Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- Android másképp: Lineage OS és társai
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Szólánc.
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
ViZion
félisten
válasz elodman #16551 üzenetére
chab7: passz, Krusader-t nem szoktam használni, de vmiért az jutott eszembe. MC nekem túl fapad, Tux Commander meg nem ugrott be vmiért. Arra a 10 percre kellett csak, amíg másoltam winről.
"De vajon, hogy lehet megbízni a több tucat - esetleg ismeretlenek által írt / bővített - Linux Distro-ban, hogy nem tesznek bele keylogger-t, stb-t?"
A kérdés jogos. De el kell szakadni a windóztól, hogy elhidd... Itt a progik csomagokból állnak össze, "ráépülnek" a többi csomagra, aminek a többsége nyílt, sokan látták már a "belsejét". Nehéz lenne elrejteni ilyent azért. Persze utólag telepített keylogger más téma, nem lehetetlen telpíteni, de azért ahhoz user lámázása is kell.
Ha ekkora para van, akkor LPS vagy ilyesmi kell Neked.
Nah, megkerestem még párat, ami kifejezetten "Personal Security"
Tails, Liberté, Ubuntu Privacy remix
Kis angol tudás kell hozzá, bővebb infók a honlapjukon, én még nem használtam ilyesmit, szvsz egy live disztró is elég biztonságos.[ Szerkesztve ]
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
ViZion
félisten
válasz elodman #16554 üzenetére
Keyloggertől vagy ilyesmitől nem kell tartanod egyik disztrónál sem szerintem. Az Ubuntu alapúakra tudsz mást is telepíteni, LPS-re passz, nem tudom mik vannak.
Router alapján az ISP tud azonosítani, ha huncutságon töröd a fejed Szal. VPN, Proxy, ilyesmik inkább... Tesztelgesd, virtuálgépben semmibe nem kerül.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
veterán
-
veterán
-
pushalias
addikt
válasz elodman #17999 üzenetére
Mindennel lehet szívni, csak akaraterő kell hozzá.
Feladatfüggő egyébként. Iszonyat durva szívás kapával 10-es lyukat fúrni, a paradicsomot mégis azzal jó kezelni.
(#18007) elodman Van, ahol nyomják, van, ahol nem. A supportja drágább sajnos, ez van, nincs ingyen ebéd.
[ Szerkesztve ]
-
McSzaby
őstag
válasz elodman #18007 üzenetére
Egyrészt azért, mert sok helyen nincs rá szükség, vagy windowsra van szükség. Ez azért van, mert az emberek többségének fingja sincs se a Macosx-ről, se a linuxról. Gyarló módon csak a wint ismerik. Illetve így, hogy linux kimondottan kevesebb szerver van, inkább unix alapú rendszerek vannak, amik magukba foglalják a bsd,solarist,aim-t, ezeknek pedig nagyon sokba kerül a költsége. Egy windowsos rendszergazdát találsz már 100-110-ért, ellenben unix alatt én nem dolgoznék már ennyiért, mert az egy magasabb szintű tudást képviselhet. (Persze ez teljes mértékben feladattól függ inkább, nem pedig oprendszertől.)
#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis
-
-
MacCaine
őstag
válasz elodman #18016 üzenetére
Red Hat, és minden olyan célra, ami egy kliensen előfordulhat. Az egyik kolléga pl. képszerkesztésre is használta.
(#18013) pushalias: pinákszerűen? De egyébként jellemzően inkább van egy kis ellenállás az egybites windows userek részéről az átállás miatt. Aki meg hozzáértő, az már régen átállt (én pl 4 éve ).
(#18024) pushalias A betonba kössél bele légyszíves.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz elodman #18019 üzenetére
Egy csomó animációs filmet csinálnak linux alatt. Hollywoodról beszélünk.
Szuperszámítógépen szinte csak az fut, szerver oldalon brutál magas aránya van. Ilyen 60-70% szokott lenni!
routert, média playert nem nagyon találsz nem linuxosoat. Újabban htpc-t is már csak azzal érdemes csinálni.
Összes android, meg okos bizbasz linux alapú. stb.Desktopon nem annyira elterjedt, de vállalati szférában még az is előfordul.
De egyébként elég nagy cégek nyomják, mint a Red Hat, Oracle, HP, Intel stb. Ilyen 100 milliárd dolláros üzletről beszélünk.Úgyhogy őliuxsága köszöni szépen jól elvan.
