d70b-8e61-469c-bd18-a2dc8280fde7 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
UUID=3dd35594-0452-423e-9d0c-f3b5379a0de2 swap swap defaults 0 0
ggy@msimx:~
$ -
válasz
herdsman12 #57373 üzenetére
Az FSTAB dolga, hogy auto-csatolást végezzen, így gondolj rá. DVD/CD nem állandó lakó a gépben, értelemszerűen nem kell szerepelnie az autocsatoltak között.
Az sda4-nek ha van értelme boot után felcsatolva lenni, akkor berakod az FSTAB-ba, ha nincs, akkor nem.
Az a linkelt hiba is nagyon esélyes, hogy a teljesen összekavart FTSAB miatt volt, vagy a lazytime miatt, bár ha foglalt egy meghajtó, akkor nem ezt írja ki gparted. Ilyen hibakiírást még nem láttam.
Ha rendberaktad az FSTAB-ot és le is ellenőrizted (cat /etc/fstab
parancs ), hogy nincs benne zagyva bejegyzés, akkor szerintem próbáld újra lefuttatni az ellenőrzést.cat /etc/fstab
kimenetet berakhatnád ide is -
herdsman12
őstag
válasz
ubyegon2 #57372 üzenetére
Azt nem tudtam, hogy a cd/dvd bejegyzésekkel mit csináljak, most töröltem, így már csak az a kérdés, hogy az sda4-nek mennyire gáz, hogy nem szerepel egyik fstab állományba se, de szerintem jó az úgy.
Meg a leglényegesebb, hogy mit tehetek a GParted által talált sda1 hibával?
-
válasz
herdsman12 #57371 üzenetére
UUID=5a4b60a2-9d1b-4343-bceb-9acd7881aea8 /media/Str ext4 noauto,exec,lazytime,users 0 0
/dev/cdrom /media/cdrom iso9660 noauto,exec,users,ro 0 0
/dev/cdrw /media/cdrw iso9660 noauto,exec,users,rw 0 0
/dev/dvd /media/dvd udf noauto,exec,users,ro 0 0
/dev/dvdrw /media/dvdrw udf noauto,exec,users,rw 0 0
/dev/sr0 /media/sr0 auto noauto,exec,users,ro 0 0Ezek kellenek neked? Ha nem direkt van benne, akkor töröld. Töröld a Debianból is ezt :
dev/sr0
A Debian ezt rakja bele default-nak, így ez tökéletes, cseréld le a másikban is egy ilyen sorra:
UUID=67429dd8-1ki6-4b09-666x-703c993ca2d5 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
Így nézzen ki Debianon:
UUID=67664f87-94f8-419c-af3a-7b79c8ed0a61 / ext4 noatime,discard,errors=remount-ro 0 1
UUID=3dd35594-0452-423e-9d0c-f3b5379a0de2 none swap sw 0 0ez a sor teljesen értelmetlen:
UUID=67664f87-94f8-419c-af3a-7b79c8ed0a61 /media/Debian ext4 noauto,exec,lazytime,users 0 0
így rakd be inkább az MX-be:
UUID=3dd35594-0452-423e-9d0c-f3b5379a0de2 none swap sw 0 0Az UUID-okat ellenőrizd le a blkid paranccsal és a megfelelőt rakd be, mert itt egy halott sort kivettem ezek közül és nem tudom melyik a jó UUID:
UUID=67664f87-94f8-419c-af3a-7b79c8ed0a61 /media/Debian ext4 noauto,exec,lazytime,users 0 0
UUID=a479d70b-8e61-469c-bd18-a2dc8280fde7 / ext4 defaults 1 1*****************************************************
Reboot előtt ne feledd a sudo update-grub parancsot!!!!Nálam ezt csinálta a Debian defaultnak: (csak, hogy lásd, nem beszélek félre)
#
#
# / was on /dev/sda5 during installation
UUID=65849dd8-1be6-4b09-907c-703b573ca2d5 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sdb5 during installation
UUID=23471605-6136-4cbc-b485-2c360f351549 none swap sw 0 0 -
herdsman12
őstag
válasz
Frawly #57367 üzenetére
Debian fstab:
UUID=3dd35594-0452-423e-9d0c-f3b5379a0de2 none swap sw 0 0
/dev/sr0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0MX-16.1 fstab telepítés után:
UUID=a479d70b-8e61-469c-bd18-a2dc8280fde7 / ext4 defaults 1 1
UUID=3dd35594-0452-423e-9d0c-f3b5379a0de2 swap swap defaults 0 0
UUID=5a4b60a2-9d1b-4343-bceb-9acd7881aea8 /media/Str ext4 noauto,exec,lazytime,users 0 0
/dev/cdrom /media/cdrom iso9660 noauto,exec,users,ro 0 0
/dev/cdrw /media/cdrw iso9660 noauto,exec,users,rw 0 0
/dev/dvd /media/dvd udf noauto,exec,users,ro 0 0
/dev/dvdrw /media/dvdrw udf noauto,exec,users,rw 0 0
/dev/sr0 /media/sr0 auto noauto,exec,users,ro 0 0Az MX-16.1 fstab-ot módosítottam a Debian fstab-hoz hasonlóan, a saját, a swap és cd/dvdrw bejegyzések maradtak.
Így most nincs minden partíció automatikusan csatolva, de elérem, ha akarom.
Azt nem tudom, hogy az sda4 (Str) partíciónak mennyire problémás, hogy egyik fstab-ban se szerepel.
Ilyen (csíkos képernyő) hibák megfejtése nekem magas, nem "követelném" senkitől, hogy segítsen.(#57370) ubyegon2
Alap helyzetben csak a saját és a swap partícióval foglalkozik a telepítő, eddig még nem találkoztam ezzel a lazytime kérdéssel, fogalmam sincs miért került oda, ekkor még nem szerkesztettem az fstab-ot.
(#57308) kispx
Sajna nem segített az install qt5-default, később újra lefagyott.
Eddig 3 verzót produkált:
1. képernyő csíkos - fekete váltás, egér mozog, hang lejátszás megy tovább
2. képernyő csíkos - fekete váltás, egér mozdulatlan, hang lejátszás megy tovább
3. képernyő csíkos - fekete váltás, egér mozdulatlan, hang átmegy fütyülésbeMost ott tartok, hogy az elérések rendben, de a GParted ellenőrzés sda1 (Debian) hibát dob.
Mit tehetek, hogy ne legyen ilyen hibám? -
válasz
herdsman12 #57366 üzenetére
Az fstab kimenetek kellenének mindkét disztróból.
lazytime mount option - ez hogy a fenébe került bele a beállítások közé??? A noatime helyett írtad be?
-
Frawly
veterán
válasz
herdsman12 #57366 üzenetére
fstab-ban hogy vannak csatolva a partíciók? Azt másold be. Amúgy meg a beleütközünk egy problémába (csíkozó képernyő, valószínű tearing), akkor megoldjuk, és nem váltunk helyette egy régi, támogatatlan verzióra, mert összességében csak még több, súlyosabb problémával találjuk szemben magunkat. Meg kell tanulni a problémákat megoldani az aktuális, támogatott verzión. Ahogy egy ismerősöm mondaná, ilyen ez a popszakma.
-
herdsman12
őstag
Miután a Debian mellé telepített MX-17 32 és 64 bites verziója rendszeresen csíkos képernyőt produkált, így telepítettem a régebben is használt MX-16.1 verziót.
Azonnal újabb gondjaim támadtak, nem érem el az SSD-n lévő két másik partíciót.
A Thunar a következő üzit dobja:„Debian” csatolása meghiúsult.
Error mounting system-managed device /dev/sda1: Command-line `mount "/media/Debian"' exited with non-zero exit status 32: mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sda1,
missing codepage or helper program, or other error
In some cases useful info is found in syslog - try
dmesg | tail or so.Syslog és fstab "lazytime" bejegyzéseket mutat.
Debiant indítva elérem a másik két partíciót.
USB Live rendszerről GParted ellenőrzés az sda1 (Debian) partíción hibát dob (másik két partíció rendben):
GParted 0.24.0 --enable-libparted-dmraid --enable-online-resize
Libparted 3.2
A fájlrendszer (ext4) ellenőrzése és javítása ezen: /dev/sda1 00:00:00 ( HIBA )
/dev/sda1 kalibrálása 00:00:00 ( SIKER )
útvonal: /dev/sda1 (partíció)
kezdet: 2048
vég: 41945087
méret: 41943040 (20.00 GiB)
/dev/sda1 fájlrendszerhibáinak keresése és azok javítása (ha lehetséges) 00:00:00 ( HIBA )
e2fsck -f -y -v -C 0 /dev/sda1 00:00:00 ( HIBA )
e2fsck 1.42.12 (29-Aug-2014)
/dev/sda1 has unsupported feature(s): metadata_csum
e2fsck: Get a newer version of e2fsck!GSmartControl nem mutat hibát.
Mivel érdemes próbálkoznom, totál gyalu előtt? -
F34R
nagyúr
válasz
#73749248 #57177 üzenetére
/etc/exports-ban
/mnt/sda2/share 192.168.1.5(rw,no_root_squash,no_subtree_check,sync)
ugye a nfsd el van inditva, a kliens keprol pedig nem permamenten csatlakozok, tehat nincs fstab bejegyzesem sem...
doas mount -t nfs 192.168.1.5:/mnt/sda2/share /mnt/NFS
hiba:
mount.nfs: access denied by server while mounting 192.168.1.5:/mnt/sda2/share
-
válasz
Core2duo6600 #56744 üzenetére
Ne foglalkozz csak a két kapcsolóval, inkább nézd át az összeset, ha érdekel. Úgy ér valamit.
(#56743) berus.berus
Valamiért anno beleírtam az SSD-s blogba és nekem a külön /boot-nál az online TRIM ellenjavallata ugrik be....
Jobban belegondolva, ha nincs elkülönítve, akkor se árt neki a discard..... nem lehet, hogy amiatt, mert a külön /boot tartalmazhat fat-ot is?
-
Ha nem te vetted tulajdonba a vinyókat, akkor azon lehet bármilyen fájlrendszer. Emiatt az egyéb csatolt kötetek FSTAB sorába nem javallott a sor végére a 2-es, mert az boot előtt ellenőrzi a meghajtó fájlrendszerét, oda csak nulla kell. Akkor nem fog vacakolni nálad sem.
" "
→ 0 - a fájlrendszer dump-olására vonatkozik (0=nem kell dump-olni)
dump-olás: az adatok mentése egy fájlba, amiből az adatok szükség esetén visszaállíthatóak (A dump-olás idejének megfelelően). Külső tárolóra szokás készíteni, az adatbiztonság növelésére. Otthoni gépeken nem használatos, ezért értéke '0'.
→ 2 - fájlrendszerek boot-olás alatti ellenőrzés rendjét állítja be.
'0' értéknél a fájlrendszert nem ellenőrzi
'1' -re kell állítani a root partíciót
'2' -re állítandók az egyéb ellenőrizendő fájlrendszerek
" "Az fura, hogy nem ír ki semmit az egyik vinyóra, próbáltad a blkid, fdisk -l, gdisk -l sorral is? (sudo-val)
Próbáld megnézni a sudo tune2fs -l /dev/sdax paranccsal is.
-
válasz
ubyegon2 #56597 üzenetére
Par honapja felraktam a fedora-t, letrejott magatol az fstab.
Most egyik winyot ket masikra csereltem, es atirtam az UUID-juket az uj winyora.
UUID=regi UUID /home/egyik ext4 defaults 1 2
Ebbol csinaltam ezt:
UUID=uj UUID1 /home/egyik ext4 defaults 1 2
UUID=uj UUID2 /home/masik ext4 defaults 1 2Amiota visszairtam az eredetit, azota megint, jol muxodik.
De nem hagyhatom igy sokaig, mert haldoklik ez a winyo. -
Sziasztok!
Uj winyokat raktam a gepbe, es ezek valamiert msdos particios tablat kaptak.
Beirtam oket az fstab-ba, de bootkor olyan hibauzenet fogadott, hogy:sp5100_tco: I/O address 0x0cd6 already in use
Amint visszairtam, maris ment ujra.
Az lehet a gond, hogy egy helyett kettot irtam be, vagy az msdos?
-
válasz
Frawly #56558 üzenetére
Azt azért ne feledjük, hogy a folyamatos trim csak az fstab-ban beállított partíciókon működik, a periodikus pedig az összes csatolt partíción és eszközön lefut a beállított rendszerességgel. Egyébként szerintem ugyanazt csinálják, ha odaengedik őket. A hatása a folyamatosnak lehet akár hátrányos is. Lényegében az Ubuntu alapúak alapból tartalmazzák az fstrim heti beállítását, ez jól elvan a folyamatos trim mellett, felesleges kikapcsolni. Átlag usernál így a legjobb, ha nem blacklist-en lévő SSD-t használ. szerintem
A nem Debian/Ubuntu alapú rendszerek általában discard-dal települnek alapból, már nem emlékszem a cron rendszerességére ott.(#56559) Frawly
Minden SSD típus más adatokat szolgáltat, ez jól le van írva a linkelt írásban is. A disks-re utaltam, hogy baromságokat ír, de ugyanezekkel az adatokkal tud dolgozni a smartmontools is.
ilyen GMR fej amplitúdót még nem is láttam SSD-nél.
Én is most láttam először ezt a Toshiba laptopban lévő Fury 120GB-nál, azt még nem nézegettem eddig, az Intel 520 teljesen más smart adatokat ad. A linkelt cikk említi is, hogy elég slendriánul állnak az SSD-k a smart adatok szolgáltatásához.
Amiatt is említettem, hogy jobb nem is nézegetni, mert csak a frászt hozza az emberre egynémely fals érték!(#56555) Sonja
Ezt a HDS egyébként 2011-ben írta, azóta ő is továbbképezte magát.
A kolléga egyébként nem a nullás értékek miatt kérdezett, hanem a sor végén rejtőző
31602
érték miatt. -
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Nekem is lenne fstab-os kérdésem (is). OMV 4.x alatt lsblk-ra ezt kapom:sdb 8:16 0 372,6G 0 disk
└─sdb1 8:17 0 372,6G 0 part /srv/dev-disk-by-label-fekete
sdc 8:32 0 465,8G 0 disk
└─md126 9:126 0 464,7G 0 raid1
sdd 8:48 0 465,8G 0 disk
└─sdd1 8:49 0 465,8G 0 part /srv/dev-disk-by-label-belsoMi ez a /srv/akármi elérési út? Ez normális? Egyébként nem jó az nfs megosztás, a mount -a parancsra access denied-et kapok, pedig elvileg megy az omv-n az nfs, meg is van osztva a mappa. (/export/megosztás megvan). Arra már nem emlékszem, hogy a user ACL beállításaiban kell-e valamit konfigolni, oda viszont nem tudok belépni, mert nem töltődik be. Igaz, hogy a legfrissebb 4-es omv, lehet, hogy ez a baj, még nem teljesen stabil.
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy a fenti lemezeknél hogyan tudom megszüntetni a raid-et? Az sdc-nél ami van, csak egy sima partíciót szeretnék az egész lemezre.
Köszönöm!
-
törölt tag
válasz
kkdesign #56410 üzenetére
Az fstabba egy noatime opciót írj / fájlrendszer paramétereihez (az errors=remount-ro után, vesszővel elválasztva), egyébként rendben van, nem szerepel discard opció, nincs további teendőd.
Ezen kívül az alignálás ellenőrzése nagyon fontos, és az nem árt, ha az fstrim lefut néha, mondjuk hetente.
Ja, és ne írd csurig a meghajtót, szegény vezérlő hadd tegye a dolgát!
A többi dolog már csak finomhangolás. -
kkdesign
senior tag
válasz
#21078528 #56395 üzenetére
A szájbarágás. Hova mit írjak pontosan. Melyik a sarkalatos pont, melyik mit csinál pontosan. El tudom-e szúrni valahogy, várható -e hibaüzenet, ha igen mivel kapcsolatban.
#
#
# / was on /dev/sdb5 during installation
UUID=8bf39550-fbd6-454e-9161-cf18a817be4b / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/sda2 during installation
UUID=8058-DAF4 /boot/efi vfat umask=0077 0 1
# swap was on /dev/sdb3 during installation
UUID=10d3aef9-024c-45fe-a183-2163b68de65f none swap sw 0 0ez van az fstab fájlban.
Az a legfőbb bajom, hogy még nem értem mit csinálok ha ezt végigcsinálom, vagy melyik részét kéne konkrétan végigcsinálnom. Oké le van írva, hogy Samunál baj lehet. Valami kapizs a feketelistás dologról is, de csak kikövetkeztetni tudom, hgy tán azért, mert azonnali használatot eredményez..!? ami rendesen használja az ssd-t.
-
Na szóval...
Mivel le tudtam menteni ami nekem fontos, ezért újra húztam a rendszert és telepítőben csatoltam a lemezt a /media/Cuccok ponton.cat /etc/fstab kimenetele:
#
#
# / was on /dev/sda2 during installation
UUID=2def7da2-8050-4306-8b40-3232e7481246 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/sda1 during installation
UUID=FD63-3D3D /boot/efi vfat umask=0077 0 1
# /home was on /dev/sda3 during installation
UUID=03d855f8-ae82-489e-8ca1-6c8d5eecee70 /home ext4 defaults 0 2
# /media/cuccok was on /dev/sdb1 during installation
UUID=73e99bf1-a5c6-4bcd-9181-257b3c68c028 /media/cuccok ext4 defaults 0 2
# swap was on /dev/sda4 during installation
UUID=3f326ace-13c8-4a9e-b7b9-e61c4f308fdd none swap sw 0 0elvileg dev/sdb1 ként ott a merevlemez.
a chown -hR magda /media/cuccok kimenetelechown: a következő könyvtár nem olvasható: '/media/cuccok/lost+found': Engedély megtagadva
chown: '/media/cuccok' tulajdonosának megváltoztatása: A művelet nem engedélyezettmost hol a hiba? mert ugye a lemez most sem írható....
-
válasz
#21078528 #56317 üzenetére
Tudom, Mefistofeles kolléga elég iparszerűen jár az erdőbe
vadászni.Halkan megsúgom amúgy, hogy aki totál noob a Linux telepítéséhez, annak a telepítőben történő beállítás is ugyanolyan kínai lesz, mint az utólagos fstab szerkesztés. Sőt! Az utóbbihoz van itt segítség is a topikban.
Friss KDE..... arra nemsoká a Mintesek fognak vágyni......
Ez az LXQT kiforrta már magát? Szerintem ezt két dolgot összekutyulni.....kicsit olyan, mint a nemzeti érzületet kutyulni az egzotikus külföldi állatnevekkel.Ez a fish dolog roppant érdekesnek tűnik! Bár ott még nem tartok, hogy parancsértelmezőket csereberéljek a disztróban.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #56316 üzenetére
Csak arról volt szó, hogy a kolléga utólag ekecsöli be az fstabba az egyébként fixen csatolt partíciót, ez így teljesen felesleges tortúra, minden telepítőben be lehet állítani... A jobbakban (pl. Mageia) pedig a csatolási opciókat is, nem kell semmit utólag bűvészkedni...
Friss KDE5-re vágytam, kár volt... Most LXQt-vel használom a cuccost, így szódával elmegy...
-
öreg (vagy hülye) vagyok én már a linuxhoz.......
Alapos nagytakarítást csináltam a gépemen, újra húztam a linuxot (Mint 18.2) ami egyedüli oprendszerként egy 128 gigás SSD-n csücsül. Gondoltam felcsatolom a gépem szerves részét képező 1 Tb-os HDD-t. Annak rendje és módja szerint fstab szerkesztés új sor hozzáadásaUUID=fc6527ad-a7a5-40a5-af9e-7aa37b0f5109 /media/Cuccok ext4 defaults 0 0
Na és innen jönnek a problémák.
Ha indítom a rendszert az asztalon ott az 1 Tb-os kötet A media alatt ott a cuccok, de írni nem engedi. Plusz a saját mappában is megjelent egy "cuccok" könyvtár 87 gigás mérettel ez ugye az ssd- lévő hely, szóval a terrás vinyóhoz semmi köze. Mit baszarintottam el? -
törölt tag
Sziasztok!
Azt szerettem volna, hogy indulás után egyből, automatikusan csatolja a meghajtót. A lentebbit beraktam fstab végére. Emiatt rendszeres elhasal már a bootolás elején
és csak konzol jön be.
Mit kéne máshogy írni? Ha véletlenül elindul a rendszer (ilyen is van néha) akkor se jól csatolja fel, media/lemez4/lemez4 alá rak két mappát és a többi mappát be se tölti.
dev/sda4 /media/tibi ntfs defaults 0 0
Linux mint 18.2
-
válasz
jackal79 #56039 üzenetére
Szerintem hamar át fogod látni felhasználói szinten a Linux logikáját. Egy csomó dolgot már megoldottál.
Igazából amiatt írtam az előzőt, mert nekem visszaolvasva az jött le, hogy még nagyban az fstab-bal kapcsolatos helpeket nyomták a kollégák és te már menet közben próbáltad csinálni a mentést a külső meghajtóról és annak a jogosultságaival voltak problémák. Csak ebből a folyamatból félig-meddig kihagytak a kollégákat, ezért is jött olyan tipp, hogy keress másik fájlkezelőt, holott az egyik legjobbat használtad.
Inkább több infót írj ilyenkor, mint kevesebbet!Ha az fstab szerkesztése még nem tiszta, nézd át ezekben a linkeket. Amúgy a Mint nem véletlen a legfelhasználó-barátabb disztró, amit bele raknak, azzal boldogulsz legkönnyebben egy adott feladat végrehajtása során. Például itt a nano, rutinosabbaknak pofon egyszerű, de nekünk laikusoknak még egyszerűbb a saját szövegszerkesztőnk, a xed. Arra kell figyelned, hogy ha grafikus felületű programokkal hajtasz végre szerkesztést, akkor a grafikus sudo-t kell használni, például az fstab szerkesztése mehet nanoval terminalból is a
sudo nano /etc/fstab
parancs kiadásával, ezt fogod egyből látni:ugyanezt a fájlt viszont xed grafikus szerkesztővel megnyitva a ALT+F2 lenyomásakor felugró ablakba beírva a
gksu xed /etc/fstab
parancsot, ezt fogod látni:A különbség jól látható, utóbbiban már csak be kell írnod a szükséges sorokat és a felső részen ott vannak a közismert kezelő parancsok, elmented és kész.
Egyébként van ez a leírás ennek a sudo, gksu, kdesu, beesu, gnomesu , na de mikor-melyiket? bekezdése pont ezt részletezi. Az egész
Linux tippek, magyarázatok, kezdőknek írást érdemes egyébként olvasgatni!Könnyen érthető leírások jogosultság Linux alatt témában:
Jogosultságok Linux rendszerek alatt
Az a lényeg szerintem, hogy pár alapdolgot ismerve már sokkal könnyebb segítséget kérni, mert ezek a leírások nem azért vannak, hogy egyből önállóan elkezdjen az ember kutyulni, de egy alapot adnak ahhoz, hogy könnyebb legyen kérdezned és inkább kérdezz 100x, mint, hogy ezeket a dolgokat elszúrd magadtól! Kivéve, ha nem éles rendszert használsz. Nekem a legelején is volt fenn másik disztró, amivel csak az elbarmolásokat gyakoroltam, igen hasznos ám az, később akár fel is rakhatsz egy gyakorló rendszert dualboot-ban, 12-15 GB bőven elég neki. neki
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
jackal79 #55970 üzenetére
Abban a fájlban kerülnek megadásra az állandóra felcsatolt partíciók. Ha ott nincs meg az új partíciód, akkor azt a fájlkezelő fogja csatolni mikor rámész, valszeg írási jogok nélkül, vagy kér jelszót hozzá. Ezért kell beírni az fstab fájlba és akkor minden frankó lesz.
Ha megvan az új partíció, megformáztad és rebootoltál, akkor add ki ezt a parancsot:
sudo fdisk -l
Aztán ennek a kimenetével segítünk abban, hogy mit kell beírni az fstabba.
-
lck
senior tag
Sziasztok !
A következő kérdésem lenne:
Ubuntu Budgie-t használok.
A rendszer az sda-n van.
Az sdb vinyó 2 fele van vágva : sdb1 NTFS ( régi windows data ) és sdb2 ext4 a /home -mal.Szeretném megszüntetni a régi NTFS partíciómat, úgy hogy a teljes sdb, egy partíció legyen ext4-gyel a /home-nak.
Működik-e, hogy bebootolok egy linuxos live médiummal, gparteddel törlöm az ntfs (sdb1) partíciót, az ext4-est pedig kiterjesztem ( átméretezem ) a teljes lemezméretre ? Mindezt az sdb2-n lévő adatok megtartásával.
A másik kérdésem az - ha ez így működik:
A /home-om így sdb2-ről, sdb1-re kerül. Elegendő-e az fstab-ban átírni a home partíciót az új sdb1-re ?
A rendszer működése szempontjából mást nem kell módosítanom ? -
válasz
mefistofeles #55866 üzenetére
Nézd meg az alsó eredeti és a felső későbbi képet, most csináltam a partíciót, legalul nézd, arányaiban mindig levesz ugyanennyit, ez akkor jön jól, ha valaki teletömi a particiót, ill a rendszer nem hagyja, hogy teletömd, mert neki kellhet bizonyos esetekben valamennyi tartalék hely. Okosan van ez megoldva, bár igen ritkán van tá szüksége a rendszernek, de hülyebiztos sok dolog a Linuxban.
hogy csatolásál mit baszarintottam el..... Régebben ezzel nem volt gondom :
Mivel nem túl figyelmesen olvastad át, amit linkeltem, adja magát, mit kell tenned. Nézd át és ha nekifogsz, ird be ide, mit akarsz alkotni az fstab-ban, mielőtt mentenéd!
-
-
BoB
veterán
válasz
mefistofeles #55855 üzenetére
"de az 1 Tb-os winyót az fstab nem is látja"
fstab nem fog látni vagy nem látni, ez csak egy konfig fájl. Ami benne van az végre lesz hajtva csatolási szemszögből. Ha a telepítő nem írta bele és te sem raktad bele, akkor nem is lesz ott.
Az mit jelent hogy csatolni nem sikerült? Hogyan? Fájlkezelőből próbáltad elég szimplán csatolni? Vagyis csak rákattintasz.
errors=remount-ro: hiba esetén csak olvasható módon fogja felcsatolni adott eszközt.
-
Hajaj, egy kicsit kimaradt a linux és máris bénázok...
Az SSD-re felment a rendszer meg a home eddig kafa de az 1 Tb-os winyót az fstab nem is látja. A nemo és a gparted látja de csatolni nem sikerült.....
Ja és Fstab se tiszta ezt dobja ki.# /etc/fstab: static file system information.
#
#
UUID=8cdaf530-a4b0-4464-ae8a-39f61cc46a88 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /home was on /dev/sda5 during installation
UUID=f4f18392-36b4-4037-b4fd-910cc071fa5c /home ext4 defaults 0 2
# swap was on /dev/sda6 during installation
UUID=a7555443-f436-43df-b05a-b276ce15e185 none swap swaz az errors=remount-ro az mi?
-
törölt tag
válasz
mefistofeles #55842 üzenetére
Én mindig előre legyártom a partíciókat vmi Live rendszer alól, de telepítés közben is beállíthatod.
Nyilván telepítés után is tudod szerkeszteni az fstabot, de ez nem túl praktikus, ha engem kérdezel... -
válasz
Flowtation #55823 üzenetére
smartmontools szerintem jó lenne erre a célra, live Linuxról is lehet használni. Közben beugrott, hogy van grafikus frontend is a GSmartControl. tutorial
Ez tuti fut omv alatt is.
(#55822) growler
Amit ritkán használsz, ne csatold fel FSTAB-ban semmiképpen
, fájlkezelőben amúgy is 1 kattintás a csatolása.
(#55819) mefistofeles Logikusabb csatolási pontot!
Ugyanúgy visszacsinálhatod az FSTAB-ban, ahogy a kolléga is említette. Bármit csinálhatsz vele igazából.
Arra figyelj, hogy a letöltő helyeknél az elérési út megfelelő legyen. Én már szívtam meg helytelen meghatározás miatt, el is kezdte újra tölteni az összes Linux iso torrentemet!
A Debian nem ugyanott tartja a csatolt meghajtókat, mint a Mint és én ezt elfelejtettem, mikor az FSTAB-ot szerkesztettem. Sajnos pont ebben akkor már volt rutinom és bizony rutinból telepíteni és konfigolni néha ilyen. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
jackal79 #55682 üzenetére
Elvileg igen. Most hogy néznek ki a partíciók? A legegyszerűbb talán, ha átformázod a win partícióját ext4-re, aztán azt becsatolod a /home alá aztán csak a grubot kell frissíteni.
A másik lehetőség, hogy egy külső eszközzel pl. gparted live bootolsz, aztán azzal átméretezed a / partíciódat a wines kárára. De ez után bele kell nyúlni az fstab fájlba szintén egy külső eszköz alól, szóval ez a rész nem triviális.
3. lehetőség, hogy újrarakod a mintet és formázod az egész ssd-t egyben. Úgy is most jön ki a 18.3...
-
Igen, a kezdetekkor én is ntfs közös partíciót használtam, de már nem kényszerülök erre!
A múltkor írta Kapitány az exFAT-ot, de ez nem inkább flash alapú meghajtókra van? HDD-re még nem alkalmaztam.
Ha az FSTAB-bal elakadsz, csak szólj, bár már rohadt régen foglalkoztam azzal is, fel kéne frissíteni az ismereteimet.
-
válasz
ubyegon2 #55630 üzenetére
→ ntfs - a csatolandó partíció fájlrendszere
→ defaults - a fájlrendszerrel összefüggő csatolási opciók (defaults=alapértelmezett beállítások)
→ 0 - a fájlrendszer dump-olására vonatkozik (0=nem kell dump-olni)
dump-olás: az adatok mentése egy fájlba, amiből az adatok szükség esetén visszaállíthatóak (A dump-olás idejének megfelelően). Külső tárolóra szokás készíteni, az adatbiztonság növelésére. Otthoni gépeken nem használatos, ezért értéke '0'.
→ 2 - fájlrendszerek boot-olás alatti ellenőrzés rendjét állítja be.
'0' értéknél a fájlrendszert nem ellenőrzi
'1' -re kell állítani a root partíciót
'2' -re állítandók az egyéb ellenőrizendő fájlrendszerek
Fstab szerkesztésekor a szóközök helyzete fontos (mi előtt, mi után van), de mennyisége az adott helyen változhat.
(Ha valaki terminált használ és bővebben érdekli: 'man fstab' paranccsal további információkhoz juthat.)Itt azt is beírja, hogy ntfs, fene se emlékszik már, 4 éve nem használok ntfs partíciót.
-
Itt vannak az FSTAB opciók. Itt a szerkesztés módja.
Szerintem ennyi elég neked is, bár egyes helyeken láttam beírva azntfs-3g
sort is, de az régen volt:noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0 (HDD-re noatime felesleges)M I N T A FSTAB
UUID=bae6754a-5d29-4542-b7fe-e277ffbb3d4b / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sdb5 during installation
#UUID=4e169dd5-61f4-9165-80ef-1f33cf9f722f none swap sw 0 0
UUID=929741bd-1330-468e-bac2-673258cf3a99 /media/ubyegon/TORRENTEK ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=0b6666b-8d0d-4432-666-9f2d46665952 /media/ubyegon/Data ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=7f085f77-6825-48f7-8bc2-ba75aba3df95 /media/ubyegon/PCX ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
#tmpfs to .cache
#tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=800M 0 0
# Modification for SSD
#tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
#tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0Itt is tök felesleges a
noatime
opció. -
Újra kellett telepítenem a linux mintet az újabb winnyóz10 újra telepítése miatt , de telepítés közben elfelejtettem felcsatolni /Adat az NTFS adatpartíciómat .Tudom, hogy az fstab fájlban fel tudom UUID-del csatolni végleg., De milyen opciókat kell (ott a sor végére azt a négy dolgot) beírni?
-
Smiley
addikt
válasz
ubyegon2 #55494 üzenetére
Persze azt hozza kell tenni, hogy ebben az esetben erdemes ki kommentezni az fstab-bol a swap resz, ha mar korabban be volt kapcsolva.
A hibernalas jo kerdes, google alapjan mukodhet a dolog. Ki kellene probalni, amugy ssd mellett meg semmi ertelmet nem latom, kb 5 mp a bootido, azert ez belefer. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ehh, na jó.
tmp mappa áthelyezése a ramba.
Az /etc/fstab fájl tartalmazza, hogy melyik partíciót hova csatolja fel a rendszer induláskor. Emiatt szerkeszteni is csak engedéllyel lehet, root vagy sudo joggal indított szerkesztővel. Ha itt elírsz valamit, akkor meg fog állni a betöltés és ott helyben, terminálban kell helyrerakni, szóval oda kell figyelni.
none /tmp tmpfs nodev,nosuid,noatime,size=1024M,mode=1777 0 0
Ez a sor hozzáadva az fstab végéhez csinál egy partíciót aminek "none" a származása, helyileg a /tmp azaz a tmp mappa lesz a fájlrendszerben. Ez egyben azt is jelenti, hogy minden ami a tmp alá kerül (ez ugyanaz mint Windowsban a temp mappák), az már a ramba fog kerülni, nem a háttértárra és leállításkor törlődik.
A nodev,nosuid,noatime kapcsolók arra vannak, hogy semmi fölös dolog ne kerüljön tárolásra ezeknél a fájloknál. A size=1024M mondja meg, hogy hány MB kerüljön lefoglalásra. A többi most nem érdekes.
Ha megvan mindez akkor jön a Firefox beállítása:
Írd be a címsorba, hogy about:config, majd pedig létre kell hozni egy új stringet, aminek ez a tartalma: browser.cache.disk.parent_directory és ez az értéke: /tmpEzek után az fstab változtatásai akkor jutnak érvényre, ha kiadod ezt a parancsot:
sudo mount -a
Aztán lehet újraindítania Firefoxot is, ha nem volt semmi hiba kimenete a fenti parancsnak.
-
válasz
ArthurShelby #55473 üzenetére
Ezeket irta a Kapitány:
Írd be ezt a sort az fstab aljára:
none /tmp tmpfs nodev,nosuid,noatime,size=1024M,mode=1777 0 0A fenti sorral a /tmp mappa kerül ramdisk-be, ez a tmpfs, ennek a mérete függ a fizikai memóriától, szerintem ide elég 400M
Ez pedig a Firefox cache-t küldi a fenti ramdisk-be:
Ha ez és egy újraindítás megvolt, akkor pl. a Firefox cache-ét így lehet betenni a ramdiskbe:Írd be a címsorba, hogy about:config, majd pedig létre kell hozni egy új stringet, aminek ez a tartalma: browser.cache.disk.parent_directory és ez az értéke: /tmp
Az a módszer, amit én írtam, az pedig kifejezetten a Firefox cache-t irányítja memóriába a -1 értékkel rugalmasan kezelve annak méretét.
Mindkettő ugyanazt az eredményt hozza.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
ArthurShelby #55472 üzenetére
Ha jól értem az fstab -ban kell mountolni (felcsatolni) mindent. Itt ebben az esetben a ram egy részét csatolnánk fel fstab-bal.
A másik azt sem értem, hogy akkor mit kéne ram-ba tenni? Az op rdsz egy részét, vagy a ff egy részét?gy.k. jelentése gyakorlatilag?
-
válasz
jackal79 #55463 üzenetére
15 GB simán elég, én annyikra osztottam fel az SSD-t, az állandó disztrónak van 20GB, de ez már nagyon túlbiztosítottnak számít. most néztem, 13,7 GB még szabad belőle
ezeken is minden Linux disztró van, igaz 16, nem 15
Bocs a sok kérdésért, de ha nem minden feltétel adott, akkor nem állok neki.
Pont ezért van a topik!
(#55462) ebben épp ott az FSTAB auto csatolás leírása, majd arra szükséged lesz, ha a letöltések külön partícióra megy. Elsőre talán nehéznek tűnik, de nem az, úgyis segítünk.
(#55464) norbert400
ALT F2-vel előhívott kis ablakban indítsd rendszergazdaként a fájlkezelőt, akkor tudod állítani a jogosultságot.
gksu nautilus
parancsot ird a kis ablakba, terminalba is írhatod, ha nincs gksu fenn, akkor telepitsd asudo apt install gksu
paranccsal -
válasz
jackal79 #55461 üzenetére
Winnek van saját lemezkezelő-je, ehhez semmilyen külön app nem kell, meg kéne keresned.
Amúgy a Linux telepítéskor a particionáló résznél fogod látni a partíciókat, ott a méret, a fájlrendszer NTFS, nehéz elnézni. Kézi, Valami más opciót válaszd a telepítéskor majd. A Képregényben jó képek is vannak a particionálásról.(#55459) norbert400
Nem értelek, maga a /home van külön HDD-n és azon belül van a Letöltések, egyébként nézd meg pontosan az elérési utat, nem biztos, hogy jól adtad meg a Deluge-nak. Ha /home-ba töltesz, ott nem kéne lenni jogosultsági gondnak, ha mégis, akkor az FSTAB-ban fel kell csatolni auto-ra.
-
válasz
norbert400 #55448 üzenetére
Érdekes, amit a Debian művel, de az is, amit a Mint, mert az alapdolgok total Ubuntu repoból vannak, így a driverek is.
viszont szerintem elronthattam a particionálást
Ezt jól látod, a /home-ot egy rohadt lassú HDD-re raktad! Ebbe nem csak a Winben megszokott Képek, Videók, etc. van, mert akkor OK lenne, hogy külön raktad. Az SSD-re rakd legközelebb és a HDD-re csinálj egy letöltések partíciót és azt csatolod a rendszerhez FSTAB-ban.
Az
inxi -p
parancs megmutatja, milyen particióid vannak, abból látod, hogy van-e külön /home a HDD-n. Nem használtam még külön /home-ot, nem ugrik most be, hogyan jelenik meg a fájlkezelőben, de szerintem jó az úgy, ahogy látod. -
válasz
norbert400 #55445 üzenetére
Ha jól értettem, nem te szedted le a Debian iso-t, de a barátnőd tutira tudja, hogy a milliónyi architektúra közül melyiket kell kiválasztania? Vagy feltelepítéskor minden rendben ment, live-ban is működött?
Tudtommal pedig a parancsok nem egyeznek meg teljesen. Az Ubuntu és Debian között egyeznek a parancsok, mire gondoltál pontosan?
(#55433) CPT.Pirk
Csak pár száz MB felesleges ram terültet kell hozzá, amit az fstabban ramdiskként lehet lefoglalni, azt meg aztán partícióként lehet használni.
Én ezt a FF-on belül ismerem. A ramdisk-es megoldás most nem ugrik be.....
"... írjuk be a böngésző címsorába az about:config parancsot.
Keressük ki a browser.cache.disk.enable kulcsot, majd értékét true-ról állítsuk át false-ra. Ezután keressük meg a browser.cache.memory.enable kulcsot, majd értékét állítsuk át false-ról, true-ra. Most már a memóriába kerül a Firefox gyorsítótár, de nem árt megszabni, hogy mekkora memória mennyiséget foglaljon le magának a webböngésző. Hozzunk létre egy új Integer (Egész) kulcsot (Jobb egérgomb -> Új menüpont), majd adjuk neki a browser.cache.memory.capacity nevet. A friss beállítás értékeként adjuk meg kilobájtban, hogy mennyi rendszermemóriával gazdálkodjon a memóriába száműzött gyorsítótár. Itt persze -1 is lehet az érték, ha a Firefox-ra szeretnénk bízni a beállítást. Utóbbi esetben a rendelkezésre álló rendszermemória mennyiségétől függően dinamikusan állítja be a webböngésző a memóriában helyet foglaló gyorsítótár méretét."
(#55446) CPT.Pirk
Tekintsd egy javított Uborka kiadásnak. Ez jó definíció!Csak hát a KDE.....
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ArthurShelby #55431 üzenetére
Ezt: http://skamilinux.hu/unicorn6-puppynopae-v-2-angolmagyar-2017-jun/
A Firefox-al meg el lehet játszani azt a trükköt, hogy a ramba tárolja a cache-t, így böngészés közben gy.k. nem keletkezik IO művelet. Csak pár száz MB felesleges ram terültet kell hozzá, amit az fstabban ramdiskként lehet lefoglalni, azt meg aztán partícióként lehet használni. Ha érdekel, előszedem a részleteket.
-
válasz
#95488640 #55190 üzenetére
Szia! Látom épp játékszünet volt!
Ez Ubi alapú lesz, ha jól hallom. Az eleje már érdekes, ez az automata FSTAB érdekelni fog.
Azért valami csak változott tegnap óta, mert kezdőkkel akarsz shell script-et íratni....4:34-nél (synapticos böngészés) merült fel bennem, hogy ezzel az összes program felírogatássál kicsit tovább elszuttyognék, mint ha gyorsan bepipálnám a synapticban azt a fránya programot. Hol marad a gyorsítás vagy a könnyítés, ha nem 20 gépem van otthon? - nem kötekszem, tényleg érdekel a dolog, de nézzük akkor tovább a videót--
(képes vagy a vacak neofetch miatt felrakni egy ppa-t? a screenfetch mér' nem jó?)
-
Megéri ide járni. Persze, hogy megéri, én is azért járok ide sűrűn! :-) Örülök, ha neked is tudtam új olvasnivalót ajánlani.
Az archwiki az tényleg nagyon super, persze ha valakinek nyelvi nehézségei vannak, akkor nem egyszerű, de olyan jól meg van szerkesztve az egész, hogy én általában ki tudom silabizálni a lényeget. Persze nagyon kezdőknek lehetne akár magyar nyelvű is. No de azért vannak a guruk, hogy segítsenek nekünk.
Ez persze van, amikor csak arra korlátozódik, hogy
tags fstab vagy valami
.---mentsen az úr bennünket attól, hogy még sok olyan videót lássunk, amiben két hipernokedli óvodás idétlenkedik és felnőtt módjára káromkodik-----
-
válasz
ArthurShelby #55076 üzenetére
Magyarán kiválaszthatom, hogy melyik mappába telepítse fel a linux-ot. mint egy programot?
Nem pont így, de azt eldöntheted, hogy a / gyökérkönyvtár melyik meghajtó melyik területére kerüljön. Ha csak a /-t választod ki, akkor az összes többi rendszermappa azon belül automatikusan kerül létrehozásra. Kezdőknél ez a legjobb, egyedül a swap particiót kell csak létrehozni ebben az esetben a /-en kívül.
A /boot akkor kell, ha azon belül több rendszer indítóját helyeznénk el, de több rendszer esetén se szükséges ez.Vagy meg lehet csinálni, hogy a dokumentumok, adatok (/home) egy másik meghajtón legyenek? (pl biztonsági okból, vagy mert kicsi a merevlemez/ssd mérete)
Persze, ez a lényege, hogy rakhatod tetszőleges meghajtóra. Emiatt nem szükséges a /home sem, én soha nem használtam. SSD-n van a rendszer, a /swap meg a /Data, / Torrentek meg a HDD-n vannak, FSTAB-ban kell ezeket csatolni és akkor automatikusan felcsatolódnak indításkor. FSTAB szerkesztése
itt le van írva a többi:
A Linux könyvtárszerkezete. -
válasz
bAtt001 #54878 üzenetére
Neked akkor könnyű lesz válaszolni.
Első kérdés: igen, FSTAB-ban felcsatolod és használja a Linux az NTFS-t is gond nélkül, kicsit lassabban több procihasználattal, mint az ext fájlrendszert.
Ha még nem csináltál dualbootos telepítést, nem árt elolvasnod az Összefoglalóban lévő valamelyik dualbootos írást.Másik kérdés: az Arch is tökéletes asztali rendszer, ha valaki rolling rendszert akar és van ismerete elég a telepítéséhez, beállításához. Ha soha nem csináltad még a konzolos telepítést asztali rendszernél, akkor elvagy egy darabig vagy 15 perc alatt felraksz egy telepítősegédes Mint-et vagy Debian-t.
-
válasz
Rimuru #54784 üzenetére
Hali!
Most hétvégén kezdek bele a fedora költöztetési műveletbe.
Pár kérdés felmerült azért:- hogy oldom meg, hogy a jogosultságok megmaradjanak?
- ha a későbbiekben nem szeretnék swap partíciót, akkor simán nem hozom létre az új winyón, és kitörlöm az fstab-ból?
- a /boot/efi particióval mit kell csinálni?Kössz!
-
Rimuru
veterán
Jol erted.
LiveCD-n dolgozol.
Masolasnal fontos hogy megmaradjon minden, jogosultsagok,symlink symlink legyen, stb.
fstab: megfelelo azonositok, pl uuid-ok csereje, egyeb valtoztatas pl faljrendszer valtas, vagy particio torlese hozzaadasa, ezeket te tudod hogy mi valtozik
bootloader: config: lenyegeben mint az fstab, plusz egy mbr-be iras (pl grub-install ...)egyeb: ha valtozik mas is, alaplapcsere, stb akkor generalni kell uj kernel img-t.
-
válasz
CPT.Pirk #54780 üzenetére
Kössz!
colomb2:Ezt kifejtenéd bővebben? Érdekelne.
Ahogy én értem:- új winyón létrehozom az öszes szüksége spartíciót
- felmountolom valami random helyre
- átmásolok mindent az új helyére
- fstab / bootloader-ben átírok mindent az újraHa ez a teendő, akkor az utolsó pontot el tudod részletesebben magyarázni?
Pontosabban azt, hogy ezeket hol találom és mi alapján kell átírni.Kössz!
-
válasz
#95488640 #54567 üzenetére
Az ne újragondolt legyen, hanem 50x átgondolt inkább, egyik fő kritikusod ugyanis a nagy fstab-SSD professzor, így aztán számíthatsz a semmi jóra! Én viszont várom már nagyon, mert a kezdő hozzá nem értőknek szóló SSD-s írásomat már nagyon frissíteni kéne!
(#54568) metaxx Erről már jött emil! Sajna aki nem tudott kérdezni, az választ sem kap....
-
válasz
#21078528 #54558 üzenetére
Értem, akkor engem jól behúztak a csőbe ezzel a committal most.
Megnéztem a mount man-ját és most már nagyon nem értem ezt a commitot meg a hasonló társait sem, így aztán én maradok azon opcióknál, amiket értek, fórumtársaim meg olyan átgondolt értékeket irkálnak az fstab-jukba, amiket csak szeretnének! Azért halkan megjegyezném, hogy az fstab nem egy elsőnaplóm nevű könyvecske, amibe csak úgy irkálgatunk, ha eszünkbe jut!
Már várom videátorunk következő 5percesét a mount és az fstab opciókról!
-
dni
őstag
Sziasztok,
Kezdő Mint user vagyok egy smb megosztás felcsatolási problémával. Ubi wiki alapján szerettem volna fstab-ba felvenni egy Synology DSM 6.1.3 Samba megosztását. De az alábbi hibaüzentet kapom. (Nehezítő körülményként a jelszavam felkijáltó jelet tartalmaz. )
mount error(95): Operation not supported
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)fstab tartalma:
//192.168.0.7/documents /home/daniel/NAS1 cifs credentials=/home/daniel/.smbcredentials,iocharset=utf8,dir_mode=0777,gid=1000,uid=1000,sec=ntlm 0 0ha csak ideiglenesen szeretném felvenni:
sudo mount -t cifs -o credentials=/home/daniel/.smbcredentials //192.168.0.7/documents /home/daniel/NAS1 --verbose
mount.cifs kernel mount options: ip=192.168.0.7,unc=\\192.168.0.7\documents,user=daniel.bokori,pass=********Mi lehet a hiba?
Válaszaitokat, ötleteiteket előr eis köszönöm.
-
Rimuru
veterán
válasz
stigma #53515 üzenetére
ha az van fstab amit irtam akkor mar ki tudod adni ezt (persze mas parameterekkel is
):
sudo -u www-data chmod -R 777 /localdir
a masik dolog hogy fstabbol kiszeded a usert es/vagy a groupot es a fenti parancsot nem www-data felhasznaloval hajtod vegre (eddig azert nem mukodott mert nem volt hozza joga) tehat pl:
sudo -u stigma chmod -R 777 /localdir
Amit esetleg meg lehetne hogy amik hasznaljak a vinyot benne vannak valami azonos csoportban ezt a csoportot adod meg fajlok tulajdonsagainal.Az irasba csak belegorgettem: nem a stigma felhasznaloval futtatnam a torrentet, adnek neki sajatot. Fajlrendszer legyen ext4, eddig semmit nem indokolja az ntfs-t. Olvass utana user es jogosultsag kezelesnek. Tanulj
es kezd elorol az egeszet, hogy egy jobb rendszert kapj.
Ja meg hasznos lehet a symlink, ennek is nezz utana. -
stigma
addikt
válasz
Rimuru #53514 üzenetére
Köszi szépen.
Igen ez egy élhető megoldás, próbáltam (és működik), viszont ebben az esetben csak a www-data felahsználó az aki írhat a megadott felcsatolt meghajtóra.
Te megoldásod most működik, köszi szépen, viszont majd a hossztávú célom picit bővebb ennél, mivel az a felállás,hogy:
3 felhasználó az aki ,,használja" a HDD-ket. Tudom most csak 1-et írtam mert a felállás az, hogy 2db 3TB-os merevlegemez van a gépben felmountolva + 1 DB SSD-n a rendsezr és ugye a szükséges programok:
Fstab így néz ki:/dev/sdb1 /mnt/WD_Purple_Torrent ntfs defaults 0 0
/dev/sdc1 /mnt/WD_red ntfs defaults 0 0SSD-re van a rendszer telepítve, ami Ubuntu Server 16.0.4.2 + ubuntu desktop, mert nem vagyok pro felahsználó. (de ezért most ne kövezzetek meg
)
Itt a Purple meghajtó az a torrentes 3TB-os egyik HDD-m melyre az alap felahsználó (stigma) van hozzárendelve mint felhasználó + ugye a root aki a rendszergazda.
Ugye ezt felahsználót mikor telepítettem a rendszert létrehoztam.
A www-data felahsználó akkor jött lére, amikor a Nextcloud-ot telepatettem mert ő a webszerver usere.
Másik HDD-m a WD_RED 3TB-os HDD-m melyen a gyökérben van egy Nexctloud nevű mappa amihez kellene rendelnem a www-data felhasználót és semmi mást.
Ezenfelül a te megoldásoddal sajnos a WD_RED 3TB-os merevlemezem csak a www-data felhasználó írhatná amit nem szeretnék, szóval most egy picit tovább kell gondolnom a dolgokat.Megoldás tutira az lenne, hogy a stigma felhasználó csoportjához hozzárendelném a www-data felhasználót.(vagy valami ilyesmi)
De szerintem majd csak hétvége fele tudok foglalnizni vele, szvóal lesz időm addig olvasgatni.
Maga a cikk amit írtam, és leírom mi mi-ért van itt találod.
-
Rimuru
veterán
válasz
Rimuru #53513 üzenetére
Nagyon nem figyelek iras kozben.
biztos ebben is marad hiba
Uby, az elozot majd torold.
Az ilyen snapos csomagokrol fogalmam sincs hogy mukodnek.
Amugy tervezed valaha mozgatni azt a vinyot? ha nem akkor elfejeltenem az ntfs-t rajta (meg amugy is elfelejtenem linux alatt
) Ha csak sima ntfs van fstabban akkor elofordulhat hogy csak olvashato allapotban csatolja (kernel drivert hasznalja ami csak olvasni tud), szoval igen, legyen ntfs-3g.
A masik amit latni lehet a linken hogy opciok kozott ott van azuid=user1,gid=users
pelda, ezek azt jelentik hogy amikor megtortenik a csatolas akkor melyik felhasznalohoz/csoporthoz szoljanak a jogok, tehat neked lehetne akar ilyet is csinalni:uid=www-data,gid=www-data
, igy nem kell tulajdonba venned./dev/sdc1 /mnt/WD_red ntfs-3g defaults,uid=www-data,gid=www-data 0 0
Kicsi kiegszites, UUID-ot hasznalnek, az a biztos.
-
Rimuru
veterán
válasz
stigma #53500 üzenetére
Az ilyen snapos csomagokrol fogalmam sincs hogy mukodnek.
Amugy tervezed valaha mozgatni azt a vinyot? ha nem akkor elfejeltenem az ntfs-t rajta (meg amugy is elefejetenem linux alatt
) Ha csak sima ntfs van akkor fstabban akkor elofordulhat hogy csak irhato allapotban csatolja (kernel drivert hasznalja ami csak olvasni tud), szoval igen legyen ntfs-3g.
A masik amit latni lehet a linken hogy opciok kozott ott van auid=user1,gid=users
pelda, ezek azt jelentik hogy amikor megtortenik a csatolas akkor melyik felhasznalohoz/csoporthoz szoljanak a jogok, tehat neked lehetne akar ilyet is csinalni:uid=www-data,gid=www-data
, igy nem kell tulajdonba venned./dev/sdc1 /mnt/WD_red ntfs-3g defaults,uid=www-data,gid=www-data 0 0
Kicsi kiegszites, UUID-ot hasznalnek, az a biztos. -
stigma
addikt
válasz
Rimuru #53499 üzenetére
Igen, szokásom elírni dolgokat, és igen megint sikerült.
Akkor ezekszeirnt fstab-ban az ntfs helyett kellene ntfs-3g-t használni?
Bocsi, ha elég alapot kérdeztem.Igen itt azért hatalmas kockázatot nem akarok beletenni, mert Nexcltoud egy privát felhő, amit most használni akarok/szerenék.
Kockázatot csökkentettem azokkal, hoy:
- Routerről a pingelést kikapcsoltam
- HTTPS protokollt ahsználok
- portátírányítst is tettem bele.Viszont jelen esetben ha felteszem a nextcloud csomagot, akkor alapártelmezetten a /var/snap/... mappához lesz csak írási jogom, de bármi tötök fel a felhőbe aza rendszer meghajtóra megy, amit meg nem szerenék, mert az hamar betelik.
Segítségedet köszönöm.
-
stigma
addikt
Szaisztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy egy felahsználónak kellene 1 mappához jogosultságot adnom, de sehogy sem sikerül, viszont lehet ez az fstab-ban kellene kezenme valahogy.
Lényegében annyi a feladat, hogy felcsatoltam a HDD-t az /mnt mappába - Ubunu 16.04.2 serverem van - , majd az fstab-ban az alábbi paraméterekket adtam meg:/dev/sdc1 /mnt/WD_red ntfs defaults 0 0
Jelen esetben feltettem egy Nextcloud nevü appot, mely létrehozott egy www-data felahsználót, melynek írási jogot kellene adnom az alábbi mappához, de nem tudom sehogy sem megoldani:
Mapa amihez kellene jog: /mnt/WD_RED/nextcloud
Ha most ls -l-el megvizsgálom a mappát melyhez jogokat kellene adnom (mnt/WD_RED/nextcloud), akkor csak a root felahsználónak van jogköre => nem lehet hogy fel kellene vennem mégegy sört az fstab-ban?
Az alábbi 2 parancsot már kiadtam ( lovacdir helyett az eléréi úttal, ileltve próbálkoztam 777-el is)
sudo -u www-data chown -R www-data:www-data /localdir
sudo -u www-data chmod -R 0750 /localdirVan valakinek valami ötlete hogyan oldhatnám meg?
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
#95488640 #53391 üzenetére
Samsung SSD esetén nem azért nem kell discard opció az fstabba, mert tök jól kezeli, hanem azért, mert baromira nem kezeli jól...
És valahol egyetértek colomb2 kollégával, én inkább ezt nézetném át minden kezdővel, mint alapszabály, ami az összes terjesztésre igaz...
-
válasz
kovaax #52970 üzenetére
Install után blkid-vel meg kell nézni az új UUID-t, és beírni az összes fstab-ba.
Amikor az ember már rájön, hogy mitől váltott lopakodó üzemmódba a fenn lévő disztrója, akkor már egyértelmű a dolog!
(#52972) berus.berus
csak ugye a sok önjeleölt guru kikapcsolja az automatikus frissítést,
Gondolom azokra a gurukra is gondolsz, akik Linuxnak nézik a Wint és torrentről szedik le.
(tényleg senki ne írja le sértődötten, hogy neki aztán jogtiszta Windowsa van, mert nem róluk van szó)
-
BoB
veterán
- berakod az új SSD-t, meglévő rendszerről mehet a boot
- partícionálod
- becsatolod
- rsync-el (a megfelelő paraméterekkel!) másolod a /-t új SSD-re
- dettó a home-odat
- feltelepíted a grub-ot rá
- átírod az UUID-t grubban, fstabbanKész. Ezek közül semmihez sem kell Live lemez vagy chroot, mindent meg tudsz csinálni a meglévő rendszeredről.
-
Rimuru
veterán
HDD-re koltoztetes leiras, csak visszafele.
Amugy az egesz folyamat roviden:
livecd -> megformazod -> mount ->cp -pr {/mnt/oldroot,/mnt/oldboot,/mnt/oldhome} /mnt/newroot
-> fstab helyrerakas -> (chroot) grub-mkconfig (ha mas hw is valtozik akkor meg initramfs generalas is) -
Sonja
nagyúr
Egyelőre egy elméleti kérdésem lenne (később válhat belőle gyakorlati csak).
A rendszer (/) a 64GB-os SSD-n van, míg a /home a WD Black 1TB-os HDD-n. Ha valamikor veszek egy nagyobb SSD-t, akkor hogy tudom megoldani, hogy a /home is az SSD-re kerüljön, míg az 1TB-os HDD csak egy sima ext4 partíció legyen? Én elsőre olyanra gondoltam, hogy csak simán átmásolgatom az új SSD-re (a / és /home-ot is) live rendszer alól, utána meg valamit kellene ügyködni az fstab-ban?!
Google-val nem találtam erre leírást (vagy csak rosszul kerestem), csak pont a /home mappa külön partícióra/HDD-re való áttételét.
Szerk.: Elég, ha csak leírást linkeltek.
-
válasz
growler #52760 üzenetére
Szia!
Ilyen kifejezetten kis SSD-re nem láttam leírást, de nincs igazából jelentősége, az a lényeg, hogy az SSD-nek hány százaléka marad szabadon! Ez lenne az overprovisionig, ami miatt kell 7-28 százalék üres ill. nem használt hely, ez lehet akár particionálatlan is, de nem érdekli a vezérlőt ez, csak szabad hely legyen!
A gyárilag elkülönitett hellyel rendelkező SSD-nél ráadásul igazából már megvan a szükséges minimális overprovisioning-ra a hely. például az én Intel 520-asom 120 GB-os, nem 128, így már el van különítve a 8 GB gyárilag.
A trim gyakorisága is a felhasználástól függ, normál home user használatnál bőven elég a heti fstrim, ami a mostani disztróknál alapból lefut. De ha nem kifejezetten blacklist-ben szereplő SSD-ről van szó, akkor az fstab-ba beírt discard opció is tökéletes a heti fstrim mellett.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #52648 üzenetére
Elég sok mindent átolvastam én is SSD előtt, és alighanem 14.04-óta volt, hogy 100%-ban kezeli automatán tényleg helyesen az SSD-ket.
Ennek ellenére én még mindig pár beállítást manuálisan bekapcsolok, mert az akkor tuti be van kapcsolva.
fstab-ban, a
noatime, discard
rc.local-ban, a
fstrim -v /
és a sysctl.conf-ban ugye a már említett
vm.swappiness=10
de az nem az SSD miatt.Ezek mindig minden rendszeren az első körben kerülnek a fájlokba. tudod mi az érdekes, hogy az Ubuntu a Mint, a Debian, egyik se teszi bele alapból. Viszont az Arch igen, (noatime, discard) és mikor megláttam, akkor kezdtem el komolyan gondolkodni benne.
egy ideig még használtam, hogy a /tmp-t memóriába irányítottam, de 1-2 program azt nem szerette, és voltak fagyások miatta, így most az nincs belőve, az van egyedül ami jobban bizseregtetheti a TLC-t
-
törölt tag
válasz
Flowtation #52303 üzenetére
Pontosan mit írtál az fstabba, és mi van az exportsban?
-
Flowtation
őstag
Szia!
Közben megoldódott. Hátha valakinek segítség lesz.
Visszakerestem az OMV topciból, lovi27 ft segítségét, idézet tőle:
"Egy elérési út két összetevőből áll: [helyi linux elérési út]=[távoli samba elérési út] A bal oldaliból a linux, a jobb oldaliból pedig a Remote GUI dolgozik. Köztük egyenlőség jel van (nincs szóköz)."
Tehát így néz most ki és működik:
/media/guid/megosztás=/ahova/felcsatoltam/a megosztásttehát bal oldal omv (daemon), jobb oldal kliens, remote gui.
Más kérdésem lenne mindenkihez:
A múltkor volt ugye gondom ezeknek a lemezeknek a felcsatolásával fstab-ba. Ebben berus.berus segített, működik is, viszont ezek a lemezek csak olvashatóak a kliensről. Mit kell tennem ahhoz, hogy tudjak rajtuk műveleteket végrehajtani? Másolás, törlés, mozgatás egymás közt? Engedély megtagadva üzenetet kapok, gondolom jogosultsági hiba.Köszönöm!
-
törölt tag
válasz
Flowtation #52154 üzenetére
Fstabba nem írunk parancsokat (mount)!
Pl.:
192.168.1.140:/export/FILMEK/ /home/lorinc/FILMEK nfs auto,nofail,noatime 0 0
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Nintendo Switch 2
- Formula-1
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Egyelőre táblázattal segíti a Borderlands 4 futtatását a Gearbox
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- AliExpress tapasztalatok
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eredeti - Choice - Bundle - Steam kulcsok beszerzése. Írj kérés PM-et!
- Bomba ár! Asus X540YA - AMD A8 I 8GB I 512SSD I Radeon I 15,6" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Xiaomi 11T 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Honor 200 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Acer Nitro 5 - AN515 - 15,6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 5800H - 24GB - 1,5TB SSD - RTX 3060 6GB - Win11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest