Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
ALFA
senior tag
válasz
sh4d0w
üzenetére
Ja, hogy nem értitek, és nem kérdeztek vissza.

Megpróbálom elmagyarázni tíz évvel ezelőtti windowsos emlékeimmel.
1. windows-os portable program különböző verziója letöltve
2. programnev_verzioszam néven létrehozott könyvtárakba telepités
3. tetszőleges kiegészítőkkel ellátás.
4. egyik futtatása, feladat elvégzése, bezárás.
5. másik futtatás, feladat elvégzése, bezárás.
6. tetszőlegesen ismételve, mert mindegyik úgy működik, hogy nem látja a másikat, nem foglalkozik a másik adataival.Ezt akarom ubuntu mate pc-n is.
Amiért nem működik már a firefox sem:
letöltöttem a 49-es és 45-ös verziót.
49-est kicsomagoltam, majd bemásoltam ff49 könyvtárba.
Elindítottam, telepítettem hozza adblock plugint, majd leállítottam.kicsomagoltam 45-ös verziót, bemásoltam ff45 könzvtárba.
Elindítottam, hogy telepítsek egy másik plugint, de azonnal visított, hogy az ablock ezen verziója nem jó számára.
Egyértelmű, hogy egymás adatait használják, tehát nem portable-ként, hanem telepítettekként működnek. -
törölt tag
válasz
sh4d0w
üzenetére
akkor gondolom sosem probaltal meg Slackware-t
Ami azt illeti, kezdő koromban, az volt fent a legtovább a gépemen, közel 1 évig. Olyan 2005 körül. Nagyon szerettem. Valóban pokoli gyors volt. És röhej, de minden működött alatta, én nem emlékszem, hogy kézzel kellett volna hegeszteni. Telepítőben persze cli, beikszeltem ami kellett, és .. várjál, talán tényleg valahova mintha be kellett volna írni egy startx-et, de ennél többet nem szerintem. Ráadásul akkor még ATI 9550SE-m volt, vga ügyileg, és az is simán ment... Ami meg kellett tgz-ből felkúszott. Nekem nagyon pozitív tapasztalataim vannak Slacware-el. Nagyon kedveltem.

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w
üzenetére
Bitang lassú a netinstallos Debian telepítés. Ott vannak a nonfree live iso-k a neked tetsző DE-vel, azzal sokkal könnyebb az élet Debianon.
ubyegon2: Keversz valamit. a vdpau kell ahhoz, hogy a va-api működni tudjon és legyen hardveres videó lejátszás (a vdpau kezeli a hardvert, a va-api meg a felület, amit a programok egyszerűen használhatnak), de ez a két dolog csak videók esetén játszik, nincs köze 3D-s játákhoz. A böngészőben futó 2 vagy 3D-s játékokat sem érinti a va-api, mert az csak videóknál van.
-
gabikiraly2
aktív tag
válasz
sh4d0w
üzenetére
Az első sorra ezt a hibát dobja ki:
dohnal@dohnal-B85M-D3H ~ $ sudo add-apt-repository ppa:stedy6/stedy-minidna
[sudo] password for dohnal:
'Ez a PPA t\xc3\xa1rol\xc3\xb3 nem t\xc3\xa1mogatja a k\xc3\xb6vetkez\xc5\x91t: trusty'
Nem adható hozzá a PPA tároló: „'Ez a PPA t\xc3\xa1rol\xc3\xb3 nem t\xc3\xa1mogatja a k\xc3\xb6vetkez\xc5\x91t: trusty'”. -
mzx
senior tag
válasz
sh4d0w
üzenetére
Sokadszorra irom ugyanazt, mint pl most te is, az első bekezdésedben.

Ráadásul tegnap óta póbálom megoldani a problémámat, és alapvetően magam jöttem rá, mi a helyzet, és részben sajnos szomorú a helyzet, összeomlott több év után a Lubuntum. De sebaj, a fontos file-okról volt másolatom.
A windows-t meg helyreraktam. 
Ezt csak azért teszem hozzá, mert tegnap óta sokadszorra úgy fogalmazok, hogy van abban a PC-mben egy linux-os MEREVLEMEZ = HDD = VINYÓ. ;-) (Más kérdés, h több particióra osztottam anno, és a rajta levő ntfs-en levő file-jaimat szeretném megmenteni, bár ne mvészes, ha nem sikerul, ez esetben.)Tényleg jól jöttek viszont a megerősítések abnban, amit vélek, és a jumperelés, mint számomra újdonság tegnap óta, az általatok írtak közül, szintén jól jött nekem mint infó.
Köszönöm a segítségeket. 
Van viszont egy új kérdésem, lentebb feltettem: linux REinstell esetén a grub autometice hasnzálható lesz úgy, hogy a windopws megmaradt?
Kedves Decept, rendi tőled, h aggódsz értem, de egyébként nem vagyok ideges, sőt, örülök a segítségeknek. Pusztán csak ezen utóbbi tényezőben a többiek talán félreértettek engem, te visoznt érted, hogy két hdd van a gépben, az egyiken win ,a műsikon linux, DE van ntfs particio a linux-os HDD_n (nem linux-os partición.)
A léyneg h neked is köszönöm a segítésgeket. :-)(#26596) Decepticon
Ezen a ponton viszont lehetséges, h nem fogalmaztam pontosan, ezért pontosítom: a linux-os hdd-n levő ntfs partíció tartalmát szeretném menteni, de a linux live cd nem tudja másolni, HOLOTT látja a file-okat, méretükkel együtt. Sajnos volt rajta egy olyanfajta linux particio is, amit már nem lát a linux live cd... Annak tartalma végleg elveszett. -
mzx
senior tag
válasz
sh4d0w
üzenetére
Értelek -legalábbis a lényegét-, és köszi a választ.
Van egy olyan kérdésem -bárkinek szól, akár neked is-, hogy miért jelzi két port scanner weboldal is zártnak azt, amit megnyitok tűzfalamon? Tegnap, amikor vizsgáltam ezeket, még open-nek jelezte ugyanez a két weboldal azon portokat, melyeket gufw-ban megadtam "allow in" szabályként. Most meg closed, de ha törlöm a szabályt, akkor meg timed-out (vagy filtered, a másik weboldalon) - ez utóbbi oké is. Na de hogy miért closed, ha "allow in" -re állítom, mikor open-nek kéne lennie, ahogyan pl tenap is opennek jelezte, azt már nem értem. Vki tudja a megoldást?
-
mzx
senior tag
válasz
sh4d0w
üzenetére
O.k., mindjárt megkukkantom.
"nem mindegy, milyen vasra rakod"
Én úgy értettem, h azonos hardware configon összehasonlítva a Mint -ből pl a Mint 13 szerinted mely más disztrókhoz képest gyorsabb? Mivel Syl lassúnak véli, más disztrókhoz képest, és érdekel az ő tapasztalata is engem ,h mely más disztrókhoz képest tapasztalta, persze, mondom: ugyanazon hardware konfigon tesztelve."5 KB/s a seedelési sebességem."
Minek tudható be ez a döntésed? Én a seed kötelezettségtől kínlódom egy privát trackeren, mert hiába nem raktam upload sebessélg korlátot -ennél fogva többSZÁZ KB/s az uload sebességem, legalábbis potenciálisan, névlegesen-, mégis, egyszeruen alig, és csak ritkán megy seed tőlem.
Pl olykor jó, ha 10-20 KB/s, ami a te 5-ödnél is léynegesen több, de így sem tudom beláthato idon belul teljesiteni adott torrenteken a seed kotelezettséget, pedig van vagy 20 leecher áltaálban, a 3 torrent kozul kettőnél.
Bár sajnos az is igaz, h 4x annyi seed-er szokott lenni, ráadásul nem serverről torrentezek...
Szóval miért rakod ennyire alacsonyra? Eszerint nem használsz privát tracker-t? (Egyébként én csak publikust használtam eddig, de most kiprobáltam egy privátot... hát, nem jött be aprivát... tul sok az értelmetlen szabály, szerintem.) -
mzx
senior tag
válasz
sh4d0w
üzenetére
Értelek, sh4d0w, csakhogy ekkor kiléptem a torrentkliensből, sőt, mindenből ,csak a tűzfal maradt (késobb még az sem), meg egy web böngésző! Weboldal mégsem jött be. Sőt, reboot-oltam, ekkor csak böngésző indult, de megint nem jelent meg egy weboldal sem, hiába nyomtam rá tobbre is. Teszteltem Mozillán is, Chrome-on is.
Ráadásul, mint írtam, a torrentkliensben csak másodpercekre állitottam át az említett opciot, majd vissza (titkosítás endedélyrol kényszeritettre, majd vissza). Sőt, ezen kivul pár napja tök ugyanazok a torrentkliens beállításaim, mégis le tudtam hívni weblapokat - míg ma 20 ora korul kb fél ora kisérletezés után sem. (Mire gondoltam egyet, kikapcsoltam a modemet negyed orára, majd vissza, és csak ekkortol tudtam ujra webezni.)
Szóval nem tartom valoszinunek, h csak ugy lefogta volna a torrentkliens a böngészomiet... máskor miért nem fogta le? Soha nem tapasztaltam olyat, h weboldal nem megy, miközben torrent megy. Néha valami gebasz volt a netszolgáltatónál, akkor SEMMI nem ment percekig, aztán ment minden a maga rendjén ujra. De ilyet, mint ma 20 ora korul tapasztaltam, még nem pipáltam. Baromira izgat engem, mi okozhatta. A régi szolgáltatomnál is mondták az ugyfélszolg-on, h modem kikapcs 15 percre, majd bekapcs: van, h megoldja a problémát, és most ezt a kivételes szitut megoldotta.
Na de mi okozhatta... szoval ne mtudom, merjek-e a tuzfalamon zárni kifele mindent , ahogy bob irta, avval a 3 port kivételével? Bár te viszont azt reagáltad bob hsz-ára -ha jol értettem- hogy valami nem tokéletes benne(?)
Szoval tanácstalan vagyok, visszaállithatom-e a bob féle tuzfal setet, vagy h ne tegyem, mert netán az okozta? Vagy a torrentkliensem okozta? De utobbi miért? Csak mert a titkositást kényszeritését bekapcsoltam fél percre,majd ujra engedélyezettre nyomtam? Vagy más miatt? Tényleg sose akadályozta a torrent kliensem (mult hét kozepeig a Transmission kliens sem) a weboldal lehívásomat (bongészést).
MÁS:
Mint elég gyors? Melyik verziójára mondod? Na most kinek a meglátására építsem ezt?
(#25700) Syl az ellenkezojét irta.MÁS 2.:
"5 KB/s-t állítok be az egy megás feltöltésemen"Ezt nem értem, részletezd, kérlek.

(#25699) Videl :
Mi a kulonbség az "asztali környezet" és a GUI kifejezések között? Vagy ezek szinonímák? Én eddig a gui kifejezést használtam csak a kettő közül. Nem kötözködöm, hanem érdeklődöm, csak a félreértés elkerulése végett jelzem.
Szóval elbizonytalanodom, amikor az "asztali kornyezet" kifejezést olvasom, mert nem vagyok benne biztos: az a gui? -
mzx
senior tag
válasz
sh4d0w
üzenetére
Ebből indult ki a kérdéssorozatom:
"IMAP esetén pedig a levelek ideiglenesen a felhasználó gépén tárolódnak, és akár offline is olvashatók maradnak."
Ezek szerint ott zavart meg engem ez a wikis idézet, hogy azt hittem ,a gmail -t és a hotmail-t használva kizárólag böngészőből, netán a hdd-n is marad nyoma a levelezésemnek... Tehát mégsem?
" Ürítsd a böngészőcache-t és nyoma nem marad lokálisan semminek."
Jaaa, csak simán pl Mozillában a "clear all current history"-n belül ha kipipálom a cahche-t, és úgy törlöm ezt (is) a Mozilla FF-en, akkor ez után nyoma se marad semmi levelemnek, se semmi avval kapcsolatos adatomnak a hdd-n?
-
mzx
senior tag
válasz
sh4d0w
üzenetére
Köszi, értem, és hol, hogyan tudom beállítani, mikor törlődjenek?
A thunderbird egyébként nem pop3 alapú? (Kifejezetten IMAP-ra fókuszál a kérdésem.)
Csak simán törölhetem a ".thunderbird" mappámat? Vagy máshogyan szabályos eljárni a törlésekor?
KIEG:
kispx :
"> "- És mikor törlődik onnan automatikusan?"
Leginkább semmikor. Be kell állítani, hogy X nap után törölje a levelet. De ilyenkor általában a szerveroldalon is le szokta törölni a levelet, szóval azt is be kell állítani, hogy ott ne törölje."Hogyan?
-
BoB
veterán
válasz
sh4d0w
üzenetére
Ez érdekes, mert ha ez van beállítva, akkor ugye kifelé nem engedélyezett csak az a 3 port.
Viszont most megnéztem wireshark-al, és kimegy egy random porton a DNS és http is a szerver 53-as és 80-as portja felé. Hogy mehet ki ha nincs engedélyezve? Vagy ez valami UFW sajátosság hogy a szerver oldalét is nézi?

-
BoB
veterán
válasz
sh4d0w
üzenetére
sudo ufw status verbose
Status: active
Logging: on (low)
Default: deny (incoming), deny (outgoing)
New profiles: skip
To Action From
-- ------ ----
80 ALLOW OUT Anywhere
443 ALLOW OUT Anywhere
53 (DNS) ALLOW OUT Anywhere
80 ALLOW OUT Anywhere (v6)
443 ALLOW OUT Anywhere (v6)
53 (DNS (v6)) ALLOW OUT Anywhere (v6)Működik.
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Az a SecureBoot.

Én telepítettem UEFI-re Ubuntu-t, semmivel nem nehezebb. Az egyetlen hülye dolog benne az EFI partíció, és annak RAIDelése (ha kell a redundancia). A leírás kicsit bő, sok dologra kitér, de lényegében semmi különbség nincs a sima telepítéshez képest, csak az EFI partíció. Meg hogy 64bites telepítővel próbálkozz.
@eddie17: jó lenne pontosabban tudni, hogy mi kér jelszót (ezt az ablak kiírja), mert a proginak nagyon nem kellene, legalább is ha rendszergazdai jelszót kér. Ha ott bejelentkeztél, vagy master jelszavad van, az más. Arról meg nem a linux tehet. Van gnome kulcstartó (seahorse).
-
tvamos
nagyúr
válasz
sh4d0w
üzenetére
No, valoban nem volt ~/.ICEAuthority
Ez azert volt, mert rosszul volt megadva a /home.
Ennek okan bemasztam a /etc/fstab-ba, es megadtam neki.
No, most ugy indul, hogy nem tudja mountolni a /home-ot.
Ha manualisan mountolom, akkor megy mount...
Fstab:
UUID=/dev/sda6 /home ext4 defaults 0 2
Kezzel ezt irom:
sudo mount /dev/sda6 /home
Hol lehet a bibi? -
Penty
aktív tag
válasz
sh4d0w
üzenetére
Beletellett egy kis időbe, mire kibogarásztam, hogy ezt hogyan tudom hasznosítani a conky scriptemben, de végül némi próbálgatás után azért csak sikerült megoldani:
${execpi 300 datum=`date +%W` && echo $(($datum + 1))}. hét
Köszi még egyszer!Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de szerintem sokszor jobb az, hogyha nem a konkrét megoldás van leírva ide segítségként, hanem inkább csak egyfajta iránymutatás, így a segítséget kérő illető sikerélménye nagyobb lesz, mikor némi idő ráfordítása után, saját maga oldja meg a problémáját a leírt iránymutatás alapján.
-
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
sh4d0w
üzenetére
Közben rájöttem és már fel is telepítettem. Újraindítottam, de a ventilátor továbbra is úgy pörög, mintha valami komoly applikációt futtatnék. A laptop közép meleg és a venti zaja is zavar. A Winfos vissza tétele kezdett el foglalkoztatni, pedig nagyon nem akarózok arra visszatérni, de ez a terhelés hosszú távon nem tesz jót a gépnek...

-
válasz
sh4d0w
üzenetére
No, erre nem gondoltam volna. Igaz mostanra már leszoktam az ilyesmiről, inkább felvettem a PPA- t tárolóba, de néha volt külön . deb telepítés is.
Köszönöm, hogy ezt megemlítetted, mert még szinte szűz az új MINT 16, így már figyelembe kell vennem mindenképpen, amit írtál!mzx talán valami torrent programot akar telepíteni, azok meg vannak a tárolókban bőven. A qBit az biztosan!
-
-
törölt tag
válasz
sh4d0w
üzenetére
nem igazán értem hogy mit jelent az hogy tárolóban van (google azt mondja ez egyenlő azzal hogy szerveren van?!). Telepíteni és használni akarom azt is.
Most letöröltem ( yum remove-al) a mencoder-t, és az ffmpeg-et is, és újraraktam a [root@localhost ~]-ból. De így se találom az alkalmazások között. Terminálból se fut, csak hibaüzenetet dob.
[root@localhost ~]# mencoder
MEncoder SVN-r36573-4.8.2 (C) 2000-2014 MPlayer Team
No file givenUgyanakkor ha megint telepíteném kiírja hogy már fent van...

ffmpeg se fut:
Hyper fast Audio and Video encoder
usage: ffmpeg [options] [[infile options] -i infile]... {[outfile options] outfile}... -
-
Apollyon
Korrektor
válasz
sh4d0w
üzenetére
& Penty: Amiket most itt elmondtatok azok bizony tényleg elég jó érvek. Igen, a Debiant én is akkor offoltam, amikor leoltott a telepítő, hogy itt bizony most a WIFI driver nem lesz telepítve, mert zárt (intel). Ez még egy korábbi wheezyvel volt. Ok, hogy alapjáraton szabad szoftver szellemiség van, de egy wifi driver miatt ezt benyomni? Nemár
Tudom ez ma már nem így van és lehet a zártat is választani (akkor a telepítőben nem tudtam már utólag), de elvette a kedvem. Ekkor tértem át Manjarora, viszont itt meg úgy érzem hogy kb mindent megcsinál helyettem a rendszer. Annak ellenére hogy rolling, még nem ütköztem problémába, de lehet csak szerencsém volt. Munkára persze abszolút érthető hogy nem rolling rendszert választunk, hanem valami atomstabil megoldást.
Mindenesetre az Arch azért is tetszik, mert össze kell legózni, és több helyen is olvastam hogy pont így lehet igazán megtanulni a linux lelkivilágát. Nekem meg most ez kéne, mert itt Manjaron túl kényelmes, és engem is lustává tesz
Erre a Slackre is ránézek, már le is jött az iso, ahogy látom ez is ős-disztró mint a Debian.Nekem egyébként bejön ez a mókolgatás, persze azt én sem szeretném ha egy frissítéstől széthalna a rendszer és nem tudom hogy kell megoldani.
De akkor ha nem rolling és egyben nem Arch, akkor mégis melyik disztró a legjobb a linux mélyismeretének megtanulásához? Minél több disztró kipróbálása esetleg? Mert szerintem tanuláshoz az sem jó, ha minden fullra alánk van rakva, és kb semmit nem kell vele foglalkozni, aztán ha fél-egy év után jön valami nagy gebasz, akkor meg nézünk mint a moziban hogy most akkor mivan.. -én azért utánamegyek és rákuglizok.D - de ha a nagyközönség szemszögéből nézzük a dolgot... Remélem nem kérdeztem nagy baromságot

-
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
sh4d0w
üzenetére
Értem. Én még 8.04-et használtam utoljára anno, az volt az első linuxos próbálkozásom, mint gondolom majdnem mindenkinek, aki csak pár éve linuxozik (mármint az ubuntu, nem a 8.04). Viszont a legtöbb rossz tapasztalat az Ubuntuval van.. => bár ez ugye annak is lehet a függvénye hogy ezt használták a legtöbben. Nekem is volt vele gondom, de így utólag visszatekintve user error

A mostani irányt tekintve viszont én nem jósolok túl messzi és fényes jövőt az Ubuntunak. -
elodman
aktív tag
válasz
sh4d0w
üzenetére
thanx Claude Leon és sh4d0w
-"Az adatlopások jeletősebb része az aktuális réseken keresztül (pl. java, flash), böngészéssel összekötve, a felhasználó aktív közreműködésével kerül kivitelre."
Akkor biztos ezért kell külön böngésző fontosabb műveletekhez - mindenféle elővigyázatossággal, akár VBox-ból indított vendég Op.rendszerből.
(Izgi a netkávézós cikk olvasom...)-"Ha én lennék a támadó, szinte biztosan felkeltené a figyelmemet egy külön, 1-2 gigás partíció, ami tele van dokumentumokkal....Ha komoly védelmet akarsz, oldd meg hardveresen (hardveres titkosítású HDD"
Nekem csak ez a többx olvasott FBI bénázás hozta meg a kedvem [link], így egy encrypted parti + egy true-crypt combora gondoltam - Ördög nélkül, mert őkelme nem enné meg azt, amit én vacsorára fogyasztok.
-"Az autologinnal meg betetézed az egészet."
Miért? Passphrase-t, pwd-t minden fontosabb - pl. Netbank, Titkosított partíció és file - hozzáférésnél meg kell adni, nem? Szánt szándékkal nem memorizáltatom az ilyesmiket.
- BIOS
ok, de tán amatőrökkel - mint én - ez is kifog.thanx a sok infot, izgi stuffok valóban !!!
-
wopi
aktív tag
válasz
sh4d0w
üzenetére
Végül találtam egy olyan megoldást, hogy az fstab fájlba betettem a _netdev opciót, és így megvárja, míg a hálózati kapcsolat inicializálódik.
Felvetődött sajnos még egy kérdés. Rendben, hogy becsatolom a hálózati meghajtót, de sajnos az azon lévő fájlok, mappák csak olvashatóak. Próbáltam a file_mode=0777,dir_mode=0777 opciókat, de így is csak a frissen létrehozott fájlokat tudom törölni, szerkeszteni. Próbáltam még, hogy a mappának, ahová mountolom a hálózati meghajtót 777-es jogosultságot adok, de ez sem segített. Mit csinálok rosszul?
Köszönöm!
-
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Ez hasznos info, köszi, eszerint a MINT is Debian testing. Mondjuk eddig nem volt vele baj, de csak vissza kéne térni Debianhoz.
Van egy írásod, ami alapján lefuttattam a rkhunter- t, le is futott, de warning jelölés van 2 helyen. Ilyenkor hogyan tovább? Mit kéne ellenőriznem ezeken a helyeken?

A log file ezt írja:
Info: Starting test name 'filesystem'
[15:34:00] Performing filesystem checks
[15:34:00] Info: SCAN_MODE_DEV set to 'THOROUGH'
[15:34:00] Checking /dev for suspicious file types [ Warning ]
[15:34:00] Warning: Suspicious file types found in /dev:
[15:34:00] /dev/.udev/rules.d/root.rules: ASCII text
[15:34:00] Checking for hidden files and directories [ Warning ]
[15:34:00] Warning: Hidden directory found: '/etc/.java'
[15:34:00] Warning: Hidden directory found: '/dev/.udev'
[15:34:00] Warning: Hidden file found: /dev/.initramfs: symbolic link to `/run/initramfs'Aggasszam magam ezzel tovább vagy ez normális dolog, nincs különösebb veszély!?
(jók ezek az írások, szivesen olvasgatok ilyeneket, bár főleg nem értem őket, de majd kialakul valami a fejemben) -
válasz
sh4d0w
üzenetére
Most már tiszta, köszönöm! Láttam egy Linux-fa ábrát, amiben minden a Debianból indul ki, most ugrott be.
Most már csak az a fránya LMDE nem tiszta, ha már úgyis Debian alapú a MINT, akkor minek ez is még?Közben olvastam CPT.Pirk- et is és lehet, hogy értem. Az LMDE az Debian/stable, a többi MINT meg Ubuntu, ami pedig Debian/unstable.
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Köszi az infót, sajna félreérthetően írtam az előbb, mert most a 16 Petra van fenn. Volt már a 13 fenn, csak azt megoltem még 1-2 hetes linuxos koromban. Most már kihúzom a 16 Petrával addig, legalább szerzek egy kis minimal rutint.
No ez fájdalmas szerkeszted a /etc/fstab fájlt lenne a Linuxnak, ha én tenném. Lehet, hogy addigra képes leszek erre, de most próbálom megoldani az alábbival:

-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Köszönöm! Jól emlékszem, hogy Te említetted a következő MINT LTS- t ? Az időpontja egybeesik kb. az Ubuntu honlapján fenn lévő LTS megjelenési időponttal? Így akkor már nem érdemes feltenni a MINT 13 LTS- t, mert nemsokára kijön az új. Szoktak gubancok lenni közvetlenül a kiadás után, mert 2 disztróval már jártam úgy, hogy túl hamar próbáltam ki.

még 1 kérdés: futó MINT alatt használhatom erre a gparted- et v. live- ról csináljam meg?
-
elodman
aktív tag
válasz
sh4d0w
üzenetére
OK thanx
No és "Éljenek a mammutok csodacsordája, óriási vermeket igyexem kieszelni számukra!"
- de ahogy mondod, nem /home megosztással.
------
NewmanHD: szirvesen, sok sikert!De a kedvenc add-on-om, mutatja, megnyitotta-e a címzettem az emilt, linket:
http://www.bananatag.com/
(legalábbis a gmail verziója igen tuti) -
elodman
aktív tag
válasz
sh4d0w
üzenetére
ave sh4d0w + maestrok,
Lehet, h. rossz oldalról közelítem a partíció-filerendszer kérdést (Debian distrohoz, vélhetően LVM-mel és Win 7 megosztással, esetleg titkosítással), mégis érdekelne, hogy
- mit javasoltok középutas megoldásnak "/" és "/home" (ez lenne megosztva) - hoz
- vagy másképp: vajon mennyi Linux tanulás szükséges ahhoz, hogy kihasználhassa a kezdő a modernebb / biztonságosabb naplózós filerendszert (főleg adatvisszaállítás)?
(Nem akarok túl mély admin szintre szálldosni, a kézikönyvük is x100 oldal, de ha "csak" pár tucat oldal / pár nap ismerkedésen múlik a biztonság, nem bánnám a befektetést)
Az olvasottak eléggé Linuxul hangzanak még nekem, főleg, h filerendszeren belül Journaling level-ek is vannak. Jaj.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ext3thanx.
-
Nowhereman
őstag
válasz
sh4d0w
üzenetére
Igen, ez volt, amit tudtam a slackról. A haverom áradozott a debianról, mikor átálltak slackról debire, hosszan ecsetelte, hogy a debi milyen hatalmas komfortérzetet növekedést okozott. Viszont épp emiatt nem alternatívája a debinek! ennek ellenére teszek vele egy próbát, ha majd ráérek. (másrészt enegem is a lustaság vitt a linux világába - egy-két paranycssor a terminálba kivált félórányi windowsos ezt ide-azt odát - no, nekem meg ez volt a megváltás)
-
BoB
veterán
válasz
sh4d0w
üzenetére
Jó neked, itt könnyen előfordul egy - egy áramkimaradás. Az épületben nagyon régi a vezetékhálózat és nincs akkora teherbírása mint amekkora kellene.
Értelemszerűen ha a visszaállítás nagyobb vesződség mint újra megcsinálni a melót akkor nem szarakodnék vele.
Illetve az is jól jön ha egyszerűen a rendszer elindul gond nélkül, nemcsak a ppt vagy word fájljaim vannak meg

-
törölt tag
válasz
sh4d0w
üzenetére
Nos, kész vagyok.
Kérdés, mit nem csináltam jól? Avagy ti mit csinálnátok máshogy?W8.1-nek csináltam ~31GB-t
és a maradék maradt az egész Ubuntunak (free space: ~32GB)Installation type-nál: Something else opció.
Type for the new partition: alapból logikai volt, de én elsődlegesre állítottam.
New partition size: a ~32GB-t egy az egyben úgy hagytam.
Location for the new partition: beginning volt, én is hagytam így.
Use as: Ext4.
Mount point: itt semmi nem volt kijelölve, nem is engedett tovább, kiválaszottam a "/"-t.8 GB RAM-om van, ezért swap file-t nem hoztam létre, ezért a continue-re nyomtam. Vagy szükség lehet rá? Hogy gyorsabb? Gondolom ha nincs swap, ekkora mennyiségű memóriánál.
W8.1-ben így néz ki disk management ablakom Ubuntu telepítése után.
Ubuntuban a Home folderem.
Sorry a képek borzalmas minősége miatt. Hirtelen így rögtönöztem.
-
bobalazs
nagyúr
válasz
sh4d0w
üzenetére
Jól elb*tam, most már egyikbe se tudok belogolni, miután xp-s telepitővel próbálkoztam, ami nem ment. Villogó kurzorral megállt. Se usb-m, se linux cd-m nincs kiirva... Aztán jött hiren's boot cd, sokadik menüponttal elindítottam először a telepitőt, de azt megszakítva, újra hiren's be, és régi xp-t bebootoltam vele.
most nyomatok egy linux installert usb-re de már tele a hócipőm.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w
üzenetére
Ne keverd össze, a Gnome3-ra írtam nem a classicra hogy nem tetszik.
Classiccal csak az volt a bajom, hogy nem jöttem rá erre a részére. Mivel a lényegi konfighoz is a wines regeditre hajazó külön dconftoolban kell turkálni, nem gondoltam hogy viszonylag egyszerűen le lehet szedni az ikont. Viszont jó megoldás, mert régebben túl könnyű volt az egész felületet eltüntetni a jobb gombos menüvel, mikor még nem tudtam hogyan kell lezárni a Gnome2-t.bob.zxr: alt volt a megoldás thx!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w
üzenetére
Valami elég egyedi gond lehet, az itteni 3 PC-n nem volt ilyen gond. Az mondjuk kérdés, hogy a frissítés előtt is megnézte-e a fórumot és a "news" rovatot a weboldalukon, főleg ha rendes rendszer frissítés volt, amikor lejön 1.5-2GB új csomag. A fejlesztők úgy állnak hozzá ehhez, hogy ha nem olvasta el a híreket, akkor az az ő baja. (no offense, ezt a fejlesztők szokták írni ilyen esetben)
Nekem pl. van egy haverom aki olvasás helyett inkább izomból szokta megoldani a frissítést pl. a force, meg a dep. check kihagyásának erőltetésével ha valami gondja van, aztán ha ez sem segít, akkor szokott rám írni, hogy utólag oldjam meg amit elcseszett.

Amiért ez a fajta kiadási rendszer nekem tetszik az az, hogy itt a 2-3 hetente lezajló komplett rendszerfrissítés az akkora csere, mint mikor dist-upgrade van Ubuntuknál, de mivel nincs visszaút vagy korábbi disztró verzió, így komolyan oda kell figyelniük a stabilitásra. Egy verzió van, a mindenkori stabil állapot. Ha ezt elszúrnák, akkor nagy gondok lennének, így kénytelenek nagyon odafigyelni ami nekünk felhasználóknak meg csak jó.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w
üzenetére
Sejtettem hogy erre ugrani fogsz, de mint látod oda volt írva, hogy konkrét tapasztalatom a korábbi verziókkal volt, a mostaniaknál csak az itt olvasottakra hagyatkoztam.
Ettől független amit írtam, hogy ahol keresni kell a stabil verziót az rossz disztró, továbbra is áll. Olvastam amiket a Mint fejlesztőiről írtál korábban, de az engem nem győzött meg. Most épp Ph895 írt a problémákról...Arra az elcseszett frissítésre meg kíváncsi lennék, de kezdésnek ott van pl. a disztró topicja.
-
McSzaby
őstag
válasz
sh4d0w
üzenetére
Ti tényleg ezen vitatkoztok Vladival, hogy vannak-e backdoorok!?
Ez teljesen egyértelmű, hogy vannak.
Ha nem lenne, nem engednék piacra a terméket. Amire nincs rálátása más cégeknek, vagy nem ellenőrízhető azt nem engedik piacra. Ez az egésznek a lényege, hogy ne legyen senki elrejthető, mert az veszélyes lehet másokra nézve, akár gazdasági, akár bármilyen más szempontból.Más kérdés, hogy mi a tökömért nézné meg az NSA pont a magyar fórumozók gépét. Nem látom sok értelmét. Ha titkos adatokat akartok tárolni, akkor azt titkosítva offline kell tárolni és kész. Vannak erre céleszközök, biztonságos pendrive, titkosított hdd-k, stb.. Azok is seperc alatt visszafejhetők, de ahhoz már fizikai hozzáférés is kell.
El kell fogadni; ami hálózaton van, az bárkinek a tulajdona lehet ha ért hozzá. Hogy most az világszintű WAN, vagy munkahelyi LAN, az már más kérdés.
(Bocsi, le kellett írnom a véleményem. Remélem nem sértettem meg senkit.)
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Fájhat Elon feje: mindjárt kész a Starlink-rivális
- TCL LCD és LED TV-k
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Spórolós topik
- Okos Otthon / Smart Home
- LEGO klub
- Milyen videókártyát?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- További aktív témák...
- Witcher 1 Collector's Edition
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 15 Plus 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4045, 100% Akkumulátor
- PlaySation 5 Slim // Bontatlan /// 27% Áfás
- Bontatlan iPhone 15 (128 GB) (rendelhető)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Pl olykor jó, ha 10-20 KB/s, ami a te 5-ödnél is léynegesen több, de így sem tudom beláthato idon belul teljesiteni adott torrenteken a seed kotelezettséget, pedig van vagy 20 leecher áltaálban, a 3 torrent kozul kettőnél.

ha ez sem lesz jó, mondom a címet

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

CPT.Pirk