[ Szerkesztve ]
il sole non sorge più ad Est!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz elodman #18007 üzenetére
Passz, de azt tudom, hogy mifelénk a pár száz fős cégnél nyomatják. Viszont azok után, amit a céges gépen a Win7 már alkotott (lásd logout írásaim), meg amit az itthoni sajátomon is, én biztosan nem bíznám a kritikus adatokat Windowsra...
Nobuo365: Ubuntu alapok. Megtudod mit jelent az, hogy szopol.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
ViZion
félisten
válasz elodman #18311 üzenetére
Libre Office-re nincs sok panasz MÁR. 4.x sokkal gyorsabb lett, cégnél is ez van, sztem vállalható. Persze nincsenek brutál makrók és excel táblák, így azt nem tudom mennyit javult -régen ez megfektette.
Esetleg még Koffice vagy mi lett a KDE-s irodai csomag neve, de azt csak meglestem, sok tapasztalatom nincs vele. Peppermintnél a Chromiumot ajánlott Chrome stable-ra cserélni, épp ma voltam egy helyen ahol ez van, a Chromium + adblock kombó fagyott gmail-nél (mondjuk millió levele volt, sok mappa meg minden, nem tudom ez számít-e). Chrome stable szépen megy, okosan annak is négyzetes az ikonja, szépHold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
ViZion
félisten
válasz elodman #18313 üzenetére
Jah, FF is megy rendesen. Nyelvel a "szokásos" ubuntus szívás-mókolás van: belépsz, kiírja, h nincs rendesen telepítve és felrakja. Magyart fentre telepíted ha nem tette meg, angol alatta maradjon, alkalmazás rendszerszinten, kész. Minden magyarul lesz. Chrome stable az 99%-ban ua. mint a windows verzió, bár a store-ból játékok egy része meg ilyesmik nem működnek, de gondolom ez nem szempont.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
-
BoB
veterán
válasz elodman #18311 üzenetére
Melohelyen MS Office van, es a Libreoffice nem hasznalhato megbizhatoan az mellett
(pl. sokszor a formazas mashogy lesz ha a masikban nyitod meg, de olyan is van hogy pl a LO altal modositott docx-et az MS O mar meg sem tudja nyitni).
A vegeredmeny hogy kenytelen vagyok MS-ben dolgozni, LO max ha csak nagyon egyszeru dokumentumrol van szo.
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
őstag
válasz elodman #18326 üzenetére
Linphone (Fedora-ra Yum Extender-ből telepítettem): Options, Preferences, Manage SIP Accounts, Wizard, I have already a sip..., név és jelszó amivel FVD-re regisztráltál, Domain és Proxy: sip.freevoipdeal.com (FVD - Sip alapján). Többi beállításhoz nem nyúltam (pl. Codecs-hez sem). Vezetékes számot felhívtam, keypad is működött, tökéletes volt a vonal minősége.
[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz elodman #18328 üzenetére
Lehet logout cikket írni, azt linkelni, ha bővebb a dolog. Lehet összeszedni ha rövid és kérni a modikat az 1. hsz-be illesztésre. Egyiknek sincs akadálya, egyiket sem csinálják/juk meg helyetted
vgyuri (és a többieknek is, akik sokunknak, sokat segítenek):
-
ViZion
félisten
válasz elodman #18334 üzenetére
Mert MS Office zárt, annyira tud kompatibilis lenni más, amennyire MS engedi.
Játék azért van kevés, mert DirectX szintén MS, ráadásul a játékgyártókat pénzelni a linux közösség nem tudja (Kickstarter új)
Driverek meg két dologtól függnek: az adott HW gyártó mennyit áldoz a linux driverekre, illetve a közösségben mennyire elterjed az a HW, mert nagyobb az esély, h valaki hegeszt hozzá, ha sokan használják. Sajnos a dedikált hangkártya pont rétegtermék lett, amióta az integráltak elfogadható minőséget produkálnak.Szerencsére nem kötelező linuxot használni. Amúgy az Androiddal, Steam-el most nagyot fejlődik a linux, pár év alatt mennyire átrendeződött így is pl. okosteló piac... Símán lehet home PC-nél is áttörés, akár Chrome OS-el, talán ez van legközelebb hozzá.
Az az igazság... , h Pushalias felhasználó küldetésének érzi linux topikban a flame generálást, ne ugorj be neki. Ha akarom windowsban is találok hibát dögivel, de kérésre bármelyik OS-t tönkreteszem 10 perc alatt és sz@rrá fikázom. Mert tökéletes nincs, sőt, gyanús, h sokáig nem is lesz.
[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz elodman #18493 üzenetére
Jajj. Ne akard Wine-al.
Peppermint indít, stick bedug. Kapcsolatoknál kell beállítani, ha nem dobta fel automatikusan. Kiválasztod a mobilnetet, a szolgáltatót. SEMMIT ne írj át, az adatok jók! Bejelölöd az automatikus csatlakozást, elérhető minden usernek, csak IPv4. A kapcsolat módszereknél az MSCHAP és MSCHAP v2 elől pipát vedd ki. Ha teheted, akkor PIN kérést kapcsold ki, asszem itt is lehet, vagy Win alól.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
ViZion
félisten
válasz elodman #18508 üzenetére
Szívesen. Pont windows alól írtam -STALKER mod hegesztés és játék miatt-
Most meg linux, adatmentés egy hmmm... fizikailag sérült HDD-ről. Win alól akartam menteni amit lehet (közben játszani is...), de a nem olvasható részeknél lefagyott, TC is, explorer is, szal nem tudtam megoldani. CentOS van fent, ez elkezdi és ha nem olvasható, akkor kérdezi, h mi legyen. Kihagyásra klikk, és halad tovább ööm, bódottá!Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
sh4d0w
félisten
válasz elodman #23444 üzenetére
Előre mondhatom, hogy biztosan rossz oldalról közelíted meg a dolgot.
Először is: /home-ot a maga teljességében nem osztunk meg, mert akkora sechole, amin egy egész mammutcsorda átfér. Másodszor: ameddig az automatikus javítás lezajlik, addig nincs gond, a probléma akkor válik akuttá, ha az valamiért nem megy és manuálisan kellene a journal alapján visszaállítani fájlokat. Ennél szerintem sokszor fájdalommentesebb, ha a fontos állományokról kidolgozott backup stratégiával rendszeresen készül mentés - ami egyébként is javasolt kényes adatokkal való munka esetén. Harmadszor: a biztonság nem 1-2 oldalas tanulnivaló, az egy külön szakma - megjegyzem: az alapjait tanítani kéne közoktatásban, ha már egy behálózott világban élünk.
7 éve linuxozom folyamatosan, soha nem foglalkoztam még a journaling levellel.
https://www.coreinfinity.tech
-
törölt tag
válasz elodman #23474 üzenetére
Ezeket találtam, jókat?
Adblock Plus Pop-up Addon 0.9.1
Disconnect 3.11.0
NoScript Security Suite 2.6.8.13
HTTPS EverywhereUtánuk olvasnék, bár az összefoglalók magukért beszélnek.
-
sh4d0w
félisten
válasz elodman #23474 üzenetére
ext4-en 1 inode 256K-t foglal, ext3-on 128-at. Ha sok apró állományt akarsz tárolni, akkor magas legyen az inode-ok száma, különben hiába van lemezterületed, nem fogsz tudni új fájlokat létrehozni. Átlagos felhasználásnál ezzel nem kell foglalkozni.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz elodman #23691 üzenetére
A Start menu nem volt ennyire értelmes mint a kickoff sajnos soha. Majd talán ha visszahozzák 8.2, vagy a 9-ben, de a 7-es startmenüje nem közelíti meg a kickoff szintjét.
Btw. nem kötődik a kickoff a KDE-hez, van egy csomó másik launcher amit választhatsz.A Gnome meg annyira szolid, hogy az borzasztó. Ilyesmit tényleg csak annak tennék fel, aki semmit nem tud a számítógépről.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz elodman #23695 üzenetére
Hogy KDE kötődésű-e azt nem tudom, gondolom az mert alapból az láttam eddig KDE-n, csak arra akartam utalni, hogy le lehet váltani akár pl. teljes képernyős launcherre is.
Meg van pl. Lancelot is:Gnome3 terén az elrendezés az egyik, ami nekem abszolút nem jön be.
A másik a beállítások eldugott volta, egy csomó dologhoz nem férsz hozzá alapból. Állítólag ezen a téren már kicsit javultak a dolgok, de Debianban lévő G3 verzió helyett egyszerűbb normális rendszert összerakni a Gnome classiccal, bár oda is kell toolokat letölteni. A korábbi állapotokat jól jellemzi Linus posztja: [link]
Nálam azért jött képbe a classic, mert mikor frissítettem azt az öreg gépet amin a Debian van, akkor nem akartam új felület elé ültetni a használóját. Elég vacak volt a normális Gnome2 után a gyakorlatilag alig valamilyen beállításokra képes tök üres Gnome3-at látni.Mondjuk persze az is benne van, hogy aki egyszer megszokta / megszerette a KDE filozófiáját, annak utána nem magyarázod meg, hogy miért jó eldugni a beállítások lehetőségét.
[ Szerkesztve ]
-
kispx
addikt
válasz elodman #23816 üzenetére
> "Ezt nem teszi meg minden portable böngésző?"
Nem. Nincsenek sandboxolva a portable böngészők. Következőket csinálják.
Kihagyják a "rendszerbe való integrációt". Semmilyen fájlkiterjesztéshez és protokollhoz nem rendlik magukat.
Nem írnak a registrybe.
A profil mappa (=ide menti le a könyvjelzőket, előzményeket, cache-t, ... stb) tartalmát nem az appdata-ba rakják hanem maguk mellé. Így egy relatív útvonallal mindig el tudja érni a böngésző. Akárhova másolod is. -
Carasc0
őstag
válasz elodman #23791 üzenetére
Szia!
Felidézve a megmagyarázni kívánt hozzászólásrészletemet:
"az 5MB memóriát igénylő CLI-s programmal zenét hallgattam. Nekem ez nagyon bejön. CLI-s böngészőt is kipróbáltam, megajó."Ez azt jelenti, hogy szerintem nagyszerű élmény, hogy minőségi szinten hallgattam zenét egy olyan program felhasználásal ami terminálba fut, tudja az alapvető zenekezelési eljárásokat és 5MB memória tárhelyet igényel amelyben bennfoglaltatik a zene mérete is.. (így ~5MB). Tehát nincs grafikai körítés, nincs felesleges ablakok, csak az egyszerű CLI-s kezelőfelület. Nekem ez nagyon tetszik.
CLI-s Browser: Terminálba futó nem grafikus böngésző....text mode only így képek megjelenítése nem lehetséges, de karakteres módba bármely weboldal szöveges tartalma egyszerűsített szövegelhelyezési eljárással jelenik meg. Viszont adatot letölteni lelehet. Ez is ilyen 5 MB igényű szoftver. 10MB-al zenét hallgatok és böngészek. Élmény...
U.i.: Örülök hogy tetszett a hozzászólásom. Köszönöm a szép szavakat. Illetve én kérek bocsánatot a késői reakcióért. Remélem sikerül elolvasnod.
[ Szerkesztve ]
Gondolkodj globálisan és tegyél lokálisan!
-
Claude Leon
senior tag
válasz elodman #23955 üzenetére
Szerintem lehet, hogy rossz nyomon indulsz.
Az adatlopások jeletősebb része az aktuális réseken keresztül (pl. java, flash), böngészéssel összekötve, a felhasználó aktív közreműködésével kerül kivitelre.Persze, amennyiben maga a gép volna közvetlen idegen behatásoknak kitéve, valóban érdemes néhány védőapparátot beüzemelni, ez esetben ne feledkezz el a fizikai védekezésről sem, ha fölnéztél a napokban a logoutra, <OFF indok="az alkalmazott renszer tekitetében">már olvashattál ilyesmiről</OFF>
-
sh4d0w
félisten
válasz elodman #23955 üzenetére
Ja, a BIOS passwordöt kiütni nem tart semeddig, arról nem is beszélve, hogy minden BIOS-hoz vannak master jelszavak, amelyekkel az aktuális beállított jelszó ismerete nélkül is be lehet jutni.
Ha komoly védelmet akarsz, oldd meg hardveresen (hardveres titkosítású HDD, yubikey etc).
[ Szerkesztve ]
-
sh4d0w
félisten
válasz elodman #23959 üzenetére
Az, hogy egy helyen balfaszok ülnek, nem jelenti azt, hogy máshol is. Az autologin meg pont azt a lényeget veszi el, ami az értelme a jelszavas belépésnek. A teljes lemez titkosítókulcsát ki lehet olvasni, onnan meg az autologin már kimondottan segítség a támadónak, nem kell vesződnie a jelszavad megváltoztatásával, vagy megtörésével. Ilyen támadónak pedig a BIOS-jelszó sem állja útját.
Használd őket, kimondottan javaslom, a script kiddie-ket megállítja, de komoly támadót csak komoly védelemmel lehet lelassítani.
-
lev258
veterán
válasz elodman #31681 üzenetére
Ha Windows alól fog menni a dolog, akkor egyáltalán nem biztos. Lehet, hogy az ext-es partíciók kezeléséhez megfelelő a kiegészítő (kérdés mennyire), viszont az, hogy a Windows fog hozzányúlni a partícióhoz, engem csak elbizonytalanít.
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- GTA V komplett, eredeti PC verzió eladó
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- 2 ESZKÖZ 1 ÁRÁÉRT VASÁRNAP ÉJFÉLIG - NOD32, Internet Security, ESET termékek hivatalos forgalmazója
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest