- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Palpatine - A Terv
- weiss: Pant* rant
- N€T0X|N: SSD cserék
- bambano: Bambanő háza tája
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #45274 üzenetére
Félreértesz. Nem arról van szó, hogy az itteni kereső nem ad releváns találatot, hanem a Google -ben is hiába kerestem. Rákérdeztem a hazai Puppy fórumon, de ott sem volt rá válasz. Tök fura, hiszen az Bay Trail Intel sticket meg lehetett rendelni gyárilag Ubuntuval. A Puppy meg 1GB RAM -on vidáman szalad (160MB -os laptopon is futtattam Puppy -t).
-
korobi
aktív tag
válasz
ubyegon2 #45270 üzenetére
szóval az awf csak megmutatja milyen a téma, ezzel nem lehet szerkeszteni.
na de ha jól emlékszem ha ott feldobsz egy cinnamont, az viszi az ő kis csomagjait, programjait, vagy nem?
lehet mindjárt feldobom, csak rákeresve a googleen nem elég sötét a téma nekem...
valami ilyesmit keresek egyébként linkegyébként a program az aurból simán feltelepült:
yaourt awf-git -
korobi
aktív tag
válasz
ubyegon2 #45266 üzenetére
én valamikor az elején próbáltam az ubuntut, de mivel akkoriban még gyenge gépem volt a unity meg nem éppen kíméletes fajta, így ott is hagytam. a mint az jó és tetszik. debian is. ezekkel mindíg csak annyi volt a bajom hogy tele volt számomra felesleges dolgokkal. ezek egy részét könnyen el is tudtam távolítani, de a másik fele meg vitte volna magával az aktuális DE-t. ezt valahogy sosem értettem meg.
itt archon meg települta rendszer, aztán a cinnamon és nincs tele számomra felesleges programokkal amit az életben nem nyitok meg. persze messze vagyok még a hardcore felhasználói szinttől, de valahol el kell kezdeni...igazából ha már azt az 1-2 témát ki tudom javítani saját szájízemre már megérte...
szerk:
(#45267) ubyegon2
itthon egy i3/4gb/ssd/500gb noti, céges még a köv héten válik el pontosan mi, de i sorozat, ssd, 8gb ram a terv linux, win dualboot. néznem kellene valamit holnap... -
korobi
aktív tag
válasz
ubyegon2 #45264 üzenetére
igen tudom,nem is vagyok haladó szinten. annó manjaróval kezdtem, s valahogy ennél a vonalnál ragadtam le.
na de majd mostmár a céges gépemre is feldobok napi használatra egyet, szóval gyakran fogok még erre járni!szerk:
na közben megvan, azért nem találtam, mert az aurban awf néven van, de látom már te is linkelted.még erősen gondolkodom mit is tegyek dolgozni, arch vagy debian. nem szeretnék a rendszerrel bajlódni meló közben.
-
Atlantisz48
őstag
-
spammer
veterán
válasz
ubyegon2 #45239 üzenetére
"Ha terminalban látod a parancs előtt, minden végrehajtásra kerül, ami utána van írva,"
Csak a kezdők miatt egészítem ki egy kicsit a magyarázatod:
Az első képen egy promptban van a # jel, általában ez az alapértelmezett jelzés arra a shellben, hogy root-ként van bejelentkezve valaki.
De ennek nincs köze a comment jelzéshez, ami a shell esetén szintén #. A terminálba is be lehet írni (vagy véletlenül másolni a paranccsal együtt a # jelet, és akkor az utána írt parancs nem fog lefutni, mert gyakorlatilag ki lett kommentezve.
Tehát a képnél maradva:
ubyegon@ubylmde ~ $ # echo hello
Nem csinál semmit.
A kezdőknél előfordul, hogy úgy másolnak ki sorokat a leírásokból, hogy benne marad # jel vagy éppen a $ jel, aztán csodálkoznak, hogy miért nem működik.
-
Flowtation
őstag
válasz
ubyegon2 #45205 üzenetére
Szia!
Miért kell kerülni a unity-t? Nekem a laposon (amd e1-1200 dc, 4gb ram) most az van, eddig nincs baj vele. Máskor is olvastam már ezt a vagy szereti vagy utálja dolgot. Ez miért van? Csak kivácsi vagyok, nem kötekedni akarok. Egyébként az x86-x64 dologhoz annyit tennék hozzá, hogy nekem 4 gb rammal (minusz video ram) soknak tűnt a 64bites verzió, akár Ubi akár Mint.A régebbi céges laptopjaimon is most xubuntut használok, eddig bevált. De annyit dicsértétek ezt a KDE felületet, hogy muszáj leszek kipróbálni.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #45172 üzenetére
Tudom késő este van de most tudtam gép elé kerülni.
Linux Mint 17.3 Cinnamon 64-bites verzió 2.8.6 "Rosa"-t használók.
A live dvd-n van Gparted igen, de érdekelt a téma, ha live-Gparted CD-m használnám particionálásra, olvastam hogy, "AMIGA-particiot is tud" , idézőjelbe is tettem mert Linux és Gparted most a téma.
A lényeg szeretek új dolgokat kipróbálni és megismerni a működést is mit eredményez, mint a terminálban kiadott parancs eredménye is.
A kérdésemre adott válaszodat értem és úgy csinálok minden ahogyan mondtad.(#45178) King Unique
Milyen disztrók ezek amiket mondasz nagy lelkesedéssel?
Melyik a legjobb, mert amit most használok nagyon tetszetős kivitelű és stabil rendszer.Üdv, István
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #45153 üzenetére
A particionálást a Gparted el csinálnám meg, win partíció nem lesz a hdd-n, csak Linux disztró mert jelenleg csak a Linux fontos jelenleg.
A Gparted CD-m megvan és azzal kezdeném az újraparticionálást, mert láttam hogy sok mindent tud.
A partíciók létrehozása után gépet leállítanám és ezután gép bekacsolása, penröl disztró bot live, ezután a telepitést csinálnám meg.
A kérdésem ez a megoldás jó vagy lámaságot csinálok de a hétvégén tudom kipróbálni?Üdv, István
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #45141 üzenetére
Köszönöm szépen válaszodat és egy pár kérdésem lenne, nehogy tévedésbe essek.
A particionálásnál cserehelyet akkor ne is csináljak üres sata2-es hdd-re?
Kérdezem elég ha létrehozom ezeket a partíciókat és mehet a telepítés utána?1.) 80Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a / és ok-ra katt.
2.) 70Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a /home és ok-ra katt.A sata hdd 250Gb, maradék 100Gb-ot formázatlanul hagynám, egy másik linux-nak.
A felosztás így jó, mi a véleményed erről.Üdv, István
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #45119 üzenetére
Tiszteletem ubyegon2
Értem én is rövid leszek, "mert go work".Köszönöm válaszod , (#45119) , most olvastam el.
Linux parancsok, kezdőknek ezt feltétlenül elolvasom, lesz megint mit olvasni látom.
De nem adom fel.Pótolom a hiányosan leírtakat amit éjszaka írtam és lemaradt a lényeg véletlenül sajnos.
Linux Mint 17.3 Cinnamon 64-bites verzió 2.8.6 "Rosa"-t használók.
Linux kernel 3.19.0-32-generic.
Processzor Amd Athlon(tm) 64 x2 Dual Core 6000+ os.
Memória Geil ddr2 800 4x1 Gb.
Videokártyám Nvidia Geforce 880GT.
Merevlemez 143.9 Gb.Kérdeznék párdolgot ha majd időd is engedi, 4Gb a memória gépemben, rendszerfigyelőt néztem memória használat 626 Mb és swap 0-bájt van használatban, ez így jó és rendben is van?
A másik kérdésem, ha patás hdd-t,le cserélem sata2-re, nem most rögtön de talán a hétvégén tenném is meg, mert most a rendszer használata jobban érdekel......
A disztribúció botolási ideje ezzel a váltással lényegesen gyorsulhat, gondolom igen?
A terminál fontos alapparancsokat átnézem és majd biztosan lesz még kérdésem.Üdv, István
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
ubyegon2 #45090 üzenetére
Ezt néztem már én is. "(version tested and it should work)" - Hát nem működött, ugyanis volt időm ezzel baszakodni, így forrásból feltelepítettem ezt a szutykot, és miután a leírás alapján ntfs-re formáztam konkrétan a Unetbootin nem is észlelte az eszközt. Na mindegy úgy vagyok vele, hogy holnapig ráér a munkahelyen 10 perc alatt Rufus-al megírom Win alól és kész. Viszont jobban értékelném hogyha az Adobe termékeket lehetne (normálisan) futtatni Linux alól, mert most csak emiatt vettem egy SSD-t Windowsnak.
(#45091) IstvánLászló
Hidd el nekem nem a BIOS-al van a baj.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #45074 üzenetére
Melyik APU-t? Brazos...Trinity meg még pár elvileg már legacy, amikhez amúgy is csak a nyílt drivert tudod használni, ott meg eleve jól működik a vdpau. Ez az tegnapi hír a most Catalyst drivert használókat érinti.
Sok újítás jön az AMD oldalról, ha jól értem egy hibrid megoldás fogja leváltani a Catalyst (fglrx) drivert nagyon hamar, ahol a driver nagyja a kernel környékén lakik, valami AMDGPU modul nével. Nem teljesen tiszta még minden részlet nekem, majd meglátjuk.
-
agy73p
senior tag
válasz
ubyegon2 #45011 üzenetére
Nem valószínű, hogy Fedorát és Mageiát használnék egyébként, ha a gépemen (már párszor leírtam, így nem akarlak untatni benneteket) az Ubuntu alapú disztrók mindegyike nem produkálná ugyanazt a problémát: leállításkor elkezdi a kilépést, de egy idő után megáll a folyamat és nem kapcsol ki, áram alatt marad a laptop és a Mint/Ubuntu jelnél nem megy tovább. (Ezzel kiesett a Mint, Ubi, Xubuntu, stb
viszont Mint Debian meg nincs XFCE alatt, így abba nem kezdtem bele)
Csak ez az oka annak, hogy anno egyáltalán elkezdtem más disztrókat nézegetni, próbálgatni.
Most már látom, hogy Federánál sokkal könnyebb, gyorsabb (gyorsan meg lehet találni a választ a neten) a parancssoros megoldás, míg Mageia esetén szépen, egy helyről grafikusan elérhető minden beállítás, telepítés, funkció. Mageiához nem is nagyon kell a konzol, de ha kell, akkor az még nekem kínlódás.Olvashattam én valahol egy régebbi, nagyon szép, részletes magyar nyelvű leírást Mageiához vagy Mandrivához esetleg?
Vagy az más disztróé volt? Nem találom, pedig azt hittem, h elmentettem.
[ Módosította: Intruder2k5 ]
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
ubyegon2 #44994 üzenetére
A NAT != FW. A nat az egy hálózati fogalom amikor a belső ip címeket külsőre fordítja a router. A tűzfal, hát az meg tűzfal, megvédi a házad ha a szomszédé kigyullad. Alapból minden router natol, hisz ezért routerek (magyarul forgalomirányítók) és a natolás az lényegében forgalomirányítás is. Ezért van az ha megnézed a what is my ip-t akkor egy tök ismeretlen számot kapsz a jól megszokott 192.168.x.100 helyett.
Amúgy szerintem tűzfal akkor kell ha már komolyban gondolkozol, például szolgáltatsz valamit. Addig a nat minden megold, ha nem kattintasz minden hülyeségre rá. Persze ezt úgy általánosságban írom annak ellenére, hogy a mondat neked van címezve.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #44991 üzenetére
Szia! ubyegon2
Bocsánat hogy a témába vágok.
Ha van rutered úgy tudom hogy nem kell semmit sem állítanod benne, csak az ADMIN és ADMI párost kell megváltoztatnod, vebes felületen.
Szoftveresen kell engedélyezni a vezeték nélküli netet ha akarod használni.
A ruterben adsz egy saját nevet, Például Linus néven ez lesz a vezeték nélküli hálózatod neve és a jelszót kell még beínod.
A lényeg így könnyebb a rácsatlakozás mint számokat fejben tartani, így tudod a rutered nevét mert általában csak számokat tartalmaz, jelszóval együtt.
A környéken ha másoknak is van rutere akkor ez a megoldás javasolt, csak saját véleményem szerint.... -
RaPiDsHaRe
aktív tag
válasz
ubyegon2 #44966 üzenetére
Köszönöm, megoldottam már. Kicsit utána kelet néznem a dolgoknak
Annyi segítséget kérhetnék. Wordpress-t szeretnék telepíteni Debian Jessy alá.
Ez alapján csináltam eddig: https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-install-wordpress-on-debian-7
Ennél a résznél elakadok: "GRANT ALL PRIVILEGES ON wpdatabase.* TO
wpuser@localhost IDENTIFIED BY 'dbpassword';"
A wordpress hova menti az adatbázisokat, mert azt szeretném lementeni rsync- el? -
-
spammer
veterán
válasz
ubyegon2 #44919 üzenetére
A PRISM-Break oldala arról szól, hogy a zárt programokkal/szolgáltatásokkal szemben nyílt és lehetőleg biztonságos és a magánszférát tiszteletben tartó programokat/szolgáltatásokat ajánljon. Főleg a security/privacy szempont az, ami megkülönbözteti mondjuk az alternativeTo oldalától, ami egy "általános" oldal az alternatívák bemutatására.
-
Raynes
tag
válasz
ubyegon2 #44910 üzenetére
Nem, nem. Ha beveszel valamit csőlátás ellen, és két sort továbbolvasol, akkor látod, hogy azt írta, hogy a Firefox fagy le. Nem azt, hogy az egész gép. Azért kattintottam a linkre, mert már korábban is linkeltek hasonlót egy másik oldalon, az meg egy WebGL-es teszt volt, amitől a Firefoxnak le kell fagyni tünetszerűen, és le is fagyott, feladatkezelőből kellett lelőni, de a rendszert nem értintette.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #44892 üzenetére
Lol, én frankón realtime-nak tudtam azt.
Pano: arra tudok gondolni, hogy a Unity alatt lévő grafikus megjelenítőt ha lehet konfigurálni, akkor ott lehet a turpisság.
Pl. KDE-n a KWIN képes Xrenderen és OpenGL-en keresztül is effekteket meg mindent megjeleníteni, míg OpenGL-el jellemzően nincs tearing addig Xrenderen lehet, viszont kompatibilitási okokból az Xrender szokott az alapértelmezett lenni. Szerintem valami ilyesminek kellene utánanézned, de ezen a téren nem ismerem a nem KDE-s disztrókat.Kíváncsiságból amúgy bemásolhatod ide a /etc/fstab fájlod tartalmát, a root partícióról.
-
-
Atlantisz48
őstag
válasz
ubyegon2 #44836 üzenetére
Igen - igen a Cinnamonnál olvastam. Ezeknél a Linux mint változatoknál mint pl a Cinnamonn, XFCE, KDE, Mate
Azon kívül, hogy másképpen néz ki a kezelő felület, miben különböznek?
Visszatérve az előző témához, akkor ezek szerint a Cinnamonnál nincs is mód, az animációt módosítani? -
tvamos
nagyúr
válasz
ubyegon2 #44824 üzenetére
Hasznalok olyan software-t, aminek nincs Linuxos alternativaja, illetve melo miatt nem hasznalhato az. (Vagy egyszeruen nem valodi alternativa.) Illetve nem sikerult osszehozni, hogy menjen wine, vagy akar wb windows alatt. Sajnos a Windows nem a legstabilabb, es en sem nagyon ertek hozza, igy idonkent inkabb ujra huzom a rendszert, minthogy vacakoljak a registry-vel, meg miegymassal. Azonban piszok lusta is vagyok, nem szeretem utana a grub-ot telepiten. (El is felejtem, hogy kell.) A lubuntut szeretem, sokkal gyorsabb rajta minden. (Egyedul az energiagazdalkodast nem tudom jol beallitani, hamarabb lemerul a notebook aksi.)
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #44828 üzenetére
OK, kösz az ötletet. Alapértelmezetten nálam sincs bejelölve. Illetve telepítés után sem akart megjelenni semmilyen rendszerfrissítés és azt is manuálisan kellett futtatnom.
(#44829) CPT.Pirk: érdekes a dolog... tegnap még az alábbi (hiba)üzenetek jelentek meg Firefox és LibreOffice telepítése előtt.
figyelmeztetés: database file for ' lib32 ' does not exist
figyelmeztetés: database file for ' gtk ' does not existMost meg beírom és ok:
~]$ sudo pacman -S firefox-kde
függőségek feloldása...
ütköző csomagok keresése...
Csomagok (12) at-spi2-atk-2.11.5-2 at-spi2-core-2.14.1-1 atk-2.15.4-1
gtk-update-icon-cache-3.18.6-1 gtk2-2.24.29-1
gtk3-3.18.6-1 json-glib-1.0.4-1 libevent-2.0.22-1
mime-types-9-1 mozilla-common-1.4-2
startup-notification-0.12-3 firefox-kde-44.0.2-1
Teljes letöltési méret: 56,23 MiB
Teljes telepített méret: 220,90 MiB
:: Kezdődhet a telepítés? [I/n]Pedig azóta mást nem csináltam vele, csak leállítottam és ma elindítottam újból. Csoda történt!
Az unstable sincs most bejelölve, de egyébként a 44.0.2 verziót tette fel. Ajánlott bejelölni, vagy maradhat a default beállításon?
Lehet ez is olyan, mint a Windows és kell neki egy + restart
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #44824 üzenetére
OK, köszönöm ezt a kis elismerést.
Ha már GRUB, akkor minap felvarázsoltam USB-s meghajtóra a Chakra OS-t és annak lett default a rendszerbetöltője. Na azé kifejezetten tetszik és látványos. De maga a rendszer már kevésbé áll úgy kézre, mint az Ubuntu / Mint...még egy Firefoxot sem tudtam feltenni sudo pacman -S firefox paranccsal , mert valami libxx/ gtk hibát írt ki a terminál. A beépített böngésző meg egy fos, ha be akarok jelentkezni a PH!-ra, mindig összeomlik.
-
Zola007
veterán
válasz
ubyegon2 #44671 üzenetére
rendszeres kiadású és nem tűnt túl gyakorinak.
• 2015-01-09: Distribution Release: Bio-Linux 8.0.5
• 2014-07-30: Distribution Release: Bio-Linux 8.0.2
• 2012-11-21: Distribution Release: Bio-Linux 7.0.3
Nem tudom, hogy pl. driver szempontból mennyire mökszik mert valószínűleg mégsem az asztalin, hanem egy laptopon próbálom ki, amihez viszont nincsenek gyári Linux driverek és csak Winnel volt eddig használva, szóval lehet lesz némi meglepetés, de majd utánajárok még a dolognak.
Egy próbát azért megér -
Zola007
veterán
válasz
ubyegon2 #44666 üzenetére
szerintem jó lenne a Logout bejegyzésed alá, hozzászólásba [link]
----------
Elkezdtem most újra átnézni a linux alapokat, sokat fejlődött a dolog az elmúlt 6-7 évben, szerintem be fog válni a Mint vagy Debian.
Néztem ezt a Bio-Linuxot, nekem az lenne a legjobb, mert benne van alapból 500 bioinformatika program, külön oktatócsomag, stb, csak olyan ritkán frissítik, hogy az már gyanús -
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #44654 üzenetére
Ezzel a Logoszféra megoldással annyi a gond, hogy csak a TG jogot kapott személyek írhatnak bele. - nem gond, most se tudja kozvetlenul barki szerkeszteni az osszefoglalot, de a lehetoseg adott, tudjuk kivel kell beszelni.
Mivel meg konkretum nincs leirva elmondom a tobbieknek is a dolgot:
Lenne egy zart topic ahova csak a megfelelo jogosultsaggal rendelkezo emberek irhatnak (szerkeszthetnek), onkentes alapon mint a topicgazdasag, 1-1 hozzaszolas egy temakort, problemat fejtene ki, amibol ha osszegyulne eleg akkor abbol fel lenne epitve egy osszefoglalo amiben eleg csak linkelni az adott hozzaszolasokat, plusz jellemzo kerdesekre se kene minden ujra leirni vagy keresi egy korabbi hozzaszolast.
Viszont ezt meg kene beszelni Kalandorekkal is.Mennyire lesz ez így nyomon követhető ill. átlátható? Szerintetek? - ha elindul a topic szerintem eleg lenne a hozzaszolasok vegere odairni ki mit gondol, ezt "veglegesites" elott ki lehet torolni, vagy csak simat valaszolni ra ott, azokat is lehetne torolni (ez kovethetobb lenne).
-
válasz
ubyegon2 #44653 üzenetére
Ezzel a Logoszféra megoldással annyi a gond, hogy csak a TG jogot kapott személyek írhatnak bele.
Megoldás az lenne, ha lenne egy másik blog is, ahol az első blogban lévő anyagokkal kapcsolatban lehetne javaslatokat tenni, véleményezni. Mennyire lesz ez így nyomon követhető ill. átlátható? Szerintetek?
-
törölt tag
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #44648 üzenetére
Szerintem azt kellene megprobalni amit korabban irtam privatban, velemeny? Esetleg blogposztba leirni ezt es a tobbieket megkerdezni rola.
A vegen kialakulhatna egy mini tudastar es eleg lenne csak linkelni, mint pl a korabbi windowsos fatboot-ntfs kerdes, ugyis tobbszor elo fog meg jonni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #44641 üzenetére
Oké, HW hiba az előfordulhat, azt a 10 évet a gép erejére értettem. Visz minden mai gyorsítást, szóval ilyesmi téren nem nagyon lesz gond. Külső vga sem igazán fog kelleni, mert 192 radeon core ott figyel az APU-ban.
Nem akartam a Linux témát erőltetni (bár akkor lehet nem élem át ezt a szívást a pppoe-vel: [link]), mert eddig ott XP volt használatban egy P4-en és az is csak alap szinten ment. Mivel nem akartam állandó helpdesket nyújtani, így inkább a W7-et raktam fel, XP után az nem olyan nagy trauma és még sokáig támogatott.
---------------------------
Amúgy kellene egyet frissítenünk lassan a téma összefoglalón. Nincs kedved bedobni egy személyes logout bejegyzésbe? Ott könnyen meg tudnánk tárgyalni többen, hogy mi mehetne még bele, meg mi az ami már nem aktuális. -
Penty
aktív tag
válasz
ubyegon2 #44636 üzenetére
"(...) ISO-8859-2 kódolás kéne akkor a közép európaiak közül? (...)"
A magyar nyelvi feliratokhoz ez is jó, de az UTF8 is megfelel.
Ha tv-re megy a cucc, akkor valószínűleg kellhet az is, hogy a szövegszerkesztőben (Kate, Gaupol, stb. amit használsz) átállítsd a sorvégeket is UNIX-ról windózra. Valószínűleg ezért nem megy Syl kartácsnak, meg az eltűnt kartácsnak is alapból a dolog, ha linuxos szövegszerkesztővel próbálják. A windóz alapból wines sorvég beállítást csinál, a unix-like rendszerek meg alapból unixos sorvéget raknak.
Meg is nézheted a kettő közti különbséget. Nyiss meg egy srt-t, majd mentsd el egyszer wines, egyszer meg unixos sorvéggel anélkül, hogy módosítanál bármi mást is a fájlon. Ha megvan a két mentés, nyisd meg a két fájlt terminálban cat -e <1. fájl>, majd cat -e <2. fájl> Azt hiszem látni fogod a különbség a kettő közt. -
-
Zola007
veterán
válasz
ubyegon2 #44580 üzenetére
Melyik disztribúciót ajánlanád, ha munkára kell?
120-as SSD-m van, ebből 50 giga szabad, szóval akár rá is férne a Linux
Viszont lejárt róla a gar, nem nyüstölném 2 oprendszerrel.Azon gondolkodtam, hogy mivel mostanság 13-15-ért már lehet SSD-t venni, dupláznék egyet.
Mivel Linux alatt úgysem használnék sok programot és nagy adatmennyiséget, ezért bedobnék még 1db 120-as SSD-t, így lenne külön csak a Linuxnak és teljesen el lenne különítve a Win ◄▬► Linux és a magánügy ◄▬► munka
Vélemény?
-
Slapy
aktív tag
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #44425 üzenetére
>Akkor ez logikusan az UbiGnome lehet,
Téves konklúzió
Tetszik a Gnome, de mivel nem tudom osx formára állítani, ezért...
Ide lőjetek: unity rulez>az összes repot végigpörgetted, sid, experimental?
Nem pörgettem végig. Sőt. Megragadtam az alap dolgoknál. Gondolom ezért is nem boldogultam a témákkal. Nagy részük újabb gnome verziót követelt.
Megvárom mit hoz a 16.04 LTS és ha nem jön be, akkor újból előszedem a Debian-t. -
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #44416 üzenetére
Most is megy a disztrók köpködése(beleértve az Ubuntu-t is) főleg a mester részéről. Csak azt nem értem, ha olyan rossznak tartja pár majom, miért járnak az ubuntu fórumba. Trollkodni ott a facebook. A remastereket is lehordják rendesen, persze úgy, hogy egyet se próbáltak ki. Persze ha Linux From Scratch-ből kéne építkezniük hetekig, akkor meg az lenne a baj. Ezeknek semmi sem jó. Kíváncsi lennék, ehhez mit szólna a Canonical. Az irányelvüknek teljességgel ellentmond a magyar közösség(tisztelet a kivételnek), legalábbis ami a fórumon olvasható(legfőképp a szolidaritás része).
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #44419 üzenetére
Nem kapom fel
Debiannal két bajom volt. Az egyik, hogy bár tetszik nagyon a Gnome felület, sajnos nem tudtam rajta megoldani az agyérgörcsömet (osx like kezelőszervek). A másik, hogy a telefonommal nem tudtam szóra bírni.
Most ismét uborkázom, az mindkét követelményt izomból teljesíti -
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #44410 üzenetére
ubuntu.hu, főleg "a mester" nevű fórumtárs szokott kóstolgatni. Vannak olyan beszólásai olykor, hogy csodálkozom miért nem tiltották még ki. Ha az Ubuntu találkozón egyszer találkozok vele, majd én fogom bannolni egy bal egyenessel. Ha tetszik a háttérkép, itt találod.
(#44411) Syl
Lehet, hogy folytatom és készítek egy elementary-t is. Most egyelőre felfüggesztem a project-et, és elgondolkozom hogyan tovább.
-
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #44405 üzenetére
Mivel az Ubuntu közösség is negatív kritikával fogadta ezt és az Openbox ötletemet is, így részemről befejeztem a remasterek készítését. Mostantól kizárólag saját használatra készítek mindent. Ma vagy holnap(attól függ mikor lesz hozzá kedvem) javítom az erre vonatkozó irományomat, aztán ha valakinek lesz kedve akkor folytatja amit én elkezdtem. Azt a 7-8 órát hasznosabban is el lehet tölteni, amit eddig erre fordítottam.
-
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #44399 üzenetére
Az ubuntura telepítés nem a cinnamon megerőszakolása. Ezzel akár azt is mondhattad volna, hogy nem méltó a Mint és az Ubuntu az XFCE-hez, KDE-hez, Gnome-hoz mert a debianra előbb jelent meg. Amúgy Manjaróból is van cinnamon os verzió. Miért fáj az mindenkinek ha Ubuntuból is van Cinnamonos nem hivatalos változat?
Nyáron vagy ősszel állítólag lesz nálunk felvétel, viszont a távolság nem tudom mennyire akadály? Én a bécsi Lenovo központjában dolgozok a szervizben, csak hétvégén vagyok itthon Budapesten. A lazulás pedig igen ritka, mert van olyan hét, hogy tonnaszám hozzák vissza az eladott hibás laptopokat amiknek javítására olykor 2-3 nap határidőt adnak.
Ottani kollégáid közül pedig egyet sem ismerek, még igazoltatás szintjén se volt eddig szerencsém velük megismerkedni, így nemtudom ott van-e felvétel. Pedig van egy pár rendőr néni akik láttán sokszor úgy vonítanék, mint farkas a teliholdat.
Mikor meglátják, hogy a szemem majd kiesik csak nevetnek rajtam. Na de abba is hagyom az offot mert kapok a pofámra.
-
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #44397 üzenetére
Maradok Mint/Ubuntu vonalon. Ha belepiszkálnék a Manjaro-ba is, meglincselne a fél PH!
Leginkább unaloműzésképp(na meg magamnak is, hogy ne kelljen telepítés után még plusz dolgokat feltelepíteni amik kellenek) csinálom ezeket a remastereket, na meg jól jön azoknak akik még életükben nem láttak Mintet és Ubuntut, ezáltal azt se tudják miként kell olyan kisebb extra dolgokat beletenni amik egy kis pluszt adnak a felhasználói élményhez. Viszont ha majd jön a tavasz, őszig lehet nem csinálok semmit. Se Mint 18, se Ubuntu 16.04 remastereket, hanem kerékpártúrákra járok majd. Jó lesz kicsit kocsi nélkül közlekedni.
De azért majd munka helyett szerintem úgy is készítek pár ISO-t, hogy ne unatkozzak napközben.
-
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #44395 üzenetére
Addig is megmutatom én, nekem mi van.
Készül a 64 bites 14.04.4-es friss Ubuntu Cinnamon remaster amibe már alapértelmezetten a 4.2-es kernel van(vagyis nem én varázsoltam bele, az alap 14.04.4 már ezzel települ).
Néztem nagyot mikor megláttam. Na megyek vissza csiszolgatni aztán töltöm fel mediafire-re, holnap meg nekilátok az openboxos 32 bitesnek.
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #44386 üzenetére
A kerdes ez volt: Az lenne a kérdésem hol lehet azt beállítani,hogy ha Linux alatt vagyok akkor ne tudjon írni a Windows részekre vagy azt,hogy ne is lássa?
Az ntfs-3g torles jo abbol a szempontbol hogy irni nem fog tudni ra, en erre annyit mondtam hogy ettol meg lathato marad, es ekem ugy remlik hogy te raktal fel kepet gnome-disks( vagy egy hasonlo program)-rol, amivel grafikus feluleten is el lehet rejteni (persze a tevedes jogat fenntartom). Most direkt megneztem neked hogy lehet allitani, emlekezet frissitesnek.petersonal: Szerintem menj at a halado topicba, ez inkabb oda tartozik.
-
-
Raynes
tag
válasz
ubyegon2 #44306 üzenetére
Igaz, igaz. Nem bírnám sokáig. Vagy bírnám egy hétig, de akkor +1 hét archozás után még nagyobb Archcsal térnék vissza, és csak még jobban dicsérném, de bosszúból nem is a kezdők vagy az ubuntusok topikjában, hanem mindjárt a mintes topikban
Ezt azért mégse kockáztathatjuk meg.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Nyaralás topik
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hegesztés topic
- Windows 10
- Házimozi haladó szinten
- Milyen TV-t vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Nintendo 3DS és DS topic
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Xiaomi Redmi Note 12s 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest